O paliwówkach słów kilka - zmiana obowiązujących przeliczników handlowych, zmiana interpretacji Zasad Gry

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• buleon napisał(a):

Do obejścia poprzez wysłanie kilku transportów.
      czyli utrudnienie bo wyeliminować sie nie da

buleon napisał(a):

Nie zgodzę się. Surowce pochodzące z pushu powinny być eliminowane z rozgrywki, a nie pozostawać w puli.
      Przykład:
      Jestem np. graczem top 500. Gracz dajmy na to top 1 zdobył swoją przewagę nieuczciwie, więc dostał bana bez urlopu. Znalazłem to, zeskanowałem i... nie przebijam się. Znalazł to gracz top 2, dogadał się z graczami top 3-top 6, zrobili ACS i spakowali top 1. Teraz gracz top 1 został ukarany, a gracze top 2-top 6 nagrodzeni. Dlaczego oni mają surowce z pushu, a ja nie?
      Jest to sporadyczne i nie wpływa na grę , gracz z top 500 też może przefarmić moony , ale nie o to chodzi
      Cały problem polega nie w zasadach gry ale w karach ,sama świadomość że jest ban bez urlopu wystarczy w wielu ,jak nie w większości przypadków

dzisiaj pusuje sie do 1 bana ,i mi to wisi bo dostaję go na tydzień ,i jedyne co muszę zrobić to odesłać surowce gdzie tu kara ?? odsyłka i tak nie swoich surowców ?
      2 -3 razy tyle ile się zpushowało to ok.
      po tygodniu bana ,"a zmienie trochę system i zobaczymy ".przez poł roku działa i ban na 2 tygodnie czy tam miesiąc , dobra koniec zabawy sprzedaje moonówki paliwówki komuś innemu i tak mam już przewagę

Zasady są dobre "tylko ludzie to "
      zaostrzyć pręgierz i po sprawie ,nikt nie będzie chciał takiego ryzyka

buleon napisał(a):

Wers trzeci to push pasywny, to już jest karane.
      Opisuję jak wygląda gra realnie , a nie co jest karalne a co nie

i miało to pokazać ze zmiany zasad nic nie wnoszą bo jest miliony możliwości
      tylko zaostrzenie kar jest rozsądnym wyjściem

buleon napisał(a):

Uniwersa i tak są dość małe, jeśli jeszcze miałyby być podzielone, to z jednej strony uderzyłoby to w uczciwy handel, z drugiej strony problem zostałby wyłącznie zmniejszony do obrębu ligi. W praktyce ułatwiłoby to grę osobom skupującym konta na przemiał (zwłaszcza te duże).
      Pozwoli to na równomierny rozwój wszystkich graczy . nie ogranicza ataków . tylko utrudnia nękanie słabszych i push
      Problem zostaje zmniejszony ,bo nie może byś zlikwidowany całkowicie, pozwala na większą kontrolę
    • BlackLatteCoffee napisał(a):

pl1 napisał(a):

wiec z laski swojej - jak staly przelicznik nie rozwiazuje tego problemu? hmm? czego tutaj nie rozumiesz? oraz dlaczego torpedujesz pomysl ktory rozwiazuje problem
      wnioski sa oczywiste - bo sama z takiego procederu korzystasz i nie chcesz zeby sie skonczylo.
      NIE rozwiązuje problemu przykład .top1
      top2
      top3
      top4

Top 2 ma nadmiar dexu wysyła surowiec graczowi top 3 .bo może
      top 3 sprzedaje go graczowi top 4 , na co tylko chce nie tracąc anty (zysk )
      top 1 farmi gracza top 4 (po czasie )
      top 1 wysyła surowiec do gracza top 2,bo może

Jedną zasadę można zmienić ale to nic nie da w połączeniu z innym łamaniem zasad ,np push
      BAN BEZ URLOPU koniec kropka ,gracze sami sobie wyegzekwują sprawiedliwość :P
      kolego, to co powyzej opisales to jest push i jest juz karalne od lat i z tego co pamietam nazywa sie push zlomowy. Administracja to sprawdza.

Co do postu pl1 - czego tu ludzie nie rozumiecie? Problemem jest roznica pomiedzy tym ile placi TOP1 za dex komukolwiek, a kwota ile moze za ten dex dostac od handlarza.

Wciaz niejasne?

1. kupuje dex 1-1 za krysztal. Kupilem go 800kk.
      2. wywoluje handlarza, i klikam az da 2-1 za krysztal
      3. dostaje 1.6kkk krysztalu
      4. wracamy do punktu 1 i kupuje sobie za 800kk znow 800kk dexu
      5. zysk 800k ktory zostal wydaje na co chce
      itd itd
      majac w obrocie 800kk krisu wciaz zarabiam drugie tyle na dexie.

trudne? niemozliwe? nielegalne? - otoz nie, ale patologiczne.

W tej grze byly kiedys dwa sposoby awansu
      1. Flota i zabor surowcow innym, lub flot
      2. kopalnie wieksze od innych i ochrona swoich surowcow

teraz mamy jeszcze jeden sposob - SPEKULACJA.

Jezeli ktos tego nie rozumie, to przepraszam ale nie mamy o czym rozmawiac.
      Nadie espera encontrarse con la Inquisición Española
    • BlackLatteCoffee napisał(a):

Jest to sporadyczne i nie wpływa na grę , gracz z top 500 też może przefarmić moony , ale nie o to chodzi
      Cały problem polega nie w zasadach gry ale w karach ,sama świadomość że jest ban bez urlopu wystarczy w wielu ,jak nie w większości przypadków
      Właśnie o to chodzi. Kara ma być karą dla gracza, a nie naf

Nie zgodzę się. W tym momencie problem leży wyłącznie w zasadach, a raczej w niejasnościach związanych z ich interpretacją. Kiedyś były bany bez urlopu, ludzie i tak się pushowali, i tak bluzgali na priv. To trochę jak problem kary śmierci - niby można wprowadzić, ale liczba zabójstw się od tego nie zmniejszy. No i nie to chodzi w zasadach, żeby kogoś zastraszyć, a o to, żeby te zasady można było sprawnie egzekwować.

BlackLatteCoffee napisał(a):

dzisiaj pusuje sie do 1 bana ,i mi to wisi bo dostaję go na tydzień ,i jedyne co muszę zrobić to odesłać surowce gdzie tu kara ?? odsyłka i tak nie swoich surowców ?
      Jesteś tydzień do tyłu. Tylko na niewielu uniwersach flotowych gra ufs-em się opłaca. Na reszcie flociarze dbają o ekonomię raczej.

po tygodniu bana ,"a zmienie trochę system i zobaczymy ".przez poł roku działa i ban na 2 tygodnie czy tam miesiąc , dobra koniec zabawy sprzedaje moonówki paliwówki komuś innemu i tak mam już przewagę
      Chodzi o to w całym temacie, żeby zmniejszyć lub zlikwidować problem korzyści, które dają paliwówki. Żeby do takich przewag nie dochodziło.

Zasady są dobre "tylko ludzie to "
      zaostrzyć pręgierz i po sprawie ,nikt nie będzie chciał takiego ryzyka
      Nieprawda. Nic się nie zmieni.

Opisuję jak wygląda gra realnie , a nie co jest karalne a co nie

i miało to pokazać ze zmiany zasad nic nie wnoszą bo jest miliony możliwości
      tylko zaostrzenie kar jest rozsądnym wyjściem
      Temat rozwiązuje problem korzyści wynikających z używania funkcji premium w połączeniu z kontami, które grają na swoją stratę, na swój brak zysku bądź godzą się ze zmniejszeniem swojego zysku. Doskonale wiem, że jest możliwość pushu pasywnego, pushu złomowego i wiele innych możliwości. Jednak z jakiegoś powodu nikt tego nie robi. Ciekawe dlaczego?

Czyżby gracze tak pałali miłością do GameForge, że płacą antymaterią za coś, co mogą mieć za darmo?

Nie. Robią to dlatego, bo push pasywny i push złomowy jest wykrywany i banowany.

Pozwoli to na równomierny rozwój wszystkich graczy . nie ogranicza ataków . tylko utrudnia nękanie słabszych i push
      Problem zostaje zmniejszony ,bo nie może byś zlikwidowany całkowicie, pozwala na większą kontrolę
      Nie na równomierny, skoro są różne ligi.
      Czy zmniejszony? Jestem top 1 w lidze top 1-100. Mój znajomy jest top 1 w lidze top 101-200. On się pushuje, ja się pushuję, każdy w swojej lidze, później on przechodzi do ligi wyższej, pushuje mnie, spada i od nowa.
      Poza tym w każdej lidze można się pushować, choć zdaję sobie sprawę z tego, że świadomie robią to częściej osoby z TOP.

@Torquemada
      Pełna zgoda odnośnie spekulacji, ukróci to do imentu jakikolwiek zysk surowcowy z antymaterii.
      Spójrz jednak na ceny w OGame i na produkcję. Większość ekonomów, zwłaszcza po zmianach temperatury na planetach końcowych, przestawiła swoją produkcję. Kolejna rzesza poszła na 15-ki w momencie, w którym odblokowano relokację (wcześniej zniechęcały ich małe planety i konieczność mozolnej kolonizacji trójek). Teraz moja dobowa produkcja zawiera więcej deuteru niż kryształu. Gdy zawyżymy ceny do 1:2:3 (a to leży w gestii Arta), deuter będzie bardzo drogi, sztucznie drogi, a jego podaż będzie ogromna, bo ekonom nie jest w stanie go wydać. Jego budynki nie kosztują za wiele deuteru, badania trwają coraz dłużej, co on ma robić? Plazmy?
      Pl1 pisze, że flociarze wykupią deuter z rynku. Nie zgadzam się. Quantum jest jednym z dwóch uni w Polsce określanych jako flotowe (obok Virgo). Macie największe zużycie deuteru. A i tak deuter kupują u Was handlarze, nie tylko flociarze. Na takim Xanthus jest może 40 flociarzy na 2600 graczy. Reszta po prostu sobie kopie, buduje, bada, lata na ekspedycje i od niedzieli farmi idlaków. FS floty top 4 na 100 % (4 h) z gwiazdą kosztuje jakieś 15-16 kk, tyle co połowa dziennego wydobycia deuteru przez średniego ekonoma z top 100. Tutaj gra ufs-em nie jest koniecznością, tylko wyborem. Bez handlarzy deuter jest nie do przepalenia na górniczym uni.
      Pomysł jest dobry, bo eliminuje problemy, ale zaburza proporcję między surowcami. Trzeba by albo wziąć w nawias produkcję w kopalni metalu i kryształu i pomnożyć przez 2 (dzielenia produkcji ekstraktora nie proponuję, bo zmniejszenie czegokolwiek, co się zwiększa poprzez przedmioty premium to marketingowy strzał w stopę), albo kombinować z cenami tak, żeby udział deuteru był większy.
      Względnie wprowadzić piątego handlarza surowców, który wystawiałby parę razy dziennie surowce na licytację (po cenie zaniżonej, np. 1:1,1 D:M), tak żeby można się było pozbyć nadmiaru niepotrzebnego surowca.
      Tylko że przedstawione rozwiązania tychże problemów leżą już w gestii twórców gry, nie naszego Teamu. Zmniejszenie maksymalnego przelicznika antyhandlarza z 1:2:3 do np. 1:1,5:2,5 - również.

Lwica jest boska :)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez buleon ().

• buleon napisał(a):

ie na równomierny, skoro są różne ligi.
      Czy zmniejszony? Jestem top 1 w lidze top 1-100. Mój znajomy jest top 1 w lidze top 101-200. On się pushuje, ja się pushuję, każdy w swojej lidze, później on przechodzi do ligi wyższej, pushuje mnie, spada i od nowa.
      Poza tym w każdej lidze można się pushować, choć zdaję sobie sprawę z tego, że świadomie robią to częściej osoby z TOP.
      Dlatego pisałem ,że to nie likwiduje problemu tylko go ogranicza i utrudnia
      Push był jest i będzie i możesz kombinować z zasadami jak chcesz , jeśli ludzie nie będą czuli bata , będą łamać zasady
    • buleon napisał(a):

Gdy zawyżymy ceny do 1:2:3 (a to leży w gestii Arta), deuter będzie bardzo drogi, sztucznie drogi, a jego podaż będzie ogromna, bo ekonom nie jest w stanie go wydać.
      kto mowi o zawyzaniu?

1. dex bedzie kupowany jak bedzie podaz.
      2. jezeli dostane tyle samo dexu za metal ile daje handlarz to przeciez wole wymienic za darmo u gornika niz placic anty
      3. tu nie chodzi o zawyzenie stawki za dex - TU CHODZI o WYROWNANIE tego co daje handlarz i co jest legalne przy standardowej wymianie. Jeden przelicznik. Ten sam.

4. zgadzam sie - Lwica jest boska

5. bez udziwnien. Zasady Gry maja byc proste i jasne - tak jak bylo kiedys
    • Równasz w górę czy w dół? W górę, czyli zawyżasz. Podnosisz przelicznik minimalny do maksymalnego. Nikt nie kupował do tej pory deuteru po 1:2:3 poza skupami grającymi na kogoś. Ani flociarze, ani handlarze. Nikt. Według pomysłu pl1 będzie to konieczność.

1. Flociarze nie skupią całego deuteru. Spójrz na liczby. Flota z top 5 nie potrzebuje kupować na Fs-y. Na loty też nie potrzebuje, bo sobie wyfarmi. Z idlaków czy z innych graczy, obojętnie.

2. Patrzysz na to z punktu widzenia flociarza. Ile jest takich osób, które muszą grać ufs-em lub kupować na niego deuter? U nas zero raczej, może top 1 floty ma z tym delikatny problem. Na loty po ostatniej aktualizacji też wydaje się znacznie mniej, o niemal połowę zmniejszył się koszt lotu reckami. Po prostu produkujemy więcej niż jesteśmy w stanie wydać. I więcej niż flociarze są w stanie kupić.

3. Polski Team nie może ingerować w antyhandlarza sam. Do tego są potrzebne zmiany idące z Niemiec. Polska nie może ustawić handlarza na 1:1:2 czy 1:1,5:2,5. Jeśli teraz max jest 1:2:3 u antyhandlarza, na poziomie maksymalnego między graczami, to równając i usztywniając przelicznik, podnosisz cenę deuteru na uni.

• nie interesuje mnie czy w dol czy w gore. Ma byc rowno i tyle.

majac nadmiar dexu wymienicie sobie (gornicy) 1x lub 2x w miesiacu u handlarza - za tyle za ile by kupili od Was flociarze.

