Klasa Odkrywcy - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• un_rest napisał(a):

3x czarna w 3dni to sie nazywa zysk tylko ja czy ktos jeszcze ?

Troszkę już archiwalne, bo z końcówki stycznia, ale...

images91.fotosik.pl/338/59c151318841fc18.png

Dwie pod rząd, w odstępie 14 sekund :E
      A ogółem od czasu wprowadzenia wersji 7, na blisko 7000 przeprowadzonych ekspedycji, wpadły mi już 24 razy :(

Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości) ;P

Badania stanowią 88,17 % wartości konta :E
    • Tak z ciekawości... czy komuś trafia się jeszcze teoretyczny maksymalny event pod względem ilości surowców (około 100kk metalu dla prędkości eco x7) ? Początkowo raz na jakiś czas wpadało coś w ten deseń, ale od dość dawna muszę się zadowalać znacznie mniejszym łupem. Zastanawiam się już nawet nad ograniczeniem ilości wysyłanych transporterów
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Takie pytanie mam bo po kilku dobrych latach przerwy zacząłem na Octans i jak dużo osób które miało przerwę i nie wiedziało o co chodzi z klasami nie wybrałem Odkrywcy :D Poczytałem sobie informację na ten temat na tym forum i zagranicznym dlaczego Odkrywca jest taki niezbalansowany i natknąłem się na wzór:

Odkrywca: (1 + 0,5 za bycie Odkrywcą) * prędkość uni * 2 (jeżeli jest dołączony pionier) = na Octans wychodzi 21
      Inna klasa: 1 * 2 (jeżeli jest dołączony pionier) = na Octans wychodzi 2

Przeglądałem różne wątki i nie natknąłem się na info dlaczego inne klasy w swoim wzorze nie uzyskują boostu za speeduni? Zupełnie inaczej wyglądałaby gra jakby inni na takim Octans z wykorzystaniem mnożnika x7 mieli łącznie x14 zysk (jeżeli użyliby pioniera), a odkrywca x21. Byłoby to o wiele bardziej zbalansowane. To jest jakiś bug czy faktycznie nie warto na speed uni grać czymkolwiek innym niż Odkrywca?
    • CyrusSwirus napisał(a):

Takie pytanie mam bo po kilku dobrych latach przerwy zacząłem na Octans i jak dużo osób które miało przerwę i nie wiedziało o co chodzi z klasami nie wybrałem Odkrywcy :D Poczytałem sobie informację na ten temat na tym forum i zagranicznym dlaczego Odkrywca jest taki niezbalansowany i natknąłem się na wzór:

Odkrywca: (1 + 0,5 za bycie Odkrywcą) * prędkość uni * 2 (jeżeli jest dołączony pionier) = na Octans wychodzi 21
      Inna klasa: 1 * 2 (jeżeli jest dołączony pionier) = na Octans wychodzi 2

Przeglądałem różne wątki i nie natknąłem się na info dlaczego inne klasy w swoim wzorze nie uzyskują boostu za speeduni? Zupełnie inaczej wyglądałaby gra jakby inni na takim Octans z wykorzystaniem mnożnika x7 mieli łącznie x14 zysk (jeżeli użyliby pioniera), a odkrywca x21. Byłoby to o wiele bardziej zbalansowane. To jest jakiś bug czy faktycznie nie warto na speed uni grać czymkolwiek innym niż Odkrywca?
      Generalna rada - skasuj obecne konto, załóż drugie, wybierz odkrywcę (ew. jak kupiłeś anty - dokup i zmien klasę na Odkrywcę). Po tygodniu już i tak więcej zyskasz niż grając inną klasą bez odkrywcy od początku uni. Tylko uważaj na bana za dwa konta - więc albo ticket z opisem, albo ryzyko (ale na poprzednie jak wrzucisz urlop i kasację - to raczej się nikt nie czepi multikonta).

Co do wzorów - czy tak było planowane czy nie - to nawet niemiaszki nie wiedzą. Ale obecnie odkrywca = 99% kont ... tak to powinno wyglądać. Nie ma znaczenia speed floty, nie ma znaczenia (no, prawie nie ma) styl grania - na nowych uni odkrywca i tak da ci więcej zysku niż pozostałe klasy.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Dlaczego niby odkrywca jest najlepszy, da najwięcej zysku i jak dzięki niemu szybciej się rozwinę niż jako zbieracz? Wróciłem po 4 latach przerwy i nadal nie wiem co zrobić. :)
      Niniejszym ostrzega się, że autor powyższego posta to człowiek chory psychicznie, pozbawiony jakichkolwiek hamulców moralnych i poszanowania dla bliźnich, z prawdziwie sadystycznymi skłonnościami do obrażania ich, psucia im humoru oraz doprowadzania do głębokich stanów depresyjnych.
    • Wiem jak obecnie wygląda gra ... czasy świetności ma już za sobą. Ale sentyment wrócił. :D 10 lat spędziłem przy ogamcu i coś mnie nadal ciągnie ...
      Niniejszym ostrzega się, że autor powyższego posta to człowiek chory psychicznie, pozbawiony jakichkolwiek hamulców moralnych i poszanowania dla bliźnich, z prawdziwie sadystycznymi skłonnościami do obrażania ich, psucia im humoru oraz doprowadzania do głębokich stanów depresyjnych.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez H4wk ().

