Porozmawiajmy na temat UniFusion

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Rising napisał(a):

ciap napisał(a):

Poza jednym przypadkiem o którym jest wyżej serwery były układane punktowo. Konfiguracja głównie brana była flota bo to ona ma wpływ na szybkość gry. To parametr którego zmiana najbardziej wpływa na grę więc jak na niego nie patrzeć?Fuzja zawsze będzie znaczyć problemy ze spadkiem w punktach.
      Tak jak napisałem zdania nie zmienię. Konfiguracja, to rzecz zmienna, zależna od aktualnie grających osób na serwerze ich głosów w ankiecie. A poziom rozwoju to rzecz stała, jeśli ktoś ma 200kk pkt w eko wsadzone, to będzie zawsze uciekał temu co ma ich 50kk bo po prostu z samego wydobycia będzie miał przewagę.
      Oczywiście koloryzuję tutaj, żeby nakreślić swój punkt widzenia, ale wiem, że ma to odzwierciedlenie w opiniach również innych graczy.

Konta w grze mają pewien poziom rozwoju, technologii, budynków, obrony, floty. Zbyt duże róznice pomiędzy nimi prowadzą właśnie do wymierania OGame. Jeśli ktoś ma 50kk pkt w eko i jest na topie serwera w wydobyciu to naprawdę woli się połączyć z uni gdzie będzie topowe eko na podobnym poziomie, a nie na 2-4x wyższym :)
      Jeżeli dobrze przypatrzyłeś się ankietą które były to nigdy nie było ankiety o speed floty. To coś to powinno być stałe i osoba która wybiera docelowe musi wiedzieć że kiedyś nie zostanie zmienione. Kiedyś zmienili speed na Ursa przy łączeniu. Wielu graczy zrezygnowało z gry. Można zmienić ten parametr ale... on całkowicie zmienia styl gry. Większe eko można wyłączyć (znam osoby co na u68 zmniejszyły sobie % wydobycia i grają). Speed floty nie zmienisz. To szybsze niszczenie moona, to częstsze odświeżanie gry. To coś co zmienia całkowicie grę. Jeżeli chciałbyś połączyć serwery tylko po punktach i wyśrodkować speed to komuś zmieniłbyś z x5 na x3 a innej osobie z x1 na x3. Po łączeniu dałbyś ankietę i co? Wygrałoby to speed z którego przyszło więcej aktywnych osób. Reszta niezadowolona i kończy grę.

Dlatego układając serwery pod łączenie patrzyło się na speed floty i punkty.

Wejdź na IRCa.
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • @Art skoro chcieliście podzielić sprawiedliwie, to bardzo proszę o rzucenie okiem na niniejsze wyliczenia, które uśredniają koszyki numer 3 i 4 :)
      Z początku chciałem przenieść tylko uniwersum Quoar, ale jak zacząłem liczyć, to cyfry jednoznacznie wskazują również na uniwersum Polaris.

Różnice punktowe w odniesieniu dla uniwersum docelowego aktualnej grupy numer 4:
      Pokaż spoiler

1 pkt
      Ya 157--- +295,5%
      F 101---- +154,5%
      H 49,5--- +24,5%
      J 57----- +43,5%
      P 128---- +222,5%
      Q 153---- +285,5%
      Yi 39,7-- 0

10 pkt
      Ya 45---- +142%
      F 26----- +40%
      H 11,2--- -40%
      J 19----- +2%
      P 46----- +147%
      Q 61,7--- +231%
      Yi 18,6-- 0

1 eko
      Ya 85---- +215%
      F 60----- +122%
      H 36----- +33%
      J 27----- 0
      P 70,8--- +162%
      Q 89----- +229,5%
      Yi 27---- 0

10 eko
      Ya 31---- +221,5%
      F 18----- +28%
      H 7,7---- -45%
      J 11,6--- -17%
      P 36,4--- +160%
      Q 48----- +243%
      Yi 14---- 0

1 flot
      Ya 41---- +41,5%
      F 34,7--- +19,5%
      H 17----- -41,5%
      J 36----- +24%
      P 78,8--- +171,5%
      Q 83,5--- +188%
      Yi 29---- 0

10 flot
      Ya 9,5--- +14,5%
      F 7,7---- -17%
      H 2,5---- -70%
      J 3,8---- -54%
      P 12----- +44,5%
      Q 20,6--- +148%
      Yi 8,3--- 0

Wnioski dla obecnej grupy 4:
      - Pod względem punktów top 1, od reszty znacząco odstają uniwersa: Yakini, Polaris, Quoar
      - Pod względem punktów top 10, od reszty znacząco odstają uniwersa: Yakini, Polaris, Quoar
      - Pod względem flot, bo to one mają największe znaczenie w nowym porządku podczas unifusion, od reszty znacząco odstają uniwersa Polaris oraz Quoar.

