Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• KrzysDRJ napisał(a):

@ciap jesteś pewna, że w dalszym ciągu 15 będą w dalszym ciągu najbardziej opłacalne?
      Jak patrzę na to co wydarzyło się na ledzie i na becie to nadmiar będzie deuteru i niedobór krisu... I deuter straci całkowicie swoją wartość w związku z przelicznikiem w okolicy 1:1:1
      Jeżeli handlarz zostanie to dlaczego ma się nie opłacać? :fsmile:

Z tego co kiedyś było pisane wyłączenie handlarza jest opcja serwera.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Zdaję sobie sprawę z faktu, że przeliczniki to sztuczny twór... moje pytanie podyktowane jest obawą o możliwość powstania mechanizmu wspomagającego oszustów w sytuacji gdy przelicznik na rynku będzie znacząco różny od tego stosowanego w bezpośrednich wymianach (kupujemy na rynku coś taniej a następnie sprzedajemy naszemu braciszkowi drożej)
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Starrk napisał(a):

@ciap znaczenie jest takie, że handlarz tam za deuter chce Ci dać mniej niż zerooooooo (aż by się chciało zaśpiewać xD)
      Mówicie o przeliczniku 1:1:1 to nie da mniej niż zero.
      Inna sprawa że nigdy nie da mniej niż zero niezależnie od przelicznika. Nawet jeżeli będzie 0,5:1 za kryształ to nadal jest zysk. Przeniesienie planety na 15 i zrobienie fuzyjnych ma skończony koszt i daje nieskończone zyski w deuter (zyski: przyrost wydobycia deuteru - to co zjada fuzyjna). Czyli jeżeli masz jakiś zysk i zamienisz go na dowolny surowiec po dowolnym przeliczniku masz zysk. Nie miałbyś zysku jakbyś wymieniał go za zero metalu lub/i zero kryształu.

Z rozmów które mam z osobami innymi średnio zysk na przenoszonych planetach to ok 40-60% wydobycia więcej. Co niezależnie od przelicznika będzie generować zyski.
    • Tylko po co wymieniać deuter warty grosze jak lepiej będzie od razu zainwestować w tańsze kopalnie metalu... No oczywiście problem mają ludzie już z ukształtowanym eco. Wszyscy tak jarali się tymi klasami i nowymi statkami, a tak naprawdę to rynek całkowicie zmieni grę.
    • Muniek napisał(a):

"Z rozmów które mam z osobami innymi średnio zysk na przenoszonych planetach to ok 40-60% wydobycia więcej."

Trochę przesadziłaś wg mnie. Od tego są kalkulatory, wystarczy wklepać dane.
      Ok, dla deuteru 39:
      temp 60 - 3.750.612
      temp -110 - 5.875.959

Używamy szkolnych proporcji:

3.750.613100 %
      5.875.960X %

Mamy: X = 5,8kk * 100 / 3,7kk = 157%. :fsmile:

dla kłótliwych:
      Zaraz pewnie przyjdą osoby i powiedzą że mierzę innych swoją miarą. Dla tych samych temperatur i deuteru 33:

1.791.412100
      2.806.546X

Również wychodzi 57%.

wampek napisał(a):

Tylko po co wymieniać deuter warty grosze jak lepiej będzie od razu zainwestować w tańsze kopalnie metalu...
      To że opłacalność jest gorsza nie znaczy że w ogóle się nie opłaca.
    • @ciap 8,8kk dexu na dobe na 32 poziomie deuteru... W skali miesiąca jest to prawie 264kk dexu, przy wydobyciu jakie mam w skali miesiąca na obecna chwile 2,31kkk metal 630kk krisu 730kk dexu... To jest wydobycie na 15 planecie... Czyli mój zysk z przeniesienia planety to jest wzrost o ponad 1/3 wydobycia deuteru... Czyli przy przeliczniku standardowym na serwerze 2,6:1,6:1 inwestycja jest opłacalna... Natomiast przy zmianie na 1:1:1 inwestycja w przeniesienie 11 planet będzie kompletnie pozbawiona sensu bo więcej zysku da mi podniesienie o jeden poziom kopalni metalu :)
    • ladnie sie dzieje widze:) z kazdym nowym "patchem" coraz bardziej gre psuja;d ehhh a taka fajna byla...trudno... ja juz sobie ogame odpuscilem i z tego co piszecie widac ze dobra decyzje podjalem:)

dziwi mnie ze pytacie o nowy server a nie zapytacie kiedy gre zamykaja, bo moze sie okazac ze nastapi to predzej niz ten nowy server wyjdzie;d

znajomek mi mowil ze ostatnio ankieta byla robiona... jak zobaczyl ze max wartosc szybkosci floty byla x5 to nawet jej nie wypelnil;d ale... to i tak lepiej niz x3 na Ledzie;d cos czuje ze to bedzie ostatnie uni a potem... Goodbye my love goodbye, goodbye and au revoir... xDDD hahah xD
    • @ciap no jeśli faktycznie przeliczniki oscylować będą na granicy 1:1:1 to warto byłoby sobie policzyć koszt uzyskania jednej jednostki deuteru oraz jednej jednostki metalu... to już kopalnie kryształu będą miały pewnie lepszą amortyzacje. A do tego to ekstratory deuteru są najbardziej prądożerne, więc jeśli nie będzie warto ich budować w dotychczasowej ilości to może i ta 15 pozycja nie będzie taka opłacalna skoro samej energii potrzebować będziemy znacznie mniej.
    • Ok zapomniałem ze nigdy nie miałem planet na 8 pozycji zeby miec az 60 stopni, stąd zdziwiły mnie te różnice.

Ktos wczesniej dobrze zauwazył że bardziej opłacalny moze stac sie metal.
      Poki co za jakies 6 godzin 12 moich planet przejdzie na 15 stki tak czy siak korzystając z promki na relo.
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Owszem, @ciap dalej wymieniając deuter można będzie maksymalizować zyski, ale czy nie sądzisz, że tak drastyczna różnica wartości dexu z dzisiejszego 10kkk będącego odpowiednikiem 30kkk mety lub 20kkk krisu do poziomu, który wręcz miesza paliwo z błotem, gdzie 10kkk deu będzie warte 7kkk metalu lub 5kkk kryształu, czy nie sądzisz, że w takim wypadku relokacje na 15tki i stawianie na wydobycie deuteru stanie się tylko takim elementem kosmetycznym, dla perfekcjonistów, którzy chcą mieć idealnie rozwinięte konto ekowe?
    • Deuter to najcenniejszy surowiec na chwilę obecną, a przez wprowadzenie rynku stanie się nim kryształ co nie ma e ogóle sensu biorąc pod uwagę że OGame to z reguły gra polegająca na tworzeniu flot. Może ekowcy się ze mną nie zgodzą no ale według mnie prędzej czy później do tego się sprowadza.
    • Dris napisał(a):

Deuter to najcenniejszy surowiec na chwilę obecną, a przez wprowadzenie rynku stanie się nim kryształ co nie ma e ogóle sensu biorąc pod uwagę że OGame to z reguły gra polegająca na tworzeniu flot. Może ekowcy się ze mną nie zgodzą no ale według mnie prędzej czy później do tego się sprowadza.
      No jeśli na uni będzie dużo flot potrzebujących sporej ilości paliwa, to deuter znowu stanie się tam cennym surowcem... tak działa rynek. Problemem jest to że ludzie przyzwyczaili się do handlarza z przelicznikiem 3:2:1 i pod niego optymalizowali gospodarkę nawet tam gdzie faktycznego zapotrzebowania na paliwo nie było... handlarz zawsze wszystko kupował ;)
    • wampek napisał(a):

@ciap no jeśli faktycznie przeliczniki oscylować będą na granicy 1:1:1 to warto byłoby sobie policzyć koszt uzyskania jednej jednostki deuteru oraz jednej jednostki metalu... to już kopalnie kryształu będą miały pewnie lepszą amortyzacje. A do tego to ekstratory deuteru są najbardziej prądożerne, więc jeśli nie będzie warto ich budować w dotychczasowej ilości to może i ta 15 pozycja nie będzie taka opłacalna skoro samej energii potrzebować będziemy znacznie mniej.
      Powiedzmy że mamy serwer na którym gramy rok czasu. Mamy dwie opcje
      1. Temperatury po 60 stopni i sprzedajemy 80% deuteru po 1:1:1
      2. Temperatury po -110 stopni i sprzedajemy 60% deuteru po 1:1:1.

Co bardziej się opłaca?
      W 1 będziemy mieć 52kk punktów w 2 mamy 55kk punktów. Teraz decyzja do każdego czy to dużo czy mało.
      Koszt wybudowania fuzyjnej, energetycznej i zjadanego dexu pokrywa +/- mniejsza sprzedana ilość deuteru (która idzie na rozbudowę energetyki). :fsmile:

Starrk napisał(a):

Owszem, @ciap dalej wymieniając deuter można będzie maksymalizować zyski, ale czy nie sądzisz, że tak drastyczna różnica wartości dexu z dzisiejszego 10kkk będącego odpowiednikiem 30kkk mety lub 20kkk krisu do poziomu, który wręcz miesza paliwo z błotem, gdzie 10kkk deu będzie warte 7kkk metalu lub 5kkk kryształu, czy nie sądzisz, że w takim wypadku relokacje na 15tki i stawianie na wydobycie deuteru stanie się tylko takim elementem kosmetycznym, dla perfekcjonistów, którzy chcą mieć idealnie rozwinięte konto ekowe?
      Zawsze pisałeś tyle o opłacalności a teraz takie pytania zadajesz?
      Wszystko ma swoją opłacalność. Jeżeli cena deuteru spadnie to i opłacalność spadnie. Jeżeli teraz mając np. (wartości z palca przykładowe) opłaca się mieć eko 40/33/36 to po zmianie będzie np. będzie opłacało się mieć eko 40/33/30 i tyle. :fsmile:
      Ktoś względem ciepłej planety może mieć wzrost wydobycia deuteru o 20kk na dobę. Czy sprzeda go za 10kk kryształu, 20kk kryształu czy 35kk kryształu to bez różnicy bo zawsze ma zysk. :fsmile:
    • @ciap no jak ktoś ma zbędną antymaterię to może poprzenosić planety dla większego o kilkadziesiąt % zysku z ekstratorów średnio o 6 poziomów niższych niż obecnie i dla przelicznika 1:1:1 zamiast 3:2:1. Ale czy nie warto tej antymaterii wydać na coś innego? Tu już w grę wchodzą chyba tylko darmowe przenosiny, lub takie "przy okazji"
    • KrzysDRJ napisał(a):

Wiem ze będzie się opłacać postawienie kolejnego poziomu deu... Tylko nieopłacalne będzie moim zdaniem przenoszenie planet na 15
      przenoszenie kupujesz za anty- nie za surowce wiec to tylko twoja dobrowolna decyzja czy chcesz wydac hajsiwo.

jak wspomnialem w innym temacie tak napisze to tu. ryba ZAWSZE psuje sie od glowy, a kazda gra ZAWSZE zaczyna sie psuc od gospodarki wiec GF idzie w bardzo dobrym kierunku do ukatrupienia juz calkiem tej juz wystarczajaco wygolonej gry:) gratuluje inwencji:)
    • Witaj kłótliwy.
      To tylko proporcja. Kto chodził do podstawówki (a miałam to w 4 klasie) dobrze wie co to znaczy.
      Co niżej podkreśliłam pisząc: "Również wychodzi 57%."
      I wyżej: "ok 40-60% wydobycia więcej"
      Kolejny merytoryczny post. Gratuluję.
      Człowiek się produkuje i coś wyliczy a jedyny post... niech każdy sobie dokończy sam w myślach.

wampek napisał(a):

@ciap no jak ktoś ma zbędną antymaterię to może poprzenosić planety dla większego o kilkadziesiąt % zysku z ekstratorów średnio o 6 poziomów niższych niż obecnie i dla przelicznika 1:1:1 zamiast 3:2:1. Ale czy nie warto tej antymaterii wydać na coś innego? Tu już w grę wchodzą chyba tylko darmowe przenosiny, lub takie "przy okazji"
      Wszystko zależy od tego kto ile chce wydać na grę i ile zamierza grać.
      To bardzo uproszczone bo sprzedając 60% deuteru zapatrujemy 100% energii w fuzyjnych ale przecież jak budujemy na ciepłej planecie to też trzeba zrobić satelity + większą obronę.
      Jeżeli nie szkoda nam anty to możemy szaleć. Gdy jednak liczymy to bardziej opłaca się geolog przy grze do 10 lat.
    • No generalnie to w tym momencie to by mogli pełzacze wypełzać z powrotem do śmietnika koncepcyjnego, a wyciągnąć coś typu mega/giga/hiper/ultra/super(niepotrzebne skreślić)-transporter. Owszem, obecnie w DT mam 50k ładowności, no ale każda kolejna aktualizacja dąży do zrobienie z tej gry, olaboga, u.gameli. Więcej, szybciej. To i statek ze zdecydowanie większą ładownością również mógłby się przydać.
      I generalnie już mnie nie interesuje kwestia "wyparłby MT lub DT", bo... nikt i tak nie korzysta z CM lub Bombowców na poważnie, więc studenci w GF nigdy, ale to przenigdy nie mieli na uwadze balansu jednostek w grze :D