Wersja 7.x - dyskusja

• Dlatego ktoś mądry już napisał, że ten rynek będzie początkiem końca tej gry :) choć z drugiej strony, czy ta gra przypadkiem już się nie skończyła? Spójrzmy prawdzie w oczy, obraz nędzy i rozpaczy. Miesiąc po starcie uniwersa już umierają. A ci, którzy twierdzą, że przecież jest super quantum czy 68 są chyba niespełna rozumu twierdząc, że uniwersa powstałe w wyniku połączenia kilkunastu innych to znak, że jednak ta gra żyje :) nie żyje, od dawna. A ci, którzy grają, robią to z przyzwyczajenia tylko, jak ja, jeszcze kilka dni temu. Dość.
      17.08.2005r - ...
      Zawsze z fartem 8-)
    • To gdzie jest wspomniany przez Ciebie CoMa? Nie zauważyłem, żeby od wprowadzenia tej niedorobionej aktualizacji, którą określił mianem "doszlifowanej i gotowej do wprowadzenia na wszystkie uniwersa" wpisał się w wątku, w którym miał pojawić się jak zapowiedział "później" (było to w dniu wprowadzania nowej wersji OGame). Gdzie są przeprosiny z jego strony za to co ma miejsce w tym momencie od paru tygodni? Jest CoMa w GF i odpowiada za to gówno tak samo jak całe GF - ma nas (graczy) gdzieś i to głęboko.
      W dalszym ciągu falanga raz działa, a raz nie, w dalszym ciągu floty znikają i pojawiają się, gra się wylogowuje w najmniej oczekiwanym momencie, ale wszystko jest przecież ok i możemy zaserwować graczom taką aktualizację - sprawimy im tym radość na święta i poprawimy rozgrywkę!

edit. Ktoś wie dlaczego na Nekkar 1 satelita słoneczny zamiast przykładowo wytwarzać 35 energii wytwarza 70, a pełzacz zamiast zużywać 50, zużywa 100 energii??

Emerytowany lotnik - 856.607,43%

" I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not... "

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Crion ().

• Jak myślicie? Za latanie sondami palącymi aktualnie 1 szt deuteru bez względu na odległość i wielkość ataku po idlakach grozi mi ban? Teoretycznie nie za bardzo mam wybór, no ale jakby nie patrzeć kilkanaście kk deuteru dziennie na tym zyskuje, więc można powiedzieć że bogacę się na bugu w grze? ;)
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

Jak myślicie? Za latanie sondami palącymi aktualnie 1 szt deuteru bez względu na odległość i wielkość ataku po idlakach grozi mi ban? Teoretycznie nie za bardzo mam wybór, no ale jakby nie patrzeć kilkanaście kk deuteru dziennie na tym zyskuje, więc można powiedzieć że bogacę się na bugu w grze? ;)
      Oby nie nie było bana, ani zwrotu brakującego deuteru, bo też trochę latałem :E
      Skoro nie było żadnych konsekwencji w kierunku użytkowników recy za 1 dex, to nam chyba też się nic nie stanie :P
      (no chyba że dzięki temu skoczymy o jakieś 100kk punktów do góry w statach)
    • Crion napisał(a):

To gdzie jest wspomniany przez Ciebie CoMa?
      Jest Boże Narodzenie, jak każdy chce spędzić czas z rodziną.

Crion napisał(a):

Nie zauważyłem, żeby od wprowadzenia tej niedorobionej aktualizacji, którą określił mianem "doszlifowanej i gotowej do wprowadzenia na wszystkie uniwersa" wpisał się w wątku, w którym miał pojawić się jak zapowiedział "później" (było to w dniu wprowadzania nowej wersji OGame). Gdzie są przeprosiny z jego strony za to co ma miejsce w tym momencie od paru tygodni? Jest CoMa w GF i odpowiada za to gówno tak samo jak całe GF - ma nas (graczy) gdzieś i to głęboko.
      W dalszym ciągu falanga raz działa, a raz nie, w dalszym ciągu floty znikają i pojawiają się, gra się wylogowuje w najmniej oczekiwanym momencie, ale wszystko jest przecież ok i możemy zaserwować graczom taką aktualizację - sprawimy im tym radość na święta i poprawimy rozgrywkę!
      Art nie jest osobą, która decyduje o czasie wprowadzenia i jakości aktualizacji. Wszystkie zgłaszane błędy są analizowane i przekazywane odpowiedniemu działowi w GF.

