Nowe uni - nowe możliwe opcje

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Lannister z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że byłbyś/jesteś idealnym potencjalnym klientem dla gier F2P, bardzo cenny nabytek, nawet kiedy nie płaci, bo daje się łatwo manipulować i jest niezbyt skłonny do refleksji. Domyślam się, że chodzi tutaj o wiek i nie zakończony rozwój kory przedczołowej, bądź jakąś dysfunkcję w tym obszarze.

Kora przedczołowa, to część płata czołowego, odpowiedzialna m.in. za zachowania społeczne, ale przede wszystkim, co dostrzegli spece od Free-To-Play, ale i nie tylko oni, za długoterminowe planowanie i przewidywanie skutków podjętych decyzji. Rozwija się ona do około 25 roku życia. Cenna wiedza dla osób zajmujących się modelem F2P, bo klienta między 18 a ok. 25 rokiem życia, łatwiej zmanipulować, by zapłacił. Oczywiście jest to o wiele trudniejsze niż manipulacja dzieckiem, ale nie nastręcza problemów natury prawnej, tak jak w przypadku małoletnich i niepełnoletnich.

Trzeba też pamiętać, że każda gra posiada pewną zawartość, którą wycenia się na pewną wartość. Biznesowy model F2P posługuje się podobną mechaniką, jednakże chodzi w nim o to by gracz płacił, poprzez szereg manipulacji, wielokrotnie więcej za daną zawartość(rozumianą jako całość/ogół gry/produktu) niż faktyczna wartość danej gry wynosi.

Dlatego też zakładanie nowego serwera(łączenie starych serwerów), o dowolnej konfiguracji nie jest żadnym wzbogacaniem zawartości danego produktu, nie jest też nim aktualizacja polegająca na dodaniu nowych opcji monetyzacji graczy/potencjalnych klientów. Te działania służą tylko i wyłącznie celom zarobkowym.
      W przeciwieństwie do tego jest wzbogacanie zawartości produktu poprzez dodanie pewnych nowości jakimi np. w przypadku Ogame były: pancernik, czy też opcja ekspedycji, albo zmiana wyglądu. I w tym drugim wypadku możemy mówić o faktycznej aktualizacji i wzbogaceniu danego produktu.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez A_nimus ().

• Dziekuje za psychoanalize i zawoalowana obraze ;] Prawie trafiles w wiek. W jedyne f2p jakie gralem to niestety tylko nfsw i ogame. Co wiecej bardzo chetnie wydawalem pieniadze zeby kupic sobie boostery nowa wirtualna furke anty czy moze akurat to nie f2p ale z platnosciami czyli WoW przez ponad 7 lat. Wiesz czemu? Bo to lubilem. Sprawialo mi to radosc. A teraz ty starasz sie na sile mi udowodnic (juz pomijajac calkowite odejscie od tematu i calego dyskursu) ze jestem [ciach] ktoremu podoba sie obecny stan polskiego ogame. Nie nie podoba mi sie tym bardziej te najnowsze zmiany dotyczace platnosci za niektore rzeczy w tym surowca. Natomiast cieszy mnie ze mimo iz w gf prawdopodobnie pracuja [ciach] ktorzy niewiele maja wspolnego ze srodowikiem graczy to staraja sie wprowadzic zmiany dotyczace samej rozgrywki ktora wprowadza jakis maly powiew swiezosci. Btw jest ogromna liczba gier typy f2p z miniplatnosciami i jakos ludzie nie placza, sa momenty gdzie sobie chwala bo dodatkowy zastrzyk gotowki powoduje pewne zmiany ktore wlasnie wprowadzaja do rozgrywki te nawet minimalne zmiany ktore niekiedy sa bardzo kosztowne a ktore naprawde uplynniaja gre i tworza ja naprawde przyjemna. Zeby nie bylo nie obalalem twoich argumentow bo moze byly sluszne mimo iz nie w moim guscie mi tylko nie podoba sie jak to czlowiek czlowiekowi wilkiem. Peace. I tak juz odbieglo od tematu, pewnie zostanie wyczyszczone.

edit:
      Dlatego też zakładanie nowego serwera(łączenie starych serwerów), o
      dowolnej konfiguracji nie jest żadnym wzbogacaniem zawartości danego
      produktu
      Tu tez sie nie zgodze. 90% grywalnosci to sami gracze. Polaczenie pewnej ilosci tych juz raczej mozna powiedziec lepszych graczy z innymi graczami ktorych nie ma sie rozpracowanych wprowadza pikanterie. Mamy najwyrazniej rozne pojecia tego co sprawia ze gra sie przyjemnie.

Moderator stefan000102:
      Prosze dobierać bardziej przyzwoite słownictwo i zachować kulture osobistą. Upominam.
      Hear Me Roar!

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Lannister ().

• Dziekuje za psychoanalize

To nie jest żadna psychoanaliza. Funkcjonowanie tego obszaru mózgu i jego rozwój jest jednym z podstawowych zagadnień jakie magluje się na wszelkiego typu szkoleniach z zakresu modelu F2P. Bo to po prostu ważne dla produktów F2P by przez swoją konstrukcję i ofertę wyłapać osoby, u których ten ośrodek jeszcze się nie wykształcił do końca. Tu nie ma nic obraźliwego, jesteśmy ludźmi i tak po prostu działa nasze ciało, rozwija się w takim a nie innym tempie. To normalne, nie ma tu się o co obrażać, ani nie jest to powód do wstydu.
      Co wiecej bardzo chetnie wydawalem pieniadze zeby kupic sobie boostery nowa wirtualna furke anty czy moze akurat to nie f2p ale z platnosciami czyli WoW przez ponad 7 lat. Wiesz czemu? Bo to lubilem. Sprawialo mi to radosc.

Nikt nie zabrania Ci wydawać pieniędzy i czerpać z tego radość, a już najbardziej ja. Nadmienię tylko, że zadowolenie konsumenta, nawet gdy kupił rzeczy nieprzydatne z punktu widzenia zarówno gry jak i życia jest jednym z kanoniczych założeń F2P. Ja staram się przedstawiać po prostu mechanizm biznesowego modelu F2P bez zbędnych emocji i ocen moralnych, a wierz mi mógłbym się o to pokusić. Nadaje na zupełnie innych falach niż Ty i pisze o czymś innym. To czy Ci się podoba stan polskiego Ogame czy nie, nie ma nic do rzeczy, aczkolwiek z Twoich postów nie wynika to jednoznacznie.
      Natomiast cieszy mnie ze mimo iz w gf prawdopodobnie pracuja idioci ktorzy niewiele maja wspolnego ze srodowikiem graczy to staraja sie wprowadzic zmiany dotyczace samej rozgrywki ktora wprowadza jakis maly powiew swiezosci.

