Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Apofis napisał(a):

Elkanen napisał(a):

Apofis napisał(a):

Tak samo jest z przelicznikiem 5: 1 metal deuter dociera aluzja ?
      Ile Ty masz lat czlowieku? Jakie miales przeliczniki przed aktualizacja? 2/1/1-3/2/1. Po niedzieli handlowej przelicznik minimalny poszedl w gore na 2,5/1,5/1 i dopoki nie zaserwowali nam rynku wraz z cudowna aktualizacja, kazdy byl zadowolony. Handluj sobie jak chcesz i z kim chcesz ale nie upieraj sie, ze masz 100% racji w tym co piszesz.

Apofis napisał(a):

Wy sobie ustaliliście, że nie traci wg was jakiejś grupki ludzi. Nie dla każdego nie ma wartości jakieś głupierozumowanie dla każdego deuter stanowi coś innego. potrzebny do badań do latania do statków budowy - jak nie potrzebny zresztą ja mówię o metalu nie o dexie
      Dla mnie dex jest cenny. Nie sprzedaje go tylko skupuje. Ze 100kk kupionego dexu mam w przyblizeniu 10kk czystego dexu dla siebie. Przetapiam u handlarza i mam zysk czyli stac mnie na kolejne dostawy. Rozumiesz teraz?
      Nie każdy używa handlarza więc nie interesuje mnie takie tłumaczenie.
      Każdy był zadowolony kto kupował od kogoś dex 1;1,5 ale ta druga strona była stratna bo może mieć 1:2 kryształ i tym samym słabsze konto traciło a mocniejsze się bogaciło i tyle - czy ta osoba była zadowolona z tego przelicznika - nie skoro mogła mieć więcej ale nie ma wyboru a to jest różnica - tego nie kapujesz chyba .

GramBoLubie napisał(a):

zwykła wymiana gracza A z graczem B. Można ukraść 10 zł , a można 100 tys. Ty nie widzisz rożnicy bo złodziej to złodziej , ja widzę.
      Ok. ale nie wmówisz mi, że przelicznik 5;1 jest zły kiedyś taki był i było ok
      A dlaczego nie ma wyboru ? Ktoś tu kogoś zmusza do sprzedania po 1:1,5 zamiast 1:2 ?
      Nigdzie nie napisałem ze 5:1 jest złym.
      Nie rozumie Cię ...bronisz słabszych , ze zamiast 2 musza za 1,5 sprzedać i są stratni a teraz na rynku sprzedaje się 1 jednostke za 0,8 kryształu. W takim razie teraz powinieneś sobie w łeb strzelić widząc to :P

Ps. Dla mnie zawsze coś miało większą wartość gdzie dostaje więcej. 100k deuteru nawet po 1,2 to dalej 100 pkt za 120.
      To , że ktoś wymyślił , ze metal jest lepszy bądź gorszy to już nie moja wina. Oddaje 100 pkt a dostaje w zamian 150 :)
      I nawet jeśli sprzedaje tylko z minimalnmym zyskiem to nadal jest to zysk. Teraz mogę oddać 100k deuteru za 80k kryształu i nikt mi nic nie zrobi. Poźniej sprzedam to samo za2-3 krotność i nie robiąc nic robie bardzo dużo :)
    • Poka_Bydlaka napisał(a):

@Ruda

Jest możliwość wykasowania z tematu Elkanena oraz Apofisa?
      A niby dlaczego mnie ja daje argumenty i wypowiadam się na temat zmian rynku i przeliczników a nie tak jak ty o sprzedaży opla może ciebie wykasować.

Jako zbieracz znalazłem jedna ekspedycja za drugą
      Od: dowódca floty
      Natknęliśmy się na pozostałości po poprzedniej ekspedycji. Nasi technicy postarają się uruchomić część statków.

Następujące statki dołączyły do floty:
      Krążownik: 18
      Mały transporter: 34
      Lekki myśliwiec: 41
      Pancernik: 1

Nasza ekspedycja natrafiła na starą automatyczną stocznię. Kilka statków było nadal w fazie produkcyjnej i nasi technicy starają się aktualnie uruchomić generatory energii, aby dokończyć ich produkcję.

Następujące statki dołączyły do floty:
      Mały transporter: 333
      Rozpruwacz: 6
      Duży transporter: 15
      Bombowiec: 1
      Pionier: 1

Wysłane ok 200 dt ,1 pionier, rozpruwacz lub bombo.

Myślę że niezły wynik :D
    • Apofis napisał(a):

Wy sobie ustaliliście, że nie traci wg was jakiejś grupki ludzi. Nie dla każdego nie ma wartości jakieś głupie rozumowanie dla każdego deuter stanowi coś innego. potrzebny do badań do latania do statków budowy - jak nie potrzebny i bez wartości bzdura

Strata jest bo zamiast 2 jednostek dostaje 1,5 a to że dla logos deuter znaczy czy nie to jest jakieś śmieszne rozumowanie - po prostu wspieranie mocniejszych
      Ech, znów to samo. Deuter nie ma wartości 2 kryształu. Może ją mieć, ale trzeba zainwestować antymaterię. Żeby gracze premium nie mieli zbyt dużej przewagi nad innymi ograniczono możliwość handlu do 1:1,5:2.

Lwica jest boska :)
    • Apofis napisał(a):

Nie każdy gra za anty więc wiesz.
      Dlatego masz prawo do targowania przelicznika. Jeden gracz nie da Ci zadowalajacej stawki wiec pytasz innego. I tak do skutku az znajdziesz. Przeciez to surowce z konta, na ktore poswiecasz czas by je rozbudowac wiec mozesz zadac takiej ceny jaka Cie zadowoli. Oczywiscie w granicach rozsadku bo nikt nie da Ci tego maxymalnego przelicznika jaki oczekujesz. Wierz mi, ze jesli chcesz miec stalego odbiorce to na dluzsza mete lepiej wyjdziesz schodzac nieco z gornej granicy jaka jest zapisana w ZG.

Zobacz, z tej transakcji na rynku mam 50kk metalu do przodu po przemieleniu u handlarza po max przeliczniku. imgur.com/Xf81NPn

Ktos wystawil oferte, dal korzystny przelicznik bo zarobi sam i ja tez skorzystam wiec szybko sprzedal swoj towar. Inne oferty wisza a sa oferty gdzie przelicznik jest 1:1. Niby okazja ale nikt nie bierze. Dlaczego wlasnie?

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Elkanen ().

• Zmieniając trochę temat, bo imo jedyny błąd to było wgranie 7 wersji przed Świętami, teraz wiadomo, że jest tyle wolnego, że cud że cokolwiek poprawiają. Ja mam wolne i odpoczywam. Tak naprawdę można ocenić dopiero po patchach po Nowym Roku całe te zmiany.
      A więc, zastanawiam się czy nie powinien być wprowadzony buff do wydobycia kryształu, metalu każdy mam wrażenie w bród, deuter w sumie jak się nie lata flotą, to też się jakoś kumuluje, ale najgorzej wypada kryształ, a z tego co słyszałem na uni bez handlarza, ciągle jest problem z niedoborem kryształu.
    • Mirmir napisał(a):

Elkanen napisał(a):

Nie kusi mnie opcja zbijania kokosow na ekspach a mam na cos takiego sie szczypac? Albo grubo albo wcale
      No to o co Ci chodzi jak sam twierdzisz ,że nie ma o co się szczypać ,o takie małe nic.Po co więc wklejasz te nic.
      Jestes kolejnym typem czlowieka, ktoremu jotka w jotke trzeba pokazywac i wszystko tlumaczyc jak malemu dziecku. Ale luz. Poswiece sie kolejny raz.

Ktos pisal, ze handluje statkami ponizej wartosci czyli pushuje inne konto imgur.com/GdRAVdo.

Nie wiemy do konca a raczej nie ma oficjalnego stanowiska czy za handel ponizej ustalonego minimalnego przelicznika przed aktualizacja (2,5/1,5/1) nie bedzie w przyszlosci banow. Tak wiec dla ciekawostki wrzucilem screena z tym co wisi na rynku a nikt jakos nie czai sie na tego typu oferty. Co wiecej, oferty zawyzone tez nie schodza. Ida na pniu te "regulaminowe". Przypadek?
    • Pozdrowienia z krainy cudów :)

Odpaliłem sobie wczoraj technokratę czy jak tam się to nazywa, ale rozumem on wcześniej zaczętych badań nie skraca i dalej było 3 dni do końca. A dziś użyłem brązowego robota od badań (akurat wypadł na ekspie). I magicznie do końca badania został 1 dzień. Miał ktoś z czymś takim do czynienia?

Pozdrawiam.
    • ziutek_17 napisał(a):

Pozdrowienia z krainy cudów :)

Odpaliłem sobie wczoraj technokratę czy jak tam się to nazywa, ale rozumem on wcześniej zaczętych badań nie skraca i dalej było 3 dni do końca. A dziś użyłem brązowego robota od badań (akurat wypadł na ekspie). I magicznie do końca badania został 1 dzień. Miał ktoś z czymś takim do czynienia?

Pozdrawiam.
      board.pl.ogame.gameforge.com/i…ostID=8703499#post8703499

Ja twierdzę, że po prostu zmienił się sposób wyliczania czasu badania. Wcześniej było ważne tylko technokrata / promo W CHWILI URUCHOMIENIA badania. Obecnie każdorazowe użycie dopałki WYZWALA przeliczenie od nowa (pewnie zrobili refaktoring kodu, aby było reużycie - tylko nie zauważyli, że zmieniło to zasady biznesowe dopałek).

Więc jak w momencie uruchomienia badania miałeś technokratę - a przy dopałce - nie było - to dopałka wydłuża badanie o tygodnie.
      A jak uruchomisz technokrate - i wtedy uzywasz dopałek - to jest ok (a jak wystąpił błąd z poprzedniego zdania - to skraca czas do pierwotnego).

TADAAM.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • ziutek_17 napisał(a):

Pozdrowienia z krainy cudów :)

Pozdrawiam.
      Wydłużenie czasu badania

Wynika z tego, choć nie u każdego czytając posty w temacie wyżej, przy skróceniu czasu o dodatki ponownie jest przeliczany czas badania i liczy się to co masz aktualnie na koncie a nie to co miałeś gdy badanie klikałeś. Dlatego wydłuża (jak ktoś miał i nie ma technokraty) i skraca (jak ktoś nie miał i teraz ma)?

:)

edit:
      @dexPL gdzie mi się z postem wpychasz? :P
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Muniek napisał(a):

czyli mozna kliknac badanie teraz.....doczekac na event 25proc szybszy czas badan.....wtedy uzyc dopałki 30 miinut i doliczy nam cały event.

To tak jakby event byl non stop, super mi pasuje.
      Po pierwsze - nikt nie wie czy to zadziała na 100%
      Po drugie - pisałem do Arta - niech potwierdzi, czy ta zmiana to błąd, czy nowe działanie (więc jak błąd - to może to się zmienić).

Mi to obojętne jak działa - tylko niech działa zawsze jednakowo i bez takich cudów. Czyli po prostu poprawnie.

@ciap 2 min za wolno piszesz ... więc skasuj swój post, bo offtop :P pisz do Rudej, ona ma wprawę.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Wymiana zakończona.29.12.2019 10:31:57

Od: Rynek
      Handel został ukończony.
      Sprzedano: 1.143.027 Kryształ
      Na planecie Sergio Mora [1:226:10] otrzymano 1.417.354 Deuter.
      Opłata rynkowa: 106.682 Deuter

Towar został już odebrany.
      To jest legit czy juz patologia? na poczatek dalem mala sume i ktos kupil przy wiekszych moze byc to samo wiec wole sie dowiedziec :)
      cala prawda "rynku" pozdrawiam

Johnkopytko z klanu Kopytkow
      Najwiekszy fan Jennifer Aniston <3
    • Elmo[Wieiworak] napisał(a):

Wymiana zakończona.29.12.2019 10:31:57

Handel został ukończony.

To jest legit czy juz patologia? na poczatek dalem mala sume i ktos kupil przy wiekszych moze byc to samo wiec wole sie dowiedziec :)
      A co jest złego w tej cenie? jak dla mnie może być kryształ jest cenny i go zawsze brakuje, nie zdziwił bym się jak za 2 mln krychy dał byś 4 mln dexu cena była by ok.

drakon napisał(a):

U nas legalny pushyk pełną parą. Flota za minimum kosztów przerzucana z multikonta na swoje.

imgur.com/a/5eQ7PD7
      Jaka tam flota 8o kilka stateczków XD z ekspedycji za pare dni bez przesady
    • Elmo[Wieiworak] napisał(a):

Wymiana zakończona.29.12.2019 10:31:57

Handel został ukończony.

Kim jest ten ktoś ? Nikt normalny nie kupuje takich ofert tylko multikonta i to jest doskonałe narzędzie do ich wyłapywania =)
    • edes napisał(a):

Kim jest ten ktoś ? Nikt normalny nie kupuje takich ofert tylko multikonta i to jest doskonałe narzędzie do ich wyłapywania
      Nie prawda, ludzie normalnie też wystawiają podobne oferty w celu pozbycia się dexu 8o zwłaszcza na pewnym etapie gry nagminnie. Tak samo ludzie którzy potrzebują kryształ za wszelką cenę, którego tak zawsze brakuje to kryształ jest najcenniejszy :roll: