Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Elkanen napisał(a):

Na jakim speed eko to liczysz? Teraz mamy standard x6-x7?
      Speed x7

x7 - 17 serwerów
      x6 - 4 serwery

Ale pod względem proporcji nie ma to znaczenia jakie speed. :)
      Bo eko i zjadanie dexu w fuzyjnej rośnie z speed eko.

Apofis napisał(a):

ciap napisał(a):

rzy mniejszych lvl również wydobycie na kopalnie jest większe niż zjada fuzyjna...
      Ale 80 000 energii do pełzaczy to nie wystarczy podnieść 1 lvl dexu i postawić fuzyjnej na 22 :P jakiś pomysł ?
      Więcej energii to więcej satelit = więcej obrony więc nadal mamy wybór:

obrona + satelity vs fuzyjna + eko

Apofis napisał(a):

Racja, energetyczna dużo bardzo dużo daje dzięki za radę.
      Naprodukowałam się a podziękowałeś komuś kto Ci powiedział że zbudujesz +1 lv więcej fuzyjnej. :E
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Elkanen napisał(a):

ciap napisał(a):

Ale pod względem proporcji nie ma to znaczenia jakie speed.
      Bo eko i zjadanie dexu w fuzyjnej rośnie z speed eko.
      Jednak jestem zdania jak juz napisal @Apofis ze fuzyjna jest oplacalna dopiero w pozniejszym etapie gry kiedy dex juz jest dosyc mocno rozbudowany. W przeciwnym razie tylko sie traci wiecej niz zyskuje.
      Wyliczenia z jednego posty wyżej > Nadchodzi nowe - dyskusja pokazują że poniżej 38 lvl również się nie traci.

Wiele osób pisze do mnie "jesteś tępa bo budujesz fuzyjną one zjadają dex, wolę obronę i satelity bo satelity zbuduję raz i potem sam zysk mam bo Ty ciągle tracisz dex".

Podałam wyliczenia dla małego lvl, podałam da dużego lvl - tu i tu nie ma straty.
      Podałam konkretne wartości kopalni, temperatury i badań żeby było jasne skąd każda wartość się wzięła. :fsmile:

@nowynick
      Można zbudować dowolną kopalnie. Będzie więcej metalu i mniej dexu. Wyjdzie na zero. :fsmile:
    • ciap napisał(a):

Apofis napisał(a):

Racja, energetyczna dużo bardzo dużo daje dzięki za radę.
      Naprodukowałam się a podziękowałeś komuś kto Ci powiedział że zbudujesz +1 lv więcej fuzyjnej. :E
      Nie rozumim, każde rozwiązanie jest dobre w określonej sytuacji.. Energetyczna zawsze powinna być brana pod uwagę z uwzględnieniem astro i liczby planet. Fuzyjną zawsze można skręcić :D
      No i też się naprodukowałem!

Odnośnie proporcji żeby offtopa nie robić to powiem że tak. eko 42/35/40 ( w trakcie mocnego podbijania :D) x 14 ( 15dojdzie po patchu bo astro jest, ale warto mieć troszkę większą skoro można). Energetyczna 23; Fuzja 22.
      Na dziś fuzyjne skręcone na 40%, w zasadzie stać mnie(jeśli chodzi o prąd) na maksymalną liczbę crawlerów oraz wydanie jeszcze 20k energi na eko.
      A jeśli chodzi o kolejną scieżkę? Fuzyjna na 23 brzmi jeszcze całkiem nie głupio, ale później pewnie wejdzie energetyczna. Trzeba znaleźć umiar bo mimo wszystko- stare 15nastki nie obfitują w 300+ pól :)
    • No przecież właśnie o tym jest ta rozmowa człowieku. :E

Tobie może i się opłaca, mi nie. Czy nie można mieć dwóch odmiennych zdań ? Zrób sobie po swojemu na satelitach, ja zrobię na fuzyjnej. Dla mnie głównym argumentem za fuzyjną jest fakt że trzeba będzie zostawić powiedzmy 4k MT do farmingu na planecie 1667 pełzaczy, około 500dt do zwózki i jeszcze 20k satelit + wydobycie i urobek z farmingu ? O_O
      Moim zdaniem, na moim uniwersum to nie ma racji bytu. Na Twoim może i tak, ja zaś zrobię pod siebie.
      ST- 88368% 8-)
    • co do fuzyjnej to też nie byłem przekonany ale całkiem neidawno przekonali mnie sojusznicy na Europie i opłaca się tak grać co zresztą widać na uniach wśród graczy ekowych przenoszących planety na poz15
      Wolność własność sprawiedliwość czerwonym śmierć

