Porozmawiajmy na temat UniFusion

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Dla mnie przy eko x7 dużo ważniejsze od wydobycia jest skrócenie czasu budowy, szczególnie na późniejszych etapach gry. Surkę się zawsze zdobędzie, tak czy inaczej. Ale czekać rok czy dwa na zrobienie astro to już nie każdemu się chce, bo to już przesada. Dlatego przyśpieszenie eko na starszych uni według mnie powinno być stałym elementem. I nie zdziwię się jak za 2-3 lata będzie eko x14-20 wprowadzane jako standard.
      Był tu pomysł, żeby eko rosło z automatu wraz z wiekiem uniwersum i według mnie to jest genialne rozwiązanie.
      kmlody84
      ---------
      Betelgeuse [SPZ] - TOP 5 -> Taurus [SPZ]
      Ganimed [DarkBlue] - OFF
      Rhea [SPZ] - TOP 40 -> Xanthus [SPZ]
    • kmlody84 napisał(a):

Dla mnie przy eko x7 dużo ważniejsze od wydobycia jest skrócenie czasu budowy, szczególnie na późniejszych etapach gry. Surkę się zawsze zdobędzie, tak czy inaczej. Ale czekać rok czy dwa na zrobienie astro to już nie każdemu się chce, bo to już przesada. Dlatego przyśpieszenie eko na starszych uni według mnie powinno być stałym elementem. I nie zdziwię się jak za 2-3 lata będzie eko x14-20 wprowadzane jako standard.
      Był tu pomysł, żeby eko rosło z automatu wraz z wiekiem uniwersum i według mnie to jest genialne rozwiązanie.
      ja bym jeszcze do tego to dodał żeby mysleć odazu o fuzji przy tworzeniu uniwersów np tworzymy uni flota/eko 1/3 1/4 1/5 no i kiedy przyjdzie czas łaczymy je w nadzieji że dzieki roznicy w eko nie bada tak bardzo odstawac te młodsze jesli zajdzie potrzeba i na starszym dac podwyzszenie eko zeby kontrolować te róznice punktowe i tak odrazu planowac sobie fuzje na zaś i to gdzie bedziemy upychac te konta ale to raczej fikcja i pobozne zyczenie :D i pytanie czy to bylo mialo szanse wypalic
      Ganimed OFF Sojusz DarkBlue
      Libra OFF Sojusz Pac-Misie
      Rhea ON Sojusz DarkBlue

TOP SOLO 66934.72%
    • krzych129 napisał(a):

ja bym jeszcze do tego to dodał żeby mysleć odazu o fuzji przy tworzeniu uniwersów np tworzymy uni flota/eko 1/3 1/4 1/5
      Tylko, że prędkość uni nie jest narzucana przez GF tylko są ankiety przed każdym nowym uni i są takie prędkości na jakie jest najwięcej głosów, więc trudno jednocześnie robić ankiety i wg nich tworzyć uni z odpowiednimi prędkościami i jednocześnie trzymać się Twojej propozycji. Trudno to pogodzić.
    • powiem tak zawsze można wywalić opcje głosowania :D albo przemyśleć np eko nie bedzie do wyboru ale za to będzie można wybrać resztę a to do samych prędkości floty 1 , 2 i 5 akurat tak rozsądnie dla 3 typów ludzi :D nie ma co się rozdrabniać na 3 lub 4 zreszta nie wiem jak inni ale ja głosuje zawsze na najbardziej badziewne parametry żeby ludzie nie chcieli tam grać bo mam w tym interes :D a tak właściwie to te ankiety mogą być jedna wielka ściema ważne jak to mówią ten kto liczy głosy a nie ten kto je oddaje xD t
      Ganimed OFF Sojusz DarkBlue
      Libra OFF Sojusz Pac-Misie
      Rhea ON Sojusz DarkBlue

TOP SOLO 66934.72%
    • Gram od początku ogame.pl i uważam, że to dobrze, że podnieśli eko na starych serwerach. Grę ze znajomymi z sojuszu do tej pory psul wlasnie ten fakt, że co kilka lat nie był podnoszony regularnie speed eko.
      Jeden wypadek losowy, nie odebranie floty budowanej 5, 10 czy 14 lat równał się koncowi gry. A przynajmniej na tym koncie, czyli i tak jedno konto z flotą mniej.
      Teraz Dok daje cos na początek i jest czmym latać na farmy,czy na górnicze floty z surowcami, a podnoszone co jakiś czas eko daje duże wsparcie (czy to z własnych, czy cudzych kopalni) i taki gracz nie kończy gry, tylko gra dalej.

start: marzec 2005, uni6, sojusz NoMercy. Od: 29 maj 2018, uni68, sojusz P N
    • krzych129 napisał(a):

kmlody84 napisał(a):

Dla mnie przy eko x7 dużo ważniejsze od wydobycia jest skrócenie czasu budowy, szczególnie na późniejszych etapach gry. Surkę się zawsze zdobędzie, tak czy inaczej. Ale czekać rok czy dwa na zrobienie astro to już nie każdemu się chce, bo to już przesada. Dlatego przyśpieszenie eko na starszych uni według mnie powinno być stałym elementem. I nie zdziwię się jak za 2-3 lata będzie eko x14-20 wprowadzane jako standard.
      ja bym jeszcze do tego to dodał żeby mysleć odazu o fuzji przy tworzeniu uniwersów np tworzymy uni flota/eko 1/3 1/4 1/5 no i kiedy przyjdzie czas łaczymy je w nadzieji że dzieki roznicy w eko nie bada tak bardzo odstawac te młodsze jesli zajdzie potrzeba i na starszym dac podwyzszenie eko zeby kontrolować te róznice punktowe i tak odrazu planowac sobie fuzje na zaś i to gdzie bedziemy upychac te konta ale to raczej fikcja i pobozne zyczenie :D i pytanie czy to bylo mialo szanse wypalic

Dokładnie, uni powinny powstawać cyklicznie np flota x1, x3, x5 i od nowa x1, x3, x5 (oczywiście mogą się różnić między sobą innymi parametrami, mniej istotnymi). Wtedy mamy podobne uni co pół roku i każdy w tym czasie znajdzie coś dla siebie. A jednocześnie z okresu np. 2 lat będą do fuzji 4 podobne uni. I przy okazji każdy będzie wiedział, że np jak chce pograć na uni x5 to może albo wejść na uni które ma 2 miesiące, albo poczekać 4 i będzie miał nowe.
      kmlody84
      ---------
      Betelgeuse [SPZ] - TOP 5 -> Taurus [SPZ]
      Ganimed [DarkBlue] - OFF
      Rhea [SPZ] - TOP 40 -> Xanthus [SPZ]
    • Jeszcze żeby nie było że pierwsza decyzja w grupie że jest jedno docelowe u68 okazała się najlepszą opcją . Gdzie gracze idąc na u68 już od dziś wiedzą że czeka ich x7 eco , 40% pz i 0,5 spalania a na nekkar zrobiony został burdel że nikt nie wie co teraz tam zastanie a napewno zastanie kłutnie , emocje i agitowanie ankiety którą każdy będzie ustalał pod siebie .
      A to wszystko przez to że GF nie poradził sobie z 13 galaktykami i raz na zawsze ustalić że przy fuzji biorą powiedzmy tylko pierwsze idlaki do top500 ( musi kilka być bo niektórzy jednak ich farmią ) reszta kasacja bo ile jest takich top2000 założył konto by tylko sprawdzić co to jest OGame . Nie mówię o zapychaczach bo te idlaki przed fuzja się zalogują .
      No i pytanie to my jesteśmy dla OGame ? Czy OGame dla nas ?

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez FILU ().

• john malkowitz007 napisał(a):

A co z wiecznymi urlopowiczami ??? jest ich chyba wiecej niz idlakow
      Ma zakupiona AM wlaczyl Urlop i zapomnial ze ma konto
      Można by i taką statystykę dodać
      /me myśli
      Kiedy ostatnio konto się logowało
      /me myśli

Wyliczymy ile takich kont jest na serwerze. O!!! :fgrin:

[ciach]

Super Moderator Ruda:
      komentarz do usuniętego postu mniam
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • przeniesienie kont z roczna nieobecnoscia na jakies uni specjalne wydaje sie ciekawa opcja. gdyby np ktos sie uwktywnil, mozna by pisac podania o przejscie na jakis normalny serwer i co jakis czas takich delikwentow przerzucac spowrotem. bylo by wiecej miesca dla aktywnych graczy, co napewno by poprawilo jakosc rozgrywki. pozdro.
      Kromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
      kruchy[P N]&Kromak[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Andre[P N]vs.Bociek(wojtekreal)[3 X]~2407655.4%
      ancymon[P N]&Kromak[P N]&Andre[P N]&Hamer[P N]&Lzk kupie dex[PZWP]vs.Mili[3 X]~369787.52%
      Selene[P N]&Andre[DoF]&Kromak[P N]vs.wilku[MISIE]~102650.3%
      Mallory[DoF]&Warka[COMA]&fnk[P N]&Kromak[P N]vs.dziob[3 X]~98143.53%
    • to ja skopiuje coś co było już pisane ale w innym temacie

FILU napisał(a):

zefir napisał(a):

Obecnie na wszystkich polskich Exodusach, wg strony @ciap jest łącznie 22653 graczy z (i) (I) lub (iI).
      Niech każdy z nich ma po 50k wykupionej antymaterii. Daje to skromne 1.132.650.000 anty. Część graczy pewnie będzie miało nieco więcej, ale przyjmijmy, że jest to minimum jakie tam jest.
      75k antymaterii kosztuje 20 zł. Daje nam to łącznie 302.040 złotych zamrożonych na tych kontach.
      W poprzednich łączeniach kasując konta, GF odsyłało na maile kupony za niewykorzystaną antymaterię. Gdyby teraz chciało zrobić to samo, musiałoby oddać te 302 tysiące złotych.
      Biorąc pod uwagę również społeczności z innych krajów, spokojnie przekroczyliby ponad milion złotych, a to niemała kwota...
      Zefir powiem ci dobrze kminisz :D ma to sens . To w takim razie ktoś użył słowa "algorytmy " uff chyba zbyt mocna słowo dla naszych skrypciarzy bo fuzja to prosty program przenoszący bazę danych z serwera na serwer poleceniem kopiuj/ duplikuj . Jeśli idlaczków nie można kasować z obawy o kupony to jak można rozwiązać to inaczej ? Od tak jesteśmy dobrzy w otwieraniu nowych uni ^^ otwieramy unie IDLAK i w skrypcie dopisujemy polecenie [duplikuj ] konta (I) na serwer IDLAK !!!.
    • czytalem. dlatego osobny serwer - by nie usuwac, z mozliwoscia powrotu na normalne uni ;) to bylo by fajne rozwiazanie
      Kromak[P N]&CelestialGeneral[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Van[P N]vs.obserwator[BOSS]~1855466.62%
      kruchy[P N]&Kromak[P N]&Selene[P N]&Mallory[P N]&Andre[P N]vs.Bociek(wojtekreal)[3 X]~2407655.4%
      ancymon[P N]&Kromak[P N]&Andre[P N]&Hamer[P N]&Lzk kupie dex[PZWP]vs.Mili[3 X]~369787.52%
      Selene[P N]&Andre[DoF]&Kromak[P N]vs.wilku[MISIE]~102650.3%
      Mallory[DoF]&Warka[COMA]&fnk[P N]&Kromak[P N]vs.dziob[3 X]~98143.53%
    • Yossar napisał(a):

To akurat nie jest dobry pomysl. Mi zdazały sie mniej wiecej 8 miesięczne afki od ogame a teraz gram. Pewnie jest sporo osob co do ogame wraca a forum czyta wtedy kiedy gra i nie ma pojecia o fuzji.
      Niby racja ale jak kogos juz nie ma rok czy dwa lata na koncie to juz raczej nie wroci a jest to przeciez do sprawdzenia czy ktos sie loguje przynajmniej raz na rok.
    • xaolosik napisał(a):

oki a kiedy fuzja? Bo cos czytalem ze dzisiaj.

ciap napisał(a):

Jest o to wiele pytań więc piszę posta :D

Rozbieramy post arta na czynniki pierwsze:
      Będzie ona podzielona na dwa etapy:
      Etap 1: Rozpoczęcie procesu wyboru Uni docelowego (w PL mamy tylko po jednym). Potrwa on do poniedziałku, 22 października. W tym czasie żadne konto nie zostanie przeniesione
      Etap 2: Fuzja zostanie przeprowadzone od wtorku 23 października do poniedziałku 29 października.
      Dokładne godziny nie są jeszcze znane.
      Dokładne godziny nie są znane ale jak policzymy datę teraz + godzinę licznika wychodzi 10:00 więc niżej przyjmuję godzinę 10:00 dla lepszego zrozumienia. To jedziemy:
      Etap 1: Rozpoczęcie procesu wyboru Uni docelowego (w PL mamy tylko po jednym). Potrwa on do poniedziałku, 22 października. W tym czasie żadne konto nie zostanie przeniesione

Od dziś (16.10, wtorek) do 23.10 wtorku do godziny 10:00 można wybierać serwer docelowy. Do tego momentu można wybór serwera cofać i klikać ponownie. Spadamy wtedy na koniec kolejki.

Etap 2: Fuzja zostanie przeprowadzone od wtorku 23 października do poniedziałku 29 października.

23.10, wtorek o 10:00 na serwerach przenoszonych zostaje kliknięty urlop - tego urlopu nie da się ściągnąć. Po włączeniu urlopu konta które w wybrały serwer docelowy są przenoszone na serwer. Obrazek pod menu dostaje zielonego ptaszka na znak że nasze konto zostało przeniesione.

Konta które nie wybrały serwera docelowego NADAL mogą wybrać. Po wybraniu serwera przy najbliższej godzinie 10:00 są przenoszone aż do 29.10 o 10:00 gdzie jest ostatnie okno transferowe.
      Serwer można wybierać do 29.10!

np. 24.10 o godzinie 20:12 wybieram uni docelowe u68. Przenosi mnie 25.10 ok godziny 10:00.

Nad guzikiem galaktyk macie licznik do tego ostatniego okna "1t 5d 14g".

Po tym terminie nastąpi przeniesienie WSZYSTKICH kont, które nie wybrały uni (nie zostały jeszcze przeniesione), na uni docelowe.
      Jeżeli macie jedno uni docelowe: Czy wybierzecie serwer czy nie i tak traficie na uni docelowe.
    • ciap napisał(a):

Ktoś mi dziś napisał że u68 to większa trupiarnia niż Nekkar

Liczba kont która jest nieaktywna minimum...

1 rok
      2 lata
      3 lata
      4 lata
      5 lat
      6 lat
      68
      1158
      900
      621
      527
      412
      258
      Draco
      1831
      1715
      1552
      1452
      1311
      1125
      Nekkar
      1822
      1617
      1286
      1196
      1052
      856

Straszna trupiarnia z tego u68
      Z tego wynika, ze najwieksza trupiarnia jest Draco?
      Dobrze to odczytalem?
    • Szybkie pytanko ,może już było ale spamu za dużo żeby się doszukać , mam 11 planet w dwóch układach (5 i 6 ) obok siebie .czy jeżeli po przeniesieniu układy te będą zajęte to algorytm ustawi moje planety w takiej konfiguracji ale na innych kordach ? czy rozbije mi to na pojedyncze planety (wsadzi ile sie zmieści a reszta gdzieś indziej )
      Zależało by mi właśnie na takim ustawieniu ,a nawet jeżeli dostanę relokację to przez brak miejsca może być to nie możliwe
    • ackra napisał(a):

Z tego wynika, ze najwieksza trupiarnia jest Draco?
      Dobrze to odczytalem?
      Brakuje tam info np. ile kont się zalogowało przez ostatni tydzień... no i nie są all serwery bo reszta się mieli... ale nie wiem czy się domieli do końca :P

log w 7 dni1 rok2 lata3 lata4 lata5 lat6 lat
      6810541158900621527412258
      Draco 296183117151552145213111125
      Nekkar 65218221617128611961052856
      Quantum 39428122520220119371407244

Oczywiście w "1 rok" są konta które są nieaktywne minimum 1 rok czyli również konta z 2 letnim off itd. :fsmile: