Zwiększenie ekonomi

• nie wiem skąd taki hura optymizm bo duża grupa blisko 300 osób było za 1x to do Pana Filu , do drugiego z Misiów skończę kiedy będe chciał, najlepiej jak znajdziecie się w rekach , lub na banach,

nadal czekam na konta które nie miały przyrostu a były aktywne , pisałaś Dagusiu że to trwa, dobrze poczekam , chętnie takie konta bym się dowiedział co robią z surowcem ile sprzedają po minimalu do kogo najczęściej i czy bedą z tego konsekwencje ???? czy może to jakiś GO sprawdzić ????.

ankieta potwierdziła co pisałem jest spora rozbieżność i wcale nie jest oczywiste co dalej stanie się z uniwersum a szczególnie z aktywnymi graczami z niskim topem, których okazuje się jak pokazała Dagusia nie jest mało, po drugie dochodzi widze świadomość że nie jest to takie wszystko proste do przewidzenia i jaki będzie miało wpływ , szczególnie przy dalszej grze i ewentualnych łączeniach,

zastanawiam się czy moderator istnieje i chociaż raz kogoś upomni za sianie nienawiści jaką rozsiewa Pan Filu, nie można już mieć swojego zdania, nie można napisac swoich uwag jak coś jest nie tak ? Od razu agresja ? Jak się nie potrafi merytorycznie coś napisac to może lepiej pomilczeć zdrowiej, więcej nie będę zanudzał bo widzę że komuś przeszkadza jak ktoś widzi więcej trudno...

Miłego wieczoru
  • Calipso napisał(a):

Bez przesady. Zwiekszenie speed eko przymiarka do zwiekszenia speed floty? Jakby nie bylo takich uniwersow, gdzie tylko eko jest przyspieszone, a sa takie, gdzie jest flota przyspieszona. Ja osobiscie mniej boje sie zwiekszenia speedu floty, niz eko :) . Ja sobie poradze, jestem aktywny.
    Kromak pisal, ze ci aktywni straca, a z mojego puntku widzenia (gornika), wlasnie odwrotnie. Jak nie bede aktywny, to mi wyfarmia to 5x wydobycie. Ale tez ogarne jakos. 5x FS dziennie, chociaz to bedzie jak wrzod an tylku, ale trudno.

Niektorzy chyba nie graja eko, wiec nie rozumieja, albo graja eko, a nie ogarniaja, ze nie tylko ciap zbiera tygodniami na kolejna kopalnie, a podniesienie speedu eko na 2x pewnie spowoduje tyle, ze 2x szybciej postawimy 1-2poz kopalni (np. 41 i 42), a kolejne (43 itd) juz w tym samym czasie jak obecnie kopalnie np. z 40poz.
    Speed eko 5x sprawi, ze moze z 6-7poz sie szybciej postawi, a nastepne znowu beda trwaly tygodniami.
    Zyskaja wlasnie ci co maja mniejsze eko. Im mniejsze, tym wiecej zyskaja. Szybciej beda podnosic wydobycie.
    Cena kopalni metalu wzrasta o 50% na poziom, a wydobycie o 10% na poziom.
    W punktach moze ciap wszystkich bedzie zostawiac tyle, ale nie w wydobyciu, bo jakby liczyc, ze kazdy poziom wydobycia daje +10% wydobycia, to ona ma moze 2-3poz kopalni wiecej niz ja, a ja mam ponad 3x mniej punktow eko niz ona. Czyli ona ma wydobycie wieksze w sumie o jakies "tylko" 21-33%. (Ciap ma jeszcze 2 planety wiecej niz ja, ale to szczegol ;) ).

W ogole to widze, ze wypowiadaja sie ludzie nie z naszego uni, albo ja nickow nie poznaje. Mam nadzieje, ze nie namawiaja nas na eko 1x, czy 2x jesli by nie bylo wyboru po to, zebysmy zostali w tyle, a z ich speeduni polaczymy sie i tak za pare lat.
    Bo wlasnie tak mysle, ze nie ma szans i bez wzgledu na czyjes jeczenia (ja tez jeczalem, bo szkoda mi tego wszystkiego co 12 lat na speed 1x1x budowalem) zwieksza nam speed eko, kiedy bedzie fuzja z uni innym niz Nekkar. Na Nekkar zreszta tez pewnie bedzie to samo co u nas, tylko z tygodniowym opoznieniem ;).
    A jesli by nam teraz nie podniesli speedu eko, to polacza nas z Nekkar za rok czy dwa. A za 3-4 polacza to uniNekkar+68 (przy zalozeniu, ze i Nekkar pozostanie 1x) ze speeduni np. 5x i my bedziemy rozwinieci przez ten czas o np. 3 lata, a tamci o 15lat. Dziekuje za uwage, bedzie mozna sie rozejsc. Wtedy to dopiero bedzie smutno.

Takze w takiej sytuacji, po 2 dniach przemyslen, to ja juz wole podniesc speed eko do 5x. Bo laczenie ze speeduni i tak kiedys nastapi, bo tych uni jest najwiecej.

Ps.: Zasadniczo to gornicy staja z czasem przed dylematem: dalej ciulac surowce, zeby co miesiac 1 poz jednej kopalni podniesc, albo
    po 1,5 roku zebrac na nastepny poziom Astro, albo zaczac robic flote. W sumie ja juz prawie osiagnalem ten 2gi wariant :) . Takze jakby nam jednak podniesli speed eko, to jeszcze ze 2-3 lata dluzej pobawie sie w eko.

*disclaimer= wszelkie obliczenia i przyblizone czasu budowy, czy ilosc wydobycia, czy ile poziomow kopalni jestem nizej niz ciap, rzuculem na oko, wiec pewnie moga sie znacznie roznic od dokladnych danych. Ciap moze podac jakie ona ma, bo ja mam zaledwie 40/35/36. Nie mam czasu sprawdzac, skanowac, bo kopie w kopalni jak rasowy krasnolud, macham kilofem i taki zapierdziel, ze nie ma czasu taczki zaladowac... ;)
    Marzenie ściętej głowy :). Praktyka wyglądać będzie tak iż ekonom nie chcąc zmian w swoim życiu codziennym postawi większe zasieki i by sie o tym przekonać przeskanuj planety, a zobaczysz jak to wygląda w praktyce na normalnym uni X1 (bunkry i bunkierki - oczywiście kilka wyjątków od normy) Różnica wydobycia dla kont np. 41/36/37-38 w stosunku do np. 38/34/35 będzie już kosmiczna , a to na co wyda każdy gracz jest inna sprawą, aczkolwiek nie spodziewam się cudów ( co najwyżej badania, kopalnie i obrona - złoty trójkąt ekonoma). Dla zrównoważenia dysproporcji flota- obrona musieliby wprowadzić obronę na PZ, ale wtedy dopiero zacząłby się płacz, ze floiciarze fe bo on musi logować się raz na na dzień/tydzień (niepotrzebne skreślić).

jeżeli wejdzie cokolwiek większego niz eko X1 zakończę swoją grę bo nie będę wstanie rywalizować ( nawet teraz dorwanie czegoś graniczy z cudem, gdyz swoimi zasadami i mechaniką promuje się statyczny tryb gry) lub przetopie cała flotę na eko ( może na znak protestu postawię sobie full retard 10 mld bunkier i będę pokazywał środkowy palec każdemu skanującemu :) ?) .

PS: To, ze ciap lobbuje Eko X5 nie znaczy, ze to wcale takie dobre, ponieważ to co dobre dla niej, nie musi być dobre dla wszystkich.

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Kippei ().

• vasco napisał(a):

choćby to, że nie podano ilości głosów oddanych na inne prędkości.
    No jak Art podal wsio co i jak - szkoda tylko, ze zsumowal wszystko do jednego koszyka

Art napisał(a):

Suma wszystkich głosów
    OpcjaGłosów
    1. Chcę zmiany prędkości423
    2. nie chcę zmiany prędkości (obecnie: x1)280
    SUMA703

Wyniki także do wgląd w linku do głosowania.

no a ponoc tak mialo nie byc wg tego co pisala Ciap

ciap napisał(a):

Art pisał (tutaj: Zwiększenie ekonomi) że najpierw powinna być ankieta "Czy chcesz zmian" a dopiero potem "Jeżeli tak to na jaki speed". Jeżeli ktoś chce x1 to nie ma wpływu na to jaka szybkość będzie. Można przyjąć że każdy kto chce x1 to wybrałby potem x2 ale można zrobić 2 ankiety. ;)

Może np. za speed x1 zagłosować 101 osób a na resztę opcji po 100. Wtedy wygrywa x1 ale widać że jednak 80% graczy chce zmian szybkości.

z reszta,jak sami zauwazyli, to zaczeli robienie ankiety od dupy strony - ale to w koncu standard... Nie mniej jednak slow Ciap to wychodziloby, ze liczac srednia glosow na predkosc inna niz x1 wyjdzie po 105,75 glosow na kazda predkosc - tym samym glosy na x1 bylyby wiekszoscia. Bo skoro nie bylo podane ile glosow bylo na jaka predkosc to jedynie ze sredniej mozna wnioskowac o tym ze x1 jest wiekszoscia. No sorry Ciap ale tak wychodzi z Twojego toku rozumowania i tlumaczen innym.

Mimo ze nie gram na u68 murem stoje za osobami poszkodowanymi, ktore to chcialy pozostac przy standardowej predkosci, a ktore zostaly kopniete w dupe, bo komus nagle po tylu latach gry uwidzialo sie ze to jednak za wolno i trzeba zwiekszyc eko - smiech na sali ot co!

@Art - zamiast zwiekszac eko na 68 zacznij wiercic niemcom dziure w plecach o fuzji. Samo pytanie o to kiedy bedzie fuzja (o ile w ogole jeszcze o to pytasz bo odpowiedz na kazde takie pytanie jest taka sama - przyjdzie jeszcze nam poczekac) jak widac nie wystarcza. Moze najwyzszy czas zaczac stanowczo mowic ze fuzja JEST juz TERAZ potrzebna a nie za kilka lat. Co 2 miesiace sa otwierane nowe unie tylko i wylacznie po to by noby skaczace po uniach bezmyslnie ladowaly kase niemiaszkom do kieszeni a i przy okazji Tobie i na to jest czas. Nie wspomne o jakichs idiotycznych ulepszeniach milionach poprawkach poprawek poprawianych nowych wersji gry....

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
  • Avinashi napisał(a):

no a ponoc tak mialo nie byc wg tego co pisala Ciap

ciap napisał(a):

Art pisał (tutaj: Zwiększenie ekonomi) że najpierw powinna być ankieta "Czy chcesz zmian" a dopiero potem "Jeżeli tak to na jaki speed". Jeżeli ktoś chce x1 to nie ma wpływu na to jaka szybkość będzie. Można przyjąć że każdy kto chce x1 to wybrałby potem x2 ale można zrobić 2 ankiety. ;)

Może np. za speed x1 zagłosować 101 osób a na resztę opcji po 100. Wtedy wygrywa x1 ale widać że jednak 80% graczy chce zmian szybkości.
    z reszta,jak sami zauwazyli, to zaczeli robienie ankiety od dupy strony - ale to w koncu standard... Nie mniej jednak slow Ciap to wychodziloby, ze liczac srednia glosow na predkosc inna niz x1 wyjdzie po 105,75 glosow na kazda predkosc - tym samym glosy na x1 bylyby wiekszoscia. Bo skoro nie bylo podane ile glosow bylo na jaka predkosc to jedynie ze sredniej mozna wnioskowac o tym ze x1 jest wiekszoscia. No sorry Ciap ale tak wychodzi z Twojego toku rozumowania i tlumaczen innym.
    Raczej mnie nie zrozumiałaś. Jeżeli na opcję od x2 do x5 (bez znaczenia ile miały poszczególne opcje) w sumie zagłosowało 60% osób to znaczy że te 60% chce zmiany speed. Nie ważne na jaką wartość, chcą zmiany. 40% było za pozostaniem przy x1.
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • Art

Jeśli podałeś liczbę głosów dzieląc na 2 grupy głosujących wśród 4 opcji to podaj właściwie.

Czyli:
    Bez zmian: xx%
    x2: xx%
    x3: xx%
    x4: xx%
    x5: xx%

Forma w jakiej podałeś jest błędna i przekłamana.

Brzmi tak jak w przypadku:
    Wybierz ulubiony produkt (wyniki), Jabłko 28%, Marchewka 17%, Ziemniak 15%, Burak 22%, Sałata 18% i wysuwasz wniosek: Jabłko przegrało z warzywami, mimo że właśnie jabłko dostało największą ilość głosów.

To tak na początek absolutnych błędów ankiety i interpretacji wyników. Np. głosy x2 są znacznie bliższe "bez zmian" niż x5, więc możesz do jednego worka wrzucić x2 i bez zmian oraz x4 i x5 (x3 jako opcję graniczną doliczyć do obu, albo nie doliczać nigdzie) i wtedy z wygranej opcji (podejrzewam, że "bez zmian" i x2) zrobić ankietę która opcja lepsza dla graczy.

Edit. Do posta Dagusi powyżej.
    Wyciągasz absolutnie błędne wnioski.
    x2 (taka opcja mi osobiście by pasowała) w niczym nie przypomina x5 (która jest dla mnie niedopuszczalna), a dość bliska "bez zmian".
    Ubierając w słowa pisane: x2 można określić jako podkręcenie ekonomii w granicach nie wykraczających za bardzo z aktualnych realiów, z x5 to wywrócenie zasad ekonomii (i aktywności) do góry nogami, więc opcja x2 jest bliska opcki "bez zmian" i całkiem różna od x5.
    Założenie jest x2 jest bliższe x5 niż "bez zmian" to całkowita pomyłka, o którą niestety może się rozbić cały sens tych ankiet.

Edit.2 Jeśli na opcję "bez zmian" zagłosowało 40% to jest to miażdżąca przewaga tej grupy osób.

Jeśli już ma być druga ankieta to wybierz 2 najpopularniejsze wersje i wtedy rób powtórkę, a nie "druga tura" bez najlepszej opcji. Dla mnie to totalna pomyłka i logiki za grosz :/

E

Edit 2

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Genek ().

• Genek napisał(a):

Jeśli już ma być druga ankieta to wybierz 2 najpopularniejsze wersje i wtedy rób powtórkę, a nie "druga tura" bez najlepszej opcji. Dla mnie to totalna pomyłka i logiki za grosz :/
    Było opisane jak będzie się odbywało liczenie głosów w tej ankiecie (ale fakt że była źle skonstruowana, bo według ankiety bez opisu wygrała opcja bez zmian )
    WoW oddaj Dydka !

