Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Revenine napisał(a):

Też tak macie, że nie da się wysłać floty na telefonie, bo albo 100% albo spada na 10% albo cofa się zakładkę niżej? Po co było ruszać ten pasek...

Dodatkowo jak się transportuje z pomocą AGR to i tak opróżnia ładownie na ostatniej 3 zakładce.
      Na androidzie z FF mam tak samo jak Ty. Na chromie działa "normalnie" - da się ustawić pośrednie procenty.
      Czy moderatorom płacą za każdy usunięty post??
    • A jeśli chodzi o rynek, to zauważyliście, że ceny statków są cały czas po tej samej cenie i wcale nie są jakoś bardzo tanie. W przeciwieństwie do Uni Leda, gdzie były po niżej wartości.

Taki rozpruwacz kosztuje najmniej 159 000 metalu, a w produkcji 85 000 plus wiadomo reszta surowca. :D I ceny się nie wahają jak na tamtym uni. .

Wiadomo, że za kryształ się nie opłaca to zostaje jeszcze deuter.
      Floty będą kupowane za metal lub dex. Ale wcale jakoś tanie nie są czym cięższe statki tym droższe.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Apofis ().

• zgadzam się z muniek , balans powinien być zachowany , czas jaki zostawiają powinien być adekwatnie wracany w wyniku, ale niestety teraz mamy sytuację taką że obojętne ile byś grał, latał , farmił i tak będziesz w tyle za graczami co zrobią kilka klik i przykombinują, rewolucja ok, nowości ok, ale zrobione z głową, bo teraz kompletnie nie ma żadnej kontroli nad rynkiem , a także nad "korzyściami" między poszczególnymi frakcjami, bo np flociarz - generał teraz dostaje najmniej , zaraz będzie oczywiście oburzenie...
    • justvroum napisał(a):

Kupię Wasze floty za metal aby zezłomować @FILU, zainteresowanych kontrahentów zapraszam na discorda!

u68
      i to chyba jednak podstawowa nowa funkcja w grze ... nie badz taki brutalny z tym kupie ... "pozycze" zezlomuje to oddam XD

nie wiem co zrobiliscie ale klkanie i wysylanie flot chodzi mi jakos 2x szybciej.... chyba nie dlatego ze male obciazenie serewera...?
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata
      graczu z Quantum kupie tanio deu

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez ale cios antynazista ().

• Generał to się cieszy z darmowych lotów reckami (na niektórych uni) :D no, może nie darmowych - ale wysłanie miliona recków kosztuje 1 deuteru - piękna sprawa.

Co do przyspiszenia - pomimo błędów było to widać - gra po prostu szybciej przechodzi między zakładkami przy wysyłaniu flot - widocznie popracowali nad tym. Ogólnie gdyby nie rynek to po poprawieniu błędów nowy Update byłby fajny. No właśnie, gdyby nie rynek.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Generał to się cieszy z darmowych lotów reckami (na niektórych uni) :D no, może nie darmowych - ale wysłanie miliona recków kosztuje 1 deuteru - piękna sprawa.

Co do przyspiszenia - pomimo błędów było to widać - gra po prostu szybciej przechodzi między zakładkami przy wysyłaniu flot - widocznie popracowali nad tym. Ogólnie gdyby nie rynek to po poprawieniu błędów nowy Update byłby fajny. No właśnie, gdyby nie rynek.
      Darmowe loty to nie kwestia tylko generała... ja jeszcze nie wybrałem żadnej klasy i latam za darmo sondami. Co do przyśpieszenia... u mnie jest na odwrót, wszystko chodzi dłużej, więc może to zależy od tego kto ile ma szczęścia.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • deut 1:5 za metal, wolny rynek :thumbdown: do tego oplata za handel :cursing: czyli co wyciągnę z ekspedycji wydam żeby deuter kupic ???

:? gdzie jest FAQ do rynku bo jestem
      Buc - inaczej cham, prostak, burak - może służyć też jako zamiennik dla slow: wafel, popapraniec, palant

pis Pierd Oli My [SZAMBO] - Uni 18 :bicz:

NOOB level PRO - jestem jak świeże gówno na Twoich białych sandałach ]:-D

stary oGame ;(
      nowy game <X
    • wampek napisał(a):

dexPL napisał(a):

Generał to się cieszy z darmowych lotów reckami (na niektórych uni) :D no, może nie darmowych - ale wysłanie miliona recków kosztuje 1 deuteru - piękna sprawa.

Darmowe loty to nie kwestia tylko generała... ja jeszcze nie wybrałem żadnej klasy i latam za darmo sondami. Co do przyśpieszenia... u mnie jest na odwrót, wszystko chodzi dłużej, więc może to zależy od tego kto ile ma szczęścia.
      albo na jakim sprzecie kto gra- moja teoria

AMAV napisał(a):

KissOfTheDragoon napisał(a):

Muniek napisał(a):

---Webber--- napisał(a):

Muniek napisał(a):

---Webber--- napisał(a):

dlaczego wadliwe? bo dają za dużo? :D
      tak
      może tak to ma działać, GF od lat promuje mniej aktywny styl gry :) kalkulator powstał na wzorze podanym przez team z .org, także nie jest to "bug"
      Jezeli takie zostaną to ok, nie ma problemu, klikne pyk cyk i jestem Odkrywcą, 500k anty to nie problem, nie będzie przez tydzień Indian Pale Ale po 9 zł tylko Tyskie po 2.5 zł :E i też da radę. Nie chodzi mi o to że on ma a ja nie. Chodzi mi o zachwianie tego balansu - ja farmie all day i mam mniej.
      ja tam po rozmowach z ludzmi widze ze jakis balans jest. odkrywca lata jak szalony po galaktyce i zbiera zlom jak taki zul puszki, general ma turbo statki i +2 do badan bojowych (no umowmy sie jak ktos ma techy 20/20/20 to to jest duzy kop bo w teori ma 22/22/22 - policzcie sobie ile to zaoszczedzonej sury, czasu i AM) a gornik kopie sobie w najlepsze majac do dyspozycji pelzacze, BA nawet zarabiac na nich moze i to grubo bo pelzacze kazdy chce miec:), dodatkowo turbo trampki wiec i po idlakach moze poszalec bardziej efektywnie niz wczesniej.jak zwykle kazdy placze ze ten ma to a tamten tamto ale nikt tak naprawde nie przeanalizuje jaki potencjal drzemie w danej klasie... plytko wszyscy myslicie

AMAV napisał(a):

a także nad "korzyściami" między poszczególnymi frakcjami, bo np flociarz - generał teraz dostaje najmniej , zaraz będzie oczywiście oburzenie...
      wyzej obalilem twoje teorieludziki- myslenie nie boli. polecam wszystkim skorzystac z tego "czegos" co ma pod kopulka
      no właśnie myślenie nie boli przestań obrażać , tylko dawaj argumetny
      taa mt latają jak szalone to sobie zobacz jakie prędkości mają pioniery i nimi można farmić 25 % więcej tego co inni, więc Twój argument co do farmienia leży i kwiczy, nie pisze teraz o kopulce kolegi....

korzyści z badań na początku tak, ale potem te badania zje "inflacja" bo przyrosty surowców pozwolą na wybudowanie kilku poziomów tych badań co zyskuje flociarz... teraz, o ile zrozumiesz co mam na myśli,
      1) dlaczego uwazasz ze general ma najmniejsze korzysci? dla mnie zbiorka 25% pz podczas ataku czy techy bojowe +2 to duzy plus, dodatkowo oszczednosci na dexie czy +2 sloty do flot. jak nie masz celi to sobie na idlaki polecisz. w ciagu dnia farmy te 2 sloty dadza ci moze z 50 atakow wiecej- zalezy ile kto farmi, policz sobie ile mozesz z nich dowiez surki, a potem przelicz w skali tygodnia czy miesiaca

2) powiedz mi kto normalny latalby pionierami na idlaki? to ze sa szybkie nie znaczy ze nie paliwozerne. po co dokladac do interesu skoro lecac mt "tracisz" tylko moze z 2-3 min lotu max? suma sumara wyjdzie cie to samo

Muniek napisał(a):

@KissOfTheDragoon sorry Kiss nie grasz i nie wiesz co piszesz.
      Balans gry jest zachowany jak mój balans co piątek o 3 w nocy.

Fajnie sie pisze na forum ale proponuje pograc.
      myslalem by wrocic na virgo ale czasu brak- temat do przemyslenia bo mimo ze krzywo patrzylem na ta aktualizacje wydaje sie jednak dosc interesujaca:) no... pomijajac te bledy oczywiscie
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • Bigot napisał(a):

justvroum napisał(a):

Śmieszne, że kiedy ktoś używa kilku multikont, kilku gsówek, skupuje konta i potem je złomuje to tylko nieliczni mają z tym problem i mówi się "takie czasy", a kiedy ktoś uzywa legalnego narzędzia oraz rośnie wedle zasad gry to nagle jest to zaburzanie balansu rozgrywki :E
      Śmieszne to jest jak ktoś twierdzi, że jest kryształowy i skasuje konto, bo przekszadzają mu wałki innych, a za chwilkę przeklikuje 30 baniek we flocie, ale pocieszę Cię są 2 floty na unii które też można sprzedać ARO + konto po The One lub Bryku. Już nie pamiętam które zostało przemielone na flotę ARO.
      kupienie floty wiele nie daje , jeszcze trzeba umieć nią latać, spokojnie poczekamy, pożyjemy entuzjazm opadnie,

a wykorzystywanie błędu w grze z tego co pamiętam powinno się skończyć przynajmniej cofnięciem do stanu początkowego,

narzędzie w postaci handlarza złomu to trzeba go zlikwidować bo po co ono teraz, skoro go nikt nie będzie używał , lepiej wszak sprzedawać po minimalu

a prawa rynku - opłata za kupione statki powinna wynosić np tyle ile wydasz na ich produkcję normalnie,

ale jak tu można zrobić legalny wałek i jeszcze radośnie to obwieszczać, to cieszmy się razem z właścicielem ,
    • Straszny ból o te zmiany. Osobiście używałem rynku przez 1 godzinę jak potrzebowałem kupić pełzacze, reszta co się tam dzieje mnie nie obchodzi, ale rozumiem, że to taka natura, 80% osób udzielających się w wątku klika odśwież chcąc wyłapać coś niezgodnego z regulaminem, jak znajdą to nawet najlepszy lekarz nie pomaga, ale post na forum owszem. Nikt Was nie zmusza do korzystania, a póki co jest to legalne, chyba, że pominąłem jakąś konkretną wypowiedz w tym spamie. :popcorn:

Co do klas, gram odkrywcą fajerwerków przez 1.5 dnia brak kompletnie.
      Surowca łącznie wyfarmionego 50mln i nie śle po 300 dt, tylko znacznie więcej + 440mln z piratów co po odjęciu deuteru za loty daje lekki + albo 0 - dodatkowo przy czarnej dziurze będę w plecy 6mln pkt.
      Więc nie jest to reguła - zostań "odkrywcą" to surka spadnie z niego - raczej rng. :)
      Odnośnie innych zmian - nie wiem nie testowałem - czy coś działa prawidłowo czy nie.

Co do samego rynku, sytuacja w przelicznikach się ustabilizuje albo nie, jak już wspominałem - nie używam, więc nie zawracam sobie tym głowy czy sąsiad będzie mieć nagle przyrost czy nie rzędu 30kkk czy więcej, to tylko gra najlepszego wszystkim życzę.
    • Obecnie na rynku są jeszcze jakieś normalne transakcje - bo ludzie kupują pełzacze i pioniery. Ale za kilka dni 99% transakcji na rynku to będzie push i nabijanie flot. I tak przez najbliższe minimum pół roku. Jak to @Art pisał - przyzwyczajcie się do nowego świata.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • na generale mt nie ma bonusa w prędkości więc mt są sporo wolniejsze, tak nawiasem mówiąc, a pionier zaiwania z prękością 80 k wobec 50 k mt to różnica znacznie większa niż 2-3 min przynajmniej w większej odległości , nawet koszt dexu zostanie zrekompensowany wielokrotnością ataków o której sam wspomniałeś *KissOfTheDragoon ,

masz rację każda frakcja ma swoje za ,

tylko czy rzeczywiście wszystko zostało przeanalizowane i z balansowane ?
      widzimy na teraz swoje argumenty, które okażą się najwłaściwsze to się okaże w czasie, i czy wszystko działa jak należy , np expy ?? to też się tez okaże, bo wobec tylu zmian widać sporo jeszcze do poprawy więc poczekamy
    • edes napisał(a):

dexPL napisał(a):

Obecnie na rynku są jeszcze jakieś normalne transakcje - bo ludzie kupują pełzacze i pioniery. Ale za kilka dni 99% transakcji na rynku to będzie push i nabijanie flot. I tak przez najbliższe minimum pół roku. Jak to @Art pisał - przyzwyczajcie się do nowego świata.
      bo te nienormalne tak szybko jak się pojawiają tak szybko znikają
      Mi nie chodzi o to, co widać - tylko to co się dzieje w logach :) za kilka dni normalne transakcje się skończą - każdy będzie miał już pełzacze - a pozostałe rzeczy (te pomiędzy normalnymi graczami) można robić i bez rynku. I zostaną już tylko transakcje sprzedaży floty i pompowania kont.

Ciekawi mnie tylko kiedy zostaną wprowadzone opłaty w AM za rynek. Przy topieniu flot na deuter GF miał przynajmniej trochę zysku z AM - a tutaj nic. Idealne narzędzie do pushu udostępnione za darmo - tak się nie da. Będzie wprowadzona mała opłata za każdą transakcję.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Miikuu napisał(a):

Straszny ból o te zmiany. Osobiście używałem rynku przez 1 godzinę jak potrzebowałem kupić pełzacze, reszta co się tam dzieje mnie nie obchodzi, ale rozumiem, że to taka natura, 80% osób udzielających się w wątku klika odśwież chcąc wyłapać coś niezgodnego z regulaminem, jak znajdą to nawet najlepszy lekarz nie pomaga, ale post na forum owszem. Nikt Was nie zmusza do korzystania, a póki co jest to legalne, chyba, że pominąłem jakąś konkretną wypowiedz w tym spamie. :popcorn:

Co do klas, gram odkrywcą fajerwerków przez 1.5 dnia brak kompletnie.
      Surowca łącznie wyfarmionego 50mln i nie śle po 300 dt, tylko znacznie więcej + 440mln z piratów co po odjęciu deuteru za loty daje lekki + albo 0 - dodatkowo przy czarnej dziurze będę w plecy 6mln pkt.
      Więc nie jest to reguła - zostań "odkrywcą" to surka spadnie z niego - raczej rng. :)
      Odnośnie innych zmian - nie wiem nie testowałem - czy coś działa prawidłowo czy nie.

Co do samego rynku, sytuacja w przelicznikach się ustabilizuje albo nie, jak już wspominałem - nie używam, więc nie zawracam sobie tym głowy czy sąsiad będzie mieć nagle przyrost czy nie rzędu 30kkk czy więcej, to tylko gra najlepszego wszystkim życzę.
      No właśnie parę razy chciałem się wtrącić w rozmowę ale chyba nie za bardzo bym się przebił w tej dyskusji.
      Niestety tak jak mówisz, ludzie próbują tylko udowodnić, że coś jest nie tak.
      Ogame to cyferki, jeśli ktoś oszukuję jego problem ja gram swoje, uczciwie też się da zdobyć topowe miejsce.
      Błędy są ale za chwilę ich nie będzie i nawet mnie to wali czy później czy wcześniej je naprawią.

Bałem się, że ta aktualizacja będzie totalną klapą, jak dla mnie jest ok. Jako ekowiec zauważyłem bardzo duże plusy i to jest dla mnie istotne.
      Ale w sumie cały czas można zauważyć te same osoby które narzekają, jak wam dogodzić :?:
      "Amor Patriae Nostra Lex"
    • Kilkaset postów o niczym, a informacji ktora mnie interesuje znaleźć nie mogę. Wytłumaczy mi ktoś, dlaczego po wybraniu klasy zbieracz nie dostalem 2 dodatkowych slotow na floty? W zmianach jest napisane, ze będą. A mam tyle co wcześniej.
      Wersja 7.0.0

• 2 dodatkowe sloty na floty
      • 2 dodatkowe sloty na rynku

• pazdrong napisał(a):

Kilkaset postów o niczym, a informacji ktora mnie interesuje znaleźć nie mogę. Wytłumaczy mi ktoś, dlaczego po wybraniu klasy zbieracz nie dostalem 2 dodatkowych slotow na floty? W zmianach jest napisane, ze będą. A mam tyle co wcześniej.
      Wersja 7.0.0
      To już pretensje do Arta, że zamiast zrobić ładne jedno wielkie zestawienie porozrzucał wszelkie bieżące zmiany po całym forum. W wersji 7.1 zbieracz traci dwa sloty dla floty
    • Miikuu napisał(a):

Straszny ból o te zmiany.

Nikt Was nie zmusza do korzystania, a póki co jest to legalne, chyba, że pominąłem jakąś konkretną wypowiedz w tym spamie. :popcorn:
      Czy to oficjalne stanowisko teamu ws. braku obostrzen handlu na rynku?

Małe sprostowanie. Niczego nie można oprócz tego co jest dozwolone.

Nikogo nie bolą wprowadzone zmiany. Ludzie mają żal i są rozczarowani, a to zupelnie coś innego niż ból i polowanie na czarownice. Rozumiem Cię. To wszystko to tylko najważniejsze zmiany jakich jesteśmy świadkami od początku tej gry. A wam łatwiej jest uznać, że 'problem' mają gracze.
      Niestety to próba przełożenia problemu z chorej głowy na zdrowa. A problem nie jest nasz. Problem tkwi w braku waszej decyzyjnosci, braku wpływu na rozwój tej gry oraz waszego egoizmu.
    • Muniek napisał(a):

@KissOfTheDragoon to Ty wez odkrywce i pograj.
      Ja mam w sojuszu okolo 30 osob, gramy, udostepniamy raporty i widze non stop co jest.

Ty nie grasz, zbierasz info z forum i piszesz coś co totalnie nie ma odniesienia do praktyki.
      jesli tak bardzo chcesz przedstawie ci jutro rzetelne dane calego dnia mojego znajomka:) zobaczysz jak naprawde to wyglada

pazdrong napisał(a):

Kilkaset postów o niczym, a informacji ktora mnie interesuje znaleźć nie mogę. Wytłumaczy mi ktoś, dlaczego po wybraniu klasy zbieracz nie dostalem 2 dodatkowych slotow na floty? W zmianach jest napisane, ze będą. A mam tyle co wcześniej.
      Wersja 7.0.0

• 2 dodatkowe sloty na floty
      • 2 dodatkowe sloty na rynku

@pazdrong to jest stare info. zbieraczowi zabrali sloty do floty. zostawili tylko te 2 na dodatkowe oferty w rynku
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • Ale jaki oni mają wpływ ? Nad tymi zmianami pracowało X ludzi z różnych środowisk. Przecież oni nie wymyślili tego z dnia na dzień :E

Myślę że wszystko się opiera na jednym błędnym założeniu. Każdy ma tylko jedno konto. Bo jak każdy ma jedno konto to ten rynek funkcjonuje w wyidealizowanym świecie. Ale nie w momencie jak ktoś ma 2-3 konta. Nie wiem jak w innych krajach, może tam sobie z tym poradzili :E Jak na stadionach :E

Ale w obecnej chwili to żądam zwrotu 4kkk krisu z handlowej niedzieli bo jak nie to ja sobie zaraz to wyhandluje. Tak to wygląda. Takie społeczeństwo nasze Polskie ? Że każdy chce być wyżej, mieć więcej, lepiej niż sąsiad ? :E

PB Solo | PB ACS | Top 1 ACS Uni28
      :top1: Top1 Złomiarzy Uni28 :top1:

• KissOfTheDragoon napisał(a):

Das140 napisał(a):

wampek napisał(a):

Osobiście uważam, że system ekspedycji jest zbugowany (jak większość elementów) ponieważ ma się on nijak do wcześniejszych zapowiedzi, więc nie zdziwię się jeśli w poniedziałek, wtorek dostanie on aktualizacje.
      Jak się nie zgadza jak się zgadza?

piink napisał(a):

When you have an active Discoverer class, the formula works as follow: (Baseloot + Classbonus) * ecospeed.
      On default values in a speed 5 universe: (1 + 0.5) * 5.

The Pathfinder gives a boost of *2 on the base loot of an expedition.
      Both can be combined, so if you are a Discoverer and are flying with Pathfinders: (Baseloot + Classbonus) * ecospeed * 2
      Dla eko x7:(1 + 0.5) * 7 * 2 = 21czyli odkrywca dostaje 21 razy więcej loot-u niż sprzed aktualizacji.
      no i kalkulator tak pokazuje. loot x21 (nawias pod wyborem pkt najsilniejszego gracza) wiec sie zgadza
      @wampek bo widze ze chyba pominales linijke