[13:51] <+Mati> Wladza dla moderatorow, precz z GO!

:xfa: Rekrutacja MOD :xfa:
    • @Ruda
      A co on od 13 grudnia obchodzi święta? O czym Ty piszesz? Przez dwa tygodnie nie miał czasu napisać nic w tym temacie i przyznać się do tego, że nie ogarnął tematu? Ale potrafił siedzieć i czytać co się tutaj dzieje i jak nas szlag trafia, bo wyświetlało jego nick wśród "użytkowników online", więc nie pisz o tym, że czas z rodziną chce spędzać.

Ruda napisał(a):

Art nie jest osobą, która decyduje o czasie wprowadzenia i jakości aktualizacji.
      To po jaką cholerę pisze o tym, że wprowadzana wersja się nadaje do wprowadzenia? Art jest przedstawicielem firmy GF dla naszej społeczności i bierze za to odpowiedzialność, bierze przede wszystkim odpowiedzialność za to co pisze, a jak kłamie i pisze jakieś bzdury, to niech ponosi za to konsekwencje.

• Crion napisał(a):

@Ruda
      A co on od 13 grudnia obchodzi święta? O czym Ty piszesz? Przez dwa tygodnie nie miał czasu napisać nic w tym temacie i przyznać się do tego, że nie ogarnął tematu? Ale potrafił siedzieć i czytać co się tutaj dzieje i jak nas szlag trafia, bo wyświetlało jego nick wśród "użytkowników online", więc nie pisz o tym, że czas z rodziną chce spędzać.
      Nie wiem co rozumiesz przez słowa "ogarnąć temat". Art nie jest programistą by naprawiać od ręki błędy.

Crion napisał(a):

To po jaką cholerę pisze o tym, że wprowadzana wersja się nadaje do wprowadzenia? Art jest przedstawicielem firmy GF dla naszej społeczności i bierze za to odpowiedzialność, bierze przede wszystkim odpowiedzialność za to co pisze, a jak kłamie i pisze jakieś bzdury, to niech ponosi za to konsekwencje.
      Napisałam już o tym wyżej, GF podjęło taką decyzję i oceniło jakość aktualizacji na tyle by wgrać ją na nasze serwery.

[13:51] <+Mati> Wladza dla moderatorow, precz z GO!

:xfa: Rekrutacja MOD :xfa:
    • @Ruda,
      @Crion chyba miał na myśli ten cytat z 13.12:

Art napisał(a):

Btw. żeby nie było, zaraz muszę od Was uciekać na kilka godzin, ale wieczorem się pojawię i popatrzę na sajgon
      Z tego co czytałem (mogę się mylić) Art od tego czasu (prócz jednego posta tego samego dnia) nie udzielał się.
      Z drugiej strony, miał tylko patrzeć, a nie komentować :P
    • A ja napisałem wyżej, że jak ktoś okłamuje graczy, to powinien za to ponieść konsekwencje. Wprowadzona przez GF aktualizacja jest tak doszlifowana, że może ją sobie wsadzić w ..(domyśl się gdzie). To Art nas zapewniał, że aktualizacja jest gotowa do wprowadzenia na wszystkie uni - jest gotowa? Rozumiem, że @Art nie ma jaj, a Ty robisz za jego adwokata? Z tego co piszesz, to Art nic nie może, niczego nie potrafi i na nic nie ma czasu. Pisałem już o tym - niech wobec tego nie zgrywa cwaniaka na naszym forum i zrezygnuje ze swojego stanowiska.

• @Ruda problem negatywnego odzewu, również skierowanego personalnie w stronę Adminów / Modów bierze się stąd, że powinniście jasno i wyraźnie napisać "guzik możemy, nie mamy wpływu, my tu tylko tłumaczymy (czasem poprawnie) na polski" i zrobić to jasno i publicznie, jednocześnie poprawnie wypełniać te zadania. Wtedy wydźwięk Waszej roli byłby inny.

Nie będę podawać nicków, ale niektórzy z Was prezentują się tu jako "Pan wszystko mogę" i "Pan Szef wszystkich szefów" - stąd niestety negatywny odzew personalnie pod Waszym adresem ze strony ludzi. Poza tym ślepo nawzajem się bronicie i macie problem z przyznawaniem się do błędów, a te jak wszyscy popełniacie. To ludzi wnerwia bardziej niż jakiś tam drobny bug w grze.
    • Nonick napisał(a):

@Ruda problem negatywnego odzewu, również skierowanego personalnie w stronę Adminów / Modów bierze się stąd, że powinniście jasno i wyraźnie napisać "guzik możemy, nie mamy wpływu, my tu tylko tłumaczymy (czasem poprawnie) na polski" i zrobić to jasno i publicznie, jednocześnie poprawnie wypełniać te zadania. Wtedy wydźwięk Waszej roli byłby inny.
      Pisane było to wiele razy. Nigdy to w niczym nie pomogło.

GO i SGO są TYLKO od pilnowania porządku czyli sprawy typu multi, bash zgodnie z Zasadami Gry.
      Nawet GA nie ma władzy absolutnej: "Są łącznikami między resztą teamu, a programistami."

Jeżeli zgłaszacie błąd to jest on wstępnie sprawdzany przez team (gracz zgłasza brak floty i sprawdzamy czy np. nie dostał złoma) i przekazywany do GF.
      Team nie podejmuje żadnych decyzji w kwestii zmian czy naprawiania po aktualizacji.

-----

Miałam 1 stycznia robić przyrosty roczne ale zastanawiam się nad zrobieniem ich za okres 01.01.2019-01.12.2019. :fsmile:
      Jak myślicie? :E
      Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
      Fuzja a temperatury > Klik
    • @ciap Właśnie o tym mówię w 2 części mojej wypowiedzi, której już nie zacytowałeś.

Nonick napisał(a):

Nie będę podawać nicków, ale niektórzy z Was prezentują się tu jako "Pan wszystko mogę" i "Pan Szef wszystkich szefów" - stąd niestety negatywny odzew personalnie pod Waszym adresem ze strony ludzi. Poza tym ślepo nawzajem się bronicie i macie problem z przyznawaniem się do błędów, a te jak wszyscy popełniacie. To ludzi wnerwia bardziej niż jakiś tam drobny bug w grze.
      Ludzie mają gdzieś to co powiecie raz na jakiś czas w którymś tam wątku, ale raczej interesuje ich to, w jaki sposób zachowacie się w trudniejszych sytuacjach. Spróbujcie kiedyś napisać zbiorczo w imieniu Teamu w dobrze widocznym miejscu "Przepraszamy" za popełnione błędy np w trakcie tłumaczeń, za opóźnienia w przekazywaniu info i to, że wszystko musieli sobie sami gracze wyciągać z zagranicznych forów i za arogancję co niektórych z nas itp. Zobaczysz, że od razu Wasz odbiór będzie pozytywniejszy. Bo jak na razie to tacy z Was ani gracze, ani członkowie GF.
    • No jak dla mnie to mimo wszystko Art słabo się wywiązywał ze swoich zadań w ostatnim czasie, nawet biorąc pod uwagę jego ograniczone kompetencje. Jeden wielki informacyjny chaos... informacje o zmianach porozrzucane po setkach tematów, wiele błędnych informacji, wiele pytań bez odpowiedzi. Kto powinien to ogarniać jak nie on?
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • @Nonick
      Dlaczego mam za kogoś przepraszać? :fsmile:

Co do przekazywania info to pamiętajcie że między finalnym tłumaczeniem i przekazaniem info do graczy jest również poinformowanie Adminów/Coma o tym że coś mają ogłosić. Więc nawet nie jest mi oceniać czy ktoś się ociągał w tłumaczeniu czy miał po prostu mało czasu na ogłoszenie.
    • @ciap Bo jesteście teamem i jako team jesteście odbierani. ;) Taka sytuacja. Zresztą chyba mnie nie zrozumiałeś. Chciałem Wam / Tobie pokazać gdzie macie problem z komunikacją z graczami. Zanim zdążyłem napisać posta już macie kolejne wyżej o tym, że coś z tą komunikacją jest nie tak. Chyba nie ma u Was gruntu dla konstruktywnej krytyki. Adorujcie się dalej. Szkoda klepania liter.

P.s. w odpowiednim dziale wrzuciłem wam też kolejny drobny błąd. Pozdrawiam
    • NowyLepszyYossarian napisał(a):

Jak juz ustalicie kto jest winien to czy ktos z łaski swojej moze mi napisac jaki spalanie ma pancernik lub ow dla klasy generał?
      wg info z "wiecej detali" ow - 125, pc - 62.5.
      W praktyce mozesz mi wyjasnic na jakiej to jest odleglosci liczone? Bo jak sprawdzalam to zeby to sie jakos pokrywalo to wychodzilo ze 100 (??) Ukladow? Czy jakos tak ;>

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King
    • Z lewej strony "Płeć Kobieta". Proszę nie pisać do mnie "zrozumiałeś" a "zrozumiałaś"... :fsad:

Do moich obowiązków nie należy komunikacja z graczami w kwestii nowej wersji gry. Nową wersję miałam okazję przetestować dopiero gdy ruszył serwer testowy dla graczy. O kolejnych zmianach dowiadywałam się gdy zostało to ogłoszone w tematach o wersji 7.0, 7.1 - wtedy gdy gracz. :fsmile:

GF to firma która działa od 13 lat, prowadzą ją dorośli ludzie którzy zarabiają na swoje życie.
      Ja jestem na wolontariacie więc nie podnoszę żadnej odpowiedzialności finansowej ze swojej strony. Czy będę w team czy nie to w żaden sposób nie zmienia mojej sytuacji finansowej. Dlatego właśnie moje prawa nadane przez GF są ograniczone.
      Jeżeli nie podoba się Wam sytuacja która obecnie, przez działania jakie podejmuje GF w kwestii informowania, wprowadzania zmian - uderzajcie do nich. :fsmile:

Powiecie "team jest od tego". Jest i Wasze zdanie i obawy są przekazywane.
    • @ciap jak alarmowalismy co sie bedzie dzialo @Art cos przekazałw wyzej czy przemilczał (w wakacje) ? ty jako koleżanka cisnełas go o ten rynek by cos zrobił ? tego tez nie mozesz ? pokazali ci co w niedziele mozna z toba zrobić i pozniej ze mna ? z tad taka afera .. sciagnij sobie operator gry z tego kotka (nie wmawiaj ze jestes od forum), bo jak dla mnie jestes tak samo winna jak @Art ze nic nie robiliscie by przewidziec... czy rynek byl testowany ? hah na jakims u testowym zagranicznym gdzie go mieli gdzies i anty wydawali ... jak gracze dobrali sie do tego to tak go stestowali u siebie na kontach ze masz efekt, o ktorym kazdy uprzedzal ? umiecie analizowac cos na wlasnych bledach i nie powtarzac ich w kolko ? zmienić was i zalozyc konkurs na nowego arta, lepszego co na rodzine nie przeznaczy tyle czasu bo bedzie w pracy a ogame bedzie jego glownym hobby
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata
      graczu z Quantum kupie tanio deu
    • Ruda napisał(a):

Crion napisał(a):

To gdzie jest wspomniany przez Ciebie CoMa?
      Jest Boże Narodzenie, jak każdy chce spędzić czas z rodziną.

Crion napisał(a):

Nie zauważyłem, żeby od wprowadzenia tej niedorobionej aktualizacji, którą określił mianem "doszlifowanej i gotowej do wprowadzenia na wszystkie uniwersa" wpisał się w wątku, w którym miał pojawić się jak zapowiedział "później" (było to w dniu wprowadzania nowej wersji OGame). Gdzie są przeprosiny z jego strony za to co ma miejsce w tym momencie od paru tygodni? Jest CoMa w GF i odpowiada za to gówno tak samo jak całe GF - ma nas (graczy) gdzieś i to głęboko.
      Art nie jest osobą, która decyduje o czasie wprowadzenia i jakości aktualizacji. Wszystkie zgłaszane błędy są analizowane i przekazywane odpowiedniemu działowi w GF.

