O paliwówkach słów kilka - zmiana obowiązujących przeliczników handlowych, zmiana interpretacji Zasad Gry

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Gram sam dla siebie, więc jestem ponad tym, dlatego mogę swobodnie się wypowiedzieć.

Avinashi TEORETYCZNIE nic nie straciła. W praktyce straciła, bo zapłaciła 3:2:1 za coś co mogła mieć za 2,7:1,7:1.
      Dobra, ale kończmy tę w sumie dyskusję, bo i tak do niczego nie doprowadzi.

Zauważyłem inną ciekawą rzecz, zmiana ta, mówię teraz o przelicznikach, jeszcze bardziej wzmocni handlarzy. Dlaczego? Teraz przeliczniki będą wynosić: między graczami (3:2:1-2,5:1,5:1) i antyhandlarz (3:2:1-2:1:1). Przy poprzednich przelicznikach raczej nikt mający możliwość wybrać między antyhandlarzem a graczem nie wybrałby gracza. Bo było łatwiej, szybciej, KORZYSTNIEJ. Teraz chyba wolałbym sprzedać swój deuter przykładowo u buleona, który da mi 2,8:1,8:1 niż u antyhandlarza, który może mi dać 2,3:1,3:1.

Czyli handlarze mogą ostatecznie nic nie stracić, bo zmniejszając zysk z pojedynczego kontrahenta jednocześnie potencjalnie mogą zwiększyć ich ilość.
    • Gdzie rozwiązany został problem multikont ? Dalej można mieć X moonówek, X gsówek, X deuterówek (3 X :E ). Od samego początku istnienia tej gry liczyło się zaplecze: siatka szpiegów, siatka kont pomocniczych. Budzicie się nagle po 14 latach grania w to, wpiszecie dwa zdania w zasady gry i myślicie że problem jest rozwiązany. Na 50% mniejsze zyski z handlu będzie 2x więcej multi bo to jest prawdziwy problem którego nikt, w żaden sposób nie jest wstanie rozwiązać przez system gry. Możecie zacząć grać w chińczyka, CSa, WoT gdzie problem multikont nie istnieje lub w żaden sposób nie wpływa na rozgrywkę. Chińczyk to w sumie zły przykład bo myślę że znalazłoby się paru co by pograło na 4 miejscach sam ze sobą. Ale proszę nie róbcie sobie jaj że ktoś tu jest przywiązany do paliwówki i ciężko mu się rozstać bo teraz zwyczajnie będzie przywiązany do dwóch. Kto kantował od początku - multi, gsówki, moonówki ten osiągał dużo. Każdy jeden topowy sojusz miał takie konta 14 lat temu i ma je dzisiaj i powiem więcej - we wtorek też będzie te konta miał. Ta gra sama się zabija. Wprowadzenie u g a melli typu eko x7 badania x15 złom 90%. Pamiętacie te serwery ? 0 zasad ? 9kkkk lmów 1kkkk niszczar ? To samo tu jest teraz. Wprowadzenie eko x7 tylko zwiększyło różnice punktowe no bo wiadomo na x1 było 10kk to ktoś miał 20kk przewagi z multi w rok. Teraz jak ktoś ma 70kk to drugi ma 140kk w miesiąc. Zwiększa się przepaść i tyle. Nic się nie zmieniło, nic się nie zmieni, GF musi zarabiać. Taka gra. Nie podoba się to jest pierdyliard innych gier.

Sam w domu mam 4 różne adresy IP - 3 karty sim + internet. Jedyna możliwość udowodnienia że ja tam gram to jakbym pomylił urządzenia z których się loguje. No bo przecież gra jest dla każdego a nie jedno konto na jedno gospodarstwo domowe :E Taka gra.

PB Solo | PB ACS | Top 1 ACS Uni28
      :top1: Top1 Złomiarzy Uni28 :top1:

• Leonidas napisał(a):

Gdzie rozwiązany został problem multikont ? Dalej można mieć X moonówek, X gsówek, X deuterówek (3 X ). Od samego początku istnienia tej gry liczyło się zaplecze: siatka szpiegów, siatka kont pomocniczych.
      No widzisz, a ja myślałem, że skill, aktywność, czas i antymateria :E Bo spojrzałem w zasady, gdzie było napisane wprost, że konto na serwerze można mieć jedno.

Leonidas napisał(a):

Budzicie się nagle po 14 latach grania w to, wpiszecie dwa zdania w zasady gry i myślicie że problem jest rozwiązany. Na 50% mniejsze zyski z handlu będzie 2x więcej multi bo to jest prawdziwy problem którego nikt, w żaden sposób nie jest wstanie rozwiązać przez system gry.
      No dobrze, ale top mający multikonta lub siatkę, będzie musiał wykonać zwózkę na każdym koncie osobno i przypilnować jej. Wysłać handel z każdego konta osobno. I na każde wysłać zwrot ze swojego konta. Wcześniej przeklikiwał się przez każde konto w minutę (flota, zwózka na ustawione wcześniej koordynaty bunkra słupa, enter x 3 x liczba planet, wyloguj). I później kontrolował tylko słup i swoje główne konto. Teraz pilnować będzie musiał każdego z osobna :) Powodzenia życzę :)

Leonidas napisał(a):

Kto kantował od początku - multi, gsówki, moonówki ten osiągał dużo. Każdy jeden topowy sojusz miał takie konta 14 lat temu i ma je dzisiaj i powiem więcej - we wtorek też będzie te konta miał.
      Ale takiego zysku z nich nie będzie miał :)

Leonidas napisał(a):

Ta gra sama się zabija. Wprowadzenie u g a melli typu eko x7 badania x15 złom 90%. Pamiętacie te serwery ? 0 zasad ? 9kkkk lmów 1kkkk niszczar ?
      Pamiętam. I gdzie one teraz są? Każdy je olał, bo zdał sobie sprawę z tego, że czy ma 1k GS czy 1kkkkk GS, nie robi to żadnej różnicy. Że liczba punktów jest wartością relatywną i że trzeba mieć punkt odniesienia dla nich. A jest nią liczba punktów przeciwników. Przeciwników zaczęło tam brakować, bo nie było zasad ograniczających. I można było zostać top 1... na pustym serwerze :)

Leonidas napisał(a):

To samo tu jest teraz. Wprowadzenie eko x7 tylko zwiększyło różnice punktowe no bo wiadomo na x1 było 10kk to ktoś miał 20kk przewagi z multi w rok. Teraz jak ktoś ma 70kk to drugi ma 140kk w miesiąc. Zwiększa się przepaść i tyle.
      To prawda, przepaść się zwiększa. Ale też możliwości zmniejszania tej przepaści rosną. Przepaść będzie mniejsza, gdy warunki gry się nieco wyrównają. Będzie można więcej nadrobić, grając aktywniej, lepiej.

Leonidas napisał(a):

Sam w domu mam 4 różne adresy IP - 3 karty sim + internet. Jedyna możliwość udowodnienia że ja tam gram to jakbym pomylił urządzenia z których się loguje. No bo przecież gra jest dla każdego a nie jedno konto na jedno gospodarstwo domowe Taka gra.
      Skoro lubisz i masz czas się tak bawić. Nie potrafiłbym się sam przed sobą przyznać, że jestem tak słaby, że muszę mieć 4-krotną przewagę nad wrogiem, żeby konkurować. Podziwiam, gratki :E

Lwica jest boska :)
    • indigo napisał(a):

Zauważyłem inną ciekawą rzecz, zmiana ta, mówię teraz o przelicznikach, jeszcze bardziej wzmocni handlarzy. Dlaczego? Teraz przeliczniki będą wynosić: między graczami (3:2:1-2,5:1,5:1) i antyhandlarz (3:2:1-2:1:1). Przy poprzednich przelicznikach raczej nikt mający możliwość wybrać między antyhandlarzem a graczem nie wybrałby gracza. Bo było łatwiej, szybciej, KORZYSTNIEJ. Teraz chyba wolałbym sprzedać swój deuter przykładowo u buleona, który da mi 2,8:1,8:1 niż u antyhandlarza, który może mi dać 2,3:1,3:1.

Czyli handlarze mogą ostatecznie nic nie stracić, bo zmniejszając zysk z pojedynczego kontrahenta jednocześnie potencjalnie mogą zwiększyć ich ilość.

To chyba pozytywna zmiana? Im więcej interakcji między graczami tym lepiej. Swoją drogą dziwne, że twórcy gry nie postanowili nigdy zrobić prawdziwej giełdy towarów IG...

Oszustów nie wyeliminuje się nigdy, ale bez zwątpienia wprowadzone zmiany utrudnia im prowadzenie niecnego procederu co już jest plusem.
      Make Beer, not War.
    • kamykmocy napisał(a):

Czy najprościej nie byłoby wprowadzić modyfikacje, która uwzględniałaby przepalony deuter na transport przez konto silniejsze ? Wtedy mowa byłaby tylko o straconym czasie, nikt nie musiałby wydawać swojej antymaterii.
      Najlepsza byłaby taka, która umożliwiałaby pobranie automatycznie przez GO deuteru/innych surowców poprzez odjęcie puli z konta gry danego gracza. Nie można też oczekiwać od gracza, że będzie czekał 3-5 dni na wydanie zakupionych surowców.

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      komentarz do usuniętego posta mniam

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez buleon ().

• hello everyone
      po 1.
      dzieki @Art ze wreszcie zdobaliscie przepchnac ta blokade

- skutecznie ograniczy to kasowanie flot handlarzem
      i owszem teraz puszerki beda musialy dzialac jak zawsze - i jak zawsze zlapia 1/10 - ALE DLA MNIE LEPIEJ JEST ZEBY ZLAPALI 1/10 NIZ nikogo.

to raz.

@avanaszi czy jak CI tam -
      przelicznik powien byc staly - i jakbys miala slad rozumu to bys przyklasnela od razu naszemu wspolnemu pomjyslowi:)
      ale widocznie nie podoba Ci sie to z jakiegos powodu - NIE MI OCENIAC.
      @ bociek - prosze Cie nie nazywaj mnie prawdziwym flociarzem bo oni juz dawno odeszli .
      zostal jeszcze artek .

@Art
      wszystko fajnie - tylko zobacz ile problemow rozwiazal by staly przelicznik handlowy
      i jak ktos pisal nie wazne czy by on wynosil 5.4;1 czyt coklwiek

ON MA BYC STALY. zeby zapobiec temu co sie tu wyczynia , SPEKULACJI. + glupotom tych co tu wypisuja .
      stale proste - dobre
      co jest proste jest dobre - to sobie musicie zapamietac. - to bardzo wazne

tyyle w temacie .
      2. inne zmiany jak najbardziej na plus - jak zawsze plulem na pomysly teamu ( bo po prtostu byly "niemadre") - to w tym momencie bardzo zaskoczyli mnie pozytywnie . wiekszosc rozwiazan jest zrobionych z glowa.
      mowie oczywiscie o obostrzeniach o handlu .
      nie o - sprawie paliwowek. - bo ta wola o pomste do nieba . - JEST LEPIEJ. ale NAJELPIEJ BEDZIE JAK BEDZIE STALY PRZELICZNIK HANDLOWY.

panowie i panie z teamu - jest lepiej o 50%- jest progres! jest dobrze! .ale nie spoczywajmy na laurach - ten problem naprawde idzie rozwiazac dobrze merytorycznie . to kestia mysle 5 min?
      wystarczy uzyc glowy? zeby niemiec byl caly i owca? te sprawy? ju know?

edit:
      @Art
      teraz taka mala sprawa Ci ludzie ktorzy zdobyli po 700 kkk
      po 500 kkk - przed fuzja i po :)

czy jest szansa zeby to rozliczyc - ze to nieuczciwe bylo i jakos cos z tym zrobic?
      czy po prostu zwalacie to na nasze barki
      ze "no napuszowali sie urosli podnad wszelka miare" i teraz sobie z nimi radzcie?

bo w mojej ocenie - Ci ludzie powinni zostac miec ukrocone to wszystko co mieli .
      2. rowniez ten kto interpretowal regulamin powinein poniesc kare .
      bo dopuscil takich sytuacji.

a w mojej ocenie tak nie powinno byc .
      zawsze GA kasia321 mowila - ze cytuje " surowce na uni nie moga ulec zmienianie" - znaczy chodzilo o to zeby nie moglo cos sie wyprodukowac ponad miare - albo cos ubyc. - i to dobre jest.

zatem wytlumaczcie mi - jak to jest mozliwe ze przez XXX czasu ludzie mogli korzystac z tego procederu rosnac - zaburzajac rownowage na uni .
      Pani GA KASIA321 - dobrze wie ze my lecac na kontre musielismy oddac to co zarobislimy uczciwe - bo byl zwykly blad gry (i to wiecej niz pare razy). a w mojej opini jest tu blad operatora.
      ja wierze ze zrobicie jak trzeba , bo po to tam jestescie i po prostu pokazecie klase - i odejmiecie puszerom to co do nich nie nalezy. bo to jest jedyna wlasciwa droga ja to wiem
      Ty to wiesz . i kazdy to wie. WIEM I JA

nadzieja matka glupich , piekna kochana odwaznych (legion99)

ah brakuje mi legiona i jego podejscia do zycia spalilby was osbowoscią

edit:
      mam takie wazne pytanie do TEAMU i chcialbym zeby mi ktos z teamu na to odpowiedzial
      .1 @Art jak wogole doszlo do takiej sytuacji ze u nas tak zostaly zaniedbane zasady , kto do tego dopuscil kto na to pozwolil . zeby w takich wloszech czy niemczech czy angli .
      szybko rozpoznano poroblem i go rozwiazano a unas trwal latami ? . dlaczego?

chodzi o przetop flot.
      kto z tego czerpal korzysci dlaczego tak sie stalo . i dlaczego dopiero teraz to zostalo naprawione.

tak jak @buleon napisal.
      PIES Z KULAWA NOGA BY SIE TYM NIE ZAINTERESOWAL GDYBY NIE INTERWENCJA GRACZY .
      JAK MOWIE - prosze wreszcie wyciagnac konsewkenceje i prosze o tym nas poinformowac kto za to odpopowiada.
      nic wiecej. wierze ze macie na tyle odwagi .

edit :
      ja w sumie sadze ze madrym rozwiazaniem bylo by zaostrzenie przelicznika do 2.9;1,9;1 - jako minimal - bo widze ze kwicza strasznie Ci ktorzy korrzystaja z multikont i paliwko paliwko
      .
      PRAWDZIWY FLOCIARZ KUPI DEUTER po cenie rynkowej . bo paliwo wykorzystuje do lotow.
      i owszem MNIE uwierzecie mi ze tez mnie boli ze zaplace za niego wiecej - i wiecej za niego zaplace - iwiecej bede musial wyslac gornikowi.

ALE TO jest dla wspolnego dobra - bo taki jednen z drugim czy z libry czy zquantuma czy z jakiegos innego uni sie tym nie spuszuje .

najwazniejsze ze zablokowali pusze handlowe majsa - i jak sadze - on teraz obmsyla jak inaczej "was" "nas " oszukac . tak samo silent . :)
      a co do @ marysia to dobrze Ci bociek napisal:)

silent jest wasza przeciwwaga
      a dla mnie jest puszer i oszustem .

edit: X
      wszystkich mistrzow skladniowych zapraszam do poprwanienia mojego posta .
      tak wie mt u nie ma przecinka tam literki i ogolnie - ALE CO TO SIE MA DO OGOLNEJ SPRAWY?
      macie cos sensownego do dodania? poza tym ze ojej ojej on nie ma slownika?
      owszem nie mam slownika - bo zajmowal mi miejsce w domu i gospaliem podczas ogniska? okey? - tak sobie przyjmijcie

i czy wreszcie mozemy sie zajac meriutm sprawy >?
      2. kiedy zostanie urkucona sprawa rakietowek i gsowych kont?
      to tez jest latwe do zlapania- sa odpowiednie zapisy z tego co widzilaem w innych krajach i nie @ciap( nie udalo mi sie rozmawiac z innym krajem jak ty to czynisz- ale moze w naszym imieniu sie z tym innym krajem porozumiesz) i podpowiesz nam jak to tam wyglada zanim sami to sprwadzimy?

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      offtop
      Marys znowu CI sie cos pomieszalo tu masz :TOP1 WORLD SOLO

Post był edytowany 11 razy, ostatnio przez pl1 ().

• A pro po tego punktu
      Próby moonowe
      Próby moonowe świadczone przez słabszych graczy muszą być rekompensowane w wysokości surowców wydanych na próbę lub ich równowartości w ramach dozwolonych przeliczników (w rozliczeniu można uwzględniać zebrany złom).
      jakiś typ sobie upodobał moje planety i co tydzień rozwala o nie jakieś śmieci z ekspedycji czy muszę mu teraz dopłacać te brakujące 30% ? :E
    • Super, że wreszcie Team wziął się za patologie, które są jednym z czynników masowego odpływu graczy.
      Dla nas to znak, że trzeba wiercić dziurę w brzuchu do skutku.
      Choć zasady, które mają wejść w przyszłym tygodniu nie są do końca dopracowane, cóż i tak całą akcję oceniam bardzo pozytywnie, szkoda, że sieci paliwowe będą miały jedynie zmniejszoną dochodowość zamiast wyrwać ten chwast wraz z korzeniami i ustalić stały przelicznik handlowy.
      Wielkim pozytywem jest brak możliwości handlowania ze stratą dla konta oraz przetapiania floty i obrony, a następnie handlowanie tymi surowcami.
      Trzymam kciuki za następne „dobre zmiany” :D
      @buleon i @pl1graty za wytrwałość
    • Art napisał(a):

Szanowni Gracze!
      Przez cały weekend obserwowaliśmy sytuację na Universach. To co zauważyliśmy, przeraziło nas na tyle mocno, że musimy działać. Garstki topowych graczy zafundowały sobie "weekend handlowy" wypełniony po brzegi przetopami i handlem po minimalnym przeliczniku.
      Przypominamy, że Zasady Gry nie uległy zmianom, dopisaliśmy jedynie uszczegółowienie Zasady Push. Co bardziej cwani gracze potraktowali to jak ostatnią szansę na 'legalny push'.
      Nie możemy jednak stać bezczynnie i zignorować ten problem, dlatego też informujemy, że każdy kto wykorzystał sytuację stypizowaną w wyjaśnieniach do ZG dotyczącą obostrzeń w handlu, szczególnie związana z przetopem floty zostanie przez nas skontrolowany i poproszony o wyrównanie handlu po największym przeliczniku. Jeżeli nie nastąpi to w przeciągu tygodnia, dokonamy odpisania pozyskanych surowców i/lub budynków/flot/badań, aby zniwelować ten ostatni zryw.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że osoby, które zyskały na tym procederze podniosą larum na forum, że "tak nie wolno", "zasady obowiązują od 15go kwietnia", "robiłem to zgodnie z przelicznikiem".
      Biorąc pod uwagę powyższe, Zespół odstąpi od wykonania kary w postaci blokady konta, ale też doprowadzi do tego, aby każda z podejrzanych przez nas transakcji została uregulowana zgodnie z nowymi wytycznymi.

Nie będziemy biernie przyglądać się temu, jak garstka graczy poprzez wspomniane manipulacje zyskują niespotykanie dużą przewagę nad innymi graczami.

Wasz Zespół OGame.pl
      Mieszane uczucia mam :) Bardzo się cieszę, że będzie równiej, choć sam konta topiłem cały weekend, a znajomi topili je dla mnie.

Kilka pytań odnośnie tego:
      1) Czemu @Art edytowałeś swojego posta? Gdybyś napisał, że nie wolno, tak, jak pisałeś pierwotnie, to nikt by tego nie zrobił. Team wprowadził graczy w błąd.
      2) Antymateria, czyli waluta premium, była wykorzystywana zgodnie z zasadami gry. Jak mniemam, zostanie zwrócona?
      3) Ten proceder nie trwał przez kilka dni, a przez kilka lat. Wierzę, że wszystkie floty, które powstały w ten sposób, zostaną potraktowane równo.

• buleon napisał(a):

1) Czemu @Art edytowałeś swojego posta? Gdybyś napisał, że nie wolno, tak, jak pisałeś pierwotnie, to nikt by tego nie zrobił. Team wprowadził graczy w błąd.
      2) Antymateria, czyli waluta premium, była wykorzystywana zgodnie z zasadami gry. Jak mniemam, zostanie zwrócona?
      3) Ten proceder nie trwał przez kilka dni, a przez kilka lat. Wierzę, że wszystkie floty, które powstały w ten sposób, zostaną potraktowane równo.
      1. Pierwotnie faktycznie taki plan miał być - nie wprowadziliśmy nikogo w błąd. Oceniając sytuację teraz, błędem było usunięcie tego zdania.
      2. Antymaterię zawsze wykorzystuje się zgodnie z jej przeznaczeniem. Nie ma tu podstaw do zwracania antymaterii, gdyż gracze nią nie mogą handlować. To, że została ona wykorzystana w celu wykonania pewnej czynności (czynność ta została przeprowadzona prawidłowo), nie daje tu podstawy do jej zwrócenia. Gracz postanowił przetopić flotę i spuszować silnieszego gracza.
      3. Proceder trwał owszem dość długo, ale trzeba też podejść do tematu realnie. Bierzemy pod uwagę to co obecnie możemy zweryfikować, tym bardziej, że zostało to zakomunikowane w piątek i niejako przyczyniło się do zwiększonego zainteresowania procederem.
    • Art napisał(a):

1. Pierwotnie faktycznie taki plan miał być - nie wprowadziliśmy nikogo w błąd. Oceniając sytuację teraz, błędem było usunięcie tego zdania.
      Było, było. Prawo nie działa wstecz, każdy sąd Ci to powie.
      No ale sprytne posunięcie marketingowe z tą anty na weekendzie :D
    • Art napisał(a):

Oceniając sytuację teraz, błędem było usunięcie tego zdania.
      Zdecydowanie. Dlatego mimo wszystko gracze nie powinni być obarczeni konsekwencjami tego błędu. Z Teamu do graczy powinien iść jasny przekaz, co można, a czego nie można. Może po prostu zróbcie back-up tych kont na moment ogłoszenia nowych zasad?

Art napisał(a):

2. Antymaterię zawsze wykorzystuje się zgodnie z jej przeznaczeniem. Nie ma tu podstaw do zwracania antymaterii, gdyż gracze nią nie mogą handlować. To, że została ona wykorzystana w celu wykonania pewnej czynności (czynność ta została przeprowadzona prawidłowo), nie daje tu podstawy do jej zwrócenia. Gracz postanowił przetopić flotę i spuszować silnieszego gracza.
      Właśnie nie spushować. Pushem można to nazwać dopiero dzisiaj od północy. Wcześniej (a pytałem Was i w ticketach, i na forum, i na IRC) to była legalna strategia, jeśli na różnych kontach byli różni gracze. Strategia ta kończyła się wskutek zmiany zasad, dlatego np. bunkry na kontach skupujących deuter straciły sens istnienia.

Art napisał(a):

3. Proceder trwał owszem dość długo, ale trzeba też podejść do tematu realnie. Bierzemy pod uwagę to co obecnie możemy zweryfikować, tym bardziej, że zostało to zakomunikowane w piątek i niejako przyczyniło się do zwiększonego zainteresowania procederem.
      Mam nadzieję, że poza tym, co macie obecnie, sprawdzicie logi z archiwalnych zgłoszeń. Tam też mogą być przydatne informacje.

• Art napisał(a):

buleon napisał(a):

1. Pierwotnie faktycznie taki plan miał być - nie wprowadziliśmy nikogo w błąd. Oceniając sytuację teraz, błędem było usunięcie tego zdania.2. Antymaterię zawsze wykorzystuje się zgodnie z jej przeznaczeniem. Nie ma tu podstaw do zwracania antymaterii, gdyż gracze nią nie mogą handlować. To, że została ona wykorzystana w celu wykonania pewnej czynności (czynność ta została przeprowadzona prawidłowo), nie daje tu podstawy do jej zwrócenia. Gracz postanowił przetopić flotę i spuszować silnieszego gracza.
      Tu sie odniose. Nikt nikogo nie postanowil spushowac a wykonal normalny handel w okreslonych przez Team widelkach.
      Teraz mowicie o pushu a wczesniej byl to zwykly handel. Tak jak Ci napisal kolega wyzej dobry ruch marketingowy, ale uwazaj zebys nie zaplacil za to ze swojej kieszeni jak ktos sie naprawde zdenerwuje.