Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Apofis napisał(a):

\board.pl.ogame.gameforge.com/i…GXQrAbDD7YluY#post8677933

Generalnie jest błąd bo Żniwiarz nie posiada szybkich dział przeciwko Krążownikom jak jest to napisane.
      • Sondzie szpiegowskiej (5)
      • Satelicie słonecznemu (5)
      • Pełzaczowi (5)
      • Okrętowi wojennemu (7)
      • Pancernikowi (7)
      • Bombowcowi (4)
      • Niszczycielowi (3)
      To oznacza, że nie jest on już tak dobrym statkiem.

Działa przeciwko niszczycielom - ile tych niszczycieli ludzie mają większość ma tego niezbyt wiele więc jest to mało pomocne, a są droższe.

Działa przeciwko Bombowcom - to jest rzadkość w śród graczy żeby ktoś miał tego dużą ilość- więc też mało przydatna rzecz.

Działa przeciwko okrętom - pancernik też ma tyle samo. więc to nie atut. ----

Jedyny plus to 7 dział przeciwko pancernikom- co prawda niszczyciele też mają ale dużo mniej. Więc to na plus +

Ma 10 dział od Gwiazdy Śmierci - co czyni go mało skutecznym w ich rozwalaniu.

Wady statku :
      - wolniejszy od pancernika,
      - dużo więcej zużywa paliwa,
      - nie posiada dział przeciwko krążownikom jak pancernik,
      - znacznie droższy
      - mało skuteczny przy GŚ

Więc jaki jest sens Generała? czy nie lepiej wybrać eko 25 %, robić pancki, kupić trochę żniwiarzy i cieszyć się większym eko.
      Generał daje 25 % szybkości to nawet nie jest 1 lvl nadprzestrzennego, Jeśli zostaną +2 do bojowych to będzie to jakiś atut, ale nie każdemu na tym zależy.

Czy macie podobne wrażenie, że eko ma wiele zalet a Generał za mało. Ktoś się wypowie?
      Oczywiście że od bazowego tu niema, co nad tym się zastanawiać. Oto kilka nowych ciekawostek:

Kolektor może kupić i odebrać żniwiarza ale nie może odebrać pioniera.
      Generał też nie może odebrać pioniera.
      Pytanie co wybrać, generała, z którego korzyści są skromne, czy kolektora i 25 % sury więcej, a to sporo jest w ciągu tygodnia i kupować sobie żniwiarza na rynku od znajomego?
    • Apofis napisał(a):

Antharas napisał(a):

@Apofis szybkie działa do bombowca nie będą bezużyteczne (tak uważam)
      Jak wejdzie aktualizacja to sam wyspawam +-50k bombowcow bo dużo fajnych celów mam w okolicy tylko ilość obrony przeraża, nie będę musiał spawac co chwilę rakiet na które trzeba czekać :)
      No i nie będzie sytuacji jaka miał ostatnio kolega z sojuszu, wyraietowal bunkier, ktoś to wypatrzyl i wleciał na gotowe :)
      Robiłeś symulacje zamiast 4 rund wychodzą 3 - trochę mniejsze starty ale jednak dalej spore czy opłacalne to zależy od konkretnego przypadku. Pytanie czy każdy tyle bombo będzie robił. :) Na obronę często latają też GS, małe zużycie jak się uda.
      w sumie to mam inna (tansza i szybsza) alternatywe za bombki ale moze czas pobawic sie w jakies mixy. Chodz nie ukrywam ze mala glupota jest dawac SD na kazdy rodzaj obrony bo wtedy ludzie staja sie bardziej bezbronni. Powinno byc tak ze chociaz ta plazma czy gaus nie powinny miec "naturalnego wroga" dla troche lepszej opci obronnej. Poki co mozna bylo jeszcze cos tam pokombinowac taktycznie w obronie dajac tam jakies proporcje np itp zeby odstraszyc przeciwnika. sam robilem zawsze gausow na potege dla fajnego rozkladu obrony a teraz? Sami dobrze wiecie ze gausy i plazmy sa niszowe z racji swojej ceny wiec dodawanie na nie SD tez jest takie srednie, kompletnie pozbawiajac defensywnych graczy jakiejkolwiek juz taktyki. Ew dla balansu moznaby zmienic staty DJ zeby mial SD na bombki. Malo kto to buduje z racji na ogromu krysztalu ale majac SD na bombki bylyby juz warte swojej ceny bedac swoista kontra na nie zwiekszajaca mozliwosci obronne. Bo teraz wychodzi tak ze gornicy dostali laziki, dostali bonusy do wydobycia a ich mozliwosci obronne zostaly oslabione stajac sie farmami zlomu i surki. Chociaz patrzac na plusy i minusy kazdej klasy smiem twierdzic ze akurat balans im dobry wyszedl. Kazda klasa ma cos czym moze zaskoczyc druga. Sam nie wiem do konca co o tym myslec bo jestem glownie flociarzem, mam mieszane uczucia. z jednej strony sie ciesze na fajne zyski ale z drugiej wygrana w trybie "easy" jakos malo mnie cieszy. mimo to uwazam ze statek majacy SD na kazdy rodzaj obrony bez jakies kontry jest lekko przekokszona opcja
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• teraz jak patrze na sklep to brakuje mi tylko mozliwosci kupna obrony XD pytanie tylko czy taka opcja mialaby wogole sens? mysle ze tak chodz zapewne nie byloby pewnie za duzo ofert tego rodzaju.

zalozmy ze ktos potrzebuje surowce i stwierdza ze chcialby zredukowac obrone bo mu tak wielka nie potrzebna. ciach i wrzuca 100k WR na allegro za kris. szybko, wygodnie, bez strat ze strony handlarza zlomu czy antymaterii na zmiane mety w kris.

wedlug mnie brakuje tej opcji. wkoncu jak handlujemy kazdym statkiem czy itemami to dlaczego nie obrona rowniez?
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • Antharas napisał(a):

Tego nie musisz mi mówić, problem zaczyna się gdy trzeba puścić +2k rakiet a masz tylko jedna planetę, ale to może tylko ja tak mam :)

Najzwyczajniej w świecie szybciej będzie mi wysłać bombowce niż klepac taka ilość rakiet :) a moje lenistwo może zaowocować fajnym st na bombowcach
      A moje
      A wystarczy 200-300k anty max i dobre 3-4h klikania rakiet. I bunkier 2kkk lezy a dobijasz flota. Polecam ten sposob. Sprawdzony i skuteczny. O ile walisz w nocy rakietami kiedy obroncy nie ma :)
    • Apofis napisał(a):

Apofis napisał(a):

\board.pl.ogame.gameforge.com/i…GXQrAbDD7YluY#post8677933

Generalnie jest błąd bo Żniwiarz nie posiada szybkich dział przeciwko Krążownikom jak jest to napisane.
      • Sondzie szpiegowskiej (5)
      • Satelicie słonecznemu (5)
      • Pełzaczowi (5)
      • Okrętowi wojennemu (7)
      • Pancernikowi (7)
      • Bombowcowi (4)
      • Niszczycielowi (3)
      To oznacza, że nie jest on już tak dobrym statkiem.

Działa przeciwko niszczycielom - ile tych niszczycieli ludzie mają większość ma tego niezbyt wiele więc jest to mało pomocne, a są droższe.

Działa przeciwko Bombowcom - to jest rzadkość w śród graczy żeby ktoś miał tego dużą ilość- więc też mało przydatna rzecz.

Działa przeciwko okrętom - pancernik też ma tyle samo. więc to nie atut. ----

Jedyny plus to 7 dział przeciwko pancernikom- co prawda niszczyciele też mają ale dużo mniej. Więc to na plus +

Ma 10 dział od Gwiazdy Śmierci - co czyni go mało skutecznym w ich rozwalaniu.

Wady statku :
      - wolniejszy od pancernika,
      - dużo więcej zużywa paliwa,
      - nie posiada dział przeciwko krążownikom jak pancernik,
      - znacznie droższy
      - mało skuteczny przy GŚ

Więc jaki jest sens Generała? czy nie lepiej wybrać eko 25 %, robić pancki, kupić trochę żniwiarzy i cieszyć się większym eko.
      Generał daje 25 % szybkości to nawet nie jest 1 lvl nadprzestrzennego, Jeśli zostaną +2 do bojowych to będzie to jakiś atut, ale nie każdemu na tym zależy.

Czy macie podobne wrażenie, że eko ma wiele zalet a Generał za mało. Ktoś się wypowie?
      Oczywiście że od bazowego tu niema, co nad tym się zastanawiać. Oto kilka nowych ciekawostek:
      Kolektor może kupić i odebrać żniwiarza ale nie może odebrać pioniera.
      Generał też nie może odebrać pioniera.
      Pytanie co wybrać, generała, z którego korzyści są skromne, czy kolektora i 25 % sury więcej, a to sporo jest w ciągu tygodnia i kupować sobie żniwiarza na rynku od znajomego?
      A z tego co widzę teraz na testowym to jest jeszcze lepiej bo wybierając kolektora mammy bonus 25 % wydobycia do eko, i oprócz tego na każdej planecie Crawlery, które zwiększają dodatkowo wydobycie o 50 %, czyli wychodzi wzrost kopalni o 75% to jest na razie mega. A widzę jak narazie, że ograniczeń niema na wzrost produkcji od Crawlerów bo produkcja mi wzrosła już ponad 50%.Jeśli to tak będzie również w wersji na naszych uni to robi się ciekawie.
    • Starrk napisał(a):

Dorzućmy do rynku też budynki :E
      Przecież ruscy turkom stawiają elektrownie atomowe to kopalni nie można sprzedać? :D
      Widzę możliwość sprzedaży badań w postaci planów. Ktoś wystawia na aukcję plany tech. boj. 25 :D
      Można byłoby też wylicytować admina na 3h i pościągać flotowcom urlopy żeby ich zezłomować :x
    • Elkanen napisał(a):

Antharas napisał(a):

Tego nie musisz mi mówić, problem zaczyna się gdy trzeba puścić +2k rakiet a masz tylko jedna planetę, ale to może tylko ja tak mam :)

Najzwyczajniej w świecie szybciej będzie mi wysłać bombowce niż klepac taka ilość rakiet :) a moje lenistwo może zaowocować fajnym st na bombowcach
      A moje
      A wystarczy 200-300k anty max i dobre 3-4h klikania rakiet. I bunkier 2kkk lezy a dobijasz flota. Polecam ten sposob. Sprawdzony i skuteczny. O ile walisz w nocy rakietami kiedy obroncy nie ma :)
      Toć on pisał że jest leniwym człowieczkiem i nawet z anty pewnie by mu się nie chciało x_x
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Apofis napisał(a):

A z tego co widzę teraz na testowym to jest jeszcze lepiej bo wybierając kolektora mammy bonus 25 % wydobycia do eko, i oprócz tego na każdej planecie Crawlery, które zwiększają dodatkowo wydobycie o 50 %, czyli wychodzi wzrost kopalni o 75% to jest na razie mega. A widzę jak narazie, że ograniczeń niema na wzrost produkcji od Crawlerów bo produkcja mi wzrosła już ponad 50%.Jeśli to tak będzie również w wersji na naszych uni to robi się ciekawie.

wiec wychodzi ze masz buga bo info zawarte TUTAJ jasno mowi ze produkcje z lazikow mozna zwiekszyc do MAX 50%
      Punish and Enslave

• KissOfTheDragoon napisał(a):

Apofis napisał(a):

wiec wychodzi ze masz buga bo info zawarte TUTAJ jasno mowi ze produkcje z lazikow mozna zwiekszyc do MAX 50%
      Ale w testowym nie ma napisane, że jest do 50, plus techy bojowe też napisane że o 1 bojowa a są o 2 wszystkie 3, w tym linku dużo jest nieścisłości co to wersji testowej. No ale nawet 50 % plus 25 daje 75 % więcej z kopalni to jest mega więcej i mega korzyść w porównaniu do Generała. Czyż nie?
    • Elkanen napisał(a):

A wystarczy 200-300k anty max i dobre 3-4h klikania rakiet. I bunkier 2kkk lezy a dobijasz flota.
      3-4h ?

