Zwiększenie ekonomi

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Czyli co, mając dwa skrajne obozy i rozpiętość prędkości od x2 do x5 w przypadku wygranej jednej z opcji i rozkładzie głósów 258 (x2i x3 ) do 332 (x4 i x5) Nie wybierzemy czegoś pośrodku lub choćby x4 tylko dostaniemy skrajność? Proponowałbym nie ignorowac zdania 43% zainteresowanych.

na tym polega demokracja
    Uni 41 - OFF
    Uni 45 - OFF

Uni 48 - ON Top 1 Było

Sojusze DooM, n00bs, Misie

jest Uni 68 top - daleko w tyle
    :] ale ciekawie

• Ciernik [COMA] napisał(a):

pisalem ze nie ma sensu brac udzialu w ankiecie bo i tak bedzie x5, lipa, jeszcze raz ponawiam pytanie - czy sa chetni na duza ustawke?
    pewnie ze tak zwłaszcza że ci co krzyczeli że nie ma sensu grać na x eco rezygnują z gry to dość floty mają by w ASC dla fun polecieć .To ty ciernk teraz przejmniesz pałeczkę po pewnym graczu i schemat kupić konto i wystawić XD jak będziesz chciał tak wyeliminować tych placzków z chęcią lece XD

Krwawy Tapicer napisał(a):

To ja teraz czekam aż wszystkie lamusy co tak hurr durr podnosiły pokasują konta ;) będzie +X w statach :)
    tez czekam jedno nawet jest juz na allegro :D gracz będzie miał szacunek jak nie rzucał slow na wiatr chyba ze skolowal inne konto a to trzeba sprzedać by mieć na inne :D
  • Vysogota napisał(a):

Czyli co, mając dwa skrajne obozy i rozpiętość prędkości od x2 do x5 w przypadku wygranej jednej z opcji i rozkładzie głósów 258 (x2i x3 ) do 332 (x4 i x5) Nie wybierzemy czegoś pośrodku lub choćby x4 tylko dostaniemy skrajność? Proponowałbym nie ignorowac zdania 43% zainteresowanych.
    Im więcej dostawałam PW od ludzi to martwiło mnie to co czytałam. Mam tu na myśli głosowania "dla jaj". :E
    W sumie miało być x3 a zostało: art.comastuff.com/ogame/poll.p…Oa1MrcGFqajcwdzRtbGk4UT09

Ciernik [COMA] napisał(a):

pisalem ze nie ma sensu brac udzialu w ankiecie bo i tak bedzie x5
    Jakby każdy z x1 zagłosował na x2 to x2 mogło wygrać.
    272 + 71 > 318

Daneku25 napisał(a):

To jeszcze jedno, czy na x5 zmienia się też liczba surki/statków z ekspedycji? Czy wartości są identyczne jak na x1?
    Nie zmieni. To zależy od punktów top1 a ten ciągle ma ponad 100kk z ostatniego koszyka.
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • Vysogota napisał(a):

Czyli co, mając dwa skrajne obozy i rozpiętość prędkości od x2 do x5 w przypadku wygranej jednej z opcji i rozkładzie głósów 258 (x2i x3 ) do 332 (x4 i x5) Nie wybierzemy czegoś pośrodku lub choćby x4 tylko dostaniemy skrajność? Proponowałbym nie ignorowac zdania 43% zainteresowanych.
    Czyli nie ignorujmy zdania 43% zainteresowanych i zamiast tego zignorujmy glosy 57%? :)
    Tak jak pisal Hani: tak dziala demokracja.
    A jakby ktos zauwazyl co pisal Art, to by wiedzial, ze ci ludzie ktorzy glosowali w 1 ankiecie, a nie glosowali w 2, mogli byzdecydowac o innym wyniku. Domyslam sie, ze byloby x2 wtedy. Czyja to wina, ze nie zaglosowali?
    Ci ktorzy nie zaglosowali, jesli im sie obecny wynik nie podoba, sami sa teraz sobie winni, bo moglo byc inaczej, a wyszlo jak wyszlo.

Albo moze niech Art zrobi nastepna ankiete? Moze tak kilka razy, zobaczymy jakie beda wyniki, pozniej usrednimy wynik, albo moze ktos odpowiednio godny zdecyduje ktora ankieta byla wlasciwa i bedzie ok. ;)

Nie, no bez zartow.

Ps.: Zwalcie wine na Ciap! Nie dala tym razem wiadomosci w grze! A moze dala? Nie pamietam ;) . Ale mozna na nia zwalic, bo pewnie nawet jak dala, to byla zbyt malo przekonujaca ^^ .
    Albo lepiej - na Arta walcie, bo nie zmusil wszystkich do glosowania ;) .

start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N
  • woooow ale się macie suuuuuper zamiast 1kkk zysku będziecie teraz mieli 5kkk zamiast 10 tys pancerników kupicie sobie 50 tysięcy, kurcze jak [super] będziecie mieli najpotężniejsze floty na Ogame łącznie z innymi speed uniami ale Wam zazdroszczę - bardzo się cieszę że jestem w grupie tych płaczków i z niecierpliwością czekam jak poszło głosowanie na Nekkar - mieliście taką fajną elitarną unie a teraz zostajecie zwykłym speed unią - za dwa lata zróbcie znowu głosowanie jak już będziecie latać dziesiątkami tysięcy GS i milionamy pancerników aby zrobić speed x50 wtedy będzie szał będzie można latać miliardami statków załosne
    największy Płaczek ZDOBYWCA

Moderator kruszynka:
    Upominam za wulgaryzm

Imperare sibi maximum imperium est

ST#262 NEKKAR ON
    ST#2 WASSAT- OFF

ST#87 Uni69 - OFF
    ST#67Fenrir - OFF
    ST#3 Dorado - ON
    ST łącznie - 421
  • Górnicy z topki dziękują naiwnym za wybór x5. Widze tu kilku flociarzy oraz graczy którzy mają daleko do czolówki co poparli x5. no ładnie sie bedzie scigało co niektórych na uni i na innych uniwersach. gra idzie w stronę rozwałki moze to i lepiej pobawimy sie i nie zal bedzie potem jak zamknął ten plac zabaw.
    :)
  • horch napisał(a):

Górnicy z topki dziękują naiwnym za wybór x5. Widze tu kilku flociarzy oraz graczy którzy mają daleko do czolówki co poparli x5. no ładnie sie bedzie scigało co niektórych na uni i na innych uniwersach. gra idzie w stronę rozwałki moze to i lepiej pobawimy sie i nie zal bedzie potem jak zamknął ten plac zabaw.
    No, ale co jęczysz? Ta gra polega na tym by rozwalać drugiego gracza - gracze eko nie stracą na tym, bo jak mają stracić? Urozmaici to tylko rozgrywkę i tyle.
    u4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
    u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
    u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%

"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru."
  • horch napisał(a):

Górnicy z topki dziękują naiwnym za wybór x5. Widze tu kilku flociarzy oraz graczy którzy mają daleko do czolówki co poparli x5. no ładnie sie bedzie scigało co niektórych na uni i na innych uniwersach. gra idzie w stronę rozwałki moze to i lepiej pobawimy sie i nie zal bedzie potem jak zamknął ten plac zabaw.
    Horch, akurat zle piszesz, co juz Ciap dowiodla, poparla wyliczenami i tlumaczeniami. Jest to w tym temacie wczesniej, w kilku postach nawet. OBECNIE nizsze top z czasem dogania wyzsze top.
    A dzialanie mnozenia jest proste, kazdy ma x5. Nic sie nie zmienia. Ceny poz kopalni rosna x1.5-x1.6, wydobycie o x1.1 na poziom, wiec to nizszy top goni wyzszy.

Moze to trzeba w przypowiesciach tlumaczyc, zeby wszyscy zrozumieli?

No, ale moze zrobmy x1 eko dla top50, x2 eko dla top100, x3 eko dla top200, x4 eko dla top 300 i x5 eko dla top500+ ? :) Wszyscy zrownaja sie w punktach eko, to bedzie sprawiedliwie? :)

start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N
  • Jednak dorzucę do tej dyskusji swoje 3 grosze. Choć przyznam, że całe to zdarzenie mnie bawiło i zachęcało do ironii w poprzednich postach.
    Powiem, że ostateczna decyzja mi się nie podoba, ale każdy ma swoje zdanie. Oba wyjścia miały plusy i minusy.
    Jedynie co mnie zraziło, to że tak drastyczną i wręcz wywracająca wszystko do góry nogami zmianę przeprowadzono w tydzień. Przez ostatnie lata w grze nic się nie działo, administracja i deweloperzy nie robili nic - po za dodaniem doku, który coś tam zmieniał oraz kolejnych mikropłatności, które pogrążały grę coraz bardziej.
    Takich zmian się nie robi w tak krótkim czasie. Konieczne są długie dyskusje, analizy i jakieś głębsze zastanowienie. To jakby z dnia na dzień, no nie wiem - zwiększyć limity prędkości na wszystkich drogach, bez uwzględnienia, że nie wszędzie ma to sens. Natomiast tutaj wyskoczono jak filip z konopi. Rewolucje rzadko są jednowymiarowe, zwykle tak samo złe i dobre. Ale ktoś tam wyżej słusznie napisał - konta nie są nasze, GF może robić co chce i ma do tego prawo. Trudno, ja dam urlop i zastanowię się jeszcze nad sensem gry.
    To już naprawdę mój ostatni post w tej sprawie. Ta dyskusja powinna trwać co najmniej kilka miesięcy - były na to lata. W sumie ciekawe po co teraz będziemy oznaczać prędkości x3, x4 itp., skoro x1 już nie będzie.
    Pozdrawiam.
  • JTR napisał(a):

kyss90 napisał(a):

Skoro ilosc glosow rozlozyla sie miedzy x2 a x5 powinien byc jakis kompromis i czyli w tym wypadku x3 lub x4. Byla wczesniej mowa o czyms takim. Nie mozna tak po prostu olac glosow innych.
    Chyba żartujesz? Dlaczego miałaby wygrać opcja na którą głosowało najmniej osob?
    Nie żartuję. Całkiem poważnie. Dlatego, że na opcję x2 głosowała druga pod względem wielkości grupa i chodzi o kompromis pomiędzy skrajnymi wyborami.
  • JTR napisał(a):

kyss90 napisał(a):

Skoro ilosc glosow rozlozyla sie miedzy x2 a x5 powinien byc jakis kompromis i czyli w tym wypadku x3 lub x4. Byla wczesniej mowa o czyms takim. Nie mozna tak po prostu olac glosow innych.
    Chyba żartujesz? Dlaczego miałaby wygrać opcja na którą głosowało najmniej osob?
    Mowiłem już ze udzielają się tu osoby które nie rozumieją matematyki , że 43% jest mniej niz 57% itp itd normalnie masakra robią wszystko aby było po ich choć przegrali demokratycznie, jak czytam te posty to wyglądam jak debil bo smieje się sam do siebie XD

kyss90 napisał(a):

JTR napisał(a):

kyss90 napisał(a):

Nie żartuję. Całkiem poważnie. Dlatego, że na opcję x2 głosowała druga pod względem wielkości grupa i chodzi o kompromis pomiędzy skrajnymi wyborami.
    takie targowanie to na bazarze o majtki haha, ze chcesz sie spotkac w polowie ceny , dobry handlarz nigdy nie ustapi z zysku i swojego zamyslu zysku takze tu tez nie masz co sie targowac

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez ^Turysta^ ().

• blagam nie szargajcie dobrego imienia jakim jest demokracja, bo to nie ma nic wspolnego z ta ankieta. przypominam ze demokracja to nie sa tylko rządy wiekszosci. demokracja ma tez dbac o prawa mniejszosci. nie wybieracie tutaj rządzących ogame, wiec darujcie sobie takie porownania.

edit. z reszta nie macie tu zadnej wladzy. wladze ma zarzad firmy, ktory postanowil sobie zrobic ankiete. i sugerowanie sie nia to tez jego wola.
    Kromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
    kruchy[P N]&Kromak[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Andre[P N]vs.Bociek(wojtekreal)[3 X]~2407655.4%
    ancymon[P N]&Kromak[P N]&Andre[P N]&Hamer[P N]&Lzk kupie dex[PZWP]vs.Mili[3 X]~369787.52%
    Selene[P N]&Andre[DoF]&Kromak[P N]vs.wilku[MISIE]~102650.3%
    Mallory[DoF]&Warka[COMA]&fnk[P N]&Kromak[P N]vs.dziob[3 X]~98143.53%

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Kromak ().

• Krwawy Tapicer napisał(a):

horch napisał(a):

No, ale co jęczysz? Ta gra polega na tym by rozwalać drugiego gracza - gracze eko nie stracą na tym, bo jak mają stracić? Urozmaici to tylko rozgrywkę i tyle.
    Piszę o demontażu tego co było tworzone od 2005 roku a nie "rozwałce" w graniu jako takim .... teraz sie wyplaszcza konta mamy tyle warte co 2 lata gry w ogame.

Calipso napisał(a):

horch napisał(a):

Horch, akurat zle piszesz, co juz Ciap dowiodla, poparla wyliczenami i tlumaczeniami. Jest to w tym temacie wczesniej, w kilku postach nawet. OBECNIE nizsze top z czasem dogania wyzsze top.A dzialanie mnozenia jest proste, kazdy ma x5. Nic sie nie zmienia. Ceny poz kopalni rosna x1.5-x1.6, wydobycie o x1.1 na poziom, wiec to nizszy top goni wyzszy.

Moze to trzeba w przypowiesciach tlumaczyc, zeby wszyscy zrozumieli?

No, ale moze zrobmy x1 eko dla top50, x2 eko dla top100, x3 eko dla top200, x4 eko dla top 300 i x5 eko dla top500+ ? :) Wszyscy zrownaja sie w punktach eko, to bedzie sprawiedliwie? :)
    roznice bedą sie powiekszać róznice w wydobyciu bedą wieksze nastapi odjazd punktowy od kont np posiadajacych polowe mniej punktów juz widoczniejszy plus dla GF bardziej sie oplaca Geolog i dopalacze
    :)
  • @kyss90 jesteś jednym z nielicznych graczy sojuszu komornic co cię szanuje i jesteś w porzadku mam nadzieje że to twoje inwidualne spostrzeżenia a nie wyniesione z sojuszu gdzie tam dyktatura już wytłumaczyła że x eco to beeee XD .
    To były wybory jednej dominującej odpowiedzi przez większość gdzie były zdefiniowane 4 propozycje nie mylic z kompromisem czyli tak jak opisaleś i to miało by sens w przypadku gdyby Art zaproponował nam eco x5 bez wyboru bo zbliżająca się np. Fuzja i x1 uniemożliwia parowanie a my upieramy się nad x1 wtedy możemy spotkać się po środku x 3
  • JTR napisał(a):

kyss90 napisał(a):

Hmm.
    Bo zmiana speed przebiega od-do, są różne wartości tego samego typu. Wybór prezydenta to jest albo A, B albo C. Nie da się uśrednić tych wartości. Człowiek to nie liczby, to wiele zmiennych.

Tak, marudzę. Myślę że zostało tu popełnionych parę błędów przez każdego, również mnie.
    Parę osób tutaj coś napisało dorzuciłabym do tego głosowanie dla jaj, głosowanie na przekór "ja im pokażę!".
    Na pewno wiele uni i serwerów kiedyś skorzysta z naszych wtop. :fgrin:

Z jednej strony chciałabym podniesienia speed na jakąkolwiek wartość z drugiej strony martwi mnie to że tylko trochę mniej osób chciało "x2". Przewaga była spora ale część graczy za brakiem zmian nie zagłosowała na x2 i są gracze którzy oddali głos na złość na x5. Sporo osób które znam z gry ponad 10 lat było za x1.
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • Tak, to tylko i wyłącznie moje zdanie. Jesteśmy dorośli (tak mi się przynajmniej wydaje że w większości, jak nie wszyscy) i każdy wypowiada się za siebie i ze swojego punktu widzenia i nikt mi nie narzuca swojej racji. Mój post o kompromisie miał nawiązanie do wypowiedzi ciap, która zacytuję poniżej.

ciap napisał(a):

Jeżeli dla kogoś x5 jest zbyt drastyczne to x3 jest dobrym kompromisem między "dużo surowców" a "nudą".

Jak widać nie jestem pierwszy, który o tym napisał.
  • Pominę, to czy jest lepiej zmieniać, czy też nie. Ale nie jestem wrogiem zmian, ale zmian przemyślanych.

Wprowadźmy coś, zobaczymy co się stanie. Nie tędy droga.
    To co widzicie to forma eksperymentu ekonomiczno-społecznego. Takie eksperymenty przeprowadza się pewną ilość iteracji. Zmiana, badanie, zmiana, badanie i tak do uzyskania zakładanego efektu. Ryzykowne i kosztowne, szczególnie gdy układ regulacji jest bardzo wolny - niestety takim jest ogame. Tak naprawdę, należałoby przeliczyć w jakim ustawieniu uniwersa zbliżą się do siebie poziomem w celu łączenia i od razu przedstawić taki plan. Zmieniamy to i to, z takiego powodu, że za tyle i tyle będzie można połączyć N uniwersów w jedno. Co daje więcej graczy aktywnych (cel osób grających) i mniej serwerów do utrzymania (cel GF). Wybór 5x poważnie zmniejszył możliwości jakiejkolwiek migracji graczy i narzucił Nekkar wybór jeżeli chcą w ogóle dalej istnieć. Nie rozumiem dlaczego nie zrobiono wspólnej ankiety skoro jesteśmy sobie przeznaczeni w każdy matematyczny sposób (byliśmy?).

Poniżej wspólne zestawienie obu głosowań. Z matematycznego punktu widzenia mega interesujące.
    OpcjaGłosowanie 1Głosowanie 2
    1x272-
    2x71212
    3x4546
    4x1614
    5x284318
    Suma688590

Z punktu widzenia uczciwego podejścia do 'wyborców' ten sposób przeprowadzenia ankiet był bardzo nie w porządku (zarówno 1, 2 jak i tej z Nekkar). Pomijając wspomnianą demokrację... wygląda to jak dwie tury wyborów, gdzie w drugiej odrzucamy kandydata który byłby ewentualnym zagrożeniem dla lidera z pierwszej (chociaż nie da się tych sytuacji porównać w 100%tach).

ps. jakiego typu jest ankieta na Nekkar? Jakie ma możliwości oddania głosu? Szkoda, że nie ma możliwości obserwowania głosów na żywo. Mega interesujące byłby zachowania w przypadku informacji o zakończeniu ankiety u nas, zarówno pierwszej jak i drugiej.
    ps.2. ciekawi mnie ile kont pojawiło się nagle w grze z powodu ankiety (iI)

Wprowadźmy jak najszybciej zanim ktoś się skapnie, że to nie ma sensu.

Greed is for amateurs. Disorder, chaos, anarchy: now that's fun!