Muniek napisał(a):
Gram i nie obchodzi mnie czy jestem na pozcji 4,5,6,7.
Mam 5 planet na 4 pozycji, wszystkie zmienia mi na 5 pozycje (jeden pies...obojetne...)
Dostaje za to 5 relokacji, przenosze sobie wszystkie 5 planet na 15stki z

Muniek napisał(a):
Gram i nie obchodzi mnie czy jestem na pozcji 4,5,6,7.
Mam 5 planet na 4 pozycji, wszystkie zmienia mi na 5 pozycje (jeden pies...obojetne...)
Dostaje za to 5 relokacji, przenosze sobie wszystkie 5 planet na 15stki z
Damaon napisał(a):
W tych rozważaniach wyłapuję jedną kompromisową konkluzję: warto by było wprowadzić automatyczny kalkulator, który liczy ile planet gracza zmieniło pozycję na inną i serwer sam przyznawałby taką samą liczbę darmowych relokacji. Finalny efekt byłby taki, że nic w tej kwestii by się nie zmieniło, prócz drobnych wahań temperatur +/-, oraz małego prawdopodobieństwa, że ktoś szybciej wyniuchał sobie daną pozycję w momencie aktywnej relokacji 24h. Gmeranie w skrypcie, który zliczałby takie planety i przyznawał darmowe operacje na pewno nie byłoby jakieś arcy trudne.
Damaon napisał(a):
Faktycznie. Dlatego mój pomysł odpada, bo nie chciałoby im się uściślać w skrypcie, że można relokować tylko na pierwotne pozycje.
No ale pomarzyć zawsze można.
Damaon napisał(a):
Dlatego mówię... Więcej by zarobili, gdyby dali ostry rabat na anty i relokację tuż po fuzjach. To nie powinna być sytuacja do zarobku, bo dość ich poza fuzjami. To wyjątkowa sytuacja i myślę, że chociaż w tym się zgodzimy.
Muniek napisał(a):
co to sa planety bonusowe,
cokolwiek napisał(a):
Skoro GF zmusza graczy do fuzji
cokolwiek napisał(a):
Ale zazwyczaj prostszym sposobem jest zrobienie przenosin po łepkach
pit napisał(a):
@Art kiedy bedziem mogli poznać jakieś konkrety odnosnie fuzji. Nie chodzi mi o date tylko o podział jaki przygotował team. Przecież i tak bedzie 75% płaczących ale jezeli wczesniej podacie konkrety może te 25% nie płaczących wpadnie na jakis lepszy pomysł i vos sie zmieni ba lepsze.
Ruda napisał(a):
Informacje dla graczy są przekazywane w tym samym czasie dla wszystkich adminów społeczności Ogame. Więc nie jest tak jak piszesz @cokolwiek.
Plan fuzji został przygotowany przez team i przekazany do GF, tak jak zrobiły to inne społeczności. Bardzo Cię proszę nie siej fermentu skoro nie znasz do końca prawdy.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez cokolwiek ().
cokolwiek napisał(a):
Bo to jest taki sposób prowadzenia komunikacji - robienie ze wszystkiego jak największej tajemnicy państwowej, jak w ZSRR.
cokolwiek napisał(a):
Zamiast otwartej dyskusji z udziałem teamu - tworzenie ściany, podziału - team / gracze. I takiej prostej dyskusji w PL nie ma w ogóle. Prosty przykład - widziałeś aby ktokolwiek poza @Ruda udzielał się na forum (w dyskusjach). No właśnie.
cokolwiek napisał(a):
Droga rzecz - przez pół roku art milczał - dopiero niedawno zaczął cokolwiek pisać. Niewiele - ale pisać. Nie wiem czy zauważyłeś - ale wiele osób uznało to za coś dziwnego - ale także dobrego. A tymczasem tak właśnie jest na ENG. O samym rozpatrywaniu ticketów nawet nie wspominam - każdy kto grał na ENG widzi, jaka jest różnica w podejściu do graczy.
cokolwiek napisał(a):
Ja widzę problemy tylko w braku komunikacji team - gracze. Nie tych oficjalnych ogłoszeniach - tylko w nieoficjalnych (których praktycznie nie ma).
buleon napisał(a):
Oczywiście, że widziałem posty tych członków Teamu, którzy grają. Shade'a, ciap, Rudej, ackry, Antharasa, kasai. Nie bez przyczyny w topce użytkowników pod względem ilości postów na forum miejsca od 1 do 8 zajmują osoby, które są lub były związane z Teamezm.
Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez cokolwiek ().
cokolwiek napisał(a):
mam nadzieję, że w grudniu wszyscy
cokolwiek napisał(a):
1. Tak. Członkowie teamu (byli, obecni) grają od lat, piszą od lat - i mają najwięcej postów. Tylko popatrz na aktywność OBECNYCH członków teamu w tamatach innych niż "kto napisze post dwa razy" - tylko w tematach merytorycznych. Ty piszesz o wiele więcej postów niż wszyscy oni razem wzięci - a ty piszesz mało i rzadko (ale bardzo merytorycznie). A dwa - ile z tych postów pochodzi z czasu bieżącego - a nie jest zasługą historyczną. Tak, członkowie teamu obecnie praktycznie nie udzielają się na forum czy discordzie (poza Ruda - co bardzo doceniam - i pewnie nie jestem w tym osomotniony - no i Adanio na discordzie - którego osobiście nie lubię za przeszłe "dokonania" - ale obiektywnie doceniam, że choć czasem odpowiada ludziom).
cokolwiek napisał(a):
2. Nie musisz brać udział w czynnościach technicznych - wystarczy, że masz ochotę na dyskusję. Jasne, art wie wiecej niż reszta o planach na grę, nie wszystko może zdradzić. Ale nie uwarzasz, że np proste dyskusje w tematach o pomysłach - mają sens? Wtedy taki pomysł, skonsultowany z graczami i teamem PL art mógłby przedstawiać dalej - już jako produkt dopracowany, a nie wymysł jednej osoby
cokolwiek napisał(a):
3. Co do wyzywania i obrażania - może ja się nie znam - ale istnieje coś takiego jak regulamin forum. Co więcej, istnieją nawet moderatorzy ... podobno
cokolwiek napisał(a):
5. To czego mi brakuje to dyskusji team - gracze. Wiele spraw inaczej widać z tych poziomów - a im dalej w ogame - tylko większa jest przepaść. I nikt nie próbuje jej zasypywać. A taka przepaść powoduje tylko konflikty.
cokolwiek napisał(a):
6. Co do arta - może się mylę - ale właśnie kontakt z graczami jest jednym z obowiązków Coma. A patrząc od grudnia - większość kontaktu to były oficjalne ogłoszenia oraz posty "zgłoszone". Nie uważasz, że powinno być więcej? Nie uważasz, że lepszy kontakt na linii gracze - team by pomógł w zwalczaniu patologii w grze - i to zarówno w kwestii zasad, jak i gracze by mniej się pushowali?
cokolwiek napisał(a):
7. Tak, liczę na większą aktywność. Uważam, że większa aktywność sprzyja lepszym kontaktom i sprzyja rozwojowi społeczności jako takiej. Uważasz inaczej?
Jasne, możemy robić jedynie totalne wymagane minimum ticketów, nie przejmować się graczami i klikać jak urzędnicy. Tylko czy naprawdę chcesz żyć w takiem świecie?
cokolwiek napisał(a):
8. Cele dyskusji mogą być różne - ale zazwyczaj dyskutuje się aby wyjaśnić problemy albo poznać zdanie innej strony. Podobnie w ogame - gracze mogą chcieć poznać sposób widzenia teamu, a team - graczy - zarówno w sprawach bieżących, sprawach zasad jak i w sprawie przyszłych zmian. Dodatkowo - jak sam wiesz wiele zmian jest przedstawianych w sposób bardzo szczątkowy - i musisz szukać informacji aj kto działa albo sprawdzać samemu.
cokolwiek napisał(a):
9. Co do tego, czy team powinien grać czy nie - każdy ma swoje zdanie. Kwestia głównie na możliwości oddzielenia gracza-teamowca od obowiązków w teamie. I jak ktoś to potrafi, a transparentność jest zapewniona - to gracze nie mają z tym problemów. Gorzej, jak były przypadki braku takiego rozdziału (wykorzystywania pozycji w teamie do zysku jako gracz / sojusz). Gorzej, jak wiele spraw było załatwianych nietransparentnie i uznaniowo. Bo takie rzeczy powodują potem wątpliwości o niezależność decyzji - a jednocześnie nie zostaje to wyjaśnione, choćby przez brak komunikacji team - gracze.
Moje osobiste zdanie jest proste - gracz widzi wiecej, niż osoba klikająca tylko po regulaminie. Więc teamowcy powinni także grać. A kwestia zaufania co do niezależności - to powinna być budowana na wielu płaszczyznach - choćby przez komunikację, ale także przez odpowiedni nadzór. I jak coś nie działa - to trzeba szukać przyczyn i sposobów poprawy, a nie wyrzucać wszystko do śmieci.
cokolwiek napisał(a):
Przechodząc teraz do zarzutu "chcesz poprawić jakość działania Teamu, to się do niego zgłoś."
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez buleon ().