Event z nagrodami - dyskusja

• ja sobie zbudowałem dok na 11 żeby wziąć na 12 jak muniek, choć mógłbym nawet 13 postawić i wziąć 14 za 300kkk, ale po prostu szkoda było surki na no właśnie - puste punkty.

Zresztą po 2 godzinach żadnych pkt nie dostałem, pewnie naliczy później, ale ciekawe by było gdyby zrobili tak że punktów z tego nie ma :P

Ps, szkoda że gra nie działa tak że przy wyburzaniu oddaje połowę zasobów wtedy można by pokombinować :D

• Muniek napisał(a):

Ja klepe dok na 11 zeby 12 free dostac. Malo ale zawsze 12 kk pkt free
      I tak i nie.

Najwyżej mam DOKa na 7. Podnosząc na 11 kosztuje mnie:
      2.437kk metalu i 609.375 deuteru.
      DOK mamy od połowy 2016 roku -> 1627 dni.

Przez ten okres zrobiłam kopalnię metalu która dała mi: 3,4kkk metalu które systematycznie wydawałam. Dlatego napisałam że 12kk za free to puste punkty. Oczywiście każdy robi co chce i na co chce ale chodzi tu tylko o to że...

... punkty nie mają znaczenia i w żaden sposób nie określają mocy konta. :fsmile:
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • Rozumiem ale ja nie mam najwyzej doku na 7 i ja nie mam tej kopalni deu co ty.
      A juz na pewno nie przeliczam co mi da kopalnia dex za xxx czasu w porownaniyu do czegos tam.

chce cos, buduje , mam....to gra
      Ja widze 12 kk free i buduje.
      Ktos nie chce to luz. komus wisza statsy itd....luz
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Muniek napisał(a):

ja nie mam tej kopalni deu co ty.
      W tym jest taki myk że im mniejsza kopalnia to więcej byś dostał dodatkowego wydobycia.

Np. top na nowym uni zbudował metal 53. I dostał 2kk metalu. Jakby zbudował 5 metalu na lvl 49 to dostałby 3 razy więcej metalu za te same surowce wydane.
      Zamiast np. jednego metalu zbudowałbyś 4-5 kopalni i zamiast 3kkk zysku miałbyś 6kkk.

:)
    • powyginany drucik napisał(a):

Muniek napisał(a):

ja nie mam tej kopalni deu co ty.
      W tym jest taki myk że im mniejsza kopalnia to więcej byś dostał dodatkowego wydobycia.
      Np. top na nowym uni zbudował metal 53. I dostał 2kk metalu. Jakby zbudował 5 metalu na lvl 49 to dostałby 3 razy więcej metalu za te same surowce wydane.
      Zamiast np. jednego metalu zbudowałbyś 4-5 kopalni i zamiast 3kkk zysku miałbyś 6kkk.

:)
      ale o czym Ty mowisz ? o moim koncie ?
      bo ja nie buduje takiego eko i nie jest to celem nawet w odległej przyszloasci....to nie rozumiem.

co ma 1 solidna kopalnia zamiast 5 mniej solidnych do mojego free doku ?
      ktorych to kopalnie nie stawiam na te levele
    • Muniek napisał(a):

ale o czym Ty mowisz ? o moim koncie ?
      Mówię o tym że...

...cieszysz się że masz za free 12kk punktów jednak koszt jaki poniosłeś budując DOK na 11 poziom żeby dostać lvl 12 jest taki że straciłeś eko które w jakiejś perspektywie czasu dałoby Ci więcej niż 12kk.

Twoje 12kk punktów to punkty puste - które nie zarabiają na siebie (o ile nie dostajesz złoma ale po 1 musisz dostać na tej planecie po 2 uni mają takie teraz % na PZ że DOK już małą różnicę robi po 3 musisz mieć flotę a Ty chyba flociarz nie jesteś) .

Jak pisałam każdy buduje co chce i jak chce. Jednak jeżeli jakaś osoba tak cieszy się 12kk punktów rozumiem że zależy jej na punktach więc chciałam tylko pokazać że wydając inaczej surowce wcale nie tracimy tych 12kk.

Im masz mniejsze eko tym szybciej wyrobisz te 12kk

To jak kiedyś było z 15 i walką czy robić bunkier + satelity czy fuzyjną + tracić dziennie X dexu.
      Wyjdzie na to samo punktowo. Jeden wyda na obronę a drugi wyda na kopalnię która zrekompensuje dex który dziennie tracimy na fuzyjnej.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez powyginany drucik ().

• Wiesz napisanie że straciłes punkty bo nie zbudowales KOPALNI bo kopalnia za 183 lata Ci zwroci te punkty kjest wg mnie......no troche smieszne :E

Jasne dok nie zwroci pkt, obrona tez, nanity tez, cokolwiek innego niz eko tez.
      Spoko rozumowanie, dobrzy ze kazdy gra inaczej ;)
    • Muniek napisał(a):

nanity tez, cokolwiek innego niz eko tez
      Nanity prawie zwracają eko - odpowiednio budowane.
      Również astro + plazma.
      Obrona też jest czasem bardziej opłacalna - na ciepłych planetach.

Nie zapominajmy również o flocie. Są gracze, i nawet sporo ich, dla których flota jest bardziej opłacalna niż eko. :fsmile:

Więc nie masz 12kk punktów za free. Nie dziw się więc że ktoś wolał wziąć sztab (który da choćby geologa) niż budować DOKa na jakiś 11-12 lvl żeby odebrać dodatkowy lvl.
      Wydanie surowców na coś innego niż DOK w perspektywie czasu da więcej - im dłużej grasz tym więcej dostaniesz.
    • @Muniek kiedys tez podobnie jak Ty, klocilem sie z ciapka co do eko. Po latach jednak musze pochylic czola i przyznac, ze miala wtedy racje a ja bylem debilem. Dlaczego po latach? Bo poszedlem ostro w eko przez ten czas i cos zrozumialem dzieki temu. Jak patrze na Wasza wymiane zdan, to szczerze Ci powiem, ze przypominasz mi mnie samego sprzed kilku lat :D
    • Starrk napisał(a):

powyginany drucik napisał(a):

Każdy punkt odzwierciedla jakiś cel w grze, choćby najgłupszy i nadaje sens gry.
      Pokaż mi swój poziom Grawitonów, a powiem Ci, jakim graczem jesteś...
      Na Quantum miałem lvl 5 ale rdza go zjadła...
      Jak robiłam terra to zastanawiałam się czy nie zrobić grawitonów na ten bonus co miał być.
      Tylko nie wiedziałam co będzie za bonus więc ostatecznie olałam. Jeszcze byłby jakiś negatywny dla mnie i po co mi to. :P
    • Szkoda że tylko nagroda za 2 poziom jest czegoś warta, MSBN to dla mnie 6,5kkk i prawie 6 tygodni oszczędzone, sloty floty czy ekspa wypadają blado, no ale ja akurat gram tylko dla badań, więc to kwestia subiektywna.

Ostatni lvl to powinien dawać coś mega fajnego np ekstra planetę (+2 do astro), żeby naprawdę warto było przez te 2 tygodnie te zadania robić. Pozostałe nagrody widać, że dla nowych, 500k dexu, no proszę Was :)
    • Szczerze mówiąc nawet jeśli co event dodawali by powiedzmy 2-3 nagrody konkretne typu +1 poziom w górę (budynek lub badanie) to jest to na prawdę i tak sporo, dużo surowców zaoszczędzonych i czasu albo kasy, co kto woli ;) Zadania mogły by być bardziej wymagające, ale wiadomo, że to początek dopiero i pewnie rozwinie się to bardziej o ile nie klapnie jak w przypadku rynku.

Revenine napisał(a):

Szkoda że tylko nagroda za 2 poziom jest czegoś warta, MSBN to dla mnie 6,5kkk i prawie 6 tygodni oszczędzone, sloty floty czy ekspa wypadają blado, no ale ja akurat gram tylko dla badań, więc to kwestia subiektywna.

Ostatni lvl to powinien dawać coś mega fajnego np ekstra planetę (+2 do astro), żeby naprawdę warto było przez te 2 tygodnie te zadania robić. Pozostałe nagrody widać, że dla nowych, 500k dexu, no proszę Was :)

Dla nowych też coś musi być, fakt, że mogli np przy ostatniej randze dodać coś dla starszych graczy, większą ilość dexu przykładowo..
      uFenrir - top 2 [ON] :popcorn:
    • Aurora Borealis napisał(a):

Nie zapominajta, że to jest event, a nie "przepraszamy za bugi i wywalanie do lobby" ;) Zgadzam się z tym, że większość nagród jest średniawa i że finalnie fajno by było dostać np. 50kk dexu, ale dodatkowa planeta powinna wymagać tzw. skilla, jednak :)
      Średniawa? to jest tragedia szczególnie na starszych uni... wróć... na nowych też lipa skoro w kilka tygodni robią 700kk pkt a oni dają nagrody rzędu 500k dla wszystkich uni :D
    • "Otrzymywane zadania będą uzależnione od tego, które rzeczywiście można wykonać pod pewnymi warunkami. Jeśli zadanie wymaga kolonii, której nie ma na koncie, takie zadanie nie będzie oferowane."

Jak to się ma do zadań z badaniami? Jeśli aktualnie coś badam to nie mogę ani rozbudować laboratorium ani zbadać czegoś innego, jedyne co mogę zrobić to skorzystać z antymaterii i zakończyć badanie, albo olać x tygodni czekania i po ewencie zacząć od nowa... a więc są to pewne warunki..
      Z kolonią na koncie jest tak, że kupując surowce i je wydając, taką kolonię mogę sobie zrobić raz dwa.. to dlaczego zadania z kolonią nie sa proponowane gdy jej nie ma, a z laboratorium sa proponowane gdy nie ma warunków do ich spełnienia?
    • Muniek napisał(a):

po co komu sztab 4 dni jak dokj est za grube miliardy do wziecia
      Jak masz na wysokim poziomie to i owszem, tylko to nie jest aż tak opłacalne budowanie na ;wyższe lvl
      Za sztab też masz wiele rzeczy większe eko, więcej slotów do ataku i zdobycie więcej darmowej antymaterii i np. kupienie surowców za ta darmową anty. Darmowa anty zaważyła. :D Ale każdy bierze co chce. :D
    • Z tej rozmowy nic nie będzie gość się uparł przy swoim tłumaczycie mu że poza pkt dużej różnicy w oddaniu przez dok złomu nie ma ale on i tak swoje . Fajnie @Muniek że masz kolejny poziom doku jeżeli tylko był Ci potrzebny to super . Dalsza rozmowa nie ma sensu i tak czy tak nikt Cię nie przegada . Każdy z Nas ma to co potrzebował . I wychodzi na to że każdy jest zadowolony jeden z doku drugi ze sztabu a trzeci co tam sobie wybrał też pewno jest zadowolony .
    • Muniek napisał(a):

po co komu sztab 4 dni jak dokj est za grube miliardy do wziecia
      Jak masz na wysokim poziomie to i owszem, tylko to nie jest aż tak opłacalne budowanie na ;wyższe lvl
      Za sztab też masz wiele rzeczy większe eko, więcej slotów do ataku i zdobycie więcej darmowej antymaterii i np. kupienie surowców za ta darmową anty. Darmowa anty zaważyła. :D Ale każdy bierze co chce. :D

Muniek napisał(a):

ch nagrod za sztab i sam sztab na 4 dni to groszowe drobniaki
      kilkadziesiąt tysięcy anty nie są cenne dla ciebie to spoko. :D