Powrót

This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

• Witam Wszystkich
      W Ogame grałem przez wiele lat - zarwane noce w czasach liceum i gimnazjum i te piękne ACS
      Sporo wspomnień - w końcu przestałem grać, ponieważ tworzyli Uni na potęgę i praktycznie każde pustoszało po kilku tygodniach/miesiącach.
      Obecnie zastanawiam sie nad powrotem, tylko właśnie jak wygląda sytuacja z liczbą graczy na Uni i jak długo te Uni wytrzymują ?
      Czy jest sens wracać ? Czy może jest tak jak było kilka lat temu, czyli po 2-3 miesiącach na Uni zostaje 100 graczy, reszta przenosi się na nowe....
      Co myślicie ?
      Łowca Goblinów na Tarazed
    • Czy jest gorzej może być subiektywne.
      Faktem jest, że nowe uniwersa powstają co 2 miesiące, i większość wyludnia się naprawde ekspresowo.
      Co do anty to obecnie ile włożysz pieniedzy w grę, taką z grubsza bedziesz miał przewagę nad tymi co nie wydają nic. I nie ma tu ograniczeń.
      Warto dodać częste bany, liczne rzucanie oskarżeniami o oszustwa i fakt, że gra po prostu nie radzi sobie z ich wykrywaniem.
      Oczywiscie jeżeli trafisz na fajną ekipę i nie masz fiksacji na byciu 'najlepszym' to możesz wciąż mieć frajdę i satysfakcję z gry.
    • nowynick wrote:

Czy jest gorzej może być subiektywne.
      Faktem jest, że nowe uniwersa powstają co 2 miesiące, i większość wyludnia się naprawde ekspresowo.
      Co do anty to obecnie ile włożysz pieniedzy w grę, taką z grubsza bedziesz miał przewagę nad tymi co nie wydają nic. I nie ma tu ograniczeń.
      Warto dodać częste bany, liczne rzucanie oskarżeniami o oszustwa i fakt, że gra po prostu nie radzi sobie z ich wykrywaniem.
      Oczywiscie jeżeli trafisz na fajną ekipę i nie masz fiksacji na byciu 'najlepszym' to możesz wciąż mieć frajdę i satysfakcję z gry.
      Nah - nigdy nie miałem fiksacji na punkcie Topki, ale budowa czegoś przez miesiąc lub dwa, tylko po to żeby nie było na kogo grać potem to było właśnie coś co mnie odrzuciło.....czyli niewiele się zmieniło - szkoda.
    • Zawsze możesz założyć konto na jednym ze starych uni, ktore są po fuzji, jest na nich więcej aktywnych graczy. Przy aktywnej grze po paru miesiacach nie bedziesz bardzo odstawać.

No i tak jak wspomniał @Aurora Borealis fuzja serwerów jest juz zapowiadana od dłuższego czasu, także wszyscy trzymają kciuki, że bedzie to w pierwszej połowie tego roku ;)
    • nowynick wrote:

Zawsze możesz założyć konto na jednym ze starych uni, ktore są po fuzji, jest na nich więcej aktywnych graczy. Przy aktywnej grze po paru miesiacach nie bedziesz bardzo odstawać.
      Zgadzam się poniekąd, bo tu akurat mam porównanie u68 i Quasar. Jeśli ktoś (grając uczciwie ofkors) nie ma parcia na ścisłą topkę, może podejść pod top20-30-50 po (proporcjonalnie wg. wieku tych uni) nie aż tak długim czasie. To brzmi trochę ogólnikowo, ale myślę, że wiesz o co mi chodzi (nie chce mi się stosować liczb). u68 jeszcze co prawda czeka na obiecaną fuzję, ale to bez większego znaczenia, bo pozostałe typowane też młode jakoś nie są. Na Quasar jak najbardziej, po paru miesiącach się da.

Nie bez powodu, zamiast zarzucić projekt cmentarzyska, GF obchodzi się z nim ostrożniej. Moim zdaniem nie powinniśmy już oceniać żywotności uni. Gra przy tym tempie rozwoju jej dynamiki powinna iść w kierunku 1 nowe uni = 1 kolejna fuzja.

Ponad wszystko ważne jest, żeby zamiast robić dziwne ankiety, których owocem są kosmate parametry, teamy dawały trzy w miarę zbliżone parametrami typy gry, jak ma to miejsce w ikonkach w lobby (Quasar wcale nie jest ekowe tylko zrównoważone). Takie podejście ułatwiłoby fuzje. Pisałem o tym wcześniej. Tak czy inaczej przy fuzjach naszych uni będzie trochę dylematów co zbuffować, a co znerfić, żeby połączyć.
    • Nie no - tak jak mówiłem topka mi tam lata :D najważniejszy jest dla mnie fun, a fun mam wtedy, gdy jest na kogo polować
      Trochę mi rozwialiście wątpliwości - może dzisiaj wbije na Quasar
      Powiesz ilu mniej więcej aktywnych graczy na tym quasar ?

• Zarejestrowanych 949, nieaktywnych 404, aktywnych 277, zbanowanych 182, urlupujących 75

Jeśli nie grasz naprawdę dłuższy czas, to przed wejściem na Quasar pograłbym co najmniej pół roku na u68. Na Quasar trzeba baczniej pilnować konta, bo jednak przy tym eko łatwiej zostać farmą. Ale to tylko moje zdanie, zrobisz jak uważasz ;)
    • Diaboloo wrote:

wszystko normalne - max x2
      mmorpg-stat.eu/serveur_univers.php?pays=4&univers=_169

nie wiem czy normalniejsze nie będzie "Sombrero" - ma niższy speed dla eko i badań niż Quasar (Quasar ma x20 badania, x10 eko, x3 flota), a na Sombrero flota jest x1.
      Podobne ustawienia wydaje się mieć Mensa ale tam jest duzo mniej graczy z tego co widzę po statystykach.
      top ileś U20
      top40 U38 - Blood
      Best ST - 5 562% - link

3 powrót - Sombrero :E