Zwiększenie ekonomi

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Proponuje aby każdy sobie wybrał dowolną prędkość z zakresu 1x -5x, i chyba każdy byłby zadowolony, bez awantur ze taka prędkość zła bo to i tamto, każdy gra jak mu pasuje. Ewentualnie co tydzień prędkość losowo tak ale to by było fajne razem z prędkością flot i złomu z obrony :)

ps. Ciap bez możliwości zmian bo ma za dużo punktów. :bicz1:

ps. Skoro będzie anulacja ankiet bo komuś się nie podoba wynik to można by cofnąć łączenie bo ja jednak na u21 chce z powrotem :komp:
    WoW oddaj Dydka !

I wish you bluebirds in the spring ! I agree ...
    "Van the Kamikadze"
    "AŁ" [A4"P"-4 ''14]
  • dawca punktów napisał(a):

Na chłodno patrząc - ankieta na u68 była skopana, na szczęście społeczność nekkar miała łatwiej i wybór prostszy :)

Wracając do eko x5 dla u68 to preludium do połączenia ze speedami i jak ktoś tego nie dostrzega jest ślepy. Fajnie będzie się przez jakiś czas na eko x5 potuczyć, ale potem jak was wezmą w obroty weterani ze speeduni jakiegoś to chętnie popatrzę na entuzjazm bohaterów od zwiększania speeda, zwłaszcza gdy w pakiecie dostaniecie jeszcze zwiększenie prędkości floty. :P

(...)

Każdy widzi że ta gra umiera - tylko że te zmiany w mojej opinii tylko przyspieszają jej agonię. Powtórzę to co pisałem gdzieś na początku tego tematu - jeśli ktoś chce 5x to niech idzie na takie uni - opcji jest wiele, można się zamienić kontami, można przejąć/kupić i bawić się ile wlezie na tak wypasionym speedzie. Opcji uszczęśliwiania zwiększaniem wydobycia i innymi pierdołami tych co wybrali dawno temu standardowe 1x nie akceptuję. Nie wiem jeszcze co zrobię po 9 stycznia z kontem na u68 - mam sporo czasu na przemyślenia :P
    Tylko do tego sie odniosel, bo w tym poscie jest najwiecej bzdur, a w innych sie powtarzaja podobne bledy:

ANKIETA:
    Pierwsza ankieta nie byla skopana. Wszyscy "dobrzy wujkowie" na forum zarzucaja/zakladaja, ze ci, ktorzy nie zaglosowali na x1 nie potrafia myslec i dlatego pomylili sie w gglosowaniu.
    A przeciez to chyba jasne, ze skoro Art zsumowal wyniki inne niz x1, to nawet na tym wyniku ankiety, wybory predkosci eko mogly by sie skonczyc. Druga ankieta tylko tego dowiodla.
    A przypomne jescze w tym miejscu niektorym, ktorzy wtedy chcieli zmusic Arta do ujawnienia wszystkich wynikow, bo mieli PEWNOSC, ze na x1 zaglosowalo najwiecej osob i ze ma uznac glos wiekszosci (czyli x1)!
    Od chwili kiedy Art podal pelne wyniki pierwszej ankiety nikt juz jakos nie wracal do tego pomyslu i zamiast tego zaczelo sie podwazanie calej ankiety, gdybanie kto by jak zaglosowal, gdyby wiedzial, ze wygra opcja x5, itd. "Jak sie nie da go z lewej, to probowac z prawej" "jak cie wyrzucaja drzwiami, to wracaj oknem"? :D "Zeby tylko nasze bylo na wierzchu".
    Dopoki pasowalo, ze w ich mniemaniu najwyzszy wynik to x1, to mialo byc x1. A jak wyszlo, ze najwiekszy wynik mialo x5, to sie nagle nie liczy! :D Jakis obled. Wy chyba za duzo niektorych mediow od lat sluchacie :) Pranie mozgu, koniec wlasnego myslenia, tylko przyjmowanie myslenia garstki "madrych dziennikarzy". W ogole to TV szkodzi ! Wyrzuccie to w cholere :D .
    Art wyraznie napisal dlaczego nie podaje jakie byly wyniki czastkowe 1 ankiety! Zeby sie ludzie nie sugerowali i pod tym plywem nie glosowali inaczej w 2giej ankiecie!
    A tak w ogole, w ogole to błąd Arta :D , że sam napisal o tym, ze powinien inaczej ankiete sformuowac, ze powinna byc pierwsza z pytaniem ZA, lub PRZECIW zmianom i dopiero pozniej jaka predkosc. Zaloze sie, ze 90% z tych, ktorzy pisza, ze ankieta byla "zła" nawet by tak nie pomyslalo, gdyby Art nie napisal, ze ankieta powinna byc inaczej sformuowana. :D

