Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Apofis napisał(a):

Jest zmiana żniwiarz nie ma dział przeciwko pancernikom. Tez tak macie?

Otrzymałem kilka wyjaśnień dlaczego wycofano SD przeciwko pancernikom oraz zwiększono zużycie deuteru przez sam statek.
      Przed wspomnianą zmianą, Żniwiarz był statkiem o wiele lepszym w porównaniu z innymi statkami i ich kosztami, mimo porównywania wyłącznie siły bojowej (czyli właśnie SD).
      Teraz stanie się on statkiem taktycznym ze względu na swoją funkcję zbierania PZ, bez eliminowania przydatności pozostałych statków.
      Zatem Żniwiarza można wykorzystać do dużych walk ze sporymi własnymi stratami, walkach po zniszczeniu księżyców jeśli jest wystarczająco czasu, to samo tyczy się obrony po zniszczeniu księżyca, jako wsparcie dla niszczycieli / bombowców.

Zalety jakie widzą projektanci to przydatność w początkowej fazie gry, wykorzystanie żniwiarza zależy nie tylko od rozmiaru floty ale też od sytuacji / wiedzy o wrogu, nie musimy zmieniać balansu pozostałych statków, aby pasowały do nowych, unikamy ryzyka zastąpienia starych statków wyłącznie nowym.
      Żniwiarz nie będzie statkiem typu wszystko-w-jednym, tylko będzie wykorzystywany w konkretnych sytuacjach.
    • Art napisał(a):

Apofis napisał(a):

Jest zmiana żniwiarz nie ma dział przeciwko pancernikom. Tez tak macie?

Otrzymałem kilka wyjaśnień dlaczego wycofano SD przeciwko pancernikom oraz zwiększono zużycie deuteru przez sam statek.Przed wspomnianą zmianą, Żniwiarz był statkiem o wiele lepszym w porównaniu z innymi statkami i ich kosztami, mimo porównywania wyłącznie siły bojowej (czyli właśnie SD).
      Teraz stanie się on statkiem taktycznym ze względu na swoją funkcję zbierania PZ, bez eliminowania przydatności pozostałych statków.
      Zatem Żniwiarza można wykorzystać do dużych walk ze sporymi własnymi stratami, walkach po zniszczeniu księżyców jeśli jest wystarczająco czasu, to samo tyczy się obrony po zniszczeniu księżyca, jako wsparcie dla niszczycieli / bombowców.

Zalety jakie widzą projektanci to przydatność w początkowej fazie gry, wykorzystanie żniwiarza zależy nie tylko od rozmiaru floty ale też od sytuacji / wiedzy o wrogu, nie musimy zmieniać balansu pozostałych statków, aby pasowały do nowych, unikamy ryzyka zastąpienia starych statków wyłącznie nowym.
      Żniwiarz nie będzie statkiem typu wszystko-w-jednym, tylko będzie wykorzystywany w konkretnych sytuacjach.
      Tak też to widziałem i napisałem wcześniej, żeby nie wyeliminować chociażby pancerników i przede wszystkim Niszczycieli. Używany do obrony to też napisałem ale mogli by mu dać jakieś fajne SD przeciw obronie jak ma nisczara. :D
    • @Art "Zalety jakie widzą projektanci" :E
      Ci sami projektanci, którzy chcą nam dać +25% przyspieszenia wartości bazowej, które to przyspieszenie będzie mniejsze od jednego poziomu napędu? xD

Obecnie niepodzielnym królem większości RW jest pancernik. Rozumiem, że SD w wysokości 7 przeciwko Pancernikowi była zbyt duża, ale serio chociaż 2 mogli zostawić...
      Działa przeciwko Bombowcom są zbędne, bo nikt tych bombowców nie ma i mimo ich ulepszenia w najnowszej aktualizacji, dalej nikt ich mieć nie będzie: lata z prędkością jednostki ciężkiej, ale wytrzymałość ma jednostki lekkiej - dalej nikt nie wyśle bombowców na żaden bunkier, bo nawet mając SD do plazm, spadnie ich nieporównywalnie więcej niż proporcjonalna ilość czegokolwiek innego. A ponoć miał być to statek do koszenia obrony :)
      Zatem dla bombowca są tylko dwie możliwe dobre zmiany:
      1 Przyspieszyć go do prędkości pomiędzy LM a KR
      2. Wzmocnić pancerz i osłony do poziomu Niszczarek
      Wtedy i tylko wtedy używanie bombowców będzie miało jakikolwiek sens.

No ale rozumiem, że jakiekolwiek argumenty graczy nie mają większego celu, bo projektanci mają swoją wizję... I bardzo dobrze! Potrzebujemy w grze nowości pokroju Kryjówek oraz Depozytu Sojuszniczego... Tak trzymać, projektanci! :D
    • Starrk napisał(a):

Działa przeciwko Bombowcom są zbędne, bo nikt tych bombowców nie ma i mimo ich ulepszenia w najnowszej aktualizacji, dalej nikt ich mieć nie będzie
      To samo pisałem wcześniej.

Starrk napisał(a):

Zatem dla bombowca są tylko dwie możliwe dobre zmiany:
      1 Przyspieszyć go do prędkości pomiędzy LM a KR
      2. Wzmocnić pancerz i osłony do poziomu Niszczarek
      Wtedy i tylko wtedy używanie bombowców będzie miało jakikolwiek sens.
      Wzmocnienie bombowców w pancerzu bo siła powłoki jest taka sama jak w niszczycielu. .Przy starciu bombo traci się więcej niż niszczar

A żniwiarzom też by się przydały jakieś działa SD na obronę jak ma nisczara.

Bombowce mają widzę zmniejszone zużycie paliwa 700.

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Apofis ().

• Starrk napisał(a):

Rozumiem, że SD w wysokości 7 przeciwko Pancernikowi była zbyt duża, ale serio chociaż 2 mogli zostawić...
      sytuacja wciąż jest otwarta, opinię podałem wyżej, dlatego bądźmy dobrej myśli.

Starrk napisał(a):

bo nikt tych bombowców nie ma i mimo ich ulepszenia w najnowszej aktualizacji, dalej nikt ich mieć nie będzie
      Jeśli zmiany wejdą do gry, poprosiłem o ponowną ewaluację użycia jednostki w walkach na wszystkich serwerach. Jeśli bombowiec wciąż będzie nieatrakcyjny, to dalsze zmiany są wciąż możliwe.

Apofis napisał(a):

A żniwiarzom też by się przydały jakieś działa SD na obronę jak ma nisczara.
      Zaproponowałem to samo.
    • Art napisał(a):

Starrk napisał(a):

Rozumiem, że SD w wysokości 7 przeciwko Pancernikowi była zbyt duża, ale serio chociaż 2 mogli zostawić...
      sytuacja wciąż jest otwarta, opinię podałem wyżej, dlatego bądźmy dobrej myśli

Bądźmy dobrej myśli, że sytuacja się utrzyma i nowy 'uber'-statek będzie 'uber'-niepotrzebny.
      Choć nie ukrywam pomysł z SD do krążka był interesujący.

Osobiście śmieszą mnie dywagację na temat najbardziej nieatrakcyjnego statku w grze jakim jest bombka. Co zostało/nie zrobione ws. ciężkiego myśliwca?

Czy ktokolwiek dostrzega problem zwiększonego wydobycia?
      Dla przykładu Libra, średni farming 3,5 mld (*). Zysk po zmianach 5,25 mld (*). Użył bym nazwy innej gry opartej o silnik ogame. Tym się właśnie staje ogame.

Zwykła matrioszka. Więcej sury. Więcej statków. Więcej problemów z przestarzałym silnikiem. Kilka miesięcy temu wielka drama, bo pl1 zlagował młodego. Stron tysiące. Działań brak.

Według mnie bonus do wydobycia tak, ale nie 50 % (przy maksymalnych wartościach). A jeśli ekonom dostaje taki steryd, to daj go też lotnikowi w postaci np. zwiększonej prędkości statków, a nie bonusu nazywając go przyśpieszoną flotą. Czysta manipulacja.

Klasa zbieracza powinna się nazywać cygan.

Innymi słowy KUPA zmian się szykuje.
    • asherl napisał(a):

Art napisał(a):

Starrk napisał(a):

sytuacja wciąż jest otwarta, opinię podałem wyżej, dlatego bądźmy dobrej myśli
      Bądźmy dobrej myśli, że sytuacja się utrzyma i nowy 'uber'-statek będzie 'uber'-niepotrzebny.
      Choć nie ukrywam pomysł z SD do krążka był interesujący.

Osobiście śmieszą mnie dywagację na temat najbardziej nieatrakcyjnego statku w grze jakim jest bombka. Co zostało/nie zrobione ws. ciężkiego myśliwca?

Czy ktokolwiek dostrzega problem zwiększonego wydobycia?
      Dla przykładu Libra, średni farming 3,5 mld (*). Zysk po zmianach 5,25 mld (*). Użył bym nazwy innej gry opartej o silnik ogame. Tym się właśnie staje ogame.

Zwykła matrioszka. Więcej sury. Więcej statków. Więcej problemów z przestarzałym silnikiem. Kilka miesięcy temu wielka drama, bo pl1 zlagował młodego. Stron tysiące. Działań brak.

Według mnie bonus do wydobycia tak, ale nie 50 % (przy maksymalnych wartościach). A jeśli ekonom dostaje taki steryd, to daj go też lotnikowi w postaci np. zwiększonej prędkości statków, a nie bonusu nazywając go przyśpieszoną flotą. Czysta manipulacja.

Klasa zbieracza powinna się nazywać cygan.

Innymi słowy KUPA zmian się szykuje.
      wybacz ale na kogo chcesz latać na serwerach gdzie wieje nudą i brakiem graczy ?

Pamiętam ogame z roku 2006, wtedy po otwarciu nowego serwera szybko się biegło do kompa zarejestrować bo zaraz po starcie serwer nie mieścił ludzi i nie można było się zarejestrować. Ludzie puste konta z zeroma punktami oddawali - na takie był nawet popyt :) - chciałbym, żeby te czasy wróciły. Bo teraz nawet nie ma co wracać do tej gry niestety...
      Według mnie jedyna opcja ratunku, to stworzyć wersję mobilną, aby można było pobrać gre na telefon z google play, dzięki temu rozwiązaniu na pewno przybyłoby graczy na serwery - bynajmniej nowe.
      Szukać nowych graczy jedynie na przeglądarke niestety mija się z celem w obecnych czasach.

thecrims na przykład tak samo upadło, plemiona też miały ten problem, do czasu aż pojawiła się apka na smartfony...

chyba że, gf jest na tyle ograniczone, że zyski jakie czarpią może z łącznie 2-3tys graczy w polsce ich satysfakcjonują.
    • Mam pytanie co do bonusu 25% szybsze MT.

Czy to będzie liczone w ten sposób ?
      MT w zbieraczu będzie miało prędkość podstawową 12 500.
      Napęd impulsowy na każdy level daje 20% więc 2 500 na level.

Tak więc MT na impulsowym na 19 lvlu będzie miało speed 60 000 ?
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Munio_Uni 1 napisał(a):

Mam pytanie co do bonusu 25% szybsze MT.

Czy to będzie liczone w ten sposób ?
      MT w zbieraczu będzie miało prędkość podstawową 12 500.
      Napęd impulsowy na każdy level daje 20% więc 2 500 na level.

Tak więc MT na impulsowym na 19 lvlu będzie miało speed 60 000 ?
      25 % liczone jest od podstawy. Czyli wyjdzie chyba 1 lvl napędu impulsowego może szybciej trochę. Jak będziesz miał impulsowy na poziomie 19 to będziesz latał mt jak byś miał 20 lvl. Tak było ostatnio.

Na 19 lvl wg mnie prędkość wyniesie 50500.
      MT nie będzie miało podstawowej wartości 12500 tylko 10 000.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Apofis ().

• Munio_Uni 1 napisał(a):

No jak tak bedzie liczone to faktycznie nic to nie da.
      To jezeli ładownosc tez bedzie w ten sposob to tez nic nie da.

Wiec kwestia czy + 2 sloty i 25% wydobycia da więcej surki niż 75% idlaki :)

zalezy czy grasz na starym uni czy zaczniesz na nowym. poza tym zostaje sprawa ile grasz i bys farmil.
    • Starrk nie narzekaj. privy nie sa wcale takie zle;) gdyby nie interfejs starej odslony ogej nadalbym tam gral;p

pozatym nawet na privach w koncu koncza sie mozliwosci szybkiej rozbudowy:) amortyzacja robi swoje.

dodatkowo dodam ze na priwach spotkalem sie z tak fajna rzecza ze dziwie sie ze GF jeszcze tego nie wprowadzil tu a mianowicie statkiem spowalniajacym flote o predkosci o ile dobrze pamietam 1. tutaj mogloby to byc 10 lub nawet 100 bo az tak zawrotnych predkosci te floty nie osiagaja ;d
    • Elkanen napisał(a):

Myslicie, ze nadchodzace zmiany wplyna na gre pozytywnie czy negatywnie?
      Może przyciągnąć większą liczbę graczy. Może być większe wykorzystanie antymaterii przez graczy do zmiany klasy. Zmiany raczej wpłyną pozytywnie. Zawsze będą plusy i minusy zmian. Gra jako całość odczuje te zmiany średnio. Dalej jedni będa klepać eko tylko szybciej, a flociarze złomować.
    • Ale w ogóle zapomnij, że jakiekolwiek zmiany w grze przywrócą ilość graczy sprzed dziesięciu lat. Ogame się nawet do tego wyniku nie zbliży. Można co najwyżej zahamować odpływ, ale znaczącego wzrostu ilości nie będzie. Ile tam gra obecnie? 11 tysięcy? To jest pryszcz. W latach świetności forum Ogame było jednym z największych for w necie. A grało ile osób? Z kilkaset tysięcy?

Zmienili się gracze, zmienił się rynek gier. To se ne vrati.

Poza tym to jest temat na inny wątek.
    • Małe i precyzyjne zmiany oraz rebalans to CM i Bombowiec, aby stały się grywalne. Do tego przydałoby się napisać skrypt liczenia RW od nowa, tak żeby zaczął spełniać standardy 2019 zamiast dalej tkwić w archaicznym 2006 i był stabilniejszy. Wszyscy widzieli, co się dzieje przy RW składającym się "raptem" ze 130 mln statków.
      No i przede wszystkim, gdyby zmiany miały być nastawione na przyciągnięcie nowych graczy, to w grę by wchodziła wersja mobilna oraz wielki wipe serwerów. Ale, jak to "gdzieś", "kiedyś" GF się wypowiedziało, rynek mobilny nie ma takiego potencjału dla OGame xD
    • Elkanen napisał(a):

Posty znowu szybciej kasowane niz napisane.

Zatem pytanie ogolne, W TEMACIE. Myslicie, ze nadchodzace zmiany wplyna na gre pozytywnie czy negatywnie?
      Raczej pozytywnie... większe eko to więcej surowców, więcej surowców to możliwość postawienia szybciej kolejnego budynku. Zawsze fajniej się logować z myślą, że można zrobić na koncie coś więcej niż tylko przeprowadzić kolejną zsyłkę surowców, lub przefarmić te same planety
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Elkanen napisał(a):

Posty znowu szybciej kasowane niz napisane.

Zatem pytanie ogolne, W TEMACIE. Myslicie, ze nadchodzace zmiany wplyna na gre pozytywnie czy negatywnie?
      Raczej pozytywnie... większe eko to więcej surowców, więcej surowców to możliwość postawienia szybciej kolejnego budynku. Zawsze fajniej się logować z myślą, że można zrobić na koncie coś więcej niż tylko przeprowadzić kolejną zsyłkę surowców, lub przefarmić te same planety
      większe eko to trwały zwrot w stronę ug.meli czyli nieistnienie - to jest tak że owszem większe eko x7 jest ponętne ale to właśnie ono bardzo gubi ogame
      Wolność własność sprawiedliwość czerwonym śmierć

miejscem obecnej socjalistycznej "klasy" politycznej jest więzienie
    • Mysle, że bardziej negatywnie, ale nie jakoś drastycznie. Głównie z racji tego że OGame bazuje na graczach głównie starszych grających z sentymentu, którym nie zależy na zmianach, cześć je przełknie, niektórym może się spodoba. Osobiście mam nadzieje, że sie mylę i będę musiał przyznać że się myliłem ;)