Semyazza napisał(a):
Moim zdaniem aby miało sens te liczenie jej powinno to wyglądać następująco. Potraktować koszt wybadania astro do nowej planety jako koszt kopalni "0" czyli przed kosztem pierwszych poziomów. Następnie przygotować hipotetyczny plan rozwoju kopalni który łatwo poznać przez własnie mechanizm amortyzacji czyli dajmy na to
1. ekstrator deuteru lev1
2. kopalnia metalu lev1
3. ekstrator deuteru lev2
4. kopalnia metalu lev2
5. kopalnia kryształu lev1
i z tej listy można by określić do którego miejsca opłacało by się rozwijać nową planetę, o ile oczywiście mogło by się całkowicie to nie opłacać przez wysoki koszt początkowy. Bo przecież może się okazać że w takim wypadku dostaniemy wynik ARG, wtedy (o ile to nie błąd formuły ) wiadomo że jeszcze nie czas na kolejną planetę.
Natomiast faktycznie może być problem, jeśli gracz nie rozwija swoich planet jednakowo. Można by dopisać w kosztach dodatkowych oprócz wyboru "księżyc, obrona, flota" coś w stylu: "inny lvl wydobycia" i w drugim arkuszu uwzględnić pozycje: temp. i lvl kopalń.
Edit
Tak sobie jeszcze przysiadłem i wypełniłem cały arkusz i te koszty dodatkowe jednak mi się nie podobają. Jeżeli dobrze rozumiem aktualną zasadę działania to w tej chwili oblicza średnią wartość obrony i floty i wrzuca ją w amortyzację astro. Wg mnie sensowniej byłoby gdybym mógł podać budynki, obronę i flotę konkretnie dla nowej planety.
Edit 2
No dobra, dalej mi się podobają tylko już nie tak mocno jak wcześniej
Nie wiem czy aktualnie mam podać koszty dodatkowe z uwzględnieniem nowej planety czy bez.
ilość ST - 0 (przynajmniej po stronie zwycięzcy)
ilość zwycięskich RW - prawie 0
skill - 0
ilość zwycięskich RW - prawie 0
skill - 0
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez hasseu1 ().