A wyniki na Nekkar moga byc inne, bo nagonka na Forum paru osob z uni68, z uni Nekkar i w ogole z jakis speeduni ktorych to nie dotyczy, tacy "starsi i madrzejsi" przyszli i zaczeli marudzic i atakowac pierwsza ankiete na uni68, ze "zle, ze niedobrze" i podawac przyklady dlaczego speed jest zly.
    Dlatego na Nekkar wiecej osob podadnych na takie wplywy zaglosowalo za x1. Zeby nie poczuc sie glupszymi niz "te glupki z uni68", ktorzy zostali "oszukani" przez "wadliwie skonstruowana ankiete", "pogubili sie" i "źle" wybrali. (cos jak ten "ciemny lud", ktory sie pogubil, bo karty do glosowania mialy kilka stron i wciska sie kit, ze w niektorych gminach 40-70% osob ma tak niskie IQ, ze nastawiali X-ow gdzie popadnie i uniewaznili swoja karte do glosowania i wygrala tam partia, ktora w normalnych wyborach oscyluje na granicy wejscia do Sejmu :D ).
    Oczywiscie źle wybrali tylko wg grupy osob, która na uni68 byla w mniejszosci, bo ich opcja x1 przepadla i to dwukrotnie. Nie wiem, moze na Nekkar bylo wiecej osob za opcja x1 z wlasnego rozumowania, bez suflowania podpowiedzi i "narracji wstydu", jak wybiora cos innego
    To teraz moze mamy robic kolejna ankiete? Zeby tym razem ci "zawstydzeni" swoim "zlym wyborem" gracze z uni68 w koncu "dobrze zaglosowali"? Smiech na sali. Wtedy oczywiscie ci najbardziej straszacy tutaj by ich poklepali po ramieniu i powiedzieli "dobry chlopak/dziewczyna".

WETERANI i ELITARNE UNI:
    Weterani ze speeduni nas zalatwia, jak sie z nimi polaczymy, bo my nie ogarniemy wyzszej predkosci? :)
    A ini pisza, ze mamy elitarne uni...
    To w koncu mamy to elitarne uni, czy nie? Kto gra dluzej? Kto jest weteranem na Ogame, my czy oni?
    Sorry, ja ogarne nawet jak zrobia x5 eko i z5 flote. Trudno... na poczatku bedzie, ale z czasem coraz latwiej.

LACZNEIE:
    Caly czas uwazam i o tym pisze, ze wam sie tylko wydaje, ze nas nigdy nie polacza ze speeduni. Zastanawia mnie ta pewnosc.
    Nawet jakby wam ktos to przysiagl, jakis pracownik GF, to za jakis czas zmieni prace i nowy przyjdzie ze swoimi pomyslami i nie bedzie respektowal jakichs starych ustalen.
    Polacza nas, polacza. Technik zza Odry wcisnie OK i bedzie nowa predkosc od pierwszego. A wcisnie, bo mu ktos da sygnal, ze mu wyszlo w arkuszu kalkulacyjnym, ze to ostatnie uni x1 .pl wymiera, w innych krajach jest ta sama koncepcja i trzeba cos zmienic, a ze zostaly juz same speeduni, to polacza uni x1 ze soeeduni. Krotka pilka i pytac nas nie beda czy chcemy laczenia, tylko na jakie speeduni ktos chce sie wybrac: czy na to ze speed-eko, czy speed-flota, czy i speedeko+speedlota w jednym.
    :D

OGAME WYMIERA:
    No i tu sie nie mylisz. Wymiera juz pewnie od 2008-2009 roku ;)
    Ta tendencja sie nie zmienia i stad te laczenia, stad nowe uni-speeduni i to, ze na speeduni x6 wymiera x6, bo ci co odchodza z niego poddaja sie, bo mysleli, ze bedzie latwo, a nie jest, ze beda mieli x6 pkt co mieli na x1, a nie maja, bo dalej graja slabo, jak grali na x1 (co chyba sam potwierdzasz po sobie ;), bez urazy tutaj akurat).
    Tak samo bylo jak otwierali co miesiac kolejne uniwersum i ci, ktorym nie poszlo na dajmy na to uni22, zakladali konto na uni23 i uni24, itd., az na ktoryms im lepiej szlo, bo nikt ich dluzej nie atakowal, czy moze juz sie nauczyli czegos, a stare konta na innych uni szly do kasacji i uni "sie wyludnialo". Jakby niektorzy ludzie nie grali na kilkunastu uniwersach, to by nie trzeba bylo tylu uni otwierac. Pamietam czasy, ze bylo tylu chetnych do gry, ze musieli zamykac zakladanie nowych kont na uniwersach kiedy bylo okolo 10k osob na kazdym i otwierali nowe.

Uniwersum wcale nie bedzie szybciej wymierac, bo jest eko szybsze.
    A jak ktos pisze, ze podniesienie predkosci eko jest szykowaniem fuzji ze speeduni, to zyje z blednym przekonaniem, ze uni z eko x1 nie polacza kiedys z uni, ktore takie szybkie eko ma :)

Selenka rozsadnie radzi zeby isc spac.

Ps.: Art to wspomnial, to ja rozwine to w taka teorie, ze poniewaz juz bylo x5 zgloszone, to sie juz nie cofnie! Zwlaszcza, ze oni nie beda mogli zrozumiec "po co?", skoro dwa razy wyszlo x5 :E .
    Nie zebym sie przejmowal. Ja moge miec x1, x2 i x5. Szkoda ze x6 nie bylo w zasiegu :P .

start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Calipso ().

• Jeszcze nie pamiętam by jakakolwiek zmiana nie była bez grubszych jazd ( nawet głupie UF ludzie obrzucali gównem bo przecież spadnę w statystykach). Dlatego osobiście twierdzę, że możemy sobie robić tak ankiety do usranej śmierci i za każdym razem kwestionować ich wyniki. Teraz jednym się coś nie podoba, a po trzecim głosowaniu będzie druga grupa, która tez będzie żądała powtórki głosowania bo też im się nie podoba ( wtedy ich olejemy, czy będziemy konsekwentni i ich wysłuchamy ?) . Jedyny problem w tym, że pierwsza ankieta była z wadami, ale skoro druga już ich nie miała to każdy zagłosował według własnego uznania. Chyba, że będziemy glosować do czasu, gdy nie padnie ani jeden głos na inna opcję niż X1 (o ile owa się pojawi ) ?

