A czy jest możliwość wynegocjowania przy tym zmniejszenie zużycia deu do 50% ?.
Zwiększenie ekonomi
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
JTR napisał(a):
A czy jest możliwość wynegocjowania przy tym zmniejszenie zużycia deu do 50% ?.
Art napisał(a):
Niestety, zmiana pozostałych parametrów (oprócz prędkości eco/flot) no i zwiększenie galaktyk - odpada niestety.
-
pitu pitu, nie da to sie parasola. pracownik GF zawsze moze wyjsc z wlasnym pomyslem do firmy.Kromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
kruchy[P N]&Kromak[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Andre[P N]vs.Bociek(wojtekreal)[3 X]~2407655.4%
ancymon[P N]&Kromak[P N]&Andre[P N]&Hamer[P N]&Lzk kupie dex[PZWP]vs.Mili[3 X]~369787.52%
Selene[P N]&Andre[DoF]&Kromak[P N]vs.wilku[MISIE]~102650.3%
Mallory[DoF]&Warka[COMA]&fnk[P N]&Kromak[P N]vs.dziob[3 X]~98143.53% -
[ciach]
Art napisał(a):
Przecież to jest właśnie uczciwe podejście - wpierw pytam wszystkich czy chcą zmian - większość opowiada się za.
Powinienes Pan, albo powtorzyc ta pierwsza ankiete, albo uznac jej poszczegolne wyniki dla kazdej predkosci osobno!!!
Ciap, szanuje to co robisz, te wszystkie twoje wyliczenia, statystyki, wykresy, przegladam to z uwaga, bo chce podjac sluszna decyzje. I powiem ci tyle, gdybym byla sredniej topki gornikiem, to nie rajcowalo by mnie ze mi sie raptem natworzy x-surowcow wiecej, i pobuduje sobie kopalnie o x-razy szybciej, skoro i tak nie mam szans zeby przy dodatkowym farmieniu idlakow moc przeskoczyc kogos kto bedzie w statystykach wyzej ode mnie, (chyba ze jakiegos idlaka, albo urlopowicza) , bo to co mi sie natworzy, jemu natworzy sie x-krotnie i odleci mi w punktach o tyle ze wyrownanie statystyk nie bedzie mozliwe, a bedzie sie tylko poglebiac. Mysle ze zapomnialas tu o czynniku ludzkim, o normalnej zdrowej rywalizacji, bo wiekszosc graczy odwiedza codziennie statystyki bo to one sa wyznacznikiem pozycji w tej grze, a nie ilosc surowcow jaka sie naprodukuje i co za to pobuduje, skoro i tak w topce nie podskocze.
A dwa, pisalas ze wydobycie zmniejsza sie proporcjonalnie... i przy tym wydobyciu jakie masz ty i ekonom ze slabszej topki, pobudowalibyscie podobne floty. To mam propozycje - zacznij budowac flote ;D Czy ty naprawde uwazasz ze ktos kto poswiecil przykladowo 7 -8 lat na budowanie eko , zacznie budowac teraz flote???. A jesli nawet, to po kilku kolejnych latach dumnie bedzie sie mogl pochwalic : Mam flote jak ciapka, ale w statach ona jest nr. 1, a ja tylko 1500 ;D
Moderator kruszynka:
Usunięto offtop -
moze przedstawie kilka problemow i sytuacji ktore powstana
- zapomnijcie o zbyciu konta, zwiekszenie ilosci surowca na universum spowoduje znaczne zmniejszenie cen, przewiduje kilka dych max za wasza dotychczasowa prace
- mozliwy brak pol na magazyny oraz kopalnie wyzszych poziomow
- progi w st, czy powinny zostac zwiekszone?
- wszystkie zdobyte rekordy zostana zweryfikowane na nowo i pobite
- wspomnialem juz ze zwiekszenie eko nie sprawi ze czujnosc gornika sie zmniejszy dlatego watpie zeby st zaczely sie sypac jak z rekawa, przekonacie sie o tym juz podczas pierwszych skanow, najpewniej powstanie masa bunkrow ktorych bez gsow nikt nie ugryzie, budowa gs jest niesamowicie czasochlonna i zwiekszenie wlasnego nedznego eko bynajmniej nie ulatwi flociarzom zbudowania efektywnej ilosci, zanim postawicie swoj pierwszy 1k to w bunkrze bedzie stalo juz 20k plazm + 500 gs, moc przerobowa gornikow sprawi ze szybko zaczna przeganiac flociarzy w statystykach i powoli wymykac sie z zasiegu ich mozliwosci...dlaczego? nawet mala stocznia postawiona na ksiezycach z biegiem czasu wytworzy taka obrone takich rozmiarow ze nie ruszycie nawet flot transportowych ktore beda tam ladowac, nie zainicjujecie nawet akcji rakietowej bo
1. do tego trzeba wszystkich surowcow a flociarz z reguly ma tylko deuter
2. koszty ktore moga przekroczyc spodziewany zysk
3. czas operacji, zanim skonczycie, to gornik juz sie zaloguje -
potwierdzam obawy Ciernika - mam podobne
tylko juz za poznoKromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
kruchy[P N]&Kromak[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Andre[P N]vs.Bociek(wojtekreal)[3 X]~2407655.4%
ancymon[P N]&Kromak[P N]&Andre[P N]&Hamer[P N]&Lzk kupie dex[PZWP]vs.Mili[3 X]~369787.52%
@zygunia
"Mysle ze zapomnialas tu o czynniku ludzkim, o normalnej zdrowej rywalizacji, bo wiekszosc graczy odwiedza codziennie statystyki bo to one sa wyznacznikiem pozycji w tej grze, a nie ilosc surowcow jaka sie naprodukuje i co za to pobuduje, skoro i tak w topce nie podskocze."
Kiedyś w innej grze GF robiłam statystyki i przyrosty. Obok zestawienia ogólnego robiłam mniejsze jak poszczególne top wypadały ze sobą np. 1-50, 50-100, 100-200, 200-400 itd. Gracze lubili te drugie podzielone staty bo o ile w głównych ich nie było mogli pooglądać się na tle sąsiadów w statystykach.
Nie zapomniałam że to ważny element i nawet gdy ktoś pisze "nie ważne top" myślę sobie że może nie najważniejsze ale zawraca uwagę na to.
"Czy ty naprawde uwazasz ze ktos kto poswiecil przykladowo 7 -8 lat na budowanie eko , zacznie budowac teraz flote???. A jesli nawet, to po kilku kolejnych latach dumnie bedzie sie mogl pochwalic : Mam flote jak ciapka, ale w statach ona jest nr. 1, a ja tylko 1500 ;D"
Może nie 7-8 lat ale znam takie przypadki. Niektóre z sukcesami. Częściej jednak to pasmo wtop. -
FILU napisał(a):
@Calipso to w końcu jesteś zadowolony z eco up czy nie i jaki proponujesz x? by wszyscy byli zadowoleni i ci górnicy zachcieli klepać floty ?
ciap napisał(a):
@Calipso za a nawet przeciw x5
zygunia napisał(a):
ktos kto poswiecil przykladowo 7 -8 lat na budowanie eko , zacznie budowac teraz flote???
Natomiast jak komus sie teraz kopalnie przy 5poz. nanitow buduja po 3-5tyg, a zbiera na kazda tez po 3-5tyg i wozi setki milionow surowcow pod grozba szybkiej straty na rzecz aktywnego flociarza, to pomysl budowy floty wydaje sie kuszacy. Teraz wieksza czesc ST jest wlasnie taka, ze "gornik zbieral surowce na cos, nie odebral FSa na czas i ktos szybkim lotem KR czy pancy przytulil zysk rzedu miliona punktow" dla flociarza poezja .
Tu pozdrawiam skanujacych mnie, w tym najgorecej Kromaka, ktory wydaje mi sie, ze chyba nawet nie widzial mojej floty, a i tak skanuje mnie co chwile od kiedy wrocil do aktywnej gry, czyli chyba od roku? .
Dlatego podoba mi sie pomysl eko 5x, bo gdybym zaczal budowac flote, to bede to robil 5x szybciej i jakis efekt zobacze po miesiacu, a nie po pol roku i tylko przez ten miesiac, a nie pol roku bede musial FSowac ta flote, zanim bede mogl na jakis cel poleciec.
start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N -
ciap napisał(a):
Ja zła i co gorsza teraz chcę inny speed.
Zabroniłam głosować na 5 ale mnie teraz nie słuchają.
Jak zmieniać to na 5x. Nie cackać się tylko jak już ktoś powiedział walić z grubej rury
@Art Proszę, wypowiedz się w sprawie potencjalnego unifusion z uni które mają inny speed floty. Wielu graczy jest zaniepokojona tą prognozą na przyszłość.[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click* -
Tak, martwi mnie to co pisałam wyżej: o fuzji z innymi (musi być opcja z kim łączyć żeby nie zmienić speed floty), o decyzji nekkar które jest na "nie" jak się popyta kogokolwiek kto nie ma nicka @Draconis i...
...to że tak dużo ludzi zmieniło głosy z x1 na x5. Osoby które były mocno przeciwne. Argument "jak szaleć to na całego" mnie jakoś nie przekonuje.
Dobranoc! -
Calipso, a nie wydaje ci sie ze, ten co poswieca wiecej czasu na gre powinien wiecej w niej zarabiac? chcesz to wywrocic? czy to nie glupie? Tak masz racje gram od roku i wybudowalem w tym czasie 30kk(z top 320 na 82( pkt, robiac okolo 50 st chyba. myszlisz, ze po podniesieniu ekonomi bede zarabial 5x wiecej? ze za rok zrobie 150kk pkt? nie sadze... przykladowo kolega z sojuszu ktory jest w statch miedzy top 100, a 150, przy speed x5 bedzie mial wydobycie 3,8kkk na miesiac co raz 12 miesiecy da mu 45kk pkt... heh gra flota idzie do lamusa, bo latwiej jest pozwozic surke i miec prawie to samo. jedyne wyjscie zaczac stawiac eko, czyli jak dla mnie opewnie z pol roku harowki, wymieniania planet na wieksze pola itd. genialny pomysl tylko jakos gra nie wymusza na ekonomistach budowy floty. a flociaz bedzie musial budowac kopalnie by sie utrzymac super pomysl. wysztko do gory nogamiKromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
[ciach]
@Kromak zobaczymy jak będzie raczej nie będzie miało znaczenia czy x2, czy x5 wpłynie dla kogoś drastycznie żeby zmienił sposób gry przez to i z górnika zrobił sie flociarzem albo odwrotnie . Raczej na taką zmianę to tylko może wpłynąć chęci gracza np TY nie widzę cie jako górnika chociaż eco sobie podniesiesz przy okazji czemu nie ale żebyś stał sie górnikiem i w nocy by cała unia nagle wygasła bez twoich skanów ? nie sądzę
Moderator kruszynka:
Usunięto offtop -
no tak, zapomnialem o ekspedycjach, dotychczasowe profity z tych misji beda smiesznie niskie przy eko x5, likwidacja czy zwiekszenie zdobywanego surowca i floty?
-
no ja raczej bede musial to miksowac i wydawac surke na to na co nie lubie. ale chodzi mi o to , ze obecnie poswiecajac duzo czasu, odsadzalem w statach innych w czasie eksresowym i to mi sie wydaje uczciwy system. a przy razy 5 sie na robie, a zysk bedzie moze troche wyzszy, albo i podobny a do ciapki, to mysle ze i nawet ja przestane sie "zblizac" i teraz to ona bedzie robic wieksze przyrosty, a do tej pory bylo odwrotnie chociaz akurat w jej przypadku to jest ok, bo ona duzo czasu poswieca na handleKromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
zmiana prędkości z x 1 na wyższą to może nie rewolucyjna zmiana, ale za to bardzo bolesna.
Zastanawiam się czy gra w ogame na x1 12 lat miała sens.
Zwiększenie ekonomii x razy to jest to drastyczna inflacja konta, które tworzyliśmy. Dewaluacja naszej pracy.
Najkorzystniej w nowej sytuacji staną osoby których % udzial punktów jak najwiecej zajmuje wartość kopalń, astrofizyki i w mniejszej wadze technologii plazmowej.
Te konta będą lepiej osadzone na starcie w nowych realiach.
Ale czy byl sens gry tyle lat na predkości x 1
równie dobrze mogłem przerzucić ciężar mojej uwagi na grę na uniwersum Mercur i mieć tam teraz powyżej 50kk punktów i cieszyć sięz bycia w sporo wyższej topce Top 3 a co najmniej top 10. a to uniwersum ma okolo 1,5 roku. -
@Kromak: Dobrze ze mi zwrociles uwage na fakt premiowania aktywnych graczy, bo juz o takim oczywistym fakcie sprawiedliwosci calkiem zapomnialem . Po krotkim zastanowieniu moge powiedziec, ze zostalem niesprawiedliwie potraktowany jako gornik, ktory siedzi na koncie caly dzien, wysyla po 100-200 flot na idlerow, ekspedycje i FSy i mam z tego po 5-10% dziennie bonusu w stosunku do tego co z kopalni wydobywam .
Oczywiscie latam transami, bo nie mam floty, wiec niczego nie zezlomuje i wiem, ze tak wyglada gra gornika z samego eko. Ja to wszystko rozumiem. Uczciwie jednak bylo by, jakby kazdy kolejny poziom kopalni dawal wzrost wydobycia rowny wzrostowi ceny za kolejny poziom czyli 50%/60%/50%, a jest 10%. Zeby chociaz ten procent wydobycia rosl na wyzszych poziomach, ale nie. JAWNA NIESPRAWIEDLIWOSC!
(To wlasnie wzrost speedu eko moze naprawic).
Poza tym nie wszyscy gornicy loguja sie raz na tydzien, zwioza z bunkrow i ida spac az do nastepnego tygodnia. Moze ktos tak robi, ale tylko do czasu kiedy ktos mu wjedzie masa floty czy GSow w bunkier, czy skasuje duzo k DT na ksiezycu. Bo wlasnie mozolnie zbierana miesiacami przez gornika surka laduje w ladowniach czesto (albo szczesliwie) skanujacego flociarza, a starc flota vs flota jest malo, bo 90% flociarzy siedzi na urlopach, a 90% gornikow nie, bo im sie nie oplaca wlaczyc urlop. Przy coraz dluzszym stazu gornikow (ktorzy maja pewnie poplanowany rozwoj na kolejne lata) przyczynia sie do wielkich zyskow (czesto bez strat) flociarza, ktory jesli jest bardzo aktywny. Czasami jest aktywny, bo, wlasnie wrocil na Ogame (czesto na nowym koncie), po dluzszej przerwie i ma sile skanowac caly dzien i noc i smiga na gornicze floty DT i jeszcze marudzi, ze "marny zysk, bo 20 czy 50k DT bylo puste i NIC nie zarobil" - Skandal! .
Oczywiscie to wszystko ironia, sarkazm, zarty, bo tak jak zostala mechanika Ogame ustawiona na poczatku i nikt sie nie pytal czy ktos tak chce grac, czy woli inne zasady, tak i teraz bedzie zmiana speed eko, czy floty, czy bedzie UF, czy skasuja projekt Ogame i nikt sie nie bedzie nas pytal . Ale, ze nie byla "dobrze ustawiona", to samo GF zauwazylo oferujac z czasem wyzsze speed dla nowych uni.
Wcale nie pisalem, ze nieslusznie tak awansujesz, bo widze ile skanujesz , stad wlasnie ciebie tak pozdrawialem.
Takze gornikom tez nie jest lekko i niech kazdy flociarz odpusci swojemu sasiadowi gornikowi chociaz w Swieta .
no nie zgadzam sie jednak z Toba, ale uwazam, ze danie nam wiekszej ilosci zlomu z floty i mniejsze spalanie jakos by to wyrownalo, co teraz dostaliscie:PKromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
Kromak napisał(a):
no nie zgadzam sie jednak z Toba, ale uwazam, ze danie nam wiekszej ilosci zlomu z floty i mniejsze spalanie jakos by to wyrownalo, co teraz dostaliscie:P
-
xantus
uriel tez, ale xantus ma jeszcze ladownosc sondKromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
No nie wiem czy wiecej % z floty tak sie wam oplaca . Sa pewne minusy. Bedzie wiecej starc w sytuacji, kiedy zysk z 30% zlomu byly faktycznie niewielki (np. przy remisie), a wtedy urosnie i bedzie oplacalny. Chociaz z drugiej strony wtedy przynajmniej 70% surowcow nie bedzie sie marnowac. Pewnie jednak wychodzi to na plus.
To niech odbudowe obrony GF tez podniesie, np. do 85% .
lepszy zlom z obronyKromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
-
ciap napisał(a):
-
Takie pytanie dotyczące zwiększania eko.... kiedy będzie zwiększony na Spicy do wyboru x12, x18, x24, x30
-
Calipso napisał(a):
@Kromak: Dobrze ze mi zwrociles uwage na fakt premiowania aktywnych graczy, bo juz o takim oczywistym fakcie sprawiedliwosci calkiem zapomnialem . Po krotkim zastanowieniu moge powiedziec, ze zostalem niesprawiedliwie potraktowany jako gornik, ktory siedzi na koncie caly dzien, wysyla po 100-200 flot na idlerow, ekspedycje i FSy i mam z tego po 5-10% dziennie bonusu w stosunku do tego co z kopalni wydobywam .
