Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• stresS napisał(a):

Przyznaję bez bicia, że nie przeczytałem każdej ze stron tej dyskusji, ale mam pytania.
      Kiedy mniej więcej mają zostać wprowadzone zmiany i jak będą się miały do obecnego stanu gry? Rozumiem, że serwery na jakiś czas zostaną wyłączone?
      Zmiany kiedy wejdą nie wiadomo. Typujemy że może być to na rocznicę ogame w październiku.
      Aktualizacja pewnie nie będzie różnić się niczym znacznym niż każda inna czyli serwer będzie parę sekund OFF :)
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Skoro malujemy w wyobraźni ten rynek, też wyjdę z moim przemyśleniem. Choć nie wiadomo jeszcze jak to będzie wyglądać, mogę zgadywać że będzie miał miejsce w sekcji Handlarza i po wejściu w ten rynek będzie lista ofert podająca ich dwa podstawowe parametry: ile surowca i jaki przelicznik - nick widoczny dopiero po zaklepaniu oferty (z której nie można już się wycofać).

Swoją drogą, fajnie by było gwoli okazji, aby w sytuacji nie wywiązywania się z nich w terminie taki oszust miał troszkę pod górkę (okresowym banem - stopniowanym do dwóch takich oszustw, gdzie po trzecim razie następowałaby blokada konta). Można by to sparować z trzecim etapem odprawy floty, gdzie pojawiłby się button nawiązujący do Transportu handlowego - na wzór obecnie istniejącego. Ściślej - jeśli po 72h serwer nie zarejestrowałby odprawy na dane kordy, sam z automatu udzieliłby bana. Może przesadzam z cudowaniem przy tym, ale dodałbym nawet tabelkę rynkową, na wzór punktów honoru.*

Nie robię sobie wielkich nadziei, bo im większe oczekiwania, tym większe rozczarowanie (jak ten żart kolegi o pierdnięciu niemowlęcia xD). No ale tyle jeszcze czasu, że nie sposób o tym nie myśleć :)

Edit: * - Najlepiej to by było, gdyby serwer uniemożliwiał w ogóle żadnych oszustw i w wypadku nie wywiązania się z transakcji, ściągał z konta surowce jak komornik :D

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Hermes ().

• Hermes napisał(a):

Teoria o droższym kupnie od wartości własnej produkcji była wyśmiana kilka razy(nie chciałbym tego wprost tak nazywać, ale inaczej nie potrafię), a mimo to, ten temat wałkowany jest dalej. Litości...

Co w sytuacji gdy jestem górnikiem i nie mam możliwości zbudowania ani nowego bojowego ani ekspedycyjnego statku ? Chętnie go kupię nawet za podwójna cenę. Myślę, że właśnie na tym ma polegać nowa opcja handlu między graczami.
    • Nauczony doświadczeniami z wprowadzania wersji 6.0, i tym, jakiego bubla nam zaserwował GF, mniemam że będzie podobnie. Nie mogę się doczekać shitstormu na forum <3
      This seems like a good time for a drink, and a cold calculated speech with sinister overtones. A speech about politics, about order, brotherhood, power. But speeches are for campaigning.
      Now is the time for action.
    • buleon napisał(a):

skup deuter napisał(a):

Powiedzmy chcę sprzedać 100kk dex - przesyłam do handlarza w rynku.
      Przesyłasz w znaczeniu "teleportujesz" surowce czy wysyłasz misję na nowe konto? Jeśli to pierwsze, to wyobraź sobie sytuację, w której jesteś po złomie a przed dofarmem. Nie masz jak wywieźć surowców, nie masz stoczni na moonie. Do tej pory można było wsadzić wszystko w licytatora, ale musiała trwać akurat aukcja. No i przy większej ilości surowców jest to zabezpieczenie. Powiedzmy mam 2 kkk deuteru, nie mam na tyle ładowności, wsadzam to na rynek i daję przelicznik 1:99:99. Nikt tego nie kupi, a mój deuter jest bezpieczny. Moim zdaniem trochę za bardzo bezpieczny.

skup deuter napisał(a):

Jak sprzeda mogę sobie odebrać surowiec - prowizja powiedzmy za coś takiego moze być.
      Coś takiego prędzej, tzn. robisz ofertę na rynku 100 kk deuteru, po 1:1,85 za kryształ. Kupuję od Ciebie deuter i mam jakiś określony czas na odebranie deuteru, a Ty na odebranie kryształu. Ale do momentu zawarcia umowy, Twoje surowce powinny być u Ciebie.
      Wystarczy zablokować możliwość przesyłania surowcow na rynek, kiedy są wrogie floty lecące na ciebie
    • jak wprowadzą rynek, na którym będzie można kupować oraz sprzedawać flotę za antymaterię robiąc z antymaterii walutę w grze będę szczęśliwy :E
      Zmęczony całym dniem w pracy? Masz dość baby nad uchem, która narzeka Ci na ogame? Zapraszamy do pizzeri mamma mia na dagmarkowy shocik!
      Strzel se dagmarkę!
    • Elkanen napisał(a):

ale tegie niby glowy co zazwyczaj maja mase do powiedzenia teraz nagle ucichly i nie potrafia nic sensownego napisac
      Pewnie czekają na komplet danych.

Na czym polegał ten dom handlowy w Diablo? Mówiąc szczerze, jedyna giełda towarowa, jaką na ten moment kojarzę z gier online, to ta z Pokelife (i coś mi jeszcze świta ta z eRepublik). Można było nieźle zarobić, zwłaszcza na zmiennej cenie okruchów :P

Lwica jest boska :)
    • piink napisał(a):

While some communities are still discussing outdated leaks, we are already adjusting this update with a few "hand picked" community members! Here some examples:
      • Crawlers are going to have a production limit.
      • Bomber will be redesigned (Fuel 700, RF plasma / gauss: 5)
      • Death Star will not be affected by the speed boost.
      More info coming up within the next few days!

Bombowce dostają buffa :D
    • Das140 napisał(a):

piink napisał(a):

While some communities are still discussing outdated leaks, we are already adjusting this update with a few "hand picked" community members! Here some examples:
      Uuuu szybkie działa na gaussy i plazmy :D I tak pewnie nikt się nie skusi, ale bunkrownikom puls lekko podskoczy ;)

Co do GS, o jaki speedboost chodzi?
    • Das140 napisał(a):

piink napisał(a):

Coraz "lepiej" to wszystko wygląda, może by wcześniej jakiś testowy serwer puścić na 2 czy 3 miechy, żeby zobaczyć czy aby na pewno się to wszystko trzyma kupy. Buff bombowców to dobry pomysł, bo teraz po prostu nie ma dla nich miejsca we flocie, ale takie wzmocnienie to lekka przesada. Szczególnie SD na plazmy ... O_O
    • sheaker napisał(a):

Das140 napisał(a):

piink napisał(a):

Coraz "lepiej" to wszystko wygląda, może by wcześniej jakiś testowy serwer puścić na 2 czy 3 miechy, żeby zobaczyć czy aby na pewno się to wszystko trzyma kupy. Buff bombowców to dobry pomysł, bo teraz po prostu nie ma dla nich miejsca we flocie, ale takie wzmocnienie to lekka przesada. Szczególnie SD na plazmy ... O_O
      Osobiście uważam, że chętnych na bombowce zbytnio nie przybędzie, bo i tak jak już budować flotę to pod kątem złomowania innych flot a nie rozbijania się po bunkrach (chyba, że 4fun :D ).
    • Munio_Uni 1 napisał(a):

Fajnie jakby wyważyli obrone i floty np: obniżka cen działek lub ich wzmocnienie.

Das140 napisał(a):

Bombowce dostają niezłego kopa do walki z defem, więc im też się coś należy
      I wlasnie to jest najbardziej pozytywna zmiana moim zdaniem. Niektore bunkry sa az nadto przerosniete, ze bez ACS wiele flot sie nie przebija. Skonczy sie chomikowanie surowcow na planetach i potem bedzie zdrowa rywalizacja, ganianie za gornikami, palenie moonow itp. Fs-y mozna i tygodniowe robic a na skladowane surowce za bunkrem predzej czy pozniej i tak ktos sie pofatyguje. Jak nie dla zysku to dla zasady badz jak w przypadku Winterow na Librze podczas S&D. Wpadli w przerosniety bunkier ACSem na duzy minus aby tylko nabic % do S%D.

Chłopie gram w tą gre kilkanascie lat, czytałem tysiąc razy o bunkrach.
      Musisz zrozumieć że jak zwsiększa sie siła floty tomoim zdaniem uczciwe jest że zwiększa się siła obrony.

Co kto buduje i po co to nikogo nie obchodzi. Ma być uczciwie.
      Cóż, wszystkich informacji jeszcze nie ma więc bardzo możliwe że doczekamy się i jakichś nowych bonusów do obrony.

Musisz zrozumieć że jak zwsiększa sie siła floty tomoim zdaniem uczciwe jest że zwiększa się siła obrony.
      Ale bunkry już w tym momencie są za mocne. SD na plazmy i gaussy da niewiele, jako że szansa początkowa na trafienie strzałem plazmy i WR jest taka sama, a standardowo buduje się przynajmniej 100 WR na 1 plazmę. Aktualnie dobry skład na bunkry to odpowiednia ilość LM + tyle krążków/OW, żeby ustrzelić plazmy + MT do sfarmienia, jeśli to konieczne. Alternatywnie można polecieć niszczycielami lub gęsiami, wydłużając lot lub godząc się na większe straty. Jakoś nie sądzę, żeby grywalne stało się oranie bunkrów samymi bombowcami.

Cieszy oczywiście fakt, że flota x1 pozostanie x1 :)

A z crawlerami to poczekajmy na więcej danych.

• Elkanen napisał(a):

bedzie zdrowa rywalizacja, ganianie za gornikami, palenie moonow
      Co w tym jest takiego że ma być zdrowa rywalizacja? Każdy gra jak chce i nawet jeżeli jeszcze bardziej zmniejszą siłę obrony to nie zmusi to ludzi do tego że zaczną robić FS. Prędzej oddają konta.

Elkanen napisał(a):

Ktos robi wielki bunkier po to by kisic za nim surowce i prawdopodobnie nie robic fs-ow. A pozniej tnie cwaniaka, ze jest nie do ruszenia i placz kiedy ktos mu w bunkier wleci.
      Nie wiem czy ktoś obecnie na serwerach cfaniakuje jak są osoby co mają po 20k GS XD

Munio_Uni 1 napisał(a):

Jak zwiększymy obronę i flotę to wtedy wyjdzie na to samo co jest teraz :P
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • @ciap moim zdaniem potrzeba wlasnie zmian, zeby walka z bunkrami byla latwiejsza bez koniecznosci dobierania flot w ACS. Nie oszukujmy sie ale oranie bunkrow stadem GS nie jest do konca bezpieczne o czym kazdy ogarniety gracz dobrze wie dlatego bunkry powstaja jak grzyby po deszczu. Konwencjonalna flota bez wiekszych strat takiej konserwy sie nie ruszy.
    • Po to są bunkry, żeby nie dało się ich ruszyć bez większych strat. Płaci się za to sporą cenę, bo one kosztują, a surowce wydane na bunkier, mogłyby posłużyć do rozwoju eko albo floty. Bunkry to jedyna forma gry, która się nie amortyzuje (poza może niektórymi badaniami i budynkami), więc osłabienie ich nie ma sensu. Podtrzymuję jednak zdanie, że wzmocnienie bombowców w ten sposób da raczej czwartą alternatywę do składu na bunkry niż sprawi, że staną się one wiodącą jednostką.

• Nie umiem cytować kilku postów w 1 jednej odpowiedzi :P

buleon - floty mają ACS, bunker jest jeden, a ta zmiana jeszcze da w kość temu samotnemu bunkrowi. Fakt że SD nie wiele dadzą od pewnego momentu. Trochę patrze też przez pryzmat Quantum gdzie stwierdzenie "bunkry są już za duze" nie istnieje ;) tam floty są za duze. Solowi gracze składają wszystko co chcą.

ciap - serio ? :P ok to dodajmy tylko obronie a nie flotą i problem z głowy... ;)
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Elkanen napisał(a):

@ciap moim zdaniem potrzeba wlasnie zmian, zeby walka z bunkrami byla latwiejsza bez koniecznosci dobierania flot w ACS.
      Na początku chciałam Ci pokazać statystyki przyrostów ale jednak darowałam sobie gdy zobaczyłam inne staty. Mówisz tępić bunkry? Statystyki z ostatnich 30 dni dla top40 ile grały konkretne osoby na top

np. top1 eko grał 17 dni w ciągu ostatnich 30

topekoobronaflota
      117300
      20301
      327302
      430300
      530306
      6303010
      730302
      8303010
      930301
      1030305