Klasa Odkrywcy - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Dobrygracz napisał(a):

Ludzie mają takie przyrosty nie tylko przez bug. Zobacz sobie jakie zyski (legalne) ma odkrywca wysyłając lmy na ekspy i zbierając powstały złom. Ogame dokonało swojego żywota z końcem 2019 roku. Trzeba się z tym pogodzić
      z tym odkrywcą to nie tak do końca zapominasz o dziurach jest jeden magik na librze co wtopił 85kk pkt
      Shadow Company

Atakujemy nie dla tego że jesteśmy silni tylko że przeciwnik prowokuje swą słabością
    • Strzelec84 napisał(a):

Dobrygracz napisał(a):

Ludzie mają takie przyrosty nie tylko przez bug. Zobacz sobie jakie zyski (legalne) ma odkrywca wysyłając lmy na ekspy i zbierając powstały złom. Ogame dokonało swojego żywota z końcem 2019 roku. Trzeba się z tym pogodzić
      z tym odkrywcą to nie tak do końca zapominasz o dziurach jest jeden magik na librze co wtopił 85kk pkt
      kto normalny sle 85M flote na expy.
      Art1 to moje stare konto
    • Strzelec84 napisał(a):

Dobrygracz napisał(a):

Jeżeli puszczasz ekspy z głową i masz szczęście ( nie to co ja ) to uwierz mi, o wiele więcej zyskasz niż stracisz ;)
    • Art1` napisał(a):

Das140 napisał(a):

Art1` napisał(a):

kto normalny sle 85M flote na expy.
      Powiem tak, każdy kto ma kalkulator :P
      a nie ma przypadkiem jakis ograniczenze flota obcych wieksza nie bedzie
      niz jakas tam
      w zaleznosci do wielkosci twojej floty?
      Nie ma ograniczenia :)
      Tak, flota piratów/obcych jest zależna od twojej floty, która ich spotkała.
      Im więcej wyślesz, tym więcej piratów/obcych i więcej złomu.
    • Drugie podsumowanie, bo to już ponad miesiąc minął.
      Jak by ktoś chciał porównać, to pierwsze było tutaj
      Uni 120 Taurus
      32 dni - 1425 ekspedycji (ok. 44 dziennie)
      Wysyłam 2666 pionków + sonda + rozpruwacz. Testowałem przez chwilę wysyłanie lamek, ckm-ów i owiec, ale zbyt rzadko trafiali mi się piraci, więc zarzuciłem zbieranie większej ilości złomu, oszczędzając dzięki temu trochę paliwa ;)

Najczęstsze zdarzenia:
      1. nic (sonda, pustka, choroba lokomocyjna, gra itp.) - 23,2% (330x) - mały wzrost
      2. metal - 16,2% (231x) - niewielki spadek
      3. statki - 13,7% (195x) - wzrost o 4 punkty procentowe
      4. kryształ - 11,6% (166x) - mały spadek
      5. piraci/obcy - 9,6% (137x) - mały spadek
      6. antymateria - 7,2% (103x) - prawie bez zmiany
      7. deuter - 5,8% (82x) - mały spadek
      8. opóźnienie powrotu - 5,8% (83x) - mały wzrost
      9. przedmiot - 4,4% (62x) - bez zmiany
      10. przyspieszenie powrotu - 1,8% (25x) - mały spadek
      11. handlarz - 0,6% (9x) - duży spadek
      12. zniszczenie floty - 0,1% (2x) - bez zmiany.

Zebrano surowców:
      razem:
      • metal - 3730kk (max 41,74kk)
      • kryształ - 1592kk (max 25,75kk)
      • deuter - 527kk (max 18,55kk)
      średnio na udaną ekspedycję:
      • metal - 16kk - prawie bez zmiany
      • kryształ - 9,6kk - prawie bez zmiany
      • deuter - 6,4kk - prawie bez zmiany
      średnio na dzień:
      • metal - 116kk - spadek
      • kryształ - 49kk - spadek
      • deuter - 16kk - bez zmiany.

Antymateria:
      • razem - 79134
      • średnio na ekspedycję z antymaterią - 768
      • średnio dziennie - 2472
      • maksymalnie za jednym razem zdobyto - 2160

Złomu z piratów/obcych (odjęte straty własne):
      • razem - 758kk (max 33,4kk)
      • średnio - 5,5kk
      • na dzień - 23kk

Statki (średnio 6 razy dziennie):
      • lm - 39418 (max 3775)
      • cm - 14281 (max 1077)
      • krk - 8132 (max 451)
      • ow - 2839 (max 284)
      • panc - 2303 (max 152)
      • bomb - 1560 (max 190)
      • niszcz - 1086 (max 86)
      • rozp - 889 (max 81)
      • pion - 7200 (max 672)
      • mt - 44840 (max 5237)
      • dt - 12630 (max 1340)
      • ss - 160719 (max 10642).

Dużych zmian nie zaobserwowałem - w porównaniu do poprzedniego podsumowania częściej wpadają statki, rzadziej handlarz. Nadal latanie na ekspedycje jest niezłym źródłem zarobku. Metalu i kryształu zbieram dziennie mniej więcej tyle, ile wydobywam, a ropy połowę. Stan posiadania statków zwiększył mi się o dwie bańki punktów czyli o 15%. Od początku latania w zasadzie nie wyprodukowałem żadnych statków, kupiłem jedynie na rynku trochę lamek.
      nie
    • @bobro,
      Masz może gdzieś zapisane jaka jest osobna szansa na piratów i obcych? Chodzi mi o podsumowanie wyżej gdzie włożyłeś oba te eventy do jednego wora :)
      Na forum EN jest podsumowanie na 2k ekspedycji, więc gdybym zsumował wyniki, to byłoby jeszcze dokładniej.

Dodatkowe pytanie:
      Wysyłałeś expy w ten sam układ czy zmieniałeś co falę expów?
    • Nie dzieliłem na piratów i obcych, bo w zasadzie dla mnie nie ma różnicy - latając samymi pionkami rozwalam jednych i drugich - jest różnica przy lataniu lamkami i owcami, ale ja tego nie robię.
      Wydaje mi się, że spokojnie stosunek piraci:obcy jest mniej więcej 8:2 lub 9:1.

Tak, co falę zmieniam układ. Robię 7 ekspów w jednym układzie, potem telep i 7 w kolejnym. W ten sposób maksymalnie 7 układów obskoczę, a możliwych mam 14.
      Czasem już piąta ekspedycja w układzie zwraca mi wiadomość, że ktoś już tam był, a czasem i 8 jest po raz pierwszy.
      nie
    • Taka ciekawostka, dla tych co maja wątpliwości jaką klasę wybrać na początek uni.

Porównałem pierwszy miesiąc mojego grania na uni Fenrir i Mensa:

FenrirMensa
      Daty16/12/2018-15/01/201925/12/2019-24/01/2020
      Liczba punktów452 6412 282 495
      Średnia14 60173 629
      Uni speedx6x7
      Fleet speedx2x1
      LIczba punktów gdybym wybrał zbieracza na Fenrir (+50%)678 9622 282 495

Parametry uni są porównywalne, z jednej strony mniejsze eko, z drugiej szybsze floty.
      Zakładając, że wybrałbym klasę zbieracza na Fenrirze (gdyby wtedy taka obcja była dostępna) uzyskałbym w bardzo optymistycznym wariancie dodatkowe 50% punktów wynikające z bonusów klasy, pełzaczy i dodatkowego zysku z farmingów.

Mimo to z klasą odkrywcy na Mensie i tak zdobyłbym prawie 3,5 razy więcej punktów (679k vs 2282k).
      Skoro tak, to można rownież stwierdzić, że wybierając klasę odkrywcy, nasze ukochane Ogame przyśpiesza z x6-7 do ponad x20 (przynajmniej na początku serwera)

Dodam jeszcze tylko, że czas poświęcony na budowanie konta na Fenrir był znacznie większy niż na Mensa. Nowy serwer odpaliłem tylko, żeby potestować klasę (wysyłam ekspedycje 4-5 razy dziennie)

FENRIR vs MENSA
    • Czarna Owca napisał(a):

Zakładając, że wybrałbym klasę zbieracza na Fenrirze (gdyby wtedy taka obcja była dostępna) uzyskałbym w bardzo optymistycznym wariancie dodatkowe 50% punktów wynikające z bonusów klasy, pełzaczy i dodatkowego zysku z farmingów.
      Nie prawda. Pominales w swojej rozkminie wzrost wykladniczy wynikajacy z faktu ze majac od pierwszego dnia + 50%, bedziesz sie rozwijal szybciej. Kazdego nastepnego dnia, bedziesz mial +50% wzgledem dnia poprzedniego. Musialbys sie troche w matematyke pobawic zeby to rzetelnie policzyc, ale to co napisales nie jest prawda i nie powinienes tak tu tego sprzedawac i wprowadzac ludzi w blad.
      Miarą sukcesu jest to, jak wielu masz wrogów
    • psycho napisał(a):

Czarna Owca napisał(a):

Nie prawda. Pominales w swojej rozkminie wzrost wykladniczy wynikajacy z faktu ze majac od pierwszego dnia + 50%, bedziesz sie rozwijal szybciej. Kazdego nastepnego dnia, bedziesz mial +50% wzgledem dnia poprzedniego. Musialbys sie troche w matematyke pobawic zeby to rzetelnie policzyc, ale to co napisales nie jest prawda i nie powinienes tak tu tego sprzedawac i wprowadzac ludzi w blad.
      Każdy by chciał mieć 50% więcej każdego dnia ;) zgadza się, zbieracz także dostaje trochę przyrostu (choćby także z większej liczby farmień) - ale to nie jest 50% d/d. Raz, że niskie poziomy kopalni tyle nie dadzą, dwa - odkrywca także trochę bonusu dostaje z pełzaczy, a trzy - zbieracz dostaje tylko przyrost od budowanych kopalni - a te buduje wolniej niż odkrywca. Więc z samego eko średnio zbieracz i odkrywca będą mieli mniej więcej tyle samo (zbieracz ma wiecej z pełzaczy, ale odkrywca ma wyzsze poziomy kopalni) - plus odkrycy dochodzą zyski z expa.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • psycho napisał(a):

Czarna Owca napisał(a):

Dobrze prawi, polać mu.
    • dexPL napisał(a):

psycho napisał(a):

Każdy by chciał mieć 50% więcej każdego dnia ;) zgadza się, zbieracz także dostaje trochę przyrostu (choćby także z większej liczby farmień) - ale to nie jest 50% d/d. Raz, że niskie poziomy kopalni tyle nie dadzą, dwa - odkrywca także trochę bonusu dostaje z pełzaczy, a trzy - zbieracz dostaje tylko przyrost od budowanych kopalni - a te buduje wolniej niż odkrywca. Więc z samego eko średnio zbieracz i odkrywca będą mieli mniej więcej tyle samo (zbieracz ma wiecej z pełzaczy, ale odkrywca ma wyzsze poziomy kopalni) - plus odkrycy dochodzą zyski z expa.
      Wez se chlopie ksiazke do matematyki ze szkoly sredniej a nie glupoty piszesz. Nawet nie zrozumiales co napisalem. Nie twierdze ze zbieracz wyszedlby lepiej niz odkrywca, tylko ze zalozenia @Czarna Owca nie uwzledniaja wzrostu wykladniczego co w perspektywie miesiecy ma ogromne znaczenie i roznica zbieracz-odkrywca by sie znacznie zmniejszyla, a moze wynosila tylko kilka %. A ze Torpeda akurat matme studiuje to jego komentarz oceniam za przychylny, bo to nawet nie matematyka akademicka :)
      Miarą sukcesu jest to, jak wielu masz wrogów