Cześć
Skoro już tak bezpośrednio się do Was zwracam to wypadało by się najpierw przedstawić
Mam 35 lat i w ogame gram od startu uni 21 z jednoczesnym startem na uni 19. Mam rodzinę dziecko, pracę i nie wdając się w szczegóły - ogólnie dość poukładane życie.
Jeśli chodzi o moją gre swego czasu miałem przyjemność grać w jednym z 2ch najlepszych sojuszy uni 38 FoGG najpierw jako zastępca potem szef oraz najlepszym sojuszu uni 45 3xZ - Zakon Zawistnych Zelków - który nawiasem mówiąc skleciłem z ekstra zgranej ekipy.
To oczywiście przeszłość - bo wszyscy wiemy jak od tamtych czasów zmieniło się ogame jak i system gry (komórki dające możliwość 24h aktywności, oraz anty którego nie jestem zwolennikiem ale przyznam się że mnie również zdarzyło się zakupić po raz 2gi. Czasy zamierzchłe ale jakże utęsknione przez wielu graczy.
I tu pragnę wyjaśnić po co to wszystko napisałem i do czego zmierzam, a w czym mam nadzieję chociaż część z was mnie poprze.
Po powrocie do ogame na uni kalisto zauważyłem jeden podstawowy problem który, dotyka jak się wydaje każdego uni. Łatwo go zaobserwować szczególnie teraz kiedy jest opcja która pokazuje przy logowaniu prowizoryczną liczbę zalogowanych graczy. Niby każdy ma komórkę, a przez cały dzień czy to rano czy wieczorem po pracy, czy szkole liczba ta niewiele ulega zmianie. Co więc sprawia że ludzie zaraz po starcie uni logują się na potęgę by po kilku dniach porzucić konto i szukać nowego startu. Czy możemy coś zrobić by to zmienić?
Pewnie niewiele - ale spróbować warto. Warto spróbować chociaż by dla ludzi z których tu poznajemy.
Ja np. założyłem sojusz MLP - My Little Pony. Na początku miał być to żart co w połączeniu z moim nowym loginem Pinkie Pie pierwotnie miało nieco ukryć moją toż samość. Z biegiem czasu jednak poznałem kilka loginów jak np Dave z którym jak się okazało grałem w 3xZ na uni 45, czy Leto w którym miałem nadzieje odnaleźć kumpla z uni 21 - pomyliłem się ale jak że miła to była pomyłka. Doprowadziła ona do zjednoczenia pod sztandarem MLP tak zwariowanych ludzi, że mimo totalnej odmienności poglądów i sposobu życia z największych milczków zrobili się spamerzy jakich aż chciało by się przytulić :P. Powiem otwarcie tak pozytywnie pogiętych osób dawno nei poznałem czego życzę Wam wszystkim
Teraz konkret i moja propozycja, która przy minimum pomocy z waszej strony mam nadzieje spowolni wymieranie tego uni, a kto wie może pomoże nawiązać nowe sojusze i znajomości.
Pomysł jest banalny a polega na zwiększeniu aktywności graczy na forum. Zacznijmy wpisywać się w ST nawet tych osób których nie znamy a może wręcz nie lubimy. Nie ograniczajmy tych wpisów do zwykłego GRATY, czy FAJNA FLOTA. Kiedyś każde ST było powodem do dziesiątek wpisów mniej lub bardziej poważnych, nie zawsze na temat. Czy to komuś przeszkadza ? - Chyba miło każdemu z nas będzie zobaczyć coś więcej w takich Starciach niż same cyferki przy ubiciu floty.
Takie działanie nie tylko zwiększy liczbę osób które zaczną tam ze zwykłej ciekawości "co też ten xx tam znowu wymyślił" ale też na pewno znacząco przyczyni się do chęci pozostania na takiej uni tych mniej aktywnych graczy.
To moja propozycja - każdy może ją przyjąć lub odrzucić. Co nam jednak szkodzi spróbować - kto wie możę to uni stanie się najbardziej aktywnym uni z pośród nowego ogame
PS - ST to nie jest jedyny dział na forum - zachęcam do tworzenia tematów spamów na DiD.
pozdrawiam
Pinkie Pie