Zdecydowanie cos jest nie tak, znerfili expy czas wrocic do zbieracza
Wersja 7.x - dyskusja
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
KissOfTheDragoon napisał(a):
czyli wychodzi na to ze czesc osob zauwazyla zmiany a czesc ma tak jakby sie nic nie stalo;d ciekawe zaszeregowanie ludzi;d ciekawe od czego to zalezy? ile kto posmarowal PLN na anty czy co? xD
Ale to tylko dowodzi jednego - byle idiota może puszczać expy .... nie trzeba do tego nawet wiedzieć jak działa statystyka - więc dawanie takiej przewagi tym byle idiotom - jest bez sensu.
Niestety - rozczaruję was - programiści GF pewnie by nawet nie mieli pojęcia w jaki sposób zmienić szansę na piratów (patrząc po ich "osiągnięciach" w modyfikacji kodu) - więc nie ma sensu pokładać w nich wiary, że coś grzebali. To jest zwykła statystyka - raz jest 2, innego dnia 12 piratów - i tyle. Średnio wyjdzie te 6-9, ile powinno - ale to średnio.
Mądrze pisał wyżej crct:
"Just don't look an anything with a smaller sample size than 2 weeks. Even after 2 weeks, your luck could just be an outlier."
Tłumaczenie dla idiotów: "patrzcie na średnia z minimum 2 tygodni".Rentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
Przykład z wczorajszego dnia - 7 expów na raz 3x obcy yhh gdyby mieć tylko tonę lm lub pc
u4/u10/u12/u14/U34!/45/FORNAX/Virgo # Argo/G.O.T.U - SHINTO/IFA/TeSMURFY/SMURFS/TWD
Janice TOP20[OFF] | Quantum[ON]
Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum -
-
dexPL napisał(a):
KissOfTheDragoon napisał(a):
czyli wychodzi na to ze czesc osob zauwazyla zmiany a czesc ma tak jakby sie nic nie stalo;d ciekawe zaszeregowanie ludzi;d ciekawe od czego to zalezy? ile kto posmarowal PLN na anty czy co?
Ale to tylko dowodzi jednego - byle idiota może puszczać expy .... nie trzeba do tego nawet wiedzieć jak działa statystyka - więc dawanie takiej przewagi tym byle idiotom - jest bez sensu.
Niestety - rozczaruję was - programiści GF pewnie by nawet nie mieli pojęcia w jaki sposób zmienić szansę na piratów (patrząc po ich "osiągnięciach" w modyfikacji kodu) - więc nie ma sensu pokładać w nich wiary, że coś grzebali. To jest zwykła statystyka - raz jest 2, innego dnia 12 piratów - i tyle. Średnio wyjdzie te 6-9, ile powinno - ale to średnio.
Mądrze pisał wyżej crct:
"Just don't look an anything with a smaller sample size than 2 weeks. Even after 2 weeks, your luck could just be an outlier."
Tłumaczenie dla idiotów: "patrzcie na średnia z minimum 2 tygodni".
19dawid45 napisał(a):
Poprę tylko jedno że częstotliwośc piratów na trampkach jest większa niż na bojowej flocie...to fakt obserwowany od wejścia łatki.
W reszcie popieram @dexPL
Wyluzujcie testujcie kordy zmieniajcie (łopatologicznie można wyniki na kartce spisywać jak kto woli)
-
Wynik expedycji w dużej mierze musi być oparty o skrypt. Jak on działa wiedzą tylko programiści.Losowosc jest tylko dodatkiem do skryptu. W dalszym ciągu potwierdza mi się reguła, że prxy cywilnych expach częściej trafiają się obcy, piraci niż przy expach bojowych.I to już od jakiegoś czadu, jak zacząłem uważniej się temu przyglądać. Dziś kolejny dzień to potwierdzający. Piraci, obcy 7 razy na flocie cywilnej wliczając expy na noc po 3 rano do godziny 12.Po południu powrót fsa. Wysyłka expa 8 slotów flota bojowa i zero obcych, piratów. Wiem, że zaraz znajdzie się jakiś mądry i powie, że to tylko przypadek.
-
To tylko przypadek.Czy moderatorom płacą za każdy usunięty post??
-
Tak tylko by dolać oliwy do ognia dodam, że w przypadku komputerów nie może być mowy o "losowości" ponieważ algorytmy nie potrafią "losować" ;p Imitują jedynie losowość, a jakość tej symulacji zależy od zastosowanych technik... ale jako że ogame nie jest zbyt wydajne, to bym nie liczył na jakieś fajerwerki... zresztą wiele osób pewnie zauważyło, że np taka atymateria potrafi czasem wpaść 4-razy pod rząd.Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
-
Mam problem z ich unikaniem, w każdej serii ekspedycji pojawiają się 1-2 walki z nimi.
-
roermond napisał(a):
Wynik expedycji w dużej mierze musi być oparty o skrypt. Jak on działa wiedzą tylko programiści.Losowosc jest tylko dodatkiem do skryptu. W dalszym ciągu potwierdza mi się reguła, że prxy cywilnych expach częściej trafiają się obcy, piraci niż przy expach bojowych.I to już od jakiegoś czadu, jak zacząłem uważniej się temu przyglądać. Dziś kolejny dzień to potwierdzający. Piraci, obcy 7 razy na flocie cywilnej wliczając expy na noc po 3 rano do godziny 12.Po południu powrót fsa. Wysyłka expa 8 slotów flota bojowa i zero obcych, piratów. Wiem, że zaraz znajdzie się jakiś mądry i powie, że to tylko przypadek.
Wyciągasz wnioski na podstawie dwóch fal - 7+8 = 15 slotów - czyli powinno być ok 2 piratów / obcych (10-12% z 15 = 1.5 - 1.8 trafionych). Patrzysz - no, sam pisałeś - masz dwóch. Ale na podstawie tego, że nie było 1+1 tylko 2+0 - wyciągasz wnioski kończące całą dyskusję - GF potrafił zrobić mechanizm rozpoznajacy rodzaj floty, oddzielny dla cywilnej, oddzielny dla wojskowej. Ci sami programiści, co nie potrafia od pół roku zrobić tolerancji (gdzie reguł biznesowych i decyzji masz tak ze 20 - czyli na oko - tydzień roboty + 1 dzien dla grafika + 1 dzien dla analityka + 3-4 dni dla testera. Ci sami programiści, którzy cokolwiek dotkną to psują dwie inne rzeczy. Acha - brzmi sensownie
Zrób mały test. Statystyki floty cywilnej oraz floty militarnej przez 2 tyg, puszczane w ten sam sposob (czyli jak wszystko w jeden układ - to w obu przypadkach, jak mieszasz układy - także). Następnie przedstaw te statystyki np w excellu. Porównaj wartości. I wtedy możemy cokolwiek rozmawiać - jak się okaże, że wyniki się ZNACZĄCO różnią.
PS. W temacie o odkrywcy (którymś) badajże @bobro wrzucał swoje statystyki lotów cywilnych. Pech chce, że są praktycznie takie, jak w poradniku expów, praktycznie takie same jak miałem dla expów militarnych w styczniu. Ups ... ale co tam, ważniejsze wnioski wyciągane po dwóch falach expów. Podejście iście naukowe - składaj podanie do komisji macierewicza - bo to jest właśnie ten poziom absurdu.Rentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
Naucz się czytać ze zrozumieniem Wnioski wyciągnąłem z kilku tygodni nie kilku expedycji. Wtedy kiedy grałem aktywnie. Swoje teorie zabierz do swojego tematu i tam udzielaj swoich rad teoretyczny graczu". Ewentualnie podrzuć jakieś RW z piratów, które Ci ktoś na pw podrzuci.I nie wyzywaj nikogo od idiotow, bo nikt cię tutaj nie obraża. Bez odbioru, co za troll forumowy.
-
roermond napisał(a):
Naucz się czytać ze zrozumieniem Wnioski wyciągnąłem z kilku tygodni nie kilku expedycji. Wtedy kiedy grałem aktywnie. Swoje teorie zabierz do swojego tematu i tam udzielaj swoich rad teoretyczny graczu". Ewentualnie podrzuć jakieś RW z piratów, które Ci ktoś na pw podrzuci.I nie wyzywaj nikogo od idiotow, bo nikt cię tutaj nie obraża. Bez odbioru, co za troll forumowy.
Jak pisałem już dwa razy - róbcie statystyki przez dwa tygodnie, na ich podstawie jest szansa wyciągać jakieś wnioski częściowe.
A póki co - moje pobieżne obserwacje liczby trafianych piratów / obcych - w ogóle nie potwierdzają waszych nowości o mniejszej liczbie trafien. Nie wiem, może coś źle robicie - piszcie do osób, które latają flotą i mają te 7-9 trafien dziennie - jakoś im się udaje to praktycznie każdego dniaRentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
dexPL napisał(a):
moje pobieżne obserwacje liczby trafianych piratów / obcych - w ogóle nie potwierdzają waszych nowości o mniejszej liczbie trafien
Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180° -
wampek napisał(a):
dexPL napisał(a):
moje pobieżne obserwacje liczby trafianych piratów / obcych - w ogóle nie potwierdzają waszych nowości o mniejszej liczbie trafien
A co do obserwacji - cóż, nie mam kont na każdym uni, aby obserwować. Nie mam także czasu na dokładne statystyki dla każdego uni. Natomiast nawet pobieżne spojrzenie na większość uni wystarczy, aby ogarnąć, że ci co latają na piratów dalej latają i dalej trafiają ok 8 razy dziennie. Nic się nie zmieniło przez ostatni tydzień (uśredniając). Dlatego polecam także innym tą metodę obserwacji uni ZANIM napiszesz, jak to wielką zmianę w działaniu gry zauważyłeś. Szczególnie w sytuacji, gdy piraci są losowi - i trzeba zakładać z góry losowość zachowania.
A jak widać - kilka osób tego nie zrobiło tylko rzuca teoriami o zmianach w grze, bez poparcia w sensownych statystykach.Rentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
Skoro więc klasa odkrywcy jest taka do bani i wyprawy na piratów nie są aż tak dochodowe jak to się niektórym wydaje to zgłaszam paru graczy bo muszą ostro kantować skoro w krótkim czasie grając odkrywcą prawie zdublowali swój dotychczasowy dorobek punktowy.
-
A, bo to jest tak jak w życiu:
Bogaty ma łatwiej, biedny trudniej. Ja nie wysyłam lamek, bo mi się to nie opłaca. Duże dla mnie nakłady, zyski niewspółmierne do tych nakładów. Sprawdzam to co jakiś czas i więcej wyciągam z ekspów cywilnych niż wojskowych.nie -
bobro napisał(a):
A, bo to jest tak jak w życiu:
Bogaty ma łatwiej, biedny trudniej. Ja nie wysyłam lamek, bo mi się to nie opłaca. Duże dla mnie nakłady, zyski niewspółmierne do tych nakładów. Sprawdzam to co jakiś czas i więcej wyciągam z ekspów cywilnych niż wojskowych.
Inna sprawa, że jak nie masz dużej floty - to wygodniej flotę na fsa, a expy cywilne wysyłać z planet (czy nawet moonów) - w razie gdy nie odbierzesz - mała strata. Więc dla wielu graczy (z małymi flotami) wygodniej wysyłać expy cywilne, niż dokładać małą flotę i zyskać na tym dziennie dodatkowe 50kk. To tylko mała część zysku dziennego z expów - a spokojniejsza głowa w razie braku czasu na odebranie expa. I tak, wtedy expy czysto cywilne się sprawdzają dobrze - masz mniejszy zysk - ale wiesz o tym, traktujesz to jako koszt bezpieczeństwa.Rentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
Jeśli chodzi o ekspedycje cywilne, są dwie kwestie. Jedna to czas - o ile górnik może i znajdzie czas, żeby parę fal w ciągu dnia wysłać, to raczej ciężko jest pilnować dolotu (teraz już trzeba) i powrotu statków, a ekspy cywilne można puszczać w ciemno niemal.
Drugą barierą jest wielkość floty. Jeśli ktoś ma same DT, to musi sporo zainwestować, żeby stworzyć flotę osiągającą wynik równoważny z ekspedycją cywilną. Mi tak średnio z fali ekspów wychodzi koło 40 kk. Żeby 40 kk znalazło się na PZ, 200 kk musi spaść, a więc flota gracza to musi być około 1 kkk wartości. Innymi słowy, 200-250k LM - a to już ilość, której nie pilnować mogą wyłącznie największe bunkry.
Lwica jest boska :) -
Jest zmiana ale napisali, że z x12 na 14 a przecież jest x7 na x14.
-
Też mi coś nie pasowało. Chyba ktoś miał dzisiaj kaca po sobocie
-
Apofis napisał(a):
Jest zmiana ale napisali, że z x12 na 14 a przecież jest x7 na x14.
Zmiana dotyczy wartości maksymalnej, dopuszczalnej w ogame. Do tej pory było x12 - a skoro teraz każde uni ma prędkość eko x7 - to w ankietach miałeś dwie opcje:
- eko x7 i badania x7
- eko x6 i badania x12
Zwiększenie wartości max na x14 pozwoli na dorzucenie opcji
- eko x7 i badania x14 - czyli dokładnie to, co gracze chcą.
Dotyczy to także starych uni - nie dało się zwiększyć prędkości badań (przy limicie x12), jeżeli uni miało eko x7 (a prawie każde tyle ma). Teraz już jest taka możliwość - więc ankiety i jedziecie po szybsze badania.Rentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
dexPL napisał(a):
Zmiana dotyczy wartości maksymalnej, dopuszczalnej w ogam
-
Apofis napisał(a):
dexPL napisał(a):
Zmiana dotyczy wartości maksymalnej, dopuszczalnej w ogam
Natomiast sama zmiana nie oznacza od razu zmiany konfiguracji - ale tu ma się odbyć za tydzien - zgodnie z ogloszeniem arta board.pl.ogame.gameforge.com/i…nivers%C3%B3w-25-03-2020/Rentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
Pewnie to głupie pytanie, ale jako że nie jestem pewien, czy wzory na czas badań nie są jakoś bardziej rozbudowane niż mi się wydaję, więc dla pewności zapytam... zamiana prędkości badań z x7 na x14 oznacza de facto, że dotychczasowe czasy w laboratorium zostaną po prostu podzielone przez 2?Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
-
wampek napisał(a):
Pewnie to głupie pytanie, ale jako że nie jestem pewien, czy wzory na czas badań nie są jakoś bardziej rozbudowane niż mi się wydaję, więc dla pewności zapytam... zamiana prędkości badań z x7 na x14 oznacza de facto, że dotychczasowe czasy w laboratorium zostaną po prostu podzielone przez 2?
Generalnie jedyne miejsce, gdzie może coś się mocno popsuć - to skracanie za anty i to z tym, użytym przed, jak i po zmianie konfiguracji. Ale to przekonacie się za tydzieńRentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon -
wampek napisał(a):
Pewnie to głupie pytanie, ale jako że nie jestem pewien, czy wzory na czas badań nie są jakoś bardziej rozbudowane niż mi się wydaję, więc dla pewności zapytam... zamiana prędkości badań z x7 na x14 oznacza de facto, że dotychczasowe czasy w laboratorium zostaną po prostu podzielone przez 2?
Dokładne tak.
Wartość x14 wygląda może świetnie marketingowo, w porównaniu do x7, ale w rzeczywistości gracz zyskuje zaledwie jeden poziom badania.
Jeżeli teraz musiał czekać na powiedzmy 20 poziom jakiegoś badania 2 miesiące, to po zmianie prędkości czas spadanie do 1 miesiąca, czyli tyle, ile wcześniej musiał czekać na poziom 19. Za to już poziom 21 znów będzie wymagał 2 miesięcy oczekiwania.
W praktyce przy zmianie prędkości z x7 na x14 dla już uruchomionych badań, jeżeli jeszcze nie dotarliśmy do połowy czasu oczekiwania, to opłaca się badanie anulować i uruchomić ponownie, aby skrócić ten czas (im bliżej jesteśmy połowy, tym mniej zyskamy). Jeżeli jednak jesteśmy już za połową, to anulowanie nie ma sensu, bo czas się wydłuży.
Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości)
Badania stanowią 88,17 % wartości konta -
dexPL napisał(a):
Generalnie jedyne miejsce, gdzie może coś się mocno popsuć - to skracanie za anty i to z tym, użytym przed, jak i po zmianie konfiguracji. Ale to przekonacie się za tydzień
Ja bym dodał do tego badania uruchomione przed zmianą konfiguracji, a kończące się po zmianie. Nie zdziwi mnie sytuacja w której badanie zakończy się, level nie zostanie podniesiony, a surowce przepadną.
#programiści_GFCzy moderatorom płacą za każdy usunięty post?? -
Proszę, oto nowa formuła p2w - board.en.ogame.gameforge.com/i…t=new%2Bitems#post7088540
Dopalacze dostępne tylko w shopie, 90 dni 40% (mniejsze też są, ale chyba pokażecie, że macie hajs? ) -
+40% jest po to by gracze przeszli na zbieraczy.
Tak więc
klasa zbieracz +25%
tech plazmowa co najmniej +15% (dla metalu)
dodatek +40%
geolog kolejne 10% (jak cały sztab to jeszcze 2) 12%
pełzacze kolejne %
uzyskanie 100% dodatkowego wydobycia dla metalu nie jest nie możliwe i dla deuteru 90% (co wcale nie jest mało)
Coś czuję że nie długo ktoś się pochwali wydobyciem dexu 1kk na godzinę
Dla deuteru 80% bez pełzaczy na 15 pozycji to zysk dla którego nie jeden przemyśli strategię
tak więc w ten sposób można mieć nie tylko badania x14 ale i eko tylko że wtedy ogame nie będzie darmowe a raczej, hmmm to już raczej pod abonament chyba podchodzi. -
Absurd napisał(a):
Proszę, oto nowa formuła p2w - board.en.ogame.gameforge.com/i…t=new%2Bitems#post7088540
Dopalacze dostępne tylko w shopie, 90 dni 40% (mniejsze też są, ale chyba pokażecie, że macie hajs? )
A to, że koszt odpowiedni - to jaki problem. Są ludzie, którzy zapłacą.
A czy to jest p2win? raczej nie - bo tak serio - odkrywca latający na piratów w tydzien zrobi zyski większe niż topowy ekowiec w 3 miesiące ... ale ekowcy jeszcze o tym nie wiedzą - więc póki co płacą anty ... za 2-3 miesiące się zorientują, że ich konta spadają totalnie w rankingach (plus - zacznie wypływać surka z generowanych na rynku, do tego efekt kuli śniegowej flociarzy - połączona z brakiem konkurencji). I za pół roku nawet ekowcy przestaną płacić za anty - skoro anty da mi wzrost o 40%, a różnica zysków do odkrywcy to jakieś 1000%.
BTW Mnie ciekawi jedno - ile osób chciało by grać na uni płatnym - ale z mega kontrolą pushy. Płacisz abo np 5-10$ miesięcznie - ale w zamian masz pomocny team - a przede wszystkim kontrolę botów i pushy. Wiele osób pisze, jak to by chcieli powrotu do starego ogame ( bez anty) - a taki model gry (oczywiście - gra z anty - anty płatne dodatkowo - abo obejmuje tylko płacenie za kompetentny support)Rentier
TOP1 Wezn (po UF)
TOP1 Oberon
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 20
20 gości