Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Qnick napisał(a):

ak nie ma co tego analizować, jak taki przelicznik to otwarta furtka do przekrętów.
      Pytanie czy można dostać pusha jak komuś ktoś będzie sprzedawał lm za 3000 metalu jednemu odbiorcy skoro są takie przeliczniki ustalone i nie łamiemy ich bo się nie da. To skoro są takie przeliczniki 1;1;1 to widocznie jest to dozwolone i tyle i ustalone i oni chcą takich przeliczników bo widać nie zmieniają tego w wersji 7.1 z tego powodu to co my zrobimy no nic. :D

Muniek napisał(a):

Jak będzie dostępny Handlarz 3-2-1 i Rynek 1-1-1 to będzie trzeba mocno w magazyny surowców zainwestować..
      W handlarzu musisz mieć anty - czyli kupić za hajs czyli im się to opłaci . :D proste
    • Dokładnie...ciekaw jestem jest działa to automatyczne skupowanie ofert ? Co jeżeli kilku graczy ustawi sobie se chce kupowac automatycznie deuter w jakiejś tam cenie ?

edit: @Apofisspoko anty to nie problem, chodzi o to ile sury bedzie tak mielone od rynku do handlarza i na nowo
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Jeśli dobrze rozumiem działanie rynku, to z założenia powinien się on sam ustabilizować wraz z czasem... teraz przeliczniki są jakie są bo każdy próbuje się pozbyć nadmiaru deuteru... ale jeśli ludzie się skapną, że taniej będzie kupić potrzebny deuter korzystając z rynku niż samemu stawiać ekstratory to przebudują własne wydobycie tym samym zmniejszając podaż tego surowca na targowisku... jeśli deuteru będzie tam mniej to i przeliczniki pewnie zbliżą się do tych "standardowych".
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Nie do końca. Bo liczą się także przeliczniki początkowe. Dodatkowo - pamiętaj, że udostępniane jest narzędzie do interakcji miedzy graczami - a w środowisku pushu - będzie to odpowiednio wykorzystane. Były pushe złomowe, było przetapianie na deuter i "handel" po minimalu - a teraz będzie rynek. I zobaczysz, że obroty w pierwszych dwóch dniach przekroczą wszelkie wyobrażenia supportu - bo wiele pushkont będzie przez pół roku zbierać zasoby - w oczekiwaniu na debiut na rynku.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Nie wiem czy wiecie, ale na Bermudzie (PTS) handlarz ma przeliczniki zależne od cen panujących na rynku.
      Obecnie wygląda to tak: przeliczniki u handlarza
      Z tego co się orientuje, na handlarza mają wpływ tylko transakcje wykonane na rynku, więc wymiany pomiędzy graczami nie są brane pod uwagę.
      Co z tego wynika? A to, że jeżeli ktoś szybko sprzeda deuter po taniości 1:1 za metal na rynku, to ustawi właśnie taki przelicznik. Co za tym idzie, nikt nie kupi go drożej, bo po prostu może wymienić u handlarza. Flociarze zyskują bardzo dużą przewagę dzięki takim przelicznikom (super tanie paliwo, są samowystarczalni). Jedyną opcją byłoby umówienie się z kimś na podnoszenie cen deuteru. Sprzedajesz jak najdrożej na rynku deuter, a druga osoba to kupuje, a potem normalny handel po przez zwykłą wymianę, którą rynek nie rejestruje. Problemem jest to, że poniesiemy koszta lotu oraz podatek od rynku.

Ja tak widzą tą sytuację, tzn. walka ekowców o podnoszenie cen paliw, czyli w zasadzie zmuszenie ich do ponoszenia dodatkowych kosztów (wspomnianych wyżej) oraz zmuszenie ich do używania rynku.
      Co wy o tym sądzicie?
    • Aby ktoś kupił tanio to inny musi sprzedać. Gdyby to byli realni gracze, grający dla siebie - to problemu nie ma. Nawet jak ktoś potrzebuje odrobine kr (np brakuje 30kk aby wrzucic badanie za 5kkk, zanim zrobisz fsa - więc cena nie ma znaczenia) to zapłaci ile trzeba. Gorzej, jak kupującym tanio jest flociarz, a sprzedającymi - dziesięc jego deuterówek. I dopóki to nie zostanie rozwiązane to rynek nie będzie działał poprawnie, a będzie jedynie narzędziem do legalnego pushu.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • wampek napisał(a):

Jeśli dobrze rozumiem działanie rynku, to z założenia powinien się on sam ustabilizować wraz z czasem... teraz przeliczniki są jakie są bo każdy próbuje się pozbyć nadmiaru deuteru... ale jeśli ludzie się skapną, że taniej będzie kupić potrzebny deuter korzystając z rynku niż samemu stawiać ekstratory to przebudują własne wydobycie tym samym zmniejszając podaż tego surowca na targowisku... jeśli deuteru będzie tam mniej to i przeliczniki pewnie zbliżą się do tych "standardowych".
      Watpie w to by ludzie zmieniali koncepcje wydobycia majac co niektorzy wszystkie planety na 15 pozycjach specjalnie wlasnie pod wydobycie dexu. To juz nie chodzi o samo to, ze te planety juz tam sa ale o ten czas poswiecony na takie rozlozenie planet i wydana w tym celu odpowiednia ilosc antymaterii. Bo to glownie tylko o to chodzi w tym calym wydobyciu. Budowac mete i kris mozna na kazdej pozycji bez zmian wlasciwosci wydobywczych. Problemem jest tylko energia wiec trzeba by bylo dac sobie spokoj z dexem, ponownie wydac kilkaset zlotych na anty lub poswiecic ogrom czasu na uzbieranie jej w standardowy sposob tylko po to by uciekac z tych 15-tek. Troche to szalony pomysl jak dla mnie ale moze niech jeszcze tez inni sie wypowiedza.
    • Das140 napisał(a):

Nie wiem czy wiecie, ale na Bermudzie (PTS) handlarz ma przeliczniki zależne od cen panujących na rynku.
      Obecnie wygląda to tak: przeliczniki u handlarza
      Z tego co się orientuje, na handlarza mają wpływ tylko transakcje wykonane na rynku, więc wymiany pomiędzy graczami nie są brane pod uwagę.
      Co z tego wynika? A to, że jeżeli ktoś szybko sprzeda deuter po taniości 1:1 za metal na rynku, to ustawi właśnie taki przelicznik. Co za tym idzie, nikt nie kupi go drożej, bo po prostu może wymienić u handlarza. Flociarze zyskują bardzo dużą przewagę dzięki takim przelicznikom (super tanie paliwo, są samowystarczalni). Jedyną opcją byłoby umówienie się z kimś na podnoszenie cen deuteru. Sprzedajesz jak najdrożej na rynku deuter, a druga osoba to kupuje, a potem normalny handel po przez zwykłą wymianę, którą rynek nie rejestruje. Problemem jest to, że poniesiemy koszta lotu oraz podatek od rynku.

Ja tak widzą tą sytuację, tzn. walka ekowców o podnoszenie cen paliw, czyli w zasadzie zmuszenie ich do ponoszenia dodatkowych kosztów (wspomnianych wyżej) oraz zmuszenie ich do używania rynku.
      Co wy o tym sądzicie?
      Czy to nie jest poniekąd tak, podzielmy dla łatwości erę ogame na kilka okresów:
      1) małe 15nastki, brak realatywnie opłacalnego kolonizowania ich dla standardowego konta
      2) większe 3poz mniejsze 8- poniekąd narodziny pomysłu 15nastek robionych z przeniesionych 3poz --> strzał na kasę dla GFu za relokacje
      3) umożliwienie relokacji nowolnych planet na 15nastki --> jeszcze większy strzał na kasę

Ludzie poprzenosili planetki, po przebudowywali konta, i teraz wchodzimy do nowej ery:
      4) nerf ceny paliwa- który będzie poniekąd zależny od ceny paliwa rynku kreowanego przez: graczy/ pushówki/gsówki/paliwówki.

Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale hmm- nie wygląda to zbyt fajnie.
    • Elkanen napisał(a):

wampek napisał(a):

Jeśli dobrze rozumiem działanie rynku, to z założenia powinien się on sam ustabilizować wraz z czasem... teraz przeliczniki są jakie są bo każdy próbuje się pozbyć nadmiaru deuteru... ale jeśli ludzie się skapną, że taniej będzie kupić potrzebny deuter korzystając z rynku niż samemu stawiać ekstratory to przebudują własne wydobycie tym samym zmniejszając podaż tego surowca na targowisku... jeśli deuteru będzie tam mniej to i przeliczniki pewnie zbliżą się do tych "standardowych".
      Watpie w to by ludzie zmieniali koncepcje wydobycia majac co niektorzy wszystkie planety na 15 pozycjach specjalnie wlasnie pod wydobycie dexu. To juz nie chodzi o samo to, ze te planety juz tam sa ale o ten czas poswiecony na takie rozlozenie planet i wydana w tym celu odpowiednia ilosc antymaterii. Bo to glownie tylko o to chodzi w tym calym wydobyciu. Budowac mete i kris mozna na kazdej pozycji bez zmian wlasciwosci wydobywczych. Problemem jest tylko energia wiec trzeba by bylo dac sobie spokoj z dexem, ponownie wydac kilkaset zlotych na anty lub poswiecic ogrom czasu na uzbieranie jej w standardowy sposob tylko po to by uciekac z tych 15-tek. Troche to szalony pomysl jak dla mnie ale moze niech jeszcze tez inni sie wypowiedza.
      Dlatego rozważania na temat rynku powinny iść dwutorowo... osobno w odniesieniu do nowych serwerów oraz osobno w kwestii starych. Osobiście też ciężko mnie sobie wyobrazić jak miałoby wyglądać "wyważenie" ekonomii na serwerach, gdzie gracze swój plan realizują już od wielu lat.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Dlatego rozważania na temat rynku powinny iść dwutorowo... osobno w odniesieniu do nowych serwerów oraz osobno w kwestii starych.
      Pewnie post pojdzie do kosza ale zaryzykuje. Widzisz, na starych uniach ten rynek otworzy szeroko bramy do legalnego pushu. Dlatego bojkotuja ten pomysl tylko ci gracze, ktorym zalezy na uczciwej grze wg zasad fair-play. Na starych uniach jest masa graczy z roznego rodzaju mulciakami i beda mieli korzysc z tego rynku. Tyle tylko, ze na duzo wieksza skale niz to co dzialo sie podczas "handlowej niedzieli".
    • ciap napisał(a):

Ciężko będzie podnieść ceny na rynku bo jeżeli jakiś gracz sprzedaje po wysokim to naglę wątpię żeby sprzedał po prawie minimal. :fsmile:
      Chodziło mi o podnoszenie ceny rynkowej deuteru, po tym, jak zostanie on sprowadzony do 1:1:1, a nawet niżej.

@dexPL,
      Nie wiem jeszcze, jak szybko ceny u handlarza reagują na zrealizowane handle przeprowadzone poprzez rynek, ale wydaje mi się, że natychmiastowo.
      Gdyby tak było, to wystarczy po ~1min od wprowadzeniu zmian sprzedać 10mln dexu za minimum mety, potem powtórzyć proces jeszcze raz (zakładam, że minimalna cena dexu właśnie spadła), a potem jeszcze raz. Kupować może kolega z sojuszu, z którym wymienisz się później po takich samych przelicznikach, ale w drugą stronę poprzez "zwykły handel" (który nie jest rejestrowany przez rynek)
      Po takim zabiegu, właśnie sprowadziłeś cenę dexu poniżej ceny metalu. Flociarze szybko zorientują się, że nie muszą kupować dexu -> ekowcy mają miliardy dexu, który jest warty mnie niż meta.

W opisanej przeze mnie sytuacji, wystarczy lekka koordynacja ze znajomymi, aby zajechać rynek i zdestabilizować gospodarkę na korzyść ludzi grających flotą. (lub też wystarczy kilka multi-kont)
      Ekowcy mogliby się zgadać ze sobą i sprzedawać/kupować z rynku dex po jak najwyższym przeliczniku (sytuacja odwrotnej co powyższa), aby przywrócić ceny dexu.
      A więc ceny na rynku byłby ustalane przez najbardziej zorganizowaną grupę ludzi z odpowiednim zapasem środków ;)

Oczywiście rozważania powyżej są tylko i wyłącznie spekulacjami opartymi na moich przemyśleniach oraz obserwacji działa rynku na serwerze testowym o wersji 7.1
    • "odpowiednim zapasem środków "

Kluczowe.

Jeżeli rynek działa jak standardowa giełda popytu i podaży (przy czym tak naprawdę to jest 6 rynków - oddzielny dla każdego zasobu, dodatkowo dwie wersje kupna - np dla deuteru - kupno za mete albo za kr) - to sprawa jest prosta w regulacji i deregulacji - kwestia kto więcej rzuci zasobów. I gwarantuję ci, że tuż przed pushem zostanie to zjechane do kursu minimalnego, bez względu na to, ile będzie transakcji na rynku.

Z tego co pamiętam to rynek nie ma jednak swobody ustalania kursów - tylko są widełki. I teraz:
      - kurs min mamy na handlu 2.5:1.5:1
      - kurs max mamy na handlu 3:2:1

co za problem ustawić dla uni kurs referencyjny 2,65 : 1,65 : 1 - i dać od tego te 10% odchylenia. Ktoś zechce handlować ma podobny kurs u rzeczywistego gracza, którego zna, jak i z rynku (od nieznanego gracza / graczy).

I już 99,9% problemów z rynkiem rozwiązane.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Z tego co pamiętam to rynek nie ma jednak swobody ustalania kursów
      Zobacz sobie na link, w którym pokazałem przelicznik aktualnie panujący na Bermudzie :)
      około 1.04/0.83/1.15
      To na pewno nie mieście się w przeliczniku 2.5/1.5/1 - 3/2/1 :D

W sumie, jak już tam skończę budować hiper bunkier, to spróbuje sam zmienić przeliczniki. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
    • @Das140 tyle, że wprowadzenie rynku zdestabilizuje całkowicie gre eko... Jak sam mówiłeś masz przelicznik 1.04:0,83:1,15... Doprowadzi to do zakończenia gry przez wielu ekowcow... I zabije sens rozwijania postaci na pewnym etapie gry dzięki handlowi, normalnym przelicznikom i handlarzowi można bez problemu osiągnąć dużo więcej... Spowoduje to brak na rynku kryształu który stanie się towarem deficytowym... I w momencie gdy deuter straci swoją wartość sens przenoszenia planet na 15 upadnie... Co spowoduje zakończenie gry przez wiele osób grających eko :D
    • Das140 napisał(a):

dexPL napisał(a):

Z tego co pamiętam to rynek nie ma jednak swobody ustalania kursów
      Zobacz sobie na link, w którym pokazałem przelicznik aktualnie panujący na Bermudzie :) około 1.04/0.83/1.15
      To na pewno nie mieście się w przeliczniku 2.5/1.5/1 - 3/2/1 :D

W sumie, jak już tam skończę budować hiper bunkier, to spróbuje sam zmienić przeliczniki. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
      Dwie rzeczy -
      1. Od jakich kursów start - bo podobno ma być to parametryzowane pod uni (jak widać - na Bermudzie pewnie było 1:1:1, bo GF miało w dupie rynek)
      2. Dużo zależy, czy te 10% (albo każdy inny zakres) będzie liczone od wartości początkowych (referencyjnych), od ostatniej transakcji, od średniej z X czasu itd ...

Mało wiemy o rozwiązaniu docelowym, ale ja mam pewność, że będzie to piękne narzędzie pushu (pamiętajcie - oprócz handlu zasobami mamy jeszcze gsa za 8kk metalu :D )

A co do tego, czy 2.65 czy 2.75 - jeden hui ... chodzi tylko o zapewnienie, że będzie odpowiadało handlowaniu z realnymi graczami.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • NowyLepszyYossarian napisał(a):

ciap napisał(a):

Inna sprawa kto tyle deuteru trzyma?! 0_o
      to żart miał byc? Jak tak to śmiechłem aż mi się boki zerwały.A teraz napisz czy da się wybrać konkretnego kupca bo nie wiem.
      Sprzedający nie wybiera.
      Kupujący wybiera.

Super Moderator Ruda:
      komentarz do usuniętego posta ciach
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Ja nie mówie o pushu, nie mówie o oszukiwaniu. Ja mówię o sobie, grze wg przepisów. Oszukiwać to nie problem. Osiągnąć coś uczciwie to już gorzej.

W sumie skoro teraz mogę sprzedać po 3 kkk mety no to drożej się już nie da...więc wg mnie nie ma co czekać z deuterem na 7.0 ani 7.1. Drożej jak 3 kkk met lub 2 kkk kris nie bedzie.
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk