Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• dexPL napisał(a):

1. Odkrywca - naprawdę zysk z ekspedycji większy o 2-3%? Serio? Czyli zamiast 500k metalu dostane 550k? I to ma jakieś znaczenie? Czy może to tylko pomyłka i będzie jak na Ledzie - mniej więcej 2-3razy większy zysk.

Jak widzisz - między 2-3 %, a 2-3x jest DELIKATNA różnica.

2. Odkrywca - pole zniszczeń z piratów - jaka jest ostateczna jego wielkość? 20% bez względu na wielkość flot? 20%, ale nie więcej niż XX kk (i wtedy - ile to jest owe XX), czy może nie więcej niz YY kk (i znów - ile?)

Bo wiesz, ładnie na obrazku jest napisane - tylko potem sprawdzasz różnicę i okazuje się, że nijak to się ma do obrazka - i zdziwienie, że powinno się wybrać jednak inną klasę.

Plus pytanie 3. Generał - ile wynosi wielkość tego nowego pola wrakowego (z ataku) ? 10% ? Połowę tego co w obronie? czy może jeszcze jakoś inaczej liczone?
      Co do punktu drugiego, to tak zostało to powiedziane już wyżej. Wcześniej było ustalone maksimum dla surowców, teraz będzie to wartość procentowa: 20% dla odkrywcy, 10% dla pozostałych
      Postaram się zdobyć info.

Crion napisał(a):

Rozumiem, że nowo wprowadzana wersja gry nie zawiera już masy błędów, która będzie powodować dezorganizację normalnej gry na starych universach?
      Wersja była szlifowana na tyle, aby móc zostać w końcu wprowadzona na wszystkie Universa.

kermit napisał(a):

@Art czym w końcy jest y - tajemniczy czynnik
      To parametr serwerowy, definiowany odgórnie. Możliwe, że będzie opcją przy konfiguracji nowych uni (?)
    • Szczerze - śledzę sobie temat od początku czytam czytam i zapłakałem, że tak szybko wejdzie ta aktualizacja.
      Zamiast ją nadal testować i wypuścić gotowy produkt to będziemy mieli ver 7.1 potem 7.2/etc. forum będzie płonąć a coś co powinno dobrze działać na początku pewnie zadziała za pół roku... o ile w ogóle :D zresztą to jedna kwestia - druga rynek na najstarszych uni - to będzie bardzo ciekawe :D

Najbardziej śmieszy fakt wgrania 7.0 gdzie klasy miały 'takie' bonusy potem 7.1 gdzie odwrócone to zostało o 180 stopni to pewnie 7.3 i 7.4 :E będą miały kolejne piruety jak w tańcu z gwiazdami. Ojj klasy za anty będą zmieniane do tego to zmierza - aż sobie odkopie ten post za jakiś czas :love:
      u4/u10/u12/u14/U34!/45/FORNAX/Virgo # Argo/G.O.T.U - SHINTO/IFA/TeSMURFY/SMURFS/TWD
      Janice TOP20[OFF] | Quantum[ON]
      Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum
    • Ok to teraz @Art ja poproszę o informacje.
      Wielokrotnie przewijał się tu temat ekspedycji... Czy pozostałe klasy tez uzyskują booster do ekspedycji a odkrywca ma jeszcze x2 ten booster? Są strasznie skomplikowane te dane...
      Po aktualizacji na uXanthus na UK koleś zrobił 42kk metalu+ ze 3kk na samej flocie? Czy bez klasy odkrywcy po prostu to jest dzielone na 2 i do osiągnięcia? Czy tak jak @Neferet pisała, że na ledzie na dzisiejszych ekspedycjach bez odkrywcy wartość statków zebranych to np 100k surowca a z odkrywcą ponad 1kk surowca?
    • Art napisał(a):

Wersja była szlifowana na tyle, aby móc zostać w końcu wprowadzona na wszystkie Universa.
      Nie wierzę w to.
      Czytam angielskie forum. Ludzie skarżą się na masę bugów. Przykłady:
      - odkrywca zamiast mieć szybsze badania o 25%, ma wolniejsze badania o 25% (XD)
      - przy wysyłaniu floty częsć deuteru zostaje na planecie. z której wysłalismy flotę
      - pasek wydarzeń (ten zaraz koło wiadomosci z gry) ładuje się w nieskończonosć
      - złe opisy klas (np. 2% bonusu do ekspów u odkrywcy, co nijak ma się do rzeczywistosci)
    • @Art

A punkt pierwszy? Serio nie jesteś w stanie na to odpowiedzieć? To co to za przygotowanie Teamu do wprowadzenia nowej wersji?

Jeszcze jedno pytanie:
      Czy gracze nieaktywni (idlaki) dostaną z miejsca przypisaną klasę zbieracz? Czy może nikt nawet nad tym nie pracował?

Na Ledzie nie miało to znaczenia - nowy gracz wybierał, potem taką już miał. A na starych uni?
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

@Art

A punkt pierwszy? Serio nie jesteś w stanie na to odpowiedzieć? To co to za przygotowanie Teamu do wprowadzenia nowej wersji?

Jeszcze jedno pytanie:
      Czy gracze nieaktywni (idlaki) dostaną z miejsca przypisaną klasę zbieracz? Czy może nikt nawet nad tym nie pracował?

Na Ledzie nie miało to znaczenia - nowy gracz wybierał, potem taką już miał. A na starych uni?
      Szczerze wątpię, by idlakom nadano z góry jakąś klasę z prostego powodu... idlak zawsze może wrócić do gry i zechcieć inną klasę niż zbieracz.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • jak zobaczylem ze w ciagu 8h pojawily sie 4 strony to az usiadlem... wspolczuje rudej znowu sie przekopywac;d

ale do tematu. ktos tam wspominal o GF ze tam zatrudnia takich i takich a reszta za kupony pracuje;d chcialbym dokonczyc te mysl i powiedziec ze ogolnie GF nie jest rzetelnym deweloperem (zreszta jak wiekszosc). kto jakos odnajduje sie w swiecie gier ten wie ze GF ma opinie... jaka ma;d a w mysl zasady jaka firma tacy pracownicy... no coz polskiemu GO tez nalezy przypisac latke nieudacznikow.

Art napisał(a):

Wersja 7.0 to wciąż szereg innych nowości, które nie zostały w żaden sposób zmodyfikowane wersją 7.1.

ze tak powiem za przeproszeniem kolego co ty pieprzysz? na poczatku pisane bylo tak i tak, a teraz wraz z kolejnymi patchami za dyche cos jest zmieniane. pomysly z wersji testowej byly dosc spoko i nawet moznabylo sie doszukac jakiegos balansu, a teraz co? zostal jedynie badziew ktory na sile probujecie wcisnac ludzia po tym jak przedstawiliscie wczesniej inne ciekawsze opcje. czyzby GF bralo przyklad z polskiej polityki wabiac ludzi kielbasa wyborcza a tak naprawde rozdawalo suchy chleb dla konia? pozatym, jedyne co zostalo z wersji 7.0 to przelicznik handlowy na allegro w postaci 1:1:1... a gdzie jest reszta? klasy zostaly tak bezmyslnie przebudowane ze az mi slabo. ja wiem ze niemcy nie potrafia myslec i sa amebami ale zeby az takimi...?

przyklad idzie z gory i tak jak GF jest nieudolna firma zabijajaca gry poprzez nadmierny p2w tak i wy w tym smiesznym polskim GO nic nie potraficie zrobic, totalnie nic. na forum burdel, informacji trzeba szukac na obcojezycznych stronach zeby sie cos dowiedziec (really???), co chwile cos jest skreslane, dopisywane na kolanie lub calkowicie zmieniane... zaloze sie ze GF nawet nie liczy sie z waszym zdaniem czy sugestiami, poprostu robia na swoje widzimisie... hejt na was nie jest niczym osobistym bo wiem ze macie prace jaka macie ale sorki, przez badziewnego pracodawce niechcacy dostaje wam sie po tylku tez.

ja nie mowie ze np deweloper ma robic wszystko co sie gracza zamarzy, ale czasem wypadaloby posluchac glosu ludu. nie wiem zrobic jakas ankiete jak kazdy widzi dana klase- niech ludzie maja mozliwosc napisania swoich pomyslow i przedstawienie ich GF, moze sie nawroca i zrobia cos sensownego... i to nie taka ankiete w ktorej bedzie tylko wybor miedzy tym a tym tylko ankieta gdzie mozna swobodnie napisac co i jak.

uwierzcie mi jak tak dalej pojdzie to ktos w koncu zrobi priva, zbalansuje ta gre i bedzie mial wieksza ilosc graczy niz oryginalna wersja. gdybym sie znal na tym sam bym takiego priva postawil ku uciesze graczy.

wiele gier juz przeszedlem i widzialem jak powstaja i jak koncza... Ogame naprawde jest gra nietuzinkowa i szkodaby ja bylo spartolic do konca. tyle ode mnie. nie obrazajcie sie na mnie, poprostu wyrazilem swoje zdanie

Ruda wiem ze twoja praca jest obrona swojego "szefa" ale czy nie napisalem prawdy? jesli ten post zniknie tylko potwierdzisz to co napisalem, poza tym ludzie i tak mysla zapewne podobnie do mnie wiec usuniecie tego posta niczego w aspekcie podejscia do dewelopera nie zmieni. wybor nalezy do cb: staniesz po stronie prawdy czy szefa (ktory i tak nie zobaczy tego posta)
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• Art napisał(a):

Ponieważ nie jesteś w stanie mi odpowiedzieć jednoznacznie, że nie zawiera błędów, a @Das140 był tak łaskaw, że wymienił już kilka z nich, to uznaję, że wprowadzacie wersje z błędami na wszystkie uni i sprawdzicie sobie co będzie się działo? Podejście w stylu "jakoś będzie"? Jeszcze wczoraj były wprowadzane poprawki błędów, które znacznie wpływają na grę. Rozumiem, że w razie czego, zrobicie graczom backupy, jak przez wrzucenie tego hmm.. "ulepszenia" coś się posypie?

Emerytowany lotnik - 856.607,43%

" I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not... "
    • Crion napisał(a):

Art napisał(a):

Ponieważ nie jesteś w stanie mi odpowiedzieć jednoznacznie, że nie zawiera błędów, a @Das140 był tak łaskaw, że wymienił już kilka z nich, to uznaję, że wprowadzacie wersje z błędami na wszystkie uni i sprawdzicie sobie co będzie się działo? Podejście w stylu "jakoś będzie"? Jeszcze wczoraj były wprowadzane poprawki błędów, które znacznie wpływają na grę. Rozumiem, że w razie czego, zrobicie graczom backupy, jak przez wrzucenie tego hmm.. "ulepszenia" coś się posypie?
      Odpowiem jako tester:
      1. Nie ma softu bez błędów. Z definicji.
      2. Nie da się przetestować wszystkiego. Z definicji.

To co można robić to ograniczać szansę na wystąpienie błędu w ścieżkach podstawowych oraz potwierdzić, że funkcje działają prawidłowo. Dodatkowo, wprowadzając nowy soft, "warto" przygotować dokumentację do niego oraz przeszkolić ludzi (choćby Team).

Patrząc na to, co ludzie piszą - to żaden z punktów nie został zrobiony w sposób chociażby średni. To źle.

@Art Ten pomysł z 24h zakazem ataków nie jest wcale taki zły :) przemyślcie to.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • A widzieliście kiedyś zmianę w OGame przeprowadzoną bez fakapa? ;)
      Plan dnia na jutro:
      10:30 - wielkie przygotowania, ostatnie testy serwerów
      11:00 - uruchamiamy skrypty z aktualizacją
      11:01 - Hans? Warum to nie działa? Włączajmy blokadę ataków na 4 godziny, potem na 6 godzin, potem do kolejnego dnia. Co za różnica.
    • edes napisał(a):

Co do punktu drugiego, to tak zostało to powiedziane już wyżej. Wcześniej było ustalone maksimum dla surowców, teraz będzie to wartość procentowa: 20% dla odkrywcy, 10% dla pozostałych

To pz z bitwy jest 20% ale można robić rw na miliardy ?
      Tak,ale tyczy sie to tylko pól zniszczen powstałych po walce z piratami
      UNI 3 - Lord Beliar (top 10) niezezłomowany :D ,kariera zakończona
      Uriel/Xanthus - po dłuuuuugiej przerwie zajrzałem ponownie do Ogama,tym razem bardziej w eko - Infiminium
    • kermit napisał(a):

((metal mine level + crystal mine level + deut synth level) * y * 0,02) * 1,5
      @Art czym w końcy jest y - tajemniczy czynnik

Apofis napisał(a):

kermit napisał(a):

w końcy jest y - tajemniczy czynnik
      Tego nikt nie wie heheh ;( jest tajemniczy jak ciemna materia. :D
      Prędkość uniwersum, chociaż ludzie @Mostaris pisze, że powinien on wynosić 8.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Xadib ().

• Grau napisał(a):

edes napisał(a):

To pz z bitwy jest 20% ale można robić rw na miliardy ?
      Tak,ale tyczy sie to tylko pól zniszczen powstałych po walce z piratami
      juz kiedys pisalem moje obliczenia. nie oplaca sie w zaden sposob wysylac flot na zlomowanie piratow. w najlepszym przykladzie wyjdziesz na 0 (obcy), przy piratach wychodzisz na minus. na logike: jesli tracisz iles tam jednostek (i to jest 100%), a pz masz 20% to dostajesz tylko 1/5 tego co wtopiles... naprawde [ciach] bonus XD

Super Moderator Ruda:
      wulgaryzm
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg