Nowe uni - nowe możliwe opcje

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• ciap napisał(a):

@AmstelL

Ad 1. To tylko opcjonalny parametr uni. Jak widać po serwerach jakie mamy powstają różne uni więc osoba świadomie rejestrowałaby się na takim uni. Coś za coś. Mówisz że gwiazdy są mocne i wolne więc jak robimy wolniejsze GŚ (względem innych statków) to trzeba zrobić mocniejsze. Niekoniecznie bo rezygnujemy z proporcji między szybkością a mocą na rzecz bezpieczniejszych FS. Każdy gracz robi FS więc każdy by coś stracił i zyskał na takim rozwiązaniu.
      Powstają różne unie o różnych parametrach. Dla tego każdy może wybrać coś dla siebie.
      Rezygnujemy z proporcjonalnej floty, na rzecz bezpiecznych fsów. To lepiej pójdźmy krok dalej. I wprowadźmy uni bez możliwości atakowania innych graczy. No to już absolutnie i totalnie wyeliminuje UFSy :)

ciap napisał(a):

Ad 2. Naprawdę? Rozumiem że masz mnie za idiotę która nie ogarnia że rozmawiamy tutaj o proponowanych zmianach. No dobrze. To zdanie odnosiło się jakby takie coś było ale napiszę jeszcze raz:

Piszesz że jeżeli ktoś sobie nie radzi na szybki to ma grać na wolny. Ja twierdzę że jeżeli powstałoby takie uni to osobie której nie podobają się parametry wcale nie musi zaczynać tam grać. Jest dużo serwerów z różnymi parametrami do wyboru.

Nie Ciebie mam za idiotę, a jedynie ten pomysł za skrajnie idiotyczny.
      Powstają różne unie o różnych parametrach, ale tak w eko jak we flo wszystkie mają zachowane proporcje.
      Nie ma uni z wydobyciem deuteru x3 a a metki x5, ani z wydobyciem krisu x 1 przy wydobyciu dexu x 24.
      Wszystkie parametry są zrównoważone, dzięki czemu gra może być szybsza lub wolniejsza, ale zawsze taka sama.
      Gdyby powstało takie uni, to nie byłoby już ogame, tylko gra w zbijaka :)

Gdyby powstawało jedno takie kupwoate uni na 5 lat to nie ma problemu. Zginęło by w odmętach szaleństwa, jak unie bez pushu i tego typu idiotyzmy. Gorzej gdybyście to wprowadzili do ankiety, jako stały punkt. Jako że słabych graczy, którzy się boją gs jest więcej niż tych dobrych, to tą aberracje dostalibyśmy prawie za każdym razem. Po co myśleć i się starać, jak uniknąć moonkilla, albo jak zabezpieczyć swoją flotę? Zakazać najlepiej :D

ciap napisał(a):

Ad 3. GS ponieważ to taki specjalny statek który niszczy moony i zmusza do gry UFS.
      Jeżeli nie widzisz specjalności GŚ...
      No właśnie. Ten statek niszczy moony, a to jest jeden z głównych elementów gry ;)
      Podobnie jak oranie górniczych zasieków.
      ten pomysł prowadzi do wyeliminowania tego elementu gry, lub uczynienia go super łatwym, przy GSach latających z prędkością niszczarek :)
      jak się zgodzimy na to, to możemy sobie zrobić uni pozbawione ataków na innych graczy. Albo blokadę ataków na noc, bo przecież większość chce sobie spać. No przecież wielu by tak sobie chciało pograć, a nam nikt nie karze tam grać? ufsów by mniej było. Pomysł godny rozważenia.

ciap napisał(a):

Ad 4. Nie zgadzam się. Górnik ma serwery flota x1 i eko x4/5 więc takie uni na pewno nie byłoby dla ekowca. Raczej dla flociarzy którzy chcą szybko polatać, mieć dziennie dostępną flotę (UFS to urlop który wyłącza z gry a tak można robić FS).
      No tak. Są też tacy gracze co by sobie chcieli w ogóle fsów nie robić i mieć flotę w dzień. Zróbmy im uni z z zakazem ataków od 22 do 8 rano.

Można też proponować uni bez moonów, bez kopalni, bez możliwości włączenia u, albo bez defa. Czemu nie :) przecież to tylko parametr do przegłosowania, co eliminuje jakiś tam element gry :)

Gdybyś miała jakieś pojęcie o grze flotą na x5, to wiedziałabyś, że przyczyn ufsa jest kilka. Nawet pancerne moony nie sprawią, że ludzie przestaną grać ufsem :)
      Ale to dłuższy temat.

ciap napisał(a):

Ad 5. Jeżeli w ankiecie taki (flota x1, GŚ x5) wygra to dlaczego nie? Wcale takiego rozwiązania nie wykluczam.
      A ja wykluczam takie rozwiązanie.
      GSy latające z prędkością niszczarek, to taka sama aberracja, jak uni bez gsów :)
      Jak uważasz, że taka gra by miała sens, to proponuję zacząć od Twojego uni :) Potestujesz taki parametr na swoich bunkrach i się wypowiesz wtedy ;)

ciap napisał(a):

edit:
      Nie zagrałabym na takim uni. Może i GŚ latają wolniej ale inne statki nadal latają szybko. Mój ogamowy-biologiczny zegar przyzwyczajony jest do odświeżania co 20 min. Nie częściej. :fgrin:
      Graj sobie tam gdzie Ci dobrze i nie psuj ogame.
      Jak będzie jakiś temat o wydobywaniu surowców to z pewnością poproszę Cię o opinię i radę.

"Enemies to the east. Enemies to the west. Enemies to the south. Enemies to the north"

WINTER
    • Widzę, że ten powyżej nawet nie pamięta, że kiedyś nie było Gwiazd Śmierci na OGame. Mało tego - nie było ACS ani żadnych pancerników. Za to były zasady. Teraz są różne rzeczy a zasad żadnych.

A postulujcie sobie różne dziwne rozwiązania. Będziecie się kisić we własnym sosie. Życzę powodzenia.
    • AmstelL napisał(a):

Powstają różne unie o różnych parametrach. Dla tego każdy może wybrać coś dla siebie.
      Rezygnujemy z proporcjonalnej floty, na rzecz bezpiecznych fsów. To lepiej pójdźmy krok dalej. I wprowadźmy uni bez możliwości atakowania innych graczy. No to już absolutnie i totalnie wyeliminuje UFSy
      Własnie są różne uni więc nawet jak zmienią prędkość GŚ to i tak znajdziesz coś dla siebie.
      Nie odwracaj kota ogonem. Nikt nie napisał o zakaźnie ataków (nawet w nocy). Piszesz tak jakby GŚ na speed x1/x2 nic nie znaczyły. Jakby nikt nie niszczył moonów i nie farmił górników. Topowi flociarze tracą moony, górnicy też często dostają ataki. Wolniejsze GŚ to trochę trudniej ale nie znaczy całkowitego nie można, chcesz, uprzesz się to zrobisz.
      To o czym pewne osoby pisały wyżej i prosiły Arta o zapytanie w tej sprawie nie jest niczym nowy jak np. zakaz ataków w nocy. Taka prędkość GŚ już jest i można nimi grać aktywnie, nie są ozdobą.

AmstelL napisał(a):

słabych graczy
      Dobrze że tych słabych graczy nie nazwałeś wiesz jak. ;)

AmstelL napisał(a):

Jak będzie jakiś temat o wydobywaniu surowców to z pewnością poproszę Cię o opinię i radę.
      Aha.
      Do mnie nie przemawiają Wasze argumenty. I mogę się na ten temat wypowiedzieć. :fsmile:
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Almera napisał(a):

A postulujcie sobie różne dziwne rozwiązania. Będziecie się kisić we własnym sosie. Życzę powodzenia.
      Po to wlasnie ta dyskusja by znalezc kompromis pomiedzy gra flota a trampkami a raczej by zostawic tak jak jest bez zmian by gornicy nie czuli sie do konca jak rybka w wodzie ale musieli troche wiecej pracowac nad kontem niz tylko zwozka wydobycia i fs na kilkanascie godzin na szybkich uni. Zmniejszenie predkosci GS i tak moim zdaniem nie wyeliminuje ufs-ow a bedzie tylko bardzo duzym udogodnieniem dla gornikow.
    • Truck driver napisał(a):

Sorry, ze wtrace ale AmstelL proponuje odpuscic :D co by nie napisac i jakby nie probowac przekonac, ze ten pomysl z predkoscia GS jest zly to i tak typowi gornicy grajacy z wydobycia tego nie zrozumieja :P szkoda czasu i wytezania umyslu szukajac kontrargumentow do dalszej rozmowy. Wspomnialem, zeby moze wypowiedzial sie ktos z topowych flociarzy ale jak widac albo czasu nie maja siedzac na urlopach w grze albo tylko sie smieja po cichu z tego co tu wypisujemy :D
      Czyli nie ty, bo ty flociarz nie jesteś :D

Przecie Starkk pisał przynajmniej, popatrz kto flociarz zanim napiszesz.