Tyle w temacie. Ma byc rowno aby nie bylo SPEKULACJI a ile to bedzie to mnie nie obchodzi
    • A to jest z kolei zmuszenie graczy do:
      a) powiększenia magazynów
      b) budowy większej floty transportowej i efesowania
      lub c) powiększenia bunkra
      d) latania na ekspedycje/PZ z antymaterią (tu bez turborecków szans nie mają wielkich)
      lub e) zakupu antymaterii.

Szanuję pomysł pl1, jest naprawdę dobry i eliminuje spekulację. Natomiast rodzi problemy. Was te problemy nie dotkną, ale ekonomów tak, a z całym szacunkiem do Was, jest Was kilku flociarzy na setkę ekonomów. Bo przeważająca większość graczy woli kopać niż latać (porównaj sobie statystykę eko i floty na Quantum).

Nie wiem czy doczytałeś pomysł Shade'a. Tam eliminuje się przeważającą część spekulacji. Paliwówki (z zyskiem dla konta z top) mogą wyłącznie sprzedać swój wyprodukowany/zrabowany/znaleziony na ekspedycji deuter. Nie mogą w jakikolwiek sposób zamienić metalu i kryształu na deuter, nie mogą go dostać itd. W dodatku dostaną za ten deuter godziwą cenę 1:1,5:2,5. Zostaje margines, i owszem. Prawdziwi handlarze-spekulanci, którzy skupowali deuter po od 1:1,5:2,5 wzwyż, nie odczują tej zmiany. Właściciele multikont i sieci, i owszem.

• no i jak tam
      @Artczy Team laskawie odpisze dlaczego
      w innych krajach sa inne zasady
      dlaczego operatorzy Waszego Teamu klamia na forum i mowia ze zasade sa wszedzie takie same?

czy cos sie wreszcie zmieni?

czy naprwade tak ciezko wprowadzic sensowny zapis o tym zeby sie ludzie nie puszowali kupiona flota?

czy wprowadzicie jakas super zmiane ze Ci ludzie beda musieli oddac surowce z kont ktore kupili
      nadmieniam ze kupili juz 75% uni:) - wiec przydalo by sie . hmmm

czy zostana pociagnieci do odpowiedzialnosci CI ktorzy szerza nieprawde na forum? i wporwadzaja w blad graczy?

otoz to sa petania retoryczne bo nie wierze w to zebys kogokolwiek pociagnol do odpowiedzialnosci zwlaszcza ze to sa Twoi koledzy to raz.
      dwa zadnej odpowiedzialnosci tam u Was nie ma przed nikim.
      3. licze tylko ze zrobicie to co jest jedynie sluszne - szkoda ze po czasie takim - gdzie juz szkoda jest wyrzadzona taka ze sie to nie odwroci.:)

ale pewnie mnie jeszcze zaskoczycie i zrobicie lipe:) chcialbym sie mylic

pozdrawiam serdecznie z serca ciemnego lasu
      Marys znowu CI sie cos pomieszalo tu masz :TOP1 WORLD SOLO
    • ale nie pisal dlaczego wprowadzasz w blad innych graczy :)
      zreszta zalezy mi na tym zeby zostalo to wprowadzone jak najszybciej i nie potrzebuje z toba zadnych utarczek.
      i sadze ze powinnas sie wstydzic piszac nie prawde wielokrotnie w wielu postach.

nie zamierzam tu przytaczac dokladnie , bo i po co - ciekawe jest to czy sie wyprzesz tego czy zaslonisz sie niewiedza

edit:
      tu macie kolejny przyklad

prntscr.com/na8cv8
      konto kilera wlasnie jest topione - hmm ktorz sie tym kontem spuszuje :) po kawalku lub w calosci
      hmmm ktorz to moze byc...

dlatego zalezy nam na tym zeby dzialo sie to szybko bo pisalem wielokrotonie ze rownowaga na uni zostaje zaburzona przez puszerow a team na to pozwala.
      co jest karygodne .
    • @pl1 to co pokazales na screenie to nie jest wyjatek tylko na Twoim uni. Spojrz sobie na tej samej stronie jak ladnie, kawalek po kawalku rozebrali sobie konto demise na Librze.

Nasza kochana i wszechwiedzaca @ciap ma konto na Librze ale jak zwykle udaje, ze nic nie widzi lub o niczym nie wie. A zapytasz jej wprost dlaczego nic nie robi skoro jest GO to Ci odpowie w ten sposob:

• Dagusia08.04.2019 19:30:08 nie sypiam z nim żebyś swoje żale wylewał na mnie ?
      • Kamil08.04.2019 19:30:50 Ale jestes w team. Zawsze piszesz, zglaszaj, pisz ticketa. Po co? Walka z wiatrakami.
      • Dagusia08.04.2019 19:31:06 tu jestem graczem :>
      • Dagusia08.04.2019 19:31:27 a za pisanie "jestem GO" mogę dostać bana za podszywanie się pod team :D
    • @Truck driver
      Ty naprawdę masz jakiś problem z rozumieniem co się do Ciebie pisze.
      Jestem graczem na libra dokładnie takim samym jak Ty, mam te same prawa na serwerze co Ty.
      Jako gracz nie odpowiadam za to jak grają inni gracze więc dlaczego mnie obwiniasz za coś czego nie zrobiłam i nie miałam wpływu? To nawet nie jest mój sojusz żebym mogła kogoś wywalić z sojuszu. 0_o

Jeżeli masz problem z graczem to pisz bezpośrednio do niego albo zgłoś na support.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • @ciap
      jako operator gry powinnas dawno pomoc w walce z nieprawidlowosciami - np takimi - ze na innych ogame w innych krajach ( chyba tych co z nimi nie rozmawialas :E )
      istnieja odpowiednie przepisy regulujace ten proceder i tak dzieki temu pozwoliliscie sie napuszowac polowie uni . poprzez pusz ekstrymalny za pomoca zlomowania floty handlarzem.
      no sory ale ja niewiem kto wpadl na pomysl ze TO JEST DOZWOLONE .

na tym dokladnym przykladzie widac podejscie i do graczy i do tego co sie wyprawia tam u Was.
      wiedzieliscie o tym od dawna - nie zrobiliscie nic .
      uznaliscie bo mozna - BO FAJNIE.

przeciez kazdy na chlopski rozum nawet widzi ze to jest pusz.
      ale widocznie teraz tak sie gra w ta gre.

nie mam do Ciebie osobiscie pretensji bo jestes pionkiem ktorym pewnie nic nie moze i tak wlasnie powiesz - ale zaluje ze ludzie ktorzy powinno to dostrzec maja to w nosie:) to jest przykre i tyle .
      dlatego tak jak piszemy - prosze wprowadzic odpowiednie korekty bo z tego co widze to juz wiekszosc kont jest kupionych i zezlomowanych:) - zostaly ochlapy.
      zreszta szkoda strzepic jezyka

edit:
      ta zasada powinna juz dawno wprowadzona lata temu kiedy silent przetapial konto legiona - pisalismy slalismy tickety i jak grochem o sciane.
      nie wiem kto o tym decydowal no ale no "niemadry ktos napewno"

i teraz sie nagle obudziliscie bo gracze zaczeli sie burzyc bo jak silent zrobil z 300 duzych baniek z niczego bylo okej?
      jak inni gracze pobudowali swoje floty z kupna innych flot i zlomowania bylo okej tak?
      no bardzo to slabe jest i sadze ze albo wam placili
      albo sami macie z tego korzysc grajac w ten sposob - no niestety . taka prawda

prosze wreszcie skonkczyc debatowac i zaczac zajmowac sie relanym problemem.
      bo niedlugo moze sie okazac ze nagle magicznie zniknie pol flot z uni :) i zostanie zahandlowane - no bo przeciez mozna

no chyba mozna - tylko na polskim ogame.
      zalosne podejscie teamu do problemu - zreszta nie pierwszy raz
      @Art - i Ty sie dziwisz ze mam takie zdanie jakie mam.

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez pl1 ().

• Poruszyliście temat.

Padło tutaj wiele propozycji które teraz jest dopieszczane w gronie teamu pod względem zasad, zbierania dowodów. :ffreak: :ffreak: :ffreak:

To że nie widzicie tego to nie znaczy że temat jest olany. Pisałam wyżej że Art 100 razy pisał że pracujemy, że temat nie jest olany a Wy nadal swoje. :ffreak: :ffreak:

edit:

pl1 napisał(a):

jako operator gry powinnas dawno pomoc w walce z nieprawidlowosciami
      I pomogłam. PRZEDSTAWIŁAM WŁASNE ROZWIĄZANIE RÓWNIEŻ W TYM TEMACIE. JAKBYŚ MNIE CZYTAŁ TO BYŚ WIEDZIAŁ.
    • pl1 napisał(a):

@ciap
      czego nie zrozumialas w moim poscie wyzej?
      Art pisał Ci że rozwiązanie z DE ma pewne wady i trzeba lepiej to rozpisać i dopracować. Jeżeli spodziewasz się że ktoś z teamu napisze Ci jak gracze na DE omijali zasady to wybacz ale nikt tego nie zrobi. Więc TRWA dyskusja w gronie teamu jak poprawić zapisy niemieckie.

Pisane było tu już parę razy że dla Ciebie to tylko wpis w zasadach ale dla teamu to całe rozgryzienie sprawy od wykrycia, sprawdzenia, zebrania dowodów, zbanowania, odwołania graczy. Nie można wprowadzić zapisu którego team nie udowodni. Zadaniem teamu jest odpowiednie udokumentowanie.

To wszystko jest rozpisywane w team.

:ffreak: :ffreak: :ffreak:
    • @ ciap
      wszystko super tylko w sumie koncze rozmowe z Toba bo mija sie to z celem.
      szkoda mojego czasu i nerwow
      edit:
      nad czym wy chcecie debatowac.

