Nowe uni - nowe możliwe opcje

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Wciąż zbyt dużo galaktyk, wg mnie powinny być 3-4, ich ilość powinna rosnąć dopiero po fuzjach gdy brakowałoby już miejsca.
      Do tego współczynnik spalania dexu na poziomie 0,5 był rozwiązaniem chwilowym, przy obecnych flotach (i ich dalszym wzrostom dzięki ekspedycjom) to zbyt mało. Wydaje mi się że najlepiej byłoby gdyby spalanie zależało od jakiejś technologii tak jak pojemność od nadprzestrzennej.

Dodatkowo wg mnie poważną wadą jest to że przy eko x7 bardzo szybko przechodzi się całą grę i następuje etap late game - gdzie nie ma już nic do odkrycia. Ściągane są masowo moony i grany ufs.

Pamiętam tę ekscytację z uni x1/x1 gdzie zbierało się kilka dni surę na grawitony, które stawiało się dopiero po kilku miesiącach gry. Gra byłaby o wiele ciekawsza, gdyby cała twoja flota nagle okazała się bezwartościowa bo ktoś wynalazł OW i nagle twoje krążki stają się bezużyteczne, a gdy sam masz ow to znów cały tydzień musisz się chować przed panckami które mają z 3 osoby na uni. Albo gdy w Twojej okolicy pojawia się jedyny moon i musisz przenieść flotę w inne miejsce, albo ją dzielić na kilka części. Obecnie jedynie turborecki są na tyle kosztowne i czasochłonne że pozwalają poczuć tę magię, gdy ktoś ciągle kradnie/ty kradniesz komuś złom.

Rozwiązaniem byłoby zablokowanie kupowania surowców za anty (nierealne), ale także start każdego uni z prędkością eko x1 a nawet x0,5 i zwiększanie jej o 1 powiedzmy co 2 tygodnie (było kiedyś cośtakiego). No i znacznie mniejsze zyski z ekspedycji w początkowych stadiach gry.

• Wchodzę sobie w ankietę z myślą,a czy tym razem GF mnie uraczy. Paczam na opcje. Dziękuję za takie możliwości. Wolność.
      Akurat dla chętnych będzie to początek/środek maja czyli idealny czas na pilnowanie floty przy grillu pod parasolem.
      Powodzenia dla wszystkich co pograją dłużej niż 2 tygodnie.

youtube.com/watch?v=awE_eJDfQDA
      Art to żart.

Stare, niesłuszne zbanowane konto

I am not a king, I am not a god, I am... worse...

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Poka Bydlaka Smierdziela ().

• @Czarny Pan

To co napisałeś jest nierealne z dwóch powodów:
      - konfiguracyjny - GF nie panuje nawet nad najprostszymi rzeczami (po części tu także może być wina supportu PL - jak choćby brak info o promocji ostatniej) - a ty wymagasz od nich mechanizmu stopniowego zmiany parametrów uni :D
      - gracze - graczom nie zależy na stopniowym odkrywaniu co i jak - każdy chce mieć to jak najszybciej i zrobić topkę. Dlatego 80% topki zaczyna od kupienia anty i 3-5 kont wspomagających (czyli pushujących). Eko x7 to teraz totalny standard - nie ma sensu nic mniej dawać - bo po miesiącu i tak by na x7 poszło. Plus na koniec - GF także nie zależy na długiej grze - oni najwięcej zarabiają przez pierwsze 2 tyg uni - potem gracze przenoszą się na nowe uni - i tak jakoś to idzie. Popatrz jak jest na Normie obecnie - uni już prawie wymarłe - a to ledwo 3 miesiące życia. O starszych nie piszę nawet.

Co do nowego uni - parametry nie mają znaczenia. Kilka osób dość szybko zaora każde uni - więc po miesiącu i tak połowa kont pójdzie na handel do nich, a gracze przeniosą się na nowe uni. I tak do końca kwarantanny.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • przecież od dawna widac ze nowe uni nie jest dla graczy tylko spora premia dla szwabow.
      Kasa idzie gruba zeby byc top na uni ktore po 2 miesiacach jest opustoszale.
      Pomijam ze kazda konfiguracja zbliza sie do 100% innej gry na rynku z nazwa na U :E
      Chociażbym chodził ciemną doliną, zła się nie ulęknę,
    • Muniek napisał(a):

Czemu ty tylko o oszustach myslisz ?
      Nie uwazasz że liczy sie to co chcą gracze a nie oszusci ?
      Brak ACS jest korzystny tylko i wyłącznie dla top5-10 flot - dzięki temu tylko niektórzy mogą zaatakować ich flotę (i np nie muszą się bać kontry, flota może stać długo itp. W efekcie - zyskują oszuści i pusherzy - raz zdobytej floty (w sposób mało uczciwy) nie mogą już stracić. A tracą uczciwi gracze - bo nie decydują umiejętności/szczęście/myślenie - tylko wielkość posiadanej floty.

Tak więc akurat ja myślę o uczciwych graczach - i nie proponuję brak ACS korzystnego dla oszustów.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Muniek napisał(a):

dexPL napisał(a):

Muniek napisał(a):

Nie uwazasz że liczy sie to co chcą gracze a nie oszusci ?
      Brak ACS jest korzystny tylko i wyłącznie dla top5-10 flot
      duuuuży błąd
      Ooooo, jakaś nowa teoria. To słucham Pana. Jaką korzyść z braku ACS mają gracze słabsi flotowo?

Bo chyba nie myślisz o bunkrze ... raz, że to raptem kilku graczy na uni, a dwa - każdy bunkier da się zaorać - kwestia tylko i wyłącznie chęci. I nie potrzeba do tego ACS (nawet floty nie potrzeba - wystarczą rakiety).

Tak więc słucham Pana :) zawsze to coś nowego się można dowiedzieć.

pit napisał(a):

na tym etapie w ktorym jest ogame raczej ze świecą można szukać uczciwych graczy.
      Niestety takie przyszly czasy. Chcesz grac uczciwie to zapomnij o topce.
      Przykre.
      Da się. Jest ciężko, potrzeba dużo czasu poświęcić, trzeba mieć także dość dużo szczęścia - ale się da. Ale racja - to są raczej wyjątki - bo większość topki jest mniej lub bardziej umoczona - kwestia jak bardzo :D
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Brak acs to plus i minus na kazdym szczeblu statystyk - czy gracz jest w top 50, 100, 200, 300. Kazdy taki gracz może byc zezłomowany przez mocniejszego ale nie może przez słabszego. Jezeli acs jest aktywny to ta zasada nie obowiazuje.

Jezeli przykładowo bez acs zagraza Ci 30 graczy to z acs zagraza Ci np: 300 graczy przez połączenie flot.

Pisanie wiec ze acs jest korzystny tylko dla top 5-10 flot na uni to bzdura.
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Muniek napisał(a):

Brak acs to plus i minus na kazdym szczeblu statystyk - czy gracz jest w top 50, 100, 200, 300. Kazdy taki gracz może byc zezłomowany przez mocniejszego ale nie może przez słabszego. Jezeli acs jest aktywny to ta zasada nie obowiazuje.

Jezeli przykładowo bez acs zagraza Ci 30 graczy to z acs zagraza Ci np: 300 graczy przez połączenie flot.

Niby jasne - tyle, że to nic nie zmienia. Będąc top50 - nie ma znaczenia czy zagraża ci 40-50 kont, czy 80 - bo w 99% przypadków tylko te top15-20 się liczy jako zagrożenie. Sorki, takie realia nowych uni. Nie wierzysz - popatrz sobie jak wyglądają ST, zarówno te ACS, jak i SOLO. I policz, ile z tych ACSów to są ACSy kont niżej w rankingu na tych wyżej ... jak za 2 tyg naliczysz 5 sztuk (na nowym uni) to będzie dużo. Na starym - masz taki ACS pewnie raz na rok.

Większość ACS to jedna mega flota i ktoś do pomocy - gdzie lecisz dla podziału zysków (zazwyczaj ten mniejszy znalazł, większy daje siłę ognia). Podobnie loty sojuszowe - zazwyczaj jeden dałby radę (z większymi stratami) - ale leci się w 2-3 floty, aby zminimalizować straty (plus - często flotę masz, a recków za mało).

A teraz patrzymy od drugiej strony. Masz flotę top1, top2-3 to twoi koledzy. I nagle okazuje się, że twoja główna flota jest praktycznie nietykalna - zero szansy na kontre, zero szansy na szybką wpadkę. Ok, na noc nie zostawisz, bo mogą polecieć na 2-3 strzały (1-2 remisy i dobicie) - ale generalnie - luz bluz ... I tylko problem zdobycia tak dużej floty szybko - czyli wiadomo - 99% takich flot to jest z pushu (w ten czy inny sposób).

Wiesz już dlaczego brak ACS sprzyja tylko i wyłącznie oszustom? A graczom z top30 flot jedynie odbiera szanse (bo nawet jak coś znajdą - to nie zyskają, plus dobrze zorganizowany sojusz nic nie zrobi, jak przeciwnik ma dużo większą flotę) - bo zagrożenie z dołu rankingu jest dla nich bez znaczenia.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Muniek napisał(a):

Brak acs to plus i minus na kazdym szczeblu statystyk - czy gracz jest w top 50, 100, 200, 300. Kazdy taki gracz może byc zezłomowany przez mocniejszego ale nie może przez słabszego. Jezeli acs jest aktywny to ta zasada nie obowiazuje.

Niby jasne - tyle, że to nic nie zmienia. Będąc top50 - nie ma znaczenia czy zagraża ci 40-50 kont, czy 80 - bo w 99% przypadków tylko te top15-20 się liczy jako zagrożenie.

Niestety nie masz racji. Jezeli posiadasz flotę średniej, przeciętnej wielkości to brak acs lub aktywny acs robi dla ciebie ogromne znaczenie. Zwieksza sie drastycznie możliwa ilosc agresorów, zwieksza sie zagrozenie złomu, kontry....pisanie że to nie ma znaczenia bo i tak ktos solo moze cie zezłomować to....sorry ale mylisz pojęcia. Piszemy o acs.

Co do oszustów spoko, fajnie ci sie pisze bo Ty nie grasz, to wystarczy ci napisac że acs lub brak wykorzysta oszust dlatego acs powinien byc lub nie. Ja spedzam czas w grze, mysle o sobie, poswiecam coś, Ty nie ;)
    • Jak pisałem - zagrożenie dla floty top30 jest i tak od flot 1-15 - a nie od dołu. Jako zadanie - proste - podanie przykładów takich acs kont niżej w rankingu - no właśnie, mało ich (na poczatkowym uni - a potem - jeszcze mniej). Dlatego piszę - mając konto top30 zagrożenie mojej floty jest praktycznie takie samo - czy jest ACS, czy nie ma (praktycznie - jak różnica między 8 a 9% - a nie zwykłe liczenie liczby kont, które mogą ci zrobić wlot). A mając konto top3 floty - już jest duża różnica.

Skoro nie chcesz się bawić w liczenie liczby ST - to inaczej - uni Fenrir (jako przykład). Napisz jakie zagrożenie jest dla konta top1-2 gdyby zabrano acs ...
      A teraz bierzemy konto top30 (9 603 132 pkt wojskowych - uni nie znam, załóżmy, że to wszystko flota bojowa). I teraz - czy gracz top30 bardziej boi się wlotu konta top3, czy top45? I jaka jest szansa, że konta niżej go zaatakują (czy jest acs, czy nie ma).

No właśnie. Szansa na wlot z flot topowych jest wielokrotnie większa, niż z kont porównywalnych - i zagrożenie dla takiego konta w 90-95% pochodzi od kont top10 uni - bez znaczenia czy jest acs, czy nie ma ...

Teraz rozumiesz? Tak, zagrożenie od kont niżej w rankingu jakieś istnieje - ale jest ono nieporównywalnie mniejsze od zagrożenia od kont dużo wyżej w rankingu wojskowym. A dla tych dużo wyżej nie ma znaczenia czy jest acs, czy nie ma (przy ataku) - ale ma znaczenie przy obronie (zarówno własnej floty - jak i musi liczyć się z pułapką). Nie piszę już nawet o najbardziej oczywistej sprawie - konto top1 flot zdejmuje moona (najczęściej z push konta) - i co ... zero szansy na obronę. A przy istnieniu ACS - jakaś szansa jest (szczególnie przy 5 vs 9).

Tak, brak ACS jest korzystny tylko i wyłącznie dla oszustów, bo raz zdobytej przewagi wojskowej nie m jak im odebrać - a przy ACS - jest to możliwe.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Nie, brak ACS nie jest korzystny tylko dla oszustów - mylisz się i staram ci się to wytłumaczyć od kilku postów. Brak acs jest korzystny dla każdego gracza który zostałby zezłomowany w acs a nie mógł zostac zezłomowany bez tego ACS. Takich st jest bardzo dużo - odsyłam do działu ST na forum.

Musisz wziąć pod uwagę że top 30 może zostać zezłomowany przez top 45 + top 50 w acs, takie st to standard, gdybyś grał to byś był tego świadomy. Ciezko mi ci odpisywać gdy wymyślasz sobie jakieś % szansy które wogole nie mają odzwierciedlenia w grze.

Pisząc "mając konto top30 zagrożenie mojej floty jest praktycznie takie samo - czy jest ACS, czy nie ma" wydaje mi sie że poza pisaniem na forum niezbyt wiesz co obecnie dzieje sie w grze.
    • "Musisz wziąć pod uwagę że top 30 może zostać zezłomowany przez top 45 + top 50 w acs, takie st to standard, gdybyś grał to byś był tego świadomy. "
      @Muniek

Skoro standard - to poproszę o taki przykład. Z ostatnich 2 tygodni - aby nie bawić się w mocne gdybanie na temat miejsc. top45 flot + top50 flot w acs, atakuje kogoś ok 30 miejsca flot. Skoro to taki standard to bez problemu rzucisz ze trzy przykłady

Jak sam zobaczysz - to nie jest standard.

Ja wiem, że jakaś minimalna różnica jest, dla gracza top30. Ale dla gracza top3 - jest to nieporównywalna różnica. O rzędy wielkości większa. Brak ACS w zasadzie na każdym etapie zapewnia im nietykalność (choć wiadomo, wszystko jest możliwe). I dlatego właśnie wprowadzanie braku ACS na nowym uni daje korzyści oszustom, którzy mają głęboki portfel albo mnóstwo pushkont. I wie to każdy gracz, co pograł choć trochę flotą.
      A graczowi top30 - naprawdę - niewielka różnica - a jednocześnie bez ACS ma pewność, że swojej floty widocznej na fali nie obroni.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Nie bede sie klocił bez sensu bo nie grasz w ogame i umiesz tylko powiedziec "dla oszustów jest łatwiej tak i tak" a jak ci ktos mówi jak jest to kazesz wyszukiwac linków bo inaczej nie uwierzysz...cóż nie musisz wierzyc.

Ja pograłbym na uni bez acs bo gra na takim wygląda caaaaałkiem inaczej niz z acs na kazdym etapie gry. Moze masz mało doswiadczenia i wydaje ci sie że przeciez wszystko jedno. Nie jest wszystko jedno.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Muniek ().

• dexPL napisał(a):

Bo chyba nie myślisz o bunkrze ... raz, że to raptem kilku graczy na uni, a dwa - każdy bunkier da się zaorać - kwestia tylko i wyłącznie chęci. I nie potrzeba do tego ACS (nawet floty nie potrzeba - wystarczą rakiety).
      Generalnie jest więcej bunkrów niż flot na niektórych uniach. Bez ACS one są nie do zaorania z zyskiem. Nieważne czy użyjesz rakiet (abstrahując od faktu, że te większe będziesz orał godzinami) czy floty. W ACS bunkry padają.

Przykłady ostatnie:
      board.pl.ogame.gameforge.com/i…ostID=8731422#post8731422
      board.pl.ogame.gameforge.com/i…Sprite-vs-samera-3116-91/

I chyba najbardziej wyrazisty przykład:
      board.pl.ogame.gameforge.com/i…uch-N-D-vs-Lisek84-Black/

Lwica jest boska :)
    • buleon napisał(a):

dexPL napisał(a):

Generalnie jest więcej bunkrów niż flot na niektórych uniach. Bez ACS one są nie do zaorania z zyskiem. Nieważne czy użyjesz rakiet (abstrahując od faktu, że te większe będziesz orał godzinami) czy floty. W ACS bunkry padają.
      Przykłady ostatnie:
      board.pl.ogame.gameforge.com/i…ostID=8731422#post8731422
      board.pl.ogame.gameforge.com/i…Sprite-vs-samera-3116-91/

I chyba najbardziej wyrazisty przykład:
      board.pl.ogame.gameforge.com/i…uch-N-D-vs-Lisek84-Black/
      Zgadza się - ale sam wiesz, że liczy się tylko kilku graczy. Pozostali bunkrownicy niech sobie grają - handlują, rozwijają się itp - rzadko włączają się do walki o topkę. Natomiast bunkier przywołałem nie dla zysku - tylko w kontekście ACSa. Jasne, łatwiej ACSem rozwalić (czy to gsy, czy lmy). Ale nie zmienia to faktu takiego, że BRAK ACSa oznacza, że bunkra nie da się rozwalić (staje się nietykalny) - bo są rakiety. Koszty nie mają znaczenia - bo piszemy o idei, a nie o zyskach. Więc mega bunkier da się rozwalić rakietami (czy to sojuszem, czy samemu) - a mega floty - bez ACSa się nie da - i nie ma znaczenia ile posiadasz zasobów, ludzi i jak dobry jesteś.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Muniek napisał(a):

Nie bede sie klocił bez sensu bo nie grasz w ogame i umiesz tylko powiedziec "dla oszustów jest łatwiej tak i tak" a jak ci ktos mówi jak jest to kazesz wyszukiwac linków bo inaczej nie uwierzysz...cóż nie musisz wierzyc.

Ja pograłbym na uni bez acs bo gra na takim wygląda caaaaałkiem inaczej niz z acs na kazdym etapie gry. Moze masz mało doswiadczenia i wydaje ci sie że przeciez wszystko jedno. Nie jest wszystko jedno.

1. Czy gram, czy nie gram - znaczenia nie ma - bo zasady nie zmieniły się od tych 3 miesięcy.
      2. Tak, nie grałem na uni bez ACSa, ale wiesz, jak myślisz i obserwujesz to łatwo przewidzisz czym to się by skończyło.
      3. Sam pisałeś, że takie ST to totalny standard - więc ja poprosiłem o podanie przykładów - skoro to standard to będzie na każdym uni powszechne - więc dwie minuty szukania, nie więcej. Ale widocznie to nie jest taki standard tylko coś rzadkiego, jak pisałem ja w swoich postach. I wtedy trochę głupio wyjdzie, jak się okaże, że jednak nie możesz znaleźć nic takiego - bo występuje mniej więcej raz na rok na starych uni :D (a rzadko nawet na nowych uni).

Jak pisałem - brak ACS to jedynie piękny prezent dla oszustów i pusherów - a dla uczciwych graczy - jest albo neutralny (jak grasz eko), albo negatywny (jak grasz flotą). Ale pusherom zapewnia nietykalność - co nie powinno mieć miejsca.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Brdzo sie myslisz pisząc że jest nieutralny. Gracze (czyli Ci co grają) przy kazdym nowym uni pisali w temacie że nie chcą acs. Tu masz najdokładniejszy obraz sytuacji, sporo chce tak pograć i tylko to sie liczy. Zarówno eko ma korzyści jak i flociarze, hierarchia na uni jest jasna. Co do puszerów o których piszesz - ja nie podporządkowuje gry i ustawien serwera pod to co może lub nie moze wtedy puszer. Takie podejscie to porażka.

Rozumiem że Twoja opinia nie jest obiektywna bo sam to nawet wyjasniłeś, nie mozesz wiec wiedziec jak to wygląda.

dexPL napisał(a):

2. Tak, nie grałem na uni bez ACSa, ale
    • Muniek napisał(a):

Brdzo sie myslisz pisząc że jest nieutralny. Gracze (czyli Ci co grają) przy kazdym nowym uni pisali w temacie że nie chcą acs. Tu masz najdokładniejszy obraz sytuacji, sporo chce tak pograć i tylko to sie liczy. Zarówno eko ma korzyści jak i flociarze, hierarchia na uni jest jasna. Co do puszerów o których piszesz - ja nie podporządkowuje gry i ustawien serwera pod to co może lub nie moze wtedy puszer. Takie podejscie to porażka.

Rozumiem że Twoja opinia nie jest obiektywna bo sam to nawet wyjasniłeś, nie mozesz wiec wiedziec jak to wygląda.

dexPL napisał(a):

2. Tak, nie grałem na uni bez ACSa, ale

Jednego nie rozumiem. Ja napisałem, że brak ACS to prezent dla oszustów i pusherów - wyjaśniając później co i jak (kwestia nietykalności ich floty, brak możliwości obrony jak moon spadnie). Zgadzasz się czy nie?

Druga rzecz - z tego co widzę, to ty chciałbyś pograć bez ACS, aby przypomnieć sobie stare czasy (i to popieram). Ale jednocześnie sam wiesz, że to mocno wpływa na układ topki (i serio - tylko top30 - pozostałym jest praktycznie obojętne, kto na nich poluje :D ). Więc teraz - gdzie tu jest niezgodność z tym co ja pisałem?

Trzecia rzecz - ciągle czekam na przykłady takich ST (top45 + top50 flot złomujących w ACS top30 flot) - skoro pisałeś, że to jest powszechne - to podaj przykłady (ze 3) albo przyznaj, że się myliłeś i takie coś występuje jednak rzadko, bardzo rzadko.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Tak jezeli ktos kupił lub sklonował flote do rozmiarów top 1 to tak, reszta uni juz go nie ruszy. Natomiast wszystko od top 2 w dół naadal jest zagrozone. Ponownie - to że oszust wykorzysta brak acs nie powinno byc brane pod uwage by nie wypusszczac takiego uni.

Druga sprawa, nie tylko ja chciałem uni bez acs - dużo osob o tym pisało w temacie o otwieraniu uni. Mysle ze ilosc graczy byłaby spora na takim uni.

Nie moge wkleic takich st bo nie mam pojecia kto ma jaki top na roznych uni. Nie myslisz chyba że bede wyszukiwał takich rzeczy ? Przykłady z bunkrami podano powyzej ale rozumiem że te sie nie liczą ?

Moge Ci wkleic tu mase st acs, codziennie nowe jezeli chcesz - ale rozumiem że do nich też napiszesz że "nie ma znaczenia że to acs bo solo dało sie ich spakowac" ?
    • Muniek napisał(a):

Nie moge wkleic takich st bo nie mam pojecia kto ma jaki top na roznych uni. Nie myslisz chyba że bede wyszukiwał takich rzeczy ? Przykłady z bunkrami podano powyzej ale rozumiem że te sie nie liczą ?

Moge Ci wkleic tu mase st acs, codziennie nowe jezeli chcesz - ale rozumiem że do nich też napiszesz że "nie ma znaczenia że to acs bo solo dało sie ich spakowac" ?
      Sam pisałeś, że to jest powszechne - więc jak to - nie masz pojęcia kto ma jakie top (wiadomo, wystarczy przybliżenie) - czy jednak napisałeś głupotę, teraz dowodów brak - a nie potrafisz przyznać się do błędu?

Co do bunkrów - już w pierwszym poście dyskusji z tobą o braku ACS pisałem, że kwestia bunkrów nie jest problemem - bo istnieją rakiety. Problemem są nieproporcjonalnie duże floty oszustów - którzy na uni bez ACS stają się nietykalni (ich główna flota). A jednocześnie pozostali gracze są dla nich banalnie prostym celem - bo nie mają możliwości obrony floty czy pułapki.

Czy znaleźli by się chętni gracze - jasne. Jak na każde nowe uni. Tyle, że skala wymierania uni byłaby dużo szybsza niż standardowo (moim zdaniem). Właśnie przez to, że pierwsze 2-3 floty byłyby nietykalne, a pozostali gracze wystawieni na strzał jak kaczki. Efekt łatwy do przewidzenia - koniec gry po strzale, szybkie wymieranie, plus kula śniegowa w przyroście flot tych największych (one mogą latać i polować bezpiecznie - nie są zagrożone przez nikogo - więc mają zyski większe niż pozostali). Efekt końcowy - po 3-4 miesiącach uni wymarłe, zostają 3-4 duże floty, kilku eko klepiących kopalnie i tyle. Pozostali przenieśli się na nowe uni.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Brak ACS jest korzystny tylko i wyłącznie dla top5-10 flot - dzięki temu tylko niektórzy mogą zaatakować ich flotę (i np nie muszą się bać kontry, flota może stać długo itp. W efekcie - zyskują oszuści i pusherzy - raz zdobytej floty (w sposób mało uczciwy) nie mogą już stracić
      Widzę, że trzeba wypunktować. Odnosiłem się również do tego. Nie zgadzam się z tym. Brak ACS jest korzystny również dla graczy grających bunkrem. Ich bunkier też tylko niektórzy mogą zaatakować.

dexPL napisał(a):

Ale nie zmienia to faktu takiego, że BRAK ACSa oznacza, że bunkra nie da się rozwalić (staje się nietykalny) - bo są rakiety. Koszty nie mają znaczenia - bo piszemy o idei, a nie o zyskach.
      Skoro tak wymagasz od innego użytkownika forum znalezienia ACS dwóch mniejszych flot na większą i to jeszcze w zakresie ze statystyk, to sądzę, że będziesz w stanie na szybko podać niszczenie bunkra rakietami albo po prostu niszczenie bunkra bez zysku.
      Piszesz o idei - ideą prawidłowej gry jest rozwój, dlatego każdy stara się atakować z zyskiem, nawet ci gracze, którzy wszem i wobec ogłaszają, że są flociarzami i że dla nich liczą się loty i zniszczenie. Zgodnie z tą zasadą bunkrownik wybierze uni bez ACS, bo zaatakować go będą mogły tylko znacznie silniejsze konta.

dexPL napisał(a):

Więc mega bunkier da się rozwalić rakietami (czy to sojuszem, czy samemu) - a mega floty - bez ACSa się nie da - i nie ma znaczenia ile posiadasz zasobów, ludzi i jak dobry jesteś.
      Czy ja wiem? ACS to tylko specjalny rodzaj ataku. Równie dobrze możne przetransportować surowce, dorobić statki za pomocą detroidów i zezłomować mega flotę. Wiadomo, na bfs to może nie przejść, ale przy ściągnięciu moona szansa już jest. Zwłaszcza, że wracającej floty na uni bez ACS, jak już wspomniałeś, nie będzie można obronić.

dexPL napisał(a):

Zgadza się - ale sam wiesz, że liczy się tylko kilku graczy.
      W walce o top - tak, przy wyborze parametrów - nie.

Lwica jest boska :)