KissOfTheDragoon napisał(a):

poza tym czym ma sie ten odkrywca wyrozniac na tle innych klas? 3% bonusem do znalezisk...? no k... prosze was... co to jest 3%???
      zamien sobie "3%" na twoje 2/3

zapewne jestes gornikiem wiec powiem ci tak. nikt sie nie wpiernicza w doladowane wydobycie gornikow, wiec niech nikt sie nie wtraca w ekspedycje odkrywcy... najlepiej, miec mega wydobycie i jeszcze sobie dobijac to mega farmingiem z ekspow nie? nie ma tak dobrze:)
      Nie wiem o czym ty do mnie gadasz człowieku... obecnie jestem górnikiem ale w całej swojej "ogejmowej historii" wiele stylów gry liznąłem. Grałem na 6,26,36,66 oraz obecnie na Xantusie... a ty jakim doświadczeniem chłopie możesz się pochwalić? Jeśli z podanego wzoru wychodzi Ci 3% różnicy to ja współczuję Twojej nauczycielce od matmy... poza tym jakoś wydajesz się nie być świadomy faktu, że wzór ten na razie ma się nijak do rzeczywistości... a taki aktywny na forum niby jesteś.
    • wampek napisał(a):

Nie wiem o czym ty do mnie gadasz człowieku... obecnie jestem górnikiem ale w całej swojej "ogejmowej historii" wiele stylów gry liznąłem. Grałem na 6,26,36,66 oraz obecnie na Xantusie... a ty jakim doświadczeniem chłopie możesz się pochwalić? Jeśli z podanego wzoru wychodzi Ci 3% różnicy to ja współczuję Twojej nauczycielce od matmy... poza tym jakoś wydajesz się nie być świadomy faktu, że wzór ten na razie ma się nijak do rzeczywistości... a taki aktywny na forum niby jesteś.
      nie mam moze takiego stazu w ogame jak ty ale napewno wiedzy i logicznego przestrzennego myslenia mi nie brak

chodzilo mi o to ze JESLI daliby odkrywcy tylko 3% bonus to bylby on smiechem na sali. niczym by sie ta klasa nie wyrozniala a oplacalnosc ekspedycji bylaby zerowa dlatego ciesze sie ze odkrywca ma tak bardzo zwielokrotniony loot.

powtarzam: odkrywca ma kopa do ekspow, gornik ma kopa do wydobycia, a wy jeszcze smiesz wolac o 2/3 loot odkrywcy? pogrzalo was?

wzor podany wyzej ktory dostalismy od Arta pokrywa sie z tym co podaje kalkulator. i o to mi tylko chodzilo.

moja matematyczka slabo uczyla ale twoja polonistka chyba jeszcze gorzej skoro nie umiesz przeczytac ze zrozumieniem tego co pisze...
      Punish and Enslave

• KissOfTheDragoon napisał(a):

wampek napisał(a):

nie mam moze takiego stazu w ogame jak ty ale napewno wiedzy i logicznego przestrzennego myslenia mi nie brak
      chodzilo mi o to ze JESLI daliby odkrywcy tylko 3% bonus to bylby on smiechem na sali. niczym by sie ta klasa nie wyrozniala a oplacalnosc ekspedycji bylaby zerowa dlatego ciesze sie ze odkrywca ma tak bardzo zwielokrotniony loot.

powtarzam: odkrywca ma kopa do ekspow, gornik ma kopa do wydobycia, a wy jeszcze smiesz wolac o 2/3 loot odkrywcy? pogrzalo was?

wzor podany wyzej ktory dostalismy od Arta pokrywa sie z tym co podaje kalkulator. i o to mi tylko chodzilo.

moja matematyczka slabo uczyla ale twoja polonistka chyba jeszcze gorzej skoro nie umiesz przeczytac ze zrozumieniem tego co pisze...
      Te 3% to był błąd w tłumaczeniu Arta, który zamiast pomyśleć, bezmyślnie skopiował info z innego forum. Tak "śmiem" wołać, ponieważ mam na uwadze balans gry, o którym ty jako osoba niedoświadczona nie masz pojęcia. Pomiędzy klasami ma być równowaga do tego stopnia by gracz miał problem z wyborem... w przeciwnym razie jeśli zostaną one tak skonstruowane by słuszny wybór był tylko jeden bez różnicy ze względu na styl gry, to nici z różnorodności. Zacznij grać, to się przekonasz, a nie tylko na jakiś "kumpli" się powołujesz pewnie z takim samym doświadczeniem co ty.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez wampek ().

• @wampek
      jak dla mnie na razie balans między odkrywcą zbieraczem jest zachowany.
      "na razie" ponieważ jeszcze nie miałem czasu kombinować z walkami z piratami/obycmi.

