Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• _Pawelos_ napisał(a):

a co za znaczenie czy mi spala 1 k deuta czy 1 kk deuta. Jest strata dla konta jest. Kto mi ją pokryje
      Jakbyś grał na Kalyke i miał mniej punktów niż ja to ja bym ci zwrócił, żeby już narzekania nie było. Ludzie, nie widzicie że argument z kosztem odsyłki jest do bani?
      To obok to moje zdjęcie, serio... Z tym, że przed złomowaniem...

WRÓCIŁEM

Kynyky

Ps. Ludzie nie pushujcie się. Psujecie grę, a te punkty tak na prawdę nie cieszą. To tak jak medal na dopingu - żałosne...
    • Duch Szerszenia napisał(a):

_Pawelos_ napisał(a):

a co za znaczenie czy mi spala 1 k deuta czy 1 kk deuta. Jest strata dla konta jest. Kto mi ją pokryje
      Jakbyś grał na Kalyke i miał mniej punktów niż ja to ja bym ci zwrócił, żeby już narzekania nie było. Ludzie, nie widzicie że argument z kosztem odsyłki jest do bani?
      A co jeśli ktoś dostał więcej surowców niż może pomieścić w flocie? Niekoniecznie dlatego, że nie posiada takowej, ale może pełnić ona akurat inne zadania...np być na długim fs'ie? Co jeśli nie ma jak tych surowców zabezpieczyć? Z różnych powodów nie może wsadzić w budynki, badania itp? Ma siedzieć całą noc i pilnować?
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Duch Szerszenia napisał(a):

_Pawelos_ napisał(a):

A co jeśli ktoś dostał więcej surowców niż może pomieścić w flocie? Niekoniecznie dlatego, że nie posiada takowej, ale może pełnić ona akurat inne zadania...np być na długim fs'ie? Co jeśli nie ma jak tych surowców zabezpieczyć? Z różnych powodów nie może wsadzić w budynki, badania itp? Ma siedzieć całą noc i pilnować?
      Czy mam uwierzyć, ze ktoś dostał astronomiczną ilość surowców przez przypadek? No przykro mi nie uwierzę... A jeśli kantował to niech siedzi całą noc, wydaje antymaterie, czy też dostanie bana z kasacją. Należy się.

WRÓCIŁEM

Kynyky

Ps. Ludzie nie pushujcie się. Psujecie grę, a te punkty tak na prawdę nie cieszą. To tak jak medal na dopingu - żałosne...

wampek napisał(a):

Duch Szerszenia napisał(a):

_Pawelos_ napisał(a):

Czy mam uwierzyć, ze ktoś dostał astronomiczną ilość surowców przez przypadek? No przykro mi nie uwierzę... A jeśli kantował to niech siedzi całą noc, wydaje antymaterie, czy też dostanie bana z kasacją. Należy się.
      No jeśli jakieś konto powiedzmy z top 500 kupi coś na rynku na w miarę starym uni to niezamierzony "naddatek" jak najbardziej może być problematyczny. Bug dotyka nie tylko rozwinięte konta...
    • wroc do jej posta i sam zobaczysz ze mowila co innego :)
      Pamiętaj.
      Jeśli spotkasz samotnego wilka uciekaj.
      Za nim stoi stado.
      Jeśli zaś ugodzisz tego wilka,
      do końca życia będziesz oglądał sie przez ramię.
      A pewnego dnia ~ za tobą stanie stado.
      I rozszarpie Cię na strzępy.

Uni 29 [Jackass] {macierz} top 90
      Uni 41 [MCNE] {pawelos} top 20, top 1 floty
      Uni Quantum [LioN] {pawelos} top 4, top 1 floty (przed UF z Electra)

Pozostaje przepalenie tego w licytatorze. Ciapka też sugerowała tą metodę w przypadku braku innego sposobu.
      Nieeee

@_Pawelos_
      Jak pisałam trzeba zagadać najlepiej swojego GO.

Jak widzicie przybyło trochę GO na niektórych serwerach > https://ogamepl.comastuff.com/
      Oczywiście GO nie jest z gumy ale więcej osób będzie teraz do jednego serwera jeżeli coś pilnego wyskoczy. :fsmile:
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Dajcie sobie już spokój z tym pisaniem.

Cała obsługa gry ma to gdzieś. Cały ten rynek i inne błędy typu wylogowywanie z gry.
      Nikt wam tutaj nie odpisze, nie wytłumaczy.Na dole w pasku forum widać pomarańczowe nicki czytające tę treść a jedynie CIAPka coś się udziela - to jeszcze ją dobijacie.

Żaden GO nic wam nie wytłumaczy bo sam nic nie wie na ten temat. Cała ta aktualizacja była wprowadzona na siłę. Nie wiadomo co jak miało działać. A opis klas i całe to FAQ Arta na forum wygląda jakby ktoś to pisał na kolanie 15 minut przed oddaniem projektu.

Wyłączenie rynku to kwesta minut. Wystarczy zdeaktywować link w menu i zablokować adres url &marketplace. 5 linijek kodu dla studenta praktykanta.

Pozdrawiam serdecznie
    • No to może źle zrozumiałem z licytatorem. Chociaż osobiście uważam, że to zdecydowanie najlepsza metoda. I nie wiem po co jej zabraniać.

WRÓCIŁEM

Kynyky

• Co do rynku to w zakładce ofert i własne jest historia kupna/sprzedaży waszych transakcji na koncie.
      Jeśli są dane sprzed 2 tygodni to znaczy że gdzieś się to jednak zapisuje.

Jedno porządne zapytanie do bazy, kilkanaście kilkadziesiąt tysięcy danych. Wszystko do EXCELa i wiadomo kto co i na ile ma za uszami.

Wszystko jest do ogarnięcia.
      Pytanie czy ktoś się za to weźmie.

Ponownie pozdrawiam serdecznie
    • A ja wam powiem tak.. i pewnie post umknie gdzies, bo kto by czytal wypociny typka co sie pierwszy raz w sprawie wypowiada. Nikt tu z obecnych nie powiedzial jak to wyglada z punktu widzenia firmy, pracownika, czy powiem wiecej.. Niemiec. Zdarzylo sie kilka rzeczy ktore zsumowaly sie na no.. z punktu widzenia firmy i graczy tragedie. I swoje zdanie popre faktem ze tez jestem programista, podobne rzeczy pisze, tez dla niemieckiej firmy. Tylko akurat my musimy mocniej testowac kod. No ale do rzeczy..

Fakt zaistnienia bledu w kodzie to jedno. Stawiam krate browarow ze osoba ktora to pisala byla mega cisnieta na termin konca roku. Zabraklo czasu na testowanie, a napisanie takiego kodu zeby dzialal dobrze wymaga troche wiedzy, wyobrazni i w ogole obycia z programowaniem i matematyka. Po jakosci kodu strzelam ze pisala to osoba z mniejszym niz 2-3 letnie doswiadczenie w branzy. Nie wymagajcie od takiej osoby perfekcyjnego kodu. Nawalil proces, presja i cisnienie koncem roku. Ani programista, ani @Art. Raczej manager bez wyobrazni uparty na wyniki.

I tutaj najciekawsze.. macie wkurw, pretensje i cisnienie na team, ale w tej sytuacji nie da sie kompletnie nic zrobic poza akceptacja faktu ze w universa poszly miliardy ton surowca. Dlaczego?

1. Backup impilkuje zwrot kasy osobom ktore w tym czasie kupily antymaterie. Z punktu widzenia biznesu, GameForge nie moze sobie na to pozwolic. Koszta przewyzszaja zyski w tym momencie za sama ksiegowosc w rozliczeniu tego.
      2. Banowanie oszustow jest nierealne. Sam dzis namnozylem z 500kk surowcow, handlowalem nimi, celowo. Rozeszly sie po universum a ja mam kilka statkow za to. I trzeba by w tym momencie zbanowac przynajmniej 60 osob ktore zyskaly na lewych surowcach.

Z jednej strony, sprawa jest przejebana. Cholernie mi szkoda teamu bo pewnie ilosc ticketow jest od tygodnia wieksza niz w ciagu ostatnich tygodni. Z drugiej strony no.. musicie troche zrozumiec fakt ze w tworzeniu gier jest mega rotacja i tam sie wcale kokosow nie zarabia. Programista ktory to pisal na 95% nie mial doswiadczenia wiekszego niz te 3 wyzej wspomniane lata. Popsul gre, ups. Zdarza sie. GameForge zeby byc dla wszystkich fair powinno albo wam wszystkim skasowac konta i wyrownac rozgrywke do 0, albo uznac to za incydent i was przeprosic nie robiac nic, argumentujac to tym ze universa ozyja zyskujac miliardy surowcow o ktore mozecie walczyc zlomujac osoby ktore z bledu korzystaja (mam odpalona kasacje kont wszystkich, nie bawie sie w to dluzej).

Chcecie byc bardziej zlosliwi? Mnozcie te surowce, kupujcie antymaterie, placcie paypalem. Zbanuja wam konta, zabierzecie spowrotem kase bo tam chyba opcja zwrotu jest, i moze jak straca nascie tysiecy to znajda kompromis. Poki co:

Reset gry albo olanie tematu (poprawiajac blad oczywiscie)

Nic lepszego nie wymysla bez napisania kodu ktory zdecydowanie przewyzsza wartosc tego produktu.
      Trzeba by od 27 grudnia analizowac WSZYSTKO, wg kryteriow ktorych zdefiniowanie potrwa miesiace. To nie wina Arta, teamu, Migotki, Rudej czy kto tam wam bany da. Oni sami nie wiedza jak to naprawic bo sie nie da :)
      Miarą sukcesu jest to, jak wielu masz wrogów
    • Maniak87 napisał(a):

Ale jakiś kontakt by się przydał jakieś info itp... A nie kompletnie olanie nas...
      Daj/dajcie im chwile. Im sie produkt pali bo wlasnie stracil racje bytu. Tydzien, dwa, i na bank cos zaproponuja. Przekrzykiwanie sie teraz kto jest winny nie ma sensu. Niemcy lubia miesieczny urlopy w tym okresie i wlasnie ich z nich sciagaja zeby to ratowac. Badzcie ludzmi troche :D Nie jeden tu tak po drugim jechal ze az przykro sie to czytalo a zaden z graczy, czlonkow teamu nie byl temu winien. Nawet @Art. On tez sra w gacie ze wszyscy konta pokasujecie.

I serio.. mowie to jako programista i project manager w podobnych projektach na wieksza skale. To tylko gra a sie wyzywacie i spinacie o to. Cos na bank wymysla :) Nie oleja 16+ letniej gierki od ktorej startowali bo jakis programista za 4 tysiace euro dal dupy. Chill
    • @psycho Znam trochę ludzi z branży gier, znam też wzloty i upadki takich firm na giełdzie. Branżą IT w Polsce też jest szerokim tematem i większość wie, że już od dłuższego czasu zatrudnienie tu Polaka (oczywiście za mały piniondz) graniczy z cudem.

Ale jest ta bajka o zażynaniu złotej kury. Jestem na etapie tego typu bajek z dzieckiem i tam jest jasno napisane - olbrzym nie chciał czekać na jedno jajko dziennie. On chciał od razu sprawdzić, czy jest w środku więcej jajek. Dokładnie to samo zrobiło GF z OGame. Poniekąd to opisałeś z tym maganerem, ale zabrakło u nich chyba trochę prostego myślenia - lepiej wprowadzić bubel z zyskiem X, czy stracić zysk XXX miesięcznie? Nie znam danych o dochodowości OGame dla GF, ale "na chłopski rozum" widzę, że rynek przyniósł odwrotny skutek.

Jest też inna opcja - OGame jako niszowy projekt już ledwo na siebie zarabiał, skrypt pisali stażyści z hasłem z tyłu głowy "Jak coś spieprzycie, to strata niewielka, więc róbcie na hurrra przed Świętami, to z tego trupa coś jeszcze wyciągniemy". Takie rzeczy wie się od CoMa, ale jak już całe forum zauważyło - nasz ma urlop.
      "The circus is gone, all that's left is the clowns..."
      Robbie Williams "Ego a go go "
    • @Ten Keyra masz racje. To moze byc zazynanie produktu. Nawet celowe. Ale no, co ich obchodzi wasze/nasze zdanie jesli podjeli taka a nie inna decyzje. Sam bym mial wylane gdyby to bylo moje. Ale poki tego @Art nie napisze to zakladam blad w produkcji. A tutaj nie ma co sie obrzucac gownem, tylko trzeba chwile przeczekac. Mnozcie surowce skoro sie da i handlujcie nimi na rynku z innymi graczami. Temat tak urosnie ze albo serio zbanuja pol spolecznosci OGame, albo znajda sposob na uratowanie sprawy. Mi tylko chodzi o to zeby sie nie spinac, nie obrazac, nie wyzywac..

edit: wydaje mi sie ze najrozsadniej bylo by zalaczyc urlopy wszystkim doslownie az ktos wymysli jak to odkrecic. @Art dzialaj z urlopami bo bez nich bedzie tylko wiekszy syf

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez keton ().

• psycho napisał(a):

A ja wam powiem tak.. i pewnie post umknie gdzies, bo kto by czytal wypociny typka co sie pierwszy raz w sprawie wypowiada. Nikt tu z obecnych nie powiedzial jak to wyglada z punktu widzenia firmy, pracownika, czy powiem wiecej.. Niemiec. Zdarzylo sie kilka rzeczy ktore zsumowaly sie na no.. z punktu widzenia firmy i graczy tragedie. I swoje zdanie popre faktem ze tez jestem programista, podobne rzeczy pisze, tez dla niemieckiej firmy. Tylko akurat my musimy mocniej testowac kod. No ale do rzeczy..

Fakt zaistnienia bledu w kodzie to jedno. Stawiam krate browarow ze osoba ktora to pisala byla mega cisnieta na termin konca roku. Zabraklo czasu na testowanie, a napisanie takiego kodu zeby dzialal dobrze wymaga troche wiedzy, wyobrazni i w ogole obycia z programowaniem i matematyka. Po jakosci kodu strzelam ze pisala to osoba z mniejszym niz 2-3 letnie doswiadczenie w branzy. Nie wymagajcie od takiej osoby perfekcyjnego kodu. Nawalil proces, presja i cisnienie koncem roku. Ani programista, ani @Art. Raczej manager bez wyobrazni uparty na wyniki.
      Stary, nie rozśmieszaj mnie. XD Cały kod Ogame jest jak z epoki kamienia łupanego i wielokrotnie analizy osób w temacie udowadniały, że robił to jakiś junior na stażu, bo rozwiązania są tak złe, że tylko idzie się zaśmiać.

A team sam sobie szkodzi po raz kolejny lekceważeniem graczy. Nie ma nawet cienia oficjalnego stanowiska, co powinno się robić, a czego nie robić. No to niech potem nie płaczą, że gracze im plują w twarze.
    • Największy ból całej społeczności jest taki, że w cywilizowanym świecie: po pierwsze "szef" polskiej odnogi projektu nie bierze urlopu w trakcie wprowadzania największej zmiany w gameplay'u od powstania gry; po drugie jak coś nie idzie zgodnie z planem, to ten urlop przerywa (Obamie, Muskowi itp. się zdarzało - Arta do nich nie przyrównuję, raczej pokazuję standardy); po trzecie - mówimy tu o wirtualnej gierce, gdzie nawet przy grzańcu w Livigno można napisać jakieś sprostowanie - wystarczy chcieć. Z doświadczenia wiem, że lepsza jest odpowiedź o braku odpowiedzi, niż jakikolwiek jej brak...To tutaj w tym momencie leży największa bomba, a nie w autoofertach rynku.
      "The circus is gone, all that's left is the clowns..."
      Robbie Williams "Ego a go go "
    • @psycho również jestem programistą i szczerze Ci powiem, że z czymś takim to spotykam się pierwszy raz. Ci ludzie nie pracowali 2-3 lat... oni mają za sobą max pół roku doświadczenia albo i mniej. Informatyk z 3-letnim doświadczeniem to bardzo dobry fachowiec (zakładając że robił coś rozwijającego). Poza tym były serwery testowe... naprawdę nie szło tam tego wyłapać? A przechodząc do setna sprawy... w tym momencie nie chodzi już o to jak doszło do obecnej sytuacji (mleko się rozlało, trudno), ale o to jak GF reaguje na problem... zero odzewu, zero czegokolwiek, pushujcie się dalej ile fabryka dała. Jestem pewny że szłoby jakoś zniwelować straty gdyby ktoś chciał, choćby np. poprzez wysłanie wiadomości, zablokowanie rynku na czas naprawy itp... możliwości jest dużo..

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez wampek ().

• @wampek ale przyznasz mi ze temat juz jest teraz nie do ogarniecia. wez to na logike... zrobilem ze 1000kkkk surowca, ktore puscilem w rynek, kupowalem wszystko jak leci, byle tylko byc upierdliwym i utrudnic sprawe. kogo zbanowac? mnie? prosze bardzo. osoby ktore skorzystaly z tego ze ja bylem upierdliwy a one wystawialy oferty ktore ja kupowalem za lewe surowce? no kurde, jak zaplacily anty, i dostaly bana bo programista dal ciala to rzecznik praw konsumenta juz by zacieral rece a niemcy by grube miliony stracily. olac sprawe? i osoby ktore siedzialy dniami i nocami a tego nie robily co? sa stratne. tutaj sprawa jest tak skrajnie zjebana ze oni sami nie wiedza co zrobic. dlatego nie ma odzewu, a nie dlatego ze sa urlopy. jak ja bym cos takiego odwalil na produkcji to by mnie z grobu chyba wyciagneli juz nawet nie po to zeby konsekwencje wyciagnac, tylko zebym to ratowal bo jestem tworca kodu. a tutaj serio... zeby zrozumiec tak stary i zjebany kod pol roku nie wystarczy w branzy kiedy wszystko leci na rescie i reactcie czy angularze :) to jest turbo wiekowy kod, po zrodlach htmla i jsa widac metody ktore pamietaja universum 2 na ktorym zaczynalem. po prostu syf.. ale jak powiedzialem gdzies wyzej. 2 tygodnie urlopu, praca nad rozwiazaniem, i konkretna porpozycja poparta taka wiadomoscia ze strony teamu. nie neguje ze milczenie jest przeginka z ich strony.. jest i to bardzo. moje zdanie i propozycje urlopow przedstawilem i nic wiecej bym nie wymyslil nie widzac kodu, struktury bazy etc. etc. szkoda gierki.. lubilem ja a bana dostane i to perma bo cofne cala antymaterie ktora wydalem na wyspawanie tych surowcow i puszczenie ich dalej w obieg.
    • psycho napisał(a):