miejscem obecnej socjalistycznej "klasy" politycznej jest więzienie
    • sta111siu napisał(a):

co do fuzyjnej to też nie byłem przekonany ale całkiem neidawno przekonali mnie sojusznicy na Europie i opłaca się tak grać co zresztą widać na uniach wśród graczy ekowych przenoszących planety na poz15
      Pisalem to juz wczesniej, podawalem screeny ale widze, ze czytacie wyrywkowo, co pasuje. Fuzyjka oplacalna jest i moze byc bez satek na cieplych planetach na tych 15 pozycjach gdzie masz mala temperature na minusie. Jesli sie przeniesiesz na 15 pozycje ale bedziesz mial duza temperature na minusie to fuzyjna Ci nie pociagnie na tyle bys mial wystarczajaco energii na planecie a wtedy musisz ladowac sure dodatkowo w energetyczna i fuzyjna a to sa koszty w miliardach.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Elkanen ().

• ja nie inwestuję tak bardzo pieniędzy na ogame więc nie przenoszę planet - choć mam konta które mają sporo darmowych przenosin - ja kolonizują się najczęściej na pozycji 11 i tam szybko licząc opłacalne jest budowanie fuzyjnej a że ostatnio to gram już prawie tylko eko więc wiem jak to jest z budową bunkrów które buduje tylko dla osłony surowców bowiem nie trzymam żadnych dtków na planetach a te nowe statki zastąpią tylko obecne satki które powoli będą znikać z moich ekowych kont
      Wolność własność sprawiedliwość czerwonym śmierć

miejscem obecnej socjalistycznej "klasy" politycznej jest więzienie
    • Wiem, ze masz duzy staz w ogame. Ale nie polegajcie w pelni na wyliczeniach ciap :) ja pisze to co widze z aktywnej gry plus farmingow. Ide w gore szybciej niz inni co widzi kazdy. Wiec cos chyba robie dobrze skoro mam konto jakie mam? Gdybym odpuscil takie glupoty dla gornika jak teleportery, falangii, i inne przydatne budynki dla flociarza to cholera wie gdzie bym dzis byl w eko. Ale na takich wlasnie drobiazgach najwiecej czasu ucieka. Buduje konto od dupy strony mozna powiedziec. Najpierw najdrobniejsze szczegoly a dopiero potem konkrety. Widac to chociaz po tym jak jestem w tyle z badaniami.
    • @Elkanen

Ad1. Są ludzie którzy na serwerze mają tyle satelit co Ty i mają bunkry jak Ty.

Ad2. Bunkry o których mówisz były taką małą obroną gdy nie chce mi się zwozić surowców to wydaję na obronę - czyli dość często. :E
      Avi wleciała na miliard metalu którego tam nie powinno być, ktoś pomylił kordy. Komandora nie mam a nie mam zwyczaju klikać po wszystkich planetach co się dzieje. Nawet nie zauważyłam że mam tam jakieś surowce. W wiadomości tez nie mam zwyczaju wchodzić, jak nie muszę, ponieważ ładują mi się ok 2-3 min. W czasie oczekiwania zapomnę że czekam na wiadomości i kliknę gdzie indziej wtedy wyskakuje błąd.

Elkanen napisał(a):

Dalej bede sie utwierdzal w przekonaniu, ze lepiej na tym wyjde i taniej mnie to wyniesie postawic 20k satek niz badac energetyczna i budowac fuzyjna powyzej 20 poziomu. I tego nikt mi nie wmowi, ze sie nie oplaca.
      I na tym całą dyskusję można zakończyć.

Ty się upierasz że opłaca się satelity.

Ja dałam wyliczenia na to że fuzyjna bardziej się opłaca. Konkretne wyliczenia z takimi danymi jak poziomy metalu, kryształ, deuteru, badań i fuzyjnej. Nie jest to "tak mi się wydaje" a konkretne przypadki pokazujące że na fuzyjnej można wyjść na plus. Dla słabego i mocnego eko, bez różnicy > nadmiar obrony pod satelity lepiej wydać na fuzyjną + eko i czerpać zyski z większego eko. :fsmile:

Proszę nie mylić "każdy gra jak chce" z "co się opłaca bardziej". Każdy grać może jak chce ale opłacalność to matematyka i z tym ciężko dyskutować. :fsmile:

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      offtop
    • Elkanen napisał(a):

Wnioski wychodza same ile daja satelity i jaki jest ich koszt w porownaniu do kosztow fuzyjnej i energetycznej.

tylko spojrz na to ze w przeliczniku meta i kris wladowany w obrone na dex jestes na minus i to ostro. dodatkowo koszt budowy satelit (w sumie najmniejszy problem ale jest). poza tym satelity i obrone zawsze ktos moze ci dojechac wiec jest to inwestycja ktora mozesz stracic bezpowrotnie. dodatkowo brak uczucia spokojnej gry. niech ktos cie teraz jeszcze kilka razy dojedzie a ty to kilka razy odbudujesz... koszty wzrastaja do takiego rzedu ze spokojnie i energetyczna postawisz i fuzyjne i jeszcze ci zostanie:)

mowisz ze wchodzisz na konto co kilka dni. moze to uwarunkowane jest z braku czasu na gre- nie wnikam. tu jest JEDYNY logiczny argument dla twojej teorii chodz mimo wszystko to tez mozna latwo obalic bo nawet gdybys nie mial tylu satek, nie musialbys takiego bunkra stawiac a co za tym idzie nie musisz marnowac tyle surki.

bedac w opozycji przedstawie ci ciekawostke. kiedy ty wtapiasz surke w "cos" co mozna stracic bezpowrotnie ja wole wydac surke w energetyczna i fuzje. dlaczego?
      1) nikt mi tego nie zniszczy chyba ze sam sobie planete skasuje lub konto
      2) mozna by powiedziec ze badan nie rozwijasz osobno dla kazdej planety. wiec koszt energetycznej jest dzielony na wszystkie twoje planety. jedyne za co placisz to fuzja bo musisz ja postawic na kazdej planecie
      3) spie spokojnie. nawet w razie wlotu trace tylko troche obrony i 1k mt wiec... z nocki sie odbuduje, a prad jak byl tak jest, gdzie ty po ataku zanim sie zalogujesz jestes stratny o surke ktora moglbys teoretycznie wykopac gdybys ten prad mial bo przeciez gra ci automatycznie nie zalaczy fuzji do odp poboru pradu zeby go wyrownac

PODSUMOWUJAC

twoja ideologia:
      - wtopiles surke w nadprogramowa obrone do ochrony satelit (napewno na kazdej planecie)
      - wtopiles surke w satki (rowniez na kazdej planecie)
      - istnieje ryzyko (moze i nie jest ono wysoce realne ale jest) wjazdu i zaorania cie- tracisz... wiele:)
      - tak pitolisz o satkach itp a sam masz energetyczna na 20(?) + fuzyjne, nie chce mi sie szukac tego- wychodzi wiec na to ze kroki powyzej sa zrobione totalnie bezsensownie i jest to latwa strata surki w przypadku wlotu

VS

moja:
      - jednorazowy koszt badania energetycznej DZIELONY na wszystkie planety- nie tylko na jedna jak to tobie sie wydaje (nie do zniszczenia podczas ataku) - obaj ponieslismy te koszty wiec sa one nieuniknione
      - budowa fuzyjnych na planetach ktore wybudowalem za surke ktora ty wtopiles w budowe obrony i jeszcze mi zostalo:)
      - spie spokojnie, a nawet w razie wlotu kopalnie jada pelna para co wystarczy na odbudowe- straty niewielkie

moje fuzje zzeraja lacznie 558288 dexu na dobe. w porownaniu do surki w ktora utopiles w przeliczeniu na dex mam moze na oko pol roku darmowej energii (strzelam, byc moze z duzym rozmachem. serio nie chce mi sie liczyc bo sklep mi zamykaja xD)

robisz z siebie pro elo gornika a tak naprawde mamy z ciebie tylko beke na tym forum. wymyslasz jakies teorie dziwne i zamiast wnosic cos do tematu wychodzi tylko pajacowanie. szkoda mi tylko tych idlakow ktore tak gwalcisz tylko po to zeby wywalic surke w bloto... elo

chyba czas zrobic konto na twoim serwerze:p
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• Elkanen napisał(a):

sta111siu napisał(a):

co do fuzyjnej to też nie byłem przekonany ale całkiem neidawno przekonali mnie sojusznicy na Europie i opłaca się tak grać co zresztą widać na uniach wśród graczy ekowych przenoszących planety na poz15
      Pisalem to juz wczesniej, podawalem screeny ale widze, ze czytacie wyrywkowo, co pasuje. Fuzyjka oplacalna jest i moze byc bez satek na cieplych planetach na tych 15 pozycjach gdzie masz mala temperature na minusie. Jesli sie przeniesiesz na 15 pozycje ale bedziesz mial duza temperature na minusie to fuzyjna Ci nie pociagnie na tyle bys mial wystarczajaco energii na planecie a wtedy musisz ladowac sure dodatkowo w energetyczna i fuzyjna a to sa koszty w miliardach.
      Niestety Twoja teoria została obalona w praktyce, przynajmniej na Taurusie. Dlaczego?

Ponieważ Technologia Energetyczna połączona z Elektrownią Fuzyjną bez względu na temperaturę panującą na planecie wytwarza tyle samo energii więc wprowadzasz ludzi w błąd. ;)

Temperatura planety ma wpływ tylko na Satelity Słoneczne i Elektrownie Słoneczną. :)
      "Amor Patriae Nostra Lex"
    • Sobieski napisał(a):

Niestety Twoja teoria została obalona w praktyce, przynajmniej na Taurusie. Dlaczego?
      Ponieważ Technologia Energetyczna połączona z Elektrownią Fuzyjną bez względu na temperaturę panującą na planecie wytwarza tyle samo energii więc wprowadzasz ludzi w błąd. ;)

Temperatura planety ma wpływ tylko na Satelity Słoneczne i Elektrownie Słoneczną. :)
      i Ekstraktor Dexu
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • Sobieski napisał(a):

Elkanen napisał(a):

sta111siu napisał(a):

Na elektrownie słoneczną?
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Czytam i nie wierze :) Może niech każdy gra jak chce? Co jednemu do tego jak gra drugi? Załóżcie sobie osobny temat do kłótni, bo przychodzę tu poczytać o zmianach, które się zbliżają, a nie o tym kto kiedy zwozi ile surki czy też ile ma satelit na planecie.

Na wyliczenia @ciap też bym nie narzekał, doszła daleko jeśli chodzi o 'statystyki'. Samo to, że chce się jej to liczyć dla takich egoistów co to szukają zaczepki na forum. No ale to też na inny temat się nadaje.
    • foxopi napisał(a):

bo przychodzę tu poczytać o zmianach, które się zbliżają, a nie o tym kto kiedy zwozi ile surki czy też ile ma satelit na planecie.
      O zmianach już wszystko zostało chyba napisane teraz rozwiązywane są problemy jak ugryźć zmiany np. kwestię energii potrzebnej do +50% eko. :fgrin:
    • sta111siu napisał(a):

ciap z dwa poziomy el fuzyjnej powinny wystarczyć na te crawlery czy jak im tam
      wszystko zalezy od tego jak bardzo masz energeryka podniesionego (o ile ciagniesz na fuzyjnych a nie na satkach). na laziki potrzebujesz 83350k energii do ich pelnego 50% boosta wydobycia. dalej policz sobie sam ile czego co i jak

ale podpowostatnio mialem mala rozkmine co zrobic zeby bylo bardziej oplacalne. albo energetyczna na 20 albo fuzyjna z 20 na 23 (tyle fuzji moglem zbudowac za surowce wrzucone w energetyka)

wyszlo ze budujac 3 fuzyjne da mi to wiecej energii niz 1 lvl energetycznej

ALE

wrzucilem energetyczna i niech sie bada (prawie 2 tyg... ;/ i ze drozsza to dluzej na nia zbieralem) a na fuzyjne sobie najwyzej w tym czasie easy nafarmie, tyle ze jeszcze mi niepotrzebne tak bardz;p poki co wyrownuje sobie wszelkie cyferki i przygotowywuje konto pod wersje 7.0 zeby ruszyc z kopytka:)

takze stasiu wszystko zalezne jest od okolicznosci i zapotrzebowania
      Punish and Enslave

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• KissOfTheDragoon napisał(a):

ale podpowostatnio mialem mala rozkmine co zrobic zeby bylo bardziej oplacalne. albo energetyczna na 20 albo fuzyjna z 20 na 23 (tyle fuzji moglem zbudowac za surowce wrzucone w energetyka)

wyszlo ze budujac 3 fuzyjne da mi to wiecej energii niz 1 lvl energetyczne

To ile ty masz tych planet? 3?

Dla konta eko , licząc od tech energetyczna 20 , fuzja 20 - zawsze wychodzi tak, że podniesienie energetycznej jest tańsze niż podniesienie o jeden poziom fuzyjnych (na każdej planecie). Małym problemem jest tylko czas - fuzyjne budujesz w kilka godzin, a badanie - miesiąc.

Nie chce mi się szukać kosztów, aby ci pokazać, że coś poknociłeś - bo fuzyjna lvl 23 to na jednej planecie kosztuje podobnie, jak tech energetyczna działająca na wszystkie planety. Zaraz wpadnie ciapka ze statami - ale zazwyczaj robisz tak - najpierw energetyczna 20, fuzje 20 -) potem podnosisz badanie o jeden poziom, następnie fuzje o jeden poziom, potem znów badanie, znów fuzje. Najlepiej, jak poziom energetycznej jest o 1-2 większy niż fuzji (bo tak taniej wychodzi). A od poziomu 20 - podniesienie tech energetycznej czy fuzji - daje podobne przyrosty energii.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

To ile ty masz tych planet? 3?

Dla konta eko , licząc od tech energetyczna 20 , fuzja 20 - zawsze wychodzi tak, że podniesienie energetycznej jest tańsze niż podniesienie o jeden poziom fuzyjnych (na każdej planecie). Małym problemem jest tylko czas - fuzyjne budujesz w kilka godzin, a badanie - miesiąc.

Nie chce mi się szukać kosztów, aby ci pokazać, że coś poknociłeś - bo fuzyjna lvl 23 to na jednej planecie kosztuje podobnie, jak tech energetyczna działająca na wszystkie planety.
      nie. koszty liczylem na jednej planecie. gdybym mial byc dokladniejszy rozdzielilbym te koszty na wszystkie planety ale nie jest mi to narazie potrzebne. rozwijam poki co jedna planete. nie jestem ekowcem- tylko "chwilowo" gram eko z braku czasu. po wejsciu patcha wracam do starej profesji oblatywacza wszystkiego i wszystkich:D

czas oczekiwania poswiecam na rozwiniecie troche konta bo mam spore braki;p
      Punish and Enslave

• ciap napisał(a):

Naprodukowałam się a podziękowałeś komuś kto Ci powiedział że zbudujesz +1 lv więcej fuzyjnej.
      Oczywiście dziękuje Tobie :P
      no ale energetyczna jest konieczna do podniesienia plus satelity plus jeden poziom dexu albo 2 na fuzyjną
      to ułatwi energię na pełzacze.

Ale fuzyjna tania nie jest od 20lvl więc nie na każdej planecie i na ciepłych planetach powyżej 20 odpada.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Apofis ().

• Bearded napisał(a):

ale zaraz rozczarowanie - znowu te same rozważania o fuzyjnej i wyzywanie od głupków.
      :fsad:

Czarna Owca napisał(a):

400% znalezisk na ekspedycji vs 25% większym wydobyciem Górnika --> różnica 5.6kk jednostek deuteru na korzyść Górnika i to przy bardzo małej aktywności

Odkrywca: licząc zysk po 3/2/1, 577k jednostek deuteru na ekspedycje, x35 ekspedycji dziennie daje 20.2kk jednostek deuteru dziennie, przy dość aktywnej grze

Górnik: na Fenrirze mam eko 12x40/33/36-37, 25% dziennego wydobycia bazowego liczonego po 3/2/1 to 25.8kk jednostek deuteru dziennie, przy braku aktywności
      Jak ktoś nie kupuje antymaterii to zdobędzie anty na geologa wtedy różnica będzie 15%.

Dla jakiego eko 15% to 22,2kk dexu...
      42/33/38 x14, plazma 19, temp -110 = 22,7kk
      43/34/40 x14, plazma 19, temp 60 = 22,4kk

:fsmile:
    • ciap napisał(a):

Można zbudować dowolną kopalnie. Będzie więcej metalu i mniej dexu. Wyjdzie na zero.
      Takie pytanie skoro taka dobra jesteś :D jeśli z satelity jest energii 32 to lepiej zrobić 83000 energii z samych satelit czy postawić od 0 lvl fuzyjną? :D Co się bardziej opłaca. Do tego dochodzi podniesienie lvl deuteru na planetach plus energetyczna kilka poziomów do 18? :D bo mnie to jakoś satelity prościej wychodzą 2600 satelit a suma na planecie nie przekracza 3500 satelit razem. :D
    • Apofis napisał(a):

Takie pytanie skoro taka dobra jesteś
      Bez szyderstwa proszę. :fsmile:

Apofis napisał(a):

jeśli z satelity jest energii 32 to lepiej zrobić 83000 energii z samych satelit czy postawić od 0 lvl fuzyjną?
      Dyskusja wyżej była o zimnych planetach i wyżej wspomniałam (o ile Ruda nie skasowała) że na ciepłych niekoniecznie się opłaca. Wszystko zależy od tego jakich ktoś ma sąsiadów i ile obrony. Rozwiązanie o którym mówię polega na budowie dodatkowego lvl kopalni kosztem obrony. Jeżeli satelit jest mało to nie potrzeba obrony za którą zbudujesz dodatkowy lvl.