Nowe uni - nowe możliwe opcje

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Huto ma racje, jakby się jeszcze dało tak łatwo przekonać do tego pomysłu to byłoby super.
      Niestety to nie jest takie proste, po pierwsze musiałbyś z tym pomysłem ukazać się na forum origin, gdzie zaglądają członkowie ekipy ogame. Tutaj to możemy sobie pisać a i tak nici z tego będą. Dobre pomysły powinny być brane pod uwagę i ten jest bardzo dobry.
    • Może trochę źle to ująłem. Chodziło mi o to by nie było żadnych płatnych dodatków(co miałem wrażenie, że jest sprawą w miarę oczywistą), a żeby jednocześnie na uni była funkcjonalność komandora(w szczególności skanowanie moonów z galaktyki oraz filtr wiadomości).
    • huto napisał(a):

Mam ciekawą propozycję:

Załóżcie jedno uni "testowe" z opłatą powiedzmy 10-20zł na miesiąc, bez żadnych komandorów, skracania czasu, kupna surowców za $.
      Uni minimum x2/x2; ACS, złom minimum 50%. Z pełną funkcjonalnością komandora. Myślę że spokojnie zebrałoby się 5k graczy. Byłoby to uni, gdzie liczą się umiejętności i czas włożony w grę, a nie "zainwestowane" $, a GameForge miałoby zarówno na opłacenie serwerów (z tym to już w sumie bez przesady, może niektórzy nie wiedzą, ale serwery w dzisiejszych czasach kosztują grosze w porównaniu z rokiem 2004 np., a wtedy nie było tyle płatnych dodatków) jak i zysk z takiego uni.

Co do serwerów, to zapewne zawyżając koszt jednego, by utrzymać jedno uni to maks. 1000zł na miesiąc, czyli wychodzi na to, że serwer zwraca się przy 100 osobach.
      Pomysł ciekawy, ale biorąc pod uwagę obecny model biznesowy nie wiem czy w ogóle ma rację bytu. Niemniej jednak przedstawię pomysł osobom odpowiedzialnym.

Community Manager
    • Ja mam z kolei inny pomysł, nie chce mi się przekopywać przez 1,6k postów w tym temacie, więc nie gwarantuję, że nikt wcześniej tym nie zarzucił.
      Latać teraz może dosłownie każdy, wystarczy mieć trochę czasu. Nawet na forum są przedstawione sposoby typu wyliczanie z pz, a dobieranie składu floty opiera się w 10% na doświadczeniu, a w 90% na wrzuceniu różnych kombinacji w speedsima.
      Ciekawie więc by się grało na uni ze zmienionymi specyfikacjami statków, nie do końca jawnymi (jakby je ujawnić, to zmiana tego i stworzenie nowego symulatora byłoby banalne), np. bez jawnych SD, mocy ataku, czy nawet pancerza. Tylko punkty strukturalne byłyby oczywiste.
      Rozpracowanie czegoś takiego nie byłoby niemożliwe i z czasem stałoby się to całkiem standardowe, ale za to ile świeżości wprowadziłoby w grę!
      Można by było też przy okazji dodać na tym uni jakieś SD (choć oczywiście bez przesady) obronie.

Sygna by Madzia

Klub Finezyjnego Złomiarza - 10 pkt

Speed x1: 124 ST - 143847%
      Speed x2: 42 ST - 155826%
      uJupiter - top1 (off)
      uXalynth - top20 (off)
      uJanice - top5 (on)
    • Art napisał(a):

huto napisał(a):

Mam ciekawą propozycję:

Załóżcie jedno uni "testowe" z opłatą powiedzmy 10-20zł na miesiąc, bez żadnych komandorów, skracania czasu, kupna surowców za $.
      Uni minimum x2/x2; ACS, złom minimum 50%. Z pełną funkcjonalnością komandora. Myślę że spokojnie zebrałoby się 5k graczy. Byłoby to uni, gdzie liczą się umiejętności i czas włożony w grę, a nie "zainwestowane" $, a GameForge miałoby zarówno na opłacenie serwerów (z tym to już w sumie bez przesady, może niektórzy nie wiedzą, ale serwery w dzisiejszych czasach kosztują grosze w porównaniu z rokiem 2004 np., a wtedy nie było tyle płatnych dodatków) jak i zysk z takiego uni.

Co do serwerów, to zapewne zawyżając koszt jednego, by utrzymać jedno uni to maks. 1000zł na miesiąc, czyli wychodzi na to, że serwer zwraca się przy 100 osobach.
      Pomysł ciekawy, ale biorąc pod uwagę obecny model biznesowy nie wiem czy w ogóle ma rację bytu. Niemniej jednak przedstawię pomysł osobom odpowiedzialnym.

Pomysł dobry sam bym się na to pisał ;)

Uni 34 - Top 150 off
      Uni Rigel -Top 40 off ----> UF = Uni Taurus -Top 400 on
    • Almera napisał(a):

Gwarantuję wam, że przy abonamencie bawilibyście się w stu graczy. :fsmile:
      To już zależy od tego co by owy abonament umożliwiał.
      W przypadku gdzie byłoby to uniwersum płatne plus oficerowie, możliwość skracania czasu to wtedy faktycznie - takie uniwersum nie ma sensu. Jednakże w przypadku uniwersum gdzie nie byłoby oficerów, możliwości kupna surowców a także skracania czasu budowy - hej, takie uni już brzmi nieźle.
      Może jednak przesadziłem z tymi oficerami - można by zostawić wszystkich prócz komandora i jego dodać każdemu (lub udostępnić skanowanie księżycy z podglądu galaktyki).

W skrócie uniwersum to powinno uniemożliwić formę gry w której ilość wpłaconych pieniędzy skutkuje takim a nie innym wynikiem. Stały abonament dla wszystkich oraz dostęp do kilku oficerów (którzy nie mają wielkiego wpływu na grę) zapewne zadowoli wystarczającą liczbę graczy by wszystkie z tym związane koszty się zwróciły.

Dodatkowo liczyłbym na to, że w przypadku płatnego uniwersum pieczę nad nim sprawowaliby pracownicy firmy a nie wolontariusze.
      Tylko martwi walczą uczciwie.

OG.Origin Representative PL
    • Opcja abonamentu to fajny pomysł. Sam raczej nie skorzystam, ale brzmi to zachęcająco i sądzę, że sporo osób by się na to zdecydowało.

A co w ramach abonamentu?
      Konto z Komandorem. - to wszystko.
      Reszta opcji gdzie wykorzystywana jest anty niech zostanie, ale tylko wtedy gdy wyłączy się opcję kupowania anty, a tą będzie można zdobyć na Ekspedycjach lub Eventach/konkursach (czyli za darmo). A na co już ktoś wyda tak zdobytą antymaterię to już jego sprawa.
    • Siedem napisał(a):

Almera napisał(a):

W przypadku gdzie byłoby to uniwersum płatne plus oficerowie, możliwość skracania czasu to wtedy faktycznie - takie uniwersum nie ma sensu. Jednakże w przypadku uniwersum gdzie nie byłoby oficerów, możliwości kupna surowców a także skracania czasu budowy - hej, takie uni już brzmi nieźle.
      Może jednak przesadziłem z tymi oficerami - można by zostawić wszystkich prócz komandora i jego dodać każdemu (lub udostępnić skanowanie księżycy z podglądu galaktyki).

W skrócie uniwersum to powinno uniemożliwić formę gry w której ilość wpłaconych pieniędzy skutkuje takim a nie innym wynikiem. Stały abonament dla wszystkich oraz dostęp do kilku oficerów (którzy nie mają wielkiego wpływu na grę) zapewne zadowoli wystarczającą liczbę graczy by wszystkie z tym związane koszty się zwróciły.

Dodatkowo liczyłbym na to, że w przypadku płatnego uniwersum pieczę nad nim sprawowaliby pracownicy firmy a nie wolontariusze.

W skrócie, uni z dostępnymi oficerami, bez tych zbędnych badziewi, które wprowadza GF, które psują grę od pierwszych godzin powstania nowego uni, ponieważ niemiło się patrzy, gdy koleś po 3h ma 30x statków niż Ty pkt.
      Popieram post Siedem w pełni. Sam bym pograł na takim uni, ale raczej nie ma na co liczyć.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Marys ().

• No cóż. Obserwuję od 2005. roku ewoluowanie OGame. Pierwszą zmianą jaka wkurzyła graczy było wprowadzenie pancernika i zmiana ceny Okrętu Wojennego. Ludzie sobie kopalnie metalu i kryształu pobudowali pod cenę OW, a tu ... masz babo placek. Później było już tylko coraz gorzej.

Możliwość kupowania surowców wprowadzono wraz z Uni Xalynth. I było oczywistym, co zacznie dziać się na OGame. Fascynującym było obserwować ten wyścig punktowy na pieniądze z chwilą powstania Uni. I wtedy trzeba było sobie powiedzieć, że rejestrowanie się na dowolnym, kolejnym Uniwersum nie ma już żadnego sensu.

Kolejne pomysły GF na produkt o nazwie OGame na pewno mnie nie zdziwią. Abonamentowe też by mnie nie zdziwiło.
    • Niestety, ale polityka firmy prowadzi do upadku ogame.
      Chciałbym żeby ci co mówili, że może kiedyś wprowadzą skracanie lotu flot za anty się mylili.
      To byłby już gwóźdź do trumny. Podstawowym problemem kupowania surowców za anty jest to, że jest część co uważa, że to nie wpływa na rozgrywkę. Moim zdaniem wpływa i niestety, ale nie biorąc pod uwagę tych wszystkich nieogarów to jakby trafił się ktoś kto umie tą przewagę wykorzystać to niestety, ale szanse na dogonienie go są nikłe. Moim zdaniem gracze tyle narzekają a sami są zbyt leniwi żeby taką petycje złożyć. Gwarantuje, że jakby podpisało się pod nią jakieś 1k graczy to na pewno zrobiliby coś z tym. W każdym bądź razie nie dla kupowania surki za real kasę. Trzeba coś w końcu z tym zrobić.
    • Mari napisał(a):

Gwarantuje, że jakby podpisało się pod nią jakieś 1k graczy to na pewno zrobiliby coś z tym. W każdym bądź razie nie dla kupowania surki za real kasę. Trzeba coś w końcu z tym zrobić.

Mari śmiem twierdzić, że Firma nic by nie zrobiła z taką petycją. A to dlatego, że po drugiej stronie znajdzie się drugie tyle graczy, którzy wydadzą kasę na zakup anty. Jak uważasz, po czyjej stronie stanie Firma ? Dla mnie to jest sprawa oczywista.
      Pomysł unii abonamentowego wydaje mi się dość ciekawy, ciekawe tylko jakby to się sprawdziło w realu.
    • DarthMario. napisał(a):

Siedem napisał(a):

Almera napisał(a):

W skrócie, uni z dostępnymi oficerami, bez tych zbędnych badziewi, które wprowadza GF, które psują grę od pierwszych godzin powstania nowego uni, ponieważ niemiło się patrzy, gdy koleś po 3h ma 30x statków niż Ty pkt.
      Popieram post Siedem w pełni. Sam bym pograł na takim uni, ale raczej nie ma na co liczyć.

Również się podpisuje. Nawet te 20zł byłoby dobre byleby rozgrywka była równa ew. GF stworzyłoby uni międzynarodowe z takowym abonamentem, wtedy na 100% byloby powyzej 4-5k graczy a wiec 4k*20= 8k pln miesięcznie

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Warwick ().

• Ja również bym się pisał na takie UNI, przynajmniej każdy by miał równe szanse na grę bez tych "płatnych dodatków'. Tak jak za starych dobrych czasów kiedy nie było udogodnień za $ i ludziki wreszcie by przestały płakać, że w Top 1 jest ten co ma największy portfel.

Ten serwer sam w sobie by zarobił na inne więc czemu by nie spróbować?
      UNI 17 - TOP 100 - Wieczne OFF
      UNI 66 - TOP 100 - Wieczne OFF
      UNI Andromeda - TOP 750 - ON

Zestrzelone GSy - 9
      Na dzień 18.08.2014 r.
    • Uwaga, mam ważny komunikat.

GF nie działa od wczoraj. Abonament jest powszechnie znaną i często stosowaną formą płatności na rynku gier online. Myślę, że już to rozważali i te rozważania poparli pewnie konkretnymi rachunkami. I raczej im się nie skalkulowało skoro nie korzystają z tego modelu.

Dziękuje, koniec komunikatu.
    • 20 zł na miesiąc? To 240 zł na rok. 3 lata to 720 zł.
      Ktoś wydaje 720 zł na grę na uni gdzie np nie ma handlarza, dodatków do eko, skracania? Gdzie każdy ma domyślnie włączony sztab. Gdzie jest problem z np kupieniem kryształu (bo nie ma handlarza). Jakoś mi trudno uwierzyć w bardzo aktywne uni. Osobę którą stać wydać 720 zł będzie mieć do wyboru: grać na uni bez antymaterii lub kupić antymaterię a za 800 zł będzie jej wtedy 7,7kk. Oczywiście znajdą się jakieś osoby na takie uni. Ciekawe jakie granice punktowe by osiągały konta albo jakie ceny. Już teraz w dziale oddam 99,99% tego jest "cena taka ponieważ tyle wydałem na antymaterię". (Tak jakby ktoś ich zmuszał do wydawania... Tak jakby z wydających kasy nie czerpali korzyści.) Konto ma 10 miesięcy 300 zł się należy (200zł za abo, 100zł za wkład pracy). Na Wasat gdzie jest speed x2 top5 ma 3,5kk punktów.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez powyginany drucik ().

• @ciap

Przecież już wyżej było napisane iż można zdobyć antymaterię w ekspedycjach i za to mieć handlarza , sztab cały pod warunkiem oczywiście , że od czasu do czasu tej antymaterii będzie można było znaleźć trochę więcej.
      - My name is Riddick... and i remember everything -

Wasat - [top 3 flot] - (off)
      Yakini - [top 11 flot] - (off)
      Ponad 70 starć tytanów.
    • Ja bym to widział tak:
      1) zamiast kupna surowców i dopalaczy --> abonament: 50 zł = brak multikont i moonówek
      2) oficerowie: normalnie do wykupienia za anty
      3) rzeczy z ekwipunku + przyśpieszanie budowy/badań : normalnie do wykupienia za anty (brak dopalaczy)
      4) parametry uni:
      -acs + prędkość eko i floty --> x3 (jeszcze nie było)
      -ewentualnie trochę większy % z floty (40-50%)
      -i to wszystko jako oficjalne uni miedzynarodowe rozreklamowane np. czymś w stylu "Wojna Państw" (bo ilu Polaków zapłaci te 5dyszek? może 500-1000. No chyba, że jestem człowiek malej wiary)

Ile zarobi GF?
      1 serwer = 6k graczy x 50 zł = 300tys pln miesięcznie + reszta dodatków. Pewnie i 100pln/25euro by wypaliło, czyli max. dochód: 12k graczy x 100 zł = 1,2 melona pln + reszta dodatków/miesięcznie. :) Wygląda na to, że jeden taki serwer zarobiłby więcej niż nowe 27 uni w 27 krajach.

Art, może zaproponujesz moją kandydaturę w GF jako menadżera produktu? 8-)

... się rozmarzyłem.

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez zielonyjakhulk ().

• ciap napisał(a):

Nie znajdziesz w Polsce 6tys ludzi żeby co miesiąc płaciły 50 zł na OGame nie dostając nic w zamian.
      To może takie rozwiązanie:

abonament np 9.99-29.99zł/miesiecznie (od czego mamy ankiety). I w zamian za to każdy gracz otrzyma określona ilość antymaterii np 100k.
      W przypadku nie opłacenia abonamentu konto przechodzi w stan urlopu.
    • zielonyjakhulk i stang, mnie uprzedzili, bo miałem podobny pomysł, ale uważam, że trzeba rozwinąć to co napisali.

Organizacja abonamentowego uni tylko dla ogame.pl nie ma sensu, bo nie znajdzie się wystarczająca liczba graczy, dlatego moim zdaniem takie uni powinno mieć charakter międzynarodowy. Tylko wtedy jest szansa, że będzie na nim stale grało 1-2k ludzi. Nie ma się co oszukiwać, ogame nie jest tak popularne jak kiedyś i oczekiwania, że znajdzie się grupa 4-5k ludzi wykładających co miesiąc $ są nierealne.

Trzeba się zastanowić nad ewentualną opłatą za grę. Na takim uni podstawę stanowiliby gracze z zachodniej części naszego kontynentu - Francuzi, Niemcy, Hiszpanie, Brytyjczycy i Włosi (według statystyk infuzy te nacje są najbardziej aktywne, my zajmujemy 3 miejsce), tak więc ceny byłyby dostosowane do ich portfeli. Jednocześnie OGame to nie WoW, nie prezentuje tylu możliwości co MMO z kuźni Blizzarda, więc ceny abonamentu powinny być odpowiednio niższe. Wydaje mi się, że racjonalna z punktu widzenia GF oplata powinna wynosić 8-9 Euro miesięcznie, czyli 33-37 zł. Powinna istnieć możliwość wykupu abonamentu na dłuższy okres czasu jak 3, 6 lub 12 miesięcy, oczywiście każdy kolejny próg bardziej opłacalny od poprzedniego (przy wykupie na rok cena miesięczna spadłaby zapewne poniżej 30 zł).

Co powinno się zawierać w abonamencie? Włączenie lub usunięcie pewnym opcji premium na stale jest kiepskim rozwiązaniem, ponieważ zależnie od stylu gry będą występować różnice w ocenie ich przydatności. Moim zdaniem gracz powinien otrzymywać antymaterie, pytanie ile konkretnie? Szybko przeliczając -150k anty kosztuje 12 euro, więc za miesięczną opłatę 8 euro dostawałoby się 100k anty. Moim zdaniem wszystkie dotychczasowe opcje premium powinna być nadal dostępne, zarówno oficerowie, skracanie czasu, handlarz, boostery czy nawet kupowanie surowców, każdy sam zdecyduje na co wyda swoją anty. Najważniejsze, że nie ma mozliwości jej dokupienia, wobec czego trzeba nią ostrożnie dysponować, tak aby wystarczyła na cały miesiąc. Takie rozwiązanie urozmaiciłoby grę, wprowadziło element dodatkowej kalkulacji i znacząco zwiększyło znaczenie samej anty. Ceny wszystkich usług premium powinny pozostać bez zmian, tak samo możliwość zdobycia anty na ekspedycjach, dzięki, której stały by się one znacznie bardziej kuszące - na 1000 ekspedycji można znaleźć około 38k anty, przy czym zrobienie 1000 ekspów, może zając od 100-50 dni zależnie od poziomu posiadanej astrofizyki i zawzięcia (50 dni, to wartość dla maniaka mogącego wysyłać na raz 4 ekspy).

Zaleta płatnego uni to przede wszystkim ograniczenie pushy, które zżerają, obecne uniwersa. Do ich sprawnego wykonania często potrzeba kilku kont pomiędzy, którymi wędrują surowce. Malo komu opłacałoby się wydawać 100-200 zł miesięcznie na ich utrzymanie. Oczywiście znajdą się osoby takie jak ARO z u68, które tak czy siak będą kupować/utrzymywać konta, ale sam proceder powinien ulec uszczupleniu. Przede wszystkim "ucierpią" gracze czerpiący zyski z procederu pt. "prowadź mi konta na uni Y i sprzedawaj mi/kupuj ode mnie dex, a ja będę robił dla Ciebie to samo na uni X". Mniej opłacalne stanie się także kupowanie kont, aby przetopić znajdującą się na nich flotę - aby podbić przelicznik trzeba anty, przy flotach wartych kilka kk pkt, będzie jej potrzeba całkiem sporo aby wszystko przetopić za 75% wartości. Zgromadzenie jej odpowiedniej ilości zajmie trochę czasu, co wygeneruje dodatkowe koszta związane z opłacaniem abonamentu.

Post był edytowany 6 razy, ostatnio przez Zawisz ().