Adeke36 napisał(a):
danym momencie mimo tego że bardziej opłacalna jest kopalnia metalu to podpowiedział budowe kopalni kryształu ze względu na to że metalu będzie i tak za dużo dzięki farmieniu , można powiedzieć że to bez różnicy bo metal zwróci się szybciej ale tempo rozwoju konta wzrośnie gdy wstawimy kopalnie kryształu a nie metalu
Np. Masz eko 40/33 i farmisz dużo metalu. Decydujesz się podnieść do eko 40/36. Tylko jakbyś w takim schemacie zbudował 41/35 to wydając tyle samo surowców co w przypadku budowy kryształu 36 miałbyś 2,16 razy więcej kryształu po sprzedaniu metalu na kryształ. Oczywiście wyliczenie 2,16 dotyczą mnie bo to mój przelicznik i 2,16 tyczy się przyrosty wydobycia.
Jeżeli farmisz 100kk metalu i kopalnia metalu da Ci 300k metalu a kryształu 85k kryształu przyrostu. To nawet jeżeli potrzebujesz kryształu to powinieneś zbudować metal: 300k / 1,75 > 85k
171k > 85k = 2 razy więcej. Powinieneś jeżeli chcesz budować najbardziej opłacalnie eko.
Budowanie eko pod względem opłacalności bardzo często wiąże się z handlem. Dlatego ważne jest podanie w programie właściwego przelicznika.
U siebie na uni gracz ma eko 38/36/19. Jeden kryształ 36 kosztuje: 669kk 334kk i daje przyrostu kryształu 343k na dobę. Rezygnując z jednego kryształu mógłby na 12 planetach podnieść deuter z 19 na 29 koszt: 678kk 226kk (koszt dla wszystkich 12 planet, metalu wydajemy 9kk więcej ale zostaje 108kk). Na dobę wydobycie deuteru wzrośnie nam o 6.255.148 deuteru. Sprzedają dex bo nawet mały przeliczniku 1,5 dostaniemy 9.382.722 kryształu rezygnując tylko z jednej kopalni która daje 343.080. Skany mam sprzed 4 lat. Czyli w ciągu tego okresu jakby zrezygnował z jednej kopalni miałby 13.197.877.390 kryształu więcej. Kryształu który by wydawał na bieżąco na eko które ciągle by dawało zyski. Podejrzewam że spokojnie przy dobrej rozbudowie miałby 20-30% więcej punktów.
Jest to przypadek skrajny ale takie osoby są. Fajnie ten przykład pokazuje że gracze często budują to co potrzebują (czy to z powodu nie potrzebuje dexu czy farmię dużo metalu) jednak nie przekłada się to na zysk.
Truck driver napisał(a):
Top 1 swiatowego eko czyli @ciap i tak wie najlepiej
Widzę że parę razy poprawiłam Twoje błędy (jak oddawanie konta na forum) i masz jakieś kompleksy na moim punkcie.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez powyginany drucik ().