Obecną sytuacje obrazuje stara polska komedia :) ( w innym kontekście, ale jednak :) )

Mi na przykład nie podobały się ostatnie wybory z 2015 roku i powtórzono je z tego powodu ?
    Nadmienię, że zadecydowało tylko 5,7-5,9 mln ludzi z 38 mln uprawnionych do głosowania więc też nie była to większość, ale wystarczyło i teraz tak jest...

Post był edytowany 6 razy, ostatnio przez Kippei ().

• Nie wypowiadałem się na forum, bo jak usłyszałem o zmianach, to szczęka mi opadła i odechciało mi się cokolwiek pisać. Największa wartość tej uni, czyli prędkość x1 została zmieniona. Dla mnie to koniec aktywnej gry. Kilkanaście lat klikania wystarczy. Teraz to nawet cieszę się, bo zostałem skutecznie wyleczony z OGame. A wydawało mi się, że będę budował kopalnie aż do śmierci. Dziękuję za wyzwolenie.
    Maraton - Top1 uni43/Top6 uni68/ilość zabudowanych pól na planecie-380/342/najbardziej wartościowa planeta-20.745.310/20.316.859
    Maraton - Ikariam-Top1 Kappa/Top7 Beta/poziom budynków w jednym mieście-678/najbardziej wartościowe miasto-3.876.627

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Maraton ().

• mnie bardziej martwi , ze nie polaczymy sie z nekar. juz bym przebolal ta predkosc eko, ale gdybysmy mieli szanse spotkac sie z nekarem. dlatego jestem za polaczeniem ankiet i obrania wspolnego stanowiska dla obu uni, jakie by nie bylo.
    Kromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
    kruchy[P N]&Kromak[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Andre[P N]vs.Bociek(wojtekreal)[3 X]~2407655.4%
    ancymon[P N]&Kromak[P N]&Andre[P N]&Hamer[P N]&Lzk kupie dex[PZWP]vs.Mili[3 X]~369787.52%
    Selene[P N]&Andre[DoF]&Kromak[P N]vs.wilku[MISIE]~102650.3%
    Mallory[DoF]&Warka[COMA]&fnk[P N]&Kromak[P N]vs.dziob[3 X]~98143.53%
  • Kromak napisał(a):

mnie bardziej martwi , ze nie polaczymy sie z nekar. juz bym przebolal ta predkosc eko, ale gdybysmy mieli szanse spotkac sie z nekarem. dlatego jestem za polaczeniem ankiet i obrania wspolnego stanowiska dla obu uni, jakie by nie bylo.
    O włąśnie i tym pisałem wczesniej :) TO JEST NAJWIĘKSZY MINUT TEGO X5 bo prędkość walić to! będzie fajnie śmiesznie i slote non stop zawalone zamiast atakami to transporterami ze zwózkami ;) ale żal dupę ściska że już nie bedzie szans na połączenie z Nekkar
    I znowu wyszło tak, że chyba smutno pisze
    Cyce, cyce, cyce, zwróć uwagę na muzykę
    I nagle nie pasuje tu, bo nie chcę błyszczeć
    Gubisz brokat, przypnij tornister
    Nie będę grał jak wszyscy, to żenada
    To był rap, nie ...... maskarada
    Mam 40 lat, jestem mężczyną
    Nowy hip-hop to PluszowyCzlowiek z blizną
    Sokół- "Pluszowy"
  • I SPRAWA

Uważam, że ankieta powinna zostać powtórzona. Wyciągając wnioski z poprzednich dwóch ankiet, nasza powinna wyglądać tak:

Chcesz zmiany prędkości na x5? (x5 ponieważ taka opcja wygrała w ankiecie nr 2)

1. nie
    2. tak

I to powinno rozwiązać wszelkie spory i zakończyć temat.

II SPRAWA

Uni są łączone dość regularnie to dodatkowo można się zastanowić nad przeniesieniem graczy od nas i nekkara chcących zmiany na powiedzmy nekkar i tych chcących pozostać na ekox1 na u68, wszyscy zadowoleni powinni być? Każdego wybór uszanowany. Tak jak ludzie wcześniej pisali, Ogame to gra, która ma dostarczyć zyski właścicielom. Jeżeli wszyscy zostaną zadowoleni to raczej zyski powinny być większe? (argument dla @Art)? Teraz część graczy skończy pewnie grać, a tak każdy by miał to co chciał.

III SPRAWA

Nie ma uniwersalnego rozwiązania tutaj, ale zdecydowanie POWINNO SIĘ TO ZROBIĆ LEPIEJ. Ponownie, jesteśmy klientami firmy i od naszego zadowolenia zależą jej zyski. W tym przypadku zadowolenia całkiem spory ilości osób... Warto sie pochylić nad tematem. Przedstawione poprawnie argumenty powinny zadziałać na ludzi myślących w kategorii finansów firmy?

IV SPRAWA

Wszyscy gracze planowali swoje planety na aktualne warunki. Jak nam zwiększą szybkość to planety mniejsze, które podczas zakładania spokojnie miały starczyć na np. 10 lat teraz starczą na 2? Wielu graczy z wyższych TOP przez przyśpieszenie za chwilę stanie przed wizją braku miejsc na planetach... Nowe uniwersa z większą prędkością mają bonus w postaci dodatkowych miejsc więc my też powinniśmy je otrzymać...

Czy jeżeli eko zrobimy x5 to możemy liczyć na jakieś dodatkowe miejsca na planetach?

