Znalazlem wreszcie czas by wbic na forum. Dlaczego nie nazwac tego nowego statku dla gornikow po prostu mega transporter? Mamy malego transportera i duzego transportera wiec nazwa mega transporter bylaby w mojej subtelnej ocenie najodpowiedniejsza chyba.
Wersja 7.x - dyskusja
-
-
Elkanen napisał(a):
Mamy malego transportera i duzego transportera wiec nazwa mega transporter bylaby w mojej subtelnej ocenie najodpowiedniejsza chyba.
Mega Transporter dla mnie oznacza statek który ma więcej ładowności niż DT. Czy jesteś pewny że nowy statek będzie do transportowania surowców? Czy może jego funkcja będzie inna? Jeżeli inna to nazwa będzie wprowadzać w błąd. -
ciap napisał(a):
Elkanen napisał(a):
Mamy malego transportera i duzego transportera wiec nazwa mega transporter bylaby w mojej subtelnej ocenie najodpowiedniejsza chyba.
Mega Transporter dla mnie oznacza statek który ma więcej ładowności niż DT. Czy jesteś pewny że nowy statek będzie do transportowania surowców? Czy może jego funkcja będzie inna? Jeżeli inna to nazwa będzie wprowadzać w błąd.
dokladnie
to nie zaden transportowiec
bo nic nie transportuje
tylko wydobywa i zbiera surowce -
ciap napisał(a):
Mega Transporter dla mnie oznacza statek który ma więcej ładowności niż DT. Czy jesteś pewny że nowy statek będzie do transportowania surowców? Czy może jego funkcja będzie inna?
-
Od kiedy "transportowiec" zwiększa eko?
Przedstawi mi swój tok myślenia który wpadł na pomysł nazwania transportowcem coś nie transportuje?
Jeżeli statek będzie transportować? OK
Jeżeli nie - nazwa wprowadza w błąd
PS. Oficjalne info mówi o zwiększeniu eko i szybszych statkach. Nic nie mówi na razie o większym transporcie. -
No chyba ten nowy statek dla gornikow ma dawac jakis bonus do wydobycia i dawac mozliwosc szybszego handlowania miedzy graczami czy jakos tak? Nie chce mi sie teraz dokladnie szukac informacji wiec mozesz mnie poprawic jesli cos pokrecilem ale daj jakis cytat czy linka.
-
to chyba ma byc tylko cos stacjonarnego na planecie
cos jak satelita sloneczna
dajaca boosta w wydobyciu -
Nie wiem co ma nowy statek robić dokładnie bo nie mam oficjalnych informacji na ten temat poza:
Zbieracz: większa produkcja surowców, szybsze statki handlowe
Odkrywca: szybsze badania, lepsze rezultaty z ekspedycji
Generał: szybsze statki wojenne, szybsze recyklery.
Jeżeli masz info że statek powiększa eko i robi szybsze loty to nazywanie to MEGA transporterem jest dziwne. Jeżeli można łatwo określić funkcję jakiegoś statku - lub ją wykluczyć - to jestem przeciwna takiemu nazywaniu floty. -
Art1 napisał(a):
dajaca boosta w wydobyciu
ciap napisał(a):
Jeżeli masz info że statek powiększa eko i robi szybsze loty to nazywanie to MEGA transporterem jest dziwne.
-
Elkanen napisał(a):
Art1 napisał(a):
dajaca boosta w wydobyciu
Można dwojako rozumieć
1. Obecne statki przyspieszą bez podnoszenia badań
2. Dodają nową jednostkę szybsza
Tylko czy nowa szybsza jednostka będzie mieć więcej ładowności niż DT? Bo 'mega' odnosiłoby się do ładowności. Prawda? Mały ma 5k, duży ma 25k (w podstawie) to mega musi mieć jeszcze więcej. I do tego szybszy? -
ciap napisał(a):
Można dwojako rozumieć
1. Obecne statki przyspieszą bez podnoszenia badań
2. Dodają nową jednostkę szybsza
ciap napisał(a):
Tylko czy nowa szybsza jednostka będzie mieć więcej ładowności niż DT? Bo 'mega' odnosiłoby się do ładowności. Prawda? Mały ma 5k, duży ma 25k (w podstawie) to mega musi mieć jeszcze więcej. I do tego szybszy?
-
Elkanen napisał(a):
A niech ma nawet i 50k pojemnosci i by latal z predkoscia turboreckow tylko oczywiscie mniejsze spalanie niz te turborecki. Jesli cos jest duzo lepsze niz to co mamy dzis to dlaczego ma sie nie nazywac "mega"?
Można teraz pogłówkować się czy funkcje które są teraz wypisane w ogłoszeniach są domyślnie dostępne wraz z uruchomieniem konkretnej klasy czy przez budowę nowych statków.
Z obrazka wynika że każda klasa dostanie swój własny statek... -
Kolejna propozycja, bardziej uproszczona.
Statek wydobywczy, Okręt flagowy/Fregata, statek badawczy/ekspedycyjny*
* Niepotrzebne skreślić -
ciap napisał(a):
Nie wiem jaka będzie funkcja tego statku więc nie nazywam go.
ciap napisał(a):
Mały ma 5k, duży ma 25k (w podstawie) to mega musi mieć jeszcze więcej.
Elkanen napisał(a):
A niech ma nawet i 50k pojemnosci i by latal z predkoscia turboreckow tylko oczywiscie mniejsze spalanie niz te turborecki.
-
Elkanen napisał(a):
kiedy trzeba bedzie puscic ilosc statkow rowna dzisiejszym 100-200k dt przez gale czy na odleglosc w ukladach odpowiadajacej dlugosci lotu przez gale wtedy roznica w deuterze bedzie znaczacaWtedy rozrzucasz po 15k Dt na swoich 13 planetach. Rozumiem mankament o którym piszesz, ale to bardziej kwestia upierdliwości w złożoności większej operacji.
Teraz nie wiadomo już czy będą jakieś nowe statki do użytku - i czy cała ta zabawa w wymyślanie nazw nie okaże się tylko kosmetycznym bzdetem. Tak czy inaczej fajnie by było jakby doszło już do jakichś konkretnych zapowiedzi, bo z czasem spekulowanie wejdzie już w takie dywagacje, że niby wszystko będzie wiadomo, a tak naprawdę nie będzie wiadomo nic. -
Propozycje nazw #1:Szabrownik,renowator
# 2:Pathfinder
# 3 Lancetnik
Pathfinder -
"Zbieracz: większa produkcja surowców, szybsze statki handlowe"
@Art te zdanie jest strasznie ogólnikowe. Czy mógł byś je doprecyzować? Tak jak @ciap zauważyła można je interpretować na różne sposoby. Nawet samo zwiększenie wydobycia można rozwiązać wielorako:
- samo wybranie klasy Zbieracza zwiększa eko
- jakieś badanie tylko dla klasy Zbieracza zwiększa eko
- stacjonowanie na planecie nowego statku zwiększa eko (mało prawdopodobne, ale zawsze)
Może coś jeszcze innego? Jak już uzyskamy odpowiedz to rodzi się kolejne pytanie - jaki to będzie bonus? Procentowy? Wartościowy?
Tak samo jest z szybszymi statkami transportowymi. -
Elkanen napisał(a):
I dobuduj bunkrow bo jak dadza statek, ktory ma niszczyc gs solo to te 15k dt za bunkrem 2-3kkk bedzie nic nie warte. A na pewno nie uzbierasz w ciagu 24h z wydobycia tyle sury by te 15k dt na kazdej planecie za bunkrem bylo Ci potrzebne.
Trochę offtop, więc zostawiam ten temat. Straszny bajzel się robi w wątku - za dużo niejasności mamy i faktycznie jak ktoś wcześniej (nie raz) zauważył - bez konkretów możemy tylko dywagować. A teraz wychodzi jeszcze to, że trzeba trochę poczekać na te zmiany. To jak dać psu kiełbasę ...tylko powąchać -
Nie bedzie tak, że ten niby mega transporter będzie boostował wydobycie z każdą sztuką a nie faktycznie transportował jak MT i DT?
Kolejny bojowy statek? meh. CM, bombowcy i tak nikt nie używa a niszczarek sporadycznie. Co do badań to nie wiem czy ktoś się pokusi, na początku uni czasy badań są pomijalne a dalej już tylko anty zostaje. Jeśli już to tylko bonusy do ekspedycji są ciekawe ale mniej niż ekstra wydobycie. Co do nazw to chyba Pathfinder tylko został jako tako prawidłowo przetłumaczony, reszta powstała chyba na jakiś dobrych tableteczkach. -
PiotrekPe napisał(a):
Nie bedzie tak, że ten niby mega transporter będzie boostował wydobycie z każdą sztuką a nie faktycznie transportował jak MT i DT?
-
PiotrekPe napisał(a):
Jeśli już to tylko bonusy do ekspedycji są ciekawe ale mniej niż ekstra wydobycie.
-
Elkanen napisał(a):
Zapominasz chyba o fakcie, ze aby latac na ekspedycje to tez trzeba byc uwiazanym pod smartfonem czy kompem/laptopem i pilnowac tych ekspedycji.
Pod górnictwo - rozumie się samo przez się
Pod flotę - więcej wydobycia, więcej flotki
Badania - problemem jest uzbierać na wysokie astro, nie czas badań -
W sumie to kij z nazwami
mogliby już podać wartości do tych bonusów. -
ciap napisał(a):
W sumie to kij z nazwami
mogliby już podać wartości do tych bonusów.
Ja myślę dokładnie tak samo - nazwa ma najmniejsze znaczenie. Się mogą nazywać na wet x1, x2 i x3 ; )
Fajnie by było wiedzieć co one będą powodować....Z kubryku ruszył każdy z nas, wprost od cynowych mis, Kulawy bosman dzieli broń, na pokład każe iść,
Mocarna ręka chwyta nóż i dłoń zaciska się, Dziś marny, brygu, jest twój los - wzbudziłeś gniew...
-
Dla mnie zmiany brzmią naprawdę fajnie ale obawiam się tych przyspieszeń flotZmęczony całym dniem w pracy? Masz dość baby nad uchem, która narzeka Ci na ogame? Zapraszamy do pizzeri mamma mia na dagmarkowy shocik!
Strzel se dagmarkę!
-
1 flota - statek flagowy (był kiedyś taki pomysł) / okręt bojowy
2 eko - nie mam pomysłu, ale na pewno nie mega hiper extra transporter
3 ekspy - sonda badawcza / statek ekspedycyjny (siła prostoty) -
jestem ciekaw tego przyśpieszenia flot, na quantum w us pancernik leci 5 min a po przyśpieszeniu ile będzie leciał ??Shadow Company
Atakujemy nie dla tego że jesteśmy silni tylko że przeciwnik prowokuje swą słabością -
szczegolow niema ale wydaje mi sie ze te przyspieszenie floty dla flociarzy/transportu dla gornikow bedzie wygladalo w ten sposob ze wysylajac flote bedzie trzeba taki typ statku dolaczyc do floty aby uzyskac przyspieszenie.
mialoby to chyba sens bo wtedy musimy takie statki wybudowac na wszystkie sloty a ich cena lub czas budowy moze byc wysoki. flociarze zlomujac jesli straca ten statek wtedy ich flota wracalaby z normalna predkoscia i daloby wyliczyc sie kontre (wystarczy zerknac w rw czy statek im padl)U59 - top20 off
U65 - top4 off
Mizar - top80 off
Zagadra - top40 off
-
Strzelec84 napisał(a):
jestem ciekaw tego przyśpieszenia flot, na quantum w us pancernik leci 5 min a po przyśpieszeniu ile będzie leciał ??
-
Strzelec84 napisał(a):
jestem ciekaw tego przyśpieszenia flot, na quantum w us pancernik leci 5 min a po przyśpieszeniu ile będzie leciał ??
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 2
2 gości