Klasa Odkrywcy - dyskusja

• wSCIEKŁY napisał(a):

Jeśli ktoś ma czas i chęci puszczać ekspy, to nie wiem przy jakim eko zbieracz będzie lepszą opcją niż odkrywca
      Fakt w tej chwili odkrywca jest najlepszą opcją dla graczy aktywnych ,mających czas non top wysyłać ekspy i nie potrzebna do tego żadna wyższa matematyka wystarczy 2+2=5 i wszystko wiadomo
      Opcja ta jest aktualna nie tylko na początkujących uniach ,ale też na tych mocno rozwiniętych
      Zbieracz jest dla graczy z dobrym eko i nie mających czasu na wysyłanie ekspedycji,parę razy wysłane ekspedycje nie odrobią tego co daję dobremu górnikowi bonusy zbieracza.
      Pozdrawiam ja:)
    • psycho napisał(a):

dexPL napisał(a):

psycho napisał(a):

Każdy by chciał mieć 50% więcej każdego dnia ;) zgadza się, zbieracz także dostaje trochę przyrostu (choćby także z większej liczby farmień) - ale to nie jest 50% d/d. Raz, że niskie poziomy kopalni tyle nie dadzą, dwa - odkrywca także trochę bonusu dostaje z pełzaczy, a trzy - zbieracz dostaje tylko przyrost od budowanych kopalni - a te buduje wolniej niż odkrywca. Więc z samego eko średnio zbieracz i odkrywca będą mieli mniej więcej tyle samo (zbieracz ma wiecej z pełzaczy, ale odkrywca ma wyzsze poziomy kopalni) - plus odkrycy dochodzą zyski z expa.
      Wez se chlopie ksiazke do matematyki ze szkoly sredniej a nie glupoty piszesz. Nawet nie zrozumiales co napisalem. Nie twierdze ze zbieracz wyszedlby lepiej niz odkrywca, tylko ze zalozenia @Czarna Owca nie uwzledniaja wzrostu wykladniczego co w perspektywie miesiecy ma ogromne znaczenie i roznica zbieracz-odkrywca by sie znacznie zmniejszyla, a moze wynosila tylko kilka %. A ze Torpeda akurat matme studiuje to jego komentarz oceniam za przychylny, bo to nawet nie matematyka akademicka :)
      Napisałem jasno i dokładnie to napiszę jeszcze raz - na początkującym uni ŻADEN zbieracz nie będzie miał większych zysków z eko niz odkrywca (tolerancja powiedzmy 10%, aby nie zastanawiać się czy kopalnia skończyła się robić godzinę wcześniej). Dlaczego? Bo zyski zbieracza Odkrywca (na nowym uni) z łatwością zrównoważy kopalniami wyższymi o 2-3 poziomy. Możesz sobie brać książki jakie chcesz - niestety, praktyka jest jasna. Obecnie odkrywca, na nowym uni, ma dużego buffa. Na starych uni tego nie widać (poza Librą, gdzie latają na piratów), bo jest inny punkt startowy. Ale każde nowe uni top30 eko to będzie 28 odkrywców + 2 zbieraczy. Założysz się? (bierzemy pierwsze wyniki po miesiącu od startu - i potem co miesiąc sprawdzamy zmiany).

Plus - źle liczysz zyski zbieracza - one nie mają szansy być wykładnicze. Rosną dużo wolniej, tak wolno, że nigdy nie zrównoważą stałego zysku z ekspedycji Odkrywcy inwestującego w kopalnie (zakładam, ze GF nie będzie gmerać za dużo - piszę o tym, jak expy działają obecnie, bez latania na piratow - same mt / dt - czyli eko).

Prosty wybór - co lepsze:
      - zbieracz - aktywny, farmiący
      - Odkrywca - równie aktywny, latający na expy, farmiący - a zyski inwestujący w kopalnie

Na każdym nowym uni, bez względu na parametry (a im wolniejsze, tym większy plus dla Odkrywcy) będzie lepszy Odkrywca. Na starych uni jest różnie (plus kwestia aktywności) - ale nowe uni - nie mam wątpliwości nawet przez sekundę.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez dexPL ().

• Poproście @ciap, niech poczaruje exelem i wszystko będzie jasne ;) A rozwiązanie problemu moim zdaniem jest jedno... powinny zostać dodane dodatkowe stopnie zysków z ekspedycji. Tak by odkrywca nie rozwijał się tak szybko na początku. Albo też wzmocnić na początku zbieracza np poprzez modyfikacje bonusu ze szperaczy... im mniejszy poziom kopalni tym większy mnożnik podstawowy pojedynczego szperacza (czy coś w ten deseń).
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Poproście @ciap, niech poczaruje exelem i wszystko będzie jasne ;) A rozwiązanie problemu moim zdaniem jest jedno... powinny zostać dodane dodatkowe stopnie zysków z ekspedycji. Tak by odkrywca nie rozwijał się tak szybko na początku. Albo też wzmocnić na początku zbieracza np poprzez modyfikacje bonusu ze szperaczy... im mniejszy poziom kopalni tym większy mnożnik podstawowy pojedynczego szperacza (czy coś w ten deseń).
      Tyle, że musiałbyś mieć statystyki zysków z expedycji dla kolejnych progów. Chyba, że chcesz opierać się na wzorach i przybliżeniach - ale to @psycho nie zaakceptuje jako wiarygodne.

Niedługo startuje nowe uni - jaki to problem skanować i sprawdzać kto jest odkrywcą a kto zbieraczem (oczywiście po topce uni). Wiadomo, dostajemy dużo wpływu losowego (nie każdy gra tak samo) - ale pewne dane praktyczne - dostaniemy.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • @dexPL
      Prawdopodobieństwo zdarzeń nie zależy od progów, więc wystarczy zebrać z uni EN dwa zestawienia na sumę 2k expów + jedno nasze na ponad 1k expów, zsumiwać, uśrednic i mamy już szanse na eventy. Potem bierzemy z kalkulatora (tego starego jak świat) zyski z poszczególnych eventów dla poszczególnych progów. Mnożymy odpowiednie dane + uwzględniamy obecne mnożniki za pioniera/klasę i gotowe, mamy zyski z expów :)
    • Das140 napisał(a):

@dexPL
      Prawdopodobieństwo zdarzeń nie zależy od progów, więc wystarczy zebrać z uni EN dwa zestawienia na sumę 2k expów + jedno nasze na ponad 1k expów, zsumiwać, uśrednic i mamy już szanse na eventy. Potem bierzemy z kalkulatora (tego starego jak świat) zyski z poszczególnych eventów dla poszczególnych progów. Mnożymy odpowiednie dane + uwzględniamy obecne mnożniki za pioniera/klasę i gotowe, mamy zyski z expów :)
      Ja to wiem. Tyle, że to są dane szacunkowe, przybliżone. Choćby kwestia ile metalu ci przywiezie akurat teraz exp - 20kk po tygodniu uni to MEGA, a po pół roku - to tylko dobrze. A średnia wyjdzie taka sama.

Dlatego właśnie najprostszą metryką historyczną jest liczba odkrywców w topce eko na kolejnych uni. Zgodnie z tym co pisze psycho - na początku mogą się pojawić - ale zysk wykładniczy (tak, wykładniczy) zbieracza dość szybko powinien ich z tej topki wyrzucić. Ja twierdzę, że w topce eko będzie 28 Odkrywców i 2 Zbieraczy. Dopiero jak się uni zacznie nudzić (czyli ok pół roku) to mogą się pojawiać zbieracze w topce - gdy aktywność odkrywców spadnie. Ale przy takiej samej aktywności na młodym uni - zbieracz nigdy nie dogoni Odkrywcy i tyle.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Jest jak piszesz, ale to wynika z tego, że im wyższe są poziomy kolejnych kopalni, tym wolniej ta kopalnia na siebie zbiera, żeby się spłacić. Wzrost wykładniczy jest, ale przez pierwsze parę dni uniwersum. I to bardziej zbliżony do wykładniczego niż wykładniczy.
      Myślę, że śmiało przez pierwsze pół roku uniwersum, nawet jeśli nie wysyłamy ekspedycji od rana do wieczora, tylko powiedzmy 2-3 fale dziennie, to i tak odkrywca zostawia zbieracza daleko w tyle.
      Może aby zwiększyć konkurencyjność zbieraczy można byłoby im zmniejszyć wymagania astrofizyki do kolejnych planet? Powiedzmy co 6 kolejnych poziomów dodatkowa planeta?
    • wampek napisał(a):

Poproście @ciap, niech poczaruje exelem i wszystko będzie jasne
      Ale gdzieś ja już to pisałam. :fsmile:
      Dodatkowo mój excel liczący eko pokazuje bonus zbieracza.

Tylko posty które są wartościowe (nie piszę tylko o moim) giną w spamie niektórych osób. Jesteście sami sobie winni że zamiast iść na Disca i pogadać to piszecie tutaj o czymś co spokojnie jest na jeden raz i nikomu więcej (Wam również) się to więcej nie przyda. :fsmile:

Nie mam ani czasu ani ochoty pisać 50 razy tego samego.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • ciap napisał(a):

wampek napisał(a):

Poproście @ciap, niech poczaruje exelem i wszystko będzie jasne
      Ale gdzieś ja już to pisałam. :fsmile: Dodatkowo mój excel liczący eko pokazuje bonus zbieracza.

Tylko posty które są wartościowe (nie piszę tylko o moim) giną w spamie niektórych osób. Jesteście sami sobie winni że zamiast iść na Disca i pogadać to piszecie tutaj o czymś co spokojnie jest na jeden raz i nikomu więcej (Wam również) się to więcej nie przyda. :fsmile:

Nie mam ani czasu ani ochoty pisać 50 razy tego samego.
      Bardziej chodziło mi o porównanie zysków odkrywcy ze zbieraczem ;) ... a co "spamu" (choć moim zdaniem to raczej zwykłe rozmowy), to niekiedy jest on niestety potrzebny. Każdy z nas ma inne doświadczenia z grą poparte mniejszym lub większym stażem i aktywnością. Nikt nie wie wszystkiego a jakoś swoimi przemyśleniami trzeba się podzielić. Rzadko kiedy idzie napisać jednego uniwersalnego posta zrozumiałego dla wszystkich. Do tego gra jest mocno subiektywna, a każdy ma prawo wyrazić własne zdanie. Również często podczas luźnych rozmów wychodzą sprawy, których nie da się dostrzec na pierwszy rzut oka.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • [center] Zyski dnia (2020-02-08)
      dla Muniek_1987 [ATL] Quantum.pl

Liczba RW : 15
      Zrabowany metal : 25.190.628
      Zrabowany kryształ : 9.038.308
      Zrabowany deuter : 4.649.561

Zebrany metal : 0
      Zebrany kryształ : 0

Zniszczenia : 0
      Straty : -0

Zyski : 38.810.157

Cos takiego zs expów pewnie tez sie tam da ? Jeszcze nie prooobowalem.
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • edes napisał(a):

Zrabowano: 3.488 Antymateria.
      Zrabowano: 3.280 Antymateria.
      Zrabowano: 2.706 Antymateria.
      Zrabowano: 3.296 Antymateria.
      Jakiś event na anty jest czy się coś zmieniło?
      No chyba coś się zmieniło tylko nikt nic nie wie , dodam że mam takie same ja Ty wyniki z exp jeśli chodzi o anty
      uni [64] - Off [LaMki]
      uni [66] - Off [LaMki]
      uni [Jupiter] - Off [E-X-P]
      uni [Taurus] - ON [SKY]
    • Jak ktoś coś podaję to niech screena zapida, bo bajki to też mogę opowiadac
      Twoja ekspedycja przez przypadek natrafiła na w pełni załadowany, ale opuszczony konwój fregat. Udało się odzyskać część surowców.

