A to ja tak zapytam, skoro tak się rozmowa ciekawie rozwinęła... wróciłem ostatnio do ogame po kilku latach przerwy i klasy były (i chyba ciągle są) trochę nowością dla mnie. Zwykle cisnę eko + farmie nieaktywnych, do tego zacząłem również na nowym uni i naturalnie wybrałem zbieracza. Analizując benefity, wychodzi na to że na świeżym uni wykorzystam na starcie 6 z 10 bonusów (25% produkcji, 10% energii, 100% cargo speed, 25% ładowność i 10% prędkości budowania), gdzie przy wyborze odkrywcy, jak tu kilka osób sugerowało że jest równie korzystną, jeśli nie nawet korzystniejszą opcją, wykorzystałbym ledwie 4/10 (25% czas badania, 10% wielkość planet, 75% z nieaktywnych i 10% rabatu na przyspieszenie - cokolwiek to oznacza). Nie latam na ekspedycje, wolę sloty poświęcić na farmienie
No i teraz tak.. badanie - owszem, jest to całkiem spoko bonus. Wielkość planet - tu również się zgodzę że fajny bonus, ale poświęcę kilka statków więcej na kolonizację i w końcu złapię odpowiednio duża planetę na dogodnym slocie. 75% z nieaktywnych - czy z matematycznego punktu widzenia, nie lepiej jest sfarmić 2x 50k niż 1x 75k? Tak mi się zdaje przynajmniej...
Jak wspomniałem, mogę nie dostrzegać czegoś oczywistego w związku z moją przerwą, wytłumaczcie mi więc, gdzie w takim przypadku jest przewaga odkrywcy nad zbieraczem?
No i teraz tak.. badanie - owszem, jest to całkiem spoko bonus. Wielkość planet - tu również się zgodzę że fajny bonus, ale poświęcę kilka statków więcej na kolonizację i w końcu złapię odpowiednio duża planetę na dogodnym slocie. 75% z nieaktywnych - czy z matematycznego punktu widzenia, nie lepiej jest sfarmić 2x 50k niż 1x 75k? Tak mi się zdaje przynajmniej...
Jak wspomniałem, mogę nie dostrzegać czegoś oczywistego w związku z moją przerwą, wytłumaczcie mi więc, gdzie w takim przypadku jest przewaga odkrywcy nad zbieraczem?