Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• A to ja tak zapytam, skoro tak się rozmowa ciekawie rozwinęła... wróciłem ostatnio do ogame po kilku latach przerwy i klasy były (i chyba ciągle są) trochę nowością dla mnie. Zwykle cisnę eko + farmie nieaktywnych, do tego zacząłem również na nowym uni i naturalnie wybrałem zbieracza. Analizując benefity, wychodzi na to że na świeżym uni wykorzystam na starcie 6 z 10 bonusów (25% produkcji, 10% energii, 100% cargo speed, 25% ładowność i 10% prędkości budowania), gdzie przy wyborze odkrywcy, jak tu kilka osób sugerowało że jest równie korzystną, jeśli nie nawet korzystniejszą opcją, wykorzystałbym ledwie 4/10 (25% czas badania, 10% wielkość planet, 75% z nieaktywnych i 10% rabatu na przyspieszenie - cokolwiek to oznacza). Nie latam na ekspedycje, wolę sloty poświęcić na farmienie :)

No i teraz tak.. badanie - owszem, jest to całkiem spoko bonus. Wielkość planet - tu również się zgodzę że fajny bonus, ale poświęcę kilka statków więcej na kolonizację i w końcu złapię odpowiednio duża planetę na dogodnym slocie. 75% z nieaktywnych - czy z matematycznego punktu widzenia, nie lepiej jest sfarmić 2x 50k niż 1x 75k? Tak mi się zdaje przynajmniej...

Jak wspomniałem, mogę nie dostrzegać czegoś oczywistego w związku z moją przerwą, wytłumaczcie mi więc, gdzie w takim przypadku jest przewaga odkrywcy nad zbieraczem?
    • Ekspedycje
      Ile musisz na nowym farmic żeby mieć 20kk surowców? Odkrywca wyśle sobie 6 czy 7 slotów i tyle znajdzie. A Ty? Ile tracisz na skanowanie?
      Teraz tak ta gra wygląda. Wysyłasz ekspy cały dzień i masz dobry top.
      Zwieracza testowałem niedawno. Przewagę miał przez pierwsze kilkanaście godzin. Potem ludzie masowo zaczęli latać na 16 i się zaczął spadek
    • trochę deprymujące :) co prawda patrząc na prędkość skakania w rankingu tego nie widać... pewnie wychodzi w pozycjach bliższych top100. No cóż, mimo wszystko gram dla przyjemności, a nie żeby być top1 :)

I naprawdę można wywafrmić te 20 baniek w początkowej fazie konta na odkrywcy? Może się skuszę i spróbuję.. obecnie to zrobię dziennie 8-10M z farm, ale fakt faktem, że trochę to zajmuje
    • Ja uważam...że fajnie, że jest możliwość zakupu surowca u handlarza ALE..powinien być limit max 1 paczka na dobę :) Wiem, że odcięliby się od kasy od tych, co jak ja pierwszego dnia kupują sobie astro na 9 poziom ALE z drugiej strony..więcej osób załadowałoby ten pakiet dziennie wiedząc, że im to coś da..a tak to 5 maniaków na tyle ucieka w pierwsze 24h że niektórzy nie zdążą wykonać nawet 1 przelewu a już kończą grę :)
    • jacke napisał(a):

Wielkość planet - tu również się zgodzę że fajny bonus, ale poświęcę kilka statków więcej na kolonizację i w końcu złapię odpowiednio duża planetę na dogodnym slocie.
      Jeden dzień farmienia i masz kilka 290+. Nie ma mowy o żadnym poświęcaniu statków, bo nawet jeśli zbudujesz ich 100+, ich koszt jest marny wobec nabytych pól.

jacke napisał(a):

nie lepiej jest sfarmić 2x 50k niż 1x 75k?
      Nie? Może dlatego, że 2*5=10, a 2*7,5=15?

Tak jak napisał Apofis, Odgrywca se już swoje pohulał. Testowałem krzywą miesięcznych przyrostów rok temu i porównując zyski z farm, od razu było widać różnicę.

DeGustoS napisał(a):

Ja uważam...że fajnie, że jest możliwość zakupu surowca u handlarza ALE..powinien być limit max 1 paczka na dobę
      Jeśli zasada dotyczyłaby tego, że można wykorzystać taką paczkę w ciągu doby, miałoby to sens, ale póki można odkładać na potem, to bez większego znaczenia, bo w paczkach nie tylko o to chodzi, żeby konta strzelały w górę zaraz po otwarciu serwerów.
    • jacke napisał(a):

Damaon napisał(a):

Nie? Może dlatego, że 2*5=10, a 2*7,5=15?
      A czy przypadkiem +100% do prędkości transporterów nie oznacza że są one 2x szybsze na na zbieraczu niż na odkrywcy?
      Jak chce Ci się rypać dwa razy więcej tur, to lataj. Prędzej czy później znudzi się i nie będziesz pytać co się bardziej opłaca, tylko zmontujesz sobie bota. Ale i to się znudzi.
    • @jacke

Na nowym uni tylko i wyłącznie odkrywca. Sekretem nie są szybsze badania i większe planety (to fajne bonusy) - ale ekspedycje.

Dwie rzeczy - expy są 10.5 x lepsze niż dla pozostałych klas (jak znajdujesz zasoby albo flotę). To oznacza mega mega start.

Proste przykłady z jednego z ostatnich uni:
      - wysyłam 3 mt pierwszego dnia. Dostałem ok 40 mt. Gratis
      - wysłałem z 10 mt/lm - dostałem ok 40 dt

To są wartości z pierwszych dwóch/trzech fal. Wtedy, gdy zbieracz dostaje ok 1000 mety bonusa / h.
      Co do tego ile zasobów możesz znaleźć - patrz kalkulator
      expocalc.universeview.be/

prędkość wszechświata x7 (to jest predkosc eko)
      wybierz klasę zbieracza, daj Pioniera 1 sztuke + dużo dt
      i popatrz sobie ile masz max nagrody dla Odkrywcy i ile dla innych klas.

Co do expów cywilnych - na starych uni wyciągasz tyle co z dobrego farmienia - 300-400kk dziennie bez problemów. Na młodych mniej - ale 100-200kk to nie jest wielki problem (jak uni starsze niż tydzien). Zbieraczem zyskasz tyle po roku najwcześniej - wtedy odkrywca będzie miał eko wyższe od zbieracza o kilka poziomów każdej kopalni plus lepsze badania. Więc grając eko Odkrywcą powinieneś mieć wyższe eko niż zbieracze (ale wymaga to aktywności). Farmienie - wychodzi na to samo co u zbieracza - możesz farmić pionierami, wtedy latasz jak mt zbieracza.

Dopiero po kilku miesiącach odkrywca może być słabszy od innych klas. Ale jak grasz aktywnie - to i po roku czy kilku latach będziesz miał wyższe przyrosty dzienne.
    • Apofis napisał(a):

Zauważyliście, że każde nowe uni jest już bez rynku. Jaka jest tego przyczyna? Przecież rynek jest częścią wersji 7.
      Ciekawe czy po fuzji też zlikwidują rynek na starych uni?
      Co tu się dzieje? :D
      Nie rozumiem dlaczego uzyskując odpowiedź na to samo pytanie w innym temacie szukasz jej w innym.
      Odpowiedziałam Ci już że jest to decyzja GF. I tyle.

[13:51] <+Mati> Wladza dla moderatorow, precz z GO!

:xfa: Rekrutacja MOD :xfa:
    • Z tego co dotychczas tutaj przeczytałem to próbowali zbalansować klasy, niestety nie grałem od dawna, wiec mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy klasa odkrywca przy aktywnym graniu daje zauważalna przewagę nad zbieraczem? Chodzi mi o late game bo mam stare konto, które jest już rozbudowane i top 150 i nie wiem czy zbieracz czy odkrywca ? Dzięki : )
    • Karnado123 napisał(a):

Z tego co dotychczas tutaj przeczytałem to próbowali zbalansować klasy, niestety nie grałem od dawna, wiec mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy klasa odkrywca przy aktywnym graniu daje zauważalna przewagę nad zbieraczem? Chodzi mi o late game bo mam stare konto, które jest już rozbudowane i top 150 i nie wiem czy zbieracz czy odkrywca ? Dzięki : )
      Zdefiniuj aktywne granie :D

Jak wysyłasz więcej niż 5 fal expów dziennie i czasem farmisz - to odkrywca będzie lepszy, takie jest moje zdanie. Jak mniej - to zbieracz.
      Oczywiście ktoś może liczyć inaczej, bo szczegółów mało (np jakie kopalnie, jakie eko - bo wiesz, top150 na Aquariusie, a top150 na U68 to przepaść).
    • To wyjdzie mniej więcej to samo. Tyle, że zbieracz zarabia "sam" (prawie jak rolnik - śpisz, a ci rośnie) - a odkrywca wymaga latania na expy. Pewnie odkrywca wyjdzie obecnie lepiej - ale zawsze to więcej roboty. I zbieracz będzie zyskiwał wraz z rozwojem eko, a odkrywca - ciągle tyle samo zysku, zależnego od aktywności.

Więc twój wybór, obie klasy powinny dać podobny zysk.
    • Idziesz do kalkulatora wydobycia, wklepujesz swoje eko z dodatkami zbieracza, nastepnie to samo na odkrywcy (mozesz miec pełzacze jezeli masz rynek na uni).

Patrzysz na różnice i decydujesz.

Z expów samymi DT zgarniesz dużo wiecej niz ta marna różnica wydobycia, statki z ekspów sprzedasz (rynek?) i sie będziesz śmiał, bedziesz se piwo pił i sie śmiał.

Nikt ci nie da odpowiedzi co jest dla Ciebie lepsze, skąd ma ktos wiedziec jak grasz ?
      Odkrywca da Ci wiecej surki ale jak logujesz sie do gry w środe i sobote to juz niekoniecznie.
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • [ciach] Przejde wiec do meritum, spirytus sanctus zapytania autora tematu.

Rozwodzil sie nie bede. Napisze w jednym wielkim skrocie. Masz czas klikac, poswiecajac swoje zycie dla gry to wybierz odkrywce. Jesli gra ma byc dla Ciebie jedynie urozmaiceniem wolnego czasu, nie masz zamiaru kazdej wolnej chwili poswiecac na pilnowanie i optymalizacje rozwoju konta to wez zbieracza. Roznica pomiedzy zbieraczem a odkrywca jest znaczna. Na odkrywcy musisz sie postarac by przerobic profity jakie ma zbieracz. Na zbieraczu nic nie musisz robic a i tak konto rozwiniesz. Moze nie tak spektakularnie jak na odkrywcy ale przynajmniej bez spiny.

Super Moderator Ruda:
      Prowokacja
    • Rozumiem, dziękuje Wam za odpowiedzi : )
      Mam jeszcze pytanie co do kalkulatora, moglibyście mi podrzucić tutaj jakiegos linka albo chociaż jakieś informacje jak znaleźć ten kalkulator? Chciałbym sobie porównać wielkości przychodów : )
      Chyba ze sami potraficie mi rzucić ile wyciskaliscie średnio w przybliżeniu dziennie surowców tym odkrywca wg waszej aktywności, ale dla starszego Uni, odejmując farmy i złomy : ) oczywiście już po hotfixach : )
    • [ciach]

Karnado123 napisał(a):

Chyba ze sami potraficie mi rzucić ile wyciskaliscie średnio w przybliżeniu dziennie surowców tym odkrywca wg waszej aktywności, ale dla starszego Uni, odejmując farmy i złomy : ) oczywiście już po hotfixach : )
      Na odkrywcy nie gralem w ogole ale gral znajomy. Jesli latal na ekspy i farmil idlaki to wychodzil na plus z dziennym bilansem. Ale jak trafil brak czasu na gre to dzien w plecy. Eko ja mialem na zbieraczu w tamtym czasie 45/38/41. Wspomniany znajomy mial ciut wieksze i odstawal ode mnie kiedy nie mial czasu klikac.

Super Moderator Ruda:
      Komentarz do usuniętego posta ciach
    • Oto link do kalkulatora liczącego wydobycie i czas, po jakim zwrócą się kopalnie:

megawrzuta.pl/download/ea8012eb30af96b7598be02c7265ea2b.html

Autorem kalkulatora jest użytkownik forum Fukasz07. Więcej szczegółów na temat tego kalkulatora
      znajdziesz w dziale Poradniki i Narzędzia.

Profity z ekspedycji najlepiej ustalić doświadczalnie, ale pewien ogląd na tę kwestię możesz uzyskać za sprawą kalkulatora ze strony:

expocalc.universeview.be/