Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• @Piciu napisał(a):

Żeby to zbalansować generał powinien generować jakieś dodatkowe PZ chyba. Boost dla górników jest OP.
      90% starć flociarzy to starcia na górnikach(trudno trafić flociarza siedzącego na urlopie)
      Upakowany górnik to upakowany zysk złomiarza i kółko się zamyka . Na takiej librze aktywny złomiarz wpada raz na tydzień i zezłomuje dwa razy tyle co najlepszy górnik w tym czasie wykopie .
      Może to ruszy trochę flociarzy i będą częściej i aktywniej grać ,a to może też zaowocować i starciami wielkich flot.
    • PiotrekPe napisał(a):

Czyli wiadomo ze eko jedyna słuszna opcja
      W 99% się zgadzam, ale prawie robi wielką różnicę. Swoje potrzeby tej aktualizacji już dawno rozkminiłem i wielce się ucieszyłem, że te najprzydatniejsze najpewniej wejdą. I jest ich zdecydowana większość.

Przykład ścieżki, którą sobie rozkminiłem

Wstępny wybór klasy Odkrywcy umożliwia:
      - przy cierpliwej pracy znalezienie planet o powierzchni nawet 300 pól
      - wydajniejsze farmienie dolnych pozycji do:
      — szybszych badań (z wyborem prio dexu Admirałem)
      — rozbudowy nabytych, możliwych do relokowania na 15-ki planet*
      - wspieranie wydobycia zakupionymi na rynku Pełzaczami

Następnie wtórny wybór klasy, tym razem Zbieracza po osiągnięciu takiej kondycji eko, która przekracza proporcję ~80% wydobycia względem ~20% z farm**. Dalej, poza sześcioma przedstawionymi dzisiaj punktami, o których mówisz i możliwością własnej produkcji Pełzaczy, istnieje jeszcze opcja zachowania wcześniej zbudowanych Pionierów i nabywanie nimi max. 2 fantów na ekspedycjach dziennie (inaczej trzeba stukać codziennie I/E, czekać na eventy, albo walczyć z patologią w licytatorze).

Wszystko taniej surowcowo. Może kogoś nie stać na anty, ja to rozumiem i szanuję. Jednak skoro GF daje pole optymalizacji swoich projektów, to czemu by tych klas ze sobą nie łączyć. Tu jest zauważalny jeden ważny element spryciarski - zanim zmienisz klasę, nahukaj statków, po które miałbyś się fatygować.

Ty być może masz już rozwinięte konto i nie musisz już farmić, żeby mieć godne przyrosty, ale jak czytałem na bieżąco te informacje, tak budował mi się progres. Każdy gra inaczej i choć niby GF poszufladkowało nas na i tak na z grubsza wiadome trzy klasy, to jednak nadal zostawia pole do nieliniowej gry. I tu dla nich mam wielkie ukłony. Kwestii gry flotą nie poruszam, nie oceniam, ani nawet o niej nie myślę, bo mnie nie interesuje.

*) Kolejny obok niedawnego buffa T. nadprzestrzennej element, który w połączeniu z dzisiejszymi informacjami łechta mnie strategicznie.
      **) To moja subiektywna opinia. Przy przyrostach z samych farm, rzędu 1/5 całości, zwyczajnie nie chce się już absorbować skanowaniem, bo to żmudne zajęcie - zwłaszcza przy 20+ slotach.

stresS napisał(a):

(...) teraz boję się jak to wpłynie na stan gry i że wywróci obecną ekonomie o 180 stopni.
      Przynajmniej nie będzie nudy i przez kolejne dwa lata do jubileuszu będzie wesoło :)

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Bearded: Ufff... W końcu. ().

• Niestety jeśli porównać update 7.0 do dania, ta zmiana z kartofla schabowego nie uczyniła. Widać, że ktoś miał po prostu kaprys zmienić dwie cyferki, żeby sprawić wrażenie zmiany. Dalej parametry bojowe sprawiają, że jonówki będą jak były traktowane z przymrużeniem oka. Wolałbym buffa do technologii, niż zmianę kosztów.
    • Późna pora, to można chwilę posiedzieć, bo serwer jakoś działa (wolno, ale już bez masakrycznych lagów).
      O statkach już chyba wszystko napisano, więc wrzucę garść informacji na temat RYNKU

Wygląda to tak:

Jak widać ceny są ... raczej mało interesujące.
      Dlaczego?

Ponieważ wystawiając coś na sprzedaż musimy zmieścić się w podanych widełkach.
      Tak wygląda sprzedaż:

Jak już było to gdzieś wspomniane - widełki cenowe są kształtowane przez podaż i popyt. Póki co jest wystawione tylko kilka ofert, więc niewiele można na ten temat powiedzieć.

Jednak zwróciłem uwagę na interesujące przeliczniki.
      Na tą chwilę wygląda to tak:

1kk metalu to 770.348 - 1.430.647 kryski (Market Fee: 55.024 Crystal) lub 800.254 - 1.486.187 deu (Market Fee: 57.161 Deuterium)
      1kk kryski to 636.074 - 1.181.281 metalu (Market Fee: 45.433 Metal) lub 727.174 - 1.350.467 deu (Market Fee: 51.941 Deuterium)
      1kk deu to 316.225 - 587.275 metalu (Market Fee: 22.587 Metal) lub 348.005 - 646.296 [b][/b] kryski (Market Fee: 24.857 Crystal)
      O_O

Czy ktoś poza pusherami będzie zainteresowany takimi przelicznikami?
      Miejmy nadzieję, że na normalnym Uni bedzie to wyglądało normalnie.
    • Mirmir napisał(a):

@Piciu napisał(a):

Żeby to zbalansować generał powinien generować jakieś dodatkowe PZ chyba. Boost dla górników jest OP.
      90% starć flociarzy to starcia na górnikach(trudno trafić flociarza siedzącego na urlopie)Upakowany górnik to upakowany zysk złomiarza i kółko się zamyka . Na takiej librze aktywny złomiarz wpada raz na tydzień i zezłomuje dwa razy tyle co najlepszy górnik w tym czasie wykopie .
      Może to ruszy trochę flociarzy i będą częściej i aktywniej grać ,a to może też zaowocować i starciami wielkich flot.
      To mit. Dobrze pilnujący się górnik jest nieuchwytny i jedzie z punktami aż miło. A nawet jak go trafią to raz na jakiś czas i tylko drobną część tego co sobie wypracował.

Złodzieje rabują banki, ale to jednak banki są bogate, a nie złodzieje.
    • @Piciu napisał(a):

To mit. Dobrze pilnujący się górnik jest nieuchwytny i jedzie z punktami aż miło. A nawet jak go trafią to raz na jakiś czas i tylko drobną część tego co sobie wypracował.
      Złodzieje rabują banki, ale to jednak banki są bogate, a nie złodzieje.
      Aktywnie grający flociarz ma przewagę nad górnikiem. Na moich uniach miałam wielu flociarzy którzy robili mega zyski. Nawet był jeden taki co grał tylko 40-50%% czasu i nie umiałam go dogonić. :fsad:

Każda klasa ma swoje plusy i minusy. Flociarz i badacz mogą dać zyski jak ktoś jest aktywny lub gra UFS.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Co do rynku , mogę powiedzieć że coś się popsuło :D

Udało mi się kupić 105k kryształu za 100k metalu, lub kupić 100k deuteru za 96k kryształu. Jak widać trochę się widełki rozjechały.

Na początku było ok, ale chyba jak ludzie zaczęli sprzedawać masowo deuter, a nikt nie chciał sprzedać kryształu to się trochę rynek zachwiał. Jak to wejdzie na nasze serwery to polecam kupić trochę anty na handlarza i można zarabiać klikając rynek <=> handlarz. No chyba że nikt nie będzie wrzucał ofert przy takiej niestabilności :/
    • tak jak napisała @ciap , dobry flociarz jednym wlotem robi zysk 2x większy niż ekowiec nazbiera przez tydzień
      wystarczy że ekowiec się spóźni albo zabaluje za ostro i zysk jak ta lala , patrząc na niektóre rw z u68 to chciałbym mieć takie wydobycie przez tydzień jak Panowie i Panie potrafią wykręcić z jednego rw na innym górniku któremu zapomniało się odebrać fsa ;) a dodatkowy bonus do lotu swoje zrobi, ile było sytuacji że "cel" logował się 1-2 minuty przed dolotem i uciekał :)
    • Ale widać, że to jakieś dziecko wpisywało wartości...
      Niszczyciel:
      Punkty strukturalne 110.000
      Siła powłoki 500
      Siła ataku 2000
      Prędkość 5000
      Ładowność 2.000 jedn.
      Zużycie paliwa (deuteru) 1000
      Koszt: 60k dexu

Żniwiarz:
      Punkty strukturalne 140.000 +27%
      Siła powłoki 700 +40%
      Siła ataku 2800 +40%
      Prędkość 7000 +40%
      Ładowność 10.000 jedn. +400%
      Zużycie paliwa (deuteru) 900 -10%
      Koszt: 71k dexu 18% droższy statek.

Zatem została złamana najstarsza zasada balansu OGame.
      W PiPie była taka sentencja, która wszystko definiowała: statek wypełniający celowo stworzoną lukę między NS a GS musiałby być proporcjonalnie mocniejszy od NS, ale jednocześnie też od niego wolniejszy.
      Tutaj dostajemy statek OP, który całkowicie wypiera z gry NS.
      Oraz wciąż pozostaje kwestia Manewru Hamilla, @Art. Ile wynosi ta szansa? 1/100? 1/10000? 1/1000000?
      Dożyliśmy czasów, gdzie 10kk LM jest standardem, a to by oznaczało (dla ułamków podanych wyżej), że w każdej rundzie te 10kk LM ściągało 100.000/1.000/10 GS. Bez pomyślunku.
      Oraz zmiany w działach jonowych: macie zamiar wyrównać straty spowodowane zmianą kosztu dział? Bo 1.000 metalu nie jest równe 1.000 kryształu.
    • Manewr Hamilla byłby jedynym bajerem klasy Generała. Rozpruwacza będzie można kupić na rynku, a przyspieszenie floty o 25% to jakieś nieporozumienie :)
      Żeby wyjaśnić - 25% to nie jest 25% szybszy lot, tylko 25% więcej do postawowej prędkości.
      Taki przykład do moich techów dla pancernika:
      Podstawowa prędkość - 10000 + 16x3000 (z napędów) daje mi sumaryczną prędkość 58000. Lot do układu obok trwa 40 minut i 40 sekund
      Dostając klasę Generała mamy 25% do podstawy czyli - 10000 + 16x3000 + 2500 (25% z 100000) to daje nam 60500. Czyli mniej niż podniesienie napędu o jeden poziom. Lot układ obok przyspieszymy o około minutę (no po prostu szał).
      Obecnie klasa ekonoma daje najwięcej bajerów i myślę, że będzie najpowszechniejsza.

Pozdrawiam
      Wisior
    • Starrk napisał(a):

Oraz wciąż pozostaje kwestia Manewru Hamilla, @Art. Ile wynosi ta szansa? 1/100? 1/10000? 1/1000000?
      Dożyliśmy czasów, gdzie 10kk LM jest standardem, a to by oznaczało (dla ułamków podanych wyżej), że w każdej rundzie te 10kk LM ściągało 100.000/1.000/10 GS.
      Raczej nie w każdej rundzie

A small chance to immediately destroy a Deathstar once in a battle using a light fighter.
    • Starrk napisał(a):

Dożyliśmy czasów, gdzie 10kk LM jest standardem, a to by oznaczało (dla ułamków podanych wyżej), że w każdej rundzie te 10kk LM ściągało 100.000/1.000/10 GS. Bez pomyślunku.
      Jeśli chodzi o manewr, nie jest on aktywny dla każdego pojedynczego myśliwca wysyłanego do walki. W momencie rozpoczęcia starcia, JEDEN myśliwiec ma losowaną szansę zniszczenia GSa, ale ta szansa nie jest losowana dla każdego pojedynczego myśliwca wysłanego w tej samej flocie.
    • To tym bardziej klasa Zbieracza będzie jedyną rozsądną na starym uni :) Mając +57% do eko (25% z klasy i 50% z pełzaczy - to się nie sumuje!) szybciej nazbieram na podniesienie napędów o prędkość, którą mogę dostać mając klasę generała :)
      Manerw Hamilla 1 myśliwiec ma mieć minimalną szansę na zniszczenie 1 Gsa to wychodzi na to, że to też jest pic na wodę :)

Pozdrawiam
      Wisior
    • Wisior napisał(a):

To tym bardziej klasa Zbieracza będzie jedyną rozsądną na starym uni :) Mając +57% do eko (25% z klasy i 50% z pełzaczy - to się nie sumuje!) szybciej nazbieram na podniesienie napędów o prędkość, którą mogę dostać mając klasę generała :)
      Manerw Hamilla 1 myśliwiec ma mieć minimalną szansę na zniszczenie 1 Gsa to wychodzi na to, że to też jest pic na wodę :)

Pozdrawiam
      Wisior
      Ale dokładają +2 do technologii bojowych
    • Mam taki krótki komentarz i spostrzeżenie.

Jeśli aktualizacja nazywa się 'Mega-Content-One' to tak jak w życiu jeśli jest wiele argumentów za czymś to znaczy, że nie ma żadnego dobrego.

W jakim celu @Art starałeś się przekonać tutaj wszystkich, że propozycje zmian zaproponowane w legendarnej już prezentacji (tej z wycieku informacji) są już dawno nieaktualne jeśli duża większość z nich została wprowadzona na PTS?Czy jako opiekun masz jakikolwiek wpływ na wprowadzane zmiany w grze? Czy tylko jak papuga przekazujesz je dalej licząc, że ludzie będą zachwycać się nazwami statków?

Od początku zero merytorycznej dyskusji, ponieważ nie padły żadne konkrety.
      Wszelkie próby dyskusji na temat prezentacji skutkowały usuwaniem postów i blokowaniem kont na forum.
      A dzisiaj jesteśmy w tym miejscu, w którym jesteśmy i dostaliśmy serwer który nie jest w stanie obsługiwać 2 tyś ludzi i ma wprowadzone 'dobre zmiany'. Okazuje się teraz, że to użytkownik laguje serwer (uwaga) przez dodatki do przeglądarki :D

W dużym skrócie. Rynek. Kolejne narzędzie do pushowania kolegi/sojusznika/Rudej. Żeby było śmieszniej GF pobiera podatek dla siebie. Od złodzieji i oszustów brać podatek. To jest HIT.

Generał dostaje brak bonusu do prędkości floty, lecz addytywny dodatek mniejszy niż napęd o poziom, mniejsze spalanie (+) dodatkowe techy bojowe (+) oraz (UWAGA!) nowy-UBER-statek ktory siłą ataku jest porównywalny do OW, zbiera część PZ, a na dodatek jest szansa (jaka by nie była) na Hamila.Niszcząc tym samym całkowicie balans, ponieważ posiada SD do większości najbardziej użytecznych statków.

Górnik dostaje do 50% zwiększonego wydobycia. Z perspektywy górnika. Dają więcej. Ciesze się.
      Problemem jest inflacja surowców, która podniesie się x krotnie. ACS'y będziesz mieć kilkukrotnie większe ilościowo. Wasz skrypt liczenia starć już teraz sobie nie radzi.

Odkrywca dostaje większe zyski z najmniej interesujących aktywności w grze. Do 75% surki (średnio z 2tyś idlujących kont) oraz więcej surowców z ekspedycji, które również są 'ofiarowane' addytywnie o 400%.

Zmiany robione na kolanie. Nie przemyślane. Byle by szybko. Byle by 'coś' było. No i jest. Wielka kupa. Nic więcej.
    • wisniakrk napisał(a):

Jaki będą dokładne warunki na rynku? Bo znając nasze realia będą takie same jaja jak z handlarzem i sporo multikont zaraz pozdejmuje urlopy.

asherl napisał(a):

Mam taki krótki komentarz i spostrzeżenie.

Jeśli aktualizacja nazywa się 'Mega-Content-One' to tak jak w życiu jeśli jest wiele argumentów za czymś to znaczy, że nie ma żadnego dobrego.

W jakim celu @Art starałeś się przekonać tutaj wszystkich, że propozycje zmian zaproponowane w legendarnej już prezentacji (tej z wycieku informacji) są już dawno nieaktualne jeśli duża większość z nich została wprowadzona na PTS?Czy jako opiekun masz jakikolwiek wpływ na wprowadzane zmiany w grze? Czy tylko jak papuga przekazujesz je dalej licząc, że ludzie będą zachwycać się nazwami statków?

Od początku zero merytorycznej dyskusji, ponieważ nie padły żadne konkrety.
      Wszelkie próby dyskusji na temat prezentacji skutkowały usuwaniem postów i blokowaniem kont na forum.
      A dzisiaj jesteśmy w tym miejscu, w którym jesteśmy i dostaliśmy serwer który nie jest w stanie obsługiwać 2 tyś ludzi i ma wprowadzone 'dobre zmiany'. Okazuje się teraz, że to użytkownik laguje serwer (uwaga) przez dodatki do przeglądarki :D

W dużym skrócie. Rynek. Kolejne narzędzie do pushowania kolegi/sojusznika/Rudej. Żeby było śmieszniej GF pobiera podatek dla siebie. Od złodzieji i oszustów brać podatek. To jest HIT.

Generał dostaje brak bonusu do prędkości floty, lecz addytywny dodatek mniejszy niż napęd o poziom, mniejsze spalanie (+) dodatkowe techy bojowe (+) oraz (UWAGA!) nowy-UBER-statek ktory siłą ataku jest porównywalny do OW, zbiera część PZ, a na dodatek jest szansa (jaka by nie była) na Hamila.Niszcząc tym samym całkowicie balans, ponieważ posiada SD do większości najbardziej użytecznych statków.

Górnik dostaje do 50% zwiększonego wydobycia. Z perspektywy górnika. Dają więcej. Ciesze się.
      Problemem jest inflacja surowców, która podniesie się x krotnie. ACS'y będziesz mieć kilkukrotnie większe ilościowo. Wasz skrypt liczenia starć już teraz sobie nie radzi.

Odkrywca dostaje większe zyski z najmniej interesujących aktywności w grze. Do 75% surki (średnio z 2tyś idlujących kont) oraz więcej surowców z ekspedycji, które również są 'ofiarowane' addytywnie o 400%.

Zmiany robione na kolanie. Nie przemyślane. Byle by szybko. Byle by 'coś' było. No i jest. Wielka kupa. Nic więcej.
      Tu się mylisz bo OW ma siłę ataku podstawową 1000 a nowy statek Żniwiarz ma 2800. to jest bardzo dobry statek szybki pojemny z większymi osłonami i jest lepszy niż niszczyciel. :D
    • Art napisał(a):

Generał
      • Pełna wartość Pola wrakowego z walk z uwzględnieniem żniwiarza
        • Pole wrakowe pozyskiwane przez statki handlowe i dostarczone do planety / doka
      • Żniwiarz
        • Wykorzystuje istniejący mechanizm PW dla obrońcy ale też atakującego, jeśli żniwiarze są częścią floty
          • Połowa wartości gdy nie używany przez klasę generał
            • PW zebrane przez statki handlowe i dostarczone do planety / doka

Nie widzę żadnego sensu w budowaniu innego statku (włączając w to recyklery).
      To nie jest żaden balans obecnego systemu walk. To jest zburzenie obecnego systemu walki.