Na uni z flotą x1 nie przeprowadzisz tak dużo ekspów, a w dodatku opóźnienia są bardzo odczuwalne.
      Ja się zastanawiałem całkiem sporo co wybrać, więc to oznacza, że balans jakiś jest.
    • wampek napisał(a):

Pomiędzy klasami ma być równowaga do tego stopnia by gracz miał problem z wyborem... w przeciwnym razie jeśli zostaną one tak skonstruowane by prawidłowy wybór był tylko jeden, to nici z różnorodności. Zacznij grać, to się przekonaj, a nie tylko na jakiś "kumpli" się powołujesz pewnie z takim samym doświadczeniem co ty.

ale gdzie ty tu widzisz jak to napisales "konstrtukcje by prawidłowy wybór był tylko jeden"?

1) kazda klasa jest unikalna
      2) normalnym jest ze ktos kto gorniczy nie wezmie generala... wiec wybor jest jednoznaczny (w teorii)- zbieracz, ale jest tez druga klasa- odkrywca- ma mniejsze wydobycie ALE ZA TO wyciaga sporo z expa wiec w sumie daje to tyle samo co zbieracz. roznica jest tylko taka ze ten co ma duzo czasu i moze sobie pozwolic na aktywna gre ma troche wieksze pole do manewru bo moze sobie wybrac tego lub tego. ktos kto nie ma za duzo czasu i loguje sie tylko kliknac 5x i zwiez surke raz na dobe nie ma takiej mozliwosci

wiec nie myl pojec miedzy trudnoscia w wyborze klasy pod wzgledem ich bonusow ze zmuszeniem sie do wyboru pod presja czasu jaki mozesz poswiecic na gre, bo gdyby kazdy mogl sobie pozwolic na swobodna 8 godzinna gre codziennie to kazdy juz by sie zastanowil czy wybrac gornika czy odkrywce. kwestie stylu gry juz pomijam

skonczmy ten temat. nie chce mi sie pisac oczywistych oczywistosci. wy wiecie swoje, a ja swoje. spor niech rozstrzygaja osoby czytajace ten spam, ja nie mam ochoty na klotnie

dexPL napisał(a):

Das140 napisał(a):

@wampek
      jak dla mnie na razie balans między odkrywcą zbieraczem jest zachowany.
      "na razie" ponieważ jeszcze nie miałem czasu kombinować z walkami z piratami/obycmi.
      Zgodnie z kalkulatorem walk wysyłanie wielkich flot lm nie ma sensu - zysk żaden (a nawet strata). Czasem zyskam drobne (2-3kk) jak spotkam piratów, a w mojej flocie jest 3k pionierów. Ale to raczej przy okazji zwykłych ekspedycji niż jako cel główny.
      Być może okaże się, że np 100k pionierów wysłane na ekspedycje daje duży zysk - ale wtedy dorzuć koszt paliwa - i lepszy zysk masz z małych ekspedycji.

Das140 napisał(a):

@Starrk robił wyliczenia na ten temat i wyszło mu wprost odwrotnie.
      Osobiście planuje napisać program, który ustali najlepszy skład floty na expy, ale to jak będę miał czas, więc może za tydzień zacznę.

osobiscie chcialbym przypomniec ze wyliczenia Starka byly do wersji 7.0. potem po informacji o wersji 7.1 robilem wlasne wyliczenia i podawalem na forum.

poza tym obecnie jesli chodzi o "zdobywanie" zlomu z piratow i alienow to jest to 20% ze starcia- TYLKO. powtorze sie chyba 5 raz- jesli tracisz cos a potem oddaja ci 20% straty to czy jestes na plus czy na minus?

obecnie nie warto wysylac expow dla samych walk bo jest sie ostro na minus- w najlepsz
      Punish and Enslave

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• wampek napisał(a):

ciap napisał(a):

Ekspedycje mają bonus x speed eko.
      Tego zwykłe nie mają więc dlatego taka różnica.
      Innym słowem ja oraz zapewne połowa tego forum mylnie przyjęła że bonus x eko liczony jest dla wszystkich, a nie tylko dla odkrywcy?
      czyli na speed 1 jest tylko 1,5 raza więcej - odkrywca się nie opłaca, ale na speed 7 mamy już 10,5 raza więcej - i tu odkrywca bardzo się opłaca <- tak wynika z raportów z ekspedycji tu zamieszczanych - szkoda, że takie informacje dostajemy po wprowadzeniu klas a nie przed ich wyborem...