Zwiększenie ekonomi

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Genek napisał(a):

BTW.
    Ciągle nie widzę 1 postu, który faktycznie opisywałby plusy x5...
    Cos slabo czytales ;) . Ja napisalem kilka takich postow i w sumie sprowadza sie to do tego:
    Zrobic x5 teraz, bo jak za 2-3 lata polacza nas (A WTEDY PYTAC NIE BEDA!) z uni x2 czy x3 (a moze od razu x5 :D ), to bedzie placz, ze my sie 15 lat na x1 rozwijalismy, a oni 5-6 lat (czy iles) na x2 czy na x3 (czy na x5) i nie mamy z nimi szans, bo sa silniejsi, a przeciez to gramy w Ogame najdluzej i nie powinno tak byc, ze teraz jestesmy najslabsi... Zwlaszcza, ze nam sie tak nie chce, jak komus kto gral kilka lat, a nie 15 :P
    A to, ze nam sie tak nie chce grac, to wlasnie powod (z tego co uslyszalem od roznych znajomych osob) dlaczego na uni68 i na Nekkar cale sojusze glosowaly za tym, zeby nie przyspieszac eko, bo sie nie bedzie nikomu chcialo czesciej na konto zagladac. To za 2-3 lata i tak i tak ich ze speed eko polacza :P .
    Parafrazujac Churchila: "Mieli do wyboru x1, lub x5, wybrali x1, a x5 będą mieli także, tylko za kilka lat" ;] .

Moze byc taki argument? ^^

start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N
  • Mija się nieco z faktami i jest mocno życzeniowy moim zdaniem niestety, zbyt jednostronnie rozpatrywany aby być dostatecznie wiążący.

W pierwszej kolejności (zakładając, że UF odbywa się co 4 lata) połączymy się z Nekkarem x1, może jeszcze coś dorzucą. To za jakieś 2 lata. Jeśli trzeba będzie kolejnej UF za kolejne 4 lata (czyli 6 lat od teraz) a zabraknie innych uni x1 wypadnie połączenie pewnie z x2, maksymalnie x3, które żyjąc krócej będą na naszym poziomie. Nikt nie połączy przecież najwolniejszego x1 z najszybszym x5. A jeśli już nawet łączenie dotyczyłoby tak wielu uni, lub mówilibyśmy o którymś z kolejnych UF (odpowiednio 10 lub 14 lat) to po pierwsze UF dwóch światów o różnych prędkościach raczej generuje nowe uni o uśrednionej prędkości (wyszłoby x1,5/2, max 3), a po drugie czasookres 10lat+ jest za długi aby pod tym kątem konieczne było przyśpieszanie.
    Poza tym przyśpieszone uni ciągle powstają i nie ma najmniejszej obawy, że zabraknie światów do łączenia z U68/Nekkarem, w "najgorszym" przypadku trzeba będzie wtedy zrobić ową wspomnianą korektę uśredniającą prędkość, ale jakby nie uśredniać nic nie wymusza podnoszenia prędkości eko do x5.

Dla mnie prędkości plasują się tak:
    x2 -najlepsza dla mnie
    x1 -dobra dla mnie
    x3 -akceptowalna
    x5 -nieakcpetowalna, wymuszająca zmianę gry.

I śmiem twierdzić, że zbliżoną ocenę ma większość świadomych osób.

Przypominam, że to stara gra, duża część graczy ma 30, 40, 50, 60 lat i nikt poważny nie będzie się dostosowywał do gry, nie dlatego że nie może, a dlatego że 1 minuta którą gra "wymaga" aby poświęcił ponad to czego on od gry (którą wybrał na określonych zasadach) oczekuje tą grę dyskwalfikuje.
    Nie bez powodu x1 u68 i Nekkar są najliczniejszymi i najstabilniejszymi serwerami. Ludziom odpowiada x1, to wybrali. Nie dlatego, żenie było innej opcji- opcji jest przecież pełno, ale dlatego że taka gra spełnia ich oczekiwania.
    Aby nie tracić masowo osób można ewentualnie zaproponować każdemu przenosiny na Nekkar x1, ale w efekcie U68 by zniknęło, zostałaby grupka chcąca x5, grupka osób "nie chce mi się przenosić/nie wiem o co chodzi" i pewna grupa stosunkowo nowych graczy, wśród których jest jednak najwieksza rotacja i największy odsetem rezygnacji i już po roku byłoby może 100 osób.

Stąd aby był wilk syty (a przynajmniej nie głodny) i owca cała (a przynajmniej żywa) zasugerowałem i opisałem jak można to zrobić rozsądniej niż na siłę wrzucać x5 co pewnie skończy się tym, że do UF postanowi zostać tylko część ludzi. A nie oszukujmy się- jeśli liczba osób spadnie poniżej jakiegoś minimum opłacalności Ogame po prostu sobie zniknie.
  • helooo :D

z tego co się dowiedziałem to całe sojusze chcą "oddać konta"

więc jak nas teraz jest 3000 tys graczy po wejściu x5 będzie nas hmm z 2000 tys :P

Niby mniej ale i tak będzie kogo szpiegować i kogo niszczyć :D więc nie będzie źle :)

Pewnie jak to w życiu :) na miejsce tych co odeszli przyjdą inni. I tak to się będzie kręcić :D

Pamiętam jak wchodził nowy design gry :P te płacz i płacz :) i co teraz każdy sobie chwali , że jest tak a nie inaczej
  • @Genek Myślenie życzeniowe - kliknij w linka i sprawdz sobie definicje i zadaj sobie pytanie: Kto z nas 2 prezentuje myślenie życzeniowe? :)

Zakladasz, że beda laczenia co 4 lata, że połączą nas z Nekkar, w koncu że inne uni jak beda z nami laczyc, to beda ich do nas dostosowywac, albo że jeśli GF przestanie się to opłacać, to czegos odgornie nie zmieni, albo nie zakonczy gry bez pytania nas o zdanie :D .
    Ja akurat mysle, ze UF beda pojawiac sie coraz czesciej (moze co 2 latga), im starsze bedzie Ogame ;) , bo ile mozna w Ogame jeszcze grac? :D Ty widze snujesz wizje grania kolejne drugie tyle ile trwa juz Ogame, to faktycznie obecni gracze beda mieli po 40-60 lat... A moze jeszcze caly czas beda pojawiac sie nowi gracze? W dobie gier VR, mkonitorow 4K i 8K, gra "na przegladarke" bedzie ciagle atraktycjna dla "dzieci" z 2030 roku? I kto tu ma "Myślenie życzeniowe"? ;]

Śmiem twierdzic, że to ty się mylisz :) . Musisz chyba krotko grac w Ogame, albo miec krotka pamiec i nie pamietac ile to bylo zmian, kiedy GF o nic nie pytal, tylko zmienial, a polowa graczy protestowala bez wiekszego efektu ;) .
    Zaloz swoja gre, to sie bedziesz rzadzic i dyktowac co ile lat bedzie UF, z jakimi uniwersami ktore laczyc, itd. ^^

Tak jak mylisz się z analizą faktu, że na uni68 i Nekkar jest najwiecej graczy. Wcale nie dlatego, ze jest tu predkosc x1. Powoduje to prosty fakt: te uni powstaly z polaczenia 65 uni o predkosci x1 i stad taka ilosc "aktywnychg" kont. A dodatkowo starzy gracze, kiedy wracaja do gy po kilku latach, wrtacaja na te uniwersa, dostaja konta od starych kompanow i z nimi graja.

Prosiles o jakis argument, podalem sensowny, obiektywnie mozliwy do realizacji, a wg. mnie bardzo prawdopodobny. Prosiles o argument, a kiedy go dodtales, dales jeszcze za to minusa, bo ci sie osobiscie nie podoba :D . Daj spokoj.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Calipso ().

• Temat w porównaniu do dyskusji na uni Nekkar strasznie rozwinięty, niedługo osiągnie 500 postów :D .
    Problem wydaje mi się, że leży po innej stronie. Każdy z nas jest inny, każdy z nas się do jakiegoś trybu gry dostosował i taka zmiana z x1 na x5 powoduje co u niektórych duże zaburzenie. Nie sądzę, aby flociarze mieli największy problem z tą zmianą. Dla nich też podniesie się poziom i swoją nadwyżkę będę mogli dodatkowo ładować w stateczki. Gra jest i tak podzielona na flociarzy i budowniczych. Ekonom z top100 zaciera tylko ręce, bo będzie szybciej zdobywał surowca nic nie robiąc i będzie mógł tylko szybciej się rozbudowywać. Największy problem mają gracze po środku. Za słabi we flocie, ale wystarczalni w ekonomii by po zmianach stać się farmą dla leniwego już flociarza.
    Ktoś napisał, że do każdych zmian idzie się dostosować - może i tak, ale pewnie nie każdy potrafi zmienić swoje nawyki, czy swój styl życia w realu podpasowując się pod OG. Inny pisał jak nie teraz my do x5, to kiedyś młodzi gniewni z młodych uni będą przed nami. Racja, zwłaszcza patrząc na to co mnie najbardziej martwi - to ilość głosujących. 590 osób z całego uni68, a na uni Nekkar jeszcze mniej. Ledwo przekroczony limit 1000 graczy na dwóch uni, z czego ktoś tu pisał, że rzutem na taśmę w ostatniej chwili stworzono dodatkowe konta. Taki wynik powinien nas martwić. Pewnie ART chciał zrobić dobrze i dając możliwość podnoszenia ekonomii chciał jakoś rozruszać.

Calipso napisał(a):

Ja akurat mysle, ze UF beda pojawiac sie coraz czesciej (moze co 2 latga), im starsze bedzie Ogame , bo ile mozna w Ogame jeszcze grac?

Zgadzam się z kolegą.

Dokotorss napisał(a):

Jak bede mial 250 mln wydobycia dziennie co mi szkodzi wybić komus moony w okolicy 25 kulek dziennie zawsze jest fun
    A myślisz, że obrońca będzie stał biernie. Jak tak to ja uważam, że takiemu graczu było bez różnicy x1 czy x5.

bartek89 napisał(a):

II SPRAWA

Uni są łączone dość regularnie to dodatkowo można się zastanowić nad przeniesieniem graczy od nas i nekkara chcących zmiany na powiedzmy nekkar i tych chcących pozostać na ekox1 na u68, wszyscy zadowoleni powinni być? Każdego wybór uszanowany. Tak jak ludzie wcześniej pisali, Ogame to gra, która ma dostarczyć zyski właścicielom. Jeżeli wszyscy zostaną zadowoleni to raczej zyski powinny być większe? (argument dla @Art)? Teraz część graczy skończy pewnie grać, a tak każdy by miał to co chciał.
    Rozwiązanie wydaje się być sprawiedliwe. Gorzej jak na jednym z uni zostanie na prawdę mało.
    Ignorantia iuris nocet
  • Calipso napisał(a):

A wyniki na Nekkar moga byc inne, bo nagonka na Forum paru osob z uni68, z uni Nekkar i w ogole z jakis speeduni ktorych to nie dotyczy, tacy "starsi i madrzejsi" przyszli i zaczeli marudzic i atakowac pierwsza ankiete na uni68, ze "zle, ze niedobrze" i podawac przyklady dlaczego speed jest zly.
    Wyniki na Nekkar nie były opatrzone 'lobbingiem'. Mniejsza ilość graczy, możliwy mniejszy spam w grze na temat samej ankiety (opórcz rozsyłania linków do niej) przyczynił się na Nekkarze do utrzymania obecnych ustawień.

horch napisał(a):

Art też broni zmiany na x5 tak jakby to byl pomysl po cichaczu uzgodniony a teraz zrobilo sie to tak by przepchnąć na u68
    Bronię? W życiu. Na Nekkar zmiana nie przeszła i świat kręci się dalej. To na potrzeby u68 nawet wprowadziłem możliwość wycofywania swojego głosu, bo w pierwszym dniu ankiety zrobił się spory szum o niej.
    Logicznie rzecz ujmując, każdy kto wybrał prędkość większą od obecnej, wiedział o skutkach, wiedział że jest za zmianą prędkości. Osobiście liczyłem, że w drugiej turze Ci sami, którzy byli przeciwni zmianom wybiorą najmniejsze zło, czyli x2. Byłem tego bardziej niż pewny. Czemu tak się nie stało? Zadziałało lobby, większość ekowców na Universum, czy po prostu 'oddanie głosu dla jaj".
    Ale wszystko odbyło się Waszymi głosami - nie moimi, czy Gameforge.
    Ktoś jeszcze nadmienił, że powinienem w drugiej turze zestawić dwie najlepsze opcje. Takie rozwiązanie też byłoby dyskryminujące wobec tych, którzy oddali głos na wolniejsze prędkości. Po przejściu do drugiej tury, zostały by x1 i x5, co zmusiłoby pozostałych do ustawienia się za opcją albo maks speed albo znowu nic się nie zmienia.
    Dlatego też, w drugiej ankiecie, dałem możliwość wyboru ponownie wszystkich wyższych prędkości, aby to elektorat graczy, który był przeciw zmianom, miał możliwość walki o pasującą dla nich prędkość i tym samym zdobyć głosy tych, którzy byli za niższymi prędkościami. Wydawało mi się to uczciwe i fair wobec zarówno graczy domagających się zmian jak i tych, którzy byli przeciwni. Gdyby wszystko się ułożyło, to głosy z x1 przeszłyby do x2 a opcja x5 przepadłaby z kretesem. Ale nawet w tym wątku pisali gracze, którzy wręcz otwarcie piszą, że celowo nie zagłosowali w drugiej turze. Dlaczego? Tego nie potrafię zrozumieć.

Almera napisał(a):

Nie wydaje się Wam jednak, że cokolwiek nie wyargumentujecie to GF i tak zrobi swoje?
    Zaraz, zaraz. Napisałem wcześniej, że ankieta jest organizowana lokalnie i równie dobrze mogło jej nie być. Tak często pytamy graczy o zdanie, a jednak mało osób chce się wypowiadać na forum. Dlatego też ankiety w grze są bardziej efektywne i pobudzają do głosu osoby, którym na forum po prostu nie chce się wchodzić i dyskutować.
    W tym wypadku GF zrobi to co postanowili gracze (dwukrotnie!) i zostało to zaplanowane. Nie ma tu ani krzty złośliwości ze strony firmy, ani chęci 'zwiększenia zysków', co niektórzy obwieszczali. Macie swój lokalny grajdołek, gdzie większość graczy opowiedziała się za zmianą prędkości.

Wracając do pomysłu ponownych ankiet. Uważam, że robienie kolejnej mija się z celem, bo to po prostu wygląda jak "sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" - czyli głosowanie do skutku, aż zostanie wybrany wynik zadowalający wszystkich tu zebranych.
    Na całą sprawę było praktycznie 6 dni, spory spam w grze (ciap tutaj dołożyła swoje 3 grosze) i osoby grające na tym Uni pisały mi, że już od lat nie widziały takiego pospolitego ruszenia na Universum. Szkoda tylko, że nie udało się wybrać satysfakcjonującego wszystkich wyniku.
  • Ktoś, kto lata temu wybrał taką, a nie inną konfigurację, teraz musi się dostosować do jej zmiany bo większości (która oczywiście zawsze ma rację) wybrała, że ma grać inaczej. To jest robienie sobie jaj z tych osób. Czy to dobra zmiana, czy zła - to kwestia każdego z osobna, ale to nie ma kompletnie znaczenia. Jeśli wybrałem grę na uni x1, to nie po to, żeby mi ją teraz ktoś zmieniał i kazał dostosować się do jej warunków, albo mówił, że mam zrezygnować.
    @Art
    Chcesz wyniku satysfakcjonującego wszystkich? Zorganizuj graczom, chcącym grać na speed x1 możliwość migracji, np na Nekkar.

Emerytowany lotnik - 856.607,43%

" I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not... "
  • Art napisał(a):

Crion napisał(a):

Chcesz wyniku satysfakcjonującego wszystkich? Zorganizuj graczom, chcącym grać na speed x1 możliwość migracji, np na Nekkar.
    Jeżeli będzie taka możliwość, to wezmę ją pod uwagę. Ale universów x1/x1 jest jak na lekarstwo :x Tutaj to zarówno u68 jak i nekkar wymagają migracji do nowszego Uni...Zobaczymy jak to będzie wyglądać.
    @Art to było by najlepsze rozwiązanie jakie jest, wszyscy byli by szczęśliwi, nazwijmy sprawy jasno nie wolno robić tak drastycznych zmian - zawsze będą Ci za i Ci przeciw demokracja nigdy nie była dobrą opcją choć najlepszą jaką wymyślono

uważam że to się odbyło ze złej strony najpierw powinieneś to ogłosić i dać miesiąc ludziom na zastanowienie się na debatę ludzie są przyzwyczajeni do tego aby mieć wszystko wytłumaczone a tak by było gdyby ta rozmowa odbywała się z miesięcznym wyprzedzeniem - wtedy uważam że wybór byłby bardziej zbliżony do tego co tak naprawdę chcą ludzie

Napiszę tak jestem graczem Topowym nagle wyskakuje mi jakaś ankieta i baaaardzo mało czasu na zastonowienie się a jestem przekonany że niektórzy bez przemyślenia konsekwencji nacisneli sobie za jakimś tam wyborem...

następnym razem prosił bym aby troszeczkę dać czasu ludziom aby mogli podyskutować
    pozdrawiam

Imperare sibi maximum imperium est

ST#262 NEKKAR ON
    ST#2 WASSAT- OFF

ST#87 Uni69 - OFF
    ST#67Fenrir - OFF
    ST#3 Dorado - ON
    ST łącznie - 421
  • ZDOBYWCA1 napisał(a):

Napiszę tak jestem graczem Topowym nagle wyskakuje mi jakaś ankieta i baaaardzo mało czasu na zastonowienie się a jestem przekonany że niektórzy bez przemyślenia konsekwencji nacisneli sobie za jakimś tam wyborem...

następnym razem prosił bym aby troszeczkę dać czasu ludziom aby mogli podyskutować
    Może i po części rozumiem, ale z drugiej strony zmiana prędkości ekonomii to nic nowego. To nie jest jakaś mistyczna opcja, która nagle wpada na Uni. Chociażby od dawna zapomniane sondy i ich ładowność. Jestem wręcz pewny, że na Uni są gracze, którzy wiedzą co to znaczy wyższe eco (bo pewnie na takowych próbowali grać), albo też na wyższych flotach i mają już wyrobione zdanie na ich temat. To nie jest Uni przepełnione nowymi graczami, narybkiem, który przychodzi grać na stare Uni dla prędkości x1... Stąd też uważałem, że pytając 'starszyzny' będę miał odpowiedź w ciągu kilku dni.
  • @Art Jest mało serwerów ale nie znaczy ze musisz je likwidować jeżeli jest to możliwe daj graczom wybór migracji na inne serwery x1 nie zmuszaj wielu osób do zakończenia gry bo macie takie widzimisię gracze chcący zmian wybiorą serwer x5 gracze x1 poleca na nekkar przy tylu fuzjach pewno macie doświadczenie jak to zrobić
    Uni 68 ----> 27 ST 202927,05% / 7515,8%

• ZDOBYWCA1 napisał(a):

ja jestem przekonany @Art że jak by wcześniej nie bylo takiej debaty burzliwej na UNI68 oraz wcześniej zakończonego głosowania to na Nekkar był by calkiem inny wynik...
    prawda w 100% . Po prostu po przy następnej fuzji trzeba @Art pamiętać i zrobić wyjątek by u68 i Nekkar wrzucić do jednego koszyka bez względu że inna konfiguracja a pamiętać by dać graczą szanse migracji na wybrane x bo była jednak spora część społeczeństwa na obu uniach z chęcią grania x5 lub zostania x1
  • Zgadzam sie z opinia, ze bylo by milo miec troche wiecej czasu na przemyslnie decyzji. Chociaz wydaje mi sie, ze przy wiekszosci poprzednich zmian nie dostawalismy wiele czasu na decyzje, bo czy bie bylo tak, ze (prawie)zawsze pojawialo sie ogloszenie o zmianach w grze i 2-3 dni na decyzje, czy na juz samo wprowadzenie zmiany?
    Ja odczekalem 2dni zanim oddalem glos w tej pierwszej ankiecie, dlatego wlasnie nie oddalem glosu na x1 jak mialem w zamiarze w pierwszej chwili, a dalem x5. Moze jakby bylo wiecej czasu do namyslu, to inni zaglosowali by inaczej.

• temat jest od poczatku zrypany. skoro jest malo uni x1 to dlaczego nie zrobiono wspolnej ankiety dla nekar i 68???
    przeciez, wszyscy spodziewali sie, ze kiedys zostaniemy polaczeni i co? my x5 a nekar x1? kompletna klapa.
    Art to byl najwiekszy blad moim zdaniem. czy bylo by x5, czy x1 jakos , by przeszlo, ale wykluczenie w ten sposob naszej fuzji to najwieksza porażka.
    Kromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
    kruchy[P N]&Kromak[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Andre[P N]vs.Bociek(wojtekreal)[3 X]~2407655.4%
    ancymon[P N]&Kromak[P N]&Andre[P N]&Hamer[P N]&Lzk kupie dex[PZWP]vs.Mili[3 X]~369787.52%
    Selene[P N]&Andre[DoF]&Kromak[P N]vs.wilku[MISIE]~102650.3%
    Mallory[DoF]&Warka[COMA]&fnk[P N]&Kromak[P N]vs.dziob[3 X]~98143.53%
  • Rzucilem to wczesniej jako zart, ale teraz wydaje sie to byc czarnym humorem, ze Nekkar "zle wybral" i teraz nie jest kompatybilny do laczenia z nikim. Szkoda, ze taka perspektywa nie byla przez ankieta przedstawiona graczom na Nekkar :-| .
    Ale zaraz! To skoro Nekkar nie jest juz teraz kompatybilny zeby sie z kimkolwiek laczyc, to znaczy, ze do tej pory uni68 mialo szanse na laczenie z Nekkar (a Nekkar z nami) i z nikim innym poza tym? Czyli jakbysmy tez wybrali 1x, to bysmy sie poswiecili w imie przyszlej fuzji z Nekkar, a po tej fuzji co pozniej? Wegetacja i powolna smierc, czy moze fuzja z szybszym uni?

Flociarzy z Nekkar pewnie to nie martwi, bo jak w wielkim akwarium, po prostu beda sie zjadac, az na koniec zostanie jedna wielka ryba (sojusz) i wtedy bedza sie martwic co teraz.
    Gornikom to w sumie moze byc wszystko jedno. Budowac mozna zawsze, czy w 1k osob czy w kilka osob na uni, o ile GF na to pozwoli i nie zamknie takiego uniwersum zawczasu :) Takze szykujcie portfele na zakupy anty.

Wlasnie, bo ktos tu wczesniej pisal, ze to na uni speed bedzie wiecej anty wydawana. Dlaczego? Przeciez polowa powodow wydawania anty odpada! Poza przenosinami planet, powiekszaniem planet (jesli ktos jeszcze musi po bonusie +25 pol), czy handlarzem. Pozostale przez jakis czas nie beda istniec, bo przez 1-2 lata wszystko bedzie sie szybciej badac i budowac niz obecnie. Wystarczy troche cierpliwosci i nie trzeba bedzie skracac

A wlasciwie, to zamiast sie bac, ze bedzie 5x wieksze wydobycie i "sie nie da tego ogarnac", wystarczy ustawic wydobycie na 20% i bedzie bez zmian w produkcji i dalej mozna grac z tymi samymi ludzi, co do tej pory. ;)

• Calipso napisał(a):

Rzucilem to wczesniej jako zart, ale teraz wydaje sie to byc czarnym humorem, ze Nekkar "zle wybral" i teraz nie jest kompatybilny do laczenia z nikim. Szkoda, ze taka perspektywa nie byla przez ankieta przedstawiona graczom na Nekkar :-| .
    Ale zaraz! To skoro Nekkar nie jest juz teraz kompatybilny zeby sie z kimkolwiek laczyc, to znaczy, ze do tej pory uni68 mialo szanse na laczenie z Nekkar (a Nekkar z nami) i z nikim innym poza tym? Czyli jakbysmy tez wybrali 1x, to bysmy sie poswiecili w imie przyszlej fuzji z Nekkar, a po tej fuzji co pozniej? Wegetacja i powolna smierc, czy moze fuzja z szybszym uni?

Flociarzy z Nekkar pewnie to nie martwi, bo jak w wielkim akwarium, po prostu beda sie zjadac, az na koniec zostanie jedna wielka ryba (sojusz) i wtedy bedza sie martwic co teraz.
    Gornikom to w sumie moze byc wszystko jedno. Budowac mozna zawsze, czy w 1k osob czy w kilka osob na uni, o ile GF na to pozwoli i nie zamknie takiego uniwersum zawczasu :) Takze szykujcie portfele na zakupy anty.

Wlasnie, bo ktos tu wczesniej pisal, ze to na uni speed bedzie wiecej anty wydawana. Dlaczego? Przeciez polowa powodow wydawania anty odpada! Poza przenosinami planet, powiekszaniem planet (jesli ktos jeszcze musi po bonusie +25 pol), czy handlarzem. Pozostale przez jakis czas nie beda istniec, bo przez 1-2 lata wszystko bedzie sie szybciej badac i budowac niz obecnie. Wystarczy troche cierpliwosci i nie trzeba bedzie skracac

A wlasciwie, to zamiast sie bac, ze bedzie 5x wieksze wydobycie i "sie nie da tego ogarnac", wystarczy ustawic wydobycie na 20% i bedzie bez zmian w produkcji i dalej mozna grac z tymi samymi ludzi, co do tej pory. ;)
    ,Ty się nie martw o Nekkar, Ty się martw aby Ciebie nie zjedli :P
    zawsze będzie wybór a jak już nie będzie możliwości z X1 to z kimś innym się połączymy X2 lub X3 ale teraz gramy na takich warunkach na jakich zaczynaliśmy i się z tego cieszymy!!!
    a Wy bawcie się w miliony statków i i dziesiątki tysięcy GSów lol :)

Imperare sibi maximum imperium est

ST#262 NEKKAR ON
    ST#2 WASSAT- OFF

ST#87 Uni69 - OFF
    ST#67Fenrir - OFF
    ST#3 Dorado - ON
    ST łącznie - 421
  • X2 i fuzja z Nekkar :)
    TO by było COŚ PIĘKNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    I znowu wyszło tak, że chyba smutno pisze
    Cyce, cyce, cyce, zwróć uwagę na muzykę
    I nagle nie pasuje tu, bo nie chcę błyszczeć
    Gubisz brokat, przypnij tornister
    Nie będę grał jak wszyscy, to żenada
    To był rap, nie ...... maskarada
    Mam 40 lat, jestem mężczyną
    Nowy hip-hop to PluszowyCzlowiek z blizną
    Sokół- "Pluszowy"
  • T-bag napisał(a):

X2 i fuzja z Nekkar :)
    TO by było COŚ PIĘKNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    chyba tylko Chuck Norris był by za , my w milionach oni w tysiącach jedynie ss były by ilościowo podobne :D więc nie ma co przesadzać do takiej fuzji nie dojdzie jedynie to tylko do emigracji miedzy uniami z redukcja prędkości do uni docelowych ale to też tylko jak była by taka fuzja robiona już w następnym roku bo inaczej to nawet top 100 z u68 przechodząc na Nekkar mógł by zostać top1 wieć albo coś szybko się ogarnie albo nici z tego tak widzę to ja
  • Crion napisał(a):

@Art
    To jest podejście, które jak najbardziej popieram. Nad tak ważną zmianą każdy gracz powinien mieć możliwość, żeby zadecydować indywidualnie. Jednocześnie uważam, że takie rozwiązanie byłoby jak najmniej inwazyjnie i prawdopodobnie wszyscy byliby zadowoleni...

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez TommyX ().

• Wolę być zmuszona do jakiegokolwiek speed eko niż znowu wybierać nowe uni. Wole starych sojuszników i wrogów niż poznawać nowych.

@TommyX
    Czyli połowa sojuszu pójdzie na x1 druga na x2. x_x

Jak ja nie lubię łączenia uni z wyborem serwera. -_-

FILU napisał(a):

nawet top 100 z u68 przechodząc na Nekkar mógł by zostać top1
    100 [MASTER] Ojciec (48.843) 57.486.824
    Za dwa lata na speed x2 będzie mieć: 109.876.962

Czołówka na nekkar za 2 lata na speed x1
    Pokaż spoiler

jumekVeto161.467.990
    lajtK K K_1159.361.046
    kristof4FuN154.561.446
    leevMwP149.178.458
    atr7-137.952.302
    aleksLzB132.951.992
    jamnik187Silence129.932.040
    LeytovCBS128.727.591
    MrokuvTNT124.351.964
    pogromca kredekThe Best124.114.604
    ENDYMIONDoX121.940.026
    DegustatorTEREFERE120.096.526
    Death of Rats-119.259.892
    DokotorssBoN TTD118.208.690
    ZDOBYWCAVeto115.190.132
    Lord MaulVeto110.147.928

Zamiast 42 pozycji będzie na 17.
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • ciap napisał(a):

Wolę być zmuszona do jakiegokolwiek speed eko niż znowu wybierać nowe uni. Wole starych sojuszników i wrogów niż poznawać nowych.

@TommyX
    Czyli połowa sojuszu pójdzie na x1 druga na x2. x_x

Jak ja nie lubię łączenia uni z wyborem serwera. -_-
    Obym się mylił, ale niestety obawiam się, że nawet przy zmianie na x2 spora ilość sojuszników i graczy z universum i tak może zakończyć grę i nie będziemy mieli na to wpływu mimo wielu argumentów.
  • Zastanawiam sie, czy poza osobami, ktore sie wypowiadaly, do ilu osob dotarl tne Wątek na Forum? Najbardziej w sumie by to bylo miarodajne, jakby byla to odpowiedz dokladniejsza: Do ilu graczy dotarl ten watek jeszcze przed koncem odpowiednio 1 i 2 Ankiety?
    Bo zastanawiam sie,c zy to i tak nie ma wiekszego sensu na przyszlosc prowadzic takie rozmowy. Moze jakby 2-4 tyg przed takim wyborem wiedzielibysmy o nim i powstal by temat. Mozna by bylo przygotowac warianty np.: z kim mozemy sie laczyc teraz, a z kim jak wybierzemy x2, czy x3 i z kim moglo by byc laczenie za 2 czy 3 lata odpowiednio przy tych predkosciach.

W tej chwili wydaje mi sie, ze i tak ci co sie loguja 1-2 razy dziennie i spedzaja po 5-10 min na koncie nie zagladali nigdzie i zaglosowali albo jak w sojuszu glosowali, albo tak jak mieli pierwsza mysl i tyle.

To tez moze byc pewien sygnal na ile wazny jest taki wybor dla wiekszosci (zreszta ile osob glosowalo w ankeitach, a ile jest aktywnych kont na uni? :) ) i jaki to prawdopodobnie bedzie mialo wplyw na gre. Smiem twierdzic, ze przy zmianie na x2 "nic sie nie zmieni", moze nawet przy x3. Przy x4 i x5 pewnie zmusi to ludzi zeby sie czesciej logowali (To chyba dobra zmiana?) i wydania na cos nadmiar, np. w bunkier przy braku koncepcji na gre z taka iloscia surowcow. Rozumiem, ze dobrobyt moze byc ciezki do zniesienia, jak sie nie ma pomyslu co z tym dobrem zrobic. Wtedy sie okaze kto mial pomysl i kto ruszy szybko w gore, a kto moze szybciej, ale po pol roku bedzie odstawal w przyrostach. Ewentualnie beda mu lupic transporty z surowcami, a jemu moze bedzie latwiej to znosic, bo przy wzroscie wydobycia, a bedac przyzwyczajony do ilosci surtowcow przy x1, nie beda te straty tak bolec ;)

Dobra, to pisanie robi sie juz troche nuzace a pewnie tak jak zgadywalem, nie mialo wplywu na niczyje wybory, bo 99% z glosujacych w obu ankietach tego wątku nie czytal :D . Zona mi mowi, ze w koncu zabralem sie za pisanie ksiazki, wiec chyba powoli trzeba zbastowac i czekac na rozwoj wydarzen. Do 9 stycznia jeszcze duzo czasu, a po drodze Swieta :xsmile: i Nowy Rok :impra: .
    Co bedzie, to bedzie. I pewnie nie ma co robic gwalttownych ruchow na koncie, oddawac, zlomowac, czy kasowac, w razie jakby jednak ankiety poszly do kosza i 9 stycznia stanelo na czyms innym ;) .

• @TommyX
    Myślę że po tym szoku "będziemy mieć x5" pojedyncze osoby zakończyłyby grę przy "x2", reszta taką zmianę przyjęła by z ulgą. XD

@Calipso
    Link do dyskusji wysłałam do 250-300 aktywnych osób (bez urlopów, nie szaraki).
    Jak ktoś odpisał i miał sojusz został poproszony o przekazanie do sojuszu tematu. :XP:
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik