Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Das140 napisał(a):

Skoro już jest taka burza, to i ja cos od siebie dodam :P
      Jak myslicie, czy opłaca się brać klasę Collector-a przy złomie z obrony?
      Zadaje takie pytanie, bo nawet teraz, jak ktos się uprze to wyjdzie na plusie z ataku na pustą planetę z obroną :E
      w poczatkowej fazie gry np na nowym uni jest to bez znaczenia, pozniej poprostu robisz obrone na 50 mln max i codzienna zwozka surowcow. a majac nawet 1k satek i laziki nie bedzie wiekszego sensu na ciebie latac. gralem na takim uni i mialem 10k wr tylko. cisza i spokoj byla
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • Apofis napisał(a):

Mając 1667 pełzaczy koszt obrony nie jest tak wysoki jak koszty fuzyjnej plus energetyczna i lvl dexu. Jedno i drugie ma wady i zalety. Budując satelity koszt jest dużo niższy mały wręcz + obrona, ale utrata części obrony i satelit podczas ataku to ryzyko. Natomiast przy fuzyjnej mamy ogromne koszty, które dają spokój z atakami . Kwestia indywidualna.
      Mam wrażenie że próbujesz ze mnie zrobić debilkę. :fsmile:

Rozmawialiśmy wyżej że osoby z satelitami mają bunkry po 2-3kk przy 20k satelitach.
      Ja musiałabym mieć 40-90k satelit i wtedy bunkier musiałby być odpowiednio większy.
      Na pewno to wyżej czytałeś bo brałeś aktywny udział w dyskusji więc...

... nie rozumiem dlaczego znowu zaczynasz ten temat i co gorsza przekręcasz moje słowa i wnioski które były z tamtej dyskusji. :fsmile:

@Elkanen powtórzę jeszcze raz - jak chcesz bana to napisz ticketa. Gdy jesteś zalogowany w grze klik w suport > kontakt z support (menu) > wybierasz forum > piszesz "proszę o stałego bana na forum".
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Das140 napisał(a):

Skoro już jest taka burza, to i ja cos od siebie dodam
      Zadaje takie pytanie, bo nawet teraz, jak ktos się uprze to wyjdzie na plusie z ataku na pustą planetę z obroną
      Opłaca się bo masz 25 % bez pełzaczy. Obrona w takim uni jest chyba niewielka co zapewne nie pozwoli na budowanie pełzaczy.
    • ciap napisał(a):

Mam wrażenie że próbujesz ze mnie zrobić debilkę.

Rozmawialiśmy wyżej że osoby z satelitami mają bunkry po 2-3kk przy 20k satelitach.
      Ja musiałabym mieć 40-90k satelit i wtedy bunkier musiałby być odpowiednio większy.
      Na pewno to wyżej czytałeś bo brałeś aktywny udział w dyskusji więc...

... nie rozumiem dlaczego znowu zaczynasz ten temat i co gorsza przekręcasz moje słowa i wnioski które były z tamtej dyskusji.
      Ależ nie robię z Ciebie debilki absolutnie, 83000 energii nie wymaga na ciepłych planetach tylu satelit. Około 3000 satelit jest potrzebne. Więc w takim wypadku obrona nie wymaga ogromnych nakładów i tyle . :D
    • Apofis napisał(a):

Das140 napisał(a):

Skoro już jest taka burza, to i ja cos od siebie dodam
      Zadaje takie pytanie, bo nawet teraz, jak ktos się uprze to wyjdzie na plusie z ataku na pustą planetę z obroną
      Opłaca się bo masz 25 % bez pełzaczy. Obrona w takim uni jest chyba niewielka co zapewne nie pozwoli na budowanie pełzaczy.
      1667 pelzaczy nawet przy 70% zlomie z floty daje ci 2,3kk mety i krisu tylko. + 700k krisu (z 1k satek)... co to masz za zlom... nawet mnie gdzie latam na prawie wszystko nie oplaca sie leciec majac na + 2kk mety i krychy tylko...

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      komentarz do usuniętych treści mniam
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• Apofis napisał(a):

KissOfTheDragoon napisał(a):

1667 pelzaczy nawet przy 70% zlomie z floty daje ci 2,3kk mety i krisu tylko. + 700k krisu (z 1k satek)... co to masz za zlom... nawet mnie gdzie latam na prawie wszystko nie oplaca sie leciec...
      Dlatego wystarczy mała obrona i lepiej robić satelity niż fuzyjną, mniejsze koszty, przy ciepłych planetach.
      przy cieplych tak. powiedzmy do pozycji 10 max lub taki naprawde maksik 12 jak ktos trafi ta cieplejsza. dalej to juz tylko fuzyjne ew z lekka domieszka satek na pozycjach 10-13
      Punish and Enslave

• Apofis napisał(a):

Na zimnych tylko fuzyjna. :D Ale o ciepłych też trzeba porozmawiać. :D
      Dlaczego tego nikt nie potrafi zrozumiec i przyjac do wiadomosci, ze jak trafisz ciepla planete na 15 pozycji w ukladzie to lepiej wyjdziesz na satkach niz inwestowac miliardy sury w rozwoj tech. energetycznej i elektrowni fuzyjnej?

KissOfTheDragoon napisał(a):

dalej to juz tylko fuzyjne ew z lekka domieszka satek na pozycjach 10-13
      O tym przeciez pisalem wczoraj!
    • @Apofis przy ciepłych planetach nikt nie napiszę nic konkretnego bo to wiadomo że satelity mają przewagę

Elkanen napisał(a):

Dlaczego tego nikt nie potrafi zrozumiec i przyjac do wiadomosci, ze jak trafisz ciepla planete na 15
      hmmmmm @ciap nie chce mi się szukać możesz podać tabele planet z polami i temperaturą bo zastanawia mnie jaka może być ciepła planeta na 15 pozycji

na swoich kontach nie zauważyłem żeby jakaś była Ciepła
      Shadow Company

Atakujemy nie dla tego że jesteśmy silni tylko że przeciwnik prowokuje swą słabością
    • Elkanen napisał(a):

Apofis napisał(a):

Na zimnych tylko fuzyjna. :D Ale o ciepłych też trzeba porozmawiać. :D
      Dlaczego tego nikt nie potrafi zrozumiec i przyjac do wiadomosci, ze jak trafisz ciepla planete na 15 pozycji w ukladzie to lepiej wyjdziesz na satkach niz inwestowac miliardy sury w rozwoj tech. energetycznej i elektrowni fuzyjnej?
      a dlaczego ty nie potrafisz zrozumiec ze bedac na 15 pozycji musisz miec w ciul satek i dostawic miliardowa obrone do ich ochrony majac ryzyko utraty tego. nie lepiej wrzucic surke w cos pewniejszego jakim sa budynki i badania?

a no tak jak sie ma na tirze 8 kantow to sie z kosztami w ogame nie liczy;d kto bogatemu zabroni xd
      Punish and Enslave

• To się opłaca :D

Elektrownia słoneczna (Poziom 37)00025.162 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 100%
      Elektrownia fuzyjna (Poziom 22)0000 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 0%
      Satelita słoneczny (Liczba: 7.700)00030.800 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 100%
    • KissOfTheDragoon napisał(a):

nie lepiej wrzucic surke w cos pewniejszego jakim sa budynki i badania?
      Tylko w budynki i badania wrzucisz kilka miliardow by wysjc na plus a w satki i obrone tyle samo ale masz spokoj i mozesz sie zwozic co kilka dni a nie codziennie pilnowac wydobycia. Widzisz roznice i komfort gry?

Apofis napisał(a):

O jakich temperaturach mówisz?
      od -169 °C do -129 °C tutaj bez satelit ciezko z sama fuzyjna majac fuzyjna i energetyczna tylko na 20 poziomie.

od -133 °C do -93 °C tutaj bez satelit mam wystarczajaco energii by zasilic swoje kopalnie w energie.

Roznica kolosalna.
    • Apofis napisał(a):

Strzelec84 napisał(a):

rzy ciepłych planetach nikt nie napiszę nic konkretnego bo to wiadomo że satelity mają przewagę
      Ale mając załóżmy 1667 peł. 2 000 mt plus ok 3500 satelit to jest akcja na złom. Czasem ktoś poleci. :D
      a no poleci jak obrona będzie słaba a wystarczy trochę wyżej jak obrona farmingowa i masz po problemie
      Shadow Company

Atakujemy nie dla tego że jesteśmy silni tylko że przeciwnik prowokuje swą słabością
    • Elkanen napisał(a):

Tylko w budynki i badania wrzucisz kilka miliardow by wysjc na plus a w satki i obrone tyle samo ale masz spokoj i mozesz sie zwozic co kilka dni a nie codziennie pilnowac wydobycia. Widzisz roznice i komfort gry?
      komfort gry mowisz... z 11 planet ktore mialem zwozke robilem w 30 sek okolo ze wszystkich a moze nawet mniej... tylko klikalem enter:) wiec jesli dla cb poswiecic nawet 1 min dziennie na zwozke jest niekomfortowe to sory, zwracam honor i twoja ideologia jest sluszna:)

Strzelec84 napisał(a):

Apofis napisał(a):

Strzelec84 napisał(a):

rzy ciepłych planetach nikt nie napiszę nic konkretnego bo to wiadomo że satelity mają przewagę
      Ale mając załóżmy 1667 peł. 2 000 mt plus ok 3500 satelit to jest akcja na złom. Czasem ktoś poleci. :D
      a no poleci jak obrona będzie słaba a wystarczy trochę wyżej jak obrona farmingowa i masz po problemie
      jaak sie ktos uprze to cie zrakietuje i i tak w recko spakuje te twoje satki razem z lazikami. surka w bloto... budynek to jednak budynek i nikt mi nie wmowi ze jest inaczej
      Punish and Enslave

• KissOfTheDragoon napisał(a):

jaak sie ktos uprze to cie zrakietuje i i tak w recko spakuje te twoje satki razem z lazikami. surka w bloto... budynek to jednak budynek i nikt mi nie wmowi ze jest inaczej
      masz racje ale i tak jakąś cześć musisz wydać żeby Cie nie farmili na obronę anty farmingowa każdy wydaje a jak dojdą do tego pełzaki to też bym nie wydawał nie wiadomo ile skoro
      gość od początku mówi o ciepłych planetach i to bardzo skoro wszystko ma zasilać 3500 satelit
      Shadow Company

• Ja tam wolę kompromis i wybieram planety na 13stkach + satelity. Jest tam bodajże 12energii z satelit, a dex az tak mocno nie odstaje od 15stek. Nie potrzebuje energetycznej i fuzyjnej. Nie muszę płacić dexu za fuzyjną, omijam koszta. Wolę dobrą 13stkę niż zimną 15stkę. Ile osób, tyle opinii. Jeden będzie klepał saty, inny fuzyjne. Na cholere sie sprzeczać? Ta dyskusja zmierza do czegoś w stylu, że jeden woli dziewice, a drugiemu obojętne czy miała 15stu typów
    • FlyMeToTheMoon napisał(a):

Wolę dobrą 13stkę niż zimną 15stkę. Ile osób, tyle opinii.
      W moim przypadku czas zwrotu 15 w porównaniu do 13 i satelit to 13,5 miesiąca. :fsmile:
      Jeszcze troszkę i się zwróci. :fgrin:

@Starrk
      Ja tam nikogo nie zmuszam do 15 a nawet lepiej że ich nie mają. Więcej dla mnie. :fgrin:
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez powyginany drucik ().

• @FlyMeToTheMoon tu nie chodzi o jakieś sprzeczanie się. Dla @ciap to możesz nawet mieć i planetę na :1 pozycji. Jedyne co ona robi to przedstawia wyliczenia udowadniające matematyczną wyższość 15tek nad jakąkolwiek inną pozycją. To tak jakby dyskutować o tym, kto więcej zarabia: czy pracownik dzienny, czy nocny. Wg stawek oczywistym jest, że lepiej zarabia pracownik nocny. Ale czy to oznacza, że teraz będziemy wszystkich zmuszać "macie rzucić pracę w dzień i zacząć pracować w nocy!"? No nie, bo nie o to komukolwiek chodzi. Tu nie powinno być nawet miejsca na dyskusję. Cały wywód dla kogoś, kto nie chce bawić się w fuzyjne i energetyczną na 15tce i woli zamiast tego :13, :8 lub :1 powinien wyglądać tak: "wiem, że pracownik nocny zarabia więcej, ale nie chcę/nie lubię pracować w nocy i wolę wracać do domu o 16". Wywody niektórych osób na ten temat wołają o pomstę do nieba. Niech grają jak chcą, gdzie chcą, niech budują co chcą, choćby depozyt sojuszniczy, ale w momencie, gdy taki element z drugim usiłują przekrzyczeć wszystkich swoimi gównoteoriami, że pracownik dzienny jest lepiej opłacany od pracownika nocnego, to... Polecam ubój sanitarny dla dobra ogółu.

Super Moderator Ruda:
      obraza

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Starrk: opłacany, a nie opłacalny :E ().

• @Starrk porównanie totalnie z pupy - każdy by leciał na 15 gdyby nie musiał wydawać na anty aby to zrobić - ot tyle i aż tyle. A Tu genezy, wywody, porównania...
      Tak tak "Som iwenty, moszna za darmo zebrac anty na przenosiny HE HE :E " a większość kombinuje z 10 - 13 bo nie bierze lub nie chce aktualnie brać perspektywy kilkuletniego rozwoju konta kiedy tą anty by sobie w końcu uciułał.

P2W <3
    • @hajiti Czy ja pisałem cokolwiek na temat płatności? Nie. Nie obchodzi mnie to, czy ktoś kupuje anty, zbiera ją na iwentach, czy też gra całkowicie bez niej. Nie obchodzi mnie to, bo jest to całkowicie obojętne dla kwestii "15tka jest lepsza od innych pozycji". I dlaczego uważasz, że moje porównanie do pracy dziennej lub nocnej jest nietrafione? Bo póki co to Ty wyjechałeś z argumentem spoza tej dyskusji :)
    • Starrk napisał(a):

@hajiti Czy ja pisałem cokolwiek na temat płatności? Nie. Nie obchodzi mnie to, czy ktoś kupuje anty, zbiera ją na iwentach, czy też gra całkowicie bez niej. Nie obchodzi mnie to, bo jest to całkowicie obojętne dla kwestii "15tka jest lepsza od innych pozycji". I dlaczego uważasz, że moje porównanie do pracy dziennej lub nocnej jest nietrafione? Bo póki co to Ty wyjechałeś z argumentem spoza tej dyskusji :)
      Pomijając kwestie antymaterii przy przenosinach na 15, to tak jakbyś nie brał pod uwagę faktu, że do tej nocnej lepiej płatnej roboty trzeba dojeżdżać 200km, a na ranną zmianę 20km...
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Pomijając kwestie antymaterii przy przenosinach na 15, to tak jakbyś nie brał pod uwagę faktu, że do tej nocnej lepiej płatnej roboty trzeba dojeżdżać 200km, a na ranną zmianę 20km...
      Totalnie nie rozumiesz co Starrk pisze. Wciąż praca, do której dojeżdżasz 200km jest LEPSZA. Napisał Ci, że nie interesuje go czy ktoś wydaje anty, bo to nie ma znaczenia. 15-stka jest po prostu LEPSZA. Czy będziesz na to zbierał 1 dzień czy 1000 dni to i tak będzie LEPSZA.

A to co Ty wybierzesz i jak na to zbierasz to TWOJA sprawa, możesz sobie robić kolonie nawet na 1-szej pozycji, bo tak jak pisała ciapka - więcej dla nas.
    • foxopi napisał(a):

wampek napisał(a):

Totalnie nie rozumiesz co Starrk pisze. Wciąż praca, do której dojeżdżasz 200km jest LEPSZA. Napisał Ci, że nie interesuje go czy ktoś wydaje anty, bo to nie ma znaczenia. 15-stka jest po prostu LEPSZA. Czy będziesz na to zbierał 1 dzień czy 1000 dni to i tak będzie LEPSZA.
      A to co Ty wybierzesz i jak na to zbierasz to TWOJA sprawa, możesz sobie robić kolonie nawet na 1-szej pozycji, bo tak jak pisała ciapka - więcej dla nas.
      Widzę kolega nie wie jak wygląda dojazd do pracy, to mu pokrótce wyjaśnię... paliwo też kosztuje, jak i amortyzacja samochodu. Czas również kosztuje, można go spożytkować w lepszy sposób (np. dorabiając po godzinach) A więc "opłacalność" tej względnie lepszej pracy zaczyna się w takim przypadku robić się dyskusyjna
    • wampek napisał(a):

foxopi napisał(a):

wampek napisał(a):

Totalnie nie rozumiesz co Starrk pisze. Wciąż praca, do której dojeżdżasz 200km jest LEPSZA. Napisał Ci, że nie interesuje go czy ktoś wydaje anty, bo to nie ma znaczenia. 15-stka jest po prostu LEPSZA. Czy będziesz na to zbierał 1 dzień czy 1000 dni to i tak będzie LEPSZA.A to co Ty wybierzesz i jak na to zbierasz to TWOJA sprawa, możesz sobie robić kolonie nawet na 1-szej pozycji, bo tak jak pisała ciapka - więcej dla nas.
      Widzę kolega nie wie jak wygląda dojazd do pracy, to mu pokrótce wyjaśnię... paliwo też kosztuje, jak i amortyzacja samochodu. Czas również kosztuje, można go spożytkować w lepszy sposób (np. dorabiając po godzinach) A więc "opłacalność" tej względnie lepszej pracy zaczyna się w takim przypadku robić się dyskusyjna
      Oczywiście, do tego potrzebne są wyliczenia, które Starrk i ciap niejednokrotnie robili :) Może pójdź poczytać i wróć z podkulonym ogonem.
    • foxopi napisał(a):

wampek napisał(a):

foxopi napisał(a):

wampek napisał(a):

Totalnie nie rozumiesz co Starrk pisze. Wciąż praca, do której dojeżdżasz 200km jest LEPSZA. Napisał Ci, że nie interesuje go czy ktoś wydaje anty, bo to nie ma znaczenia. 15-stka jest po prostu LEPSZA. Czy będziesz na to zbierał 1 dzień czy 1000 dni to i tak będzie LEPSZA.A to co Ty wybierzesz i jak na to zbierasz to TWOJA sprawa, możesz sobie robić kolonie nawet na 1-szej pozycji, bo tak jak pisała ciapka - więcej dla nas.
      Oczywiście, do tego potrzebne są wyliczenia, które Starrk i ciap niejednokrotnie robili :) Może pójdź poczytać i wróć z podkulonym ogonem.
      Nie dość, że kiepski z matmy, to jeszcze z biologii... ogonek co najwyżej możesz skulić ty mój ty lisku. Wyliczenia Ciap nie uwzględniały kosztów uzyskania antymaterii (choćby z ekspedycji), oraz tego co można za tą antymaterie kupić w zamian. Poza tym wyliczenia Ciap mają poważną skazę, której wielcy tutejsi matematycy z podstawówki nie zauważyli. Otóż nie uwzględniają one wielkości planety oraz faktu że fuzyjna oraz zasilające je ekstraktory zajmują na niej miejsce.