IV SPRAWA

Do 9.01.18 jest sporo czasu, można to zrobić na spokojnie, ankieta na tydzień... Jest czas na zorganizowanie tego porządnie!

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez bartek89 ().

• pit napisał(a):

zmiany jak najbardziej sa potrzebne żeby ożywić uni i ile ludzi tyle zdań. Ja zagłosowałem za nie robieniem zmian tylko i wyłącznie dlatego że nie jestem w stanie poświęcić tyle czasu na ogame ile bym chciał. Natomiast pomysł jest dobry jesli nie da się zrobić uf z nekarem to zawsze jest to jakies wyjscie. Co prawda półśrodek ale jest. Meritum dla wszystkich płaczacych " jesli nie możesz czegoś zmienić to sproboj to zaakceptować".
    ...spróbuj to zaakceptować, albo odetnij się od tego. O ile nie rozumiem takiego płaczu nad zwiększonym eko, o tyle jeśli gf spróbowałoby zwiększyć prędkość flot na moim uni to ja automatycznie rezygnuję z gry. Wielu graczy to już nie dzieciaki siedzące 24/7 przy komputerach ale ludzie mający inne obowiązki, a prędkość floty pod tytułem "idę do kibla robię fs" mnie nie interesuje.
    1w2
    emerytura zawieszona... again

• T-bag napisał(a):

Kromak napisał(a):

mnie bardziej martwi , ze nie polaczymy sie z nekar. juz bym przebolal ta predkosc eko, ale gdybysmy mieli szanse spotkac sie z nekarem. dlatego jestem za polaczeniem ankiet i obrania wspolnego stanowiska dla obu uni, jakie by nie bylo.
    O włąśnie i tym pisałem wczesniej :) TO JEST NAJWIĘKSZY MINUT TEGO X5 bo prędkość walić to! będzie fajnie śmiesznie i slote non stop zawalone zamiast atakami to transporterami ze zwózkami ;) ale żal dupę ściska że już nie bedzie szans na połączenie z Nekkar
    zgadza się o tym i ja pisze i juz na Nekkar też padła taka propozycja . Unie wybrały swoje prędkości ale znaczna część zwolenników x1 została na u68 jak na Nekkarze zwolenników x5 się miód malina była by dla wszystkich i nie było by paniki gdyby teraz padło zdanie " na początku roku dojdzie do fuzji "

Nie potrzeba straszyć niemieszków zawaleniem roboty na wszystkich serwerach lub krajach z fuzja a tylko i wyłącznie specjalnie dla tego przypadku bo okazało się że po ankiecie przegrani stanowią dużą populację i szkoda zmieniać im coś na siłę i potrzeba tylko tutaj okazyjnej migracji .
  • Nie mam pewności jak grupy graczy głosowały ale wydaje mi sie, że konta flotowe zagłosowały za pozostaniem przy predkości x1 a ekonomowie za x5 :) Wiec jeśli byłby wybór kto chce iść na uni x1 a kto na x5 to jest duza szansa, że ekonomowie pójda na x5 a floty na x 1 i co wtedy ? za co będziemy latać ?:) to będzie jeszcze szybsza smierć dla uniwersum flotowego bo ekonomom to będzie nawet super :)

nie wiem czy mam racje ale wizja taka tez mi nie przypada do gustu więć jak dla mnie powinno zostać tak jak do tej pory bo :
    wiele nowych uni o przyspieszonych parametrach szybko zaczyna życie i szybko kończy , ludzie mniej są przywiązani do swoich kont kończą i ida na inne grac od nowa a my mamy swoje konta od lat i się po prostu dalej gra i szkoda by było to [ciach] Bo tego co było na ogame jeszcze 8 lat temu to te czasy już nie wrócą gdzie graczy było ponad 10k :)

Moderator kruszynka:
    Upominam za pseudocenzurę
  • Wtedy by sie zaczeło piękno gry bo nie sztuka golić tylko Ekonomów czasem trzeba komuś flote rozwalić i pomyśleć nad zorganizowaniem takiej wyprawy :D bo samym Bfsem to nie sztuka a ile anty by płynęło do niemczech każda większa akcja wiąże się z grubszym zakupem i relokacjami lub szybkimi tp :D
    Uni 68 ----> 27 ST 202927,05% / 7515,8%

• Darth Sion napisał(a):

Nie mam pewności jak grupy graczy głosowały ale wydaje mi sie, że konta flotowe zagłosowały za pozostaniem przy predkości x1 a ekonomowie za x5 :) Wiec jeśli byłby wybór kto chce iść na uni x1 a kto na x5 to jest duza szansa, że ekonomowie pójda na x5 a floty na x 1 i co wtedy ? za co będziemy latać ?:) to będzie jeszcze szybsza smierć dla uniwersum flotowego bo ekonomom to będzie nawet super :)

nie wiem czy mam racje ale wizja taka tez mi nie przypada do gustu więć jak dla mnie powinno zostać tak jak do tej pory bo :
    wiele nowych uni o przyspieszonych parametrach szybko zaczyna życie i szybko kończy , ludzie mniej są przywiązani do swoich kont kończą i ida na inne grac od nowa a my mamy swoje konta od lat i się po prostu dalej gra i szkoda by było to spier... Bo tego co było na ogame jeszcze 8 lat temu to te czasy już nie wrócą gdzie graczy było ponad 10k :)
    Mam w sojuszu 40 górników. Tylko 1 opowiedział sie za x5 tak więc myślę zupełnie odwrotnie.
    Akurat ja powinienem się cieszyć z podkręcenia eko. Już teraz odliczając wszystkie pkt obronne i budynki poboczne wyjdzie mi około top10 eko.
    Świetnie - po wprowadzeniu x5, po roku powinienem być w top10-15 generalnej klasyfikacji.
    Ale jakoś nie jest mi do śmiechu. Nie kręci mnie zdobycie ścisłej czołówki w kilka miesięcy po 11 latach gry.
  • nie zgodzę się z przedmówcą , że tylko flotowcy chcą 1x zobacz odpowiedzi Pazika, Maratona , to ludzie z bardzo mocnym eko...