Chyba nie jak każdy bo widać po Tobie , że można i jedno i drugie :) Ale ja nie z tym tematem.
      Wydaje mi się , że tu obojętność Arta wywołuje największe rozczarowanie i nerwy.
      Każdy ma prawo do błędów , każdy ma prawo do złej interpretacji , do pomyłki . Nikt nie jest idealny.
      Jednak jesli coś się dzieje , a jest głownym przedstawicielem naszego ogame.pl to chyba można znaleźć chwilkę w swoim 2 tygodniowym urlopie (od forum) by chociaż odrobine uspokoić/ poinformować graczy co dalej , czyż nie ?
      Nie cierpię ja i zapewne wiele osób jak jest zbywany , olewany. Jest głową naszej społeczności i ma obowiązek to robić!
      Jeśli w obecnej chwili nie jest dysponowany to wyznacza swojego zastępce. Tak się dzieje w każdej dziedzinie życia.
      Jest problem , przychodzi i mówi co dalej. Prezydent jest głową państwa . Jest problem , przerywa urlop , delegacje i wraca.
      Podałem największy przykład. Są i te mniejsze typu prezes z szalejącej firmie , kierownik w szalejącej zmianie itd.
      Każdy jego dzień zwłoki i milczenia tylko pogarsza obecną sytuację.
      Do tej pory nie wiem jak korzystać z rynku , a wyszło nowe uni. Kupuję od wszystkich to co mi sie tylko podoba , inwestuje swój czas i kilka złotych na antymetrie , a tak na prawdę nie mam gwarancji czy ktoś za tydzien nie powie mi , ze kupiłem za tanio 10 krk , bo tak ktos akurat wystawił. I nie widze tu żadnej nieprawidłowości.
      Może wejść i napisać proste słowa : " zgłosiłem , czekam na reakcję , nie mam nad tym władzy ". Jednak i do takich słów trzeba odwagi jak juz się tyle namieszało. Zdrowych i Wesołych Świąt wszystkim życze.
    • Avinashi napisał(a):

NowyLepszyYossarian napisał(a):

Jak juz ustalicie kto jest winien to czy ktos z łaski swojej moze mi napisac jaki spalanie ma pancernik lub ow dla klasy generał?
      wg info z "wiecej detali" ow - 125, pc - 62.5.W praktyce mozesz mi wyjasnic na jakiej to jest odleglosci liczone? Bo jak sprawdzalam to zeby to sie jakos pokrywalo to wychodzilo ze 100 (??) Ukladow? Czy jakos tak ;>
      nie wiem w praktyce. Wiem ze bylo zawsze 125 dla pc i 250 dla ow. Wedlug mnie powinno to oznaczac polowe mniejsze spalanie floty. A pytam dlatego, ze jak wejdziesz w bonusy klas to nie ma slowa o zmniejszonym spalaniu dla statkow wojennych.
    • NowyLepszyYossarian napisał(a):

Avinashi napisał(a):

NowyLepszyYossarian napisał(a):

wg info z "wiecej detali" ow - 125, pc - 62.5.W praktyce mozesz mi wyjasnic na jakiej to jest odleglosci liczone? Bo jak sprawdzalam to zeby to sie jakos pokrywalo to wychodzilo ze 100 (??) Ukladow? Czy jakos tak ;>
      nie wiem w praktyce. Wiem ze bylo zawsze 125 dla pc i 250 dla ow. Wedlug mnie powinno to oznaczac polowe mniejsze spalanie floty. A pytam dlatego, ze jak wejdziesz w bonusy klas to nie ma slowa o zmniejszonym spalaniu dla statkow wojennych.
      125 dla PC i 250 dla OW jest dla spalania 0.5

Jeżeli masz generała, to niezależnie od ustawień serwera, okręt wojenny spala 125 deuteru mniej, a pancernik 62.5 mniej.