Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Skoro na ciepłych się średnio opłaca, a na zimne pozycje planetę trzeba przenieść jeśli myśli się o rozsądnej ilości pól do zabudowy, to wychodzi na to że na wariant z fuzyjną spojrzą głównie osoby wydające na tą grę konkretną kasę.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Skoro na ciepłych się średnio opłaca, a na zimne pozycje planetę trzeba przenieść jeśli myśli się o rozsądnej ilości pól do zabudowy, to wychodzi na to że na wariant z fuzyjną spojrzą głównie osoby wydające na tą grę konkretną kasę.
      Niekoniecznie. Po fuzji byly darmowe przenosiny. Sa tez eventy z antymateria na pz, ekspedycje. Mozna zdobyc odpowiednia ilosc anty bez wydawania ani zlotowki na gre tylko trzeba byc cierpliwym. A komu sie nie chce zbierac antymaterii to idzie na skroty i kupuje.
    • wampek napisał(a):

Skoro na ciepłych się średnio opłaca, a na zimne pozycje planetę trzeba przenieść jeśli myśli się o rozsądnej ilości pól do zabudowy, to wychodzi na to że na wariant z fuzyjną spojrzą głównie osoby wydające na tą grę konkretną kasę.
      Zaraz że konkretną. Konkretną to wydają Ci co na nowym uni zaraz po starcie mają już dwie kolonie gdy ja jeszcze nie zdążę postawić ekstraktora deuteru :D
      Ale te rozważania to były głównie pod ekonomistów z planetami na pozycji 15 chociaż jak pokazała @Dagusia to da się też to przełożyć na "normalne" planety.
    • Po wprowadzeniu wersji 7.0. przy grze eko będzie bardzo ważna strategia... Ja przeniosłem ostatnio planety na 15 i na obecna chwile uważam, że to był błąd... Mniejsza o czas jaki straciłem na zrobienie fuzyjnej i energetycznej... w tej chwili mam eko 10 x 35/29/31... Wszystkie planety na 15 pozycji... Do ogrzania tego mam fuzyjna na 19 oraz energetyczną 17... Porównując wydobycie deuteru przy moim eko po zmianie planet na 15 pozycje moje wydobycie miesięczne deu wzrosło o 200kk. 50 z tego zjada fuzyjna czyli i tak jest duży plus... Tyle, że przy założeniu, że będę musiał pokryć 83k energii na pełzacze trzeba będzie rozwinąć fuzje + energetyczną... A kosztowo wyjchodzi to 100 razy więcej niż zrobienie satek na pełzacze, grając samym eko mając planety na 7-9 pozycji... Więc przenoszenie na 15 pozycje na nowych uni będzie się opłacać dopiero na bardzo późnych etapach gry... Teraz na dzień dobry na pokrycie pelzaczy potrzebuje 7,5kkk metalu, 3,7kkk krisu i 1.9kk dexu... Biorąc pod uwagę wydobycie w chwili obecnej na poziomie 57kk mety, 18kk krisu 18kk dexu na dobe za przeproszeniem jestem w czarnej d***e... Dla porównania koszt satelit żeby pokryć pełzacze na planetach 7-9 przy moim eko... wystarczyłoby koło 80kk krisu i 20kk dexu. Więc mam wrażenie, że zwłaszcza na nowych uni te zmiany sprowadzą dużo zamieszania
    • KrzysDRJ napisał(a):

euteru przy moim eko po zmianie planet na 15 pozycje moje wydobycie miesięczne deu wzrosło o 200kk. 50 z tego zjada fuzyjna czyli i tak jest duży plus... Tyle, że przy założeniu, że będę musiał pokryć 83k energii na pełzacze trzeba będzie rozwinąć fuzje + energetyczną... A kosztowo wyjchodzi to 100 razy więcej niż zrobienie satek na pełzacze, grając samym eko mając planety na 7-9
      Na ciepłych planetach ( pozycje 1-7) stwierdzam, że satelity. Dalsze planety 7-10 to mix fuzyjna i energetyczna plus poziom dexu. Obrona wiadomo jakąś każdy ma.
    • KrzysDRJ napisał(a):

Po wprowadzeniu wersji 7.0. przy grze eko będzie bardzo ważna strategia... Ja przeniosłem ostatnio planety na 15 i na obecna chwile uważam, że to był błąd... Mniejsza o czas jaki straciłem na zrobienie fuzyjnej i energetycznej... w tej chwili mam eko 10 x 35/29/31... Wszystkie planety na 15 pozycji... Do ogrzania tego mam fuzyjna na 19 oraz energetyczną 17... Porównując wydobycie deuteru przy moim eko po zmianie planet na 15 pozycje moje wydobycie miesięczne deu wzrosło o 200kk. 50 z tego zjada fuzyjna czyli i tak jest duży plus... Tyle, że przy założeniu, że będę musiał pokryć 83k energii na pełzacze trzeba będzie rozwinąć fuzje + energetyczną... A kosztowo wyjchodzi to 100 razy więcej niż zrobienie satek na pełzacze, grając samym eko mając planety na 7-9 pozycji... Więc przenoszenie na 15 pozycje na nowych uni będzie się opłacać dopiero na bardzo późnych etapach gry... Teraz na dzień dobry na pokrycie pelzaczy potrzebuje 7,5kkk metalu, 3,7kkk krisu i 1.9kk dexu... Biorąc pod uwagę wydobycie w chwili obecnej na poziomie 57kk mety, 18kk krisu 18kk dexu na dobe za przeproszeniem jestem w czarnej d***e... Dla porównania koszt satelit żeby pokryć pełzacze na planetach 7-9 przy moim eko... wystarczyłoby koło 80kk krisu i 20kk dexu. Więc mam wrażenie, że zwłaszcza na nowych uni te zmiany sprowadzą dużo zamieszania
      [ciach]

a tak serio, skad ty wziales te liczby??? jakie 7,5kkk mety? jakie 3,7kkk krisu??? O_O

jeden lazik kosztuje 2k meta/kris i 1k dex * 1667 = ‭3 334 000‬ meta/kris i ‭1 667 000‬ * 10 planet = 33kk meta/kris i 16kk dex (wyniki zaokraglone)

wiec jakie miliardy ty tu widzisz???

do tego podciagniecie troche energetycznej i fuzji (masz dosc nisko te dwa parametry) i bedzie cacy chodz radze bardziej skupic sie na energetycznej. wiem ze koszty dexu moga przerazic ale zrekompensuje ci sie to z czasem jak fuzje bedziesz mial zredukowane do np 60% lub mniej i bedzie brala mniej dexu. do tego laziki pieknie ci wynagrodza w zamian za ten prad. policz sobie wedlug twojego wydobycia o ile ci wzrosnie produkcja a potem policz sobie amortyzacje z niej na pokrycie lazikow, fuzji i energetycznej... bedziesz grubo na plus.

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      prowokacje
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• KissOfTheDragoon napisał(a):

KrzysDRJ napisał(a):

Po wprowadzeniu wersji 7.0. przy grze eko będzie bardzo ważna strategia... Ja przeniosłem ostatnio planety na 15 i na obecna chwile uważam, że to był błąd... Mniejsza o czas jaki straciłem na zrobienie fuzyjnej i energetycznej... w tej chwili mam eko 10 x 35/29/31... Wszystkie planety na 15 pozycji... Do ogrzania tego mam fuzyjna na 19 oraz energetyczną 17... Porównując wydobycie deuteru przy moim eko po zmianie planet na 15 pozycje moje wydobycie miesięczne deu wzrosło o 200kk. 50 z tego zjada fuzyjna czyli i tak jest duży plus... Tyle, że przy założeniu, że będę musiał pokryć 83k energii na pełzacze trzeba będzie rozwinąć fuzje + energetyczną... A kosztowo wyjchodzi to 100 razy więcej niż zrobienie satek na pełzacze, grając samym eko mając planety na 7-9 pozycji... Więc przenoszenie na 15 pozycje na nowych uni będzie się opłacać dopiero na bardzo późnych etapach gry... Teraz na dzień dobry na pokrycie pelzaczy potrzebuje 7,5kkk metalu, 3,7kkk krisu i 1.9kk dexu... Biorąc pod uwagę wydobycie w chwili obecnej na poziomie 57kk mety, 18kk krisu 18kk dexu na dobe za przeproszeniem jestem w czarnej d***e... Dla porównania koszt satelit żeby pokryć pełzacze na planetach 7-9 przy moim eko... wystarczyłoby koło 80kk krisu i 20kk dexu. Więc mam wrażenie, że zwłaszcza na nowych uni te zmiany sprowadzą dużo zamieszania
      [ciach]
      a tak serio, skad ty wziales te liczby??? jakie 7,5kkk mety? jakie 3,7kkk krisu??? O_O

jeden lazik kosztuje 2k meta/kris i 1k dex * 1667 = ‭3 334 000‬ meta/kris i ‭1 667 000‬ * 10 planet = 33kk meta/kris i 16kk dex (wyniki zaokraglone)

wiec jakie miliardy ty tu widzisz???

do tego podciagniecie troche energetycznej i fuzji (masz dosc nisko te dwa parametry) i bedzie cacy chodz radze bardziej skupic sie na energetycznej. wiem ze koszty dexu moga przerazic ale zrekompensuje ci sie to z czasem jak fuzje bedziesz mial zredukowane do np 60% lub mniej i bedzie brala mniej dexu. do tego laziki pieknie ci wynagrodza w zamian za ten prad. policz sobie wedlug twojego wydobycia o ile ci wzrosnie produkcja a potem policz sobie amortyzacje z niej na pokrycie lazikow, fuzji i energetycznej... bedziesz grubo na plus.

[ciach]
      A ja radzę nauczyć się czytać ze zrozumieniem... on liczył koszty uzyskania energii, a nie budowy samych pełzaczy
    • KrzysDRJ napisał(a):

35/29/31 + fuzyjna 22 + energetyczna 21

koszt fuzyjna 19 > 22 + energetyczna 17 > 21 :

3.849.960.0003.111.980.0001.556.422.000

Uzyskana energia: 90.720 na 100% lub 80.062 na 90%.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • @wampek chodzby nawet to:

- uprzedzila mnie ciap z obliczeniami ale jak widac nie sa to az takie miliardy jakie podal Krzys
      - nie wyrzacasz tej surki odrazu na hura tylko stopniowo po jednej planecie rozwijasz, a idac tym sposobem po zrobieniu pierwszej zaczyna ci sie liczyc amortyzacja z lazikow. im wiecej planet zrobisz tym bardziej powiekszasz amortyzacje i z czasem laziki sie zwracaj wiec mozna powiedziec ze nie odczuwasz tych kosztow az tak bardzo
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • o rany dalej temat o fuzyjnej
      @KissOfTheDragoon fajnie się Ciebie czyta bo masz pojęcie mam tylko jedno pytanie po co wdajesz się takie rozmowy było to tyle razy wałkowane że nie mogę wyjść z podziwu że dalej to wałkujesz odpuść napisz żeby budowali te satelity na zimnych pozycjach niech klepią ile się da aż w końcu trafi się gracz co po to przyleci bo będzie mu krycha potrzebna :)
      (proszę pamiętać że mowa tu o zimnych planetach żeby zaraz nie trafił się jakiś pro elo gracz z swoją teorią bo ma planetę na 7 pozycji )
      Shadow Company

Atakujemy nie dla tego że jesteśmy silni tylko że przeciwnik prowokuje swą słabością
    • Apofis napisał(a):

ciap napisał(a):

3.849.960.000
      3.111.980.000
      1.556.422.000
      Bardzo duże koszty jak dla flociarza - odpada. dla eko owszem
      Przy takich kosztach to te "bardzo duże" to pojęcie względne. :fsmile:
      U mnie koszty to 9kkk + 9kkk + 4,5kkk ale co zrobić. Trzeba.
      Właśnie wszędzie buduję fuzyjną 23.

@Strzelec84
      Zaknebluj ich, błagam! :E
    • KissOfTheDragoon napisał(a):

@wampek chodzby nawet to:

- uprzedzila mnie ciap z obliczeniami ale jak widac nie sa to az takie miliardy jakie podal Krzys
      - nie wyrzacasz tej surki odrazu na hura tylko stopniowo po jednej planecie rozwijasz, a idac tym sposobem po zrobieniu pierwszej zaczyna ci sie liczyc amortyzacja z lazikow. im wiecej planet zrobisz tym bardziej powiekszasz amortyzacje i z czasem laziki sie zwracaj wiec mozna powiedziec ze nie odczuwasz tych kosztow az tak bardzo
      Tak z ciekawości... masz ty choć jedną planetę na 15 pozycji?
    • KrzysDRJ napisał(a):

Po wprowadzeniu wersji 7.0. przy grze eko będzie bardzo ważna strategia... Ja przeniosłem ostatnio planety na 15 i na obecna chwile uważam, że to był błąd... Mniejsza o czas jaki straciłem na zrobienie fuzyjnej i energetycznej... w tej chwili mam eko 10 x 35/29/31... Wszystkie planety na 15 pozycji... Do ogrzania tego mam fuzyjna na 19 oraz energetyczną 17... Porównując wydobycie deuteru przy moim eko po zmianie planet na 15 pozycje moje wydobycie miesięczne deu wzrosło o 200kk.
      10 planet? Ja zaczynałem zabawę z fuzyjną i energetyczną jak miałem lekko ponad 60kk pkt. Do tego czasu miałem słoneczną na 20-stym i jakieś 1500-2200 satelit ( zależy od temperatury planety). Moim zdaniem trochę za szybko i koszta Cie zjadły ^^.

Apofis napisał(a):

Zależy dla kogo dla ciebie może to nie wiele. Ale dla nie których to jest dużo więc zależy kto jakie ma wydobycie. Ale widać ty nie rozumiesz chyba tego. :D
      A kto powiedział, że Ty musisz od razu mieć 50% z łazików :P? Słabsi gracze będą dochodzili do tego stopniowo, a właśnie starsi gracze co mają już rozwinięte eko na odrobinkę :} wyższym poziomie, to zrobią sobie od razu 50%. Ty zrobisz w pierwszym tygodniu 10% w drugim 20% itd..
    • Strzelec84 napisał(a):

o rany dalej temat o fuzyjnej
      @KissOfTheDragoon fajnie się Ciebie czyta bo masz pojęcie mam tylko jedno pytanie po co wdajesz się takie rozmowy było to tyle razy wałkowane że nie mogę wyjść z podziwu że dalej to wałkujesz odpuść napisz żeby budowali te satelity na zimnych pozycjach niech klepią ile się da aż w końcu trafi się gracz co po to przyleci bo będzie mu krycha potrzebna :)
      (proszę pamiętać że mowa tu o zimnych planetach żeby zaraz nie trafił się jakiś pro elo gracz z swoją teorią bo ma planetę na 7 pozycji )
      dzieki. chyba pierwszy raz slysze taki komplement:) i chyba masz racje ale z moim charakterem ciezko przejsc obojetnie obok idiomow ktore sa zagubione w swiece fantasy:) czlowiek powinien pomagac drugiemu czlowiekowi ;d

wampek napisał(a):

KissOfTheDragoon napisał(a):

@wampek chodzby nawet to:

Tak z ciekawości... masz ty choć jedną planetę na 15 pozycji?
      w sumie to mialem. nawet 4 bo nie zdarzylem przeniesc reszty;p konto oddalem i teraz bawi sie ktos inny wiec niech sie ten ktos teraz martwi. ja zrobilem sobie maly urlop od ogeja i czekam na wejscie siodemeczki:)

a dlaczego pytasz? jesli sie gdzies pomylilem wszelka krytyke przyjme na klate i uchyle czola za poprawienie mnie, jednoczenie uczac sie czegos nowego

Apofis napisał(a):

ciap napisał(a):

rzy takich kosztach to te "bardzo duże" to pojęcie względne.
      U mnie koszty to 9kkk + 9kkk + 4,5kkk ale co zrobić. Trzeba.
      Właśnie wszędzie buduję fuzyjną 23.
      Zależy dla kogo dla ciebie może to nie wiele. Ale dla nie których to jest dużo więc zależy kto jakie ma wydobycie. Ale widać ty nie rozumiesz chyba tego. :D
      wydobycie wydobyciem ale glowna zaleznosc to aktywnosc na koncie. ja mialem marne wydobycie ale farma przebijalem je 10 krotnie

foxopi napisał(a):

10 planet? Ja zaczynałem zabawę z fuzyjną i energetyczną jak miałem lekko ponad 60kk pkt. Do tego czasu miałem słoneczną na 20-stym i jakieś 1500-2200 satelit ( zależy od temperatury planety). Moim zdaniem trochę za szybko i koszta Cie zjadły ^^

ja zaczalem sie przekwalifikowywac majac 8kk pkt:) mozna zaczac to o wiele wczesniej ale jak wspomnialem wyzej najwazniejsza jest aktywnosc. jesli ktos zyje tylko z wydobycia to ciezko jest wtedy przygotowac konto pod fuzje a napewno jest to baaardzo zmludne
      Punish and Enslave

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• Apofis napisał(a):

Gdzie powiedziałam że to niewiele? To ponad 1,5 miesięczne moje eko. To mało? 0_o

foxopi napisał(a):

A kto powiedział, że Ty musisz od razu mieć 50% z łazików :P? Słabsi gracze będą dochodzili do tego stopniowo, a właśnie starsi gracze co mają już rozwinięte eko na odrobinkę :} wyższym poziomie, to zrobią sobie od razu 50%. Ty zrobisz w pierwszym tygodniu 10% w drugim 20% itd..
      Albo zrobić jak np. ja - już przygotowac planety. Wtedy wchodzimy zaraz z 50%.

Nawet z dobrym eko (mam jakieś top20 światowego) bez zapasów nie zrobi się tego w tydzień...

Każdy ponosi koszta. Skończcie marudzić... :P
    • ciap napisał(a):

Albo zrobić jak np. ja - już przygotowac planety. Wtedy wchodzimy zaraz z 50%.
      Nawet z dobrym eko (mam jakieś top20 światowego) bez zapasów nie zrobi się tego w tydzień...
      No mam po 8-26k energii na planetkach :E przy energetycznej 20 i fuzyjnych 14-21 ( zależnie od planet, bo nie wszystkie mają 15-stą pozycję.) Coś tam mógłbym o tym pomyśleć, ale to duże wydatki, tu podnieść energetyczną, tu 13x? fuzyjna, ba do tego obrona.

Ciężko to wytłumaczyć, ale czy z tymi łazikami to nie lepiej robić coś w stylu amortyzacji biorąc pod uwagę koszty energii? Czyli budować je po prostu stopniowo? Eko mam 41/33/37-38

@ciap liczę, że mi to ładnie wytłumaczysz :thumbsup:
    • wampek napisał(a):

@KissOfTheDragoon to ja jestem ciekaw jak udało się Tobie wstawić tą energetyczną, która to miała się badać dwa tygodnie... a pisałeś o tym wczoraj, lub przedwczoraj

akurat tu odp jest prosta bo badanie wlaczylem we wtorek, konto oddalem chyba w czwartek a w piatek chyba tak jak mowisz napisalem na forum ten notice wiec ciekawa kompilacja wyszla;d
      Punish and Enslave

• ciap napisał(a):

KrzysDRJ napisał(a):

35/29/31 + fuzyjna 22 + energetyczna 21

3.849.960.0003.111.980.0001.556.422.000

Uzyskana energia: 90.720 na 100% lub 80.062 na 90%.
      Mój błąd zostawiłem w kalkulatorze fuzje 23
    • A co do wyliczeń Ciap... choć rozumiem podejście to pod względem czysto matematycznym satelity zawsze będą korzystniejsze od fuzyjnej z prostego powodu. Ich przyrost ogranicza tylko funkcja stała o pochodnej całkowitej(w końcu zależy ona tylko od aktualnego stanu eko)... natomiast koszty fuzyjnej liczyć już należy z funkcji dążącej do nieskończoności (dochodzi zmienna czasu). Taka funkcja zawsze jest większa od stałej... podstawy matematyki i informatyki, tyle teorii. W praktyce wszystko zależy od dodatkowych zmiennych indywidualnych dla serwera i osobowości gracza oraz jak długo zamierza się prowadzić konto. Potęgę fuzyjnej widać dopiero po dwóch latach gry? Ile osób tyle wytrzymuje? 5%?Jest to droga dla pasjonatów... nie dla mas.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez wampek ().

• wampek napisał(a):

@ciap obrona podobnie jak satelity ograniczone są przez wielkość eko (istnieje granica)... przy fuzyjnej nadal tej granicy nie ma (funkcja dążąca do nieskończoności).
      ale poniekad koszty sa podobne. albo wrzucasz satki + obrona albo to samo mozesz wrzucic w fuzje i energetyka. decydujacym aspektem sa tylko to na jakiej pozycji masz planety, "strategii" gry jaka chcesz prowadzic czy chec spokojnej gry itp. reszta czyli np uni czy sasiedzi to sprawa drugorzedna

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      komentarz do usunietego posta mniam
      Punish and Enslave

• ciap napisał(a):

@wampek
      Satelity to też koszt obrony
      Mając 1667 pełzaczy koszt obrony nie jest tak wysoki jak koszty fuzyjnej plus energetyczna i lvl dexu. Jedno i drugie ma wady i zalety. Budując satelity koszt jest dużo niższy mały wręcz + obrona, ale utrata części obrony i satelit podczas ataku to ryzyko. Natomiast przy fuzyjnej mamy ogromne koszty, które dają spokój z atakami . Kwestia indywidualna. :D