FILU napisał(a):

T-bag napisał(a):

Kromak napisał(a):

zgadza się o tym i ja pisze i juz na Nekkar też padła taka propozycja . Unie wybrały swoje prędkości ale znaczna część zwolenników x1 została na u68 jak na Nekkarze zwolenników x5 się miód malina była by dla wszystkich i nie było by paniki gdyby teraz padło zdanie " na początku roku dojdzie do fuzji "
    Nie potrzeba straszyć niemieszków zawaleniem roboty na wszystkich serwerach lub krajach z fuzja a tylko i wyłącznie specjalnie dla tego przypadku bo okazało się że po ankiecie przegrani stanowią dużą populację i szkoda zmieniać im coś na siłę i potrzeba tylko tutaj okazyjnej migracji .

zgadzam się z Filu , T-bag i innymi ludźmi co optują za UF, wobec tylu podzielonych zdań, słusznych argumentów z każdej opcji, z każdego sojuszu , od kazdego gracza, bo każdy ma coś racji , UF byłaby chyba najrozsądniejsza i kompromisem,

tak jak napisał OldSchool , nie jestesmy już graczami co oprócz ogame nie mają obowiązków etc, ale nadal chcielibyśmy co jakiś czas pograć , czy coś w tym złego ????

bez napinki, bez emocji niech Administracja przemyśli wszelkie zdania, padła propozycja zmian fajnie, poszło głosowanie , wiemy że jest większa grupa osób za zmianami to jest argument kolejny za UF i argument że są gracze którzy nie chcą stagnacji !!!, ale czy mamy odciąć graczy którzy sentymentalnie czy z nałogu czy jakkolwiek zwał nadal chcą grać , bez konfliktu z realnym światem ?? dla ludzi co mają rodziny , pracę etc taka zmiana bardzo mocno komplikuje wszystko, nie chodzi o straszenie że odchodzę nie gram itd... chodzi o chłodne spojrzenie na tę sprawę też od tej strony ...
  • Serdell napisał(a):

Wtedy by sie zaczeło piękno gry bo nie sztuka golić tylko Ekonomów czasem trzeba komuś flote rozwalić i pomyśleć nad zorganizowaniem takiej wyprawy :D bo samym Bfsem to nie sztuka a ile anty by płynęło do niemczech każda większa akcja wiąże się z grubszym zakupem i relokacjami lub szybkimi tp :D
    akurat miałem na myśli kupowanie dexu żeby mieć na loty bo jak wypad układ obok to już prawie 100kk potrzeba :( oskubać kogoś to wydaje mi się,że chyba potrafie :) Tylko każdy grubszy wypad i tak jak mówisz grubsza akcja rzadko przynosi profity w postaci dexu, za to pozostałych jest duzo tylko od kogo poźniej kupić ??:)
  • Deu zawsze mozna u handlarza wymieniac za wywiezione surowce jakos sobie poradzimy a na poważnie zdania są podzielone wśród ekonomi jak i floty wiec problemu nie powinno byc kwestia uszanowania dwóch stron i danie wyboru bez narzucania graczom odgórnie ustalonych zasad w chaotycznym glosowaniu jeżeli można je tak nazwać
    Uni 68 ----> 27 ST 202927,05% / 7515,8%

• Pazik napisał(a):

Darth Sion napisał(a):

Nie mam pewności jak grupy graczy głosowały ale wydaje mi sie, że konta flotowe zagłosowały za pozostaniem przy predkości x1 a ekonomowie za x5 :) Wiec jeśli byłby wybór kto chce iść na uni x1 a kto na x5 to jest duza szansa, że ekonomowie pójda na x5 a floty na x 1 i co wtedy ? za co będziemy latać ?:) to będzie jeszcze szybsza smierć dla uniwersum flotowego bo ekonomom to będzie nawet super :)

wiele nowych uni o przyspieszonych parametrach szybko zaczyna życie i szybko kończy , ludzie mniej są przywiązani do swoich kont kończą i ida na inne grac od nowa a my mamy swoje konta od lat i się po prostu dalej gra i szkoda by było to spier... Bo tego co było na ogame jeszcze 8 lat temu to te czasy już nie wrócą gdzie graczy było ponad 10k :)
    Mam w sojuszu 40 górników. Tylko 1 opowiedział sie za x5 tak więc myślę zupełnie odwrotnie.Akurat ja powinienem się cieszyć z podkręcenia eko. Już teraz odliczając wszystkie pkt obronne i budynki poboczne wyjdzie mi około top10 eko.
    Świetnie - po wprowadzeniu x5, po roku powinienem być w top10-15 generalnej klasyfikacji.
    Ale jakoś nie jest mi do śmiechu. Nie kręci mnie zdobycie ścisłej czołówki w kilka miesięcy po 11 latach gry.
    Hipotetycznie odwróćmy sytuacje i niech wygra opcja X1. Wszyscy są szczęśliwi, zrobią nam UF, ale za półtora roku /dwa lata GF zacznie nas łączyć z speedami i też automatycznie (bez pytania o zdanie) zwiększy nam się prędkość wszystkiego. Wtedy będziesz pisał, że nie będziesz grał na speed uni z 13 letnim kontem, ponieważ smarkacz z 2,5 rocznym kontem będzie miał więcej punktów niż ty ?

Dla mnie patrzenie tylko na UF jest ślepą uliczka , ponieważ po nim padnie kto ma paść ( okres do pół roku po fuzji) i znów będzie tak jak było ( flociarze 95 % czasu na urlopach z okazyjnym zdjęciem na przeskanowanie, a ekonomi będą ciułać dalej). Mamy niby 3 k graczy, ale tych bez urlopów ze świecą szukać. Nadmienię, ze są gracze posiadający konta na obu uniach (docelowo łączonych) więc ten fakt mógł mieć tez odzwierciedlenie w ankiecie...

Post był edytowany 4 razy, ostatnio przez Kippei ().

• bartek89 napisał(a):

Chcesz zmiany prędkości na x5? (x5 ponieważ taka opcja wygrała w ankiecie nr 2)

1. nie
    2. tak

I to powinno rozwiązać wszelkie spory i zakończyć temat.
    Ojej. Śmiem ryzykować stwierdzenie że wygra wtedy x5.

bartek89 napisał(a):

II SPRAWA

Uni są łączone dość regularnie to dodatkowo można się zastanowić nad przeniesieniem graczy od nas i nekkara chcących zmiany na powiedzmy nekkar i tych chcących pozostać na ekox1 na u68, wszyscy zadowoleni powinni być? Każdego wybór uszanowany. Tak jak ludzie wcześniej pisali, Ogame to gra, która ma dostarczyć zyski właścicielom. Jeżeli wszyscy zostaną zadowoleni to raczej zyski powinny być większe? (argument dla Art)? Teraz część graczy skończy pewnie grać, a tak każdy by miał to co chciał.
    Zawsze mnie dziwi jak łatwo przychodzi niektórym "niech zrobią łączenie i ci co im się nie podoba niech....". Choć na początku chciałam x5 teraz wolę x2 żeby grać z tymi samymi osobami. x2 nie jest aż takie drastyczne a wprowadzi pewne ożywienie.
    Nigdy nie da się wszystkich uszczęśliwić. Sporo osób i tak wybierze inny speed bo będzie chciało grać z tymi samymi osobami, w tym pewnie ja. Więc chociaż wiele osób łączenie podaje jako idealne rozwiązanie ja je za takie nie uważam.

bartek89 napisał(a):

III SPRAWA

Nie ma uniwersalnego rozwiązania tutaj, ale zdecydowanie POWINNO SIĘ TO ZROBIĆ LEPIEJ. Ponownie, jesteśmy klientami firmy i od naszego zadowolenia zależą jej zyski. W tym przypadku zadowolenia całkiem spory ilości osób... Warto sie pochylić nad tematem. Przedstawione poprawnie argumenty powinny zadziałać na ludzi myślących w kategorii finansów firmy?
    Z grzeczności nie skomentuje.

bartek89 napisał(a):

IV SPRAWA

Wszyscy gracze planowali swoje planety na aktualne warunki. Jak nam zwiększą szybkość to planety mniejsze, które podczas zakładania spokojnie miały starczyć na np. 10 lat teraz starczą na 2? Wielu graczy z wyższych TOP przez przyśpieszenie za chwilę stanie przed wizją braku miejsc na planetach... Nowe uniwersa z większą prędkością mają bonus w postaci dodatkowych miejsc więc my też powinniśmy je otrzymać...

Czy jeżeli eko zrobimy x5 to możemy liczyć na jakieś dodatkowe miejsca na planetach?
    3 lata zakładałam kolonie o wielkości 198 pól. W czasie łączenia dostałam 25 pól które teraz leży puste i czeka na rozbudowę (zbudowałam parę głupot jak fuzyjne, w każdej chwili do rozwalenia). Jeżeli piszesz o top to pamiętaj że 99,99% planet osób z top powstało gdy nie było bonusy 25 pól. Co oni z tym zrobili? 0_o Twierdzisz że kiedyś założyli za małe kolonie i ten bonus 25 ich uratował? To już ich wtopa ponieważ nikt się nie spodziewał że taki bonus będzie więc w czasie zakładania nie mógł liczyć na niego.
    Inna sprawa że jak zakładałam kolonie i pisałam że 198 pól starczy to sporo osób pisało że głupia jestem bo za mało. Osoby które nie polują na giganty to jednostki.

Pazik napisał(a):

Mam w sojuszu 40 górników. Tylko 1 opowiedział sie za x5 tak więc myślę zupełnie odwrotnie.
    Hmm mi więcej osób pisało że chce x5 pomimo że sojusz głosuje na x1. Hmm. :fsmile:
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • ja jestem górnikiem i jestem na NIE. Nie głosowałem ani na x5 ani na x2.

ciap twoje odpowiedzi i uzasadnienia są ignoranckie. Art też broni zmiany na x5 tak jakby to byl pomysl po cichaczu uzgodniony a teraz zrobilo sie to tak by przepchnąć na u68. To nie jest strata 100kk surowca które mozemy odzyskac w miesiąc. Ta zmiana anuluje nam 90 % czasu jakie wlozylismy w granie (budowanie te za free a takze te płatne). Wiele społeczności growych powiedziało by takiemu zabiegowi NIE.
    Ale tu czesc graczy jest omamiona ze statystyki beda bogatsze o jedna cyferke wiecej pewnie myslac ze wszystko bedzie mialo wartość taka jak przy x1 a to nie jest prawdą.
    Argumenty ciap widocznie pokazują jej pozycje jej ilość punktowa jest tak duza ze jest powyzej punktu krytycznego i jej konto moze rywalizować ze wszystkimi innymi na speed uniach ale to jest tak jak z góra lodowa niewielka cześć jest ponad woda reszta jest pod wodą - reszta kont innych graczy - i ta czesc idzie na dno z powodu ze znaczenia ich budowanego konta zostało mocno umniejszone za mocno bo o ok. 90 %
    :)
  • Ja winie uni Nekkar, ze nie bedzie fuzji z nimi. widzieli co my wybralismy ;) .