Silos na 12, aby mieć paczki po 60 sztuk.
      Obrona za 2kkk surki to około 16.500 rakiet.
      16500 / 60 = 275 opróżnień silosa.
      275 * 14 sekund (średnio) = 3850 sekund
      3850 sekund / 60 = nieco ponad 64 minuty i bunkier znika

W 3-4h da się ubić bunker za 6.5-7kkk surki.

Co do szybkostrzelności, to na tym screenie widać, że da się opróżnić silos w 10 sekund (tyle upłynęło pomiędzy 8 a 9 strzałem oraz pomiędzy 10 i 11): images91.fotosik.pl/267/1db1e31fad8c2df0.png
      Oczywiście utrzymanie takiego skupienia nie jest możliwe na dłuższą metę i z czasem szybkostrzelność spada, dlatego do obliczeń przyjmuję uśrednione 14 sekund.
      Ilość jednocześnie prowadzonych misji też nie jest problemem: images92.fotosik.pl/268/2fed9073daaac931gen.png

Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości) ;P

Badania stanowią 88,17 % wartości konta :E
    • Apofis napisał(a):

Ale w testowym nie ma napisane, że jest do 50, plus techy bojowe też napisane że o 1 bojowa a są o 2 wszystkie 3, w tym linku dużo jest nieścisłości co to wersji testowej. No ale nawet 50 % plus 25 daje 75 % więcej z kopalni to jest mega więcej i mega korzyść w porównaniu do Generała. Czyż nie?
      zgodze sie z caloscia

co do korzysci... moze i duzo korzysztasz ale tak jak pisalem wczesniej bedziesz tez bardziej narazony. twoje wydobycie i laziki (oraz oczywiscie satki bo laziki na wode nie jezdza) beda kuszace dla kazdego oblatywacza na okolice. takze korzysc korzysciami- pytanie jaka cena. ano cena spokoju. z dniem wejscia patcha moze nie odrazu bo ekonomia uni bedzie w powijakach ale z czasem gracze grajacy do tej pory "jeden klik na dobe" beda zmuszeni do wiekszej aktywnosci i monitorowania tego co sie dzieje z ich kontami. ponadto ich moony tez beda narazone bardziej niz dotychczas bo wiadomo bedzie ze kazdy szanujacy sie gornik ma fruwajacy bankomat czekajacy tylko na zamkniecie tego tudziez rachunku przez wilki z wallstreet. wieksze wydobycie- jeszcze wiekszy fruwajacy bankomat- jeszcze wiekszy popyt na flote gornika.

takze nie wszystko rysuje sie kolorowymi barwami. strasznie podoba mi sie ten nowy patrz nie ukrywam tego bo z szarej nudnej rozgrywki jaka byla tylko do tej pory praktycznie o punkty, rysuje sie bardzo ciekawe bo z typowego zwyklego RPG-a zrobili troche cRPG. zwiekszony zostal potencjal gry jak i poszerzona mozliwosc stylu w jakim bedziemy grac. wiadomo chcialoby sie wiecej bo opcji do zmian jest od groma w tej grze ale patrzac na sam zarys tego co wejdzie (nie mowie o funkcjonalnosci poczatkowej bo wiadomo ze moze byc duzo bledow i nie wszystko odrazu moze dzialac) jestem zadowolony ze zmian
      Punish and Enslave

• dobra. zakonczylem wlasnie zabawe na serwerze testowym. pozostalo jedynie czekac do poniedzialku;/

odczucia:
      pozwolcie ze nie bede sie odnosil do samego serwera bo to nie ma sensu. jesli chodzi o patch zapowiada sie bardzo interesujaco. zmiany ciekawe i nadajace grze nowego charakteru. napewno kazdy znajdzie cos dla siebie pod wzgledem stylu gry. klasy dostatecznie zbalansowane (nie placzcie juz ze ekowiec ma mega boost do wydobycia a general nie ma tak naprawde 25% do predkosci statkow bo juz wszyscy wiedza jakie plusy i minusy ma dana klasa). podejrzewam tez ze handel wszelkiego rodzaju statkami surowcami i przedmiotami bedzie podtrzymywal uni przy zyciu nadawajac jeszcze wiekszej ochoty do gry.