• H4wk napisał(a):

Dlaczego niby odkrywca jest najlepszy, da najwięcej zysku i jak dzięki niemu szybciej się rozwinę niż jako zbieracz?
      Większy zysk generalnie oznacza krótsze czekanie z budową kolejnych budynków, a do tego dochodzą hurtowe ilości darmowej floty co pozwala szybciej farmić naiwniaków z generałem albo zbieraczem. Nie trzeba tu chyba nic więcej tłumaczyć ;)
      Uni1: Maki Maki vel Gin [ETREA] - RIP
    • Grałem jakoś zbieracz odkąd weszły klasy, nie dawno zmieniłem na odkrywcę. Robię 2x większe zyski z samych surowców co daje ekspa, do tego dochodzą jakieś statki całkiem sporo jak za darmo, przepalam na rynku za surowiec i mam 3x tyle co na zbieraczu, ale za to siedzę całe dnie i puszczam ekspedycje. Dla kogoś kto ma czas to odkrywca, dla kogoś kto jest leniwy i gra od fsa do fsa pasuje bardziej zbieracz. Chociaż wysłanie kilku eksp dziennie nie jest jakieś straszne, a prawdopodobnie będziesz miał większe zyski przy wysłaniu 10 eksp niż jakbyś liczył tylko bonus za zbieracza.
    • Hintes napisał(a):

Grałem jakoś zbieracz odkąd weszły klasy, nie dawno zmieniłem na odkrywcę. Robię 2x większe zyski z samych surowców co daje ekspa, do tego dochodzą jakieś statki całkiem sporo jak za darmo, przepalam na rynku za surowiec i mam 3x tyle co na zbieraczu, ale za to siedzę całe dnie i puszczam ekspedycje. Dla kogoś kto ma czas to odkrywca, dla kogoś kto jest leniwy i gra od fsa do fsa pasuje bardziej zbieracz. Chociaż wysłanie kilku eksp dziennie nie jest jakieś straszne, a prawdopodobnie będziesz miał większe zyski przy wysłaniu 10 eksp niż jakbyś liczył tylko bonus za zbieracza.
      OK ale:
      *jaki poziom kopalni masz
      *plazma na którym poziomie
      *ile masz planet.
      *czy masz geologa
      *czy używasz boosterow.
      To wszystko ma znaczenie do wyliczeń wydobycia

Uni Taurus [ON]
    • Wszystko jasne ... a co że statkami jakie będę wysyłać na ekspedycje? Wysyłam same pioniery czy (strzelam teraz) 1000MT + 1 pionier?
    • H4wk napisał(a):

Dlaczego niby odkrywca jest najlepszy, da najwięcej zysku i jak dzięki niemu szybciej się rozwinę niż jako zbieracz? Wróciłem po 4 latach przerwy i nadal nie wiem co zrobić. :)
      1. 10% większe planety - a przecież na nowym uni stawiasz je cały czas.
      2. Wysłanie 2 fal dziennie już powinno dać taki zysk jak całodzienny zysk zbieracza (jako falę liczę tak od 4 slotów expa - przez pierwsze 2-3 dni trochę tego nie wykorzystujesz). A fal expów możesz przecież wysyłać dużo więcej ...
      3. Na początku uni zazwyczaj gra się dużo aktywniej - więc zdecydowana większość odkrywców będzie miała zyski z eko wyższe niż zbieracz z bonusem. Dlaczego? Bo 2-3 poziomy kopalni wyżej to nie jest problem :) do tego szybsze badania i także w astro jesteś do przodu.
      4. Dla aktywnego grania (czyli wysyłania expów wiekszość dnia) - zyski masz mega mega wyższe niż każdy inny - a jednocześnie nic nie ryzykujesz (a wiadomo - na początku łatwiej o podstawke czy kontre przy locie na innego gracza, a i recki powolne). Przy locie na exp - nie ma praktycznie ryzyka (tylko kontra na expa widocznego na fali).

Wysyłasz na expa - wg upodobania:
      - expy cywilne - liczysz ile metalu możesz przywieźć (wg pkt gracza top1) i wysyłasz tyle mt/dt aby to przywieźć. Oczywiście +1 pionier + 1 sonda
      - expy militarne (tylko pamiętaj o expie widocznym na fali ... póki moonów nie masz) - dzielisz flotę na części - tyle co masz slotów i wysyłasz. ALE - moim zdaniem - nie warto od początku. Lepiej na początku wysyłasz tylko cywilne, a flotę zbierać - i fs albo patrzeć, czy nie znajdziesz jakiegoś celu. Z piratów zarobisz tyle co nic (na początku) - więc łatwiej ogarnąć same expy cywilne.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Jak to liczysz mi powiedz ... Jak według punktów top1 liczyć ile mogę przywieźć. To coś nowego dla mnie.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez H4wk ().

• H4wk napisał(a):

Jak to liczysz mi powiedz ... Jak według punktów top1 liczyć ile mogę przywieźć. To coś nowego dla mnie.
      mviv.hebergratuit.net/expe71_prod.htm?i=1

Prędkość wszechświata = eko danego uni (czyli x7)
      Pamiętaj także, że pionier daje zasoby i anty x2 - więc dorzucając pioniera musisz zwiększyć pojemność statków.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Dziękuję za pomoc. :)
    • Mirmir napisał(a):

.:czubulus:. napisał(a):

Poradź coś aby zwiększyć szanse na spotkanie z obcymi lub piratami lub jak ominąć czarne dziury.
      Dziękuję
      To może ja pomogię:)Mniej pij ,co da ci mniej czarnych dziur.
      Więcej przebywaj z rodziną i przyjaciółmi to przestaną być obcy i wtedy będziesz miał szansę na spotkanie prawdziwych obcych i piratów.
      Pozdrawiam ja:)
      Bardzo dobra rada. Pomagasz jak możesz.
      Rozumem że to z własnego doświadczenia te wnioski.