Zrabowano: 330.600.000 Metal.

Wpis z dziennika pokładowego oficerów komunikacyjnych: Zdaje się, że ta część wszechświata jeszcze nie była badana.
      Niestety jedno zero trzeba od tego odjąć.

Od dwoch tygodni na u quantum nie znalazłem metalu na dużym evencie więcej jak 50kk a ostatni tydzień poniżej 40kk.
    • Trzecie i ostatnie podsumowanie, bo już mi się nie chce regularnie tych statystyk prowadzić.
      Jak by ktoś chciał porównać, to drugie było tutaj
      Uni 120 Taurus
      82 dni - 3440 ekspedycji (ok. 42 dziennie)
      Od kilku dni nie wysyłam 3k pionków + sonda + rozpruwacz tylko zestaw rozpruwacz + 11 pionków + 6666 mt. Dzięki temu nie zbieram już żadnego złomu z piratów, ale zużywam na falę 300k paliwa zamiast 2kk ;)

Najczęstsze zdarzenia:
      nic (sonda, pustka, choroba lokomocyjna, gra itp.) - 22,8% (786x) - nieznaczący spadek
      metal - 15,4% (530x) - niewielki spadek
      statki - 14,6% (502x) - kolejny nieznaczny wzrost
      kryształ - 10,2% (350x) - niewielki spadek
      piraci/obcy - 8,9% (307x) - niewielki spadek
      antymateria - 8,1% (280x) - niewielki wzrost
      deuter - 5,0% (173x) - niewielki spadek
      opóźnienie powrotu - 6,9% (239x) - mały wzrost
      przedmiot - 4,7% (160x) - nieznaczący wzrost
      przyspieszenie powrotu - 2,4% (83x) - mały wzrost
      handlarz - 0,7% (23x) - nieznaczący wzrost
      zniszczenie floty - 0,2% (7x) - nieznaczący wzrost.

Zebrano surowców:
      razem:
      metal - 9158kk (max 63,72kk)
      kryształ - 3400kk (max 42kk)
      deuter - 1076kk (max 18,55kk)
      średnio na udaną ekspedycję:
      metal - 17,2kk - niewielki wzrost
      kryształ - 9,7kk - prawie bez zmiany
      deuter - 6,2kk - prawie bez zmiany
      średnio na dzień:
      metal - 111,7kk - niewielki spadek
      kryształ - 41,5kk - spory spadek
      deuter - 13,1kk - niewielki spadek.

Antymateria:
      razem - 373,3k
      średnio na ekspedycję z antymaterią - 1333 (ale to jest razem z tfu! eventem)
      średnio dziennie - 4552
      maksymalnie za jednym razem zdobyto - 2160 (7200 na evencie)

Złomu z piratów/obcych (odjęte straty własne, później zaprzestałem latania):
      razem - 1837,5kk (max 55,56kk)
      średnio - 6kk
      na dzień - 22,4kk

Statki (średnio 6 razy dziennie):
      lm - 102k (max 3775)
      cm - ~42k (max 1986)
      krk - 15,5 (max 494)
      ow - 6,6k (max 284)
      panc - 5k (max 296)
      bombo - 3,7k (max 321)
      niszcz - 3,2k (max 195)
      rozp - 2,3k (max 157)
      pion - 22,2k (max 1725)
      mt - 101k (max 5237)
      dt - 35,9k (max 1703)
      ss - 467k (max 18310).

Dużych zmian nie było - w porównaniu do poprzedniego podsumowania znowu częściej wpadają statki, częściej trafiało się opóźnienie lub przyspieszenie powrotu, nieznacznie spadła ilość surowców i piratów. Nadal jednak latanie na ekspedycje się opłaca.
      nie