Oczywiscie latam transami, bo nie mam floty, wiec niczego nie zezlomuje i wiem, ze tak wyglada gra gornika z samego eko. Ja to wszystko rozumiem. Uczciwie jednak bylo by, jakby kazdy kolejny poziom kopalni dawal wzrost wydobycia rowny wzrostowi ceny za kolejny poziom czyli 50%/60%/50%, a jest 10%. Zeby chociaz ten procent wydobycia rosl na wyzszych poziomach, ale nie. JAWNA NIESPRAWIEDLIWOSC!
(To wlasnie wzrost speedu eko moze naprawic).
Poza tym nie wszyscy gornicy loguja sie raz na tydzien, zwioza z bunkrow i ida spac az do nastepnego tygodnia. Moze ktos tak robi, ale tylko do czasu kiedy ktos mu wjedzie masa floty czy GSow w bunkier, czy skasuje duzo k DT na ksiezycu. Bo wlasnie mozolnie zbierana miesiacami przez gornika surka laduje w ladowniach czesto (albo szczesliwie) skanujacego flociarza, a starc flota vs flota jest malo, bo 90% flociarzy siedzi na urlopach, a 90% gornikow nie, bo im sie nie oplaca wlaczyc urlop. Przy coraz dluzszym stazu gornikow (ktorzy maja pewnie poplanowany rozwoj na kolejne lata) przyczynia sie do wielkich zyskow (czesto bez strat) flociarza, ktory jesli jest bardzo aktywny. Czasami jest aktywny, bo, wlasnie wrocil na Ogame (czesto na nowym koncie), po dluzszej przerwie i ma sile skanowac caly dzien i noc i smiga na gornicze floty DT i jeszcze marudzi, ze "marny zysk, bo 20 czy 50k DT bylo puste i NIC nie zarobil" - Skandal! .
Oczywiscie to wszystko ironia, sarkazm, zarty, bo tak jak zostala mechanika Ogame ustawiona na poczatku i nikt sie nie pytal czy ktos tak chce grac, czy woli inne zasady, tak i teraz bedzie zmiana speed eko, czy floty, czy bedzie UF, czy skasuja projekt Ogame i nikt sie nie bedzie nas pytal . Ale, ze nie byla "dobrze ustawiona", to samo GF zauwazylo oferujac z czasem wyzsze speed dla nowych uni.
Wcale nie pisalem, ze nieslusznie tak awansujesz, bo widze ile skanujesz , stad wlasnie ciebie tak pozdrawialem.
Takze gornikom tez nie jest lekko i niech kazdy flociarz odpusci swojemu sasiadowi gornikowi chociaz w Swieta .
Moim zdaniem obecna gra jest już mocno pod eko, a flota stanowi tylko wisienkę na torcie ( flota z GS ma jeszcze rację bytu, ale flota normalna jest już elementem o wątpliwym zastosowaniu, a przy stałym wzroście bunkrów oczywistym staje się, ze nie ma co inwestować w martwą strefę ). Miłośnicy głębokich kopalń są narażeni na flociarzy, tylko we wczesnej fazie rozwoju gry, ale w późniejszej przy stosunkowo aktywnej grze są praktycznie nietykalni. Nie jestem przeciwnikiem zmian i nadal liczę na universum X5, ale jak wyjdzie zobaczymy ( X2 lub X3 będzie porażką bo gra dalej będzie statyczna jak teraz)...
Mniej więcej z powodu braku czasu i aktualnych warunków w grze długo rozważałem decyzje o przetopieniu floty i zakończeniu gry jako flociarz (ba nawet rozwarzałem porzucenie gry). Teraz dopiero pod wpływem impulsu w postaci zwiększonego EKO ( po dokładnej analizie bo z początku byłem bardzo sceptyczny) podjąłem decyzję teraz albo nigdy :). Tak też za około miesiąc będę już w zupełnie nowej roli i ku mojemu zadowoleniu skrzętnie będę wykorzystywał to co mnie do tej pory denerwowało :P.
W załączniku pamiątkowy screen floty ("mojego osiągnięcia") , który w niedalekiej przyszłości zmieni stan skupienia ( o ile nie zostanie zezłomowany do tego czasu - nigdy tego nie wykluczam )...
PS: Dawać mi tą opcję X5 na które się tak napaliłem
Załacznik 1Post był edytowany 9 razy, ostatnio przez Kippei ().
-
-
@Kippei: Widze, ze juz sie bardzo cieszysz na mysl o zostaniu Ekowcem i stopieniu floty, ze zapominasz o tym (albo ja cos nie doczytalem), ze wszystkie elementy gry dotycza i tych i tych, chociaz moze w roznym stopniu. Zdejmowanie moonow, Dok, itd.
Moony: Bardzo chcialbym podzielac twoj optymistyczny punkt widzenia jesli chodzi o moony i "nietykalnosc" starszych kont eko . Cale szczescie, ze moony sa i zasadniczo nie powinno tak byc, ze istnieje taka mozliwosc, zeby raz dwa sciagnie komus ksiezyce, bo mu net padl na dluzej, albo utknal w szpitalu, czy areszcie wydobywczym, itp. Zdejmowac mozna ksiezyc zarowno gornika, jak i flociarza. Ja rozumiem, ze kazdy by chcial miec taka przewage , ale tu juz wchodzi czynnik szczescia i jak bedziesz je miec to i 1 GSem cos sciagniesz. Zapewniam cie, ze w innych grach tez sa takie mechanizmy zabezpieczajace, zeby nie dalo sie zniszczyc czyjejs dlugoletniej pracy w ciagu jednej chwili, bo ktos sie nie mogl zalogowac i floty odebrac. Gornik sporo traci w takim momencie, ale flociarz moze stracic flote budowana 5 czy 10 lat, jak go silniejszy trafi.
Dok: Gornik i flociarz tez ma w obronie Dok. Flociarz moze stracic nie tylko na wyjezdzie, gdzie mu sie Dok nie przyda, ale w obronie juz cos odzyska. Natomiast jesli ktos straci na wyjezdzie, to znaczy ze jakis silniejszy flociarz(e) sie zebral i spuscil mu lomot, wiec tutaj mechanizm Ogame premiuje przygotowanych, zorganicowanych. Nie ma co narzekac na Dok. Dok nie premiuje Ekowcow jakos zbyt mocno, zwlaszcza ze czesci straconych surowcow nie oddaje .
Widze, ze juz sie bardzo cieszysz na mysl o zostaniu Ekowcem i stopieniu floty, ale jak juz ktos tu wczesniej pisal (chyba Kromak), teraz latwiej bedzie prowadzic mix-konto: troche floty, troche eko. Po co zlomowac flote? Jesli podniosa speed eko, to za metal i krysztal buduj tylko eko, a deu zostaw na paliwo do floty. Az sie zdziwisz, jak szybko ci sie gornictwo znudzi . A jakby ludzie (kippei, to nie o tobie) skupili sie na czytaniu ze zrozumieniem, a nie na bezsensownym minusowaniu postow, to czytajac posty Ciap by zrozumieli, ze ktos kto ma nizsze poziomy kopalni szybciej bedzie gonil SUMĘ wydobycia silniejszego gornika i chociaz go nigdy nie dogoni, to w pewnej chwili sie tym znudzi (bo gornictwo jest nudne, chyba ze ktos je lubi ) i moze wrocic do budowy floty z juz o wiele lepszego eko, a moze i eko 2x czy x5 . Bedzie ci wtedy szkoda od nowa flote robic, jak mozesz przeczekac "ciezki okres" aklimatyzacji do nowych warunkow i po prostu zaczac dorabiac flote w oparciu o to co juz masz. Czuje, ze Selenka tak bedzie robic .
start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P NPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Calipso ().
-
Vysogota napisał(a):
Dałeś doskonały przykład dyskryminacji osób które nie chcą zmiany prędkości. Zrobiłeś pierwszą ankietę w której zadałeś pytanie Jakiej prędkości chcą a widząc po wynikach, że najwięcej jest zwolenników x1 wrzuciłeś gdzieś na forum post, (który być może przeczytało z 1% graczy uni) że źle zadałeś pytanie a wyniki zinterpretujesz jak gdyby pytanie było zadane inaczej. Dałeś 4 opcje przeciwko jednej chociaż głosujący o tym nie mogli wiedzieć. Powinieneś przyznać się do błędu i zrobić nową ankietę w której pytasz czy gracze chcą Zwiększenia (nie zmiany, bo każda z proponowanych zmian polegała na podniesieniu prędkości) i dopiero na podstawie tego zrobić drugą ankietę w której teraz głosujemy.
Wcale nie zapytałeś wszystkich czy chcą zmian. Zapytałeś jakiej prędkości chcą. Większość zagłosowała za 1 i taki jest prawidłowy wynik pierwszej ankiety. Skąd wiesz jak zagłosowaliby zwolennicy opcji x2 gdyby w perspektywie mieli groźbę grania na x5? być może zagłosowaliby przeciw podniesieniu prędkości.
Widząc po twoim toku rozumowania zaraz rzucisz mi argumentem, że przecież w drugiej ankiecie 100% jest za podniesieniem prędkości więc nie warto naprawiać błędów z pierwszej ankiety.
Ba, gdybym zakończył pierwszą ankietę przy wynikach jakie mam, faktycznie zmieniłbym prędkość bez pytania o to w drugiej.
Skąd to mniemanie, że większość wybrała x1 ? Hm? Z tego co wiem, to tylko ja i nikt inny nie ma wglądu w wyniki ankiety. Nawet członkowie Teamu nie znają jej rezultatu.
Dlatego powtarzam, żebyś przestał bawić się we wróżbitę Macieja i przyjął na klatę inny scenariusz. Ba, druga ankieta jest nawet ukłonem w stronę osób, które zmian nie chciały, a mimo to przegrały. Bo dzięki temu PONOWNIE mają szansę na wybór zadowalającej ich zmienionej prędkości.
zygunia napisał(a):
Panie Art, chcialabym wierzyc w Pana dobre intencje zmian, ankiety, ect... ale powiedzmy sobie szczerze, zabral sie Pan od dupy strony, i tak naprawde w moim ( i pewnie wielu innych graczy) przekonaniu, glosowalismy nie za tym czy chcemy zmian, tylko glosowanie dotyczylo jakiej predkosci ta zmiana mialaby dotyczyc!!! Poniewaz juz w piewrszej ankiecie gracze musieli wybierac pomiedzy poszczegolnymi predkosciami!!! Wiec po co robisz Pan ta farse z druga ankieta, skoro masz pan jasno i wyraznie napisane ile graczy glosowalo na predkosc x1, a ilu na poszczegolne pozostale predkosci. Zrobiles pan niezly trik marketingowy zeby przepchnac ten projekt. Rowniez, tak jak moi przedmowcy uwazam, ze gdyby w ankiecie byly do wyboru dwie opcje, za zmianami lub przciw, to wiekszosc glosujacych opowiedzialo by sie za tym, zeby tych zmian predkosci nie wprowadzac. A tak, mniej zdecydowani (rowniez za sprawa agitacji ciapki) , zeby poczynic mniejsze zlo, nie chcac wybierac x5 oddali swoje glosy na x2,x3, - co w tym przypadku stalo sie dla Pana jednoznaczne z oddaniem glosu za zmiana predkosci. Uwazam ze te osoby nie do konca byly swiadome jakie konsekwencje bedzie mial ich glos. Koncz Wasc Pan i wstydu oszczedz, bo druga ankieta nie ma w ogole sensu, jezeli pierwsza nie zostala przeprowadzona prawidlowo!!!
Powinienes Pan, albo powtorzyc ta pierwsza ankiete, albo uznac jej poszczegolne wyniki dla kazdej predkosci osobno!!!
Chris Matters napisał(a):
@Art Proszę, wypowiedz się w sprawie potencjalnego unifusion z uni które mają inny speed floty. Wielu graczy jest zaniepokojona tą prognozą na przyszłość.
-
A jak ja zasugerowałem, że być może w pierwszej ankiecie nie wygrała opcja 1x, to zostałem wściekłe zminusowany. Za samą sugestię! . A patrząc jak niektórym wstretna była "agitacja" ciap pomyślałem wtedy, że być może wygrała opcja x5 i po prostu później zniknęła ukryta w sumie 423 głosów. A mogło być 420 na x5 :E
NIe trzepiajmy sie ARTA bo każdy odał swój głos i jutro bedzie wiadomo kto i jak głosował
Prawdopodobnie bedzie X2
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 4
4 gości