Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Apofis napisał(a):

Starrk napisał(a):

@Apofis widziałeś kalkulacje? Zakładając, że na pewno trafimy na czarną dziurę, to wciąż wychodzimy na bardzo, ale to bardzo duży plus z ekspedycji.
      Jak ktoś chce to może ryzykować, to jest tylko prawdopodobieństwo, nie dla każdego odpowiednie, wolę coś pewnego farming eko złom.
      Prawdopodobieństwo przy odpowiednio dużej próbce staje się regułą.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wlasnie mnie olsnilo. dlaczego GF nie robi wszystkich kalkulatorow? przynajmniej bylyby aktualizowane a nie jak np ten ruski kalkulator expa co juz pewnie dawno jest przestarzaly... skoro deweloper robi gre fajnie by bylo jakby i narzedzia do niej robili chodz pewnie to zbyt duze wyzwanie dla GF ;d
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • Apofis napisał(a):

wampek napisał(a):

Prawdopodobieństwo przy odpowiednio dużej próbce staje się regułą.
      Nie do końca tak jest, nie zawsze jest tak samo. Dlatego pojawia się ryzyko.
      A właśnie że tak jest... zajrzyj do podręcznika z matmy od liceum. Nawet promy kosmiczne przy manewrach wysokiej precyzji korzystają z algorytmów genetycznych, które opierają się na losowości... wszystko dlatego, że wykonują wiele próbek obliczeń zamieniając losowość w stałą wartość.
    • wampek napisał(a):

Nawet promy kosmiczne przy manewrach wysokiej precyzji korzystają z algorytmów genetycznych, które opierają się na losowości... wszystko dlatego, że wykonują wiele próbek obliczeń zamieniając losowość w stałą wartość.
      Chyba ci się coś pomieszało, co innego jest wykorzystywanie liczenia czegoś na podstawie prawdopodobieństwa a co innego jest prawdopodobieństwo wystąpienia jakiegoś zdarzenia. Zajrzyj sobie do podręcznika z kombinatoryki i prawdopodobieństwa.
    • Apofis napisał(a):

wampek napisał(a):

Nawet promy kosmiczne przy manewrach wysokiej precyzji korzystają z algorytmów genetycznych, które opierają się na losowości... wszystko dlatego, że wykonują wiele próbek obliczeń zamieniając losowość w stałą wartość.
      Chyba ci się coś pomieszało, co innego jest wykorzystywanie liczenia czegoś na podstawie prawdopodobieństwa a co innego jest prawdopodobieństwo wystąpienia jakiegoś zdarzenia. Zajrzyj sobie do podręcznika z kombinatoryki i prawdopodobieństwa.
      Sprawdź w wikipedii jak działa algorytm genetyczny, a potem dopiero się wypowiadaj... dziwne, że jesteś świadomy istnienia takiego ktworu jak podręcznik z kombinatoryki, a piszesz bzdury na temat jednego z podstawowych praw tejże dyscypliny.... aby nie przedłużać wystarczy spojrzeć na wyniki tegorocznych wyborów do sejmu, gdzie badanie na ilości około 1000 losowych osób dało rezultat różniący się o zaledwie kilka dziesiątych od końcowego wyniku... gdyby przeprowadzono badanie na ilości 10000 osób to błąd byłby już marginalny. Bardzo dobrze to prawo wskazuje kostka do gry. Można w internecie znaleźć grafiki przedstawiające stosunek wypadnięcia konkretnej ścianki w zależności od ilości rzutów... przy odpowiednio dużej ilości prób zawsze jest to już 1/6.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez wampek ().

• wampek napisał(a):

a piszesz bzdury na temat jednego z podstawowych praw tejże dyscypliny
      Jak rzucasz kostką do gry to masz określone jakieś prawdopodobieństwo wyrzucenia pewnej ilości oczek, To nie znaczy, że z reguły zaczniesz wyrzucać tyle ile chcesz. To by każdy wiedział jak grać. Przeczytałeś coś w necie i myślisz, że wiesz a tak nie jest piszesz głupoty o prawdopodobieństwie.
    • Zmienię trochę temat, może już tu było, a może nie, ja w każdym razie nie widziałem :P.

Co sądzicie o wyglądzie zawartości zakładek stocznia/flota/budynki w nowej wersji? Chodzi mi tutaj o układ i wygląd obrazków. Wszystko to jest jakieś takie ściśnięte i siermiężne. Dla mnie starsza wersja wygląda lepiej, wystarczyłoby jakby dodali tam nowe statki i tyle.

Do tego kolorowy, irytujący pasek z prędkością floty... Na co to komu?

Mnie dodatkowo przeszkadzają mniejsze pola na wpisanie liczby przy wybieraniu statków, ale to już może moja ułomność :P.

"Jeśli plan A nie wypali, należy mieć plan B, a nie plan A z odzysku."

COMA
    • @Danek - co do stoczni to są jeszcze gorsze problemy niż wygląd interfejsu. Na testowym serwerze zgłaszałem, że zdarza się, że pojawiają się znikąd darmowe jednostki po wyprodukowaniu i zauważyłem na Ledzie, że problem dalej występuje - tzn. mam np. 26 WR na planecie, wstawiam 24 żeby była ładna, okrągła liczba i po paru godzinach patrzę i mam 51. Dlaczego? Nie wiem - czy ktoś też coś takiego zauważył?
    • Glaurung napisał(a):

@Danek - co do stoczni to są jeszcze gorsze problemy niż wygląd interfejsu. Na testowym serwerze zgłaszałem, że zdarza się, że pojawiają się znikąd darmowe jednostki po wyprodukowaniu i zauważyłem na Ledzie, że problem dalej występuje - tzn. mam np. 26 WR na planecie, wstawiam 24 żeby była ładna, okrągła liczba i po paru godzinach patrzę i mam 51. Dlaczego? Nie wiem - czy ktoś też coś takiego zauważył?
      Tak, wiem, ale tych "technicznych" rzeczy raczej nie ma sensu mielić tutaj, tylko zgłaszać bezpośrednio na PTS. A wygląd to co innego :P.

COMA
    • ale sie chlopaki w dyskusje wdali no...;d

smoko napisał(a):

Czy wiadomo już, czy po zakończeniu eventu na nowych serwach 26/27 litopad , przywrócą funkcję wymiany surki u handlarza ?
      Pozdrawiam
      przywroca

Danek napisał(a):

Zmienię trochę temat, może już tu było, a może nie, ja w każdym razie nie widziałem :P.

Co sądzicie o wyglądzie zawartości zakładek stocznia/flota/budynki w nowej wersji? Chodzi mi tutaj o układ i wygląd obrazków. Wszystko to jest jakieś takie ściśnięte i siermiężne. Dla mnie starsza wersja wygląda lepiej, wystarczyłoby jakby dodali tam nowe statki i tyle.

Do tego kolorowy, irytujący pasek z prędkością floty... Na co to komu?

Mnie dodatkowo przeszkadzają mniejsze pola na wpisanie liczby przy wybieraniu statków, ale to już może moja ułomność :P.

a mnie sie tam wlasnie to podoba. grafiki sa jasniejsze i czytelniejsze, dodali troche wiecej zycia i koloru w to wszystko. no i ten pasek predkosci tez jest spoko:)

Apofis napisał(a):

Tak z innej bajki czy ktoś wie ile jest czasu na odebranie surowców zakupionych w rynku?
      7 dni- po tym czasie wiadomosci sie kasuja automatycznie tak jak kazda inna wiadomosc po 7 dniach
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • Pasek może być, ale nie wiem czy tylko ja miałem tak że klikając np 20% i chcąc zrobić szybki ruch po pasku to wartość potrafiła się zmieniać na wyższą.

Co do klasy odkrywcy to moim zdaniem bardzo dobry wybór na początku uni
      I dobry wybór dla graczy którzy nie chcą wkładać PLN w grę, całkiem sporo anty wpada. Ciekaw jestem jak to wygląda podczas eventu.

Co do statystyki i prawdopodobieństwa to w tym temacie jakąś dobrą dusza robiła już zestawienie ekspedycji

A jak macie się kłócić w temacie o to jaka kto skończył szkole i jak był uczony to może założymy temat albo kanał na discordzie - kółko matematyczne ogame
      @ciap może wam wykładać :P
    • Teraz jest tak, że prędkość sobie "lata" po suwaku jak ruszasz myszką, ale zmienia się dopiero jak klikniesz w którąś wartość :D.... Edit - faktycznie, trochę to teraz przetestowałem i prędkość potrafi się zmienić przy szybkim ruchu myszki po kliknięciu.

Oprócz kiepskiej funkcjonalności wygląd nie pasuje do reszty, ale to już kwestia gustu pewnie, więc jednemu będzie się podobało, a innemu nie.

COMA

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Danek ().

• Antharas napisał(a):

no to @Danek wiesz gdzie słać surowce w przeprosiny ? :)

ogólnie podział między statki bojowe a transportowe myślę że można zaliczyć na +
      Daj koordy :D.

Ale te statki były przecież już podzielone, tylko tutaj zmniejszyli odstępy między nimi i są bardziej ściśnięte, przez co jest większa "dziura" między tymi grupami.

COMA
    • Z innej beczki....Pewne "grube kotlety" skupują dex na potęgę za mete i kriss (kriss każdy kupuje przecież na pniu) w proporcjach mniej więcej 100 k krisu za 120-130 k dexu. Jak powróci handlarz- ale "ktoś" będzie miał eldorado...
      I brak handlarza miał "wyrównać szanse", jak pisze @Art. Komu wyrównał temu wyrównał a na tym etapie kilkadziesiąt kk deu w rękach kotleta/ów sprawi tylko to, że uczciwie grający będą mieli jeszcze bardziej pod górkę. Bo ten "skup dexu" widać już kilka ładnych dni. No ale skoro można- spoko :)
    • wampek napisał(a):

Jak dla mnie wygląda na to, że przeliczniki na rynku są po prostu uwolnione i symulują rzeczywisty wolny rynek... może ma to zachęcić graczy do bilansowania swojej ekonomii?
      Problem jest wtedy, gdy źle dobrane przeliczniki pozwalają na legalny push jednego konta poprzez inne, niżej w rankingu (a pewnie w dużej części - prowadzone tylko w celu pushu). Zobaczycie co będzie się działo przy wprowadzeniu rynku na stare uni - handlowanie po 1k gsów (po 10-20% taniej niż normalna cena) czy 1kkk deu będzie na porządku dziennym. I znów będzie problem "handlowej niedzieli" - normalnie zaskoczenie jak nic ...
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon