Długie ataki

• Długie ataki

Witam, od ponad 2 tygodni gracz atakuje mnie 1lm puszcza kilka fali na 30h-3dni.
    Robi to z zemsty za stratę obrony gdzie ktoś z sojuszu go zaatakował rakietami.
    Jak sam przyznał on nie czerpie przyjemności z gry i top tylko ma frajdę gdy może utrudnić komuś grę. Sytuacja dotyczy około 10 osób którym robi to samo.

Dlatego moja propozycja to:
    zmienić regulamin gdzie ataki które nic nie wnoszą (czyli puszczanie 1lm, 1 recka lub innych staktów które nie mają na celu wzbogacenia się, są niedozwolone)
    Z tego względu że to gra strategiczna dopuszczalne były by takie ataki podczas wojny ogłoszonej na forum.
    I nowi gracze nie mogą atakować lepszych (różnica w top dozwolonych ataków 400). Lub całkowita blokada ataków przez pierwsze 2 tygodnie

Gracz ten próbuje uzyskać lepsze konto, dostałem wiadomość że jeżeli załatwię mu takie to przestanie to robić, a jak nie to będzie tak robił cały czas.
    Niestety pomoc supportu kallisto nic nie może zrobić bo jak pisze wszystko jest zgodne z regulaminem i takie ataki nie są zabronione.
    Gracz ten dostał ban na 1 dzień po zgłoszeniu nieregulaminowej wiadomości. Zrobił drugie konto i dalej puszczał 1lm na 10%. Dostał też tu ban za multi i zrobił trzecie konto, sam mi napisał że ma zmienne ip i nic mu nie można zrobić.
    I rzeczywiście tak jest bo support jest bezradny, koleś robi nowe konta i puszcza po kilkanaście ataków a że nie ma żadnej blokady ataków przez nowych, to gracz w tym samym dniu co zrobi konto może atakować graczy top 100.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez soturi ().

• Oczywiście, że celowe długotrwałe ataki lecące kilka dni są zabronione. Gracze tacy są karani banem.
    Jeżeli zgłosiłeś ticket i dostałeś taką odpowiedź od GO złóż na niego skargę(w tym tickecie masz od razu przycisk)
    Rób zrzuty ekranu tych ataków i zachowaj jako dowód. Najwyraźniej trafiłeś na jakiegoś nieogarniętego operatora.
  • soturi napisał(a):

Witam, od ponad 2 tygodni gracz atakuje mnie 1lm puszcza kilka fali na 30h-3dni.
    Robi to z zemsty za stratę obrony gdzie ktoś z sojuszu go zaatakował rakietami.
    Jak sam przyznał on nie czerpie przyjemności z gry i top tylko ma frajdę gdy może utrudnić komuś grę. Sytuacja dotyczy około 10 osób którym robi to samo.

Dlatego moja propozycja to:
    zmienić regulamin gdzie ataki które nic nie wnoszą (czyli puszczanie 1lm, 1 recka lub innych staktów które nie mają na celu wzbogacenia się, są niedozwolone)
    Z tego względu że to gra strategiczna dopuszczalne były by takie ataki podczas wojny ogłoszonej na forum.
    I nowi gracze nie mogą atakować lepszych (różnica w top dozwolonych ataków 400). Lub całkowita blokada ataków przez pierwsze 2 tygodnie

Gracz ten próbuje uzyskać lepsze konto, dostałem wiadomość że jeżeli załatwię mu takie to przestanie to robić, a jak nie to będzie tak robił cały czas.
    Niestety pomoc supportu kallisto nic nie może zrobić bo jak pisze wszystko jest zgodne z regulaminem i takie ataki nie są zabronione.
    Gracz ten dostał ban na 1 dzień po zgłoszeniu nieregulaminowej wiadomości. Zrobił drugie konto i dalej puszczał 1lm na 10%. Dostał też tu ban za multi i zrobił trzecie konto, sam mi napisał że ma zmienne ip i nic mu nie można zrobić.
    I rzeczywiście tak jest bo support jest bezradny, koleś robi nowe konta i puszcza po kilkanaście ataków a że nie ma żadnej blokady ataków przez nowych, to gracz w tym samym dniu co zrobi konto może atakować graczy top 100.

dobry trol z gościa :E

imo to jest karane
  • zmienić regulamin gdzie ataki które nic nie wnoszą (czyli puszczanie 1lm, 1 recka lub innych staktów które nie mają na celu wzbogacenia się, są niedozwolone)

