Porozmawiajmy na temat UniFusion

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Ruszylo gdziekolwiek uf?
      Jeżeli dobrze rozumiem, to u nas rozpocznie się po zakończeniu wyborów miss uni?

Może to nadinterpretacja.. ale zakładam że gdzieś ruszyło, pojawił się problem na którego rozwiązanie GF potrzebuje czasu i rzucili zasłonę w postaci wyborów miss.. Bo przecież słowo się rzekło i uf zrobić trzeba.. ale nie ma co wywoływać fali negatywnych komentarzy przyznając się do problemu. @ciap wiesz coś więcej niż możesz przekazać?
    • Czytam. Wybory trwają do 21.10? Po tym czasie forum będzie scalone i zaczynamy z nowymi kartami. Jeżeli uf nastąpi wcześniej, to nie będzie gdzie dyskutować, bo forum będzie nieprzygotowane?
      Jedno z drugim (imho) się łączy i nie ma możliwości zrobienia uf bez scalania forum ani głosowania po uf.. obal moje teorie jakimś argumentem proszę.
    • @f4ust

Nie ma argumentu? Konkurs jest z inicjatywy teamu, nie kazał go robić GF.
      Jeżeli nie wierzysz to wejdź na inne zagraniczne fora i zobacz czy oni coś takiego mają...
      Nie szukaj problemów gdzie ich nie ma. :fsmile:

Jeżeli będzie jakiś objazd w fuzji (co może się zdarzyć) to góra (Art lub GA) poinformują o tym w odpowiednim dziale. W FAQ czytamy że wybór serwera potrwa ok 1,5 tygodnia. Do końca miesiąca mamy jeszcze 3 tygodnie.

>_>
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Nie szukam problemów tam gdzie ich nie ma, - szukałem odpowiedzi na pytania, które wynikły z podanych informacji :)

Argumentu nie ma - czy fuzja wymusza scalenie forum? Tak by wynikało.. Termin podany w konkursie blokuje scalenie forum i uf. Czy tylko dla mnie to jest logiczne?

Szkoda czy nie, że nie da się zmienić parametrów docelowego uni.. można lamentować dalej a można zacząć się przygotowywać :)
    • Arti85 napisał(a):

@Art, po poprzednim unifusion Nekkar i u68 były do siebie podobne bo miały te same szybkości. Potem była ankieta na temat szybkości eko, na u68 daliście x5 a na Nekkar zostało x1. Po co to było potrzebne skoro było niemal pewne że przy następnym uf gracze z u68 i Nekkar zostaną znowu wrzuceni na jedno uni? Czy nie lepiej było dać wszędzie tą samą prędkość aby potem przy uf gracze z obu uni mieli równe szanse i by nie było problemu?
      Planując ankiety nie miałem bladego pojęcia, że dojdzie do UF jeszcze w tym roku. Informacja spadłą na mnie praktycznie we wrześniu, a to oznaczało parę miesięcy regularnej gry. Miałem nie zmieniać konfiguracji?
      Poza tym jak ktoś słusznie zauważył, gracze oddając głosy w ankietach brali pod uwagę możliwości UF i uzasadniali tym swój wybór.
      Rozumiem, że Nekkar chciał twardo obstawać przy swoim. Musielibyśmy rozbić plan i ustalić np Nekkara jako Uni docelowe, co mogłoby nie poprawić sytuacji na Uni bo nie każdy gracz kwapi się przechodzić na x1...
      Nawet gdybym ustalił teraz Nekkara jako Uni docelowe w grupie z U68, to który gracz mając podniesione eco x7 chciałby przejść z powrotem na x1? Biorąc pod uwagę tendencję konfiguracji, eko x1 jest prędkością wymierającą.

Macmichael1 napisał(a):

Na niemieckim ogame Uni 1 (grupa 2) miało mieć początkowo konfigurację x1 flota, x5 eko, 60% PZ. Na podstawie opinii graczy postanowiono dokonać zmian na: x1 flota, x1 eko, 30% pz. Oprócz tego dokonano jeszcze innych rekonfiguracji.
      Ciężko jest porównywać plany skoro społeczności się od siebie różnią. U nas przygotowaliśmy taki a nie inny plan i praktycznie wpłynęła tylko jedna propozycja, jednak zbyt późno, aby można było ją wprowadzić w życie. Dodatkowo była to opcja porównywalna z naszą.
      Cały czas też utrzymuję, że po fuzji przeprowadzimy dyskusje i ankiety nad zmianą parametrów. Nie widzę przeszkód, żeby obniżyć gdzieś parametry, jeśli będzie taka potrzeba.
    • f4ust napisał(a):

Argumentu nie ma - czy fuzja wymusza scalenie forum? Tak by wynikało.. Termin podany w konkursie blokuje scalenie forum i uf. Czy tylko dla mnie to jest logiczne?
      Pewnie osoba odpowiedzialna za fuzję i wyznaczenie daty nawet nie wie że team Ogame.pl robi jakiś konkurs. Gra jest najważniejsza i to ona wyznacza co i kiedy. :fsmile:
      Nawet jeżeli zrobiliby fuzję przed końcem konkursu to idzie tak zrobić że konkurs może trwać dalej. Konkurs nie jest wtopiony w grę jak np. S&D gdzie atakujemy cele w grze.
    • @Art może warto zrobić ankietę przed fuzją, dotyczącą kto gdzie chciałby pójść? Albo chociaż dać większe możliwości wyboru uni docelowego, bo teraz jest tylko jedno docelowe lub losowanie.
      Co z osobami które mają dwa mocne konta, 1 na exodusie a drugie na docelowym? 2 opcje teraz są, wybór które ma zostać, lub losowanie które nie gwarantuje że konto trafi na inne uni niż docelowe :|
    • Puck napisał(a):

Albo chociaż dać większe możliwości wyboru uni docelowego
      united.giercmania.pl/OGame/Dobowe.xlsx

5 z grup docelowych ma po 500 osób aktywnych. Więc rozbijać ich na kolejne grupki nie ma sensu bo będzie mało osób.

Art pisał że i tak już za późno jest na zmiany.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez powyginany drucik ().

• ciap napisał(a):

I to jest właśnie problem. Zostaliśmy poinformowani jak już było pozamiatane :( Szkoda, bo odkąd się dowiedzieliśmy o UF to padło kilka naprawdę dobrych (oraz całe mnóstwo bzdurnych) pomysłów. To oczywiste, że nie można zadowolić wszystkich, ale wykorzystać dobre pomysły można było.

A tak dupa - mamy to co mamy :) Co mi w sumie może i po części pasuje :)

Pozdrawiam
      Wisior
    • ciap napisał(a):

5 z grup docelowych ma po 500 osób aktywnych. Więc rozbijać ich na kolejne grupki nie ma sensu bo będzie mało osób.

Nie chodzi mi o tworzenie nowych grup, ale pozwolenie na to żeby można było wybrać inne uni docelowe z wszystkich dostępnych. Np. ze Spicy na U68 lub Quantum.
      No chyba lepiej przenieść konto na uni terminatorów niż skasować całkiem, co nie? XD Wystarczy trzymać się zasady że uni nowsze może wybrać docelowe starsze, ale nie na odwrót.
    • Puck napisał(a):

Wystarczy trzymać się zasady że uni nowsze może wybrać docelowe starsze, ale nie na odwrót.
      Obawiam się że to co proponujesz to nie tylko "Art poda nowe docelowe" a całkowicie zmienia algorytm łączenia. Z tego co widać po PL i innych krajach wnioskuję że działa to na zasadzie "wszystkie uni przenoszone mogą wybrać wszystkie uni docelowe". Nie widziałam żeby gdzieś działało konkretne przypisanie np. A może wybrać C i D, B może wybrać tylko C. Jeżeli Na C może iść A i B to automatycznie B może iść też na D. Więc danie wyboru "zawsze słabszego serwera" spowoduje powstanie jednego wielkiego koszyka "przenosiny" i drugiego "cele". :fsmile:
      Zmiana algorytmu przenoszenia to pisanie jakiejś części od zera, ponowne testy. Więc na pewno by się nie wyrobili w tym roki?
    • Niech już zrobią tę fuzję, bo płaczu końca nie będzie... Jaka by nie była opcja fuzji i wyboru docelowej uni to zawsze komuś nie będzie coś pasować a i tak wszystkie płaczki, będą dalej grać, więc nie rozumiem o co cała ta afera. Nigdy nie będą wszyscy zadowoleni i nic na to nie poradzimy....

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
    • No ale o ile dobrze rozumiem tamten faq wrzucony w temacie fuzji, to jesli masz konto na exodusie i docelowym na jednym mailu i klikniesz tak czy siak przenosiny na daną unię jaką masz docelową to konto ci przeniesie na nią. Kwestia jest tylko tego że jedno z tych kont ma być na urlopie do czasu możliwości rozdzielenia lobby.

Jeśli się mylę niech jakiś zielony bądź żółty forumowicz wyprowadzi mnie i pozostałych z błędu. Bo ja osobiście tamten jeden punkt tak właśnie rozumiem :>

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
    • Avinashi napisał(a):

Jeśli się mylę niech jakiś zielony bądź żółty forumowicz wyprowadzi mnie i pozostałych z błędu. Bo ja osobiście tamten jeden punkt tak właśnie rozumiem
      Też tak rozumiem a jeżeli dojdzie do współpracy między kontami (bezpośrednio czy przez konta trzecie) to konta dostają kasację. Bez upominania itd. :fsmile:
    • ciap napisał(a):

Avinashi napisał(a):

Jeśli się mylę niech jakiś zielony bądź żółty forumowicz wyprowadzi mnie i pozostałych z błędu. Bo ja osobiście tamten jeden punkt tak właśnie rozumiem
      Też tak rozumiem a jeżeli dojdzie do współpracy między kontami (bezpośrednio czy przez konta trzecie) to konta dostają kasację. Bez upominania itd. :fsmile:
      czyli nawet jak gosc odda konto komukolwiek i kiedykolwiek poleca razem na acs to będzie to zakazana wspolpraca i ban?

kurde team przechodzi sam siebie xD
    • dopóki nie będzie szło oddać tego jednego konta, dopóty wspólpraca między tymi kontami będzie zabroniona. Jesli w końcu znajdą rozwiązanie na rożdzielenie lobby i konto faktycznie pójdzie do innej osoby (ale jak to sprawdzą czy to inna osoba to nie wiem :P ) wtedy myślę, że konta już mogłyby współpracować. O ile nie będzie, że nagle jedno konta spada a drugie rośnie :P

S. King
    • szpic napisał(a):

czyli nawet jak gosc odda konto komukolwiek i kiedykolwiek poleca razem na acs to będzie to zakazana wspolpraca i ban?
      Niczego takiego nie napisałam.

Avinashi napisała że do czasu aż dodają opcję rozdzielenia, przekazania konta. :fsmile:
      Odniosłam się do jej wiadomości. Nic nie ma że po przekazaniu również jest ban.
    • Art napisał(a):

Jeśli nie ma wyboru i zostanie naruszona zasada multikontowości, czy będzie ban?

Mamy świadomość braku dostępnych rozwiązań na ten moment. Dlatego też od zakończenia procesu fuzji do momentu wprowadzenia przekazywania kont w Lobby, Ci gracze, którzy będą posiadali więcej niż jedno konto na serwerze, nie otrzymają blokady.
      Będziemy jednak weryfikować, czy multikonta nie będą naruszały pozostałych zasad oraz interakcji między sobą bez względu na rodzaj aktywności.
      Tworzenie nowych multikont przed jak i po procesie fuzji jak i te współpracujące ze sobą będą otrzymywać stałą blokadę konta.
      Czerpanie korzyści z multikont (np. poprzez handel surowcami) będzie także postrzegane jako działanie zabronione.

Jaki jest najlepszy sposób uniknięcia zabronionych działań przy posiadaniu multikont?

Prosimy o aktywację trybu urlopu na powstałych po procesie multikontach do czasu przekazania ich nowemu posiadaczowi.
      Nie do końca jest to dla mnie jasne. Jeżeli ktoś będzie miał taki problem, to koniecznie musi włączyć urlop na drugim (czy kolejnym) koncie? Stwierdzenie "prosimy o aktywację urlopu" to prośba nie nakaz, a na prośbę można się zgodzić, ale nie trzeba.
      Czy możliwa będzie gra na dwóch kontach, które nie będą w żaden sposób ze sobą współpracować?
      Powiedzmy, że po fuzji mam trzy konta ekowe. Robię zwózkę na jednym, potem na kolejnym, czyli nie jestem zalogowany jednocześnie na dwóch czy trzech.
      Lub mam dwa konta, ekowe i flotowe. Na koncie ekowym robię zwózkę itp. i kończę tu grę. A potem zdejmuję urlop na koncie flotowym i oram pół uni, następnie urlop na tydzień, hehe
      Czy to będzie możliwe?
    • chemikos napisał(a):

Czy możliwa będzie gra na dwóch kontach, które nie będą w żaden sposób ze sobą współpracować?
      Będzie możliwa gra na dwóch kontach ale jeżeli dojdzie do jakiejś współpracy nawet przez osoby trzecie lub kontaktu flot > kasacja.

No i oczywiście wraz z udostępnieniem przekazania konta gra na multi musi się zakończyć.