Propozycja: Przenieść uniwersa Polaris oraz Quoar z grupy 4 do grupy 3.
      Grupa 3 +P +Q:
      Pokaż spoiler

1 pkt:
      W 370------ +24%
      D 335------ +12%
      L 298-------- 0
      P 128------- -57%
      Q 153------ -48,5%

10 pkt:
      W 223----- +130%
      D 207----- +113%
      L 97--------- 0
      P 46------- -52,5%
      Q 61------- -37%

1 eko:
      W 324---- +111%
      D 233---- +52%
      L 153------ 0
      P 70,8---- -53%
      Q 89------ -42%

10 eko:
      W 171--- +108,5%
      D 171--- +108,5%
      L 82------- 0
      P 36,4--- -55,5%
      Q 48----- -41,5%

1 flot:
      W 322--- +84%
      D 166--- -5%
      L 175---- 0
      P 78,8-- -55%
      Q 83---- -52,5%

10 flot:
      W 86---- +145%
      D 76---- +117%
      L 35------ 0
      P 20,6-- -41%
      Q 20---- -43%

Wnioski ogólne:
      Uniwersa Polaris oraz Quoar mają mniejszą stratę do Libry i jej grupy niż mają przewagę nad Yildunem i jego grupą.

Korzyści dla grupy 3 (D+W+L+P+Q):
      - większe zaludnienie
      - wyrównane uniwersum docelowe

Korzyści dla grupy 4 (Ya+F+H+J+Yi):
      - brak przeludnienia
      - brak niepodzielnej władzy dwóch flot na uniwersum
      - brak ogromnych dysproporcji punktowych
      - wyrównane uniwersum docelowe

Cieszę się, że Team odwalił kupę dobrej roboty, ale bardzo proszę, abyście przemyśleli tę zmianę dla grup 3 i 4. Wyliczenia jednoznacznie wskazują na to samo, co zaprezentowany przeze mnie post :)

Edit: A jak wygląda kwestia populacji (kont)?
      Obecnie: 3+7
      D+W+L = 5399
      Ya+F+H+J+Yi+P+Q = 6171 (dużo i bardzo niewyrównane)

Propozycja 1: 5+5
      D+W+L+P+Q = 7239 (dużo i wyrównanie)
      Ya+F+H+J+Yi = 4331 (wciąż niemało, a bardzo wyrównane)

Propozycja 2: 4+6
      D+W+L+Q = 6383 (dużo i wyrównanie)
      Ya+F+H+J+Yi+P = 5187 (dużo ale słabo wyrównane)

Post był edytowany 4 razy, ostatnio przez Starrk ().

• ale ludzie mją problemy

Bigot napisał(a):

Ja mam pytanie czy na pewno u 68 musi byc unia docelową, jest tu najwieej kont na urlopie

ciap Tobie wszystko jedno a ja mam ksiezyce gdzie wszedzie jest niebiesko
      ale ludzie maja problemy :D zakup anty i sie przenoś ? a nie będziesz czekał aż ktoś cie wyręczy i ci przeniesie planety za free :D
      to ja chce w takim bądź razie 13 darmowych przenosin i kazdy gracz biorący udział w UF
      zaraz ktoś napisze że w układzie ma idlaka i chce przenosin :thumbsup:
    • Przeżyłem 2 UF i dużo lepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie unii do nowego uniwersum część kont by się skasowała.
      Dodam tylko że jakbyś śledził łączenia to byś wiedział, że takie zmiany były już robione.

Dodam tylko że aż tak ta gra mnie nie wciągnęła by mieć problemy z nią.
      Jeśli nie odróżniasz propozycji od szukania problemu to już Twój kłopot
      Jak mnie pamięć niemyli pierwsze łączenie u68 w ten sposób przebiegało

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Bigot ().

• Rising napisał(a):

Oczywiście koloryzuję tutaj, żeby nakreślić swój punkt widzenia, ale wiem, że ma to odzwierciedlenie w opiniach również innych graczy.
      Otóż nie mój drogi kolego. Nad planem pracowaliśmy dobre kilka dni. Wiedziałeś jakie bierzemy kryteria pod uwagę, *widziałeś* plan, a mimo tego nie wyszedłeś z własną propozycją. Nie wspomnę, że po przygotowanym planie pytałem o wszelkie możliwe komentarze i próby zmian.

Przy takiej ilości Universów, musieliśmy zastosować kompromisy. Dlatego proszę przenieś swoje oburzenie na kanał wewnętrzny i przestań koloryzować :P
    • DarthMario. napisał(a):

chemikos napisał(a):

Spica ma iść na Virgo. Z tego co widzę nie ma tam bonusu pól +25. Czy będzie włączony? Co z regułą basha?
      Pola Ci zostaną Chemiś, nikt Ci ich zabrać nie może. Pewnie będzie ankieta.
      No właśnie raczej nie zostaną. Gdyby miały zostać, to analogicznie konto przenoszone z uni z bonusem +25 na inne uni z bonusem +25 razem miałoby +50 pól :)
    • @Art nie uwazam ze Rising ma jakies uprzedzenia i nie uwazam ze wasza konwersacja odnosnie UF powinna odbyc sie na WASZYM kanale. W pelni popieram to co pisze a pisze jako gracz a nie czlonek Teamu. Zamiast UF trzeba bylo zastosowac kasacje calego uni na to samo by wyszlo skrocilby sie tylko czas. Nusakan i Spica sa na podobnych poziomach w pkt flot itd. A wrzucajac oba do Virgo robicie tyko "krzywde" tej garstce ktora zostala i cos jeszcze klika. Tym sposobem kazdy z nas jest w czasnej d...
      DAJ MI ZAPALNIK A WYSADZE CALY SWIAT
    • Sora26 napisał(a):

@Art nie uwazam ze Rising ma jakies uprzedzenia i nie uwazam ze wasza konwersacja odnosnie UF powinna odbyc sie na WASZYM kanale. W pelni popieram to co pisze a pisze jako gracz a nie czlonek Teamu. Zamiast UF trzeba bylo zastosowac kasacje calego uni na to samo by wyszlo skrocilby sie tylko czas. Nusakan i Spica sa na podobnych poziomach w pkt flot itd. A wrzucajac oba do Virgo robicie tyko "krzywde" tej garstce ktora zostala i cos jeszcze klika. Tym sposobem kazdy z nas jest w czasnej d...
      Rising nie wypowiada się jako gracz mając plakietkę Operator Gry - powinien o tym wiedzieć.
      Poza tym, myślenie życzeniowe tutaj nie mogło mieć miejsca. Rozumiem, że pomysłów na fuzję jest mnóstwo, można to rozegrać na wiele różnych sposobów, ale tutaj mieliśmy pewne ograniczenia i wymagania. Nie dało się wszystkich pogodzić stąd będzie zawsze ktoś poszkodowany.
    • Witam ! Sprawdziłem właśnie jak to wygląda punktowo pod względem uni które mają być wrzucone do Q (chodzi o grupę 2 czyli - Eridanus , Quantum , Cygnus i Antares) i delikatnie mówiąc kogoś mocno pogięło ... Cygnus i Antares mocno odstają od Eri nie wspominając o Q z resztą My (Eridanus) mamy taką samą sytuację jeżeli porównać nas z Q . Według mnie to się nie trzyma kupy i osoba która to ustalała chyba nie sprawdziła dokładnie punktacji . Według mnie można było to podzielić sprawiedliwiej ...
      Ave Racovia !!
    • Art napisał(a):

Sora26 napisał(a):

@Art nie uwazam ze Rising ma jakies uprzedzenia i nie uwazam ze wasza konwersacja odnosnie UF powinna odbyc sie na WASZYM kanale. W pelni popieram to co pisze a pisze jako gracz a nie czlonek Teamu. Zamiast UF trzeba bylo zastosowac kasacje calego uni na to samo by wyszlo skrocilby sie tylko czas. Nusakan i Spica sa na podobnych poziomach w pkt flot itd. A wrzucajac oba do Virgo robicie tyko "krzywde" tej garstce ktora zostala i cos jeszcze klika. Tym sposobem kazdy z nas jest w czasnej d...
      Rising nie wypowiada się jako gracz mając plakietkę Operator Gry - powinien o tym wiedzieć.Poza tym, myślenie życzeniowe tutaj nie mogło mieć miejsca. Rozumiem, że pomysłów na fuzję jest mnóstwo, można to rozegrać na wiele różnych sposobów, ale tutaj mieliśmy pewne ograniczenia i wymagania. Nie dało się wszystkich pogodzić stąd będzie zawsze ktoś poszkodowany.
      Noo ale może da się coś zrobić jeszcze . Sam wiesz że nasze szanse antarasa są zerowe idąc na Q.
    • satanael napisał(a):

Witam ! Sprawdziłem właśnie jak to wygląda punktowo pod względem uni które mają być wrzucone do Q (chodzi o grupę 2 czyli - Eridanus , Quantum , Cygnus i Antares) i delikatnie mówiąc kogoś mocno pogięło ... Cygnus i Antares mocno odstają od Eri nie wspominając o Q z resztą My (Eridanus) mamy taką samą sytuację jeżeli porównać nas z Q . Według mnie to się nie trzyma kupy i osoba która to ustalała chyba nie sprawdziła dokładnie punktacji . Według mnie można było to podzielić sprawiedliwiej ...
      Tłumaczyłem dlaczego tak się stało: Porozmawiajmy na temat UniFusion