Klik w Zasady Gry a tam:
    Spam, bez względu na formę (np. poprzez wiadomości, raporty szpiegowskie bądź też spam zakładki 'Podgląd' lecącymi flotami, reklamę innych gier lub treści) mający na celu utrudnianie gry graczowi jest niedozwolony. W przypadku akcji organizowanych przez większą ilość osób ukarane mogą zostać wszystkie zamieszane konta
    ;)
    Jak wygląda fuzja > FAQ Fuzji z OGame
    Fuzja a temperatury > Klik
  • Panowie proszę o pomoc kogoś z wyższych operatorów, co mogę z tym zrobić?
    Koleś lata tak od 2 tygoni dodam że puszcza tylko 1 lm, 1 recek, lub 1 dt, nie robi żadnych innych ataków, nie zmyla mnie tym, nie próbował nigdy atakować, ani nie skanował mnie więc to nie są jakieś taktyczne ataki, na czacie w sojuszu były rozmowy odnoście takich samych ataków. Poprosiłem wszystkich o ss aby nie spamować zgłoszeń tylko zebrać all do kupy i pokazać supportowi że problem dotyczy wielu osób i jest to długotrwały problem.
    Wysłałem ss z rozmowy gdzie gracz pisze że ma zmienne ip i [ciach] mu można zrobić, że będzie to dalej robił. W sumie ataki miałem z 3 czy 4 kont. A o to co mi support odp:

To ostatnia odp od supportu po 2 tygodniowych atakach i po ponad tygodniu pisania na support.
    [ciach]

a to inna wiadomość gdzie koleś stworzył 3 konta i latał, po zasugerowaniu do support kallisto żeby może mu ip zbanować czy coś bo to trwa 2 tygodnie i bardzo utrudnia grę do tego gracz wymaga jakiegoś konta0 w top(ss z czatu załączyłem w wiadomości), dostałem odp tak jak by miał pretensje że coś proponuje(przynajmniej takie wrażenie odniosłem:
    "W grze określone są pewne zasady, których należy przestrzegać. Jeżeli gracz takie zasady łamie, zostaje ukarany w określony sposób. Przypominam, że to nie koledzy z serwera określają wymiar kary, robią to Operatorzy Gry. O ile sytuacja się powtórzy będę reagował. Jeżeli nie będzie takiej potrzeby nie będę zabierał graczowi możliwości gry. Przypominam, Ogame to gra strategiczna. Spam podglądu nie jest zabroniony. To element rozgrywki."

lub

"Jeżeli Pańskim kolegom z sojuszu opisywane ataki przeszkadzają powinni je zgłosić sami. Każdy gracz zgłasza sytuacje dotyczące tylko i wyłącznie własnego konta. Zgłaszanie problemów i zapytań kolegów nie będzie rozpatrywane.
    Przypominam również, że groźby odnoszące się do samej gry są dozwolone. Jeżeli uznaje je Pan za wulgarne lub obraźliwe proszę zgłosić je za pomocą przycisku z wykrzyknikiem "zgłoś". Znajdzie go Pan, tak jak pisałem, w oknie czatu. To ten trójkąt z wykrzyknikiem."

Dziś 1 dzien jak nie widzę wykrzyknika. Niby dostawał bany na wszystkich kontach 2 dni po zgłoszeniu ale zaraz robił nowe i to samo, i znowu zgłoszenie, rozpatrywanie, a z tym się schodzi. W sumie przez 2 tygodnie wykrzyknik mi nie znikł. Gracz bany dostawał na 1, 2 dni, teraż już główne konto ma odbanowane, i tu się pytam czy to jest skuteczne działanie supportu, czy nie powinno być blokady atakowania lepszych graczy z nowych kont? Czy to jest normalne że ktoś przez 2 tygodnie może tak robić a support cały czas dochodzi co i jak, co skutkuje że 2 tygodnie mam utrudnianą grę? Jak wyżej pisałem gracz ten zrobił nowe konta widze 2 ma zbanowane a już główne konto odbanowane chyba 3 dni był ban. A co z kwestią multi, gracz który sam pisze że robi nowe konta, i puki nie dostanie topki będzie robił dalej, wysyłałem all wiadomości z czatu a support jak by z pretensjami po co mu wysyłam, że od tego jest wykrzyknik w grze, a ja tylko chciałem mu pokazać podejście gracza, jak się odnosi do gry, i że sam przyznaje że robi konta bo ma zmienne ip.
    Chciałem zasugerować zeby dać mu bana za multi, ale zaraz znowu dostane odp że od podejmowania decyzji jest support który moim zdaniem czasem sprawdzania gracza nie popisał się.
    Proszę o reakcje kogoś kompetentnego kto rozpatrzy wszystkie ss, i zrobi to co trzeba zrobić, czyli zbanowanie głównego konta na więcej niż 3 dni. Bo gracz z 3,4 kontami TO MULTI!!!!!!!

A to niektóre rozmowy z ...
    [ciach]

zapodaj.net/fc8b7176bb3ca.jpg.html

zapodaj.net/9c77f6eae696a.jpg.html

Support też zamiast patrzeć na to co ten gracz pisze, to pisał że chce full ss, z nickiem tego który robi ss, tak jak bym miał kogoś innego ss wstawić..

Moderator kruszynka:
    Upominam, za zamieszczanie wiadomości Supportu bez zgody Operatora Gry. Dodatkowo upominam za pseudocenzurę oraz zamieszczenie screena z widocznym mailem osoby trzeciej.

Post był edytowany 10 razy, ostatnio przez soturi ().

• Z tym to nie jest tak jak ciap pisze.

1. Spam to jest zapychanie. Jeden atak nie spamuje podglądu flot. Niezależnie od tego ile czasu trwa.

2. Firma GameForge nie może się zdecydować:
    2.1. Najpierw twierdzili, że tak nie wolno.
    2.2. Potem (jak mi zresztą GO napisał na amerykańskim OG) - jest to element szerszej strategii (mającej na celu ukrycie właściwego ataku) i jako taki jest dozwolony. No to w takim razie - przyszło mi z takiej strategii skorzystać. Zresztą z sukcesem.
    2.3. Za jakiś czas znów się okazało, że tak nie wolno.

Ot, nie może się GameForge zdecydować. Zachowują się jak dziecko we mgle.
  • Niestety tez się z tym spotkałem.Pomimo kilku zgłoszeń do operatora gry,zawsze ta sama odpowiedź.Proszę o ponowne zgłoszenie w razie jakby ten ktoś nadal to robił.Dawałem screeny i nic.Co ciekawe co operator to inne widzimisie.Na quantum jak zrobiłem to samo na topowym graczu moment bana dostałem.
  • Jak dla mnie ogame ma słabo napisany regulamin, w innych grach gameforge coś takiego jest zabronione.
    A na ogame ludzie którzy powinni czuwać nad uczciwą grą, rozwiązywać problemy i pilnować aby dobrze się grało innym, tak naprawdę często nie mają pojęcia, albo boją się podjąć jakąś decyzje. Jak dla mnie gracz wyżej opisany bez wątpienia złamał regulamin, do tego multi, wysłałem ss to co wyżej gdzie pisze że będzie robił dalej inne konta i dalej atakował, kolejne ss wysłałem gdzie widać kolejne ataki, i co? Że tak powiem gów...
    Czasami mam wrażenie że ludzie którzy powinni pilnować porządku nigdy nie grali w tą grę.
    Czyli jak zwykle niech każdy sobie sam radzi. Jak dla mnie fatalna obsługa i zachowanie supportu.

Teraz opowiem historie o innym graczu, gdzie też pokazuje jakie podejście ma support i jego bezradność.
    Miesiąc temu zgłosiłem inne konto, gdzie pisałem że to push konto wrogiego mi sojuszu, miałem ss z rozmowy z tym graczem, gdzie sam napisał że korzysta z tego konta, tak zwana gs'owka wroga, konto było w 90% na urlopie wchodził tam ktoś po to aby słać na mnie gs, średnio miałem 12 GS na miesiąc. Potem nie wiadomo skąd miał surowce na kolejne gs, w tydzień był w stanie zbudować kolejne 10 gs.
    Czyli to tak wyglądało.
    Miałem skany z wrogiego sojuszu, potem bez skanu z multi konta dostawałem w nocy 10 gs, udawało mi się je zniszczyc, konto było aktywne 4,5 dni po ataku gdzie odbudowywało te 10 gs, i znowu wchodził na urlop po następnych 4 tygodniach znowu atak 6 serii po 2 GS bez wcześniejszego skanu. Pisałem że konto top 400 nie ma prawa mieć takich przyrostów żeby w 4,5 dni kupić 10 gs.
    SS z rozmowy wysłałem supportowi, napisałem że to konto z wrogiego sojuszu, miałem potwierdzenie od znajomego z reala który jest tam w sojuszu że to konto z tego sojusz. Pewnego dnia ktoś od nich dostał złom, co się okazało, nagle konto po złomie przestało grac, i następnego dnia ta gs'ówka doszła do sojuszu wskazanego przeze mnie, koleś zmienił nick taki jak miał na tym koncie co dostał złom.
    Cała sytuacja była bardzo dobrze opisana, pełno ss z dowodami, wszystko co pisałem o konkretnym koncie, sojuszu i graczu sprawdziło się. Support oczywiście miesiąc czasu rozpatrywał te wszystkie dowody, oczywiście nie mógł udzielić jakichkolwiek informacji, w sumie to zrozumiałe. Skończyło się że to konto dostał gracz z tego sojuszu co dostał złom, i gra na nim cały czas, a sprawa niby jeszcze nie jest zamknięta, ale teraz to już musztarda po obiedzie..
    A co mi support odpisał na te wszystkie dowody??
    "Dziękujemy za zgłoszenie podejrzenia łamania Zasad Gry. Jednak Obsługa Gry bazuje tylko i wyłącznie na logach jakie posiada i to one dowodem bądź nie na złamanie Zasad. Pana informacje są bardzo wyczerpujące, ale na zgłoszeniu Pana rola się kończy. Jeżeli dojdzie lub doszło do złamania Zasad Gry wobec zgłoszonych graczy zostaną wyciągnięte konsekwencje. Interpretacją wszystkich dowodów zajmują się Operatorzy Gry, a nie gracze z danego uniwersum.

Odnośnie drugiej informacji od Pana. Jeżeli uważa Pan, że działania GO są niewłaściwe może Pan złożyć na odpowiedniego GO skargę. Zostanie ona rozpatrzona przez SGO, a w przypadku skargi na SGO skargę rozpatrzy GA."

A co za tym idzie, wystarczy mieć zmienne ip, odczekać parę minut między logowaniami multi kont, a obsługa ogame nic znie zrobi.
    Podziwiam że gra która już tyle istnieje ma zabezpieczenia gorsze od gier które wchodzą na rynek.

Podsumowując support ogame, kieruje się tylko logami, nie obchodzą je dowody typu ss z rozmów w sojuszu, czy z poszczególnym graczem gdzie sam się przyznaje. Gracze którzy kupują anty nigdy bana nie dostaną, ci którzy mają zmienne ip mogą robić wszystko.
    Regulamin powinien być czytelny i jasny. Nie może być ogólnikowo opisany, To dział pomysły, propozycje więc ja proponuje aby ktoś z operatorów zajął się raz na zawsze tym wątkiem. Po tylu latach istnienia tej gry, i tylu zgłoszeniach jak się czyta w internecie aż dziwie się że nikt nie porusza tego tematu z Moderatorów.

Post był edytowany 10 razy, ostatnio przez soturi ().

• Beka z Soturiego i to na maxa :D
    Nie dziwie się że Go cie olało skoro taką bajke im wciskasz hahhahahaha:D

Po pierwsze gsówka o której mowa była zgłoszona do gsry o wspólnym ip( mój brat na niej grał xD )
    Po drugie konto nie było top 400 tylko top 180 jest różnica [ciach] :D
    Po trzecie tylko raz była próba ściągnięcia Ci moona więc [ciach] ??
    Po czwarte też bym olał takiego [ciach] jakbym był GO :D

Moderator kruszynka:
    Upominam za obrazę
  • Po pierwsze parę gs sciągnąłem Ci ja na planecie,potem razem z CPR, kolejne ataki złapałem ci na powrocie, i część straciłeś rozbijając się o moje gs. Więc nie udawaj że nic nie traciłeś bo jak nie umiesz grać gs'ówką to nie graj. Po za tym dobrze mieć kumpli na uni, też się swoje wie, jak kto gra i kto naprawdę gra.
    Po drugie konto jest w 99% na urlopie więc po co zgłaszałeś grę z bratem na 1 ip skoro brat wcale nie gra, wchodzisz tylko aby słać GS.
    (ss z urlopami, i dniami ile te konto grało support all dostał)
    Po trzecie to że gra na 1 ip zgłoszona jest, nie jest to dowód że nie łamie się regulaminu bo żeby grać na 1 ip trzeba grać a nie wchodzić raz na miesiąc w celu puszczenia gs, gdzie jakieś skany, gdzie jakieś rw, gdzie online, konto było aktywne 2,3 dni w ciągu miesiąca a co za tym idzie nie było wydobycia na kolejne GS. Skanów też jakoś nigdy nie dostałem. A cel postawienia planety tuż obok, wiadomy jest.
    Konto nie było top 180 a skoro chcesz tak dokładne 273, a znając graczy z waszego sojuszu to każdy wie jak wy gracie, więc zgłaszacie gre na 1 ip i myślicie że jesteście bezkarni ,nie na tym ta gra polega, a jak widać jesteście 0.
    Powodzenia i polecam abyś łapał mnie z głównego konta a nie "brata" bo to ja mam z was beke a bardziej z ciebie bo udajesz teraz głupka, a w rzeczywistości nie masz jaj na uczciwą grę, i na to aby na mnie polecieć z głównego konta. Nick na forum też inny innego gracza z gry, no chyba że to też brata konto.
    Dziwne też że gdy od was stracił 1 flote nagle twój brat przestał grać i tak łatwo konto oddaliście. Brat nie płacze za kontem?
    Widzę że dokładnie wiesz, czym i jak latał twój brat skoro twierdzisz że tylko raz na mnie leciał, dobrze że spowiadaliście się sobie z każdego ataku.
    Ta historia jest Ci bardzo dobrze znana, i dziwnym trafem od razu wiedziałeś że o te konto akurat chodzi. Skoro ja bajki pisze to raczej byś nie wiedział że to o twoje bajki chodzi, tylko byś przeczytał i olał, jak innni, twierdząc że nigdy nie robiłeś nic takiego i to nie ty, a bardziej twój brat.
    Gra ponad 1000 graczy i to może być każdy, cieszę się że i nick na forum inny poznałem. Po za tym dobrze wiemy że tam nie zaglądała 1 osoba. Więc proszę nie kompromituj się i nie udawaj że grasz czysto.

Post był edytowany 13 razy, ostatnio przez soturi ().

• Unreal6 napisał(a):

Jeżeli ten gracz zapłacił pieniądze firmie GF przez kupno antymaterii to support nic nie może zrobić. Nawet jakby ten gracz robił pushe albo inne oszustwa. Biznes is biznes
    Ostrzegam że jeżeli ktoś uwierzy w ten post to może bardzo się zdziwić. ;)
    Gracz który kupuje antymaterię jest tak samo oceniany jak ten który nie kupuje.

Almera napisał(a):

Z tym to nie jest tak jak ciap pisze.
    Chciałam zauważyć że tylko zacytowałam Zasady Gry. :fsmile:
  • Ciap pomimo iz staram sie z reguly nie zabierac glosu na forum krzykaczy to az mi sie cisnie pare slow na usta bo teraz to juz nie wiem kto tu lze jak przyslowiowy pies :)

Nie tak dawno pewien gracz z pewnego sojuszu na Kallisto dostal tygodniowego bana za jak wy to nazywacie - "multikonto". Rozezlilo to owego gracza do tego stopnia, ze postanowil o powyzszym fakcie poinformowac team Gameforge w DE. Powiedzial (badz tez napisal - nieistotne) ze nie zyczy sobie banow skoro pakuje w ta gre - uwaga - ok. 1500 zl miesiecznie w 4 (slownie - cztery) konta na jednym uni. Gameforge szybko przeanalizowalo sytuacje, podliczylo zyski i straty a GO ktory tego bana wlepil malo nie zostal zwolniony :) Wez mi powiedz jeszcze raz ze pieniadz nie gra roli to nie uwierze :D:D:D
    Każdy lamer myśli że nie jest sobą...

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez rush ().

• @up:
    w którym momencie pojawiły się smoki?
    Może ów gracz napisał do Watykanu i ów GO dostał (o mało co) wyświęcenie?
    Upominam się za trolling ale takie wypowiedzi sprawiają, że wsze we mnie krew ;(
    Co do tematu, jeżeli ataki się powtarzają a GO nie reaguje według autora w sposób prawidłowy polecam złożyć odwołanie na decyzję GO do SGO.
    OGame Tech
  • rush napisał(a):

Nie tak dawno pewien gracz z pewnego sojuszu na Kallisto dostal tygodniowego bana za jak wy to nazywacie - "multikonto". Rozezlilo to owego gracza do tego stopnia, ze postanowil o powyzszym fakcie poinformowac team Gameforge w DE. Powiedzial (badz tez napisal - nieistotne) ze nie zyczy sobie banow skoro pakuje w ta gre - uwaga - ok. 1500 zl miesiecznie w 4 (slownie - cztery) konta na jednym uni. Gameforge szybko przeanalizowalo sytuacje, podliczylo zyski i straty a GO ktory tego bana wlepil malo nie zostal zwolniony Wez mi powiedz jeszcze raz ze pieniadz nie gra roli to nie uwierze
    Dla mnie takie historie to urban legend i ilość ładowanych pieniędzy nie ma znaczenia. Jeśli doszło do unbana, to blokada mogła być wątpliwa i została rozpatrzona na korzyść gracza. Takie sytuacje się zdarzają. Ba, u nas także taki argument był podnoszony w przypadku ważnych kont i unbanów.

Community Manager
  • GO/SGO i Community Manager będą zawsze stać murem za sobą, więc szkoda Twojego czasu na zgłaszanie, odwoływanie i skargi. Będziesz robić screeny, to Ci napiszą, że to nie dowód, zgłosisz coś, to dostaniesz odpowiedź, że nie będziesz informowany o przebiegu sprawy, a gracz łamiący regulamin dostał chłostę za swoje niegrzeczne zachowanie, ale Ty nie musisz o tym wiedzieć. Zawsze się będą wykręcać, a to wina Twojego dostawcy, a to wina komputera, a to bug w grze nad którym pracują pół roku bez efektów, a to czegoś innego, zgłosisz licytację konta na allegro, to nie dowód, rozmowa na gg - nie dowód, rozmowa e-mail - nie dowód. Towarzystwo wzajemnej adoracji mające w poważaniu graczy i nie robiące nic. Na forum jest podobnie - taki użytkownik Dziuba łamie regulamin, ale jego post nie jest czyszczony przez moderatora tak jak inne ;)
    "Nigdy do niczego się nie przyznawaj, złapią cię pijanego w samochodzie, to mów, że nie piłeś, znajdą ci dolary w kieszeni, to mów, że to pożyczone spodnie, a jak cię złapią na kradzieży za rękę, to mów, że to nie twoja ręka. Nigdy się nie przyznawaj."

Co do ataków - olej je, bo szkoda Twoich nerwów, a trolowi, który je wysyła dajesz powód do radości. Jak dasz małpie banana to się też będzie cieszyć, a tutaj masz podobną sytuację, więc... daj na wstrzymanie i najlepiej nie trać czasu na tę grę, która jakieś 10 lat temu była świetna, a teraz...?

Emerytowany lotnik - 856.607,43%

" I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not... "
  • Crion
    0_o

"szkoda Twojego czasu na zgłaszanie, odwoływanie i skargi"
    Zanim zbanuję sprawdzam 3 razy czy wszystko jest ok ale jestem tylko człowiekiem i mogę się pomylić. Dlatego jeżeli ktoś wie że to moja pomyłka trzeba napisać odwołanie. Skargi? To że SGO/GA nie bije/piętnuje publicznie GO nie znaczy że temat zostaje olany.
    Odwołania to ciekawy temat. Przychodzi gracz i pisze że wcale nie miał multi tylko cała klasa gra z tego samego IP albo on wcale nie napisał pseudocenzury tylko źle skrócił wyraz (choć z kontekstu wynika że obrażał innego gracza). W obu przypadkach po pewnym czasie gracz robił z siebie ofiarę teamu. Spokojnie obie sprawy były poruszane przez graczy na kanałach publicznych. ;)

"Zawsze się będą wykręcać, a to wina Twojego dostawcy, a to wina komputera"
    Jeżeli jednemu działa a drugiemu nie to wina nie musi być u GF.

"rozmowa na gg - nie dowód, rozmowa e-mail - nie dowód"
    Dowodem może być coś co team jest w stanie potwierdzić. Rozmowę łatwo podrobić. Chyba nie chciałbyś być zbanowany ponieważ ktoś podrobił rozmowę z gg? Rozmowa może być podstawą do sprawdzenia gracza.

"Towarzystwo (...) nie robiące nic"
    Każdego kto chciałby darmowe kupony zapraszam do teamu > applications.comastuff.com/ogame_pl/game.html
    Nic nie robisz a antymaterię dostajesz. Polecam ale reklamacji nie przyjmuję jeżeli jednak trzeba pracować. ;)