Porozmawiajmy na temat UniFusion

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• ciap napisał(a):

Matiq
      Fajny posty tylko wszystko z punktu widzenia flociarza ;)

Zaproponowane przeze mnie rozwiązanie w żaden sposób nie uderza w górników z u50 i u60, chociaż tym drugim zmiana o 10 punktów procentowych in plus nie powinna robić dużej różnicy.
      Jednak największą przewagą górników i graczy z u50 jest to czego na u60 i Draco było zdecydowanie mniej. Mowa tutaj o czasie. Czas w ogame ma ogromne znaczenie. Do momentu wejścia boosterów był on czymś całkowicie bezcennym. Teraz jest po prostu bardzo drogi i ludzie są w stanie płacić za niego ogromne ilości surowców (w licytatorze) tudzież anty (podczas bezpośrednich przyśpieszeń produkcji, badań). 70% złom daje możliwość zniwelowania tej różnicy.

Zdaję sobie sprawę, że górnicy też by coś chcieli dla siebie, jednak brakuje mi tutaj konkretnych i realnych propozycji z ich strony. Bo te jak do tej pory ograniczają się jedynie do zmniejszenia % debrisu, czyli innymi słowy do ograniczenia możliwości flociarzom, co wg mnie jest delikatnie mówiąc dziwnym podejściem. "Skoro my nie mamy nic dodatkowego, to niech przynajmniej flociarze mają mniej". Taki trochę pies ogrodnika.
      OGame to gra strategiczna, każdy gra jak mu się podoba. Jednak styl gry oparty jedynie na kopalniach nigdy nie był i nigdy nie będzie najbardziej popularnym stylem w tej grze. To wokół działu Starcia Tytanów, a nie Handel panował zawsze największy hype. I tego nie zmienisz choćbyś bardzo chciała. ;)
      Whatever.
    • Matiq napisał(a):

Jednak styl gry oparty jedynie na kopalniach nigdy nie był i nigdy nie będzie najbardziej popularnym stylem w tej grze.
      Mam odmienne zdanie na ten temat. Przeglądając przyrosty z u67 widać że więcej osób robi kopalnie niż flotę. ;)
      (Mam "trochę" dokładniejsze statystyki od zeptosa)

Spokojnie potrafiłabym wymienić więcej graczy którzy deklarują grę samo eko od graczy którzy deklarują grę flotą+ robią jakieś RW (które wstawiają na forum w st, mst lub na stronie adama)
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez powyginany drucik ().

• ciap napisał(a):

Matiq napisał(a):

Jednak styl gry oparty jedynie na kopalniach nigdy nie był i nigdy nie będzie najbardziej popularnym stylem w tej grze.
      Mam odmienne zdanie na ten temat. Przeglądając przyrosty z u67 widać że więcej osób robi kopalnie niż flotę. ;)
      (Mam "trochę" dokładniejsze statystyki od zeptosa)

Spokojnie potrafiłabym wymienić więcej graczy którzy deklarują grę samo eko od graczy którzy deklarują grę flotą+ robią jakieś RW (które wstawiają na forum w st, mst lub na stronie adama)

Nie chciałbym się za bardzo zagłębiać w ten akademicki spór eko, czy flota?, żeby nie odbiegać od tematu przewodniego jednak chciałbym zauważyć, że zdecydowana większość topowych kont powstała dzięki flocie. Taka gra jest po prostu ciekawsza, ale zarazem bardziej czasochłonna, aniżeli gra eko. Jednak jak wspomniałem we wcześniejszym poście. OGame to gra strategiczna - każdy gra jak mu pasuje.

Dodatkowa aktywność powinna być premiowana. Skoro flociarze poświęcają nieporównywalnie więcej czasu na grę to dlaczego nie mieliby mieć z tego tytułu dodatkowych profitów? W tym wypadku jest to 70% złomu, przy czym powtarzam raz jeszcze - ekonomowie na tym absolutnie niczego nie tracą. Zabieranie frajdy z gry lotnikom poprzez roszczeniowe podejście ekonomów jest w mojej opinii niewłaściwe.
      Whatever.
    • Jak dla mnie na F moze byc i nawet 100%, byle nie mniej niz 50.
      Szczerze mowiac to zastanawia mnie czemu wiekszy % ze zlomu przeszkadza ekowcom, przeciez to i tak ich nie ratuje bo u nich chodzi o zawartosc trampow a nie sama flote.
    • Przy większym % z floty łatwiej orać planety, nie dość że z obrońcy, dajmy na to 70%, to jeszcze odzyskujesz więcej ze swojej floty co zmniejsza straty więc ekowcy musieliby podnieść obronę żeby im po satelitach nie latali. Chociaż to też nie jest szczególnie mocny argument bo z dobrym eko taką antyfarmingówkę można postawić w tydzień.
    • Wystarczy srednia obrona przeciwfarmingowa oraz codzienna zwozka surki i juz nie ma sie czego obawiac.
      Poza tym niewielu jest takich, ktorym chce sie latac po planetach dla 20-30kk zysku przy sporym spalaniu.
    • 70% to gruba przesada, z tego względu, że flociarze będa mieli za duże zyski i będę znacznie uciekać w statystykach. Speed x3 uratowałby sytuacją, ale DF 50% to jest MAX.
    • Tyle ułatwień dla takich ekolamek jak ty iwo to już wystarczy, najśmieszniejsze jest to że ty też kiedyś byłeś "flociarzem" ale co chwila traciłeś flotę i widzę, że teraz usilnie starasz się bronić ekonomów haha

70% jest si
    • Ja jestem w zasadzie zasadzie ekonomem, latam po idlerach i czasami coś małego się zezłomuje.
      I chyba jak większość tutaj uważam, że im większy % na pz-ta tym lepiej. Z gry znika mniej surowców, nie ważne u kogo lądują, ważne, że zostają w grze.
      Gram obecnie na Fornax i opcja zmniejszenia % wcale mnie nie cieszy, dlatego warto przed łączeniem zrobić jakąś ankietę dotyczącą tego parametru.
      No jak ktoś wcześniej napisał, że nie będzie trzeba nic zmieniać, hehe - chyba najbardziej przemawiający argument ;)
    • Witam

Pojawilo sie male info w sprawie u50

Z danych wynika, iz planety z galaktyki od 1 do 9 relokowane zostana w te same lub okoliczne pozycje. Pozostale, zgodnie ze schematem nizej, dla ktorych zostana przydzielone darmowe relokacje, jednak maksymalna ich ilosc to 5.

U50 >> Draco
      1 -> 1
      ...
      9 -> 9
      10 -> 9
      11 -> 8
      ...
      18 -> 1
      19 -> 1
      itd....
    • Jeżeli masz planete w 1 galaktyce, zostanie ona w 1 galaktyce
      Jeżeli masz planete w 9 galaktyce, zostanie ona w 9 galaktyce
      Jeżeli masz planete w 10 galaktyce, zostanie ona umieszczona w 9 galaktyce
      Jeżeli masz planete w 11 galaktyce, zostanie ona umieszczona w 8 galaktyce
      Jeżeli masz planete w 15 galaktyce, zostanie ona umieszczona w 4 galaktyce

Czyli wzór jest taki: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,9,8,7,6,5,4,3,2,1,1,2,3,4,5,6,7,8,9,9.....
      "Ja to Cie przygarnąlem tak jak Shrek tego osła. Szkoda tak zostawić samego w lesie mimo tego, że cie wkurza :D " ~ panwpolo

Ursa - Top 34 THE END
      16.07.2013 - 29.12.2014
      Bez urlopu

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Mind_war ().

• blackbeard. napisał(a):

Ktoś może jaśniej to przekazać? Bo nie pojmuję. Możemy się np. posłużyć na przykładzie 43g :P

1 > 1
      2 > 2
      3 > 3
      4 > 4
      5 > 5
      6 > 6
      7 > 7
      8 > 8
      9 > 9
      10 > 9
      11 > 8
      12 > 7
      13 > 6
      14 > 5
      15 > 4
      16 > 3
      17 > 2
      18 > 1
      19 > 1
      20 > 2
      21 > 3
      22 > 4
      23 > 5
      24 > 6
      25 > 7
      26 > 8
      27 > 9
      28 > 9
      29 > 8
      30 > 7
      31 > 6
      32 > 5
      33 > 4
      34 > 3
      35 > 2
      36 > 1
      37 > 1
      38 > 2
      39 > 3
      40 > 4
      41 > 5
      42 > 6
      43 > 7
      44 > 8
      45 > 9
      46 > 9
      47 > 8
      48 > 7
      49 > 6
      50 > 5

^^
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • To proste, wzór na numer gali na Draco to na przykład g(n)=9,5-|||n-27,5|-9|-9|, gdzie n to nr gali na u50.
      Inaczej zapisując jest to g(n)=9,5-abs(abs(abs(n-27)-9)-9), abs(n) to wartość bezwzględna liczby n.
    • blackbeard. napisał(a):

70% to gruba przesada, z tego względu, że flociarze będa mieli za duże zyski i będę znacznie uciekać w statystykach.

Dowaliłeś do pieca, ze szok :E
      Krótko z draco, żebyś nie mówił, że flociarze uciekają w statystykach: w top 20 u Draco masz 6 flot i 14 górników. Więc gdzie tu ta kosmiczna ucieczka? Zakładam, że jakby nasz top2 nie wydawał 150% swojego dziennego wydobycia na licytacji to nie byłby 10kk pkt za top1 tylko dużo bliżej. Górnik jak sie pilnuje to jest mu dużo łatwiej (od 8dni kopie więc wiem jak to jest :E )

70% ratuje to uni, inaczej nie byłoby na nim jeszcze tylu względnie aktywnych graczy. Większosc ekowców się cieszy z tego 70% złomu, bo jak stracą trampki to i tak zdążą sie względnei szybko i w dużej ilości pozbierac (każdy ma pare detroidów czy troche anty na czarną godzinę.
      Strąconych moonów - 54 :E
      Strąconych GS-ów - 1051 ]:-D
      Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%

Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.

13
    • Iwona jak zawsze coś napiszesz z grubiej rury, jak będziesz się tak nieudolnie pushować to będzie sprawiedliwie!

Ja się tam bardzo bardzo cieszę czekamy jeszcze 5 dni ;)

pis jol,
      SOLO - 839977.41%
      ACS - 351347,16%

uEuropa - 4 501 895,59% = 332 ST
      uWasat - 694384.77% = 61 ST
      uOrion - 450861.08% = 227 ST
      uKassio - 436333.77% = 228 ST
    • Tak szczerze Szanowny Teamie, Ba Dum Tss :
      A,B,C,G => normal target: G

pl50, pl60, D => x2, 50% DF target: D

H,I,J => ACS, 50% DF target J

M,N => normal target: N

K,L => x2,ACS target: L

E,F => x5, 40% DF target: F

DLACZEGO chcecie nam wepchnąć I :o

Bo mówiąc szczerze, to dla mnie po prostu błąd w napisaniu literki. Zamiast "I" powinni dać do Hydry i Jupka "Leo" jak mniemam, podobne floty, podobne punkty, wszystko OK. Natomiast Kassiopeia i Leo = ? ?? ? różnica jakiś 20kk pkt w samej topce ?

Szczerze, nie czytałem wcześniejszych postów ani nic tego typu, ale jeżeli ktoś ma info, bądź już tu było pisane to :
      Hydra + Jupek + Leo ?
      Natomiast io + Kassio right ?

PS. jakbyśmy się połączyli z io to Fallena, Iwana ani bro nasze pro top 5 flot acs nie dałby rady (losing draw).
      Jako że Draco już tam połączyli to jestem ciekaw, zresztą która z nas Faza, pewnie czekać jeszcze z :o 5 miesięcy ?
      PS.2 Tak boję się :D

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez F3arlesS ().

• Przy budowaniu planu połączenia serwerów braliśmy pod uwagę kilka aspektów. Między innymi parametry universów i ich liczebność, aktywność a dopiero potem wartości punktowe.

Aby to miało sens, Universum po połączeniu nie mogło być zbyt przeładowane oraz, aby parametry mniej więcej odpowiadały wszystkim graczom.
      Po takim upływie czasu od wysłanej przez nas propozycji możliwe, że jeszcze coś może się zmienić.

Jak tylko otrzymam kolejny plan, zobaczymy czy będzie on pasował do obecnej rzeczywistości.

Community Manager
    • Mówiąc szczerze jestem mile zaskoczony odpowiedzią na mój post. Nie rozumiem niestety, jak można budować plan łączenia uniwersów, w ostatniej kolejności na wartościach punktowych, przecież to jest całe sedno tej gry, PUNKTY. Sensownym rozwiązaniem byłoby przemyśleć to przed fuzją, niektórzy gracze dążą, aby być na szczycie drabinki rankingowej, a tu po unifusion brzdęk !.

Jeżeli chodzi o konfigurację na której mam następnie grać czyli debris 50% w żadnym stopniu mi nie przeszkadza, natomiast przytłoczenie punktowe i owszem. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź i myślę, że przed UF coś się zmieni.

• Natomiast io + Kassio right ?

Io speed x1, Kassio speed x2
      jak to połączysz? co do czego?
      jak na speed x1 np. masz rozkład na fsa na własne pz na 7h w obie strony to co teraz będziesz kazał graczom przenosić planetki? :P
      Jak łączycie to według mnie najpierw konfiguracja a później róbcie co chcecie :P
    • Dokładnie... najpierw konfiguracja, bo nie można połączyć speed x5 i x1...
      A co do ilości pkt Fear... zawsze będą różnice. Jeśli chcesz więcej ludzi na uni to musisz się pogodzić z tym, że po UF stracisz pozycje w top.
      Ale myśle, że każdy się z tym liczy a jednak ludzie chcą łączenia ponieważ uni jest puste.
      Uważasz, że lepiej być top5 na uni z 1000 graczy niż top15 na uni z 3k? ;)
      W ogame chodzi o zabawe a nie o pkt ;)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez [...] ().

• Przebrnęłam, nawet nie wiedziałam, że Hydra ma być łączona, ale bardzo mnie ten fakt cieszy.

Fear, w tej chwili na Hydrze mamy 1,5k graczy, nawet nie chcę wyliczać czy szukać ilu z nich to gracze aktywni, powyżej 50k pkt (bo nowych ostatnio się namnożyło, ale odpadają po tygodniu), gram tu nie długo, ale nuda zabija, od czasu do czasu trafi się fajna akcja, nic więcej. Ogame to nie gra w której punkty są najważniejsze, nie widzę sensu być w top i nie mieć co robić, no poza lataniem po słabszych od siebie bo góra się wycwaniła, a wyboru nie ma żadnego. Ja nie mogę się doczekać fuzji, wtedy okaże się kto z top danego uni zasłużył sobie na to miejsce umiejętnościami, a kto znalazł się tam przypadkowo (bo i tacy są), no i topki zaczną interesować się sobą, dając spokój innym, którzy będą mięli czas na dogranie i podniesienie umiejętności, żeby lepiej się bronić (lub chociaż uciekać :E )
      Podrzuć własne marzenia swoim wrogom, może zginą przy ich realizacji.

[09:01] <PabLo> nie poczebuje laski pffff [09:01] <PabLo> sam se poradze
      [14:27] <cptK> kocham Cie [14:27] <cptK> wyjdz za mnie
    • Bl4ckWhite napisał(a):

Myślę że flot z uni Io nie trzeba się bać bo to same DT a tak na poważnie to jeśli chodzi o mnie to mogą nas i wrzucić do jednego kosza z A, B, C, G

i takie podejscie mi sie podoba łaczyć mi moje Barym z kim sie da by było jak najwiecej potencjalnych celi :) ;)

SOLO 1789,43%
      ACS 2203,43%
      Moons Destroyed 10
    • Wraz z Administracją rozważaliśmy zatem zatrzymanie wskaźnika 70% na serwerze Draco z uwagi na pojawiające się Wasze opinie w tej kwestii.

Nie ma co rozważać tylko zostawić jak jest ;) Do czasu powrotu "osoby decyzyjnej" miną jeszcze 2 tygodnie, więc w sumie 3 tygodnie na takich ustawieniach będziemy grać, także każdy juz się zdąrzy przyzwyczaic.... Reasumując, nie ma sensu zmieniać skoro jest GIT :E
      U40 110 ST= 149 250% OFF
      U60 254 ST= 1 444 755% ON
      KONIEC U40