Qnick napisał(a):
ak nie ma co tego analizować, jak taki przelicznik to otwarta furtka do przekrętów.
Muniek napisał(a):
Jak będzie dostępny Handlarz 3-2-1 i Rynek 1-1-1 to będzie trzeba mocno w magazyny surowców zainwestować..
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
Qnick napisał(a):
ak nie ma co tego analizować, jak taki przelicznik to otwarta furtka do przekrętów.
Muniek napisał(a):
Jak będzie dostępny Handlarz 3-2-1 i Rynek 1-1-1 to będzie trzeba mocno w magazyny surowców zainwestować..
Muniek napisał(a):
Dokładnie...ciekaw jestem jest działa to automatyczne skupowanie ofert ? Co jeżeli kilku graczy ustawi sobie se chce kupowac automatycznie deuter w jakiejś tam cenie ?
wampek napisał(a):
Jeśli dobrze rozumiem działanie rynku, to z założenia powinien się on sam ustabilizować wraz z czasem... teraz przeliczniki są jakie są bo każdy próbuje się pozbyć nadmiaru deuteru... ale jeśli ludzie się skapną, że taniej będzie kupić potrzebny deuter korzystając z rynku niż samemu stawiać ekstratory to przebudują własne wydobycie tym samym zmniejszając podaż tego surowca na targowisku... jeśli deuteru będzie tam mniej to i przeliczniki pewnie zbliżą się do tych "standardowych".
Das140 napisał(a):
Nie wiem czy wiecie, ale na Bermudzie (PTS) handlarz ma przeliczniki zależne od cen panujących na rynku.
Obecnie wygląda to tak: przeliczniki u handlarza
Z tego co się orientuje, na handlarza mają wpływ tylko transakcje wykonane na rynku, więc wymiany pomiędzy graczami nie są brane pod uwagę.
Co z tego wynika? A to, że jeżeli ktoś szybko sprzeda deuter po taniości 1:1 za metal na rynku, to ustawi właśnie taki przelicznik. Co za tym idzie, nikt nie kupi go drożej, bo po prostu może wymienić u handlarza. Flociarze zyskują bardzo dużą przewagę dzięki takim przelicznikom (super tanie paliwo, są samowystarczalni). Jedyną opcją byłoby umówienie się z kimś na podnoszenie cen deuteru. Sprzedajesz jak najdrożej na rynku deuter, a druga osoba to kupuje, a potem normalny handel po przez zwykłą wymianę, którą rynek nie rejestruje. Problemem jest to, że poniesiemy koszta lotu oraz podatek od rynku.
Ja tak widzą tą sytuację, tzn. walka ekowców o podnoszenie cen paliw, czyli w zasadzie zmuszenie ich do ponoszenia dodatkowych kosztów (wspomnianych wyżej) oraz zmuszenie ich do używania rynku.
Co wy o tym sądzicie?
Elkanen napisał(a):
Watpie w to by ludzie zmieniali koncepcje wydobycia majac co niektorzy wszystkie planety na 15 pozycjach specjalnie wlasnie pod wydobycie dexu. To juz nie chodzi o samo to, ze te planety juz tam sa ale o ten czas poswiecony na takie rozlozenie planet i wydana w tym celu odpowiednia ilosc antymaterii. Bo to glownie tylko o to chodzi w tym calym wydobyciu. Budowac mete i kris mozna na kazdej pozycji bez zmian wlasciwosci wydobywczych. Problemem jest tylko energia wiec trzeba by bylo dac sobie spokoj z dexem, ponownie wydac kilkaset zlotych na anty lub poswiecic ogrom czasu na uzbieranie jej w standardowy sposob tylko po to by uciekac z tych 15-tek. Troche to szalony pomysl jak dla mnie ale moze niech jeszcze tez inni sie wypowiedza.wampek napisał(a):
Jeśli dobrze rozumiem działanie rynku, to z założenia powinien się on sam ustabilizować wraz z czasem... teraz przeliczniki są jakie są bo każdy próbuje się pozbyć nadmiaru deuteru... ale jeśli ludzie się skapną, że taniej będzie kupić potrzebny deuter korzystając z rynku niż samemu stawiać ekstratory to przebudują własne wydobycie tym samym zmniejszając podaż tego surowca na targowisku... jeśli deuteru będzie tam mniej to i przeliczniki pewnie zbliżą się do tych "standardowych".
wampek napisał(a):
Dlatego rozważania na temat rynku powinny iść dwutorowo... osobno w odniesieniu do nowych serwerów oraz osobno w kwestii starych.
Chodziło mi o podnoszenie ceny rynkowej deuteru, po tym, jak zostanie on sprowadzony do 1:1:1, a nawet niżej.ciap napisał(a):
Ciężko będzie podnieść ceny na rynku bo jeżeli jakiś gracz sprzedaje po wysokim to naglę wątpię żeby sprzedał po prawie minimal.
dexPL napisał(a):
co za problem ustawić dla uni kurs referencyjny 2,65 : 1,65 : 1
dexPL napisał(a):
Z tego co pamiętam to rynek nie ma jednak swobody ustalania kursów
Das140 napisał(a):
Zobacz sobie na link, w którym pokazałem przelicznik aktualnie panujący na Bermudzie około 1.04/0.83/1.15dexPL napisał(a):
Z tego co pamiętam to rynek nie ma jednak swobody ustalania kursów
To na pewno nie mieście się w przeliczniku 2.5/1.5/1 - 3/2/1
W sumie, jak już tam skończę budować hiper bunkier, to spróbuje sam zmienić przeliczniki. Zobaczymy co z tego wyjdzie
NowyLepszyYossarian napisał(a):
A da się wybrac kupca? I jak mam powiedzmy 10kkk deuteru na sprzedaż to musi byc jeden kupiec kto stac na zakup takiej ilosci?
to żart miał byc? Jak tak to śmiechłem aż mi się boki zerwały.ciap napisał(a):
Inna sprawa kto tyle deuteru trzyma?!
NowyLepszyYossarian napisał(a):
to żart miał byc? Jak tak to śmiechłem aż mi się boki zerwały.A teraz napisz czy da się wybrać konkretnego kupca bo nie wiem.ciap napisał(a):
Inna sprawa kto tyle deuteru trzyma?!
edol napisał(a):
wychodzi na to, że widać tylko powroty i to zarówno ataków , expów, transportów, etc .
28 gości