I wish you bluebirds in the spring ! I agree ...
    "Van the Kamikadze"
    "AŁ" [A4"P"-4 ''14]
  • Vysogota napisał(a):

Art napisał(a):

Vasco napisał(a):

choćby to, że nie podano ilości głosów oddanych na inne prędkości.
    Tłumaczyłem czemu. Nie chcę sugerować wyboru, wszystkich, którzy oddali głos na 'zmianę prędkości' posumowałem.Kolejna ankieta z podziałem na prędkości będzie udostępniona jak poprzednia. W tym momencie chodziło mi o to, żeby zwolennicy jednej prędkości nie zaważyli nad wyborem, nie stanowiąc większości. Dlatego teraz, nawet przeciwnicy zmian mają możliwość oddania głosu (głos można także zmieniać w trakcie trwania ankiety)
    I olałeś wszystkich którzy nie głosowali w ogóle czyli nie chcieli zmian. Z wyników wynika, że opcja speed x1 była najliczniejsza. Najbardziej mnie wkurwia to, że ci debile nie widzą, że cała ta zabawa to jest przymiarką do zwiększenia speed floty. Zwiększymy speed eko coby podgonić speed unie w perspektywie unifusion. I teraz przed fuzją zrobimy ankietę na 10 uniach z których tylko mym mamy speed floty x1 i jak myślicie, wygra opcja speed floty x1? :thumbsup:
    Acha, czyli ten kto nie głosował jest automatycznie przeciwko zmianom? Ciekawe założenie, które ma na celu tylko podbudowanie Twojej własnej tezy.
    Wyniki pierwszej ankiety udostępnię po zakończeniu kolejnej wtedy zobaczysz, że Twoja kryształowa kula coś szwankuje.

Vysogota napisał(a):

Art napisał(a):

Macmichael1 napisał(a):

I na co ci przeciwnicy zmian mają głosować, skoro nie ma opcji której są zwolennikami? Podejrzewam, że opcja pozostania przy prędkości x1 była najliczniejsza przez co współczuję graczą z tego Uni, że tak zostali wydmuchani.
    Przeciwnicy zmian mogli głosować w pierwszej ankiecie. Poza tym skoro zestawiłem opcje (x2,x3,x4,x5) z x1 to jakim cudem opcja x1 mogła być najliczniejsza? Skoro by była, to by nie było drugiej ankiety.
    Dlatego, że sumujesz 4 inne opcje i przeciwstawiasz je jednej.
    Wiesz do czego można to porównać? Weźmy polityka. Mamy 5 kandydatów, 4 to lewica i 1 prawica. Wygrywa kandydat prawicy a ty stwierdzając, że w sumie głosów na lewicę było więcej niż na prawicę robisz drugą turę gdzie zamiast najlepszego i drugiego wyniku wykluczasz prawicę a wybierasz jeden wybór spośród przegranych.
    Generalnie to interpretujesz wyniki według swojego widzimisię. W realu w jednym kraju by cię za to zamknęli w innym rozstrzelali.
    Przecież to jest właśnie uczciwe podejście - wpierw pytam wszystkich czy chcą zmian - większość opowiada się za. Twój tok rozumowania opiera się na tezie, że 1 prawicowy polityk (ech, znowu ta polityka w grze) będzie miał największe poparcie, a lewica, poprzez swoje rozdrobnienie nie ma szans. To nie jest uczciwe podejście dla obu stron, dlatego też zostały wprowadzone dwie ankiety. Równie dobrze mogę odbić piłeczkę w Twoją stronę, że celowo dyskryminujesz osoby, które dążą do zmiany prędkości, ale akurat nie należały do 'elektoratu' zwolenników prędkości, która otrzymała najwięcej głosów - czyli co, ich głos już jest nie ważny?
    Bzdury pleciesz i tyle.

Avinashi napisał(a):

No jak Art podal wsio co i jak - szkoda tylko, ze zsumowal wszystko do jednego koszyka
    Dla porównania, po zakończeniu niniejszej ankiety, podam pełne wyniki z pierwszej, żeby nie było nieporozumień.

Genek napisał(a):

Jeśli podałeś liczbę głosów dzieląc na 2 grupy głosujących wśród 4 opcji to podaj właściwie.
    Nie mogę podać stosunku procentowego, aby nie podpowiadać, która z prędkości była faworyzowana w grupie, która głosowała za zmianą prędkości, aby nie zaburzać wyniku drugiej ankiety. Moim zdaniem to logiczne.

Genek napisał(a):

Np. głosy x2 są znacznie bliższe "bez zmian" niż x5,
    Kolejny naciągany argument, byle tylko popierać jedną stronę tego 'konfliktu'. Nagle osoby, które nie chciały zmian, mają 'bliżej' do najniższej prędkości. Skoro tak jest, to przecież swoją opinię mogą przedstawić w kolejnej ankiecie i zagłosować na x2, prawda? Nie obrażajmy logiki, prędkość x2 to wciąż ZMIANA prędkości na universum, która została zaliczona na poczet osób pragnących podniesienia współczynnika.

Haku napisał(a):

Genek napisał(a):

Było opisane jak będzie się odbywało liczenie głosów w tej ankiecie (ale fakt że była źle skonstruowana, bo według ankiety bez opisu wygrała opcja bez zmian )
    Nie wiem skąd brane są te obliczenia. Nie zakładajcie tylko jednego scenariusza, że wersja 'bez zmian' by wygrała, gdyby nie zostały posumowane pozostałe prędkości. Bo tak nie było.

PS. Oddano już 435 głosów.
  • @darq new człowieku czy ty w ogóle zastanawiasz sieęco piszesz ? płaczesz ze jak zmieni się eco to:

darq new napisał(a):

dla mnie ta zmiana nic nie da, mało tego skłania mnie do definitywnego zakończenia
    i paradoks :D jak przegrałeś w ankiecie to już sam sobie plujesz w lustro i nagle chce ci sie grać na zwiększonym uni ? a za chwile znowu płaczesz

darq new napisał(a):

skończę kiedy będe chciał

wiec miej zacunek do własnego zdania i słowa i nie płacz tu już zwłaszcza twój głos z urlopu to co ci daje siedzisz na urlopie i placzesz jak by eco dawało ci jakaś regulacje i tak masz zerowe na tym urlopie jak zaczniesz grać to się dopiero udzielaj

Banów to poszukaj u siebie w soju bo macie tam rekordy uni w banach . Co do wglądu jaki chcesz od Ciap to człowieku wejdź sobie na infuze i zobacz jakie konta nie maja przyrostu ba :D będziesz miał łatwiej zapytaj sie u siebie w soju jakie twji sojusznicy prowadzą multi i ci powiedzą z jakich kont robią zsyłki sam siedzisz na jednym ecowym by je prowadzić wiec nie próbuj robić że pod latarnia najciemniej i ze kryształowy jesteś

darq new napisał(a):

zastanawiam się czy moderator istnieje i chociaż raz kogoś upomni za sianie nienawiści jaką rozsiewa Pan Filu
    człowieku za co ??? modek ma tu interweniować chyba że do ciebie bo z chodzisz z tematu ,spamujesz , zaczepiasz mnie wywołując mnie to ty i ten śmieszny sojusz zaczeliście wywoływać mnie w tym temacie po co? żeby teraz płakać do modków że sie bronie i wam łopatologie wykładam za to, to tobie może modek dać bana za "flame"
    ps: darq przestań spamować mój temat kwestia banów lub innych twoich urojonych problemów to jest nie ten temat i za to są offtopy załóż sobie temat jakie konta są bez przyrostów a my ci spróbujemy wypunktować które należą do waszego sojusza

co do ankiety prędkość i tak będzie zależeć od ogółu społeczności u68 nie od płaczków jednostek po to jest ankieta i co zostanie wybrane to będzie i trzeba sie pogodzić i grać dalej albo konta sprzedawać na uni jest dwóch Panów co z chęcia kupią XD . Mi tam rybka gram i kazde wyzwanie nawet x5 przyjmę na klatę i postaram się udźwignać to wyzwanie i bawić sie dalej
  • To sie sama zapedzilas w kozi rog bo wedlug wczesniejszej wypowiedzi wlasnie bez znaczenia by bylo ile LACZNIE bedzie oddanych glosow na predkosci od 2 do 5 a znaczenie mialy miec ilosci glosow na poszczegolne predkosci. A tak zostalo zeobione 280 osob w konia bo zostali skontrowani z suma czterech pozostalych predkosci. Logiczne przeciez to bylo ze x1 bedzie miec mniej glosow niz suma 4 pozostalych predkosci. Ankieta ktora byla przeprowadzona a ktorej dokladne wyniki zostaly zatajone by NIBY nie narzucac w kolejnej bezsensownej ankiecie zdania graczom jest bublem nie majacym prawa bytu.
    Nadal jednak pozostaje pytanie co sie nagle uwidzialo niektorym graczom po 12 latach gry a moze i dluzej(?) na x1 i kontynuowania jej na standardowych parametrach mimo iz w pewnym momencie co rusz wychodzic zaczely unie o lepszych ustawieniach ze nagle x1 to za wolno? Tyle czasu pasowalo a nagle przestaje sie podobac? Poza 68 i nekkar (bo i ta unia sie tutaj przewijala) jest jeszcze taurus i zagadra o standardowych parametrach a jakos nie zauwazylam azeby ktos choc raz wspomnial o ktorejs z nich. Zmiana predkosci eko tutaj nic nie wniesie poza tym ze pociagnie za soba zmiane w predkosciach na reszcie uni x1. A osoby ktore chca nadal grac na standardowych ustawieniach zostana odstawieni do lamusa.

@Art naciagane argumenty to sa tych ktorzy chca zmiany. Bo co to za argument ze jak bedzie x5 to bedzie 5x szybciej szlo? :quasi: moze na poczatku. Ale za chwile znowu przeciez bedzie szlo wszystko opornie bo ceny budynkow nie beda malec a nadal rosnac. Nadal utwierdzam sie w przekonaniu ze robienie czegos na sile i na przekor znacznej grupy osob ktora nie chce zmian, azeby dogodzic widzimisie maruderom ktprym za wolno nagle zrobilo sie na x1 jest ciosem ponizej pasa. A skoro sam zauwazyles jaki blad popelniles robiac ankiete juz z wyborem predkosci od 1 do 5 a nastepnie robiac dwa koszyki z glosami 1vs4 to powinienes ankiete wycofac lub nie brac jej pod uwage. Ale skoro poszlo z gorki to i w kolejnej do wyboru ppwinna byc opcja z predkoscia x1 a nie nagle 280 osob z pocalowaniem w 4 litery zostaje odprawione i juz liczyc sie beda tylko predkosci od x2.

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
  • Zrobił ankietę
    Wybierz na jaki speed chcesz zmienić:
    x1 / x2 / x3 / x4 / x5

Postanowił jednak zmienić ją na
    Czy chcesz zmiany speed:
    Tak / Nie

Ponieważ gracze dostali już linki i niektórzy oddali głosy, w treści napisał że "x1" oznacza "nie chce zmian", "x2+x3+x4+x5" oznacza "chce zmiany". Wszystko było wyjaśnione. Pytanie i opcje były źle sformułowane (pozostało stare) ale nie sprawia że głosy są nie ważne. Jeżeli ktoś chciał zmian to zagłosował na opcję x2-x5 i jego głoś został dobrze oceniony.

Zdecydował się na taki podział (najpierw spytać czy chcemy zmian a potem o ile) ponieważ:
    + jeżeli za zmianami będzie więcej osób to osoby 'x1' nie będą mieć wpływu na głosy.
    + może zdarzyć się że 80% graczy będzie chciało zmiany na uni ale będą mieć o 1 głos mniej i wygra brak zmian.

:roll:

@Avinashi
    kontynuowania jej na standardowych parametrach mimo iz w pewnym momencie co rusz wychodzic zaczely unie o lepszych ustawieniach
    Może to że konta mają 8-10 lat i ciężko rzucić to i zaczynać od zera?
    Pierwsze uni speed z podziałem powstało pod koniec roku 2013 z tego co widzę (czyli 4 lata temu).

jakos nie zauwazylam azeby ktos choc raz wspomnial o ktorejs z nich
    Ja gdzieś wspomniałam :fgrin:

Ale za chwile znowu przeciez bedzie szlo wszystko opornie bo ceny budynkow nie beda malec a nadal rosnac.
    Dla speed x5 wyszło mi że taki poziom jak teraz uzyskam za 15 albo 16 lat. Na pierwszych stronach gdzieś to masz.

powinienes ankiete wycofac lub nie brac jej pod uwage
    Dlaczego? Było opisane. Kto umie czytać to się doczytał.
    Kto oddał głos za x2 to chciał zmian, kto oddał x1 to nie chciał zmian. Wiec żaden głos nie został błędnie przypisany. 0_o
  • Zastanawia mnie fakt, że nikt nie zauważył i nie poruszył problemu ilości odpowiedzi na tak i na nie. Jak mamy 4 możliwości odpowiedzenia na 'tak, chcę zmiany' i 1 na 'nie chcę zmian' to sam fakt ilości odpowiedzi wpłynie na decyzję. Jak widzę 4 różne ze zmianą to od razu nasuwa się, że ta zmiana i tak będzie więc zaznaczam x2 żeby zminimalizować straty, a nie dać jakieś kosmiczne x5 ;o Według mnie gdyby dać 2 odpowiedzi to wynik ankiet byłby inny niż pierwszej, która była... Z większym rezultatem odpowiedzi na nie.

Dodatkowo, wiele osób pisze o graczach grających długo... Ja gram ponad rok czasu, jestem aktywny i SPECJALNIE wybrałem to Uni, ponieważ było na normalnych parametrach... Potrafię zrozumieć fakt, że niektórzy muszą długo czekać, ale taka jest rola najlepszych, jak przyśpieszymy będzie to samo... Jako osoba, która wybrała to UNI tylko i wyłącznie z racji normalnych ustawień czuje się teraz oszukana.
  • bartek89 napisał(a):

Jako osoba, która wybrała to UNI tylko i wyłącznie z racji normalnych ustawień czuje się teraz oszukana.
    życie :E

Jak widać po nie który postach marud bo speed zwiększa to dla nie których matematyka to szkoła wyzsza :xlol:

@ciap pisałem już ze speedy wyszły lata świetlne po zwykłych ale ludzie nie czytają ok jestem noobem ale te same osoby piszą tu ze grają po 10-12 lat gdzie ? Na orlikach czy w sapera ze nie wiedza kiedy powstało uni np 5.8,29 a kiedy 50... także niema co dyskutować z osobami co podstaw nie wiedzą bo i tak wiedzą lepiej - niezrozumieją twoich argumentów.

Zacytowalbym sojusznika dlaczego chce zostać przy speed x1 ale nie chce go kompromitowac :P wiec domyślam się ze pozostali także mają takie same mega problemy :lool:

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez ^Turysta^ ().

• bartek89 napisał(a):

Zastanawia mnie fakt, że nikt nie zauważył i nie poruszył problemu ilości odpowiedzi na tak i na nie. Jak mamy 4 możliwości odpowiedzenia na 'tak, chcę zmiany' i 1 na 'nie chcę zmian' to sam fakt ilości odpowiedzi wpłynie na decyzję. Jak widzę 4 różne ze zmianą to od razu nasuwa się, że ta zmiana i tak będzie więc zaznaczam x2 żeby zminimalizować straty, a nie dać jakieś kosmiczne x5 ;o Według mnie gdyby dać 2 odpowiedzi to wynik ankiet byłby inny niż pierwszej, która była... Z większym rezultatem odpowiedzi na nie.
    Otoz to! Dlatego jak juz mowilam w drugiej ankiecie NADAL POWINNA BYC opcja x1! A tak osoby ktore zmian nie chca zostaly odsuniete od decyzji ktora ma spory wplyw na ich gre.

ciap napisał(a):

Może to że konta mają 8-10 lat i ciężko rzucić to i zaczynać od zera?
    Pierwsze uni speed z podziałem powstało pod koniec roku 2013 z tego co widzę (czyli 4 lata temu).
    to znaczy ze te 4 lata predkosc jednak nadal Ci pasowala, ale nagle sie odwidziala? :roll:
    A nie wpadlas na to ze sa osoby ktore po tych ladnych paru latach gry DALEJ chca grac na x1?

@Art sprytnie wymyslony zamysl pozbycia sie sporej czesci graczy nie chcacy zmian. Predkosc x2 powinna byc liczona na rowni z x1 jako najmniejsza lInia oporu...

S. King
  • Avinashi napisał(a):

Otoz to! Dlatego jak juz mowilam w drugiej ankiecie NADAL POWINNA BYC opcja x1! A tak osoby ktore zmian nie chca zostaly odsuniete od decyzji ktora ma spory wplyw na ich gre.
    to znaczy ze te 4 lata predkosc jednak nadal Ci pasowala, ale nagle sie odwidziala? :roll: A nie wpadlas na to ze sa osoby ktore po tych ladnych paru latach gry DALEJ chca grac na x1?

@Art sprytnie wymyslony zamysl pozbycia sie sporej czesci graczy nie chcacy zmian. Predkosc x2 powinna byc liczona na rowni z x1 jako najmniejsza lInia oporu...

Widzisz i nie grzmisz :quasi:

A czy ktoś kiedy kogoś wcześniej pytał czy chce przyspieszyć grę? 0_o
  • @^ZemstA^ ze tez tak nie grzmi widzac Twoje bledy! :O
    Masz racje - gracze nigdy nie byli pytani odnosnie zmian. A wlasciwie to byli czasami ale ich sprzeciw byl zawsze zamiatany pod dywan. Ale Twoj argument to taki sobie jest. Dlaczego? Bo nie zwiekszyli nagle predkosci na WSZYSTKICH uniach. Zaczeli po prostu tworzyc nowe o szybszych ustawieniach pozostawiajac stare w spokoju a co nagle staje sie stare zuzyte i niepotrzebne bo komus zrobilo sie za wolno.

Polityk by lepiej takiej zagrywki nie wymyslil :E

S. King
  • no nie zaczęli zwiększać na wszystkich. Zauważ że było 50? 60 serwerów o speed x1 a teraz jest 2? Ze eko i flota jest x1 ? A speed ów więcej bo jest większe wzięcie? Jakbym mógł przy poprzednim uni fusion przeniesc swoje konto na speeda to bym to zrobił ale nie miałem takiej opcji.
    Tak robię błędy ortograficzne i nie tylko i robił je zawsze będę czy przez braku wiedzy czy też z pośpiechu albo błędny słownik w telefonie ;) .

Odnośnie zmian tego uni widzę 1 podejście do tego. I jak widać ludzie chcą zmian.bo to jest coś czego nie zatrzymamy jak ewolucja tylko ze teraz mamy wpływ na szczegóły tej ewolucji. Gra wciąż ewoluuje i to dzieje się od samego początku krzyki sprzeciwy tez były przy wprowadzaniu panckow co ktos tu juz poruszył bo ów i cm odeszły do lamusa ale czy ktoś z flociarzy wyobraża sobie flote bez panckow? To że coś nowe lepsze zastapilo coś stare gorsze to jest powód żeby płakać? Bo?sentyment? Czy co bo nie rozumiem ... tak samo może być tu w tym przypadku . Osoby które grają tu na x1 grały kiedyś na speed? Ze wiedzą że sobie nie poradzą?
  • Ok
    Czyli zwiększamy prędkość, żeby w przyszłości było sensowna fuzja z szybszymi serwerami.
    Może nowe serwery które będą otwierane, będą miały prędkość x 7 / 8 / 10 żeby zdążyły dogonić stare uni przed kolejnymi łączeniami. Spoko.

Pytanie czy ta zmiana automatycznie obejmie nekkar czy tam będzie osobne głosowanie?
    Rozbijając głosowanie automatycznie przymusza się do wyboru x5.
    Proste rozumowanie - na u68 będzie x2 to nekkar zrobi szybciej, żeby podgonić.
    Albo część ludzi ma konto na obu uniach - tam gdzie mają gorsze konto specjalnie klikną mniejszą prędkość, żeby to lepsze konto na drugim uni miało przewagę.
    ilość ST - 0 (przynajmniej po stronie zwycięzcy)
    ilość zwycięskich RW - prawie 0
    skill - 0
  • a skad wiesz ze nie graly? Moze dlatego chca miec te unie x1 bo jest to wlasnie cos innego niz reszta uni o speed parametrach? Moze wlasnie dlatego tak bronia swojego zdania?

PS. Uni o standardowych parametrach jest 4!

@Art moja propozycja to zmiania na u Wasat % na PZ na 100% zarowno z floty jak i z obrony zniszczonej - wszydcy beda szczesliwi :thumbsup:

S. King
  • Przypominam by nie z chodzić z tematu , temat dotyczy u68 o zwiększenie prędkości eco za i przeciw a także o rodzaju prędkości inne poruszane wątki są wymuszeniem działań na innych uniach przez okazje jaka jest modernizacja u68 .
    Na pewno w tematach założonych na odpowiednich uniach z pomysłami do modernizacji @Art udzieli odpowiedzi co do tematu danego uni
  • Avinashi napisał(a):

1-a skad wiesz ze nie graly?

2-Moze dlatego chca miec te unie x1 bo jest to wlasnie cos innego niz reszta uni o speed parametrach? Moze wlasnie dlatego tak bronia swojego zdania?

4-PS. Uni o standardowych parametrach jest 4!

@Art moja propozycja to zmiania na u Wasat % na PZ na 100% zarowno z floty jak i z obrony zniszczonej - wszydcy beda szczesliwi :thumbsup:
    1- zadałem pytanie? Nie twierdzenie.
    2-mają prawo do swego zdania nie bronie im ale jak przegrywają w głosowaniu to trzeba umieć przyjąć porażkę.
    3-ok 4 z połączonych 50 -60 jak pisałem mega dużo(ironia)gdzie nasze i nekar juz upada o można by było zrobić fuzje nie wiem jak pozostałe 2... Wiec czemu tak mało ?gdzie się podziali gracze z tych uni?

I tak jak pisałem wyzej jak by była możliwość przeniesienia konta ze zwykłego na speed zrobiłbym to i myślę że kilka osób tez wiec kolejna emigracja i dalszy upadek serwera. Tym bardziej ciesze się ze mam możliwość pograć ze zwiększonym eko nic nie robiąc dalej grając z przyjaciółmi.
  • FILU napisał(a):

Przypominam by nie z chodzić z tematu , temat dotyczy u68 o zwiększenie prędkości eco za i przeciw a także o rodzaju prędkości inne poruszane wątki są wymuszeniem działań na innych uniach przez okazje jaka jest modernizacja u68 .
    Na pewno w tematach założonych na odpowiednich uniach z pomysłami do modernizacji @Art udzieli odpowiedzi co do tematu danego uni
    Dla mnie decyzja jaki oddać głos w ankiecie była ściśle powiązana z informacją jak to się będzie miało do Uni Nekkar.
    Jednak zirytowany Twoim postem kliknąłem x2 - dziękuję za pomoc w wyborze.
    ilość ST - 0 (przynajmniej po stronie zwycięzcy)
    ilość zwycięskich RW - prawie 0
    skill - 0
  • Chciałem parę słów napisać w temacie mimo, że mnie nie dotyczy ( zapewne na razie).

Po pierwsze niektórzy tutaj strasznie jątrzą, że niby ankieta nieuczciwa itp. itd.
    Może i parę błędów zostało popełnionych, ale generalnie więcej osób opowiedziało się za zmianami. Teraz zapewne większość osób głosujących na x1 , zagłosuje na x 2 i być może ta opcja wygra, a to jeszcze nie jest tragedia.

Po drugie, z jednej strony też jestem przeciwny takim zmianom. Jeśli nie zostanie ani jedno uni ze speed x 1 a na to się zanosi, to speed uni x 2 , x 3 , x 4 czy x 5 będą się odnosić do czegoś co w praktyce nie istnieje. Przy zwiększeniu ekonomii największe dysproporcje rodzą się nie między ekonomami co argumentowali tu niektórzy, a pomiedzy flociarzami. Są tacy co od dawna olali ekonomię i to może ich lekko zirytować. Już nie mówiąc o nowych graczach, którzy chcieliby pograć flotą.

Po trzecie teraz trochę zaprzeczę temu co przed chwilą napisałem, czyli kilka argumentów za. Taka zmiana bedzie promować najaktywniejszych ( jeśli chodzi o ułatwienie pushowania to jednak trochę boli ). Długie urlopy stworzą tym większą różnicę im większy speed wprowadzimy. W dłuższej perspektywie argument, że po połącznieniu u68 i Nekkara już kończą się możliwości - ma sens. Nowych uni x 1 nie otwierają, tych co mają zwiększony speed przecież nie cofną a brak UF to śmierć.

Na sam koniec chciałem dodać, że wcale się nie dziwię osobom które uważają cały pomysł za nie fair. Gracze długimi latami budowali swoje konta na x1. Zlikwidowanie całkiem uniwersów x 1 kiedy spora część graczy ma jeszcze ochotę na nich grać? Czy na prawdę nie było innej drogi ?
    THEY WILL BE NO MATCH FOR YOU. - Darth Sidious
  • @Kromak
    Oddajesz konto? :O

@Avinashi

to znaczy ze te 4 lata predkosc jednak nadal Ci pasowala, ale nagle sie odwidziala?
    Pierwszy raz o tym że fajnie by było zwiększyć wydobycie napisałam jak jeszcze grałam na u8 którego nie ma od 2012 roku. Gry wprowadzili takie pierwsze uni założyłam tam konto jednak moje obecne konto już miało 8 lat i od zera zaczynać? ;>

Jaki masz nick na u68? Nie wiedziałam że grasz na moim uni. :fsmile:
  • niech się oni martwią jak nas dogonić XD do UF lepiej wejść jako mocniejsze uni niż na końcu w statystykach jakiś dobrze rozwinietych uni się znaleźć .
    Człowiek miał większe wyzwania w życiu i się nie poddał a tu przez x5 mam przegrać ? Z każdą przyznaną nam prędkość trzeba stawić czoła

Dla mnie to Nekkar może zostać x1 a przy fuzji dac dwie unie docelowe z x1 i z x5 i każdy się rozejdzie tam gdzie mu odpowiada