W GF jak w każdej firmie tego typu, pracują ludzie, którzy zajmują się oferowaniem produktów, a nie graczami. Gracze z punktu widzenia takich ludzi(poza CMami mającymi styczność z graczami) to masa dostarczająca pieniądze na ich pensje. Firmy takie jak GF albo maja swój pion zajmujący się monetyzacją(za co pobieramy kasę, kiedy nowy serwer, czy łączymy serwer i ile kasy za to wpłynie itp.), albo też stoi za nimi jeszcze jakaś inna firma konsultingowa zajmująca się tylko i wyłącznie doradztwem w zakresie F2P. W przypadku GF obstawiam tą druga opcję bo jakieś agresywniejsze manewry na tym polu ze strony GF pojawiły się gdy wszedł ich drugi produkt (MMO) rodem z Azji. Bardzo możliwe, że wtedy nawiązali jakieś kontakty prawdopodobnie w Korei, bo ich model monetyzacji przypomina agresywny model azjatycki. Przedtem działali trochę "po omacku".
      jak to czlowiek czlowiekowi wilkiem. Peace.
      Niestety tak jest w modelu F2P. Za firmami i każdą grą stoi sztab psychologów i doradców mających tylko jeden cel: "Jak wydusić pieniądze z klienta w taki sposób, by ten nie tylko się nie zorientował, ale był nawet z tego zadowolony"(czyli jak dobrać wartości VoC do ToC, by ToC>VoC). Jest to szereg bardzo ciekawych rozwiązań i zagadnień interdyscyplinarnych. Na nieszczęście dla przeciętnego zjadacza chleba, jest on praktycznie całkowicie zdany na łaskę i niełaskę takich firm.
      Tu tez sie nie zgodze. 90% grywalnosci to sami gracze. Polaczenie pewnej ilosci tych juz raczej mozna powiedziec lepszych graczy z innymi graczami ktorych nie ma sie rozpracowanych wprowadza pikanterie. Mamy najwyrazniej rozne pojecia tego co sprawia ze gra sie przyjemnie.
      Środowisko graczy danej gry to niejako "wartość dodana". Nie wynikająca bezpośrednio z nakładu pracy włożonej w dany produkt. Wynika ona z cech danego produktu. Inna baza graczy jest w Ogame inna będzie w jakiejś grze mmorpg a inna w moba. Prawdą natomiast jest, że od bazy graczy wiele zależy(m.in. tzw. "grywalność"), miedzy innymi to, jak gra(produkt) jest postrzegany (pozytywnie/negatywnie/obojętnie).
      Pozdrawiam
    • Interesujace. Coz powiem ze cieszy mnie iz jestem tylko zwyklym graczem i jak najbardziej nie mam nic przeciwko jezeli chodzi o miniplatnosci ktore urozmaicaja mi gre. Wspominales ze wlasnie te owe miniplatnosci nie maja wplywu na gre. Szczerze? Nie znam zadnej miniplatnosci ktora by nie miala wplywu na gre? Chyba ze Ty masz cos innego na mysli. Te mini platnosci to rowniez biznes jednej osoby. Mimo iz konto jest w grach f2p i nawet nie tylko ale rowniez firma blizzard dzierzawi konta, to jest ona forma inwestycji. Nie ma sie co oszukiwac ze tak jak w ogame tak i w innych grach mini platnosci jak sam wspomniales moga miec rowniez wplyw na zycie. Dla przykladu ogame sa to stosunkowo niewielkie pieniadze ale moonmakeing, handel surowcami czy sama sprzedaz konta moze i nawet przynosi zyski raz mniejsze raz wieksze. Jezeli spojrzec na gry ze znacznie wiekszej plaszczyzny i to powrot do blizzarda WoW to juz nie tylko gra tylko jeden ogromy biznes zrzeszajacy ponad 10mln graczy. A obroty goldem, mountami, petami czy innymi pierdolami jest czasem na skale "korporacyjna". Wydaje sie ze tu nie wchodzi w rachube miniplatnosc rodem z f2p, ale jednak. Mimo iz np sam mount czy pet nie pomaga w zbieraniu wirtualnej gotowki to tu osoba ktora skubuje gold moze dokonac miniplatnosci za mounta/peta sprzedac ja za gold po czym gold drozej sprzedac na aukcji. Widze ze jestes mocno poinformowany, ale z mojego punktu widzenia wyglada to na sucha teorie wlasnie tego owego Pana Kowalkiego ktory nie obraca sie w kregu graczy niz na wiedze praktycznego gracza ktory przez wiele lat "grasowal" od srodka w spolecznosci gamerow (bez urazy). Mimo wszystko wyglada na to ze nastapilo nieporozumienie a dokladnie to JA niezrozumialem Ciebie. Tak wiec zwracam szacunek i chyle glowe przed Twoja wiedza. Nie zgadzam sie z nia, ale napewno jest faktyczna :D
      Hear Me Roar!
    • A_nimus napisał(a):

Dla mnie sprawa jest jednoznaczna. Art jest CM w Polsce, nie tylko Ogame, ale także innych gier z oferty GF. To, że nie popytał na innych forach w tym tych nie związanych z firmą w której pracuje, tylko korzysta z obecnej bazy graczy, świadczy o tym, że nowy serwer będzie nastawiony na eksploatację(również, a może przede wszystkim, finansową) istniejącej bazy klientów. Nie jest on nastawiony na sprowadzenie nowych potencjalnych klientów do tego tytułu. Nigdzie poza forum Ogame nie widziałem żadnej informacji o tym, że będzie nowy serwer, a w całym internecie wszelkiego rodzaju for służących wymianie poglądów na różne tematy, w tym związane z grami, jest sporo. Nie widziałem równiez pytania na portalach informacyjnych, które swoje spam-fora(odwiedzane codziennie przez dziesiątki ludzi) też posiadają. Choroba? Ok, to się bierze laptopa do łózka, albo łyka aspirynę i pracuje dalej. Do szpitala laptop też można wziąć i pracować gdy trzeba. Sam kiedyś byłem do tego zmuszony.
      Amen.
      Widzę, że dyskusja nieco zbacza z tematu głównego ;)

@A_nimus, ostatnimi czasy pokazujesz swoją obszerną wiedzę na temat gier F2P przebijając źródła na OGame. Odnoszę jednak wrażenie, że za każdym razem próbujesz odgrywać eksperta społecznościowego, który obrał sobie za misję edukację 'niewiernych' ;) Moim zdaniem ciut strome podejście do szarego gracza ;)
      Niemniej jednak śpieszę z odpowiedzią: moim zadniem jest opieka nad społecznością - nie jestem marketingowcem, od tego są inni pracownicy w firmie, którzy zajmują się "pozyskiwaniem" nowych graczy. Ale nawet gdybym był, to na pewno nie bawiłbym się w ankietę dotyczącą konfiguracji nowego serwera wypytując ludzi 'z ulicy' - z prostego faktu, tacy gracze nie będą mieli pojęcia co do większy złom ze staktów na orbicie, większa prędkość ekonomii czy floty, bo jej po prostu NIE ZNAJĄ.
      Tego typu pytania zawsze będą skierowane do doświadczonych członków społeczności, którzy współtworzą przyszłe populacje na nowych serwerach.

PS. Strasznie dziękuję za tak uszczypliwą uwagę dotyczącą choroby - może sam nie dbasz o swoje zdrowie i wg Ciebie aspirynka i do przodu załatwia sprawę, ale w moim przypadku szanuję zdrowie i stawiam je wyżej niż praca.

Community Manager
    • Art napisał(a):

A_nimus napisał(a):

Dla mnie sprawa jest jednoznaczna. Art jest CM w Polsce, nie tylko Ogame, ale także innych gier z oferty GF. To, że nie popytał na innych forach w tym tych nie związanych z firmą w której pracuje, tylko korzysta z obecnej bazy graczy, świadczy o tym, że nowy serwer będzie nastawiony na eksploatację(również, a może przede wszystkim, finansową) istniejącej bazy klientów. Nie jest on nastawiony na sprowadzenie nowych potencjalnych klientów do tego tytułu. Nigdzie poza forum Ogame nie widziałem żadnej informacji o tym, że będzie nowy serwer, a w całym internecie wszelkiego rodzaju for służących wymianie poglądów na różne tematy, w tym związane z grami, jest sporo. Nie widziałem równiez pytania na portalach informacyjnych, które swoje spam-fora(odwiedzane codziennie przez dziesiątki ludzi) też posiadają. Choroba? Ok, to się bierze laptopa do łózka, albo łyka aspirynę i pracuje dalej. Do szpitala laptop też można wziąć i pracować gdy trzeba. Sam kiedyś byłem do tego zmuszony.
      Amen.
      Widzę, że dyskusja nieco zbacza z tematu głównego ;)

@A_nimus, ostatnimi czasy pokazujesz swoją obszerną wiedzę na temat gier F2P przebijając źródła na OGame. Odnoszę jednak wrażenie, że za każdym razem próbujesz odgrywać eksperta społecznościowego, który obrał sobie za misję edukację 'niewiernych' ;) Moim zdaniem ciut strome podejście do szarego gracza ;)
      Niemniej jednak śpieszę z odpowiedzią: moim zadniem jest opieka nad społecznością - nie jestem marketingowcem, od tego są inni pracownicy w firmie, którzy zajmują się "pozyskiwaniem" nowych graczy. Ale nawet gdybym był, to na pewno nie bawiłbym się w ankietę dotyczącą konfiguracji nowego serwera wypytując ludzi 'z ulicy' - z prostego faktu, tacy gracze nie będą mieli pojęcia co do większy złom ze staktów na orbicie, większa prędkość ekonomii czy floty, bo jej po prostu NIE ZNAJĄ.
      Tego typu pytania zawsze będą skierowane do doświadczonych członków społeczności, którzy współtworzą przyszłe populacje na nowych serwerach.

PS. Strasznie dziękuję za tak uszczypliwą uwagę dotyczącą choroby - może sam nie dbasz o swoje zdrowie i wg Ciebie aspirynka i do przodu załatwia sprawę, ale w moim przypadku szanuję zdrowie i stawiam je wyżej niż praca.

I mi wlasnie o to z samego poczatku chodzlo, a temat troche zszedl z glownego nurtu. Mnie mimo wszystko zainteresowalo zdanie Animusa mimo wlasnie ze ja dla mnie jest ono bardzo stronnicze i "autokratyczne". Milo Art ze mimo choroby byles w stanie nas zapytac o zdanie. Mam nadzieje ze niebawem dasz nam dopowiedz na nasza propozycje tzn jak GF zareagowalo.

@up:
      stefan000102: Per "idiota" to juz oznaka chamstwa?? Chyba troche przesadzasz. Pomijajac fakt ze sam siebie tak nazwalem ;]
      Hear Me Roar!
    • 2/4 i 60%zlomu ;/ , jak tak patrze to ta gra poszla w strone budowania kopaln i kupowania dopalow nic wiecej ; / . Wedlug mnie najlepsza opcja bylo by 2/1 i 70%zlom lub 4/2 i 70% zlomu , wkoncu jakies uni oparte o flote nie ekonomie ;]
      We Will Fight Till The End
      Without Fear Without Pain
      We Will Destroy Everything
      Without Paing For The Thing
      Fearless Fighters Till The End
      Be With Us Or Die With Them
    • ART proszę o wysłanie prośby w imieniu graczy z serwera Sirius o stworzenia serwa z początków ogame.
      - Bez anty ( w tym wszystkich z tym rzeczy związanych typu Handlarz , Dopalacze)
      - Bez Expedycji
      - Bez Pancków
      - flota eko badania x 1
      - Sondy z pojemnością.
      - bez wydarzeń dodatkowych
      - Handel 3:2:1 bez odstępstw
      - Bez ACS

Wielu graczy chciało by sprawdzić swoje umiejętności na równych szansach na tym ogame od którego większość zaczynała. Taki serwer odpowiednio wcześniej rozreklamowany zapełni się i przyniesie reklamę ogame. Art proszę o wysłanie do GF zapytania i proszę o odpowiedź zwrotną na priv .

Post był edytowany 4 razy, ostatnio przez SirGuardian ().

• SirGuardian napisał(a):

ART proszę o wysłanie prośby w imieniu graczy z serwera Sirius o stworzenia serwa z początków ogame.
      - Bez anty ( w tym wszystkich z tym rzeczy związanych typu Handlarz , Dopalacze)
      - Bez Expedycji
      - Bez Pancków
      - flota eko badania x 1
      - Sondy z pojemnością.

Wielu graczy chciało by sprawdzić swoje umiejętności na równych szansach na tym ogame od którego większość zaczynała. Taki serwer odpowiednio wcześniej rozreklamowany zapełni się i przyniesie reklamę ogame. Art proszę o wysłanie do GF zapytania i proszę o odpowiedź zwrotną na priv .

to może ja Ci odpowiem:

zapomnij
      jeszcze klikam...
    • Ogame umiera i będzie umierał i bardzo dobrze bo ci z GF są zbyt pazerni i chcą się nachapać jak najwięcej. Chcieli się już nachapać wypuszczając grę "TERA" za kasę i zjadła ciołków pazerność i przeszli na F2P.

bardzo lubię ogame ale świat idzie do przodu, już każdy ma w telefonie internet więc flota x1 to śmiech... lot 3h gdzie ja średnio co godzinę wchodzę na internet coś sprawdzić.

Ogame schodzi na psy.

ps: a w następnym patchu pewnie dodadzą busty żeby flota szybciej latała lub też kupno 30 min lotu za anty. czemu nie jak już moona można mieć za anty.
    • Robert1987 napisał(a):

Ogame umiera i będzie umierał i bardzo dobrze bo ci z GF są zbyt pazerni i chcą się nachapać jak najwięcej. Chcieli się już nachapać wypuszczając grę "TERA" za kasę i zjadła ciołków pazerność i przeszli na F2P.

bardzo lubię ogame ale świat idzie do przodu, już każdy ma w telefonie internet więc flota x1 to śmiech... lot 3h gdzie ja średnio co godzinę wchodzę na internet coś sprawdzić.

Ogame schodzi na psy.

ps: a w następnym patchu pewnie dodadzą busty żeby flota szybciej latała lub też kupno 30 min lotu za anty. czemu nie jak już moona można mieć za anty.

A może to gracze są zbyt pazerni? Czemu GF ma zrobić coś za darmo dla nas? Bo my mamy taki kaprys?
      Każdy chce zarobić, GF także. Nie popieram wprowadzania surowców za pieniądze itp. ale może to dlatego, że gracze nie płacą wystarczająco, aby GF mogło przetrwać?
      Pazernością to wykazujesz się Ty teraz, bo chciałbyś grać w coś za darmo i jeszcze narzekać na to, płacisz może 10, może 30, może 50 zł miesięcznie na oficerów itp, ale widocznie to za mało dla GF, by ich koszt utrzymania gry się pokrył, a gdzie tu mowa o zysku?

ART proszę o wysłanie prośby w imieniu graczy z serwera Sirius o stworzenia serwa z początków ogame.
      - Bez Expedycji
      - Bez Pancków
      - flota eko badania x 1
      - Sondy z pojemnością.

W pełni się pod tym podpisuję.
      Od siebie dodałbym jeszcze brak ACS
      Byłbym gotów nawet na zapłatę wpisowego na takie Uni
      Best SOLO 1.021 %
      Best ACS 10.288 %

Przepraszam osoba wyżej ma racje , miałem dodać bez ACS. Proszę o realizacje zapytania ART. Proszę też o graczy którzy by chcieli taki serw o łapkę w górę

a ja proszę o milion złoty :D
      kto za łapka w górę
      eXclusive, czemu ma zapomnieć :D
      niech sobie samemu taki serwer założy, rozreklamuje:D zapewne przyciągnie on dużą ilość graczy:D
      4w5

[00:34] <Szkodnik> ej fs na trasnportuj moon-mon jest widoczny na fali?
      [18:09] <Szkodnik> stocznia też wpływa na czas statków?
    • Lannister napisał(a):

Milo Art ze mimo choroby byles w stanie nas zapytac o zdanie. Mam nadzieje ze niebawem dasz nam dopowiedz na nasza propozycje tzn jak GF zareagowalo.
      Otrzymałem właśnie informację, że propozycja została przyjęta.
      Dla przypomnienia:

Prędkość: x2 flota / x4 ekonomia
      60% złomu ze statków
      +25 pól

Universum wystartuje w styczniu. Oficjalne ogłoszenie po przerwie świąteczno-noworocznej.

SirGuardian napisał(a):

- Bez Expedycji
      - Bez Pancków
      - flota eko badania x 1
      - Sondy z pojemnością.
      - Bez ACS

Pytania o tzw. Universum retro już padały w przeszłości. Biorąc pod uwagę obecny kod gry, nie ma możliwość na 'wyłączenie' wszystkich płatnych dodatków, chociażby z prostej przyczyny - serwer musi na siebie zarabiać w jakimś tam akceptowalnym stopniu. Dlatego model no premium na pewno nie przejdzie.
      Aczkolwiek do opcji brak ACS zawsze mogę się przychylić o ile będzie taka wola opiniodawców podczas debat nad kolejną konfiguracją universum.

Community Manager
    • Od pewnego czasu obserwuję ten temat.

Zastanawia mnie dlaczego niektórzy chcą, by powstało uni "bez ACS".
      W takiej sytuacji powstaje serwer, gdzie gracz z top 1, który po pewnym czasie uzyska sporą przewagę, jest praktycznie nietykalny i nie musi nawet robić fsów...

Co do ekspedycji i pancerników, jest to darmowy, ciekawy dodatek do gry, wiec również nie rozumiem tego, że ktoś chciałby grać bez tej modyfikacji.

Jeżeli chodzi o antymaterię i stworzenie uni "promocyjnego".
      Ja byłbym za tym, aby zostało otworzone uni o następującej konfiguracji:

Eko/Flota: x4/x4 lub x5/x5
      Bez anty, ale z możliwością kupna tzw. oficerów.
      Brak możliwości skrócenia czasu budowy floty lub budynków za anty.
      Próby moonowe za anty(nie wprowadzają nadmiernej nierówności w grze).
      Handlarz ze stałym przelicznikiem najlepiej.
      Ekspedycje, pancerniki.
      ACS
      Złom z floty 50-60%.
      Możliwość zwiększenia pól na planecie za $.
      OGRANICZENIE ILOŚCI KONT "RODZINNYCH" DO 2(ostatnio na pewnym uni zostało zbanowane ok. 44 multi kont + push, niby wszystko ok, ale ban na TYLKO 2 tygodnie), każda ilość wykraczająca poza tą ustaloną ban na 2 miesiące a potem do 2033 roku.
    • No ale to piszesz ze anty nie chcesz ale oficerow/handlarza/proby za anty chcesz. Wiec tylsko skracania nie? To zadna roznica bo od czasu do czasu np z eventow ekspedycji mozna wychaczyc detroidy lub wygrac a licytacji czy paczuszek. Co do braku acs rowniez jestem przeciw. Cala gra, system sojuszy, buddy etc stracilby sens. ACS to nie dodatek tylko podstawka.
      Hear Me Roar!
    • Lannister napisał(a):

Co do braku acs rowniez jestem przeciw. Cala gra, system sojuszy, buddy etc stracilby sens. ACS to nie dodatek tylko podstawka.

Nie wiem czy grałeś na wcześniejszych uni bez tych modyfikacji. Zapewniam Cię, że gra bez ACS miała sens i amatorów na taką konfigurację nie brakuje.

Bez tych wszystkich pierdół, będąc w ścisłej topce miałeś świadomość, że to tylko i wyłącznie twoja, twoich umiejętności zasługa. Teraz można to kupić, żadna frajda.
      Zrobiłeś czterocyfrowe ST. Wow kozak. Teraz płacisz, przenosisz moona i robisz kilka dziennie.

Cóż, podobni do mnie odchodzą do lamusa. Sentyment pozostanie, ale do poważniejszego grania już nie wrócimy. Rośnie nowe pokolenie, wychowane na antymaterii i nie ma co się dziwić, że im to pasuje. Nie zaznali jaka kiedyś była grywalność na pełnych serwerach i już nie zaznają.
      Best SOLO 1.021 %
      Best ACS 10.288 %
    • Nie wiem czy tu szarpiesz do mnie czy nie ale nie wazne ;] Grywalem na uni cyferkowych ale mniej niz na literkowych ale pare uni odwiedzilem i znalem czasu gdzie po chwili od otwarcia uni bylo pelne. Co do ACS- to co stare nie zawsze jest najlepsze. Wejscie w zycie ACSu byle jednym z najlepszych posuniec/innowacji ogame. Takie moje zdanie gra dzieki temu zrobila sie znacznie bardziej grywalna i nikt nie moze czuc sie nigdy bezpiecznie.
      Hear Me Roar!
    • net_com napisał(a):

Nie wiem czy grałeś na wcześniejszych uni bez tych modyfikacji. Zapewniam Cię, że gra bez ACS miała sens i amatorów na taką konfigurację nie brakuje.

Bez tych wszystkich pierdół, będąc w ścisłej topce miałeś świadomość, że to tylko i wyłącznie twoja, twoich umiejętności zasługa.

Święte słowa , ile człowiek miał wtedy wyrzeczeń , budziki 2-3 czasem więcej nastawione co 1h na nocne naloty farmingowe , czysta poezja gry , wszystko było gołe i wesołe i wtedy wyłaziły same umiejętności grających zarwałeś 3-4 nocki odskoczyłeś z flota o 400-500 owiec jak byłeś w czołówce flot wiedziałeś że 1-2 dni możesz ciut odpuścić żeby naładować akumulatory i znowu koło się zamyka :)
    • To było do przewidzenia że nowe uni wyjdzie tak szybko ciekaw jestem ilu nowych pro gejmerów objawi sie na uni co za kupioną surkę odskoczą od reszty w pierwszych dniach. Obawiam sie że to uni bedzie totalną klapą i kupowanie surki zniecheci wielu graczy dla których wbicie topki bez anty nie było problemem... także uni bedzie pełne mających sie za pro przecietniaków z innych uni których poprostu stać na to żeby kupić sobie topke
    • watpie zeby tak bylo ta sura jest naprawde droga moze na samym poczatku jeszcze ktos kupi te 10k ale to nie bedzie mialo znaczenia kiedy zaczna sie zlomy i powazne farmingi. Odskocza moze na miesiac i beda spadac tak czy inaczej im dalej w las tym wieksze umiejetnosci sie licza. Tak juz mowiono przy handlarzu przy oficerach i przy skracaniu czasu, moim zdaniem bedzie tak jak zawsze.
      Hear Me Roar!
    • Lannister napisał(a):

watpie zeby tak bylo ta sura jest naprawde droga moze na samym poczatku jeszcze ktos kupi te 10k ale to nie bedzie mialo znaczenia kiedy zaczna sie zlomy i powazne farmingi. Odskocza moze na miesiac i beda spadac tak czy inaczej im dalej w las tym wieksze umiejetnosci sie licza. Tak juz mowiono przy handlarzu przy oficerach i przy skracaniu czasu, moim zdaniem bedzie tak jak zawsze.

no może wiecej jak 10k =) świeży przykład z wasat gdzie koles w niedziele miał 10k pkt a w poniedzialek 60k policz sobie ile kosztowało to 50kk surki + skracanie wszystkiego na nowym uni też tak może być wystarczy że znajda sie tacy jak baggio z wasata w kilka dni wbiją tyle pkt nikogo nie beda mogli farmic bo wszystko lda nich zielone ale z miejsca beda mieli eko ze 3kk na dobe a z dopalaczmi moze i lepiej i dystans miedzy nimi a reszta bedzie sie zwiekszał wkońcu jak zaczna latac jakies wieksze floty ktos ich dogoni spakuje w recki ale to pewnie długo potrwa