Almera napisał(a):

Po to wlasnie ta dyskusja by znalezc kompromis pomiedzy gra flota a trampkami a raczej by zostawic tak jak jest bez zmian by gornicy nie czuli sie do konca jak rybka w wodzie ale musieli troche wiecej pracowac nad kontem niz tylko zwozka wydobycia i fs na kilkanascie godzin na szybkich uni. Zmniejszenie predkosci GS i tak moim zdaniem nie wyeliminuje ufs-ow a bedzie tylko bardzo duzym udogodnieniem dla gornikow.
      Dla jakich górników? komu zależy aby floty nie tracić? Flociarzowi. Więc głównie flociarze(ci którzy pracują/nie grają w nocy/nie mają jak robić powrotnych stacjonuj) zyskują na wolniejszych GS, a ekowiec to tylko DT może stracić to małe koszta. Większe koszta to moony poniszczyć.(no chyba że wie się który)
    • SamaPrawda napisał(a):

Przecie Starkk pisał przynajmniej, popatrz kto flociarz zanim napiszesz.
      Znasz Starkka? On flociarz czy bardziej gornik, ze odswiezyl temat o zmiejszeniu predkosci GS?

Dla jakich górników? komu zależy aby floty nie tracić? Flociarzowi. Więc głównie flociarze(ci którzy pracują/nie grają w nocy/nie mają jak robić powrotnych stacjonuj) zyskują na wolniejszych GS, a ekowiec to tylko DT może stracić to małe koszta. Większe koszta to moony poniszczyć.(no chyba że wie się który)
      Na Draco, uni x2 eko i flota GS lataja wolno i co? Nie ma ufs?

//Posty połączone
      //ciap

SamaPrawda napisał(a):

Na Draco, uni x2 eko i flota GS lataja wolno i co? Nie ma ufs?
      Nic o UFS nie pisałem..............
    • nie wiem czy wiesz, ale powrotny FS daje lepszy efekt.(bo przynajmniej pare godzin pograsz z bezpiecznym FS)

I chodzi o to, że gdyby GS leciał dłużej, to takie osoby by mogły jeszcze dłużej grać flotą, ponieważ nie musiałyby powrotnego FS robić, czy też UFS jak piszesz. Bo wystarczyłoby pilnować moonów co ileś h (nie 1-3h w przypadku speed co jest dość krótko)
    • SamaPrawda napisał(a):

nie wiem czy wiesz, ale powrotny FS daje lepszy efekt.(bo przynajmniej pare godzin pograsz z bezpiecznym FS)

I chodzi o to, że gdyby GS leciał dłużej, to takie osoby by mogły jeszcze dłużej grać flotą, ponieważ nie musiałyby powrotnego FS robić, czy też UFS jak piszesz. Bo wystarczyłoby pilnować moonów co ileś h (nie 1-3h w przypadku speed co jest dość krótko)
      Nie czytasz tego co pisze ze zrozumieniem. Flociarz jak ma bujnac cala swoja flote na fs i spalic jednorazowo 20-30kk dexa to woli zapiac urlop niz tracic ten dex. Poza tym duza flote zezlomowac to nie tylko zniszczyc moona i wylapac na fali. Trzeba jeszcze sie zabezpieczyc przed ewentualna kontra itd itp ale tutaj o tym nikt nie wspomina tylko szuka sposobu aby bylo mniej graczy grajacych ufs-em.

SamaPrawda napisał(a):

nie wiem czy wiesz, ale powrotny FS daje lepszy efekt.(bo przynajmniej pare godzin pograsz z bezpiecznym FS)

Nie czytasz tego co pisze ze zrozumieniem. Flociarz jak ma bujnac cala swoja flote na fs i spalic jednorazowo 20-30kk dexa to woli zapiac urlop niz tracic ten dex. Poza tym duza flote zezlomowac to nie tylko zniszczyc moona i wylapac na fali. Trzeba jeszcze sie zabezpieczyc przed ewentualna kontra itd itp ale tutaj o tym nikt nie wspomina tylko szuka sposobu aby bylo mniej graczy grajacych ufs-em.
      Nie zaprzeczam, ale jak masz 2 moony niedaleko to aż tyle dexu nie idzie. a odrobi szybko mając flotę pod ręką a nie na urlopie :) A gdyby GS były wolniejsze to i w układzie długo by latało.

Ja osobiście nic nie mam do graczy grających UFS, chociaż prawda taka że to zazwyczaj multikonta. coś jak GSówki czy moonówki -.-
    • SamaPrawda napisał(a):

Nie zaprzeczam, ale jak masz 2 moony niedaleko to aż tyle dexu nie idzie. a odrobi szybko mając flotę pod ręką a nie na urlopie A gdyby GS były wolniejsze to i w układzie długo by latało.

Ja osobiście nic nie mam do graczy grających UFS, chociaż prawda taka że to zazwyczaj multikonta. coś jak GSówki czy moonówki -.-
      Haha pokaz mi dobrego flociarza, ktory bedzie robil fs-y zawsze pomiedzy dwoma tymi samymi monami w ukladzie i bedzie spokojnie spal jak flota bedzie latac na takim fs-ie :D wystarczy, ze ktos wbije lotka, szybki moon i telepek za anty i co potem juz chyba nie trzeba tlumaczyc :P

SamaPrawda napisał(a):

Nie zaprzeczam, ale jak masz 2 moony niedaleko to aż tyle dexu nie idzie. a odrobi szybko mając flotę pod ręką a nie na urlopie A gdyby GS były wolniejsze to i w układzie długo by latało.

Haha pokaz mi dobrego flociarza, ktory bedzie robil fs-y zawsze pomiedzy dwoma tymi samymi monami w ukladzie i bedzie spokojnie spal jak flota bedzie latac na takim fs-ie :D wystarczy, ze ktos wbije lotka, szybki moon i telepek za anty i co potem juz chyba nie trzeba tlumaczyc :P
      Ty serio jesteś flociarzem?

Powrotnego/zawróconego stacjonuj nie widać na fali, więc po zdjęciu moona nic nie widać Sherloku -.- dziwię się że tego nie wiedziałeś

Na takim FS można spać spokojnie i nawet na 2 moonach robić. A jak padną to chwila i nowy stoi. a flota bezpieczna bo nie widoczna po zdjęciu moona
    • SamaPrawda napisał(a):

Powrotnego/zawróconego stacjonuj nie widać na fali, więc po zdjęciu moona nic nie widać Sherloku -.- dziwię się że tego nie wiedziałeś
      A co powiesz na to jesli ktos dlugi czas obserwuje cel, pozna po aktywnosciach jego nawyki i wie po pewnym czasie kiedy ktos schodzi z konta i kiedy sie loguje i w tych widelkach czasowych pusci gesi na niszcz, moon spadnie i zanim obronca zaloguje i ogarnie co jest grane to atakujacy juz zlapie go na fali i wyliczy sobie na spokojnie zawrocone stacjonuj? Nie poznales tego sposobu?
    • @SamaPrawda ty może poczytaj jakieś poradniki zanim zaczniesz się gdzieś udzielać.Dziwne,że ktoś tu Ci odpisuje.
      [ciach]

Ja uważam,że modernizować prędkość statków można na eksperymentalnych uni typu - Virgo
      gdzie jest brak basha.Tam takie dziwy mają jakieś logiczne poparcie.

Na standardowych uni z określoną prędkością statki są odpowiednio dostosowane od wielu lat.

//Bez prowokacji ;)
      //ciap
      /b/
      DARTH PUTIN
      Antares top 32 ON GWIEZDNY TEMPLARIUSZ :juzpotobie:
      Merkur top 24 OFF

SamaPrawda napisał(a):

A co powiesz na to jesli ktos dlugi czas obserwuje cel, pozna po aktywnosciach jego nawyki i wie po pewnym czasie kiedy ktos schodzi z konta i kiedy sie loguje i w tych widelkach czasowych pusci gesi na niszcz, moon spadnie i zanim obronca zaloguje i ogarnie co jest grane to atakujacy juz zlapie go na fali i wyliczy sobie na spokojnie zawrocone stacjonuj? Nie poznales tego sposobu?
      No jeżeli nie możesz wbić na grę raz na 1h(lub tyle ile gs w ukladzie leci) to graj UFS, nie moja sprawa że raz na 1h nie wbijesz. A w nocy już powrót FS to spać można.

PUTIN napisał(a):

@SamaPrawda ty może poczytaj jakieś poradniki zanim zaczniesz się gdzieś udzielać.Dziwne,że ktoś tu Ci odpisuje.
      [ciach]

Ja uważam,że modernizować prędkość statków można na eksperymentalnych uni typu - Virgo
      gdzie jest brak basha.Tam takie dziwy mają jakieś logiczne poparcie.

Na standardowych uni z określoną prędkością statki są odpowiednio dostosowane od wielu lat.
      oh, 0 argumentów? gadanie głupiego? szkoda że tylko na "bo tak" cie stać.
    • SamaPrawda napisał(a):

No jeżeli nie możesz wbić na grę raz na 1h(lub tyle ile gs w ukladzie leci) to graj UFS, nie moja sprawa że raz na 1h nie wbijesz. A w nocy już powrót FS to spać można.
      [ciach] Fs-a robi sie kiedy idziesz do pracy albo spac dla przykladu i co godzine w pracy bedziesz pilnowal gre z telefonu badz z tableta albo co godzine wstaniesz w nocy by pilnowac konta? Zastanow sie serio bo widac, ze brakuje Ci argumentow oraz chyba duzej dawki doswiadczenia, nauczenia sie na wlasnych bledach i wyciagnieciu wnioskow z gry innych graczy i tylko coraz to wieksze bzdury wypisujesz.

//Bez obrażania
      //ciap

SamaPrawda napisał(a):

[ciach] Fs-a robi sie kiedy idziesz do pracy albo spac dla przykladu i co godzine w pracy bedziesz pilnowal gre z telefonu badz z tableta albo co godzine wstaniesz w nocy by pilnowac konta? Zastanow sie serio bo widac, ze brakuje Ci argumentow oraz chyba duzej dawki doswiadczenia, nauczenia sie na wlasnych bledach i wyciagnieciu wnioskow z gry innych graczy i tylko coraz to wieksze bzdury wypisujesz.
      [ciach] po co wstawać w nocy co godzine skoro stacjonuj wraca to nawet jak moony zdejmą to nic nie zobaczą. Naprawdę naucz się zasad tej gry:

Specjalnie poradnik w sam raz dla ciebie!
      FAQ: Falanga czujników - co widać a czego nie - od a do z

proszę miłej nauki! może czegoś się w końcu nauczysz!
      polecam fragment: "stacjonuj zawrócone" planeta -> planeta lub księżyc -> planeta

miłej nauki!

//Bez obrażania
      //ciap
    • SamaPrawda napisał(a):

[ciach] po co wstawać w nocy co godzine skoro stacjonuj wraca to nawet jak moony zdejmą to nic nie zobaczą. Naprawdę naucz się zasad tej gry:

Specjalnie poradnik w sam raz dla ciebie!
      FAQ: Falanga czujników - co widać a czego nie - od a do z

proszę miłej nauki! może czegoś się w końcu nauczysz!
      polecam fragment: "stacjonuj zawrócone" planeta -> planeta lub księżyc -> planeta

miłej nauki!
      Ogarnij sie, tylko o to Cie prosze. Wyskakujesz mi z poradnikiem, ktory poznalem juz 4 lata temu. Poznalem gre flota, mialem nawet swoj sojusz gdzie uczylem chlopakow jak grac by nie wtopic i gre eko a Ty co chcesz jeszcze mnie nauczyc po kilku latach aktywnej gry, jednym poradnikiem na temat falangii? Nigdy nie wylapalem zloma przez moonkilla. Jesli juz to tylko na bfs.
    • @SamaPrawda fajnie,że czytasz poradniki ale to nie temat w którym ludzie będą uzupełniali Twoją wiedzę lub tłumaczyli czy też bezsensownie argumentowali Ci rzeczy oczywiste.

Trzymaj się krzesła bo to będzie dla Ciebie szok...Zawrócone stacjonuj da się wyklikać.
      Da się nawet wstrzelić w stacjonuj miedzy dwoma moonami w 1 us bez ich uprzedniego niszczenia.
      Pomyśl na tym jak przeanalizuj to Twoje zadanie domowe.
      /b/
      DARTH PUTIN
      Merkur top 24 OFF

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez BL4CK H4T ().

• Widzę że konserwatywnym rozwiązaniem było by dla flociarzy i ecowców inwidualne urlopu na planetach nie na koncie :D zostawiasz flotę na jednej planecie i wbijasz jej urlop ;) i nie trzeba robić fs-ów , flo bezpieczna a kopalnie na innych planetach kopią sure :D .
      Zanim ktoś będzie hejtował mój post to nadmienie że nie da się by Wilk był syty i Owca cała :D trzeba zawsze pilnować konta w zależności od sposobu gry i czasu przeznaczonego na to uzależnienie są wybory speedów na uniach.
    • PUTIN napisał(a):

@SamaPrawda fajnie,że czytasz poradniki ale to nie temat w którym ludzie będą uzupełniali Twoją wiedzę lub tłumaczyli czy też bezsensownie argumentowali Ci rzeczy oczywiste.

Trzymaj się krzesła bo to będzie dla Ciebie szok...Zawrócone stacjonuj da się wyklikać.
      Da się nawet wstrzelić w stacjonuj miedzy dwoma moonami w 1 us bez ich uprzedniego niszczenia.
      Pomyśl na tym jak przeanalizuj to Twoje zadanie domowe.
      Nie da się jeżeli masz mózg i umiesz aktywkami zarządzać. A zawróconego nie wyklikasz jeżeli jest zawrócone zanim padnie moon.(czyli na noc) no i umiesz aktywke przedłużyć losowo. Naucz się czytać i grać.

Widzę tonący brzytwy się chwyta, poszukaj czegoś logicznego a nie przykłady noobów co grać nie umieją, no bo rozumiem na nich sie wzorujesz czyli sam tak grasz, że pokazujesz swoje aktywki tak samo jak FS wysyłasz i idziesz spać.
    • To nie temat gdzie będą z Tobą dyskutować jak robić fs'y itp. cyferkowy filozofie.
      Cierpisz na jakiś przerost ego skoro uważasz,że ktoś się przejmuje tym co tu piszesz.
      Przeczytałeś kolejny poradnik no i brawo,jesteś bogatszy o tą wiedzę.

Odniosłem się do tematu zmiany prędkości GS'ów a ty cierpisz jakieś filozofię bo nie możesz zrozumieć,że ktoś ma inne zdanie niż Twoje.
      /b/
      DARTH PUTIN
      Merkur top 24 OFF
    • Zgodzę się z faktem, że prędkości/siła statków jest wyważona tak, aby całość grała jak należy. Wpływanie na prędkość jednego statku może spowodować wykluczenie danego typu statku z rozgrywki, gdyż nie będzie on opłacalny.
      Biorąc pod uwagę dość burzliwą dyskusję po stronie zwolenników i przeciwników tejże opcji, uważam, że warto jednak pomyśleć nad innym, może mniej newralgicznym parametrem i spróbować go przepchnąć?
    • PUTIN napisał(a):

To nie temat gdzie będą z Tobą dyskutować jak robić fs'y itp. cyferkowy filozofie.
      Cierpisz na jakiś przerost ego skoro uważasz,że ktoś się przejmuje tym co tu piszesz.
      Przeczytałeś kolejny poradnik no i brawo,jesteś bogatszy o tą wiedzę.

Odniosłem się do tematu zmiany prędkości GS'ów a ty cierpisz jakieś filozofię bo nie możesz zrozumieć,że ktoś ma inne zdanie niż Twoje.
      No wiem że boli Cie że mam racje z FS a ty nie bo nie znasz technik gry.

Co do prędkości GSów mi to wisi. Wiem że powinny latać wolniej(dla speed uni, ponieważ ktoś nie przewidział że na speed uni reguła 6h zanim padnie moon nie będzie działać), ale co inni uważają to niech se uważają, ja swoje powiedziałem i już zmieniłem temat. a ty znowu kłamstwa prawisz.