strategia na poniedzialek juz dograna, mam tylko nadzieje ze dadza sensowne uni bo sie zalamie;p

wszystkim testerom dzieki ze dzielili sie wiedza, pomyslami i przemysleniami

takze tego... widzimy sie na nowym uni w poniedzialek (mam nadzieje) :)

milej gry wszystkim:)
      Punish and Enslave

• Starrk napisał(a):

@KissOfTheDragoon ale skąd pomysł, że update wejdzie na serwery w poniedziałek? Bo w tym tempie to cudem będzie, jeżeli go dostaniemy na gwiazdkę :)

mowilem zeby nie rozmawiac o kwestii technicznej serwera bo watpie ze bugi w postaci zwieszonej stoczni po rakietach i inne podobne rzeczy beda sie dziac na serwie z gra... nigdy im sie to nie zdarzalo po wyjsciu nowego uni.

Starrk odp masz tutaj:

Art napisał(a):

Szanowni Gracze,

Już w poniedziałek, 14 października dokonamy aktualizacji gry do wersji 7.0.0 na naszych publicznych serwerach testowych (PTS).
      Z niniejszą aktualizacją, rynek, klasy i nowe statki, o których wspominaliśmy przez ostatni czas, będą dla Was dostępne.
      Jeśli nie posiadacie jeszcze konta w Lobby Pioneers, możecie je utworzyć pod poniższym adresem:
      lobby-pioneers.ogame.gameforge.com/en_GB/

Dostępne dla Was będą serwery Origin oraz Bermuda.

Pełna lista zmian będzie dla Was dostępna w poniedziałek.

Mamy nadzieję, że będziecie się dobrze bawić z nową aktualizacją i prosimy, jeśli napotkacie jakikolwiek błąd, abyście zgłosili go w dedykowanym dziale poświęconym aktualizacji na naszym forum.

Pozdrawiamy,
      Wasz Zespół OGame

@Piciu napisał(a):

Generał powinien dostać skrócenie teleportów
      i +20% do zakresu falangi;d

jesli jeszcze nie zauwazyles pewnej zaleznosci w tym patchu to ja ci mowic nie bede ;p
      Punish and Enslave

• KissOfTheDragoon napisał(a):

Starrk napisał(a):

@KissOfTheDragoon ale skąd pomysł, że update wejdzie na serwery w poniedziałek? Bo w tym tempie to cudem będzie, jeżeli go dostaniemy na gwiazdkę :)
      mowilem zeby nie rozmawiac o kwestii technicznej serwera bo watpie ze bugi w postaci zwieszonej stoczni po rakietach i inne podobne rzeczy beda sie dziac na serwie z gra... nigdy im sie to nie zdarzalo po wyjsciu nowego uni.

Starrk odp masz tutaj:

Art napisał(a):

Szanowni Gracze,

Już w poniedziałek, 14 października dokonamy aktualizacji gry do wersji 7.0.0 na naszych publicznych serwerach testowych (PTS).

I faktycznie już niemal od tygodnia na serwerach testowych można sobie tą wersję testować, co - jak pewnie zauważyłeś - wiele osób robi.

A @Starrk pytał skąd pomysł, że po tygodniu testów mieliby to wrzucić już do normalnej gry?
    • Na to wychodzi, że Żniwiarza może kupić każda frakcja: kolektor i odkrywca.

Pioniera natomiast może mieć tylko odkrywca.

Gąsienice może mieć każda frakcja.

Generał więc nie ma za dużych atutów w takim razie. Trochę za mało no plus 2 do bojowych to spora zaleta i tyle. reszta to pikuś. :D
    • Apofis napisał(a):

Na to wychodzi, że Żniwiarza może kupić każda frakcja: kolektor i odkrywca.

Pioniera natomiast może mieć tylko odkrywca.

Gąsienice może mieć każda frakcja.

Generał więc nie ma za dużych atutów w takim razie. Trochę za mało no plus 2 do bojowych to spora zaleta i tyle. reszta to pikuś. :D

Teoretycznie wszystkie klasy mogą kupować wszystko.

To, że na serwerze testowym coś nie działa nie oznacza, że tak będzie w wersji docelowej. Skoro można kupić każdy rodzaj statku a nie można go tylko wyładować, to jestem zdania, że to tylko błąd wersji testowej.