Co do pol na planecie, ze ktos planowal na 10 lat itd... Po przyspieszeniu x5 wcale nie zabuduje sie tak wielu dodatkowych pol i te 25 bonusowe, ktore dostalismy po fuzji wystarcza ;) . A poza tym ja wiem, ze ludzie nie mysleli o tym jak beda sie rozbudowywac i mieli male kolonie juz 10 lat temu i wcale nie NAGLE TERAZ im by zabraklo. - Kazdy argument na "nie" dobry. Szukanie dziury w calym.

W ogole to zgadzam sie z calym postem Ciap :) . Kolonie tez tak zakladalem, zeby najmniejsza miec 199 pol bez bonusu i terraformera. Do skutku i po 20-30x.

Zgadzam sie tez z Kromakiem, ze szkoda, gdyby nastepna fuzja nie byla z Nekkar. (wina tych z Nekkar :D , to oni "zle glosowali" ;) ).

Ja moge grac i na x1 i na x5, a nawet x6 eko. Tylko patrzac w przyszlosc, to jednak x1 jej nie ma. W koncu bedzie fuzja ze speeduni. Przeciez im nie obniza eko do x1, tylko nam podniosa !
    Ale czytajac te watpliwosci, ze zabraknie pol, czy costam innego, to widze, ze ludzie nie planuja na zapas, tylko jak trafia do konca slepej uliczki dopiero mysla co maja robic. A jak pisalem, to jest gra strategiczna, a nie kto byle w jakim kierunku sie chaotycznie rozbuduje, byle byl pierwszy.

start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Calipso ().

• horch napisał(a):

ciap twoje odpowiedzi i uzasadnienia są ignoranckie.
    W którym miejscu?
    O ilości pól? Nie uważam żebym argumentem "dostaliśmy już 25 pól, co zrobiliście z nimi" kogoś ignorowała.

horch napisał(a):

Argumenty ciap widocznie pokazują jej pozycje jej ilość punktowa jest tak duza ze jest powyzej punktu krytycznego i jej konto moze rywalizować ze wszystkimi innymi na speed uniach ale to jest tak jak z góra lodowa niewielka cześć jest ponad woda reszta jest pod wodą - reszta kont innych graczy - i ta czesc idzie na dno z powodu ze znaczenia ich budowanego konta zostało mocno umniejszone za mocno bo o ok. 90 %
    Nie uważam żeby moje konto wyróżniało się na tle innych w mocy w rywalizowaniu z speed uni. Ba nawet uważam że tak nie jest.

Ignoruje słabszy graczy? Nie jeden z top 1500-3000 może napisać że pomagam w grze, jak szybciej gonić czołówkę, jak należy robić ekdpedycje. Udzielam się również w dziale: Zadawanie pytań. Wiele z tych osób nie umiało zrozumieć na początku jak takie top traci czas na rozmowy często o niczym z top np. 2100 który dobija do 500k punktów. Tam niżej też są ciekawe osobniki z którymi bardzo miło się rozmawia.

Nigdy nie ignorowałam słabszych graczy ponieważ... długi czas na u8 byłam również słabszym graczem. I gdy pierwszy raz pojawiłam się na IRCu część graczy top w ogóle nie chciała ze mną pisać bo jestem kimś poza top1500. Oceniali mnie tylko po to bo mnie nie znali, na forum miałam 0 postów.

/me wraca do BF jednak do obiadu :D
  • Calipso napisał(a):

Ja winie uni Nekkar, ze nie bedzie fuzji z nimi. widzieli co my wybralismy .
    może jest szczypta prawdy w tym? żle wybrali a teraz piszą tam że chcieli by fuzji z u68 co za paradoks XD interpretacji Nekkaru czego oni chcą XD ale jest tam jeden kolo który chciał napisać zdanie ale mu nie wyszło a prawdopodobnie zdanie w orginale brzmi że Nekkar nie mia jaj by powiększyć x-eco XD
    ahh wszystkie te argumenty są dobre i beznadziejne zaraziliśmy u68 i Nekkar wirusem x-eco gdzie połowa graczy była odporna na jego skutki i chorobę przechodzi bez problemowo bez powikłań ale jest grupa graczy co próbuje na wszystkie sposoby sami sie leczyc używając już w zaawansowanym wirusie nie konwencjonalnych środków nawet czarów lub nie którzy wpadają nawet w paranoję i sami zgadzają się na eutanazję . Nie trzeba płakać tylko wprowadzić jak najszybciej lekarstwo zwane UniFusion po takiej szczepionce każdy dojdzie do siebie
  • nie wiem ilu z was tych starych weteranów z x1 grało na x2 czy x5
    to jest całkiem inna gra
    na x1 trzeba czasami trochę sie nakabinowac by cos ustrzelic jest wiecej czasu na kontry reakcje itp itd
    na x2 x5 gra polega glownie na szczesciu
    chwila nie uwagi i nie masz mona
    chwila nie uwagi i nie masz floty
    loty polegaja glownie na uda sie albo nie
    o ile na u68 tylko economia zostanie zwiekszona to wiele to nie zmieni pyza przyplywem surowki na uni od gornikow
    tak czy innaczej ciesze sie ze nekar obronilo standardowe x1
    przy kolejnym UF mozliwe ze bedzie mozliwosc dolaczenia do nekar tym ktorzy nie chca grac na speed uniach
    wiec nie ma co sie spierac
    problem by byl gdyby u68 i nekar przeforsowalo razem speed uni - wtedy standardowe uni calkowicie by zniknelo (a przynajmniej tak znacznie rozwiniete)

Chwytam liny zła, by opuścić mroczne dna

431.493 %
  • horch napisał(a):

ja jestem górnikiem i jestem na NIE. Nie głosowałem ani na x5 ani na x2.

ciap twoje odpowiedzi i uzasadnienia są ignoranckie. Art też broni zmiany na x5 tak jakby to byl pomysl po cichaczu uzgodniony a teraz zrobilo sie to tak by przepchnąć na u68. To nie jest strata 100kk surowca które mozemy odzyskac w miesiąc. Ta zmiana anuluje nam 90 % czasu jakie wlozylismy w granie (budowanie te za free a takze te płatne). Wiele społeczności growych powiedziało by takiemu zabiegowi NIE.
    Ale tu czesc graczy jest omamiona ze statystyki beda bogatsze o jedna cyferke wiecej pewnie myslac ze wszystko bedzie mialo wartość taka jak przy x1 a to nie jest prawdą.
    Tylko speed i tak nas czeka, co prawda w niedającej się określić przyszłości, ale jednak bliższej, niżeli dalszej. W jakimkolwiek momencie on nie nastąpi to i tak będziemy w "zacytowany fragment filmu".

GF jako właściciel nie będzie nas wiecznie pytał o zdanie i jeżeli serwery będą generować zbyt duże koszta to je połączą, mimo ogromnych różnic rozwojowych (pytanie tylko komu wtedy będzie łatwiej to przełknąć). Podniesienie Eko ma teoretycznie dać szanse na przygotowanie się na ten moment. Zmiana faktycznie uderza w jednych, drugich promuje, a stronę patrzącą na grę z sentymentem, doprowadza do szału. Nie da się tutaj, jednak znaleźć złotego środka i cokolwiek by nie było, będzie źle...

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Kippei ().

• ciap czyli dostrzegasz ze gdzieś przeginasz w interpretowaniu tego co jest. Ale nie chce by temat byl rozdrabniany na poboczne duzo mniej znaczace wątki. Pola planet czy to ze ekspedycje będą miały profity jakie maja teraz.
    Co to rywalizacji pewnie śledzisz punkty na innych uniach. Masz tyle punktów ze nie jest straszna rywalicja dla Ciebie mozesz nawiazac walke a po jakims czasie nawet ich przegonic bedac dalej czałowka ogame.
    chodzi mi o innych graczy. konta na speed uniach z okolic top 50 to juz sa płotki, cienizna moga miec po 30kk pkt albo nawet 60 kk ale ta wartość nie rzuca na kolana, a realnie wskazują na "niedzielnego gracza" który budowal konto prze kilkanascie miesiecy bez wiekszych staran. tyle beda warte te nasze konta jesli ustandaryzujemy je do predkości x5.
  • @horch jeżeli do mnie piszesz to pisz @ przed moim nickiem. Dostaje wtedy powiadomienie że ktoś coś chce.

Nie uważam żebym przeginała z wypominaniem tego że każda planeta rok temu powiększyła się o 25 pól. Każdy topowy gracz dostał, pola nagle nie wyparowały. Na matce mam 17 pól wolnych (bez laboratorium, same kopalnie zajmują 118 pól) a planeta bez ulepszeń ma 163 pola (bez 25 + terra).

Ilość punktów nie świadczy o mocy konta. To że mam ich dużo nie czyni mnie super graczem, głównie dlatego że nie mam floty. Tak naprawdę nie ma różnicy między graczem top10 a top300 jeżeli gra eko. Nie mówię że mam gorsze albo porównywalne wydobycie. To styl gry sprawa co osoba znaczy na uni. Na u67 był gracz który wykręcał dużo ST a w top był tylko 500. I powiedziałabym że ten maluszek lepiej by sobie poradził na nowym speed uni od górnika nawet z top10. Może nawet dużo lepiej niż ja.
  • @ciap

ciap oj ciap Twój tok myślenia rownie dobrze mozna powiedziec ze wyzerujmy wszystkim konta i na starcie Nazwa gracza nie wskazuje nic dopiero wartość pokaże styl jakim on bedzie grał robił ST tempo w jakim bedzie stawial kolejne kopalnie.
    na speed x1oosiagniecie 80kk pkt 60kk pkt czy nawet 30kk to jednak to byl wiekszy wysiłek wiele atakow wspanialych ST
    na speed x5 konta o takiej wartosci mozna zrobic w 1,5 roku tylko dogladajac kilka razy dziennie
  • @horch
    Mój tok rozumowania nie prowadzi do chęci wyzerowania kont. Jedynie stwierdzam fakt że top nie świadczy o tym jak kto gra i jak sobie poradzi po łączeniu z innym uni (niezależnie od speed). Górnik z top10 i top300 niczym się nie różni poza większym wydobyciem (cały czas pamiętamy że mówimy w kontekście łączenia z innym uni i tym kto ma większą szansę na poradzenie sobie).

Tu masz moją ankietę: art.comastuff.com/ogame/poll.p…Oa1MrcGFqajcwdzRtbGk4UT09