Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Zawisz napisał(a):

Piraci mają w składzie swojej floty zawsze te same statki, które my wysłaliśmy na ekspedycje, a także kilka statków dodatkowych, nie znajdujących się w naszej flocie. To jakie statki dodatkowe agresorzy otrzymają zależy od rozmiaru eventu (sprawa wygląda tak samo w przypadku kosmitów). Sytuacja przedstawia się następująco:

Event mały (90%): 22-33% pkt strukturalnych naszej floty + 5 Lekkich Myśliwców

Event średni (9%): 44-55% pkt strukturalnych naszej floty + 3 Krążowniki

Event duży (1%): 72-88% pkt strukturalnych naszej floty + 2 Okręty Wojenne
      Jeśli wyślesz same OW, piraci też będą mieli OW + kilka LM, Kr, OW, a kosmici też będą mieli OW, tylko więcej + kilka CM, P, N, przynajmniej tak rozumiem FAQ, które jednak było robione głównie na DT.

GF musiało pogrzebać w skrypcie ekspedycji, żeby to zmienić.

Co do czarnych dziur, to są one średnio raz na 400, kosmici 14 razy na 400, a piraci 32 razy na 400. Czyli raz umoczymy przy 20k OW 900 kk metalu i 300 kk kryształu, a 46 razy będziemy mieli zysk na poziomie minimum 22 % x 0,7 x 900 kk metalu (138,6 kk) i 22 % x 0,7 x 300 kk kryształu (46,2 kk). Już 6,5 dowolnej ekspedycji ze zdarzeniem z piratami/obcymi odrabia stratę teoretyczną z czarnej dziury.

Lwica jest boska :)
    • Wombat360 napisał(a):

Tak jak złom z całej galaktyki, całego uni, a nawet z dwóch sąsiednich uni oO

Dla klasy ekspedycji
      Moim skromnym zdaniem nie będzie to złom z PZ, tak samo jak ekspedycja przywozi czasem surowce znikąd tak samo Pionier będzie coś zbierać znikąd aż osiągnie swoją ładowność.

Tak to zrozumiałem, że wysyłając ich np 100k np na 16tą pozycję będą tam tak długo ( może dzień, tydzień albo miesiąc) aż się zapełnią jakimiś surowcami.

Zakładając, że taki Pionier (100k sztuk) będzie miał np podstawową ładowność DT to na przykład wróci po tygodniu z 2,5kkk mety lub po 2 tygodniach z 2,5kkk krisu lub po 3 tygodniach z 2,5kkk deu. Fajnie by było jakby można było wybrać przy wysyłaniu co ma zbierać.

Jeśli tak by było to klasa odkrywca byłaby najbardziej opłacalna dla wszystkich stylów gry:
      1. Flociarz widziałby więcej na falandze a dodatkowo miałby więcej dexu na latanie co jakiś czas
      2. Ekowiec amortyzowałby swoje braki w wydobyciu mety lub krisu.

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez kermit ().

• kermit napisał(a):

Moim skromnym zdaniem nie będzie to złom z PZ, tak samo jak ekspedycja przywozi czasem surowce znikąd tak samo Pionier będzie coś zbierać znikąd aż osiągnie swoją ładowność.

Tak to zrozumiałem, że wysyłając ich np 100k np na 16tą pozycję będą tam tak długo ( może dzień, tydzień albo miesiąc) aż się zapełnią jakimiś surowcami.

Zakładając, że taki Pionier (100k sztuk) będzie miał np podstawową ładowność DT to na przykład wróci po tygodniu z 2,5kkk mety lub po 2 tygodniach z 2,5kkk krisu lub po 3 tygodniach z 2,5kkk deu. Fajnie by było jakby można było wybrać przy wysyłaniu co ma zbierać.
      Masz jakies info/opis funkcji tego statku?
    • kermit napisał(a):

Elkanen napisał(a):

Masz jakies info/opis funkcji tego statku?
      To tylko moje "gdybanie" na podstawie informacji jakie mamy.
      Panowie się tu rozpisują, że będzie zbierał PZ w układzie ale ja to zrozumiałem inaczej, dlatego opisałem moje wyobrażenie tego statku.
      Ok, spoko. Czyli takie wysylanie floty jak opisales wczesniej na tydzien, dwa lub nawet 3 tygodnie mialoby zastapic nie tylko zwyklego fs-a ale tez sprawic, ze flota zbiera surowce bez zadnego nakladu pracy przez gracza? Cos jak bot?
    • Elkanen napisał(a):

Ok, spoko. Czyli takie wysylanie floty jak opisales wczesniej na tydzien, dwa lub nawet 3 tygodnie mialoby zastapic nie tylko zwyklego fs-a ale tez sprawic, ze flota zbiera surowce bez zadnego nakladu pracy przez gracza? Cos jak bot?
      Nie do końca, nigdy nie wiedzielibyśmy na jaki ewent trafiliśmy i jak szybko nasze Pioniery się zapełnią, czy czasem nie wrócą nagle, czy nie napotkają czarnej dziury lub czy ich powrót się nie wydłuży jak w przypadku ekspedycji. Losowo. To zmuszałoby ekowców do sprawdzania częściej co się dzieje na koncie bo złom z takiej floty i to co by zebrała byłby kuszący dla flociarza.

A nie wierze, ze ktoś by to puszczał z bunkra, bo przykładowy flociarz miałby dużo czasu na zaplanowanie akcji.
    • Elkanen napisał(a):

zeby ktokolwiek puszczal flote na ekpedycje na dluzej niz kilka godzin. 2-3 dni to juz wg mnie ogromny blad
      Uważam, że w przypadku tych statków nie będzie wyboru czasu ekspedycji, ten czas będzie losowy (aż zapełnią swoją ładowność) nigdy nie będziesz wiedział na ile je wysłałeś bo ewent będzie losowy. Będą miały napęd nadprzestrzenny więc będą latac na 16ta pozycje i spowrotem szybko nawet na 10%, chyba, ze puścisz do innej gali ale i tak będziesz musiał conajmniej co godzinę sprawdzić czy nie wróciły.

FS w ten sposób byłby strzałem w kolano bo trafiając czarną dzurę traciłbyś całą flotę z FS-a

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez kermit ().

• ciap napisał(a):

Masz takie same dane jak my wszyscy a Twoje teorie i przewidywania są dla mnie szalone na podstawie tego co wiemy. Albo masz jakieś przecieki i wiesz coś więcej albo fantazja Cie trochę za bardzo poniosła. :fsmile:
      Droga koleżanko @ciap cytuję kolegę Art:
      "Pionier: przynależy do klasy Odkrywca, zbiera złom w rejonie ekspedycji tak długo jak jest dostępne miejsce na ładunek"

Określenie gdzie i na jaką misję będziemy puszczać pioniery:
      "zbiera złom w rejonie ekspedycji" - czyli wniosek z tego taki, że będziemy go wysyłać na ekspedycję i prawdopodobnie będą jak przy ekspedycji różne ewenty.

Określenie jak długo będzie trwała misja ekspedycja pionierami:
      "tak długo jak jest dostępne miejsce na ładunek" - Czyli wniosek z tego taki, że nie będziemy mieli wpływu na czas ekspedycji

Cytat z opisu napędu nadprzestrzennego z gry co jednoznacznie określa rodzaj napędu:

"Zakrzywia czasoprzestrzeń bezpośrednio w okolicy statku. Przestrzeń ta zostanie skompresowana, dzięki czemu można bardzo szybko pokonać duże odległości. Im bardziej rozwinięty jest napęd nadprzestrzenny, tym lepsza jest kompresja przestrzeni, przez co zwiększa się prędkość statków z poziomu na poziom o 30% wartości podstawowej dla następujących jednostek: okręty wojenne, niszczyciele, pancerniki, Gwiazdy Śmierci, Pioniery i Rozpruwacze)"

Do tej pory nie padła tylko deklaracja dotycząca ładowności, reszta układa się w jedną całość, którą opisałem w powyższych postach.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez kermit ().

• Art napisał(a):

Mamy dla Was kolejne informacje na temat aktualizacji!

Klasa odkrywcy zyska kilka możliwości!
      - więcej slotów na ekspedycje
      - pozwoli na zbieranie większych łupów z graczy nieaktywnych (75% zamiast standardowych 50%)

Przygotujcie się!
      Aktualizacja wkrótce trafi na publiczny serwer testowy!
      Hahaha to w kwestii bezużyteczności odkrywcy popozamiatane :D

Farmer @buleon zainteresowany? ;)
    • Munio_Uni 1 napisał(a):

Uuuu no i teraz gracze którzy grają tak jak ja - EKO plus farmienie idlerów nie wiedzą co zrobić :/
      Jeszcze nie znamy przyrostu eko jaki będzie możliwy, gdy zostanie podany będzie można szybko policzyć ile zyskujesz średnio na idlakach, a ile z przyrostu wydobycia. Ale fakt, ostatnim newsem sprawili, że bezużyteczność "odkrywcy" nie jest już oczywista.
      Czy moderatorom płacą za każdy usunięty post??
    • Starrk napisał(a):

@Munio_Uni 1 no ale jak to? Ten bonus z farmieniem idlerów jest bezużyteczny. Sprawdzi się tylko na uniwersach z ładownością sond. Wszędzie indziej wciąż Górnik da Ci w ciul więcej - większe wydobycie i szybsze mt/dt, czyli de facto przewaga w farmieniu
      No ok pewnie nadal przewagę ma górnik. Natomiast 75% z idlaków sprawdza się nie tylko dla sond. Na Quantum farmienie MTkami to super sprawa. Faktycznie nie pomyślałem o szybkości MT w górniku.

Może inaczej - szkoda tych 25% ;) bo i tak wybiorę górnika.
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Zmiana, przyznam, dość ciekawa, bo na niektóre farmy będzie można latać raz zamiast dwóch razy itd. Ogranicza to czas latania, kwestię bardzo istotną w momencie, w którym wciąż jest więcej farm niż farmerów :) To z pewnością opcja dla osób z dużą ilością wolnego czasu, dla pozostałych górnik wydaje się na ten moment lepszy.

Lwica jest boska :)
    • buleon napisał(a):

Zmiana, przyznam, dość ciekawa, bo na niektóre farmy będzie można latać raz zamiast dwóch razy itd. Ogranicza to czas latania, kwestię bardzo istotną w momencie, w którym wciąż jest więcej farm niż farmerów :) To z pewnością opcja dla osób z dużą ilością wolnego czasu, dla pozostałych górnik wydaje się na ten moment lepszy.
      A skąd wiesz ile ten górnik podniesie Twoje eko. Na jak długo, jaki będzie jego koszt i czy podnosić będzie wydobycie na jednej planecie czy na kilku? A może będzie tak selektywny że będzie podnosił jedynie wydobycie jednego surowca i to nieznacznie za spory koszt, lub kosztem konieczności stacjonowania statku na planecie, którego będzie opłacało się złomować nawet w sporym bunkrze ze względu na jego koszty?

przecież to wszystko teoria i nie da się ocenić co się bardziej opłaca na dany moment.
      Zobacze cyferki, policze i dopiero będę wiedział.
      ST- 88368% 8-)
    • kermit napisał(a):

Określenie jak długo będzie trwała misja ekspedycja pionierami:
      "tak długo jak jest dostępne miejsce na ładunek" - Czyli wniosek z tego taki, że nie będziemy mieli wpływu na czas ekspedycji
      Ja zdanie "tak długo jak jest dostępne miejsce na ładunek" rozumiem - "załadujesz tyle ile masz ładowności". Słowo "długo" traktuję jako ubarwienie wiadomości a nie jak określenie ile czasu będzie trwała ekspedycja i tym bardziej że nie będzie możliwości manewrowania czasem.

Czyli: MT ukradnie tyle surowców jak długo jest dostępne miejsce w ładowniach. :fsmile:

Piszesz: "na przykład wróci po tygodniu z 2,5kkk mety lub po 2 tygodniach z 2,5kkk krisu lub po 3 tygodniach z 2,5kkk deu"
      0_o
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • nowynick napisał(a):

@kermit ciekawa uwaga o informacji w NN w grze dot. nowych statków, tego nie widziałem. Może jeszcze jakieś drobne smaczki już gdzieś przemycili? Komuś chce się poszukać? :D

co do tego co napisałeś, to może faktycznie jet w tym logika, jednak wciąż są to dość daleko wybiegające teorie ;)
      nic innego, pisałem w temacie jakies 5stron temu że wrzucili to przy NN, przy niczym innym niestety nie ma adnotacji :(