@wampek ale przyznasz mi ze temat juz jest teraz nie do ogarniecia. wez to na logike... zrobilem ze 1000kkkk surowca, ktore puscilem w rynek, kupowalem wszystko jak leci, byle tylko byc upierdliwym i utrudnic sprawe. kogo zbanowac? mnie? prosze bardzo. osoby ktore skorzystaly z tego ze ja bylem upierdliwy a one wystawialy oferty ktore ja kupowalem za lewe surowce? no kurde, jak zaplacily anty, i dostaly bana bo programista dal ciala to rzecznik praw konsumenta juz by zacieral rece a niemcy by grube miliony stracily. olac sprawe? i osoby ktore siedzialy dniami i nocami a tego nie robily co? sa stratne. tutaj sprawa jest tak skrajnie zjebana ze oni sami nie wiedza co zrobic. dlatego nie ma odzewu, a nie dlatego ze sa urlopy. jak ja bym cos takiego odwalil na produkcji to by mnie z grobu chyba wyciagneli juz nawet nie po to zeby konsekwencje wyciagnac, tylko zebym to ratowal bo jestem tworca kodu. a tutaj serio... zeby zrozumiec tak stary i zjebany kod pol roku nie wystarczy w branzy kiedy wszystko leci na rescie i reactcie czy angularze :) to jest turbo wiekowy kod, po zrodlach htmla i jsa widac metody ktore pamietaja universum 2 na ktorym zaczynalem. po prostu syf.. ale jak powiedzialem gdzies wyzej. 2 tygodnie urlopu, praca nad rozwiazaniem, i konkretna porpozycja poparta taka wiadomoscia ze strony teamu. nie neguje ze milczenie jest przeginka z ich strony.. jest i to bardzo. moje zdanie i propozycje urlopow przedstawilem i nic wiecej bym nie wymyslil nie widzac kodu, struktury bazy etc. etc. szkoda gierki.. lubilem ja a bana dostane i to perma bo cofne cala antymaterie ktora wydalem na wyspawanie tych surowcow i puszczenie ich dalej w obieg.
      Nie wiem co można zrobić z już nadmiarowo wygenerowanymi surowcami. Wiem, że w pierwszej kolejności powinno się zatrzymać możliwość tworzenia nowych, a potem się zastanawiać ;) Niestety, albo nikt tam nie zdaje sobie sprawy ze skali problemu, albo naprawdę mają pochrzanioną strukturę w zakładzie, że nikt nic nie potrafi poradzić. A surowce generują się wesoło dalej...
    • a wez mi potrzymaj piwo.. jakbym mial dostepy do struktur, kodu i programistow to szybko by sie to ogarnelo. to nie fizyka kwantowa tylko zwalony proces ktory da sie przesledzic. tylko wlasnie, GF to duze korpo. u mnie zeby przesunac guzik z lewej na prawa dla spojnosci z aplikacja czekam 3 tygodnie na zgode bo UX musi potwierdzic czy na bank jego makieta nie byla zwalona :D takze tego.. trzymam kciuki za sprawe, zeby sie fajnie skonczyla i nie srajcie sie do siebie bo nic to nie da.
    • Tylko o ile pamiętam (choć mogę się mylić), to poprzedni błąd został naprawiony łatką bodajże w okresie dwóch dni po nałożeniu pamiętnych banów... a jak dla mnie był on bardziej złożony w swojej logice od obecnego.
    • wampek napisał(a):

Tylko o ile pamiętam (choć mogę się mylić), to poprzedni błąd został naprawiony łatką bodajże w okresie dwóch dni po nałożeniu pamiętnych banów... a jak dla mnie był on bardziej złożony w swojej logice od obecnego.
      Oba błędy wynikają z tego samego. Poprzednio załatano tylko częściowo jedną ze ścieżek - i nic więcej. Plaster, bez zszycia rany.

Plus - jestem pewien, że ten błąd istniał również w poprzedniej wersji - po prostu nikt (?) go nie znalazł.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Winter napisał(a):

bo zakładacie że to błąd a to wcale nie błąd i tak ma być
      jak by było inaczej byśmy dostali informacje przecież
      no to jazda z tematem :D jutro miliard gsow. obiecuje ze zrobie to lepiej od was bo juz mam skrypty i boty na to. jak ktos bedzie przez sekunde wyzej w statch floty to ja swoja podwoje dla pewnosci. mam wrazenie ze to 'rozmowa rekrutacyjna' kto lepiej programuje, heh