Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Apofis napisał(a):

To może być alternatywa i ciekawe oraz niezłe rozwiązanie. Ciekawe jak w praktyce to zadziała.
      myślę, że zniszczyli całkiem klasę zbieracza, poprzednie wersje były o niebo lepsze i wymagały dużej rozbudowy

wersja 1 - 1667 pełzaczy + satki dawało +50% wydobycia ale stanowiło łatwe kąski dla flociarzy co napędziłoby troche ruch flot na uni
      wersja 2 - poziom kopalni= ilosc pełzaczy *0,36% - przynajmniej osiągalne 50% w mniej niż 30lat

obecna propozycja nie ma żadnego sensu @Art mam nadzieję, że przekażesz to wyżej
    • kermit napisał(a):

wersja 1 - 1667 pełzaczy + satki dawało +50% wydobycia ale stanowiło łatwe kąski dla flociarzy co napędziłoby troche ruch flot na uni
      1667 pełzaczy zachowuje się jak 1667 MT?
      Chyba że cena się zmieniła od kiedy ostatnio sprawdzałam. :fgrin:

kermit napisał(a):

wersja 2 - poziom kopalni= ilosc pełzaczy *0,36% - przynajmniej osiągalne 50% w mniej niż 30lat

Na osi X - dni
      Na osi Y - %

Typowy logarytmiczny wykres, na początku szybko potem wolno :D

Po 1 roku gry na speed x7 mamy 40%.
      Po 2 latach mamy 42%
      Po 3 latach 44%
      itd.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • ciap napisał(a):

kermit napisał(a):

1667 pełzaczy zachowuje się jak 1667 MT?Chyba że cena się zmieniła od kiedy ostatnio sprawdzałam. :fgrin:

kermit napisał(a):

Na osi X - dni
      Na osi Y - %

Typowy logarytmiczny wykres, na początku szybko potem wolno :D

Po 2 latach mamy 42%
      Po 3 latach 44%
      itd.
      Zakładając, że robisz cały czas kopalnie a nie każdy tylko eko klepie.
      Nawet zakładając eko wyjdzie ci 13 lat to pozdro to trochę coś nie tak jest. Sama widzisz.
    • Apofis napisał(a):

Zakładając, że robisz cały czas kopalnie a nie każdy tylko eko klepie.
      Jeżeli ktoś nie klepie tylko eko to też ma inne źródło surowców więc albo dojdzie szybciej do górnej granicy albo po prostu nie będzie robić eko bo większe zyski będzie mieć gdzie indziej.

Apofis napisał(a):

Nawet zakładając eko wyjdzie ci 13 lat to pozdro to trochę coś nie tak jest. Sama widzisz.
      Całkowicie nie o to chodzi w tym wykresie. :roll:
      W dwa lata robimy 42% a w kolejne 11 lat robimy 8%.
      Bardzo szybko dochodzimy do znośnego poziomu. Różnica jest tak mała że powoli znaczenie ma to jak ktoś gra, czy atakuje, czy robi ekspedycje. :fsmile:
    • Pisałem już gdzieś, że w pewnym etapie gry Górnik gra już tylko dla punktów i rozwija swoje konto z przyzwyczajenia. A Wy non stop jakieś statystyki, wyliczenia itp. Gołym okiem widać, co jest warte uwagi jak np pomysł by MSBN działało tak jak nanity a tak drazycie temat tych pelzaczy jakby to miała być jakaś wielka rewolucja dla ogame. Moim zdaniem jest to zwyczajny skok na kasę ze strony GF. Ludzie wybiorą jakąś klasę, nie spodoba się i będą zmieniać za anty. Dalej chyba nie musze tlumaczyc?
    • GF daje coś za darmo? A to ciekawe od kiedy. A przepraszam, prawie za darmo. Zmienia nieco kontekst wypowiedzi. Chyba właśnie z Tobą wymieniłem poglądy ile trzeba zainwestować w to by mieć te 30% do wydobycia. Faktem jest tylko to, że na mocnym eko taka inwestycja jest bardziej opłacalna niż na słabym koncie no ale jak się konto rozwijało sumiennie przez lata to w sumie coś się od życia należy :)
    • ciap napisał(a):

Całkowicie nie o to chodzi w tym wykresie.
      No właśnie o to chodzi, że te 8 lat to za długo mimo to, bo niektórzy nie będą nawet czasem grać 8 lat. Także powinno to wyglądać trochę inaczej.

Elkanen napisał(a):

GF daje coś za darmo? A to ciekawe od kiedy.
      No tak za anty ten czas można skrócić. Wszystko jasne po to jest to robione

. :D

ciap napisał(a):

eli ktoś nie klepie tylko eko to też ma inne źródło surowców więc albo dojdzie szybciej do górnej granicy albo po prostu nie będzie robić eko bo większe zyski będzie mieć gdzie indziej.
      Flociarze i owszem będą mieć większe zyski ale nie przeznaczoną ich na kopalnie tylko na stateczki

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Apofis ().

• Elkanen napisał(a):

GF daje coś za darmo? A to ciekawe od kiedy. A przepraszam, prawie za darmo.
      Czasem daje.
      Np. kiedyś skanowanie moonw było jako płatny dodatek do komandora.

Elkanen napisał(a):

Chyba właśnie z Tobą wymieniłem poglądy ile trzeba zainwestować w to by mieć te 30% do wydobycia.
      Moje eko + badania teraz kosztują 571kk punktów. Żeby podnieść eko o 30% z samych kopalni, plazmy i astro musiałabym mieć 1.433kk punktów w eko. Jedynie 862kk punktów.
      Te koszta które trzeba ponieść są śmieciowe.

Apofis napisał(a):

No właśnie o to chodzi, że te 8 lat to za długo mimo to, bo niektórzy nie będą nawet czasem grać 8 lat. Także powinno to wyglądać trochę inaczej.
      Dlaczego nie widzisz tego że w ciągu 3 lat jesteś w stanie osiągnąć bardzo zadowalający wynik 40,42,44%?
      Inna sprawa że większość osób które gra krótko zaczyna na nowym serwerze i szybko kończy. Tam jeszcze mniej odczuje się różnice wynikającą z bonusu do wydobycia ponieważ wszyscy startują z tego samego poziomu.

Apofis napisał(a):

Flociarze i owszem będą mieć większe zyski ale nie przeznaczoną ich na kopalnie tylko na stateczki
      Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Poniżej daję wykres sumy przyrostów do punktów ekonomicznych (czy jak kto woli punkty w ekonomicznych pomniejszony o startową wartość z dnia 2016-03-30.

Przyrosty w eko zaczęły się pojawiać w dniu 10 stycznia 2018 roku. I to bardzo wyraźnie. Przed tą datą gracz praktycznie nie robił eko, po tej dacie zrobił tego sporo. Co się zmieniło?
      Zmienił się speed eko na serwerze > board.pl.ogame.gameforge.com/i…9Bci-ekonomii-09-01-2018/
      To chbya nie przypadek że ktoś przez 650 dni w ogóle nie wydawał na eko a później przez 696 zaczął klepać eko?

Flociarze również robią eko. :fsmile:

Apofis i Elkanen - klepiecie te posty bez większego zastanowienia, bez zbadania tematu. Byle coś napisać. Piszecie czasem takie głupoty że się tego czytać już nie da. Ten offtop, czepianie się o każde zdanie choć nie mam racji jest takie meczące. Temat niestety już dawno zamieniliście w śmietnik.
      @Muniek nie idź w ich stronę. ;)
    • Ciap, i kolejne wyliczenia dajesz. Ja pisze cały czas o tym samym, że najbardziej opłaca się inwestować kiedy masz właśnie dosyć mocno rozwinięte konto. A jak to się ma do słabszych kont? Zrobisz takie porównanie? I żeby nie było. Nie tylko ja czy Apofis twierdzimy, że to jest "shit". Proponuję dokładnie czytać temat.
    • @ciap tu nawet nie chodzi o to, czy się coś opłaca, czy nie, lecz o to, że ludzie nie lubią jak im się coś daje a potem zabiera. Wielu już sobie poprzeliczało jakie to będą mieli wielkie przyrosty, a tu się okazuje że wraz z kolejnymi wersjami bonusy są coraz bardziej okrajane. Z dużej chmury mały deszcz...
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • ciap napisał(a):

Apofis i Elkanen - klepiecie te posty bez większego zastanowienia, bez zbadania tematu. Byle coś napisać. Piszecie czasem takie głupoty że się tego czytać już nie da. Ten offtop, czepianie się o każde zdanie choć nie mam racji jest takie meczące. Temat niestety już dawno zamieniliście w śmietnik.
      Nie bądź śmieszna teraz dajesz jakieś dziwne rzeczy i wykresy i rzeczy oczywiste.

ciap napisał(a):

o chbya nie przypadek że ktoś przez 650 dni w ogóle nie wydawał na eko a później przez 696 zaczął klepać eko?

Wiadomo, że jak eko prędkość idzie do góry do każdy nawet flociarz podniesie trochę eko to jest logiczne ale widzę u Ciebie logiki brak w argumentach.

Racje mamy a ty denerwujesz ludzi latami grania - bezsens robić coś 13 lat ! ale nie zrozumiesz.

To jest raczej zniechęcające do gry a nie o to chyba chodzi w tej aktualizacji. 8o Flociarz podniesie trochę eko i dalej trzepię flotę a nie będzie czekał 5 dni za uzbieranie sury na kolejny poziom kopalni.

Tyle wstawiamy postów ile zmian w ciągu tygodnia ahaha

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      proszę nie obrażać kobiet :)

Post był edytowany 8 razy, ostatnio przez Apofis ().

• Apofis napisał(a):

ciap napisał(a):

Nie bądź śmieszna teraz dajesz jakieś dziwne rzeczy i wykresy, i rzeczy oczywiste. Wiadomo, że jak eko prędkość idzie do góry do każdy nawet flociarz podniesie trochę eko to jet logiczne ale widzę u Ciebie logiki brak w argumentach.
      Jakieś śmieszne rzeczy? Jeżeli wiadomo że flociarz zbuduje eko to po co wyżej pisałeś że wyda na stateczki.
      Wykres pokazuje że osoba która przez dwa lata nie wydawała nic na eko nagle sporo wydaje na eko. Więc flociarz również zbuduje eko jak wejdzie nowa aktualizacja gry. Od podziału speed eko/flota coraz mniej graczy którzy budują tylko flotę. Większość osób część zysków wydaje na eko.

Brak logiki w argumentach. :ocb:
      Nie wiem jaki może być lepszy argument niż wykres pokazujący konkretne dane. :fsmile:

No tak pokazuję że gracz bardzo szybko dochodzi do wysokiego poziomu przy pełzaczach. Jeżeli w roku robi 40% a w kolejnych 12 latach 10% to chyba widać że te 40% jest do uzyskania bardzo szybko. :roll:
      Przynajmniej jeżeli w 1 roku robimy coś 48 razy szybciej niż w innym to dla mnie różnica jest spora.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez powyginany drucik ().

• kermit napisał(a):

ciap napisał(a):

że gracz bardzo szybko dochodzi
      ale jaja, bardzo szybko dochodzi do +50% w 13 lat
      Ja nie piszę o 50% a o 40%:

ciap napisał(a):

Po 2 latach mamy 42%
      Po 3 latach 44%
      Jeżeli zostałaby wgrana wersja nr 2 to sporo osób startuje z eko 40%.
      Rok w ogame to dużo? Moim zdaniem nie. Większość z nas gra tutaj dłużej, dużo dłużej.
    • ciap napisał(a):

akieś śmieszne rzeczy? Jeżeli wiadomo że flociarz zbuduje eko to po co wyżej pisałeś że wyda na stateczki.
      Wykres pokazuje że osoba która przez dwa lata nie wydawała nic na eko nagle sporo wydaje na eko. Więc flociarz również zbuduje eko jak wejdzie nowa aktualizacja gry. Od podziału speed eko/flota coraz mniej graczy którzy budują tylko flotę. Większość osób część zysków wydaje na eko.
      Chwilowo podniesie każdy a potem robi swoje czyli stateczki czytasz, co napisałem. Dla każdego 8 lat to jest za dużo czasu, ludzie nawet tyle grać w to nie będą co nie którzy, powinno być to łatwiejsze.

ciap napisał(a):

a w kolejnych 12 latach 10%
      No i o to chodzi, że to zbyt długo nawet dla kogoś kto robi tylko eko, a co dopiero dla innych. I to powinno być zmienione

ciap napisał(a):

Więc flociarz również zbuduje eko jak wejdzie nowa aktualizacja gry.
      Tak zbuduje kilka przez chwilę ale niewielu graczy dojdzie do 50 % a chyba nie o to w tym chodzi.
    • @ciap czytam i czytam to co piszecie i dochodzę do wniosku, że Tobie jest łatwo tak wszystko generalizowac bo jako baze pod nadchodzące zmiany masz konkretne konto i na jego podstawie możesz sobie pięknie wszystko wyliczyć i przedstawić nam jako statystykę. Ale gdzieś pomiędzy wierszami pytałem Cię czy jesteś w stanie zrobić porównanie konta z przyzwoitym eko do konta słabego krótko mówiąc? Może takie porównanie czarno na białym gdzie widoczne są wszystkie różnice w amortyzacji jak na dłoni byłoby warte dużo więcej niż klepanie postów? Jeśli już dałaś takie zestawienie to przepraszam ale nie zauważyłem. Z telefonu nie jest łatwo wszystko uważnie wychwycić a na laptopa póki co nie mam czasu.
    • "A potem" u tamtego gracza trwa już dwa lata. Dla Ciebie problem jest rok gdy i 40% ale nie przyjmujesz do wiadomości że ktoś od 2 lat robi eko gdy do tej pory nic nie budował?
      Większość flociarzy deklaruje na chwilę obecną wybory klasy eko wraz z rozbudową pod wydobycie (kopalnie, astro, plazma).

Wyżej pisaliście o tym że po 30 latach dojdzie się do 50%. Wyliczyłam że potrzeba 13 lat i afera :D

Na chwilę obecną mam 45% a mam jedno z lepszych eko na ogame. :fsmile:
      Ktoś kto gra na speed x7 jest w stanie roku dojść do 40%. Moi sojusznicy o słabszym top więcej farmią z szaraków niż te 5% różnicy. :roll:
      (I żeby ktoś się nie czepiał znowu że mam więcej planet liczyłam to dla całkowitego eko z all planet.)

dygresja:
      Trwała tu taka zażarta dyskusja o tym czy lepiej wybrać 25% eko czy większe farmienie/ekspedycje. Sporo osób pisało że lepiej mieć większe farmienie. Tutaj różnica tylko 5% i taka afera? ;x
      Do kłótliwych: wraz z kolejnymi poziomami opłacalność eko bardzo spada. Można mieć 1kkk punktów i mieć ok 150% eko osoby która ma 180kk punktów. Nawet jeżeli piszemy o 5% różnicy to tak realnie wychodzi max 7,5% co jest nadal mniejszą ilością niż 25%. Czyli osoba która chce nadgonić aktywnością te 5% eko nie powinna mieć z tym problemu. :fsmile:

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez powyginany drucik ().

• ciap napisał(a):

Więc flociarz również zbuduje eko jak wejdzie nowa aktualizacja gry
      Typowy flociarz nie będzie przez 2 lata czy tam więcej eko trzepał no nie uwierzę bo Jeszce czegoś takiego nie widziałem.

Oczywiście są ludzie co grają naprzemiennie więc pewnie będą robić tak jak mówisz @ciap - nie wielu moim zdaniem.

Rozbudują pewnie co nie którzy,, coś tam'' nie za dużo.

Ale w takim razie jak się mają pełzacze do tej klasy - nijak moim zdaniem.

To od liczby pełzaczy powinno być uzależnienie od % wydobycia.

Zwiększanie ilości pełzaczy powinno skutkować dobicia do tych 50 % może być to nawet 5000 pełzaczy = 50 % wtedy to ma sens każdy może je zbudować. Jest ryzyko jest ciekawie jest równowaga. A uzależnienie od ilości kopalni dyzo osób zdyskwalifikuje odrazu.
    • Apofis napisał(a):

Typowy flociarz nie będzie przez 2 lata czy tam więcej eko trzepał no nie uwierzę bo Jeszce czegoś takiego nie widziałem.
      Nie ma czegoś takiego jak typowy flociarz. Coraz więcej flociarzy stawia na eko od kiedy jest większe speed eko ponieważ sporego to daje kopa do statków.
      Eko nie stawiają osoby które grają UFS (bo i po co... to logiczne).

Apofis napisał(a):

To od liczby pełzaczy powinno być uzależnienie od % wydobycia.
      Brakuje w zdaniu "moim zdaniem".

Tak jak Stark pisał: nikt nic nie zabrał bo wcześniej nikt nie dał.
      Tak samo tutaj: testują rozwiązania wiec ciężko pisać jak powinno być. Jedynie każdy tutaj wyraża swoje zdanie.
    • Apofis napisał(a):

W grze chodzi o to, żeby każdy gracz miał szanse coś zbudować. Inaczej po co grać. - ale tu chodzi o anty żeby kupować i tyle w temacie.
      Przecież masz szansę. Jakbyś nie zauważył to wszystko związane z eko ma wykres logarytmiczny a nie np. prostoliniowy (ciągle tak samo trudno) czy nawet wykładniczy (im dalej to łatwiej). Im dłużej gramy to trudniej robi się eko. Oczywiście eko nadal rośnie ale o wiele wolniej niż na początku.
      Właśnie uzależnienie dodatkowego wydobycia od kopalni wydłuża grę bo żeby mieć 50% trzeba grać. Jest cel do którego dążymy.

Apofis napisał(a):

To jaki sens mają w takim razie te Pełczance skoro niewiele od nich zależy, zlikwidować dać od poziomu kopalń i tyle
      Nie miałam czasu śledzić zmian ale ktoś wyżej pisał że w tej wersji kopalnie określają jedynie maksymalny procent eko jaki dają pełzacze. Reszta działa normalnie.

kermit napisał(a):

po ilu latach pozostałe klasy osiągną swoj procent z PZ lub z ekspedycji?
      Ciężko to wyliczyć bo zyski z ekspedycji zależą od tego ile ich ktoś wyśle.