WPROWADZIC ZAKAZ SPRZEDAZY SUROWCOW ZE ZLOMOWANEJ FLOTY I OBRONY NA POCZATEK.
      OVER.

czego nie rozumiesz? lub nie rozumiecie - jakie problemyu - TO ZADNYCH PROBLEMOW NIE PRZYNOSI.z zadnego punktu widzenia.
      no chyba ze z pkt widzenia puszera oszusta. ;) - no to tak - wtedy jest lipa faktyczcnie trzeba przemyslec co zrobic dalej i jak to zrobic.
    • ciap napisał(a):

Poruszyliście temat.
      Rok temu bez 6 dni. W pierwszym poście napisałaś tak:

ciap napisał(a):

@buleon
      Jako ex członek powinieneś to wiedzieć
      Zasady są międzynarodowe więc żeby je zmienić trzeba napisać posta na forum board.origin.ogame.gameforge.com/index.php/BoardList/
      Wiedziałaś wtedy o różnicach w interpretacji, które de facto zmieniają zasady i to w sposób moim zdaniem znaczący? Bo po Twoim poście nie zadałem sobie trudu tłumaczenia niemieckich, włoskich i angielskich zasad. Wprowadziłaś mnie w błąd, wierzę, że nieświadomie.

ciap napisał(a):

Pisałam wyżej że Art 100 razy pisał że pracujemy, że temat nie jest olany a Wy nadal swoje.
      Temat nie jest olany wyłącznie dlatego, bo jest ciśnienie. Wcześniej problemem pies z kulawą nogą się nie zajął, choć był znany. Pomimo wysłania przeze mnie PW do wszystkich chyba pomarańczowych oraz Arta, oznaczania itd., nikt poza Tobą się tu nie odezwał.

Dlatego wcale się nie dziwię graczom Quantuma, że wywierają presję. Bo pod presją najwyraźniej lepiej się pracuje :)

• o prosze widze ze nowy kandydat z flota topi flote:)
      skrin ponizej
      zostalo jeszcze z jakies 120 baniek

prntscr.com/naa40v

ciekawe co bedzie dalej :)

puszerki czuja presje - licze ze team odpowiednio zajmie sie sprawa i bedzie widzial co sie dzieje .
      a nie sobie powie ze no niestety prawo nie siega wstecz ustalislimy to dopiero po 5 latach 3 miesiacach i 16 dniach 5 godiznach i 2ch minutach ciezkiej pracy nad tematem.
      wiec niech sobie zatrzymaja to co sie napuszowali:)
      o albo jak GO mihusz odpowie - no ale nie ma takiego gracza na quantum co pan pisal w tickecie.
      bo moj drogi sherloku - gracz zmienil nick:D
    • Od kiedy są niemieckie zasady inne?
      Grałam na innych serwerach i tam zasady były takie same jak pl. I jak pisałam nie mam czasu żeby przeglądać wszystkie 30 krajów. Jak pytałam o zasady została mi udzielona informacja że wszedzie jest tak samo.

Sama jako gracz zgłaszałam problem z przetopem floty. Cóż. Teraz tylko obrywam. :E
    • @ciap
      naprawde mam isc na te de i zalozyc sobie tasm konto i mam sobie przekopiowac ich zasady jak zrobil to juz Twoj kolega z teamu shade.?
      badz pare innych osob i udowodnic CI ze jednak sa inne?
      no i dlaczego sie dziwisz ze nie chce z Toba dyskutowac skoro mowisz ze biale jest czarne a czarne biale ?

dla mnie taka osoba jest po prostu klamca . a to jakim klamca to inna sprawa .
    • @ciap
      nie wiem co Ci odpisac
      moze tylko to?
      masz racje
      jest jak mowisz
      OF KORS?

edit:
      a moze to kolega shade Ci to powiedzial?:D ze tak jest jak mowisz? ze zasady sa wszedzie takie same?
      szkoda ze on twierdzi inaczej.
      to w koncu jak to jest? sa czy nie sa?
      a moze jedna sa i nie sa jednoczesnie?

pytam bo juz sie bo juz sie zwariowalem

edit2:
      dobrze buleon napisal
      problem byl sygnalizowany 234234 czasu temu juz przy pierwszych takich akcjach - u nas np konkretnie w wiekszej skali na koncie legiona - a sprzedal te konkto XXX czasu temu
      nikt sie tym nie zainteresowal "pies z kulawa noga sie tym nie zainteresowal" i 100 % racji
      chcieliscie sprawe zamiesc pod dywan? ale nie dalo sie bo majs zrobil przyrost rzedu 800 baniek - 500 od fuzji i z 300 przed?
      z czego?:D

z ekspedycji chyba :P
      warto latac na ekspy bo mozna zrobic flote wieksza niz lucky - ktory gral dluzej na 1 uni niz ja .
      naprawde drazni mnie to i czuje duzy niesmak do tego co reprezentujecie

i droga ciap zrozum ze to Ty tu jestes dla nas a nie na odwrot.

edit 3
      OJEJ OJEJ

prntscr.com/naadav

gracz buczer znowu postanowil sobie uszczuplic flote o 11 banieczek:)
      i pewnie sobie to zostawi - zeby nie bylo lipy i odhandluje za 2 tygodnie jak juz sprawa przycichnie. a moze i nie .

dalej nie widzicie problemu?
      i tak jest codziennie

w mojej opini bardziej jestescie winni WY - jako team niz Ci ktorzy sie puszuja -oni to zwykle oszusty i puszery
      a wy powinniscie ich lapac . jak ktos tam wyzej pisal
      policja z kraju 3 swiata:)
      niby jest niby si - tego zlapie tego nie :)
      lapoweczka tu to tu kolega to tamto:)
      haha:) - popieram w 100 %

czemu tu sie proje otorz temu - bo uwazam ze rozgrywka powinna byc uczciwa jak gram w szachy z kims to nie zabieram mu hetmana na starcie . i smieje sie prosto w ryj.
      a wy jako "sedzia" patrzycie na to i udajecie ze nic sie nie dzieje .

tyle odemnie - kazdy kto wie o czym pisze wie jak jest .
      kazdy kto mial z wami stycznosc wie jak jest
      a najlepsze jest to ze nawet te puszerki wiedza jak jest .

Post był edytowany 5 razy, ostatnio przez pl1 ().

• @pl1 @ciap
      Ta dyskusja zmierza donikąd i niewiele wnosi do tematu.

Zasady faktycznie są jednakowe, tylko różnie interpretowane. Ciap spytała o zasady, zmiana zasad wymaga działania przez Origin. Ja się tym zasugerowałem, myśląc o zasadach i ich interpretacji jako o całości. Zwykły błąd komunikacyjny. Szkoda, że nikt tego nie wychwycił, ale chyba nikt z Polski nie ma obowiązku sprawdzania niemieckich zasad, a do koordynatorów projektu to nie dotarło, pewnie z powodu bariery językowej.

Proponuję machnąć na to ręką, o czym pisał również Art.

Natomiast pytanie o ułożenie takiej a nie innej interpretacji zasad wydaje się logiczne. Być może ktoś, kto za to odpowiada lub to pamięta, wytłumaczy to. Bo zakładam, że interpretację zasad układają osoby z samej góry Teamu, a one w Polsce grać nie mogą, więc posty o jakichś korzyściach w grze dla osób interpretujących zasady, można włożyć między bajki.

Pytanie o termin zmiany interpretacji zasad, a także o sposób przeprowadzenia zmian (czy będzie czas na przestawienie się na nowe zasady) również nurtuje sporo osób.

• do wszystkich puszerow - puszujcie sie teraz szybko ile mozecie . bo pozniej moze byc za pozno
      nie czekaj . to ostatni gwizdek
      a moze nie taki ostatni:)
      to chyba pol gwizdka

zanim oni cokowliek ustala to beda swieta i jajeczko :E
      i sie potem okaze ze bvedziemy grac nie tylko bez hetmana ale i bez 2ch wierz
      lub tez nie bedziemy grac wcale . bo kiepsko sie gra w gre gdy sedzia nie widzi co sie dzieje .
      jest takie pilkarskie powiedzenie na temat takiego sedziego
      SEDZIA ...

pozdro i dobranoc licze ze sprawe zamkniecie w 2036
      i
    • to tak ma dzialac wydajesz anty na handlarza tak ? Gf liczy zyski tak ? A ze ktos jest glupi i sprzeda ci po 1 1 1 to jego sprawa inaczej tyczy sie to ludzi jak majas co maja 50 kont sle po 1 1 1 a pozniej ktos z soja farmi to konto nagle majas rosnie 65kk w 3 h i wszyscy maja to gdzies taka polityka liczy sie kasa jak wszedzie i raczej gf nic z tym nie zrobi bo liczy sie bilon a ze internet sie rozbudowuje wystarczy pare zloty na konta i grasz legalnie slesz sobie sam i jest ok
    • Przypominam, że Zasady Gry nie ulegają zmianom. To co zamieszczam poniżej, jest wymaganą przez Was informacją dotyczącą interpretacji pusha, który jak słusznie zauważyliście, powstaje z wykorzystaniem funkcji premium.
      Skupiliśmy się zatem na zagadnieniach związanych z handlem, darowiznami (zwózkami surowców na słabe konta) oraz kilkoma innymi szczegółami.
      Proszę zapoznać się z następującymi wyjaśnieniami i ewentualnie rzeczowo je skomentować.

5. Push

Wszystkim kontom zabrania się czerpania korzyści z zasobów graczy z mniejszą liczbą punktów. Push określa m.in. dostarczanie surowców od gracza z mniejszą liczbą punktów do gracz z ich wyższą liczbą bez konkretnego świadczenia wzajemnego.
      Niesprawiedliwą korzyścią jest m.in.:
      - ustawienie walki między kontami, w celu uzyskania korzyści przez konto z wyższą liczbą punktów,
      - handel z manipulacją przelicznikami wymiany surowców w celu uzyskania korzyści przez konto z wyższą liczbą punktów.
      Wszystkie akcje handlowe, wsparcia w recyklingu i podziały ACS muszą zostać ukończone w przeciągu 72 godzin.
      W wyjątkowych sytuacjach (podział ataku związku, zdobyczy czy pomoc recyklerów itp.), musi być poinformowany Operator Gry poprzez system zgłoszeń na stronie support.pl.ogame.gameforge.com/).

Wyjaśnienie

Po zakończeniu blokady za push surowce muszą być zwrócone na planetę Obsługi Gry.

Handel wykraczający poza określone przeliczniki na korzyść gracza silniejszego będzie traktowany jako push.
      • 3:2:1 - każda jednostka deuteru jest warta 2 jednostki kryształu lub 3 jednostki metalu.
      • 2,5:1,5:1 - każda jednostka deuteru jest warta 1,5 jednostki kryształu lub 2,5 jednostki metalu.
      Przeliczniki obowiązują na wszystkich uniwersach OGame.pl.

Za push może być również ukarany gracz, który:
      • Celowo składuje surowce na planetach, aby zezwolić na ich odbiór przez atak.
      • Dokonuje ataku słabszymi flotami, aby powstało pole zniszczeń do odzyskania surowców.
      • Wspiera silniejszego gracza surowcami w ramach "handlu" stosując niezrównoważone przeliczniki.
      • Manipuluje przelicznikami handlowymi wykorzystując do tego funkcję Handlarza surowców za Antymaterię
      • Dokonuje podziału surowców zrabowanych w bitwie ACS bez uzyskania zgody Obsługi Gry.
      • Nie dopełnił obowiązku zgłoszenia pożyczki recyklerów.
      • Wykorzystuje dodatkowe sposoby i możliwości, by silniejsze konto otrzymywało korzyści surowcowe od konta słabszego.
      Obostrzenia dotyczące handlu surowcami
      Handel surowcami musi zostać przeprowadzony z wykorzystaniem maksymalnego przelicznika surowców w następujących przypadkach:
      • pozyskania surowców z przetopienia floty i/lub obrony przy użyciu Antymaterii
      • pozyskania surowców poprzez zezłomowanie floty i/lub obrony oraz zebraniu złomu
      • pozyskania surowców w ramach darowizny od silniejszego gracza
      Uzyskanie surowców od osoby, która pozyskała je z naruszeniem Zasad
      W momencie stwierdzenia przez Obsługę, że darowane surowce pochodzą z naruszenia Zasad (np. z pushu) otrzymane surowce muszą zostać zwrócone przez końcowego odbiorcę, nawet gdy zostały one otrzymane zgodnie z Zasadami (tzw. paserstwo).

Próby moonowe
      Próby moonowe świadczone przez słabszych graczy muszą być rekompensowane w wysokości surowców wydanych na próbę lub ich równowartości w ramach dozwolonych przeliczników (w rozliczeniu można uwzględniać zebrany złom).

Pożyczka recyklerów/ACS:
      zaleca się, aby w ciągu 72 godzin powiadomić Operatora Gry w przypadku wysyłania surowców do silniejszego gracza po udzieleniu mu pomocy w postaci pożyczki recyklerów (zarówno przy zwykłej walce jak i przy podziale złomu po walce ACS).

Wymuszenie Pushu
      Jeśli nieoczekiwanie otrzymujesz surowce od gracza słabszego może to być próba wymuszenia pushu. Jest to niedozwolone, należy więc takie postępowanie zgłosić do Operatora Gry w ciągu 72h załączając raport z dostarczenia surowców przez obcą flotę. Operator zdecyduje, czy niechciany transport należy zwrócić na planetę GO, czy nie. Niechciane surowce można także odesłać do osoby wysyłającej (w ciągu 72h).
      Podobne postępowanie następuje w przypadku, gdy gracz słabszy celowo rozbija się o Ciebie.

Pomoc w odbudowie
      Sojusz może pomóc w odbudowie tylko wtedy, gdy Operator wyrazi na to zgodę. Aby ją uzyskać, gracz musi przedstawić Operatorowi raport wojenny. GO ustala warunki pomocy, jej wielkość oraz czas jej trwania. Dopuszczalna jest tylko pomoc dla obrońcy. Jeżeli bitwę przegra agresor, to pomagać mogą mu tylko osoby posiadające większą liczbę punktów. GO ma prawo nie wyrazić zgody na pomoc. Wszelkie transporty od graczy słabszych przed wyrażeniem przez GO zgody na pomoc, są traktowane jako push.

Uwaga, push obejmuje powyższe przypadki, jednakże nie jest do nich ograniczony.
    • Art napisał(a):

Za push może być również ukarany gracz, który:

Art napisał(a):

Manipuluje przelicznikami handlowymi wykorzystując do tego funkcję Handlarza surowców za Antymaterię
      Czyli jak kupie 100kk dexu za 150kk krisu i zamienie sobie ten dex u handlarza na 200kk krisu to dostane bana?

Art napisał(a):

Próby moonowe
      Próby moonowe świadczone przez słabszych graczy muszą być rekompensowane w wysokości surowców wydanych na próbę lub ich równowartości w ramach dozwolonych przeliczników (w rozliczeniu można uwzględniać zebrany złom).
      I to mi sie podoba :)

Spis treści

1. 5. Push
      1. Wyjaśnienie