Zwiększenie ekonomi

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Art napisał(a):

Zresztą wyniki z pierwszej ankiety pokażą Ci, jak bardzo jesteś w błędzie i to co zrobiłem było dla dobra całego Universum.
    Wygrało x5? :O
    Ciekawa jestem aaa.

Art napisał(a):

Niestety, nadal nie mam oficjalnych informacji, którymi mógłbym się podzielić. Wiem jedno, że ta dyskusja, która dość burzliwie toczy się o prostą zmianę tylko jednej prędkości, na pewno wróci, tym bardziej, gdy całe Universum stanie przed gorszymi wyborami. Tylko jeszcze nie wiem kiedy.
    Gorszymi wyborami? :fbue:
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • Dark Passenger napisał(a):

Mimo że glosowalem X5 uznam każda inna opcje.
    a ktoś xie pytał o zdanie co myślisz? :P ;) :E
    A tak na serio widać ze ciśnienie Ju opadł no i spoko bo niema co sobie żył wypruwac no tak jak i @FILU jestem ciekaw ilu dotrzyma słowa z końcem gry nie powiem kilka by mnie ucieszyło zwlaszcza flociarzy ^^ ,bo jak dla mnie wszyacy mozecie konczyc gre będzie swobodniej się grało :D
  • na płakali się, na szantażowali że usuną konta a jako wielcy przegrani będą dalej grać to tacy ludzie panikarze i rzucający słowami na wiatr każdy z nich pisał że gra x lat i teraz zakończy, śmiech normalny śmiech by tak pisać że z takiego powodu skasuje konto bo to szok zmierzyć sie z takim przedsięwzięciem jak podniesienie eco ciekawe w życiu jakie maja wyzwania . Sklepy zamknięte w niedziele to chyba ich dobije i z tego powodu nie będą już chodzić do żadnego sklepu do których chodzili po 10 lat XD
    My sie nie damy stawimy czoła każdemu wyzwaniu Ogame bo co jak co ale nie dam się pokonać Ogame
  • Dark Passenger napisał(a):

Panowie jesli bedzie X5 to miedzy flociarzami bedzie wieksza solidarnosc i bedzemy latać acsami :)
    zawsze znajdzie sie jakis sposob :lm:
    zwlaszcza na tych co mysla ze sa zabezpieczeni prze flociarzami :lool:
    Nie będzie takiej potrzeby. To wyjdzie trochę tak jak w przyrodzie.

Na początku faktycznie ekowcy wyjdą na przód ponieważ mają mocniejsze eko niż flociarze ale więcej surki w obiegu znaczy więcej trampków, potencjalnego złomu, lepszy przyrost farm i ogólnie więcej celów. Można by rzec że flociarze dostaną bonusowy przyrost w drugiej linii. ;)

Jedyne co się zmieni to to że zamiast oglądać w ST ataki w składzie ~50k pancy na porządku dziennym staną się starcia na poziomie ~250k

Jedynymi poszkodowanymi tutaj będą tak naprawdę ludzie którym flota tylko rdzewieje w hangarach ale bądźmy szczerzy, tacy to już dawno powinni się przekwalifikować na ekowców... :D

ciap napisał(a):

Zamiast się zainteresować co to gorsze wybory to spamujecie. :fbue:
    Gorsze wybory to 2x, 3x, 4x.
    Uni na 5x to impress the ladies 8)
    [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*
  • Art napisał(a):

Ale czemu z góry zakładasz, że pierwsza ankieta skończyła się wygraną x1? Zrobiłem posumowanie głosów pozostałych prędkości tylko po to, żeby przeforsować zmianę prędkości? Szczerze, to nie kiwnąłbym palcem, gdyby faktycznie x1 wygrało. Moje podejście do tematu było od początku i będzie do końca uczciwe.
    Ba, gdybym zakończył pierwszą ankietę przy wynikach jakie mam, faktycznie zmieniłbym prędkość bez pytania o to w drugiej.
    Skąd to mniemanie, że większość wybrała x1 ? Hm? Z tego co wiem, to tylko ja i nikt inny nie ma wglądu w wyniki ankiety. Nawet członkowie Teamu nie znają jej rezultatu.
    Dlatego powtarzam, żebyś przestał bawić się we wróżbitę Macieja i przyjął na klatę inny scenariusz. Ba, druga ankieta jest nawet ukłonem w stronę osób, które zmian nie chciały, a mimo to przegrały. Bo dzięki temu PONOWNIE mają szansę na wybór zadowalającej ich zmienionej prędkości.
    Chyba nie piszesz tego poważnie. To robisz ankietę i nie wiesz jakie były wyniki? Zakładam, ze wygrała opcja x1 bo z udostępnionych wyników (280 na x1 i 423 na 4 pozostałe opcje) dlatego że zdobyła 39,8%.

Przedstawię Ci fakty bo widzę, że nie chcesz albo nie potrafisz zrozumieć. Robisz ankietę w której odpowiadamy na pytanie o wybór prędkości ekonomii wygrywa opcja x1 (39,8% głosów spośród 5 opcji). W trakcie trwania tej ankiety piszesz gdzieś na forum post, że nie wybieramy prędkości a jedynie głosujemy za zmianą prędkości lub nie, a głosy 4 opcji będą się liczyć przeciw głosom na jedną opcję (jeśliby to miało być uczciwe to wtedy musiały by być dostępne jeszcze opcje prędkości x0,5 x0,4 x0.3 x0,2 i wtedy sobie mógłbyś sumować). Na koniec robisz ankietę w której musimy wybierać jedną spośród czterech przegranych opcji (sic!)
    Chyba się przyjdzie pogodzić z wymuszonymi na nas zmianami, szkoda, że nawet ankiety nie potraficie przeprowadzić tak jak trzeba. Budowaliśmy nasze konta kilkanaście lat a przez jedno głupie i w dodatku nieuczciwe głosowanie dojdzie do całkowitej ich inflacji.
  • Witam
    Zgadzam sie z tym co napisal Art
    Duza wiekszosc w pierwszej ankiecie wypowiedziala sie za zmiama eko
    Nawet jezeli najwiecej glosow zyskala opcja 1 x , czyli bez zmian , cala dyskusja i krytyka Art.a poszla by w kierunku ze wiekszosc jest za zwiekszeniem eko , pytanie tylko o ile
    Ja mimo ze gram flota jestem za podniesieniem eko , glosowalem za x 5

Ta gra wymaga aktywnosci ,a nie logowania sie na konto raz w tygodniu by pozwozic surke na bunkier , czy siedziec na wiecznym urlopie
    A dla flociarzy : co to za gra UFS.em ?
    Zdejmuje urlop , robi ST ( czysto lub nie ) za AM szybko buduje flote i znowu Urlop
    Uwaza sie za super gracza bo jest w scislej topce , a klakierzy bija mu brawo
    Nawet przyfarmic takiego nie mozna , nie mowiac o zezlomowaniu
    Podniesienie eko wymusi inny styl gry , czym wyzej tym lepiej ( najlepiej x 5 )
    "KOCHAM ŻYCIE KTÓREGO NIE NAWIDZE, NIENAWIDZE ŻYCIA KTÓRE KOCHAM"
  • Czy nie możecie jednego zrozumieć. Konta ogame nie są waszą własnością. To jest tak jak z zabawką , dostaliscie je w uzytkowanie , możecie tą zabawkę użytkować , rozbudowywać ale nie możecie zmieniać jej parametrów. Nad tym czuwa własciciel tego biznesu czy niemcy. Jak własciciel będzie chciał zmienić parametry to je zmieni , nic wam do tego , możecie tą zabawkę tylko albo ulepszać / konto idzie w górę/ lub zniszczyć / strata floty , kasacja /. Nad tą zabawką czuwa serwis w postaci GO który jest przez własciciela opłacany w postaci anty / chyba , kiedys tak było /.
    To ze właściciel sie Was pyta czy chcecie by w zabawce zmienić parametry to jest tylko jego dobra jego wola.
    Sumując - chcesz grać to graj , masz kasę lub nie i graj a jak komus sie nie podoba to jest tez i inna opcja - kończ grę Waść i wstydu oszczędz
  • @Vysogota ankieta była banalnie prosta do zrozumienia i nawet jak się zmieniła definicyjnie na tak/nie to ci od x2,x3,x4x,5 głosowali na "tak" i mało tego juz w pierwszej ankiecie oddali propozycje prędkości więc można było by od razu w pierwszej ankiecie wybrać też prędkość i po krzyku :D
    @john malkowitz007 nie często sie zgadam z tobą ale tutaj masz rację :D

john malkowitz007 napisał(a):

Zdejmuje urlop , robi ST ( czysto lub nie ) za AM szybko buduje flote i znowu Urlop
    Uwaza sie za super gracza bo jest w scislej topce , a klakierzy bija mu brawo
  • No to kiedy te wyniki :) Bo spać nie mogę hahahhahah :)
    A kto się tym przejmuje - ludzie traktujecie te cyferki jak ważną część swojego życia, weźcie poluzujcie pory bo już serio konkretnych wypowiedzi tu brakowało albo same żale albo jakieś kłótnie o Boziu ::/

Ogame zawsze lubiło zaskakiwać i robić po swojemu a my zawsze się potrafimy zaaklimatyzować także tak czy siak okaże się że wszyscy będą grać dalej kwestia taka że popłaczą trochę ponarzekają i tyle!

Jedni przetopia flotę
    Zaczną grać EKO itp.
    Kogo to obchodzi grajcie po swojemu i tyle, nikt nikomu nie zabroni :)

Dawać TU TE X5 i na URLOP :))))))))
    I znowu wyszło tak, że chyba smutno pisze
    Cyce, cyce, cyce, zwróć uwagę na muzykę
    I nagle nie pasuje tu, bo nie chcę błyszczeć
    Gubisz brokat, przypnij tornister
    Nie będę grał jak wszyscy, to żenada
    To był rap, nie ...... maskarada
    Mam 40 lat, jestem mężczyną
    Nowy hip-hop to PluszowyCzlowiek z blizną
    Sokół- "Pluszowy"
  • Vysogota napisał(a):

Chyba nie piszesz tego poważnie. To robisz ankietę i nie wiesz jakie były wyniki? Zakładam, ze wygrała opcja x1 bo z udostępnionych wyników (280 na x1 i 423 na 4 pozostałe opcje) dlatego że zdobyła 39,8%.
    Normalnie brak mi słów. Co z tego, że opcja x1 zdobyła 39,8%? Przecież o niczym to nie świadczy ;) Wróżysz z fusów, bo nie znasz rozkładu głosów na pozostałe opcje.
    Ps. Kolejna ankieta to tylko 562 głosy. Ponad 120 graczy byłoby w stanie zmienić obecny wynik ankiety....
  • ahhh, brak słów.
    @Art wrzucaj to przyspieszenie :D od tłumaczenia i spamu to my tu jesteśmy :D zaraz po wynikach jeszcze poleci może na was hejt że ustawka ? :D @ciap dostanie za to że chciała większej frekwencji przypominając graczą o ankiecie a nie musiała i nie był jej to obowiązek ale zrobiła to by później nie pisano że głosowała tylko garska graczy i rezultat ankiety jest brany tylko z garstki decyzji graczy , wtedy by były kszyki ze ten zapomniał tamten tamto i nie zdążył a chciał zagłosować na NIE @Art za koperty może jakieś wzioł XD
    Ogarnijcie się reszta graczy co przegrali ankietę majty na dupki i przyjąć nowe wyzwanie na klatę nie pierwszy i nie ostatni Ogame nas zaskoczył i każe walczyć z coraz nowszymi wyzwaniami .Chcieliśmy by GF ruszył tyłki i coś zrobił to robi a tak to był płacz że zapomniał o nas

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez FILU ().

• ciap napisał(a):

Art napisał(a):

Niestety, nadal nie mam oficjalnych informacji, którymi mógłbym się podzielić. Wiem jedno, że ta dyskusja, która dość burzliwie toczy się o prostą zmianę tylko jednej prędkości, na pewno wróci, tym bardziej, gdy całe Universum stanie przed gorszymi wyborami. Tylko jeszcze nie wiem kiedy.
    Gorszymi wyborami? :fbue:
    Wszyscy mnie olali. Art pewnie nic nie wie ale żeby gracze? -_-
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • Calipso napisał(a):

@Kippei: Widze, ze juz sie bardzo cieszysz na mysl o zostaniu Ekowcem i stopieniu floty, ze zapominasz o tym (albo ja cos nie doczytalem), ze wszystkie elementy gry dotycza i tych i tych, chociaz moze w roznym stopniu. Zdejmowanie moonow, Dok, itd.

Moony: Bardzo chcialbym podzielac twoj optymistyczny punkt widzenia jesli chodzi o moony i "nietykalnosc" starszych kont eko :) . Cale szczescie, ze moony sa i zasadniczo nie powinno tak byc, ze istnieje taka mozliwosc, zeby raz dwa sciagnie komus ksiezyce, bo mu net padl na dluzej, albo utknal w szpitalu, czy areszcie wydobywczym, itp. ;) Zdejmowac mozna ksiezyc zarowno gornika, jak i flociarza. Ja rozumiem, ze kazdy by chcial miec taka przewage :D , ale tu juz wchodzi czynnik szczescia i jak bedziesz je miec to i 1 GSem cos sciagniesz. Zapewniam cie, ze w innych grach tez sa takie mechanizmy zabezpieczajace, zeby nie dalo sie zniszczyc czyjejs dlugoletniej pracy w ciagu jednej chwili, bo ktos sie nie mogl zalogowac i floty odebrac. Gornik sporo traci w takim momencie, ale flociarz moze stracic flote budowana 5 czy 10 lat, jak go silniejszy trafi.

Dok: Gornik i flociarz tez ma w obronie Dok. Flociarz moze stracic nie tylko na wyjezdzie, gdzie mu sie Dok nie przyda, ale w obronie juz cos odzyska. Natomiast jesli ktos straci na wyjezdzie, to znaczy ze jakis silniejszy flociarz(e) sie zebral i spuscil mu lomot, wiec tutaj mechanizm Ogame premiuje przygotowanych, zorganicowanych. Nie ma co narzekac na Dok. Dok nie premiuje Ekowcow jakos zbyt mocno, zwlaszcza ze czesci straconych surowcow nie oddaje ;) .

Widze, ze juz sie bardzo cieszysz na mysl o zostaniu Ekowcem i stopieniu floty, ale jak juz ktos tu wczesniej pisal (chyba Kromak), teraz latwiej bedzie prowadzic mix-konto: troche floty, troche eko. Po co zlomowac flote? Jesli podniosa speed eko, to za metal i krysztal buduj tylko eko, a deu zostaw na paliwo do floty. Az sie zdziwisz, jak szybko ci sie gornictwo znudzi ;) . A jakby ludzie skupili sie na czytaniu ze zrozumieniem, a nie na bezsensownym minusowaniu postow, to czytajac posty Ciap by zrozumieli, ze ktos kto ma nizsze poziomy kopalni szybciej bedzie gonil SUMĘ wydobycia silniejszego gornika i chociaz go nigdy nie dogoni, to w pewnej chwili sie tym znudzi (bo gornictwo jest nudne, chyba ze ktos je lubi ;) ) i moze wrocic do budowy floty z juz o wiele lepszego eko, a moze i eko 2x czy x5 ;) . Bedzie ci wtedy szkoda od nowa flote robic, jak mozesz przeczekac "ciezki okres" aklimatyzacji do nowych warunkow i po prostu zaczac dorabiac flote w oparciu o to co juz masz. Czuje, ze Selenka tak bedzie robic ^^ .

Fakt iż gracz loguje się raz na 2-3 dni jest tylko jego wyborem. Ponadto poruszasz kwestie losowe (brak neta i nieodebranie fs'a), które nijak mają się do powodów niszczenia moona. Nie wiem jak ty, ale nie widziałem jeszcze w swojej karierze jak jeden gracz w odstępie 24 godzin niszczy drugiemu graczowi ponad 3-4 moony na raz ( jest to praktycznie możliwe, ale dasz po 100 GS na slot przy celu na 500 mln sury zysku ?). Takie rzeczy przy uni speed zdarzają się, ale piszę bardziej w realiach prędkości floty X1. Gdyby tak gracze nie odbierali bfs to robiłbym ST jedno za drugim bez konieczności niszczenia moonów (mam swój skuteczny model obserwacji, ale co z tego jeżeli praktycznie bez niszczeń nie idzie do niczego się dobrać ?). Praktyka wygląda tak iż ci co z reguły najdłużej bujają się bez logowań odbierają flotę prawie zawsze. W archiwum mam udokumentowany przypadek logującego się od minuty do czterech przed powrotem fs'a i na przestrzeni 33 zarejestrowanych zdarzeń, tylko raz zalogował się minute po powrocie ( mógłbym się ustawić na godzinne powrotu, przepalić 25 kk deu i liczyć na szczęście, ale jedna nieudana akcja i gracz już będzie wiedział co się święci, a powtórki nie będzie). Odnośnie losowości to wystarczy mi Eurojackpot :)...

Akurat flota szybka jest już dinozaurem, gdyż tą nie dostaniesz się z sensownym zyskiem do zawartości bunkra, a w dodatku jest kosztowna w utrzymaniu przy grze bez urlopów. W nowych realiach (zakładam speed X5) wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie co łatwiej będzie Tobie postawić. Dla ekowca przy wydobyciu miesięcznym 4 mld/1mld/1mld włożenie w bunkier 1 mld surowców jest łatwiejsze niż 11-12 mld surowców we flotę ( ta wartość mniej więcej przebija tyle obrony) przy wydobyciu będącym połową wydobycia miesięcznego ekonoma :). Flota szybka będzie miała swoje pięć minut na starcie, gdzie duża część graczy będzie miała problem z adaptacją do nowych warunków, ale im dalej tym będzie tylko trudniej i z czasem będzie tak jak teraz :). Dlatego pozostawienie floty w momencie gdy mam mnóstwo powodów na zakończenie takiej gry jest głupotą. Policzyłem sobie, że półtora roku grania eko podwyższy mi ekonomię na tyle, że w mniej niż pół roku postawiłbym równowartość obecnej floty. Zatem wybór wydaje się mi oczywisty zwłaszcza, że całkowicie przebudowałbym skład floty (obecny jest co najmniej mało praktyczny)...

Edit: Dawać mi tu termin wprowadzenia speed Eko X5, ponieważ muszę przekształcić całe konto :P...

Post był edytowany 5 razy, ostatnio przez Kippei ().

• Wyniki zostały opublikowane.
    Niestety wynikła rozbieżność przy pierwszej ankiecie, gdyż nawet po jej zamknięciu można było kasować swoje głosy. Zostało to naprawione.

Ps. I tak osoby, które wycofały swój głos nie zmieniły ostatecznego rozkładu głosów w pierwszej ankiecie, gdzie także x5 wygrało.
  • Art napisał(a):

Wyniki zostały opublikowane.

Niestety wynikła rozbieżność przy pierwszej ankiecie, gdyż nawet po jej zamknięciu można było kasować swoje głosy. Zostało to naprawione.

Ps. I tak osoby, które wycofały swój głos nie zmieniły ostatecznego rozkładu głosów w pierwszej ankiecie, gdzie także x5 wygrało.
    Tak w ogóle kiedy możemy spodziewać się fizycznej zmiany prędkości ??

PS:

Total votes per each option
    Option Votes
    x2 212
    x3 46
    x4 14
    x5 318

"We are the champions - my friend
    And we'll keep on fighting till the end
    We are the champions
    We are the champions
    No time for losers
    'Cause we are the champions of the world".

:xsuper: :xsuper: :xsuper:

Post był edytowany 4 razy, ostatnio przez Kippei ().

• Skoro kippei dal wyniki do 2giej ankiety, to ja dam do 1wszej, zeby byla jasnosc dla tych, ktorzy pokasowali wiadomosc o ankiecie w grze.

Total votes per each option TOTAL688
    OptionVotes
    x271
    x345
    x416
    x5284
    nie chcę zmiany prędkości (obecnie: x1)272

Teraz jasno widac, ze wygrana byla niewielka iloscia glosow, ale jednak to 5x wygralo, a nie 1x.

start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N