Kiedy walka jest walką honorową?

• Kiedy walka jest walką honorową?

Przeczytałem post 'Ciap' : Walki honorowe i niehonorowe

Ciap napisał(a):

"jaka różnica jest dopuszczalna aby walka była honorowa."<br style="background-color: rgb(16, 33, 49);">Walka honorowa to walka z graczem:<br style="background-color: rgb(16, 33, 49);">+ co ma więcej punktów militarnych (w statystyce jako "Wojsko")<br style="background-color: rgb(16, 33, 49);">+ ma więcej niż połowę Twoich punktów militarnych np masz 100k to każdy powyżej 50k to honorowy<br style="background-color: rgb(16, 33, 49);">+ ma top o 100 mniejsze przy czym buddy i sojusz jest odliczany np masz top 140 a w buddy i sojuszu masz 5 osób to osoby honorowe są od top 140+100+5 = 245.<br style="background-color: rgb(16, 33, 49);">+ ma mniej niż 10 statków od Ciebie (dla nowych uni) niezależnie od pozycji w militarnych.<br style="background-color: rgb(16, 33, 49);">+ jest bandytą<br style="background-color: rgb(16, 33, 49);">Wystarczy jeden spełniony warunek i walka jest honorowa. (Atak na sojusznika, buddy nigdy nie jest neutralny)

Nie byłem w stanie znaleźć nic nowego na ten temat.
    I muszę powiedzieć ze z moich obserwacji to się nie zgadza np podpunkt :

Ciap napisał(a):

+ ma top o 100 mniejsze przy czym buddy i sojusz jest odliczany np masz top 140 a w buddy i sojuszu masz 5 osób to osoby honorowe są od top 140+100+5 = 245.

Zakładając że jestem w top 50 i w sojuszu mam 50 osób i w buddy 5 to 50+100+50+5 = 205, czyli wszyscy od 1-205 powinni być honorowi prawda?

Obecnie jestem w top 4X, na nowym uni, i np osoba z pozycji 90 nie jest honorowa a ta z pozycji 100 jest.
    Moze ktos wkoncu dobitnie mi wytlumaczyc jak to jest?

Ps : Rowniez strona 'statystki' w grze nie dziala poprawnie jesli chodzi o wyswietlanie honorowych celi, niektorzy sa biali i dopiero po kliknięciu i w podglądzie galaktyki są pokazywani jako honorowe cele (wydaje mi sie ze jest to dość znany błąd).
  • Rozumiem, to ostatnie pytanie

Ciap napisał(a):

ma mniej niż 10 statków od Ciebie (dla nowych uni) niezależnie od pozycji w militarnych.

Bo jest to dla mnie napisane nie do konca poprawie i dość zagmatwanie, jak rozumiem żeby ten podpunkt był spełniony to musi zostać spełniony warunek:

x+10 >= y

gdzie :

X - statki celu
    Y - moje statki

Mając 100 statków honorowym starciem dla mnie będzie każde z graczem który ma statków w ilości:

90
    91
    ....
    99
    ....
    150?

Jeśli ktoś mógłby to przedstawić w równaniu było by najlepiej bo język polski bywa zagmatwany, a to zdanie Ciap'a (to się odmienia ?) szczególnie potrafi mnie przyprawić o niezły zawrót głowy.
  • Tam chyba błąd jest... :fgrin:
    Teraz to się zacznie hejt.... ale damy radę!
    Post który wyszukałeś jest z 2013 roku...

Nowa wersja walki honorowych jest tutaj > taktyczny odwrot

Każdy kto ma 10 punktów mniej niż Ty jest honorowy.
    Ten warunek ma tylko znaczenie na nowym uni. Bo jeżeli masz np. 100 punktów to honorowy będzie ten co ma 99, 98,... 91, 90 punktów. Ale równocześnie spełnia warunek minimum 50% Twoich punktów czyli jak masz 100 punktów to honorowe z tego będzie 99, 98, 97,... 52, 5, i 50. Więc minimum 50% jest tutaj ważniejsze.
    Warunek 10 punktów za Tobą ma znaczenie gdy masz mniej niż 20 punktów. Czyli jakoś przez pół pierwszego dnia istnienia uni. :fgrin:
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • Wersja 3.0 Nowy system ochrony słabszego gracza

Walki ACS:

ACS jest walką honorową, jeżeli:
    ● Suma punktów wojskowych flot obrony nie jest mniejsza niż 50% całości punktów wojskowych flot atakujących.
    ● ... żaden z atakujących nie jest bandytą.

Obrona ACS jest walką honorową, jeżeli:
    ● Suma wszystkich punktów wojskowych obrońców jest mniejsza niż 50% z całości punktów wojskowych flot agresorów.
    ● ... przynajmniej jeden agresor jest bandytą.

Gracz może zyskać lub stracić punkty honoru, jeśli ma co najmniej 1% wszystkich statków w walce.

Jest mniej warunków. :fsmile:
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik