Manchester United

• Foster ma chody bo jest anglikiem, a jak wiadomo kibicie angielscy wywierają sporą presje na kluby, bo mają dość "zagranicznych zawodników". Tak jak Real się hiszpanizuje (eee dobre słowo?) tak samo SAF w miarę możliwości wciela do składu anglików. De facto jeśli wszyscy sądzą, że Kuszczak i Foster są równie uzdolnieni (dla mnie to bzdura) to dla mnie jest jasne, że Kuszczak powinien poszukać innego klubu, bo z anglikiem szans nie ma ze względu na pochodzenie.

Bramkarzy w Polsce mamy fenomenalnych, jednak ciężko im się przebić...
    • Ehhh :/ co to miało byc ??

Co do meczu br>
      Mecz na samym początku kontrolowany przez chelsea, było to widoczne np. po rzucie roznym kiedy była poprzeczka.
      Piekny strzał naniego zza pola karnego na 1-0
      2 bramka moze wzbudzac wiele kontrowersji na temat czy faulowany był Foster. hmm, według mnie evra zdecydowanie przeszkodził w interwencji ale drogba tez zrobił swoje i nie jest swiety. no i pusta bramka i strzał głową do bramki mu. 1-1
      Teraz to co mnie najbardziej boli : Brzydki faul ballacka, ktorego nie zauwazył arbiter, szybka kontra chelsea (podczas gdy na boisku lezy evra) no i bramka. Piłkarze cfc zachowali sie jak swinie widząc ze lezy na boisku evra i nie wybijając piłki. Jednak najbardziej zdenerwował mnie sędzia ktory udaje niewinnego choc dobrze wie ze zle zrobił. 1-2
      Koncowe minuty meczu, doliczony czas, piekne podanie giggsa i wykonczenie rooneya. 2-2

No i karne :)
      Giggs: strzał niemal w srodek bramki wiedząc ze cech jest wysoki i ma długie nogi nie powinien tak strzelac
      Evra: co to było wogle ? podanie do cecha czy co ? ja bym 10 razy mocniej uderzył tą piłkę
      Carrick: Pewny strzał przy słupku, tak to powinno wyglądac

Według mnie karne powinni strzelacbr>
      Carrick, Rooney, Scholes, Giggs, Owen ... w takiej kolejnosci i mysle ze byloby miodzio

Moje oceny (podst. skład)

Berbatov, Dimitar - szybki, starał sie jak mogł, jedno dobre podanie do rooneya w kontrze i dobre podania, dokładnie - 7
      Carrick, Michael - strzelił karnego, poza tym nie wyrozniał sie - 6

Evans, Jonny-nic specjalnego - 5
      Evra, Patrice - to jest dla mnei super obronca, pieknie włączał się w ofensywne ataki i dzieki niemu 2 wolne. - 9
      Ferdinand, Rio - Podstawa obrony wraz z vidiciem, mimo to nic specjalnego nie pokazał w meczu oprocz pare dobrych odbiorów - 6
      Fletcher, Darren - słaby mecz - 5
      Foster, Ben - Obronił pare groznych strzałów ale co miała znaczyc zabawa z piłką w polu karnym ? mało co 2 razy by oddał piłke przeciwnikowi, w rzutach karnych tez sie nie popisał, no i teraz czy jakby był kuszczak byloby inaczej ? - 5
      Nani - pomimo bramki nic wielkiego poza paroba rajdami - 7
      O'Shea, John - Nic specjalnego, odebranie piłki pare razy - 6
      Park, Ji-Sung - Robił co mogł, starał sie jak mogł, biegał i był bliski stzrelenia bramki - 7

Rooney, Wayne - Przez cały mecz mało widoczny ale jest bramka na wage remisu - 7

Zawiodł mnie rozniez valencia ktory nic specjalnego nie pokazał
    • Doktorku z twojego posta się nawet nie dowiedziałem kto wygrał ^^

A co do MU - Hargreaves wg. tego co podaje onet, może nie pograć kolejne pół roku. Wygląda na to że mistrzowie Anglii są teraz lekko w rozsypce - ciekawi mnie czy się pozbierają i ten sezon im wyjdzie tak jak dwa poprzednie, bo tym razem przyszłość nie rysuje się w czerwonych diabłach...
    • Dokładnie chodzi o to, że Hargreaves odwiedził swojego byłego lekarza z Bayernu który rzekomo miał powiedzieć że Owen nie pogra następne pół roku. W tym samym czasie inny specjalista który na co dzień zajmuje się jego rehabilitacją twierdzi że zajmie to jakieś 2 miesiące... Ah Ci lekarze.

Kurde, aż ciężko mi to mówić ale powinniśmy chyba rozejrzeć się za defensywnym pomocnikiem, kimś kto rozbije akcje przeciwnika.

Karne? Loteria jak zawsze. Brakuje szczęścia Nam. No, ale to prawie jak ostry trening, nie jest tak ważny jak inne trofea w moim mniemaniu. Nie łamiemy się panowie :)
    • Nikt nie chce podbijać? Ok.

Inauguracja sezonu (nareszcie udana :fgrin:) 1:0 z Birmingham. Szkoda, że w Canal+ nie puszczali (jakieś beznadziejne kroniki leciały oO). Bramka Rooneya, Nani pokazał się z dobrej strony 2 razy zagrywając na sytuacje bramkową (raz spudłował Rooney i raz Berba). 3 punkty z najlepszym z beniaminków. Osobiście wysoko cenie Birmingham, mieli pewien okres gdzie całkiem nieźle im się powodziło w PL.
    • Straszliwie wczoraj zagrali. Tak naprawdę przez cały mecz nie mieli żadnej dogodnej sytuacji. Brak pomysłu, bezradność, miotali się po tym boisku bez większego sensu. Jeszcze karny Carricka super wykonany. Ogólnie nie wyglądało to ciekawie.
    • Mamy zupełny kontrast co do meczu z Burnley. 5:0 z Wigan. 2 bramki Roo, jedna Berby, Owena i Naniego.
      Fenomenalny mecz Naniego, bardzo aktywny, podsumował to porządnym strzałem z wolnego z około 25 metrów. Jego podanie otworzyło akcje Owenowi, a ten strzelił lewą nogą i piłka od słupka wpadła. Berba jakoś przepchną się w polu karnym, wątpliwa uroda, ale bramka zaliczona i to się liczy.

Niestety przez problemy techniczne przegapiłem obydwie bramki Roo (wyrywkiem oglądałem) no ale 2 trafienia jakie by nie były cieszą. Rooney idzie na króla :)

Glory MU!
    • ManU zagrało dobry mecz ;) szybko się podnieśli po wpadce z beniaminkiem ;) 5 bramek w 2 połowie ładnie ładnie ;) pozostaje liczyć na to, że skutecznie będą odnosili następne zwycięstwa ;) przełamał się Owen czyli teraz może być tylko lepiej :D pożyjemy zobaczymy;) Oby nie było więcej takich wpadek jak z Burnley :P bo 4 tytuł z kolei czeka :D
    • Wracam do komputera po dłuzszej nieobecnosci, a tu wyniki nie zaskakujące :/
      ManU 1:0 Birmingham --> Wygrana na inaugurację sezonu cieszy :)
      Burnley 1:0 ManU --> No z kim jak z kim ale z Bunrley powinnismy wygrac ( bez obrazy )
      Wigan 0:5 ManU --> Az chce sie zyc :) Obejrzałem skrot meczu. Swietne podanie Naniego do Owena ktory skierował piłkę po słupku do siatki no i oczywiscie ten gol z wolnego ... Ale dalej uwazam ze bez siły napędowej w tym momencie padamy ( Rooney) + ewentualnie Valencia

Plotka : ManU jest gotowe zaoferowac 15 mln za Robbena ... Co o tym sądze ? hmm... to tylko plotka choc miłym zaskonczeniem byłby transfer robbena do nas Wraz z Nanim Valencią i innymi pomocnikami stworzą silną linię pomocy :)

W sobote mecz z Arsenalem -- Trzeba wygrac bez 2 zdań :)

P.S. Edwin Van Der Sar - złamany palec, powrót w pazdzierniku ... ZLE ZLE BARDZO ZLE ! Ale moze dziekie temu kuszczak sie wystrzeli na 2 bramkarza united ?[b][b][b]

PzDr
      [/b][/b][/b][b][b][b][/b][/b][/b]

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Pan Doktor ().

• Z tym Robbenem za 15mln to ostro przegiąłeś, takie plotki to chyba z jakiegoś pudelka =) Ja słyszałem o 28mln i to już jest bardziej prawdopodobne. Równie dobrze mógłby po części zastąpić w MU Ronaldo (biega, drybluje, strzela, sępi) ale ma mimo wszystko słabszą (zdecydowanie) celność, kiedy poczuje się zbyt pewnie w składzie tak straszliwie sępi że praktycznie wcale nie podaje, no i w siłowej lidze angielskiej jeszcze więcej czasu by się leczył niż w Hiszpanii (gdzie spędza blisko połowę sezonu w szpitalach) więc wydaje mi się wątpliwe żeby spełnił pokładane w nim nadzieje. Okienko transferowe już się kończy więc wątpliwe jest też że w ogóle dojdzie do takiego transferu.
    • Bardziej bym widział Sneijdera który równie dobrze radzi sobie na środku pomocy, a tam mamy porządne braki. Wesley to zawodnik uniwersalny z niesamowitymi strzałami z dystansu. Robben ma niezły drybling, ale jak wspomniał ktoś wyżej jest ze szkła. Aczkolwiek w Chealse zdaje się nie był taki podatny na kontuzje.

Skład mamy mocny. Jeśli nie mają zamiaru sprowadzić kogoś wyjątkowego jak Young czy Aguero to nie ma sensu przeprowadzać transferów.

Doktor: Burnley weliminowało parę pierwszoligowych zespołu jeszcze w czasie kiedy byli o klasę niżej. Tottenham, Fulham, Arsenal, Liverpool (!) to ofiary tego beniaminka. Myślę, że mają szansę się zadomowić w PL.
    • man u 2 - 1 arsenal

Pierwsza bramka zdobyda przez arsenal, piekny strzał arshawina w okienko, coz foster bezradny

Po przerwie od razu akcja arsenalu, kto widział ten wie i mysle ze kuszczak by sobie nie poradził z tym strzałem :P

W koncu kontaktowa bramka dla unieted po rzucie karnym ( słusznym ). Faulowany rooney i sam poszkodowany strzelił pewnie do siatki

Kolejna bramka. Samobojcza, do własnej siatki trafia Diaby po dosrodkowaniu chyba giggsa

Koncowka bardzo emocjonująca, manu za bardzo sie rozluznił i na nasze szczescie sedzia nie uznał prawidłowej bramki dla arsenalu w 95 minucie

2-1 dla nas tak ze do przodu
    • Mecz emocjonujący. Arshavin w meczach o wysoką stawkę jak zawsze niezawodny. Arsenal narzucił dobry styl w 1 połowie. Po wyrównaniu jeszcze bardziej się rzucili do ataku. Niestety po bramce na 2:1 podcięli sobie skrzydła.

Rewelacyjny mecz Evry. Główny kreator gry na skrzydle (Nani też całkiem nieźle, ale Evra naprawdę klasa). Rooney jak zawsze waleczny, jego styl, jego poziom.

Foster dno, beznadzieja, zero pewności w interwencjach.

Piękny, emocjonujący mecz, oby więcej takich :)
    • Przy pierwszym golu Foster wcale nie był bezradny. Był po prostu źle ustawiony. Co do tej jego wspaniałej interwencji - po prostu ma farta, dostał w nogę. Almunia bezsensownie sfaulował Rooneya, potem samobój. Bardziej ten mec przegrał Arsenal, niż wygrał Menchester. A bramka dla Arsenalu w 95 minucie była zdobyta po spalonym, sędzie nie popełnił błędu.
    • Szkoda mi Arsenalu, ładnie grali, ale dla nich to normalne - ładna gra, a potem w plecy.

MU trochę szczęśliwie, głupi faul Almunii, potem samobój...

No nic, mam nadzieję że MU niedługo będzie miało mniej szczęścia ]:-D
    • Co do gola w 95 minucie :D
      Zagapiłem sie na powtorce sytuacji ale komentator wyraznie powiedział ze bramka zdobyta prawidłowo
      Co do evry to nie wiem czemu ale znowu małem wrazenie ze arsenal na niego poluje :(

Sędzia główny odesłał jeszcze na trybuny Arsene’a Wengera, który widząc chorągiewkę w górze ze złości kopnął butelkę.

Rozumiem złosc ale manager tej klasy powinien opanowac sie z kopaniem butelek choc roznie to bywA:D

• Pan Doktor napisał(a):

Co do gola w 95 minucie :D
      Zagapiłem sie na powtorce sytuacji ale komentator wyraznie powiedział ze bramka zdobyta prawidłowo
      Co do evry to nie wiem czemu ale znowu małem wrazenie ze arsenal na niego poluje :(

Sędzia główny odesłał jeszcze na trybuny Arsene’a Wengera, który widząc chorągiewkę w górze ze złości kopnął butelkę.

Rozumiem złosc ale manager tej klasy powinien opanowac sie z kopaniem butelek choc roznie to bywA:D
      Komentator powiedział że decyzja sędziego prawidlowa. Gol był ze spalonego ale nie Van Persie tylko ten który do niego zgrywał.
    • Mozliwe :D Pewnie sie przesłyszałem :D Za to sie idzie do wiezienia phehe ? zdarza sie :D

Ale to nie zmienia faktu że wygralismy mecz 2-1 :)
      Co sądzicie a grupie MU w lidze mistrzów ?
      Ja uwazam ze nie jest najtrudniejsza, grac swoje i na luzie wyjdziemy z grupy.

Edit: Na spalonym nie był strzelec(Van Persie) tylko Gallas i dlatego został odgwizdany spalony

• z tym spalonym to sprawa skonczona :) Był spalony i tyle, bramka prawidłowo nie uznana :)
      Next mecz z liderem naszej ligi ... Tottenham, szczerze powiem ze troche się obawiam tego zespołu bo od początku sezonu grają dobrą piłkę.
      A co sądzicie o karnym w meczu reprezentacji anglii z ... wypadło mi z głowy. :) Czy rooney nurkował ? Nie ejst on z tego znany ...
    • Słowacja to państwo którego szukasz. Tottenham ma zdziesiątkowaną obronę, niezgrani obrońcy oraz nieskuteczni napastnicy (to też problem Tottenhamu) mogą dać nam zwycięstwo. Aczkolwiek z remisu cieszyłbym równie mocno :)
      Mam nadzieje, że Ferguson wystawi sprawdzone ustawienie jak te z Wigan no i przedewszystkim 2 napastników.
      Trzeba wykluczyć z gry Defoe i nie dać za bardzo pograć Modricowi i Lennonowi. I będzie OK :)

Trzeba się zastanowić co jest nurkowanie. To że Rooney dotyka piłkę tylko po to żeby bramkarz jej nie dotknął i żeby sędzia podyktował karnego to nie jest nurkowanie. Nurkowaniem jest udawanie styczności z bramkarzem (jak to zrobił Eduardo - podobno bo nie widziałem sytuacji)
    • Modrić to chyba na kontuzji obecnie czas spędza. Podoba mi się ostatnimi czasy skład Tottenhamu, w miarę młodzi, ofensywnie grający zawodnicy, dobry mecz się szykuje. Może sprawią niespodziankę i przynajmniej zremisują z Diabłami :] Ale jak mają problem z obrońcami to zadanie będzie mocno utrudnione :/
    • Yamato Damashi - z tym nurkowaniem nie miałem na mysli meczu z arsenalem kiedy rooney wywalczył karnego, bo sam bym postąpił tak jak on i kopnął piłkę przed siebie a następnie upadł na murawę.
      Tutaj miałem na mysli mecz ze Słowacją. Na stronie devilpage.pl na dole są filmiki i tam jest rowniez film dotyczący tego własnie meczu i karnego dla anglii ktory wywalczył rooney. . .
    • Przerwa meczu z Tottenhamem. 2:1 dla Nas. Jednym słowem - rewelacja.

50 sekunda - zgranie piłki przez Croucha do Defoe i piękna przewrotka. Niezbyt optymistyczny początek, ale z czasem wniosek był tylko jeden - to była jedyna naprawdę groźna sytuacja Kogutów w pierwszej połowie. MU za to stworzyło sobie wiele sytuacji i w jednej z nich mogli 2 razy objąć prowadzenie (sam na sam Roo + nieudana dobitka Berby). Rzut wolny i naprawdę niesamowicie wykonany. Bramka Giggsa po zwodzie Roo. Parę dobrych piłek prostopadłych, pare spalonych, parę niezłych wyjść Culuciniego (dobrze napisałem?) do piłek. Potem w 40 minucie bodajże po rożnym piłka przed pole karne, Fletcher 30 metrowe podanie w pole karne, niestety piłke kopnął jakiś obrońca... która odbiła się na 20 metr wprost pod nogi Andersona. Świetny strzał i mamy prowadzenie.

Fletcher i Anderson - genialny mecz obydwu. Fletcher niezły w destrukcji, ale bardziej pasowałby mi na środek jak zazwyczaj gra. Kiepski z niego skrzydłowi bo więcej robi na środku mimo swojej pozycji. Anderson daje bardzo dużo bardzo dobrych prostopadłych piłek, na razie bez skutku ze względu na spalone bądź wyjścia bramkarza, ale dodając do tego bramkę naprawdę może uznać połowę za udaną.

Rooney zasługuje na naganę bo bramki nie strzelił, a mógł. Walczy, biega. Dobry występ, bardzo dobry jeśli strzeli bramkę.
      Berba mógłby się mniej zastanawiać a więcej strzelać. Niezłe rajdy przed pole karne, dzięki jednemu z nich mamy bramkę z wolnego. Tak samo jak z Roo - jeśli będzie bramka będzie bardzo dobrze, jeśli nie też nie musi narzekać bo stwarza zagrożenie. Może jest troche zdekoncentrowany, trudno grać jak Ci buczą ciągle.

Evra - dobre rajdy, świetne odbiory czyli standard w jego wykonaniu.

Reszta pół na pół. Całość rewelacyjna, narzuciliśmy swój styl gry, ciągle my atakujemy i mam nadzieje że tak zostanie. Czekamy na drugą połowę

EDIT 2 połowa:

Tottenham się obudził, zaczął atakować i momentami było naprawdę nieciekawie. 1 sytuacje uratował Vidic wślizgiem. Następnie Foster popisał się fenomenalną paradą (tak, tak Foster!) ratując wynik 2:1. Gdzieś koło 70 minuty Schools wyleciał z boiska za wątpliwy faul (chciał zrobić wślizg, zobaczył że to nie ma sensu i schował nogi, gościu udał że dostał w twarz...). MU miało parę dobrych sytuacji, nawet gdy grali w 10 kontrolowali mecz. No i jesteśmy już przy końcówce meczu, Roo biegnie, biegnie, biegnie robi zwód, ucieka 2 obrońcą i mamy bramkę na 3:1. Potem już była tylko męczarnia 2 stron.

Bardzo dobry mecz Diabłów. Oby więcej takich!

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Yamato Damashi ().

• Nie oglądałem meczu bo nie mogłem :) Impreza ... Ale przychodze do domu rano a tu miłe zaskoczenie 3:1 dla nas. Zaraz zobacze bramki ale zwycięstwo cieszy jak najbardziej :) Oby więcej takich meczów :)
    • Jutro wielkie derby manchesteru ... Całe miasto bedzie czerwone czy niebieskie ? :) Miejmy nadzieje ze czerwone.
      Liczę na dobry występ rooneya. Pokażemy tevezowi, ze nie potrzebnie odchodzil :)

Straty w obu zespołach br>
      Manchester United

Kontuzje: Hargreaves (kolano), Obertan (plecy), Van der Sar (kciuk)
      Niepewny występ: Ferdinand (pachwina), Rafael (ramię)
      Zawieszenia: Scholes (1 mecz)

Manchester City

Kontuzje: Benjani (biodro), Johnson (pachwina), Robinho (kostka)
      Niepewny występ: Ireland (kostka), Kompany (kostka), Santa Cruz & Tevez (obaj kolano)
      Zawieszenia: Adabayor (3 mecze)

A więc jesli chodzi o straty to są porównywalne .

Glory Glory Man UNITED !!